Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

Αλλαγές στην παιδεία.. μαζί με την Πυθία

Αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα παρουσιασθούν από το υπουργείο παιδείας την Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου 2010, στις 10 το πρωί, στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών.
Το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων διοργανώνει συνάντηση διαλόγου και εργασίας στο πλαίσιο των αλλαγών που προωθούνται στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, την Κυριακή, 26/09/2010, στις 10:00, στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών.
Η έναρξη των εργασιών θα γίνει από τον Πρωθυπουργό,Γεώργιο Α.  Παπανδρέου και θα παρευρίσκονται: η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, ακαδημαϊκοί, εκπρόσωποι των Διοικήσεων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, εκπρόσωποι εκπαιδευτικών φορέων και εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων.
Προσκεκλημένοι στη συνάντηση είναι, επίσης, ο Υπουργός Επιστήμης, Έρευνας και Τεχνολογίας της Πορτογαλίας,  Jose Mariano Gago, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δρ. Ανδρέας Δημητρίου και ο Πρώην Πρόεδρος του Dublin City University, Ferdinand von Prondzynski.
Σχόλια:
Διάλεξαν την καλύτερη δυνατή τοποθεσία για την φιλοξενία των εργασιών της συνάντησης. 
Ας μην ξεχνάμε ότι στους Δελφούς και στην αρχαία Ελλάδα, όλοι προσέτρεχαν για να πάρουν τους θεσμούς της Πυθίας.
Πυθία ονομαζόταν η εκάστοτε Πρωθιέρεια του Θεού Απόλλωνα στο Μαντείο των
Δελφών η οποία, ευρισκόμενη σε έκσταση, μετέφερε τη χρησμοδότηση του Θεού προς τον ενδιαφερόμενο με τρόπο συνήθως λακωνικό, δυσνόητο και αινιγματικό.
Θα πρέπει εδώ να παραδεχτούμε ότι, μας έχει συνηθίσει το ΠΑΣΟΚ σε δυσνόητα, πολύπλοκα, αναποτελεσματικά και "μαγικά" προγράμματα και σχέδια...
Πιστεύουμε να μην χρειαστεί μετά το πέρας των εργασιών, οι εμπλεκόμενοι να προσφύγουν στην Πυθία, για την ερμηνεία των αλλαγών στην παιδεία.
Αλλαγές στην παιδεία.. μαζί με την Πυθία

Γιατί οι Κένταυροι ήσαν τόσο πολύ… ερωτευμένοι;




Ο Κένταυρος και ο Έρως. Αντίγραφο του 2ου π.Χ αιώνα.
Γιατί οι Κένταυροι ήσαν τόσο πολύ… ερωτευμένοι;

Είναι απορίας άξιο τι ακριβώς θέλει να υπονοήσει η Ελληνική μας Μυθολογία με τους γνωστούς μας Κένταυρους οι οποίοι, όταν δεν είχαν να κάνουν άλλη δουλειά … ερωτεύονταν! Διαβάστε τι αποκαλύπτει η πανέμορφη Ελληνίδα ηθοποιός και τηλεπαρουσιάστρια, Κωνσταντίνα Λάσκαρη!..
ΕΙΝΑΙ αλήθεια ότι οι Κένταυροι είναι τα πιο παράξενα πλάσματα που έπλασε η φαντασία των αρχαίων Ελλήνων ήταν οι Κένταυροι, άνθρωποι από τη μέση και πάνω κι άλογα από τη μέση και κάτω.
Σύμφωνα με την παράδοση που μας άφησε ο Πίνδαρος, οι Κένταυροι κατάγονταν από τον Ιξίονα κι από ένα σύννεφο. Από την ένωσή τους γεννήθηκε ένα τέρας που από τη σχέση του με τ' άλογα του Πηλίου απόκτησε παιδιά που έμοιαζαν με άλογα από τη μέση και κάτω και με ανθρωπόμορφα τέρατα από τη μέση και πάνω. Οι Κένταυροι, σύμφωνα με μια παράδοση, ήταν παιδιά του Απόλλωνα και της Ήβης. Ο Όμηρος περιγράφει τους Κένταυρους σαν δασύτριχους άγριους που ζούσαν στα θεσσαλικά βουνά, ανάμεσα στο Πήλιο και την Όσσα, μέχρι την εποχή που νικήθηκαν στην περίφημη κενταυρομαχία.
Ο βασιλιάς των Λαπιθών, ενός λαού της Θεσσαλίας, ο Πειρίθους, κάλεσε στο γάμο του με την Ιπποδάμεια πολλούς από τους ήρωες εκείνης της εποχής.
Ο Ευρυτίωνας, ο Κένταυρος που ήταν συγγενής του γαμπρού, ήταν ανάμεσα στους καλεσμένους. Μέθυσε όμως και φέρθηκε ανήθικα και άπρεπα και οργισμένοι οι καλεσμένοι ήρωες του έκοψαν τη μύτη και τ' αυτιά και τον έδιωξαν με τη βία από το παλάτι.
Οι Κένταυροι, για να εκδικηθούν το πάθημα του Ευρυτίωνα, οπλισμένοι με βράχους και κορμούς δέντρων, επιτέθηκαν εναντίον των ηρώων. Στο δύσκολο αγώνα που ακολούθησε, οι ήρωες, με αρχηγούς το Θησέα και τον Πειρίθου, νίκησαν τους Κένταυρους και τους έδιωξαν προς την Λίνδο, όπου και εγκαταστάθηκαν.
Η κενταυρομαχία, επειδή οι Κένταυροι θεωρούνταν άγριοι και απολίτιστοι, συμβολίζει, όπως και η γιγαντομαχία, την πόλη των πολιτισμένων Ελλήνων εναντίον των βαρβάρων. Πολύ αγαπητό και συνηθισμένο ήταν το θέμα της κενταυρομαχίας στην τέχνη και το απεικόνιζαν σε ζωγραφικούς πίνακες, σε ψηφιδωτά, αγάλματα και σε διάφορες παραστάσεις. Στις μετόπες του Παρθενώνα και του Θησείου, στη ζωφόρο του ναού του Απόλλωνα στις Βύσσες και στο δυτικό αέτωμα του ναού του Δία στην Ολυμπία, απεικονιζόταν θαυμάσια η κενταυρομαχία.



Ο Κένταυρος Νέσσος μεταφέρων την Δηιάνειρα. Δείτε με τι πάθος κοιτάζει την Δηιάνειρα ο Νέσος!.. (Πίνακας του Γκουίντο Ρένι).
Σε πολλούς μύθους αναφέρεται η δράση διάφορων Κενταύρων, όπως του Κένταυρου Νέσσου, που έκλεψε τη γυναίκα του Ηρακλή, τη Δηιάνειρα και τον σκότωσε με τα δηλητηριασμένα βέλη του ο ήρωας. Στο ψυχομαχητό του, ο Νέσσος βούτηξε στο δηλητηριασμένο αίμα του το χιτώνα του και τον έδωσε στη Δηιάνειρα, λέγοντάς της να το δώσει στον Ηρακλή να το φορέσει για να την αγαπά πάντα. Ο δηλητηριασμένος όμως χιτώνας προκάλεσε το θάνατο του αγαπημένου ήρωα της μυθολογίας.
Ακόμα γνωστός είναι και ο Κένταυρος Χείρωνας, ο δάσκαλος των μεγαλύτερων ηρώων της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας. Κατοικούσε στο Πήλιο και ήταν περίφημος για τις γνώσεις και τη σοφία του. Ήξερε τις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών και γιάτρευε αρρώστιες. Κοντά του έμαθε την ιατρική ο Ασκληπιός. Κοντά του μεγάλωσε, θρεμμένος με αίμα λιονταριού και μεδούλι αρκούδας, ο Αχιλλέας και κοντά του έμαθαν την πολεμική τέχνη, τη μουσική και το κυνήγι οι μεγαλύτεροι ήρωες.



Το δάσος της Φολόης, γνωστό από την μυθική εποχή των Κενταύρων.
Τι γράφουν για τους Κένταυρους...
Για τους Κένταυρους, όπως είναι ευνόητο γράφουν σχεδόν όλα τα εγκυκλοπαιδικά λεξικά, μεταξύ των οποίων και η Εγκυκλοπαίδεια «μαλλιάρης-παιδεία», η οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρει τα εξής:
«Κένταυροι. Άγρια φυλή, άνθρωποι από τη μέση και πάνω και άλογα στο υπόλοιπο σώμα τους. Ζούσαν στο Πήλιο και έτρωγαν ωμό κρέας. Κατάγονταν από τον Ιξίωνα και τη Nεφέλη, από την οποία γεννήθηκε ο πρώτος Κένταυρος.
Από τη μυθολογία γνωστή είναι η μάχη Κενταύρων και Λαπιθών, η κενταυρομαχία. Ο βασιλιάς των Λαπιθών Πειρίθους κάλεσε τους Κενταύρους να παρευρεθούν στο γάμο του με την Ιπποδάμεια. Εκείνοι, ασυνήθιστοι στο κρασί, ήπιαν, μέθυσαν και επιτέθηκαν κατά της Ιπποδάμειας και των άλλων γυναικών. Ακολούθησε μάχη στην οποία πήρε μέρος και ο Θησέας, που ήταν ανάμεσα στους προσκαλεσμένους. Οι Λαπίθες άλλους από τους Κενταύρους σκότωσαν και άλλους τους ανάγκασαν να φύγουν από τη Θεσσαλία.


Το οπισθόφυλλο του τριμηνιαίου πολιτιστικού περιοδικού «Φολόη», για τα χωριά του οροπεδίου Φολόης, το οποίο απεικονίζει τη μάχη των Κενταύρων με τον Ηρακλή, σε πίνακα του Σεμπαστιάνο Ρίτσι, 1659. (Έτος 14ο, Τεύχος 54, Ιανουάριος-Φεβρουάριος-Μάρτιος 2010).
Άλλο επεισόδιο από τη ζωή των Κενταύρων αναφέρεται στους άθλους του Ηρακλή. Όταν ο ήρωας αγωνιζόταν να εκτελέσει τον τέταρτο άθλο του (να συλλάβει ζωντανό τον Ερυμάνθιο κάπρο) πέρασε από τη Φολόη, βουνό στα νότια του Ερύμανθου. Εκεί κατοικούσε ο Κένταυρος Φόλος, ο οποίος τον φιλοξένησε. Η μυρωδιά του κρασιού που θέλησε ο Φόλος να προσφέρει στον Ηρακλή, προσέλκυσε τους άλλους Κενταύρους, οι οποίοι, οπλισμένοι με βράχους και δέντρα, επιχείρησαν να αρπάξουν το κρασί. Ο Ηρακλής τότε τους καταδίωξε ως το Μαλέα, όπου ζούσε ο Κένταυρος Χείρωνας. Τοξεύοντας ο Ηρακλής τους Κενταύρους της Φολόης, χτύπησε χωρίς να το θέλει το Χείρωνα με δηλητηριασμένο βέλος, που τελικά προκάλεσε το θάνατό του. Με το ίδιο αυτό βέλος δηλητηριάστηκε και ο Φόλος, όταν το περιεργαζόταν.
Από τους Κενταύρους που διασώθηκαν, ο Νέσσος κατέφυγε στη Νότια Αιτωλία, στον ποταμό Εύηνο. Με αυτόν συνδέεται η ιστορία του Ηρακλή και της Δηιάνειρας.
Ονόματα Κενταύρων που διέσωσαν οι Απολλόδωρος και Διόδωρος ο Σικελιώτης είναι τα εξής: Δάφνις, Αργείος, Αμφίωνας, Ιπποτίωνας, Όρειος, Ισοπλής, Μελαγχαίτης, Θηρέας, Δούπωνας, Φρίξος, Όμαδος, Άγχιος, Άγριος, Έλατος, Φόλος, Ευρυτίωνας, Νέσσος και Χείρωνας.
Η αρχαία τέχνη (ποίηση, ζωγραφική, γλυπτική) με άπειρες παραστάσεις αναφέρθηκε στους Κενταύρους. Κενταυρομαχίες στόλιζαν αγγεία, όπως το αγγείο του Φρανσουά του 6ου αι. π.Χ., τους ναούς της Άσσου και του Θησείου, τις μετόπες του Παρθενώνα κ.α. Οι Κένταυροι, τέλος, υπήρξαν αγαπητό θέμα για τη νεότερη τέχνη.»
Τώρα, γιατί οι Κένταυροι ήσαν τόσο πολύ… ερωτευμένοι, παραμένει ένα μεγάλο και διαχρονικό μυστήριο!..
--------------
ΠΗΓΕΣ:
α) Εγκυκλοπαιδικά Λεξικά
β) Εγκυκλοπαίδεια «Μαλλιάρης-παιδεία»
γ) Περιοδικό «Φολόη» (Έτος 14ο, Τεύχος 54, Ιανουάριος-Φεβρουάριος-Μάρτιος 2010).
δ) Ιστορικό και Δημοσιογραφικό Αρχείο Άγγελου Π. Σακκέτου.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ – ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ:

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΛΑΣΚΑΡΗ
Δημοσιογράφος - Τηλεπαρουσιάστρια

http://www.sakketosaggelos.gr/Article/1539/
http://oreini-ileia.blogspot.com/2010/09/blog-post_22.html


Διαβάστε περισσότερα: ΠΥΡΓΟΣ NEWS http://pyrgos-news.blogspot.com/#ixzz10ZlHov9Z
Under Creative Commons License: Attribution

Για ενδεχόμενο σεισμό στη Δυτική Ελλάδα μιλάει ο σεισμολόγος Μάκης Χουλιάρας

Το ενδεχόμενο εκδήλωσης σεισμού στην περιοχή Δυτικής Ελλάδας, δημοσιοποεί μέσω του zougla.gr ο σεισμολόγος Μάκης Χουλιάρας. Στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου της ομάδας ΒΑΝ κατεγράφησαν προσεισμικά σήματα στο σταθμό της Πάτρας. Στο κέιμενό του ο κ. Χουλιάρας αναφέρει τα εξής:
"Στο πλαίσιο των ερευνητικών πειραμάτων της ομάδας ΒΑΝ, τα τελευταία χρόνια δοκιμάζεται μια καινούργια μεθοδολογία που:
Α) βελτιώνει την ανίχνευση των προσεισμικών ηλεκτρικών σημάτων (SES) και ξεχωρίζει αυτά από πηγές βιομηχανικού θορύβου και
Β) βελτιώνει τον προσδιορισμό του χρόνου εκδήλωσης του αναμενόμενου σεισμού.
Αυτή η νέα μεθοδολογία έχει παρουσιαστεί σε πολλές επιστημονικές δημοσιεύσεις και παρουσιάσεις της ομάδας ΒΑΝ που αφορούν στον ελληνικό σεισμογενή χώρο και έχει, επίσης, δοκιμαστεί πρόσφατα με επιτυχία στην Ιαπωνία, όπως ανακοινώθηκε από την Ιαπωνική Ακαδημία.
Η πιο εντυπωσιακή πρόσφατη επιτυχία αυτής της μεθοδολογίας αφορούσε στους «δίδυμους» σεισμούς που έγιναν στο Ευπάλιο στις 18 και 22 Ιανουαρίου του 2010. Θυμίζω ότι η ερευνητική ομάδα ΒΑΝ, αρκετές εβδομάδες πριν από την εκδήλωση της σεισμικής δραστηριότητας, είχε καταγράψει προσεισμικά ηλεκτρικά σήματα στον σταθμό που λειτουργεί στην Πάτρα και τα είχε δημοσιεύσει στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Cornell.
Σε εκείνη τη δημοσίευση είχε, επίσης, προαναγγείλει την ευρύτερη περιοχή όπου αργότερα σημειώθηκε η σεισμική ακολουθία. Παράλληλα, θυμίζω ότι, αμέσως μετά την εκδήλωση του πρώτου σεισμού στις 18 Ιανουαρίου, ο καθηγητής σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Άκης Τσελέντης και εγώ διατηρήσαμε τις επιφυλάξεις μας δημοσίως (στην τηλεοπτική εκπομπή «Ζούγκλα») για την εκδήλωση και δεύτερου πιο ισχυρού σεισμού στην ίδια περιοχή, βασιζόμενοι στις καταγραφές και τα αποτελέσματα των συνεργατών μας από την ερευνητική ομάδα ΒΑΝ. Η δικαίωση ήρθε μερικές μέρες αργότερα, δηλαδή στις 22 Ιανουαρίου, με έναν  ισχυρότερο σεισμό που σημειώθηκε στην ίδια περιοχή.
Τον περασμένο μήνα, στις 9 και 10 Αυγούστου, ο σταθμός ΒΑΝ της Πάτρας κατέγραψε και πάλι μία ακολουθία προσεισμικών ηλεκτρικών σημάτων SES και η ερευνητική ομάδα ΒΑΝ δημοσίευσε στις 23 Αυγούστου 2010 την εκτίμησή της για επερχόμενη ισχυρή σεισμική δραστηριότητα.

Το παρατηρητήριο σεισμών σάς παρουσιάζει σήμερα την επιστημονική μελέτη,



Πατήστε εδώ για να διαβάσετε την τελευταία επιστημονική μελέτη της ομάδας ΒΑΝ

τα προσεισμικά ηλεκτρικά σήματα του σταθμού της Πάτρας



αλλά και την εκτίμηση της ομάδας ΒΑΝ για την ευρύτερη περιοχή της αναμενόμενης σεισμικής δραστηριότητας:




Προσωπικά ήθελα να υπενθυμίσω ότι πρόκειται για ένα πειραματικό στάδιο της μεθοδολογίας που χρησιμοποιεί η ομάδα ΒΑΝ και τα αποτελέσματα αυτά θα πρέπει να κρίνονται και να εκτιμούνται από τους αρμόδιους επιστήμονες των φορέων της αντισεισμικής προστασίας της χώρας μας και όχι να γίνονται χρήση για τη πρόκληση πανικού και την απαγγελία κατηγοριών εναντίον της ερευνητικής ομάδας ΒΑΝ του καθηγητή Φυσικής Παναγιώτη Βαρώτσου και των συνεργαζόμενων με αυτόν σεισμολόγων, Άκη Τσελέντη και Μάκη Χουλιάρα".
thebest.gr


Διαβάστε περισσότερα: ΠΥΡΓΟΣ NEWS http://pyrgos-news.blogspot.com/#ixzz10ZiOih6K
Under Creative Commons License: Attribution

Ελληνίδα πρώην στέλεχος του ΔΝΤ, μιλάει για το πρόβλημα της χώρας μας!

  Η Κατερίνα Αλεξανδράκη, είναι Οικονοµολόγος, πρώην στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου - του γνωστού και "αγαπητού" ΔΝΤ -. Υπηρέτησε σε αυτό για 6 χρόνια και υπήρξε υπεύθυνη για θέµατα ισοζυγίου πληρωµών, συναλλαγµατικής πολιτικής και βιωσιµότητας του εξωτερικού χρέους σε αναπτυσσόµενες χώρες. Ελαβε µέρος σε διαπραγµατεύσεις προγραµµάτων stand-by στο Περού, τη Γουατεµάλα, τη Σερβία και την Παραγουάη.
  Διετέλεσε µέλος της επιτροπής αξιολόγησης των δύο τελευταίων προγραµµάτων του ΔΝΤ για την Αργεντινή και παραιτήθηκε το Δεκέµβριο του 2007. Σήµερα εργάζεται σε µεγάλη επενδυτική εταιρεία στη Νέα Υόρκη. Στο βιογραφικό της συµπεριλαµβάνεται η θητεία της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως οικονοµικής και πολιτικής αναλύτριας . Είναι απόφοιτος του London School of  Economics και του Πανεπιστηµίου της Οξφόρδης.
Μιλώντας στο pyles.tv και την Μαργαρίτα Τζαγκαράκη, η ελληνίδα πρώην συνεργάτης του ΔΝΤ, απαντά σε πολλά από τα ερωτήματα των απλών πολιτών που συμπυκνώνονται στην αγωνιώδη απορία "θα τα καταφέρει η Ελλάδα;"

Οι τρείς "φανεροί στόχοι του ΔΝΤ και μία... έκπληξη!

Κατερίνα Αλεξανδράκη : Το ΔΝΤ, θέτει κάποιους στόχους αναλόγως µε τη διάγνωση του "ποιο είναι το κύριο πρόβληµα που πρέπει να αντιµετωπιστεί". Στην Ελλάδα, υπάρχουν τρεις πρωταρχικοί στόχοι που έχει βάλει το πρόγραµµα:
1) να βελτιωθούν τα δηµοσιονοµικά της Ελλάδας,
2) να παρθούν διαρθρωτικά µέτρα για να αντιµετωπιστούν τα µακροπρόθεσµα προβλήµατα της Ελλάδας, όπως είναι το θέµα των συντάξεων
3) η ανταγωνιστικότητα.
  Το πρόγραµµα από ό,τι καταλαβαίνω έχει και ένα τέταρτο στόχο, ο οποίος είναι το θέµα των τραπεζών. Διότι αυτή τη στιγµή λόγω του δηµοσιονοµικού και λόγω της ύφεσης που πρόκειται να υπάρξει, θα έχουμε και θέµα ίσως κεφαλαίου τραπεζών και για αυτό έχει θέσει ένα στόχο να δηµιουργηθεί το λεγόµενο financial stability fund, το οποίο θα ενισχύσει τις τράπεζες εάν υπάρξει τέτοιο πρόβληµα.

"Μου έκανε εντύπωση η αντίδραση των ελλήνων!"
  
Κ. Α: Tα µέτρα, αναγκαστικά δεν µπορούν να είναι επιεική! H κατάσταση είναι πολύ δυσάρεστη στην Ελλάδα. Και όχι µόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλες τις χώρες που πήγε το ταµείο, οι οικονοµίες είχαν πριν "φτάσει στο αµήν". Και αυτό δυστυχώς έγινε και στην Ελλάδα. Δηλαδή η Ελλάδα θα µπορούσε να είχε πάει πιο πριν στο ταµείο, αν και πολιτικά δεν ήταν δυνατό. Και µάλιστα για εµένα, ήταν έκπληξη η επιφύλαξη, που υπήρξε για το αν έπρεπε η Ελλάδα να πάει στο ΔΝΤ ή όχι! Μου προκάλεσε έκπληξη το ότι ο κόσµος µιλάει για το σφαγείο του ταµείου κλπ.

"Αν είχαμε πάει νωρίτερα στο ΔΝΤ, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά!"
  
Κ. Α: Φυσικά υπάρχουν διάφοροι τρόποι να λυθεί το πρόβληµα. Είπαμε όμως, ας µην χρεοκοπήσουµε, ας δώσουµε ευκαιρία να παρθούνε µέτρα και επίσης να προστατεύσουµε τις άλλες τις χώρες. Αυτός είναι επίσης ένας στόχος του προγράµµατος, να αποµονώσουµε το πρόβληµα της Ελλάδας από την υπόλοιπη Ευρώπη.
  Ας δούμε τώρα, τα συγκεκριµένα μέτρα. Τα δηµοσιονοµικά πρέπει να αντιµετωπιστούν, οπότε όταν έχεις ένα έλλειµµα 13,6% οι αγορές δεν πρόκειται να σου δανείσουνε για πάρα πολλά χρόνια ακόµα. Πρέπει να κοπεί το  έλλειµµα και να βελτιωθεί, να αναζωπυρωθεί η όρεξη της αγοράς να δανείσει  την Ελλάδα. Και αυτή τη στιγµή δεν υπάρχει! Είναι µηδέν!

"Δεν θα γλυτώναμε τη χρεοκοπία χωρίς το ΔΝΤ!"

  Κ.Α. : Εκτίμησή μου είναι ότι δεν θα γλυτώναµε τη χρεοκοπία εάν δεν είχαµε προσφύγει σε αυτό το ευρωπαϊκό πρόγραµµα στήριξης, εκεί που είχαν φτάσει τα πράγµατα. Πιστεύω ότι εάν είχε πάει η Ελλάδα στο ταµείο το Νοέµβριο θα ήταν διαφορετικά! Χάθηκε χρόνος και δηµιουργήθηκε και η εντύπωση στην αγορά ότι, όχι µόνο η Ελλάδα δεν έχει συνειδητοποιήσει το βάθος του προβλήµατός της, αλλά επίσης και ότι η Ευρώπη δεν έχει τη συνοχή που χρειάζεται για να αντιµετωπίσει το γενικότερο πρόβληµα του πώς θα δηµιουργηθεί δηµοσιονοµική σταθερότητα στην Ευρώπη, πώς θα λυθεί η ανταγωνιστικότητα µέσα στην ευρωζώνη.


Γιατί φτάσαμε ως εδώ; Ποιοί είναι οι υπεύθυνοι;

Κ. Α.: H Ελλάδα ήδη ήταν σε µία πορεία, µία νοοτροπία καλύτερα, του ότι µπορούµε να ζούµε πέρα των δυνατοτήτων µας εδώ και 20 χρόνια. Δεν είναι καν τα τελευταία 3 χρόνια, µιλάµε για πάρα πολλά χρόνια που ενέµενε το χρέος. Φυσικά µε το που µπήκαµε στο ευρώ µας δόθηκε η δυνατότητα να δανειστούµε ακόµα πιο πολλά και να ζήσουµε ακόµα πιο πολύ πέρα των δυνατοτήτων µας. Και γιατί έγινε αυτό; Για πολλούς λόγους.
  Καταρχήν υπάρχουν πάρα πολλοί "µηχανισµοί πειθαρχίας" που πρέπει να ακολουθούνται σε μία οικονοµική πολιτική. Ο πρώτος είναι η αυτοπειθαρχία! Δηλαδή η κυβέρνηση η ίδια αυτό- πειθαρχείται και ελέγχει τα δηµοσιονοµικά της, τους λογαριασµούς της. Αυτό βέβαια, πάντα έλειπε στην Ελλάδα.
  Μετά έχουµε το επόµενο στάδιο, το οποίο λέγεται stability and growth pack, στα ελληνικά  είναι το "Σύµφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης", που ήταν µέσα στο πλαίσιο της ευρωζώνης και ήταν µηχανισµός µε τον οποίο τα κράτη τα ίδια θα έπρεπε να στοχεύουν σε ένα 3% φερ' ειπείν έλλειµµα το χρόνο και κάποιο στόχο 6,5% του ΑΕΠ να είναι το χρέος. Αυτοί οι στόχοι για την Ελλάδα (το 3% του ελλείµµατος και του 6,5% του ΑΕΠ) ήταν πολύ επιεικείς διότι η χώρα αναπτυσσόταν µε πάρα πολύ υψηλό βαθµό, οπότε θα έπρεπε να µαζεύει τα έξτρα χρήµατα που έβγαζε ουσιαστικά και να ξεπληρώνει το χρέος της. Αλλά ποτέ δεν το έκανε αυτό!
  Επίσης, έλειψε η πειθαρχία από τις αγορές. Δηλαδή οι αγορές όταν κάνουν τη δουλειά τους σωστά, πρέπει να δούνε τις αδυναµίες µίας οικονοµίας και να επιβάλλουν τα σωστά επιτόκια. Οι αγορές δεν το κάνανε αυτό για πάρα πολλά χρόνια, διότι µε το που µπήκε η Ελλάδα στην ευρωζώνη θεώρησαν ότι πλέον η Ελλάδα µπορεί να δανειστεί όπως και η Γερµανία. Αυτό δεν ήταν καθόλου σωστό.
 Οπότε τα χαµηλά επιτόκια που δώσανε οι αγορές µαζί µε τα χαµηλά επιτόκια της ΕΚΤ προκάλεσαν απεριόριστο δανεισµό. Και για το κράτος το ίδιο και για τους ιδιώτες. Με απλά λόγια, η ανάπτυξη που νομίζαμε ότι έχουμε ήταν βασισµένη σε φτηνό δανεισµό που δεν ήταν βιώσιµος για το µέλλον της Ελλάδας και φυσικά βλέπουµε τώρα τις επιπτώσεις.

Και αν συμβεί στην Ελλάδα, ό,τι και στην Αργεντινή;

Κ. Α.: Καταρχήν υπάρχουν και προγράµµατα του ΔΝΤ που πέτυχαν, όπως της Τουρκίας. Οπότε η Αργεντινή είναι ίσως ιδιάζουσα περίπτωση. Εάν δει κανείς τα οικονοµικά δηλαδή στο χαρτί τα οικονοµικά της Αργεντινής και τα οικονοµικά της Ελλάδας, ίσως πει "Α, οι περιπτώσεις είναι παρεµφερείς".  Υπάρχουν όμως διαφορές στις δύο χώρες.
  Η Ελλάδα είναι σε ένα πλαίσιο της ευρωζώνης και έχει τη φιλοδοξία να παραµείνει στην ευρωζώνη, τουλάχιστον θα ήθελα να πιστεύω ότι έχουµε τη φιλοδοξία να παραµείνουµε στην ευρωζώνη και στο πλαίσιο της Ευρώπης γενικότερα. Η Αργεντινή δεν είχε κάπου πιο µακροπρόθεσµα να δει, τουλάχιστον οι πολίτες να βάλουν στόχους για την κυβέρνησή τους ότι αυτό πρέπει να επιτεύξεις για να φτάσουν ως εκεί.
 Το δεύτερο είναι ότι όσον αφορά τη σχέση µε το ΔΝΤ, η Αργεντινή πήγε σε αυτό, αφού χρεοκόπησε. Και ένας µεγάλος λόγος για τον οποίο απέτυχε το πρόγραµµα ήταν ότι η Αργεντινή εκείνη την εποχή διαπραγµατευόταν το χρέος της, πόσο θα κόψει από το χρέος της µε τους επενδυτές και το ταµείο ήταν ο µεσάζοντας σε αυτή τη διαπραγµάτευση.
 Στην Ελλάδα δεν έχουµε φτάσει σε αυτό το σηµείο. Υποτίθεται ότι η κυβέρνηση έχει δεχτεί ότι δεν θέλουµε να χρεοκοπήσουµε και δεν θέλουµε να βγούµε από την ευρωζώνη. Οπότε α) εφόσον υπάρχει συναίνεση και β) εφόσον η κυβέρνηση µπορεί και θέλει να πάρει τα µέτρα και γ) µπορεί να πιστεύει ότι οι πολίτες θα τα δεχτούν, τότε για εμένα,  δεν θα αποτύχει το πρόγραµµα! 

Τι φοβούνται οι άνθρωποι του ΔΝΤ!

Κ.Α.: Tο ΔΝΤ  ξέρει πάρα πολύ καλά το ρίσκο της απόφασης, να δανείσει την Ελλάδα!  Κι αν δείτε το πρόγραµµα, λέει ξεκάθαρα ότι υπάρχουν διάφορα κριτήρια για να δανείσεις σε µία χώρα τόσο µεγάλο ποσό. Και ένα από αυτά τα κριτήρια, είναι ότι το χρέος πρέπει να είναι βιώσιµο µε µεγάλη πιθανότητα!
  Οι οικονοµολόγοι του ταµείου µέσα στο πρόγραµµα θέτουν ερωτηµατικό, για το αν η Ελλάδα μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της για όλα τα υπόλοιπα χρόνια. Οπότε ο λόγος για τον οποίο τελικά μας δανείζουνε, είναι ουσιαστικά για να αποφύγουνε τη διάδοση της κρίσης, τη µετάδοση της κρίσης στην υπόλοιπη Ευρώπη. Αυτό είναι ξεκάθαρα διατυπωμένο!


"Κι αν χρεωκοπήσουμε, το ΔΝΤ πάλι εδώ θα μείνει!"

Κατερίνα Αλεξανδράκη:  Αν υποθέσουμε ότι η Ελλάδα δεν καταφέρει τελικά να καλύψει το χρέος της, αυτό δεν σημαίνει πως το ΔΝΤ θα αποχωρήσει! Ίσα-ίσα! Εφόσον χρεοκοπήσει η Ελλάδα, οι αγορές δεν θα της ξαναδανείζουνε µέχρι να λυθεί το πρόβληµα. Εκεί σίγουρα πρέπει να µπει το ταµείο µέσα και να βοηθήσει µε δανεισµό.
  Μόνο έτσι θα µπορέσει το ελληνικό κράτος να πληρώσει µισθούς, να καλύψει τις υποχρεώσεις του! Αλλιώς η μοναδική λύση θα είναι να γίνει πολύ µεγάλη ύφεση και πολύ µεγάλη περικοπή εξόδων... τεράστια θα έλεγα, και δεν θα µπορέσει η Ελλάδα να το κάνει αυτό. Τότε νομίζω πως θα γίνει κοινωνική επανάσταση!

Υπάρχουν τρόποι να βγούμε νωρίτερα από το πρόβλημα!

   
Κ.Α.: Το πρόγραµµα προβλέπει ότι µετά το 2012 θα αρχίσουµε να µαζεύουµε αρκετά χρήµατα ώστε να αρχίσουµε να ξεπληρώνουµε  το χρέος. Αλλά προς το παρόν, βλέπω ότι το 2013 θα φτάσει το χρέος στο µεγαλύτερο ποσοστό του ΑΕΠ και µετά θα αρχίσει να χαµηλώνει.
  Είναι σίγουρο ότι ένα µέρος του προγράµµατος δεν είναι καθόλου θετικό για τους πολίτες, διότι πρέπει να παρθούν σκληρά τα µέτρα. Οπότε να µην γελιόµαστε: είναι σίγουρο ότι το πρόγραµµα του ΔΝΤ θα αλλάξει την οικονοµική κατάσταση πολλών πολιτών!
  Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν πράγματα που θα μπορούσαν να γίνουν! Εαν υπάρξει βούληση για να εισπραχθούν τα χρήματα της φοροδιαφυγής π.χ., αν υπάρξει  πειθαρχία και διαφάνεια στην οικονοµική πολιτική, αν βλέπουν οι έλληνες ότι υπάρχουν σταθεροί στόχοι, τότε πιστεύω πως θα έχει γίνει ένα πολύ µεγάλο βήµα για την Ελλάδα.

"Αν αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή, θα εισπραχθούν χρήματα που δεν τα έχει υπολογίσει το ΔΝΤ!"

Κ.Α.: Θα σας πω ένα παράδειγμα: το πρόγραµµα δεν περιλαµβάνει µέτρα για την καταπολέµηση της διαφθοράς και του γεγονότος ότι πολλοί δεν καταβάλουν τους φόρους τους. Είναι λοιπόν σαφές ότι, αν µπορέσει η κυβέρνηση να µαζέψει φόρους από τα πρόσωπα που δεν έχουν πληρώσει τόσα χρόνια αυτό θα είναι έξτρα! Ετσι, θα αρχίσει να πέφτει το χρέος πιο νωρίς.
 Θεωρώ επίσης σημαντικό να µεταφράζεται το πρόγραµµα του ΔΝΤ και η εξέλιξή του στα ελληνικά, διότι πιστεύω ότι αυτό θα ήταν πολύ µεγάλο πλεονέκτηµα για τους Έλληνες! Το να βλέπουνε δηλαδή την πρόοδο της κυβέρνησης ως προς τα µέτρα που παίρνει και τις θυσίες που τους ζητάει.

Πώς βλέπουν οι ξένοι την Ελλάδα!

  Κ. Α.: Δυστυχώς οι ξένοι δεν έχουν αρκετή πληροφόρηση για το τι συµβαίνει στην Ελλάδα αυτή τη στιγµή. Και πιστεύω ότι τη βλέπουνε και ως χαµένη περίπτωση. Και όχι και ως ιδιαίτερη σηµαντική. Δηλαδή αυτό που βλέπουν πιο σηµαντικό, είναι το τι συµβαίνει στην Ευρώπη ως σύνολο και την Ελλάδα τη βλέπουν ως ένα µικρό κοµµάτι του µεγαλύτερου προβλήµατος.
  Η Ελλάδα είναι πολύ µικρή οικονοµία και παρόλο που το χρέος της είναι τριπλάσιο από ότι είναι της Αργεντινής, όσον αφορά το απόλυτο ποσό, συνεχίζει να είναι πολύ µικρό κοµµάτι και της ευρωζώνης και της διεθνής οικονοµίας. Οπότε δεν υπήρχε περίπτωση η Ελλάδα αυτή καθεαυτή να αποτελέσει πρόβληµα. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι οι ξένοι δεν ανησυχούν πλέον για την Ελλάδα τόσο πολύ. Τη βλέπουν ως ένα τεστ, του τι µπορεί να γίνει αλλού. Και αυτό είναι η µεγαλύτερη ανησυχία.

Γιατί η επιστροφή στη δραχμή θα ήταν τραγικό λάθος!
 
  Κ. Α.: Ακούγεται η άποψη ότι θα ήταν ίσως καλύτερα για την Ελλάδα να επιστρέψει στη δραχμή. Πιστεύω αυτό θα είναι τραγικό λάθος! Πρώτον, διότι το χρέος της χώρας είναι σε ευρώ. Αν υποθέσουμε ότι επιστρέφουμε στη δραχμή και αυτή κάποια στιγμή υποτιµηθεί π.χ. για 50%, τότε  το χρέος µας θα είναι διπλάσιο από ότι είναι αυτή τη στιγµή! Ταυτόχρονα τα έσοδα µας είναι σε δραχµές, άρα θα πρέπει να κόψουµε ένα τεράστιο ποσοστό του χρέους για να µπορέσουµε να ανταπεξέλθουµε! Συνέπεια θα είναι οι τράπεζες, τα ταµεία συντάξεων που κρατάνε χρέος ελληνικό, να χτυπηθούν πάρα πολύ άσχηµα γιατί η κρίση θα είναι πάρα πολύ βαθιά.
  Δεύτερον, ας είμαστε λογικοί: η Ελλάδα ούσα µικρή οικονομικά χώρα, επωφελείται πάρα πολύ ως µέλος της ευρωζώνης! Ως προς το εµπόριο, τις επενδυτικές σχέσεις και το γεγονός ότι τη βοηθάει να είναι τόπος ξένων επενδύσεων. Εάν βγούµε από το ευρώ πλέον θα χάσουµε και το μικρό πλεονέκτηµα που έχουµε σε σχέση µε άλλες χώρες, όπως Τουρκία ή χώρες της Μεσογείου. Εχουμε ανάγκη να είµαστε κέντρο ξένων επενδύσεων, και αυτό θα το χάσουμε εντελώς, αν γυρίσουμε στη δραχμή!

"Πληρώνουμε τραγικά λάθη!"
 
Τα μέτρα που παίρνονται- αν και δεν ξέρω αν είναι αρκετά- είναι µονόδροµος, είτε είναι ΠΑΣΟΚ, είτε είναι ΝΔ, ή οποιαδήποτε κυβέρνηση! Πιστεύω ότι είναι στο σωστό δρόµο απλά πρέπει να εφαρμοστούν πολύ γρήγορα αυτά τα µέτρα, διότι µπορεί να µην υπάρξει η ευκαιρία ένα χρόνο μετά! Και αυτό, το αναφέρει και το πρόγραµµα του ΔΝΤ.
  Γι αυτό, θεωρώ, έχουν παρθεί πολύ πιο πολλά µέτρα τον πρώτο χρόνο, από αυτά που θα χρειαστούν το δεύτερο και τον τρίτο. Η Ελλάδα έζησε πολύ πέρα των δυνατοτήτων της και πάρα πολλά χρόνια. Για µένα γίνανε λάθη τραγικά στην Ελλάδα όσον αφορά τη διαχείριση της οικονοµίας, αλλά από εκεί και πέρα θα έπρεπε να έχουν συνειδητοποιήσει πολλοί οι οποίοι επένδυαν στην Ελλάδα και δεν ήταν µόνο στην Ελλάδα.
  Υπήρξε µία εποχή πολύ µεγάλη τάσης να δανείζει ο κόσµος, δηλαδή τα επιτόκια είχαν φτάσει πολύ χαµηλά, οπότε όλοι ήµασταν σε µεγάλη ευφορία και δανείζαµε παντού. Και η Ελλάδα επωφελήθηκε από αυτό για πολλά χρόνια. «Επωφελήθηκε» σε εισαγωγικά πλέον γιατί βλέπουµε ότι δεν επωφελήθηκε αλλά βρέθηκε σε πολύ πιο δύσκολη θέση.

"Θα τα καταφέρουμε;"

K.A. : Η προσωπική μου άποψη για την Ελλάδα, είναι μέχρι ενός βαθμού αισιόδοξη! Και για αυτό µάλιστα συµφωνώ µε την εφαρμογή του προγράµµατος, παρόλο που το ρίσκο της αποτυχίας είναι µεγάλο! Και εννοώ ότι το χρέος ίσως δεν πληρωθεί και θα πρέπει να περικοπεί! Πιστεύω, παρ'όλα αυτά, ότι άξιζε να δοθεί η ευκαιρία της αλλαγής στη νοοτροπία και στον τρόπο που λειτουργεί η οικονοµία της Ελλάδας και αυτή η ευκαιρία δόθηκε!

Εδώ η πρώτη Δημοσίευση: 07/07/2010

Ο ορυκτός πλούτος της Ελλάδας!

 Ο κ. Κωνσταντίνος Κόλµερ είναι δηµοσιογράφος, συγγραφέας του βιβλίου  «Τα Πετρέλαια της Ελλάδας», εκδόσεις Λιβάνη.

Στη σειρά εκπομπών που έγιναν φέτος από τον Κώστα Χαρδαβέλλα μέσα από τον "Αθέατο Κόσμο", με θέμα τον ορυκτό πλούτο της χώρας μας, η συμβολή του κ. Κόλμερ ήταν εξαιρετικά διαφωτιστική! Μιλώντας στην Μαργαρίτα Τζαγκαράκη, καταθέτει την προσωπική του εμπειρία από την ενασχόλησή του με το θέμα.


Ο ορυκτός πλούτος της Ελλάδος από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα
   
Κωνσταντίνος Κόλµερ: Δεν υπάρχει αµφιβολία ότι η χώρα µας είναι πλούσια σε µεταλλεύµατα και ορυκτά. Αρχαιόθεν άλλωστε. Από την εποχή του Οµήρου του Ηροδότου του Παυσανία είναι γνωστά ακόµα και τα αποθέµατα πετρελαίου. Η γνωστή πίσσα.
  Είναι γνωστό επίσης ότι στο Βυζάντιο υπήρχε το "υγρό πυρ", δηλαδή το πετρέλαιο. Αλλά και στη νεότερη εποχή είναι γνωστό ότι οι Γερµανοί κατά τη διάρκεια της γερµανικής κατοχής κάνανε άντληση πετρελαίου στη Ζάκυνθο. Είναι λοιπόν γνωστά τα αποθέµατα π.χ. υδρογονανθράκων, τόσο πετρελαίου αργού πετρελαίου όσο και φυοικού αερίου.
  Είναι επίσης γνωστό ότι αυτό που θεωρούσαν προπολεµικά ως σιδηροµετάλλευµα, είναι ο πολύτιµος βωξίτης από τον οποίο παράγεται το µέταλλο του αλουµινίου που θεωρείται το µέταλλο του 20ου αιώνα. Υπάρχει επίσης µεγάλη ένδειξη ότι έχουµε κοιτάσµατα ουρανίου τόσο στη Ροδόπη όσο και στην Ικαρία.
  Ή στη νήσο Μήλο, που είναι ένα φυσικό µουσείο ουσιαστικά, υπάρχουν πάρα πολλά ορυκτά που παίζουν σηµαντικό ρόλο ως βιοµηχανικά ορυκτά. Αλλά και σε άλλες περιοχές τόσο του Αιγαίου πελάγους όσο και της ηπειρωτικής Ελλάδος υπάρχουν πολύτιµα ορυκτά.

"Το ότι έχουμε ορυκτό πλούτο, από μόνο του δεν σημαίνει τίποτα!"
  
Κωνσταντίνος Κόλµερ:  Η Ελλάδα λοιπόν είναι µία χώρα µε πλούσιο υπέδαφος το οποίο όµως χρειάζεται συστηµατική έρευνα, χρειάζεται σηµαντικές επενδύσεις και χρειάζεται και χρόνος καθώς επίσης και επιχειρηµατικό τάλαντο για να µεταβληθεί αυτός ο πλούτος εις όφελος, του ελληνικού λαού.
  Το ελληνικό κράτος δυστυχώς δεν δείχνει το αντίστοιχο ενδιαφέρον που θα έπρεπε για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου, όπως άλλωστε και πολλών άλλων πλουτοπαραγωγικών τοµέων. Εάν όµως θεωρήσουµε ότι το κράτος -πλην της νοµικής και της υπολοίπου υποδοµής- δεν πρέπει να έχει λόγο εις την αξιοποίηση επιχειρηµατικών σχεδίων τότε καλώς το κράτος δεν ασχολείται µε την εξόρυξη λόγω χάρη βωξίτου η σιδηροπυρίτου γιατί είναι βέβαια ότι θα χάσει χρήµατα.
  Αυτά τα µέταλλα και τα µεταλλεύµατα καθώς επίσης και το πετρέλαιο χρειάζονται δυνατά επιχειρηµατικά σχήµατα χρειάζονται τεχνολογία και χρειάζονται και χρόνο που µόνο µεγάλοι οίκοι του εξωτερικού µπορούν να προσφέρουν!
  Όχι αναγκαίως οι "7 µεγάλες αδελφές" που λένε στο πετρέλαιο, αλλά εξειδικευµένοι οίκοι από την Ευρώπη και από την Αµερική που µπορούν να προσφέρουν την κατάλληλη τεχνογνωσία και τα χρήµατα. Φανταστείτε ότι µία γεώτρηση πετρελαίου χρειάζεται 50.000.000 δολάρια. Το ελληνικό κράτος ουσιαστικά έχει χρεοκοπήσει, πού θα βρει τα 50 εκτοµμύρια δολάρια να τα ρίξει σε ένα επιχειρηµατικό σχέδιο που έχει ένα ποσοστό αβεβαιότητας.

Τι έχει βρεθεί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα.

Κωνσταντίνος Κόλµερ:  Τα ελληνικά πετρέλαια «ανακαλύφθησαν» το 1974 επί Χούντας, επί Ιωαννίδη και κυβερνήσεως Ανδριτσοπούλου. Εκείνη την εποχή µία γερµανική εταιρεία η Βίτερσχαλ, προφανώς έχοντας πληροφορίες από την εποχή της γερµανικής κατοχής, ανεκάλυψε τυχαίως ( θα ήθελα να προσέξετε τις λέξεις "τυχαίως" και "ανεκάλυψε") το κοίτασµα της Θάσου, το κοίτασµα του Πρίνου.
 Από τότε άρχισε µία εκµετάλλευση. Στη πρώτη φάση σε διάφορα αντίκλινα τα οποία ήταν ση
επιφάνεια, στη συνέχεια  προχώρησε σε βάθος βρήκαν και φυσικό αέριο και τώρα µάλιστα που έχει εκχωρηθεί σε ένα ελληνικό εφοπλιστικό οίκο η εταιρεία Καβάλα Όιλ, έχει προχωρήσει σηµαντικά και γίνονται και επενδύσεις και παράγουµε 8000 βαρέλια ηµερησίως. Σηµαντική ποσότητα! Από τότε λοιπόν που ανακαλύφθησαν τα ελληνικά κοιτάσµατα
µέχρι στιγµής έχουν παραχθεί 160 εκατοµ. βαρέλια αργού πετρελαίου στην περιοχή του Πρίνου αξίας περίπου 13 δις δολαρίων- με σημερινή αξία.
  Επίσης στο Θρακικό πέλαγος -περιλαµβανοµένης της Θάσου- έχουν παραχθεί 1 δις κυβικά µέτρα φυσικού αερίου αξίας περίπου 500 εκτοµμυρίων δολαρίων παρούσα αξία. Στον υποθαλάσσιο χώρο του Κατακόλου όπου η ΔΕΠΕΚΥ -ο παλαιός κρατικός φορέας των ερευνών- έχει κάνει έρευνα και έχουν εντοπίσει σηµαντικά κοιτάσµατα υδρογονανθράκων και έχουν δηµιουργηθεί και δοκιµές καύσεως. Αλλά εκεί δεν έχει προχωρήσει η εµπορική εκµετάλλευση. Και ο λόγος για τον οποίο δεν έχει προχωρήσει η εµπορική εκµετάλλευση είναι ότι παρότι δεν υπάρχει πρόβληµα υφαλοκρηπίδας όπως στο Αιγαίο υπάρχει πρόβληµα
νοµιµότητας του φορέα!

Ο ορυκτός πλούτος στην υπόλοιπη Ελλάδα

Κωνσταντίνος Κόλµερ: Η ΔΕΠΕΚΥ έχει διαπιστώσει με γεωλογικές έρευνες ότι :
 Στο θρακικό πέλαγος έχουν γεννηθεί 2, 5 δις βαρέλια πετρελαίου και 44 δις κυβικά µέτρα φυσικού αερίου.
 Στο Θερµαϊκό κόλπο έχουν γεννηθεί 140 δις κυβικά µέτρα φυσικού αερίου.
 Στο Ιόνιο, στο Κατάκολο το πετρέλαιο που εγεννήθη στα ώριµα πετρελαϊκά πετρώµατα υπολογίζεται σε 22 δις βαρέλια. Περί τα 120 εκατοµμύρια βαρέλια απεκαλύφθησαν στη θαλάσσια περιοχή του Κατακόλου.
 Στη θαλάσσια περιοχή µεταξύ Σαµοθράκης και Έβρου στη θέση Λαδοξέρα, αναβλύζει κατά καιρούς πετρέλαιο µέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα.
 Μέγα κοίτασµα έχει εντοπιστεί ανατολικώς της Θάσου στη θέση Μπάµπουρας- εκτός των χωρικών ελληνικών υδάτων των 6 µιλίων. Αλλά ως γνωστό η Ελλάδα δικαιούται 12 µίλια. Σύµφωνα µε το ισχύον διεθνές δίκαιο της θαλάσσης η ζώνη αποκλειστικής θαλασσίας εκµεταλλέυσεως της Ελλάδος επεκτείνεται στα 200 µίλια ως γνωστό και εµπερικλείει µία
τεράστια έκταση 150.000 τετραγωνικών χλµ µεγαλυτέρη από τη έκταση όλης της
Ελλάδος.Απαιτούνται διπλωµατικές κινήσεις για να αναγνωριστεί αυτή η τεραστία αποκλειστική ζώνη εκµεταλλεύσεως, τόσο από την ΕΕ όσο και από τις όµορες χώρες.

Ελληνοτουρκικές σχέσεις και πετρέλαια του Αιγαίου
 
Κωνσταντίνος Κόλµερ: Για ποιό λόγο φαντάζεστε ότι οι Τούρκοι "αιφνίδια" ξύπνησαν µετά το '74 και άρχισαν να µιλάνε για γκρίζες ζώνες και για αιτία πολέµου σε περίπτωση κατά την οποία βγούµε έξω από τα 6 µίλια;
 Διότι µετά το '74 τριπλασιάστηκε η τιµή του πετρελαίου και µετά το '79 τριπλασιάστηκε εκ νέου. Και σήµερα έχει φτάσει στα 72 δολάρια το βαρέλι. Η Τουρκία η οποία παράγει πετρέλαιο παράγει 100.000 βαρέλια ηµερησίως, έχει όµως πολύ µεγαλύτερες ανάγκες
καταναλώσεως. Και συνεπώς αναζητεί πετρέλαιο σε όλη την περιοχή και στην Μαύρη Θάλασσα και στη θάλασσα της Λυκίας.
  Και επειδή βρίσκει ότι η Ελλάδα είναι ένας "ελαστικός"  συνεταίρος και υποχωρεί διαρκώς στις απαιτήσεις της Τουρκίας, κατορθώνει και ασκεί πίεση. Προσπάθησε να κάνει το ίδιο και στη Κύπρο. Αλλά όσο ζούσε ο Τάσσος ο Παπασόπουλος, ο Πρόεδρος της Κύπρου, πέτυχε να διευρύνει τη ζώνη αποκλειστικής οικονοµικής εκµεταλλεύσεως της Κύπρου, να αναγνωριστεί τόσο από τα όµορα κράτη Αίγυπτο Λιβύη κλπ όσο και να βρει συνεταίρους και
µεγάλες εταιρείες της Αµερικής και της Νορβηγίας, οι οποίες αυτή τη στιγµή προχωρούν σε συστηµατικό έλεγχο.

"Τα λάθη της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή"

Κωνσταντίνος Κόλµερ: Δυστυχώς µε την Ελλάδα, παραδόξως, δεν υπήρξε συµφωνία εις τον καθορισµό της ζώνη αποκλειστικής οικονοµικής εκµεταλλεύσεως µε την Κύπρο. Στο κάλεσµα που έκανε ο Τάσσος Παπαδόπουλος λίγο προτού πεθάνει, δυστυχώς η ελληνική κυβέρνηση - και συγκεκριµένα η κυβέρνηση Κώστα Καραµανλή- δεν έδωσε συνέχεια.
  Και ήταν κατά τη γνώµη µου µέγα λάθος διότι δεν λύθηκε το γνωστό πρόβληµα του Καστελόριζου. Ξέρετε το Καστελόριζο είναι το τελευταίο κοµµάτι της ελληνικής επικράτειας. Και βρίσκεται στη θάλασσα της Λυκίας, εκεί η Τουρκία δεν αναγνωρίζει στο Καστελόριζο ούτε χωρικά ύδατα, ούτε ζώνη αποκλειστικής οικονοµικής εκµεταλλεύσεως. Εάν όµως κάναµε µία συµφωνία µε την Κύπρο, είχε λυθεί το πρόβληµα.
  Αντ' αυτού κάναµε µία προσπάθεια συµφωνίας µε την Αίγυπτο και εκεί χάθηκε εντελώς η ιστορία. Η Αίγυπτος δεν θέλησε να "κακοκαρδίσει" τους Τούρκους και µάλλον προχωρεί προς την κατεύθυνση της συµφωνίας µαζί τους, παρακάµπτονταο τα δικά µας δίκαια στοΚαστελόριζο. Είναι µία από τις αποτυχίες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής την εποχή που υπουργός των Εξωτερικών ήταν η κα Μπακογιάννη.

"Γιατί οι κυβερνήσεις δεν ασχολούνται με τον ορυκτό πλούτο"

Κωνσταντίνος Κόλµερ: Η Ελλάδα ανήκει από το '81 στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Άρα είναι υποχρεωµένη να ακολουθεί τα ευρωπαϊκά δεδοµένα. Τα ευρωπακά δεδοµένα λένε ότι εάν πρόκειται να κάνετε εκµετάλλευση του υποθαλασσίου πλούτου θα πρέπει να έχετε ένα κρατικό φορέα ειδικό για τα πετρέλαια ο οποίος θα αναλάβει να κάνει τη διακήρυξη ενός διεθνούς διαγωνισµού.
  Θα δεχθεί προσφορές, θα διαλέξει την καλύτερη προσφορά, την καλύτερη πλειοδοτούσα εταιρεία και η εταιρεία αυτή θα υποβάλλει ένα πρόγραµµα ερευνών εκµεταλλεύσεως και αξιοποιήσεως των κοιτασµάτων. Από αυτά αφού πληρωθούν οι δαπάνες θα προκύψει το έσοδο υπό µορφή φόρου. Το έσοδο κυµαίνεται από 50-40% της εναποµενούσης αξίας. Αλλά για να προχωρήσετε στην αξιοποίηση αυτών των κοιτασµάτων πρέπει να µπείτε σε µία µακρά γραφειοκρατική διαδικασία που απαιτεί τεράστιο χρόνο.
  Αυτός ο τεράστιος χρόνος, εξηγεί μέχρι ενός σημείου και την απροθυµία των πολιτικών και των κυβερνήσεων να ασχοληθούν µε το θέµα. Γιατί αν τα βάλετε κάτω, τα πράγµατα από πλευράς χρονικής διαρκείας υπερβαίνετε τον πολιτικό κύκλο. Ο πολιτικός κύκλος στην Ελλάδα µειώνεται, έχει φτάσει στα 2 χρόνια, αφού κάθε 2 χρόνια έχουµε εκλογές!
   Πρέπει όλος ο ελληνικός χώρος να ερευνηθεί και πράγµατι φαίνεται ότι έχουν γεννηθεί πετρελαϊκά κοιτάσµατα στην περιοχή µας σηµαντικά και κυρίως να γίνουν οι πολιτικές εκείνες κινήσεις που θα µας επιτρέψουν να απεµπλακούµε από τον φόβο του πολέµου µε την Τουρκία και να αξιοποιήσουµε και τη ζώνη οικονοµικής εκµεταλλεύσεως που µας παρέχει το δίκαιο της θαλάσσης.

Εδω η πρώτη Δημοσίευση: 26/07/2010
Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters