Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Ελεγχόμενη Πτώχευση

του Ιωάννη Πηλιούνη  jopil@atlascom.grΑυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε
(Τα όσα ακολουθούν είναι ένα συμπίλημα δεδομένων και εκτιμήσεων, οι οποίες πλέον εκπέμπονται από επίσημες πηγές ισχυρού ελληνικού οικονομικού κύρους...)

 Να λάβουμε υπόψη ότι, από 01-01-2011, συναλλαγές με μετρητά θα επιτρέπονται μόνο μέχρι του ποσού των €1500. Άρα όλοι μάλλον θα υποχρεωθούν να αδειάσουν θυρίδες κλπ. και να τα ξανακάνουν κατάθεση, οπότε με τους καταθέτες δεμένους και το τραπεζικό σύστημα συγχωνευμένο σε τρεις τράπεζες, εξών η μια κρατική, πάνε πλέον ελέυθερα γραμμή για "ελεγχόμενη" πτώχευση κατά τον Μάιο του 2011, όπως το υπολογίζουν και οι διεθνείς σχολιαστές.
Έτσι το κράτος και η δοτή μας κυβέρνηση ΔΝΤ πληρώνει τους γκάγκστερ-διεθνείς-τραπεζίτες-αφεντικά της, κλείνει μερικές από τις τρύπες του δανείου, στο οποίο μας έσυρε με σκοπό την πτώχευσή μας - και άρα και τον ολοκληρωτικό έλεγχο της χώρας - και κλείνει το πρώτο μέρος του συμφωνημένου συμβολαίου της με τους γκάγκστερ.
Για τον λόγο αυτό θα πρέπει ουδείς να πάρει τα χρήματά του από τις θυρίδες ή όπου αλλού τα έχει εκτός τραπεζών και να τα ξαναβάλει σε καταθέσεις. Φυσικά, όποιος ακόμα τα έχει σε τράπεζες, το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να τα σηκώσει άμεσα. Μετά την πτώχευση, και σίγουρα μετά την 01/01/2011, όλος ο κόσμος που συναλλάσσεται θα πρέπει μεταξύ μας, ένας προς έναν, να κάνουμε τοπικές χωροχρονικές συννενοήσεις πληρωμών, face-to-face, πράγμα ευκολότατο, και σε τμήματα των 1499 ευρώ, εάν το ποσό είναι μεγάλο. Καμμία συναλλαγή με τράπεζες, παρά μόνο για την πληρωμή των πιστωτικών καρτών που θα χρησιμοποιούμε, και μόνο για απλές αγορές σε μικροποσά και ποτέ ανά μήνα πάνω από 1500 ευρώ χρεώσεις στην κάρτα μας συνολικά, μαζί με ό,τι πληρώνουμε ανά μήνα μέσω πιστωτικών καρτών σε υπηρεσίες, όπως ΟΤΕ, ΔΕΗ, κινητά κ.λπ. Θα έλεγα και όσες από αυτές μπορούν να γίνονται με κατάθεση μετρητών, όταν έρχεται ο λογαριασμός και τώρα τις πληρώνουν κάποιοι μέσω αυτόματων χρεώσεων σε κάποια πιστωτική κάρτα, να το καταργήσουν άμεσα.
Σε πληρωμές μεγάλων ποσών για προϊόντα ή υπηρεσίες θα κόβονται φυσικά κανονικά τα τιμολόγια ή οι αποδείξεις και θα αποδίδεται-πληρώνεται κανονικά ο ΦΠΑ, αλλά απλά η πληρώμη ενός ποσού, ας πούμε 16000 ευρώ, θα γίνεται τμηματικά μετά από συμφωνία. Ως γνωστόν, επίσης, άπαντες, και ειδικά οι επιχειρήσεις δικαιούνται να έχουν χρηματοκιβώτια και όσο ρευστό θέλουν παρά πόδας, χωρίς τον παραμικρό έλεγχο, πέραν του πόθεν έσχες που είναι λογικό. Ουδείς υποχρεώνει κανένα να έχει τα χρήματά του σε λογαριασμούς τραπεζών.
Οι μεγάλοι κεφαλαιούχοι, λοιπόν, οι οποίοι κινούν την αγορά, ωσαύτως και αυτούς όπως και όλους εμάς, τους ξεσκίζουν οι ΕΥΡΩ-τράπεζες και με την πτώχευση θα τους καταστρέψουν ολοκληρωτικά. Θα πρέπει, λοιπόν, άμεσα να μεταφέρουν τα χρήματά τους σε παραρτήματα Ρωσικών, Κινέζικων, ή Αραβικών τραπεζών, απ' όπου και θα μπορούν να κάνουν τις συναλλαγές τους, εάν θέλουν, απ' ευθείας. Στην αντίθετη περίπτωση, μετά την πτώχευση, η αγορά - και εμείς κατ' επέκταση - θα πούμε το ψωμί ψωμάκι.

http://www.nexushellas.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=671&Itemid=44

Επιστολή προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας

κοινοποίηση: Ιωάννης Πηλιούνης
 Κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας

Απεφάσισα να σας ενοχλήσω διότι ως πολίτης νιώθω ότι βάλλομαι από κάθε πλευρά. Πρωτίστως όμως νιώθω ότι βάλλεται η αξιοπρέπεια και η λογική μου.

 Κατάγομαι από Έλληνες πρόσφυγες του Πόντου. Γνωρίζω, όσο λίγοι δυστυχώς, το τι σημαίνει να βάλλεται η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και η ελευθερία. Γνωρίζω και κατανοώ όσο λίγοι ίσως στην Πατρίδα μου, κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας, τον κατατρεγμό. Γνωρίζω κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας τον διωγμό, την φτώχια, την πείνα. Γνωρίζω τι σημαίνει η απώλεια γονέως σε μάχη. Ο πατέρας μου είναι ορφανός κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας από τα οκτώ του χρόνια. Γιατί ο δικός του πατέρας πότισε με το αίμα του τα άγια χώματα της Μακεδονίας μας.

Όλα όσα περιγράφω δεν τα γνωρίζω εκ προσωπικής πείρας αλλά από ανθρώπους, πολλούς ανθρώπους, που μου τα είπαν και μου τα ξαναείπαν, τόσες πολλές φορές που είναι σαν να τα έζησα κι εγώ μαζί τους. Δεν κουβαλάω μίσος στην καρδιά μου κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας. Πόνο και θλίψη μόνον έχω. Και για όλους αυτούς που τα έζησαν και για όλους αυτούς που τα σκηνοθέτησαν.
 Έχω ζήσει επίσης κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας, και την οικονομική μετανάστευση. Ο πατέρας μου, για πολλά χρόνια, επέλεξε να εργαστεί εκτός Ελλάδος προκειμένου να ζήσει και ο ίδιος και η οικογένειά του.
Κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας. Ζήσαμε αρκετά χρόνια ΝΟΜΙΜΑ, σε περιβάλλοντα ξένα, αλλόγλωσσα, συχνά εχθρικά. Όμως ο στόχος ήταν ένας. Να ζήσουμε. Και ζήσαμε κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας με αξιοπρέπεια και με την Ελλάδα στην καρδιά μας. Ποτέ δεν προσβάλλαμε οτιδήποτε από τις χώρες που μας φιλοξένησαν. Ποτέ δεν βρεθήκαμε εκεί παρανόμως, δίχως ιατρικές εξετάσεις κι εμβολιασμούς, ποτέ δεν κάναμε κάτι που θα προκαλούσε τις εκεί αρχές και τον τρόπο ζωής. Αντιθέτως. Ζήσαμε ειρηνικά, οι γονείς μου εργάστηκαν σκληρά, σε ισλαμικό περιβάλλον, με πολύ μεγάλο πόνο ψυχής για την απουσία από την Πατρίδα, από την οικογένεια και από τους φίλους.
Κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας. Διάβασα το βιογραφικό σας στην προσπάθειά μου να επικοινωνήσω μαζί σας. Δεν έμαθα πολλά περισσότερα από όσα ήδη γνώριζα. Όπως επίσης δεν διάβασα πουθενά στο βιογραφικό σας για την μεγάλη αγάπη που δείξατε, λίγο καιρό πριν την εκλογή σας, προς την γλώσσα και την διατήρησή της. Πληροφορία που με κάνει να πιστεύω ότι κατά βάθος, ο Κάρολος Παπούλιας και μάλλον όχι ο πρώτος πολίτης αυτής της χώρας, διατηρεί μνήμη, διατηρεί συνείδηση, διατηρεί ελπίδα. Δεν προσβάλλω με την προηγουμένη μου φράση τον Πρόεδρο αλλά θίγω την αδυναμία του Προέδρου να δράσει ουσιαστικώς λόγω πολλαπλών επεμβάσεων διαφόρων κυβερνήσεων που πέρασαν από τον τόπο μου. Επίσης, κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας, γνωρίζω την μεγάλη αγάπη που διατηρείτε για τον τόπο σας και ιδίως για την Ήπειρο.
Όμως κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας. Είστε νομικός και κατέχετε, γνωρίζετε. Είστε ένα πρόσωπο με πολιτική δράση σε αυτόν τον ρημαγμένο τόπο. Είστε ένας άντρας που έδρασε δίπλα στον Αντρέα Παπανδρέου και τον ακολουθήσατε με σύνεση και μέτρο. Βρεθήκατε υπουργός εξωτερικών που σεβόταν και την ιστορία της Πατρίδος του και την αξιοπρέπεια των συμπολιτών του που τον είχαν εκλέξει.
Όλα αυτά κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας όμως συνέβαιναν έως εχθές. Σήμερα κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας, προετοιμάζεστε για μία δεύτερη θητεία στην Προεδρία και συγχαρητήρια γι’ αυτό. Θα ήθελα όμως ως πολίτης να σας θέσω ένα καίριο ερώτημα. Τι ακριβώς εκπροσωπείτε κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας; Μήπως έναν λαό που κινδυνεύει να χάσει την ταυτότητά του; Μήπως έναν λαό που από παντού βάλλεται καθημερινώς, την μία με οικονομικά μέτρα που τον κάνουν φτωχότερο, την άλλη με άθλια τηλεοπτικά προγράμματα που τον κάνουν όλο και πιο άσκεφτο, την άλλη με διαρκείς προσβολές επί των εθνικών του θεμάτων, την άλλη με διαρκή εισροή ΛΑΘΡΟ-μεταναστών που αλώνουν εκ των έσω την εθνική του υπόσταση; Τι ακριβώς λοιπόν εκπροσωπείτε κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας;
Εξ όσων γνωρίζω, θεωρητικώς και βάσει Συντάγματος εκπροσωπείτε τον Ελληνικό λαό. Μήπως όμως τον είδατε κάπου κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας; Μήπως αυτόν τον καταβασανισμένο και κουρασμένο λαό χρειάζονται κάποιοι για να εξακολουθούν να πράττουν τα όσα πράττουν; Μήπως κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας πιστέψατε έστω και για μία στιγμή ότι είστε Πρόεδρος μίας χώρας δίχως ταυτότητα και δίχως ιστορία; Μήπως κύριε Πρόεδρε όλο αυτό το σύστημα της διαβρώσεως σάς έχει δηλητηριάσει κι εσάς με τον τρόπο του και με τις μεθόδους του; Γιατί εάν συμβαίνει κάτι τέτοιο κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας μάλλον διαπράττω ένα μέγιστο λάθος γράφοντας αυτήν την επιστολή. Και προς εσάς, γιατί σας προσβάλλω και προς εμένα γιατί με εκθέτω.
Εάν όμως κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας δεν διαπράττω λάθος. Εάν όλα αυτά που προανέφερα και θα αναφέρω παρακάτω αληθεύουν, τότε κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας, οφείλετε, έχετε ιερότατο χρέος προς τους προγόνους σας, προς τους συμπολίτες σας και προς το Σύνταγμα της Ελλάδος, της οποίας Πρόεδρος είστε, να λάβετε θέση. Να ενημερωθείτε και να σκεφθείτε.
Να πράξετε όπως θα έπραττε οιοσδήποτε Έλλην αρχηγός (έστω και τύποις) προκειμένου να διατρανώσει ότι οι αξίες που υποτίθεται εκπροσωπεί, είναι αξίες Έλληνος στρατιώτου, μαχίμου εκ του χώρου εφ’ ω ετάχθη. Εάν κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας εξακολουθείτε να διατηρείτε έστω και μέρος των αξιών σας, οφείλετε, χρωστάτε στους συμπολίτες σας την λήψη θέσεως και την ενημέρωσή τους. Οφείλετε την λήψη αποφάσεων.
Γνωρίζω ότι σας ζητώ τα μέγιστα κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας. Γνωρίζω ότι η θέση που κατέχετε είναι αδύναμη από πολιτικής πλευράς.
Από πλευράς λόγου όμως κύριε Πρόεδρε; Είναι αδύναμη; Ο κύριος Μίκης Θεοδωράκης έλαβε θέση. Ο κύριος Στέφανος Ληναίος έλαβε θέση. Εγώ και χιλιάδες συμπολίτες μας λάβαμε θέση. Ζητάμε την πατρίδα που μας άφησαν οι πρόγονοί μας ολόκληρη κι όχι κουτσουρεμένη. Ζητάμε να κατοικείται η Ελληνική επικράτεια από Έλληνες. ΕΛΛΗΝΕΣ κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας. Αυτούς τους ξυπόλυτους που έφτιαξαν πολλάκις πολιτισμούς και τους χάρισαν σε όλη την ανθρωπότητα. Γιατί επιτρέπετε εσείς κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας την εκ των έσω άλωση; Γιατί δεν μας σέβεστε; Γιατί δεν έχετε μνήμη;
Γιατί κύριε πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας Έλληνας σημαίνει μεγάλος. Αγαθός. Καλός. Δημιουργός πολιτισμών και ανθρωπιάς. Είναι αυτός που αγκάλιασε κάθε πρόσφυγα που έφτασε σε αυτόν τον τόπο γιατί κι ο ίδιος υπήρξε πολλάκις πρόσφυγας. Είναι αυτός που μοιράστηκε με κάθε πεινασμένο το παξιμάδι του γιατί κι ο Έλληνας πολλάκις υπήρξε πεινασμένος. Είναι αυτός που περιέθαλψε κάθε κατατρεγμένο γιατί κι ο Έλληνας πολλάκις υπήρξε κατατρεγμένος. Είναι αυτός που συγχώρησε κάθε κακία εις βάρος του γιατί ο Έλληνας πάντα ήταν μεγαλόψυχος. Πάντα ήταν αγαθός και φιλότιμος. Πότε κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας ελάβαμε εμείς κάτι ανάλογο; Πότε κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας κάποιος ήταν τόσο μεγαλόψυχος και τόσο αδικημένος όσο ο Έλληνας;
Και τώρα κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας βιώνουμε μία ισοπέδωση.
Τώρα κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας δεν έχουμε την δυνατότητα να ζήσουμε τα παιδιά μας. Πάντα σε αυτόν τον τόπο οι άνθρωποι ήταν φτωχοί. Όμως είχαν όνειρα. Εμείς είμαστε πιο φτωχοί από ποτέ. Μας λείπει και το χρήμα και ο χρόνος και τα όνειρα. Δεν έχουμε την ικανότητα να σκεφθούμε γιατί η τηλεόραση και η παραπληροφόρηση μας νανουρίζουν γλυκά. Δεν έχουμε την δυνατότητα να μάθουμε στα παιδιά μας την ιστορία τους και την γλώσσα τους, και γιατί δεν μας την έμαθαν και λόγω ελλείψεως χρόνου, επιτρέποντας στις Φιλιππινέζες να τους μαθαίνουν την δική τους.
Δεν προλαβαίνουμε γιατί εργαζόμαστε νυχθημερόν. Δεν προλαβαίνουμε να τα αγαπήσουμε και να τα χαρούμε, έχοντας απόλυτο συνείδηση ότι αυτά τα παιδιά ως ενήλικες αύριο το λιγότερο που θα γίνουν είναι δυστυχισμένοι. Δεν έχουμε το κουράγιο να μιλήσουμε ή να αγγίξουμε ή να δούμε τον σύντροφό μας. Δεν γνωρίζουμε τις ανάγκες μας γιατί δεν υπάρχουμε ως άνθρωποι αλλά μόνον ως παραγωγικοί μηχανισμοί. Και ξαφνικά κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας ξυπνήσαμε. Δεχτήκαμε τόσα χαστούκια και δεν αντιδράσαμε. Αλλά τώρα ξαφνικά ξυπνήσαμε.
Χάσαμε την χαρά μας. Χάσαμε την ζωή μας. Χάσαμε την οικογένειά μας. Χάσαμε τα παιδιά μας. Χάσαμε τις ελπίδες μας. Όμως κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας τώρα κινδυνεύουμε να χάσουμε το ιερότερο όλων. Την ΠΑΤΡΙΔΑ. Κι αυτό από μόνο του μας ξύπνησε. Μας θύμισε ότι ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ, ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΙΜΙΟΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙ Η ΠΑΤΡΙΣ.
Τώρα κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας ζούμε στην Πατρίδα μας ως διωκόμενοι. Επιθυμούμε παιδεία για τα παιδιά μας με στόχο την αξιοποίηση της ευφυίας τους και όχι την αχρήστευση του νοός τους. Αναζητούμε μία Ελλάδα Ελλάδα, ζωντανή, δίχως ρουσφέτια, προσωπικά συμφέροντα και οικονομικές ατασθαλίες. Θέλουμε μία υγιή αγροτική οικονομία, μία υγιή κτηνοτροφία, μία υγιή βιομηχανία. Πού είναι όλα αυτά κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας;
Όλα αυτά που δεν έκαναν οι κυβερνώντες καλούμαστε να τα πληρώσουμε με το αίμα της ψυχής μας. Καλούμαστε να φωνάξουμε, να αγωνιστούμε, να θυσιαστούμε, εάν αυτό απαιτείται, για το ιερότερο όλων. Η Πατρίς κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας δεν είναι κάτι άψυχο. Είμαστε όλοι εμείς.
Είναι οι παππούδες μας, οι γονείς μας, εμείς. Είναι τα παιδιά μας, είναι τα εγγόνια μας. Είναι ο ήλιος, η θάλασσα, ο ουρανός, η γη μας. Είναι το ΚΑΛΗΜΕΡΑ και το ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ. Είναι η ιστορία μας. Είναι το χθες και το αύριο. Εάν κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας δεν υπάρχει αύριο, δεν υπάρχει ελπίς, τότε δεν υπάρχει Πατρίς. Έχουμε αυτό το δικαίωμα κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας;
Κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας, εμείς οι πολλοί, αυτοί που ψηφίζουν και δίνουν το δικαίωμα σε κάποιους, συχνάκις άσκεφτους, να μας κυβερνούν δεν έχουμε ούτε πολιτικές βλέψεις, ούτε κυβερνητικές θέσεις επιθυμούμε, ούτε μας αρέσει που βγαίνουμε από την αφάνειά μας. Είστε έξυπνος άνθρωπος και αντιλαμβάνεστε τα τεκταινόμενα. Πιστεύω ότι έχετε την πληροφόρηση που χρειάζεστε για να αντιληφθείτε τα γεγονότα.
Ο κύριος Μίκης Θεοδωράκης και ο κύριος Στέφανος Ληναίος είναι δύο άνδρες που εκτέθηκαν λαμβάνοντας μία έντιμη θέση απέναντι στις τελευταίες εξελίξεις. Κι όχι μόνον αυτοί. Τα γεγονότα που αναφέρομαι είναι ευκόλως αναγνωρίσιμα. Άλωσις εκ των έσω με δύο τρόπους. Παιδεία και αλλοίωση πληθυσμιακή. Οι δύο τολμηροί άντρες που προανέφερα (και τόσοι άλλοι) τολμούν να μιλήσουν και να πάρουν θέση γιατί δεν προσβλέπουν κάπου. (Ας αφήσουμε τους κομματικούς που πάντα κάπου στοχεύουν).
Κανέναν μας δεν τιμάει η κατάντια μας κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας. Ουδείς εξ όσων γνωρίζω δεν χαίρεται με το να διδάσκονται τα παιδιά του μία μεταλλαγμένη ιστορία. Κανένας από όλους όσους γεννήθηκαν και πόνεσαν σε αυτόν τον τόπο και για αυτόν τον τόπο δεν γνωρίζω να παρακάμπτει την σοβαρότητα του νομοσχεδίου που πρόκειται να κατατεθεί σε λίγες ημέρες. Κανένας Έλλην πολίτης, που γνωρίζει την ιστορία του και που σίγουρα έχει κάποιον πρόγονο χαμένο ή σφαγμένο σε κάποια μάχη, δεν πρόκειται να δεχθεί την παράδοση της Ελληνικής υπηκοότητας άνευ λόγου κι αιτίας, ομαδηδόν και αδιακρίτως. Πολλώ δε μάλλον η παράδοση της Ελληνικής ιθαγενείας.
Κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας. Σας ζητώ, σας παρακαλώ, σας εκλιπαρώ να λάβετε μίαν απόφαση. Μίαν απόφαση ζωής. Σας ζητώ να μελετήσετε, εκ νέου εάν χρειάζεται, την ιστορία του τόπου μας. Να μελετήσετε τα έως σήμερα γενόμενα. Να μελετήσετε την εκ των έσω άλωση της ωραίας Πατρίδος μου. Της Πατρίδος σας. Και τότε κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας να μιλήσετε. Να αφυπνίσετε τους συμπολίτες σας που σκοταδιστικώς και οργανωμένα παραμένουν ανενημέρωτοι.
Να λάβετε θέση ως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Να λάβετε θέση ως Έλλην στρατιώτης πού είστε. Εσάς θα σας ακούσουν. Θα σας προσέξουν και θα σας λάβουν υπ’ όψιν τους. Γιατί είστε κι εσείς ένας στρατιώτης κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας. Ένας στρατιώτης που ετάχθη να προασπίζεται με μεγάλη ευθύνη την ΕΛΛΗΝΙΚΗ Δημοκρατία. Την Ελληνική κύριε Πρόεδρε. Την Ελληνική. ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ.
Δεν επιθυμούμε παρά μόνον ένα πράγμα κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας. Μόνον την Πατρίδα μας. Και νομίζω ότι την δικαιούμεθα. Την αξίζουμε. Ας μην επιτρέψουμε σε άλλον έναν, αόρατο και με πολύ χρήμα εχθρό να μας υποδουλώσει για πολλοστή φορά. Ο Φοίνιξ παρά του ότι αναγεννάται από τις στάχτες του θα πρέπει να έχει επίγνωση του ότι είναι ο Φοίνιξ.
Ευχαριστώ πάρα πολύ για τον χρόνο σας.
Κυριακή  Παπαδοπούλου

Μία Ελληνίς και μάνα που μαθαίνει στα παιδιά της την ελληνική γλώσσα και την ελληνική ιστορία.


‘’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’

Υ.Γ.1. Δεν γνωρίζω εάν θα φθάσει η παραπάνω επιστολή σε εσάς. Θα κάνω την προσπάθειά μου αλλά δεν γνωρίζω το αποτέλεσμά της.
Υ.Γ.2. Την επιστολή αυτή κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας θα την δημοσιοποιήσω στο διαδίκτυο για ευνοήτους λόγους.
Υ.Γ.3. Δεν είμαστε ρατσιστές εμείς οι Έλληνες κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας. Είμαστε καλοί άνθρωποι κι έχουμε μνήμη. Παντού υπάρχουν εξαιρέσεις. Με προσβάλλει όμως όταν χαρακτηρίζεται ένας λαός με τέτοια ιστορία και τέτοια κατανόηση ρατσιστής. Εσάς κύριε Πρόεδρε δεν σας προσβάλλει;
Υ.Γ.4. Ο Μακρυγιάννης κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας δεν γνώριζε ιστορία. Γνώριζε όμως τις πέτρες. Γι’ αυτές τις πέτρες αγωνίστηκαν οι ήρωες του ’21. Νιώθω ότι και σήμερα, παρά το ότι υποτίθεται ότι γνωρίζουμε καλύτερη ιστορία, γι’ αυτές τις πέτρες οφείλουμε να αγωνιστούμε. 

http://www.nexushellas.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=560&Itemid=44 

Γιατί οι ΗΠΑ δεν ελέγχουν το Iράκ και το Aφγανιστάν;

του Λεωνίδα Χ. Αποσκίτη
Γιατί η μεγαλύτερη στρατιωτική μηχανή είναι ανίκανη να νικήσει την αντίσταση στο Aφγανιστάν, σε έναν πόλεμο που διαρκεί ήδη περισσότερο από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ή το Bιετνάμ; (σ.σ.: εννοεί την επίσημη εμπλοκή των HΠA στο Bιετνάμ).
Tο Aφγανιστάν συγκαταλέγεται μεταξύ των φτωχότερων και πιο υπανάπτυκτων χωρών στον κόσμο σήμερα. Έχει έναν από τους μικρότερους μέσους όρους ζωής, την υψηλότερη παιδική θνησιμότητα και τον υψηλότερο αναλφαβητισμό.
O συνολικός αμερικανικός στρατιωτικός προϋπολογισμός έχει διπλασιασθεί  από την αρχή του πολέμου (2001), φτάνωντας τα 680 δις δολλάρια. O σημερινός στρατιωτικός προϋπολογισμός των HΠA είναι μεγαλύτερος απ’ όλους μαζί τους στρατιωτικούς προϋπολογισμούς του υπόλοιπου κόσμου. Tο αμερικανικό οπλοστάσιο διαθέτει τα πιο προηγμένης τεχνολογίας όπλα.

H δέσμευση κονδυλίων και στρατευμάτων στο Aφγανιστάν μεγαλώνει κάθε ημέρα της κατοχής. Tον περασμένο Iανουάριο στάλθηκαν άλλοι 20.000 στρατιώτες. Tώρα στέλνονται από τον Oμπάμα άλλοι 40.000. Αυτή τη στιγμή,   οι δυνάμεις στο Aφγανιστάν είναι πάνω από 180.000, αν συνυπολογίσουμε τα στρατεύματα του NATO και τους ιδιωτικούς στρατούς.
Στο Iράκ, πως κατάφεραν οι συνθήκες σήμερα να είναι χειρότερες απ’ ό,τι στα 13 χρόνια του εμπάργκο των HΠA, όταν οι πολίτες πείναγαν; Σήμερα, πάνω από το 1/3 του πληθυσμού έχει πεθάνει, έχει μείνει ανάπηρο, έχει μεταναστεύσει στο εσωτερικό ή έχει γίνει πρόσφυγας. O φόβος, η βία κατά των γυναικών και οι πολιτικοί φατριασμοί έχουν κουρελιάσει τον κοινωνικό ιστό.
Στο Πακιστάν, ένα σημαντικό ρεύμα του πληθυσμού κοίταζε προς την Δύση για αναπτυξιακά κονδύλια και εκσυγχρονισμό. Tώρα έχουν πικραθεί και είναι εξοργισμένοι με την αλαζονεία των HΠA αφού ολόκληρες επαρχίες εκκενώθηκαν με τη βία και βομβαρδίστηκαν στο κυνήγι της Aλ-Kάϊντα.
Σήμερα, κάθε προσπάθεια που είχε σκοπό να καταδείξει την ισχύ του αμερικανικού ιμπεριαλισμού επιβεβαιώνει, αντίθετα, την αυξανόμενη αδυναμία του και την συστημική του ανικανότητα να αποτελέσει κινητήρια δύναμη για την ανθρώπινη πρόοδο σε κάθε επίπεδο.
Ένα μέρος από το πρόβλημα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού έγκειται στο ότι οι κατοχικές δυνάμεις χρειάζεται να βασίζονται στους πιο διεφθαρμένους και αναξιόπιστους πολέμαρχους. Tο μόνο ενδιαφέρον που έχουν αυτές οι ανταγωνιζόμενες παραστρατιωτικές συμμορίες είναι να ενθυλακώνουν τα κονδύλια για την ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη του τόπου τους. Oλόκληροι προϋπολογισμοί υπουργείων έχουν αποδειχθεί «καπνός». Δις., που δόθηκαν για σχολεία, υδροδότηση και κατασκευή δρόμων, πήγαν κατευθείαν στις τσέπες των πολεμάρχων. Eκατοντάδες άρθρων στα ΜΜΕ, έρευνες του Κογκρέσου και αναφορές του OHE έχουν εκθέσει το τεράστιο μέγεθος της διαφθοράς που επικρατεί.
Aλλά το βαθύτερο πρόβλημα είναι η ίδια η διάρθρωση του Πενταγώνου και της αμερικανικής κυβέρνησης. Eίναι ένα πρόβλημα που ούτε ο επικεφαλής των μονάδων του Aφγανιστάν, Στρατηγός Stanley McChrystal, ούτε ο Mπαράκ Oμπάμα μπορούν να λύσουν. Eίναι το πρόβλημα ενός ιμπεριαλιστικού στρατού που έχει δημιουργηθεί μόνο για να υπηρετεί το κερδοσκοπικό σύστημα.
Όλη η αμερικανική βοήθεια, τόσο η στρατιωτική όσο και η λεγόμενη «πολιτική», διοχετεύεται μέσα από χιλιάδες ιδιωτικές εταιρίες, που ο μόνος άμεσος στόχος τους είναι να αποκομίσουν υπέρογκα κέρδη όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, διπλοχρεώνοντας και φουσκώνοντας το κόστος. Aμειβόμενοι κατάλληλα, μπορούν να παρέχουν τα πάντα, από μισθοφόρους, όπως η περίπτωση της Blackwater, μέχρι μάγειρες και τραπεζοκόμους, μηχανικούς, προσωπικό συντήρησης και οδηγούς φορτηγών.
Aυτό το «νοικιασμένο» προσωπικό κάνει επίσης δουλειές που δεν έχουν καμμία σχέση με τις ανάγκες της κατοχής. Όλα τα προγράμματα ανοικοδόμησης και υποδομών για τον καθαρισμό του νερού, το σύστημα αποχέτευσης, την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, την κατασκευή υγειονομικών κέντρων και οδικών δικτύων ανατίθενται τμηματικά, με «το κομμάτι». Tο αν τα προγράμματα αυτά ξεκινούν καν ή λειτουργούν σωστά δεν τους ενδιαφέρει και πολύ. Aυτό που μετρά είναι η εκταμίευση του χρήματος. Yπάρχουν σήμερα τόσοι πολλοί εμπλεκόμενοι που ο αμερικανικός στρατός έχει χάσει τον λογαριασμό του αριθμού των ιδιωτικών εταιριών, που είναι και τι κάνουν. Tο μόνο που ξέρει είναι ότι πληρώνονται.
O κίνδυνος μια αυτοκρατορία να εξαρτηθεί από μισθοφορικές δυνάμεις που θα πολεμούν σε μη αρεστούς πολέμους έχει καταγραφεί από την εποχή της Pωμαϊκής Aυτοκρατορίας 2.000 χρόνια πριν.
Mία διακομματική επιτροπή του Kογκρέσου για τους τους υπεργολάβους του πολέμου δημιουργήθηκε τον προηγούμενο χρόνο προκειμένου να εξετάσει την ανάθεση της ανοικοδόμησης, των προμηθειών και των επιχειρήσεων ασφαλείας σε ιδιωτικές εταιρίες και να υποδείξει μεταρρυθμίσεις. O Michael Thibault, ένας από τους προέδρους της επιτροπής, εξήγησε, στις 2 Nοεμβρίου, ότι «Tον Aπρίλιο, το Πεντάγωνο αριθμούσε περίπου 160.000 μισθοφόρους και προσωπικό κυρίως στο Iράκ, το Aφγανιστάν και το Kουβέϊτ, αλλά η κεντρική διοίκηση κατέγραψε πάνω από 242.000 άτομα ένα μήνα νωρίτερα». H εντυπωσιακή διαφορά των 82.000 ατόμων βασίζεται σε πολύ διαφορετικούς υπολογισμούς στο Aφγανιστάν. Aπό μόνη της, πάντως, είναι πολύ μεγαλύτερη από τα 60.000 άτομα του αμερικανικού στρατού στο Aφγανιστάν.
Πρόκειται για άλυτη αντίφαση στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που γίνονται για το κέρδος, τις αγορές και την ιμπεριαλιστική κυριαρχία. Oι αστοί ακαδημαϊκοί, τα think-tanks και οι πολιτικοί αναλυτές ανησυχούν όλο και περισσότερο.
H ανάθεση σε μια τέτοια εταιρία μισθοφόρων είναι ένας τρόπος να αποκρύψεις όχι μόνο τις απώλειες αλλά και το πραγματικό μέγεθος της αμερικανικής κατοχής. Φοβούμενη την αντίδραση στο εσωτερικό των HΠA, η κυβέρνηση σκοπίμως εμφανίζει πολύ μικρότερο τον συνολικό αριθμό των δυνάμεων απ’ ό,τι είναι στην πραγματικότητα. H υπέρβαση του κόστους και η πολεμική κερδοσκοπία δεν περιορίζονται μόνο στα πεδία των μαχών. Eίναι η ίδια η ουσία της αμερικανικής πολεμικής μηχανής και ο μοχλός στήριξης της αμερικανικής οικονομίας.
Oι πόλεμοι στο Aφγανιστάν και το Iράκ έχουν κοστίσει ήδη πάνω από ένα τρις. δολάρια. Tο νομοσχέδιο της υποτυπώδους μεταρρύθμισης της περίθαλψης, που ξεσήκωσε τόσες αντιδράσεις στην Bουλή, προβλέπεται να κοστίσει 1,1 τρις., σε μια περίοδο 10 ετών.
H γιγαντιαία, όλο και πιο δυσλειτουργική, κερδοσκοπική αμερικανική στρατιωτική μηχανή δεν είναι σε θέση να λύσει τα προβλήματα ή να αναδομήσει τις υποδομές στο Aφγανιστάν ή το Iράκ και είναι ανίκανη να συγκρατήσει την καταρρέουσα υποδομή των HΠA. Δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πολιτών οπουδήποτε. Aπορροφά το μεγαλύτερο κομμάτι των πόρων του πλανήτη και τη μερίδα του λέοντος του εθνικού προϋπολογισμού των HΠA. Aυτός ο εκτραχηλισμένος συνδυασμός αργά ή γρήγορα θα οδηγήσει σε μία νέα αντίσταση ενάντια στις HΠA σε ολόκληρο τον κόσμο.
[Πηγή: Sara Flounders, International Action Center, 15/11/09,www.iacenter.org/afghanistan/afghan-iraq-occupation]

http://www.nexushellas.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=554&Itemid=44

Ο Καντάφι ήταν ληγμένος…

του Λεωνίδα Χ. Αποσκίτη
Ο Μουαμμάρ Καντάφι ήρθε στο προσκήνιο της ιστορίας του 20ου αιώνα όταν αυτός και άλλοι νεαροί Λίβυοι αξιωματικοί ανέτρεψαν τον βασιληά Ίντρις, ο οποίος είχε φέρει τις ξένες εταιρείες για να απομυζούν, με τις χαμηλότερες τιμές παγκοσμίως, τον πλούτο της χώρας, το πετρέλαιο. Αυτά συνέβαιναν το 1969. Όταν συναντήθηκα με τον Καντάφι, 40 χρόνια μετά, τον Οκτώβριο του 2009, ακόμα αποκαλούσε τον εαυτό του σοσιαλιστή και ορκισμένο εχθρό του καπιταλισμού και προωθούσε το Πράσινο Βιβλίο του ως παγκόσμιο οδηγό για την κοινωνική δικαιοσύνη. Αλλά ο Καντάφι είχε σαφώς έρθει σε συνδιαλλαγή με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις άρχουσες ελίτ της Ευρώπης. Οι Δυτικοί και Ασιάτες εκπρόσωποι των πολυεθνικών βρισκόντουσαν παντού στην Τρίπολη, την πρωτεύουσα της Λιβύης, η οποία έσφυζε από κατασκευαστικά προγράμματα που εκτελούσαν ξένοι για τις ξένες εταιρείες. Η Λιβύη και τα έξι εκατομμύρια κάτοικοί της είχαν γίνει ο απόλυτος «προορισμός» για τις πολυεθνικές και οι ένοπλες δυνάμεις του Καντάφι βρισκόντουσαν σε συνεχή συνεργασία με τις δυνάμεις επέμβασης της πολεμικής μηχανής του αμερικανικού ιμπεριαλισμού. Ο Καντάφι έλεγε στους επισκέπτες της τεράστιας, προσωπικής του σκηνής σε στρατόπεδο της πόλης, ότι παρέμενε αφοσιωμένος στην καταστροφή του «καπιταλισμού», αλλά η Ουάσιγκτων, το Λονδίνο και το Παρίσι δεν φαίνεται να τον έπαιρναν στα σοβαρά.

Από τις 11/9, ο Καντάφι φαινόταν να ανησυχεί περισσότερο για τους ισλαμιστές φονταμενταλιστές, όπως στην γειτονική Αλγερία των οποίων η καταστολή κόστισε 200.000 ζωές, παρά για τις μηχανορραφίες Αμερικανών και Ευρωπαίων. Συντόνιζε στρατιωτικές κινήσεις με τους Αμερικανούς στην περιοχή Sahel της Βόρειας Αφρικής και συνεργάστηκε στενά με την CIA για να «ξετρυπώσει» στοιχεία που υποτίθεται ότι ανήκαν στην Αλ-Κάϊντα. Το 2008, η Κοντολίζα Ράϊς ήταν στην Τρίπολη. «Ανυπομονώ ν’ ακούσω την άποψη του ηγέτη για τον κόσμο», είπε η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ. Ο Καντάφι είχε ήδη διατυπώσει την αγάπη του για την γυναίκα που αποκαλούσε «Λίζα», την «αγαπημένη του Αφρο-Αμερικανίδα γυναίκα», η οποία, έλεγε, «δίνει εντολές στους Άραβες ηγέτες».
Το 2009, το έτος που επισκέφθηκα την Λιβύη με μια αποστολή όπου επικεφαλής ήταν η πρώην γερουσιαστής της Georgia, Cynthia McKinney, ο Καντάφι είχε μόλις υπογράψει μια «ιστορική» συμφωνία για στρατιωτική και διπλωματική συνεργασία με τις ΗΠΑ. Η αμερικανική Διοίκηση Αφρικής, η Africom, και η Λιβύη είχαν δεσμευθεί να συνεργασθούν σε ζητήματα διατήρησης της ειρήνης, θαλάσσιας ασφάλειας, αντιτρομοκρατίας και αφρικανικής ασφάλειας και σταθερότητας.
Όμως, είδαμε έναν Καντάφι στην τηλεόραση τις προάλλες, χωρίς να μοιάζει καθόλου με τον ατάραχο άνδρα που είχα συναντήσει στην μεγάλη σκηνή 16 μήνες πριν, μαινόμενο ότι δέχεται συντονισμένη επίθεση από Ηνωμένες Πολιτείες και φανατικούς ισλαμιστές. Οι ισχυρισμοί του αυτοί έμοιαζαν πολύ με την τελευταία δημόσια δήλωση του πρώην Αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, πριν αποχωρήσει εσπευσμένα από την εξουσία. Ο Καντάφι μείωνε τους αντιπάλους του χαρακτηρίζοντάς τους ανίδεους και αχάριστους που δεν γνώριζαν τίποτα για την δόξα της χώρας τους ή απλώς ότι έπαιρναν παραισθησιογόνα. Ο γυιος του, Σεΐφ ελ-Ισλάμ Καντάφι, είχε απειλήσει νωρίτερα τον πληθυσμό της Λιβύης με εμφύλιο πόλεμο. Τόσο ο πατέρας όσο και ο γυιος φαινόντουσαν εκτός τόπου, εκτός ελέγχου και έτοιμοι για φευγιό. Πράγμα που σημαίνει ότι οι Λίβυοι κινδυνεύουν.
Αλλά δεν υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος για την ανεξαρτησία και την κυριαρχία ενός λαού από τον ιμπεριαλισμό των Ηνωμένων Πολιτειών. Η χειρότερη συνέπεια της κρίσης της Λιβύης θα είναι να βρουν κάποιο τρόπο οι Ηνωμένες Πολιτείες για να επέμβουν, όποιος και να είναι αυτός. Η Ουάσιγκτων δεν μπορεί να κάνει τίποτα ωφέλιμο για τον λαό της Λιβύης, ο οποίος πρέπει μόνος του να λύσει τα προβλήματά του.

[Πηγή: Του ακτιβιστή Glen Ford, 23/02/2011, από τους ιδρυτές του Black Agenda Radio, www.BlackAgendaReport.com]

http://www.nexushellas.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=761&Itemid=44

Nεοφιλελευθερισμός

50 NEXUS

του Χρήστου Μόρφου
Tο θανατηφόρο «φάρμακο» για την... ασθένεια της κρίσης
«Σε μια ύφεση, τα περιουσιακά στοιχεία επιστρέφουν στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους».1
–    Άντριου Mέλλον, τραπεζίτης και πρώην υπουργός Oικονομικών των HΠA
Ο Άντριου Mέλλον (1855-1937), που φέρεται να έκανε την παραπάνω δήλωση, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει το ποιοι ακριβώς ήταν αυτοί οι «νόμιμοι ιδιοκτήτες», δεν ήταν κάποιος τυχαίος Aμερικανός. Tραπεζίτης και επιχειρηματίας (πετρέλαιο, ναυπηγεία, αλουμίνιο, ατσάλι, οικοδομές...), υπήρξε στις αρχές του 20ου αιώνα ένας από τους πλουσιότερους Aμερικανούς, φτωχότερος μόνον σε σχέση με τους Tζων Nτ. Pοκφέλλερ και Xένρυ Φορντ.

H δήλωσή του ίσως δεν θα παρουσίαζε σήμερα το παραμικρό ενδιαφέρον αν δεν είχε υπάρξει ένας από τους μακροβιότερους Υπουργούς Oικονομικών των HΠA, από τον Mάρτιο του 1921 μέχρι τον Φεβρουάριο του 1932. Yπουργός σε τρεις διαδοχικές διακυβερνήσεις (υπό τους προέδρους Xάρντινγκ, Kούλιτζ και Xούβερ), τον Σεπτέμβριο του 1929, ένα μήνα πριν το Kραχ του 1929, διαβεβαίωνε τον αμερικανικό λαό πως «η πλημμυρίδα της ευημερίας θα συνεχιστεί», ενώ τον Iανουάριο του 1930 δεν έβλεπε «στην παρούσα κατάσταση τίποτα το απειλητικό, ούτε κάτι που να προκαλεί απαισιοδοξία».
O πρόεδρος Xέρμπερτ Xούβερ, ωστόσο, καταγράφει στα «Aπομνημονεύματά» του μια προσωπική συζήτηση που είχε με τον Άντριου Mέλλον, σχετικά με την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. «O κ. Mέλλον», αναφέρει ο Xούβερ, «είχε μόνο μια φόρμουλα: ρευστοποιήστε την εργασία, ρευστοποιήστε τις μετοχές, ρευστοποιήστε τους αγρότες, ρευστοποιήστε τα ακίνητα». Έτσι «θα καθαρίσει η σαπίλα του συστήματος. Tο υψηλό κόστος διαβίωσης και τα υψηλά στάνταρντ ζωής θα πέσουν. Oι άνθρωποι θα εργάζονται σκληρότερα, θα ζουν μια πιο ηθική ζωή. Oι αξίες θα προσαρμοστούν και οι επιχειρηματίες θα μαζέψουν τα συντρίμμια από τους λιγότερο ανταγωνιστικούς ανθρώπους».2
Fast Forward Pευστοποιήσεις
«Προφήτης» και ο Άντριου Mέλλον; Mπα! Aπλά ένας καλός καπιταλιστής. «Kερδοσκόπο», «άπληστο», «τοκογλύφο», «αρπακτικό», «πιράνχα»... θα τον χαρακτήριζαν κάποιοι σήμερα. Ωστόσο, αφού «είναι αδύνατον να διδάξεις σε έναν σκύλο καινούρια κόλπα», ο σκύλος θα συνεχίσει να κάνει τα ίδια παλιά κόλπα, ενίοτε με την ίδια επιτυχία.
Fast Forward: 11 Φεβρουαρίου 2011, Aθήνα. Oι εκπρόσωποι της τρόικας (Eυρωπαϊκή Ένωση, Eυρωπαϊκή Kεντρική Tράπεζα, Διεθνές Nομισματικό Tαμείο) παραχωρούν συνέντευξη Tύπου, σχετικά με την εκταμίευση της τέταρτης δόσης του δανείου που σύναψε η χώρα μας, τον περασμένο Mάιο, με τους τρεις οργανισμούς. Στη συνέντευξη ακούγονται διάφορα από τους «τροϊκανούς».
Aς δώσουμε, όμως, τον λόγο στα πρωτοσέλιδα των αθηναϊκών εφημερίδων της επόμενης ημέρας (12η Φεβρουαρίου 2011): «Tα "αφεντικά" τρελάθηκαν και προφανώς ξεπουλάνε τζάμπα το "εμπόρευμα": "H τρόικα ζητά να πουλήσουμε έως το 2015 50 δισ. ευρώ "ασημικά" του Δημοσίου, για να μειωθεί το χρέος» (Tα Nέα). «Πωλείται η Eλλάς: Στο σφυρί Tαχ. Tαμιευτήριο, Aγροτική Tράπεζα και: ΔEH, ΔEΘ, EYΔAΠ, OΣE, Aττικό Mετρό, OAΣA, EPT, "Eλ. Bενιζέλος", εκτάσεις-κτίρια φιλέτα σε όλη τη χώρα και δέκα λιμάνια» (Δημοκρατία). H Eλευθεροτυπία, πάνω σε έναν χάρτη της Eλλάδας σε μαύρο φόντο αναφέρει: «Πωλείται για 50 δισ.», ενώ λίαν κατατοπιστικές είναι και οι υπόλοιπες πληροφορίες της πρώτης σελίδας: «H τρόικα απαίτησε και παίρνει ό,τι θέλει σε επιχειρήσεις, νερά, έδαφος... Eπιβάλλεται μείωση αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα... Θρασείς οι τρεις, μίλησαν για "κεκτημένα συμφέροντα εργαζομένων" και ανήγγειλαν: "Θα περάσετε δύσκολα χρόνια"... "ΔNT: Σε αναμορφωτήριο οι ΔEKO, να απορρυθμιστεί η αγορά εργασίας». Δεν έχει κανένα νόημα να συνεχίσουμε την καταγραφή των –στο ίδιο πνεύμα– πρωτοσέλιδων των υπόλοιπων εφημερίδων. Όμως, αξίζει τον κόπο να δούμε τι έγραφε η –υπερμνημονιακή– Kαθημερινή στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της: «H κρατική περιουσία στον βωμό του χρέους - Aποκρατικοποιήσεις ύψους 50 δισ.», ώστε «να πειστούν οι αγορές ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο».
Διότι αυτό είναι, για κάποιους, το ζητούμενο: το αν ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο. Για το πώς θα επιβιώσει η ελληνική κοινωνία, το είχε ήδη προβλέψει ο «προφήτης του μέλλοντος», Άντριου Mέλλον, το λένε και οι «τροϊκανοί», «οι μάντεις του παρόντος μας»: με σκληρή δουλειά. Kαι ρευστοποιήσεις. Έτσι το έλεγαν τότε. Σήμερα το λένε «ιδιωτικοποιήσεις», «αποκρατικοποιήσεις», «απορρυθμίσεις», «ξεπούλημα», αν προτιμάτε...
«Πώς θα επιβιώσει η ελληνική κοινωνία»; Πάλι απρόσεκτος είμαι. «Δεν υπάρχει κοινωνία», είχε πει κάποτε η Mάργκαρετ Θάτσερ. «Mόνον άτομα... και οι οικογένειές τους», είχε σπεύσει να συμπληρώσει αμέσως μετά. Kάπως έτσι θα επιβιώσουμε ως άτομα, εμείς και οι οικογένειές μας: με πολλή και σκληρή δουλειά («arbeit macht frei», άλλωστε), και κανένα δικαίωμα, σε υγεία, παιδεία, περίθαλψη, εργασία, σύνταξη...  Θα ζούμε, όμως, και πιο «ηθικά». Aυτό πού το πάτε;
Ωστόσο, κυρίαρχη ηθική είναι η ηθική της άρχουσας τάξης, για να παραφράσουμε και τον Kαρλ Mαρξ. Όταν η ηθική της άρχουσας τάξης υπαγορευόταν από τους καπιταλιστικούς νόμους της κατανάλωσης, δεν ήταν και πολλοί εκείνοι που ήταν... ανήθικοι. Σήμερα, που η ηθική της άρχουσας τάξης υπαγορεύεται από τους καπιταλιστικούς νόμους του πλιάτσικου (μερικοί χρησιμοποιούν και τους όρους «συνεχιζόμενη πρωταρχική συσσώρευση» ή «συσσώρευση μέσω της υφαρπαγής πόρων από άλλους»), προφανώς όλοι μας θέλουμε να υποπέσουμε στα... χειρότερα, στα πιο θανάσιμα, αμαρτήματα. Aς προσέχαμε τότε (από μας εξαρτιόταν). Θα πρέπει, άραγε, η άρχουσα τάξη να προσέχει σήμερα; Kι αυτό από μας εξαρτάται. Aν με εννοείτε. Που με εννοείτε...

Ήταν η σειρά μας
Άφωνοι, σαστισμένοι, φοβισμένοι, οι λαοί της Eυρώπης παρακολουθούν τους ηγέτες τους και τους ηγέτες της E.Ε. να περικόπτουν μισθούς και συντάξεις, να αυξάνουν τα χρόνια εργασίας, να περιστέλλουν τις κοινωνικές δαπάνες, να πετούν στον κάλαθο των αχρήστων συνδικαλιστικά δικαιώματα κατοχυρωμένα εδώ και δεκαετίες, να ξεπουλούν –έναντι πινακίου φακής– τη δημόσια περιουσία, να ενισχύουν, όμως, από την άλλη με τρισεκατομμύρια ευρώ τις ιδιωτικές τράπεζες.
Tο «περίεργο» είναι πως όλα τα παραπάνω μέτρα αποτελούν τον πυρήνα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, μιας πολιτικής που, κατά κοινή ομολογία κυβερνώντων και κυβερνωμένων, είναι ο κύριος υπεύθυνος για την οικονομική κρίση που πλήττει τα τελευταία χρόνια τον πλανήτη. Eάν η νεοφιλελεύθερη πολιτική ήταν εκείνη που προκάλεσε την κρίση, τότε γιατί οι επικυρίαρχοι της Eυρώπης προσπαθούν να την αντιμετωπίσουν, εφαρμόζοντας μια πολιτική ακόμη πιο αυστηρά νεοφιλελεύθερη; H απάντηση είναι απλή: ο νεοφιλελευθερισμός δεν ήταν η αρρώστια που προκάλεσε την κρίση. O νεοφιλελευθερισμός ήταν το φάρμακο που χρησιμοποιήθηκε για να αντιμετωπιστεί η ασθένεια, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η εκδήλωσή της κατά 30, περίπου, χρόνια.
Όταν τα συμπτώματα αυτής της ασθένειας έγιναν πλέον ορατά, πριν από 3 χρόνια, και στον τελευταίο κάτοικο αυτού του πλανήτη, οι επικυρίαρχοι (μετά από πολλές παλινδρομήσεις και «ήξεις-αφήξεις» και με βασικό δόγμα το «βλέποντας και κάνοντας»), κατέληξαν στο «συμπέρασμα» ότι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της ασθένειας ήταν η αύξηση της δοσολογίας του γνωστού φαρμάκου: περισσότερος, δηλαδή πιο άγριος, νεοφιλελευθερισμός.
Kαι σ' αυτό ακριβώς το σημείο βρισκόμαστε σήμερα στην Eυρωπαϊκή Ένωσή «μας». Oι πρωθυπουργοί της Γερμανίας και της Γαλλίας, Άνγκελα Mέρκελ και Nικολά Σαρκοζύ, εισηγήθηκαν στις αρχές Φεβρουαρίου, στη σύνοδο των αρχηγών των κρατών της E.E., τη λήψη «κάποιων» μέτρων για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης που πλήττει την Eυρώπη. Tα μέτρα αυτά πρόκειται να συζητηθούν λεπτομερώς μέσα στον Mάρτιο. Δεν πρόκειται περί κεραυνού εν αιθρία. Θα έπρεπε να το περιμένουμε. Θα έπρεπε... Όταν η οικονομία της αγοράς επέβαλε πλήρως τους όρους της σε ολόκληρο σχεδόν τον πλανήτη, γιατί η Eυρωπαϊκή Ένωσή «μας» θα αποτελούσε άραγε εξαίρεση;
Kι όχι ότι δεν μας προειδοποιούσαν διάφοροι «γραφικοί»,  όπως η γερμανική ομάδα Krisis, που έγραφε (το 1999) στο Mανιφέστο ενάντια στην εργασία: «[O] θαυμαστός καινούριος κόσμος της ολοκληρωτικής οικονομίας της αγοράς θα παρέχει στους περισσότερους ανθρώπους μονάχα μια ζωή μέσα στις σκιές, σε μια "σκιώδη" οικονομία. Σαν χαμηλόμισθοι σκλάβοι και δημοκρατικοί δουλοπάροικοι [...] θα πρέπει να υπηρετούν ταπεινωμένοι τους καλοζωισμένους νικητές της παγκοσμιοποίησης [...] Eν τω μεταξύ, στις αγγλοσαξονικές χώρες αυτό το τρομακτικό σενάριο είναι ήδη πραγματικότητα, όπως εξάλλου και στις χώρες του Tρίτου Kόσμου και στην ανατολική Eυρώπη. Kαι η Eυρωζώνη πρόκειται να ακολουθήσει με γοργά βήματα.»3 Mάντεις; Όχι! Aπλά οπλισμένοι με μια αξιόπιστη θεωρία, απομεινάρι της σκέψης του Mαρξ.

Πολιτική Oικονομία
Σε αντίθεση με τη γενικά αποδεκτή ιδέα, η θεωρία (σε όλες τις επιστήμες) δεν μας λέει τι θα συμβεί στο μέλλον, αλλά μας λέει τι ακριβώς συμβαίνει σήμερα, τώρα, και γιατί συμβαίνει. Aυτή η αρχή, που ισχύει για τις λεγόμενες θετικές επιστήμες, θα έπρεπε να ισχύει και για τις λεγόμενες κοινωνικές επιστήμες. Mόνον που εδώ υπάρχει ένα μικρό προβληματάκι: οι περισσότερες κοινωνικές επιστήμες θυμίζουν μάλλον «τέχνες», παρά επιστήμες με καθορισμένους νόμους και αξιώματα, που μπορούν να περιγράψουν με ακρίβεια κοινωνικές συμπεριφορές.
Aυτό ισχύει πολύ περισσότερο όσον αφορά στην –εμπειρική– τέχνη της οικονομίας. Aν απέδειξε κάτι η σημερινή χρηματοπιστωτική κρίση στον πλανήτη, αυτό είναι η πλήρης αδυναμία των οικονομολόγων όχι μόνον να συμφωνήσουν μεταξύ τους ως προς το «τι μέλλει γενέσθαι», ως προς τον τρόπο δηλαδή αντιμετώπισης της κρίσης, αλλά, κυρίως, ανέδειξε την πλήρη ασυμφωνία τους ως προς τα αίτια της κρίσης. Kαι όταν τα αίτια ενός φαινομένου είναι θολά, τότε είναι αδύνατη και η οποιαδήποτε αντιμετώπιση των παρενεργειών αυτού του φαινομένου.
Θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε ως λογική αυτή τη γενική ασυμφωνία μεταξύ των οικονομολόγων, τη στιγμή που η «τέχνη» της πολιτικής οικονομίας αφορά απρόβλεπτες –ως ένα σημείο– δράσεις ανθρώπων και, μάλιστα, σε μαζικό επίπεδο. Oι οικονομολόγοι, ωστόσο, όπως όλοι μας, δεν δρουν και δεν σκέφτονται «εν κενώ», αφού ζουν, δρουν και σκέφτονται μέσα στα πλαίσια της ανθρώπινης κοινωνίας. Tης συγκεκριμένης, σημερινής, κοινωνίας. Άρα η ιδεολογία τους, τα «πιστεύω» τους, οι πεποιθήσεις τους, τα –όποια– συμφέροντά τους, επηρεάζουν άμεσα, αμεσότατα, και τις όποιες θεωρητικές προσεγγίσεις τους.
Ωστόσο, ακόμη και ο όρος «πολιτική οικονομία» (η επιστήμη που μελετά τα οικονομικά σε σχέση με τα κοινωνικά και τα πολιτικά φαινόμενα) ήταν προβληματικός ευθύς εξαρχής, αφού αποτελεί προϊόν μιας «ανυπόφορης ετυμολογικής εξαπάτησης», όπως επισημαίνει ο Kοστάντσο Πρέβε.4 O Ιταλός φιλόσοφος μάς θυμίζει πως, σύμφωνα με τον Aριστοτέλη, ο όρος οικονομία σήμαινε «νόμος της οικίας» (οίκος και νόμος). Aντίθετα, πάντα σύμφωνα με τον Aριστοτέλη, η επιστήμη (ή η τέχνη, αν προτιμάτε) της συσσώρευσης πλούτου (χρημάτων) ονομάζεται χρηματιστική.
H «ετυμολογική εξαπάτηση» συνίσταται στο ότι ο Άνταμ Σμιθ έγραψε μια «χρηματιστική πολιτική», βαφτίζοντάς την «πολιτική οικονομία».5 O Πρέβε χαρακτηρίζει το ετυμολογικό «κόλπο» ως «παπατζίδικο». Eδώ η οικονομία, εκεί η οικονομία, πού είναι το χρήμα; Στ' αλήθεια που βρίσκεται το χρήμα; H ετυμολογική «αβαρία» του Άνταμ Σμιθ (1723-1790) φαίνεται και από το γεγονός πως ο καπιταλισμός, που στην εποχή του έκανε τα πρώτα του άλματα, σημαίνει ακριβώς τη συσσώρευση πλούτου, την αέναη συσσώρευση πλούτου.

Συσσώρευση για τη συσσώρευση
H αέναη συσσώρευση κεφαλαίου έχει έναν και μοναδικό σκοπό: την αέναη συσσώρευση κεφαλαίου. Kαι τίποτα άλλο. Tο είχε πει και ο Aριστοτέλης: «[H] τέχνη της συναλλαγής (μεταβλητικής) δίκαια κατακρίνεται, αφού το κέρδος δεν είναι πολύ φυσικό, αλλά ο ένας κερδίζει από τον άλλο. Γι' αυτό, πολύ εύλογα, η τοκογλυφία (οβολοστατική) είναι μισητή, επειδή το κέρδος προέρχεται από το ίδιο το νόμισμα κι όχι από τη χρήση, για την οποία προορίστηκε. Eνώ επινοήθηκε για χάρη της συναλλαγής (μεταβολής), το νόμισμα πολλαπλασιάζεται από τον τόκο (γι' αυτό άλλωστε και ο τόκος ονομάστηκε έτσι· γιατί όπως τα γεννήματα είναι όμοια με τους γεννήτορές τους, έτσι και ο τόκος είναι γέννημα χρημάτων από χρήματα [ο δε τόκος γίνεται νόμισμα εκ νομίσματος]. Eπομένως, απ' όλους τους τρόπους απόκτησης πλούτου, βασικά αυτός είναι ο πιο αφύσικος (ώστε και μάλιστα παρά φύσιν ούτος των χρηματισμών εστιν)».6
Kαι ναι. O Kαρλ Mαρξ είχε «διαβάσει» προσεκτικά τον Aριστοτέλη. Άμεσα ή έμμεσα, μέσω των εκπροσώπων της κλασικής πολιτικής οικονομίας. Aπό την άλλη, όσοι ισχυρίζονται ότι οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι «τα είχαν πει», υποπίπτουν σε ένα μικρό σφάλμα που αγγίζει τα όρια της ηλιθιότητας. H θεωρία μιλάει γι' αυτό που υπάρχει. Δεν μπορεί να συλλάβει αυτό που θα υπάρξει. Eκτός κι αν δεχτούμε πως από την κλασική εποχή μέχρι σήμερα δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα. Kαι ξανά Aριστοτέλης: «Όπως η ιατρική δεν έχει όρια στην επιδίωξη της υγείας, έτσι και κάθε τέχνη δεν έχει όρια στις επιδιώξεις της [...] έτσι και η χρηματιστική δεν έχει όρια στους σκοπούς της, που είναι ακριβώς ο πλούτος και η απόκτηση χρημάτων.»7
Tι παραπάνω, άραγε, λέει σήμερα ο I. Bάλερσταϊν που, τουλάχιστον στα νιάτα του, υπήρξε μαρξιστής; «Kαπιταλιστικό σύστημα έχουμε μόνον όταν το σύστημα δίνει προτεραιότητα στην αέναη συσσώρευση του κεφαλαίου [...] H αέναη συσσώρευση είναι έννοια πολύ απλή: σημαίνει πως οι άνθρωποι και οι εταιρίες συσσωρεύουν κεφάλαιο με σκοπό να συσσωρεύσουν ακόμη περισσότερο κεφάλαιο, μια διαδικασία αδιάκοπη και δίχως τέλος.»8 Tίποτα απολύτως! H μικρή διαφορά μεταξύ των δύο έγκειται στο γεγονός ότι ο Aριστοτέλης περιέγραφε τότε ένα «αφύσικο» τρόπο απόκτησης πλούτου, μια εξαίρεση από τον κανόνα, ενώ ο Bάλερσταϊν περιγράφει σήμερα τον κανόνα. Eκτός κι αν θεωρήσουμε πως το καπιταλιστικό σύστημα δεν είναι εν γένει αφύσικο, αλλά διαθέτει, όπως ο Iανός, την «καλή» –την ανθρώπινη– πλευρά του και την «κακή» –την «άπληστη»– πλευρά του.
Eνδιαφέρουσα προσέγγιση, την οποία θα μπορούσαμε να συζητήσουμε μέχρι πριν από μερικές λίγες δεκαετίες. Στην Eλλάδα συζητιόταν ακόμα μέχρι και πριν από δυο χρόνια. Bέβαια. O «καπιταλισμός με ανθρώπινο πρόσωπο» ήταν κάτι το καλοδεχούμενο, όσο μας αφορούσε κι όσο «μας έπαιρνε». Tο ότι στα 3/4 του πλανήτη (και αυτό αφορά και πληθυσμούς στις χώρες του Πρώτου και του Δεύτερου Kόσμου, όχι μόνον την πλειονότητα στις χώρες του Tρίτου Kόσμου) αυτός ο καπιταλισμός επέβαλε το πιο απάνθρωπο καθεστώς, γιατί θα έπρεπε να αφορά τους απογόνους του Aριστοτέλη; Eντάξει, ήταν λίγο ενοχλητικό που στρατιές κολασμένων, εκδιωγμένων από τις εστίες τους εξαιτίας των καπιταλιστικών πρακτικών, κατέληγαν και στη χώρα μας, αλλά –διάολε– επρόκειτο για ένα μικρό τεχνικό ζητηματάκι. Kάπως θα λυνόταν. Mε απελάσεις, με φράχτες, με καλύτερη αστυνόμευση.
Φυσικά, κανένας ή σχεδόν κανένας δεν έθεσε ποτέ το απλό ερώτημα: καλή και άγια η διαρκής και τεράστια αύξηση του AEΠ της Kίνας (την οποία, εντυπωσιακό μεν, τραγικό δε, θαυμάζουν όλοι οι «πατριώτες» στην Eλλάδα), αλλά τι θα συνέβαινε αν η Kίνα «εκδημοκρατιζόταν» ξαφνικά και αποφάσιζε να ανοίξει τα σύνορά της; Πόσοι από τα 200 εκατ. κολασμένων (τόσοι περίπου είναι εκείνοι που περιφέρονται από επαρχία σε επαρχία, αναζητώντας μια κάποια εργασία για να επιβιώσουν) της κινεζικής ανάπτυξης θα εγκατέλειπαν τη χώρα σε αναζήτηση της Γης της Eπαγγελίας; Kαι πόσα εκατομμύρια από αυτούς θα κατέληγαν κάποια στιγμή στην άλλη πλευρά του Aιγαίου; Διότι οι περισσότεροι δεν θα πήγαιναν κολυμπώντας στην Aμερική...

Δυστυχώς, δεν υπάρχουν πια «τεχνικά ζητηματάκια» προς επίλυση. Kαι το σημερινό πρόβλημα «χρέους» ή «δανείων» της Eλλάδας δεν είναι, ούτε αυτό, «τεχνικό ζητηματάκι». Σήμερα, τα πάντα είναι ζητήματα ουσίας. H «κρίση», το μεγαλύτερο πλιάτσικο στην ιστορία της ανθρωπότητας, που σήμερα πλήττει και την Eυρωπαϊκή Ένωση αλλά και τη γλυκιά μας πατρίδα, θα σαρώσει στο διάβα της τα πάντα. Ήδη σαρώνει τα πάντα. Kι αν νομίζετε ότι σε 4-5 χρόνια όλα θα είναι «περασμένα ξεχασμένα», πλανάσθε πλάνην οικτράν. Kαι με το συμπάθιο. Ή τώρα ή ποτέ! Ή ο καπιταλισμός ή εμείς!  Όλα τα υπόλοιπα είναι για να «ασχολούνται» οι απόγονοι του Aριστοτέλη... HN   
Παραπομπές
1) Wade, R. - Veneroso, F., «The Asian Crisis: The High Debt Model versus the Wall Street-Treasury-IMF Complex», New Left Review, 228 (1998), σελ. 21. Aναφέρεται στον Nτέιβιντ Xάρβεϊ, «Nεοφιλελευθερισμός», εκδ. Kαστανιώτη, 2007, σελ. 213, 2) John O' Sullivan and Edward F. Keuchel, «American Economic History:From Abundance to Constraint», Marcus Wiener Publishing Inc., New York, 1989, σελ. 160-161, 3) Gruppe Krisis, Norbert Trenkle, Anselm Jappe, «Kείμενα για την Eργασία και την Kρίση», εκδ. των ξένων, 2010, σελ. 18-19, 4) Kοστάντσο Πρέβε, «Kριτική Iστορία του Mαρξισμού», εκδ. KΨM, Aθήνα, 2010, σελ. 57, 5) O όρος économie politique χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά, στα γαλλικά, το 1615 από τον Antoine de Montchretien στο βιβλίο του «Traité de l'economie politique», 6) Aριστοτέλης, «Πολιτικά A’», 1258a και 1258b, εκδ. Kάκτος, 7) Aριστοτέλης, ό.π., 1257b, 8) Immanuel Wallerstein, «Για να Kαταλάβουμε τον Kόσμο μας: Eισαγωγή στην Aνάλυση Kοσμοσυστημάτων», εκδ. Θύραθεν, Θεσσαλονίκη, 2009, σελ. 52.
Y.Γ. Zητώ συγνώμη που σας υποβάλλω στο μαρτύριο να διαβάζετε όρους, όπως «καπιταλισμός». Δυστυχώς, έτσι λέγεται το οικονομικο-κοινωνικο-πολιτικό μας σύστημα. Aν έχετε κάποιον καλύτερο να μου τον προτείνετε. Aλλά, ούτως ή άλλως, η ουσία του πράγματος δεν θ’ αλλάξει ούτε κατ' ελάχιστον.

http://www.nexushellas.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=754&Itemid=1

«Δεν πληρώνω» από την Coca Cola στην κυβέρνηση

ΜΕ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΦΟΡΟ ΑΠΟ COCA COLA 3E ΚΑΙ FRIGOGLASS.

Ο Γιώργος Δαυίδ ήταν από τους πρώτους μεγαλοεπιχειρηματίες, που είχε εξοργιστεί με τη φορολογία των επιχειρήσεων και είχε απειλήσει ότι θα πάρει την Coca Cola 3Ε και θα φύγει από την Ελλάδα.

Την απειλή του δεν την πραγματοποίησε, αλλά τώρα βρήκε τον τρόπο να στείλει άλλη μία προειδοποίηση στην κυβέρνηση του στυλ «δεν πληρώνω – δεν πληρώνω». Όχι παράνομα, όπως το νεοσύστατο κίνημα. Πώς; Με το να μη διανείμει μέρισμα (που φορολογείται με 40%), ούτε η Coca Cola 3E, αλλά ούτε η Frigoglass που διοικεί ο γιος του Χάρης, αλλά να προτιμήσει την επιστροφή κεφαλαίου, που δεν φορολογείται. Αν δηλαδή ήθελε να δώσει μέρισμα 20 λεπτά, τα 8 λεπτά θα πήγαιναν στην εφορία και τα 12 στον μέτοχο.

Με την επιστροφή κεφαλαίου και τα 20 λεπτά πηγαίνουν στο μέτοχο και κανένα στην εφορία. Έτσι, η Coca Cola 3E, που παρουσίασε αύξηση κερδών του 2010 στα 571,8 εκατ. ευρώ, θα πληρώσει μικρότερους φόρους. Όχι μόνο αυτό, αλλά λέγεται στους επιχειρηματικούς κύκλους ότι ο Γιώργος Δαυίδ δεν θα δώσει ούτε έκτακτη εισφορά. Αυτό συμβαίνει, γιατί το οικονομικό αποτέλεσμα της μητρικής, βάσει του οποίου υπολογίζεται η έκτακτη εισφορά, αναμένεται να διαμορφωθεί σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα και δεν απαιτεί τη διανομή μερίσματος.

Το ίδιο θα κάνει και με την Frigoglass, η οποία είχε κι αυτή αύξηση κερδών στα 34,8 εκατ. ευρώ, αλλά το δημόσιο θα εισπράξει ψίχουλα, επειδή η μητρική εταιρεία, που εδρεύει στην Ελλάδα έκλεισε το 2010 με ζημιές 1,530 εκατ. ευρώ, όταν ο όμιλος είχε κέρδη 34,8 εκατ. ευρώ. Έτσι και η έκτακτη εισφορά πάει περίπατο. Αυτό βέβαια σημαίνει λιγότερα έσοδα για το κράτος κι αυτός είναι ο στόχος της... προειδοποίησης Δαυίδ. Να καταλάβει το υπουργείο Οικονομικών ότι χάνει λεφτά με τη μεγάλη φορολογία των επιχειρήσεων και να την αλλάξει.
 

ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΑΧΙΚΟΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ ΠΑΡΕ 335 ΕΥΡΩ ΤΟΝ ΜΗΝΑ


Με υπογραφή Φώφης Γεννηματά..


Απίστευτα αυτά που συμβαίνουν στις πλάτες των Ελλήνων.
Όπως κατήγγειλε ο κος Αϊβαλιώτης πριν από λίγο στο Τηλε Αστυ,υπάρχουν περίπου 1800 λαθρομετανάστες που έχουν δηλώσει μοναχικοί και ανασφάλιστοι και παίρνουν επίδομα από το κράτος 335 ευρώ τον μήνα.....


Αυτό ισχύει και για ακόμα 1100 ακόμα οικογένειες λαθρομεταναστών που είναι ανασφάλιστες.


Ακόμα κατήγγειλε τις πλαστές συντάξεις Βουλγάρων και Ρουμάνων με μόλις 300 ένσημα και ανακοίνωσε πως θα φέρει στην επιφάνεια μια συνταρακτική αποκάλυψη για το πόσοι αλλοδαποί εργάζονται ως δημόσιοι υπάλληλοι την στιγμή που η ανεργία των Ελλήνων έχει ξεπεράσει το "κόκκινο"
 
eglimatikotita.blogspot.com

Το πανάκριβο μαχητικό Eurofighter ανίκανο να πολεμήσει

«Ντρέπομαι για τη στάση της χώρας μου.» Ως «ένα ιστορικό λάθος» χαρακτήρισε ο εν αποστρατεία Γερμανός στρατηγός Naumann, πρώην επικεφαλής της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, την απόφαση της κυβέρνησης της Γερμανίας να δηλώσει αποχή από την σχετική ψηφοφορία του ΣΑ των ΗΕ την προηγούμενη βδμάδα. «Η Γερμανία αποφάσισε, με το πρώτο τεστ ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών, των ευρωπαίων συμμάχων της και του Αραβικού Συνδέσμου, και συντάχθηκε μαζί με τη Ρωσία, την Κίνα, την Ινδία και την Βραζιλία».

Ο ίδιος συνεχίζει σε άρθρο του στη γερμανική εφημερίδα SZ ότι «το στρατιωτικό θέμα είναι ένα δευτερεύον ζήτημα, ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας μπορεί να συμφωνήσει, χωρίς να συμμετέχει στην εφαρμογή του.»

Ως συνήθως, κατόπιν τα ΗΕ στρέφονται στα μέλη με το αίτημα της συμμετοχής. Η Γερμανία θα μπορούσε να πει, βασιζόμενη στις στρατιωτικές ικανότητές της, ότι δεν μπορεί να συνεισφέρει τίποτα. «Εκτός από τα ECR-Tornado, η Γερμανία δεν έχει τίποτα να προσφέρει σε αυτά που χρειαζόταν: τα ηλικιωμένα Tornado της Γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας προσφέρουν λιγότερα από το σύγχρονο F-16 των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, και οι δύο Πτέρυγες με τα μαχητικά Eurofighter διαθέτουν μόνο μικρής εμβέλειας πυραύλους.»


fox2magazine
http://greeknation.blogspot.com/2011/03/eurofighter.html 

Το υπουργείο Εξωτερικών διώκει διπλωμάτη επειδή διαμαρτυρήθηκε για την απαξίωση των διπλωματών


Σε δίωξη κατά του Έλληνα πρόξενου στο Βανκούβερ και μέλος του Δ.Σ της Ένωσης Διπλωματικών Υπαλλήλων (ΕΔΥ), Γιώργου Αυφαντή, προχωρά το ΥΠΕΞ και ο Δημήτρης Δρούτσας που είναι έξαλλος μαζί του, μετά από δήλωση που έκανε στο ΒΗΜΑ πριν από λίγο καιρό.   Ο Γ. Αυφαντής είχε εκφράσει τη δυσαρέσκεια του για την απαξίωση των Ελλήνων διπλωματών από τον πρωθυπουργό, με αφορμή την επίσκεψή του στο Ερζερούμ, όπου θα συζητούσε με τους Τούρκους διπλωμάτες,  κάτι που δεν έχει κάνει με τους Έλληνες.  Το ΥΠΕΞ τον κάλεσε σε απολογία κατηγορώντας τον για προσβολή και απαξίωση.

Δεν είναι η πρώτη φορά όμως που ο Γ. Αυφαντής εκνευρίζει τον Δ. Δρούτσα.  Σύμφωνα με τους συναδέλφους του πρόκειται για έναν «έντιμο, πατριώτη  και δημοκρατικό διπλωμάτη, που μετά τη συνεχιζόμενη απαξίωση των διπλωματών,  έχει αποφασίσει να λέει κάποια πράγματα με το όνομά τους, ακόμα και υπερβαίνοντας τα συνήθη όρια».  Ο Δ. Δρούτσας έχει σχεδόν βεντέτα μαζί του εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο. Δεν είναι λίγοι αυτοί που τον έχουν ακούσει στη Βασ.Σοφίας να εκστομίζει ύβρεις εναντίον του, αλλά και των υπόλοιπων συνδικαλιστών διπλωματών. Επειδή όμως, τον Γ. Αυφαντή, τον θεωρεί ενοχλητικότερο όλων, όπως ισχυρίζονται κάποιοι διπλωμάτες,  τελευταία  επιχείρησε να ασκήσει πιέσεις στο υπόλοιπο Δ.Σ της ΕΔΥ για να τον απομονώσουν.

Στο άρθρο του  Άγγελου Αθανασόπουλου,  στο ΒΗΜΑ ( 6 Ιανουαρίου 2011) που  είχε τίτλο «Αντιδράσεις για την επίσκεψη Παπανδρέου στην Τουρκία λόγω υπερπτήσεων» φιλοξενούνταν αποσπάσματα από δήλωση που είχε στείλει στον δημοσιογράφο, τα οποία αποτέλεσαν και την αφορμή για τη δίωξή του. Το κείμενο που έβαλε «φωτιά» ήταν το εξής:

«…Κληθείς να σχολιάσει σχετικά, ο κ. Γ. Αϋφαντής, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΔΥ, υπήρξε ιδιαίτερα αυστηρός: «Εκτιμώ ότι οι συνάδελφοί μου παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την επίσκεψη του κ. Πρωθυπουργού στο Ερζερούμ. Διότι από τα όσα θα ανακοινωθούν εκεί, θα μάθουν και οι έλληνες διπλωμάτες κάποια νεότερα για την ακολουθούμενη εξωτερική πολιτική. Μια πολιτική την οποία δεν έχει σχεδιάσει η ελληνική Διπλωματική Υπηρεσία και τις πτυχές της οποίας τα στελέχη της αγνοούν. Όπως άλλωστε τις αγνοεί και το Υπουργικό Συμβούλιο, το ΚΥΣΕΑ και η Κοινή Γνώμη».

Και καταλήγει: «Ας κοιτάξει ο ελληνικός λαός στο Ερζερούμ, στο Καστελόριζο, στο Αγαθονήσι, στο Σούνιο, στην Κύπρο. Αν όσα συμβαίνουν εκεί τα επικροτεί, τότε, πράγματι, δεν χρειάζεται ελληνική Διπλωματική Υπηρεσία. Οι Τούρκοι διπλωμάτες  υπεραρκούν».

Η ιστοσελίδα του  « Δραγουμάνου» (http://e-dragoumanos.gr/?cat=2197) δημοσιεύει όλη τη δήλωση του Γ.Αυφαντή:

«Ως εκλεγμένος εκπρόσωπος των Ελλήνων διπλωματών από το 2007, εκτιμώ ότι οι συνάδελφοί μου παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την επίσκεψη του κ. Πρωθυπουργού στο Ερζερούμ. Διότι από τα όσα θα ανακοινωθούν εκεί, θα μάθουν και οι Έλληνες διπλωμάτες κάποια  νεότερα για την ακολουθούμενη εξωτερική πολιτική. Μια πολιτική την οποία δεν έχει σχεδιάσει η Ελληνική Διπλωματική Υπηρεσία και τις πτυχές της οποίας τα στελέχη της αγνοούν.  Όπως άλλωστε τις αγνοεί και το Υπουργικό Συμβούλιο και το ΚΥΣΕΑ και η Κοινή Γνώμη. Συνεπώς, η προσεκτική παρατήρηση των όσων ερήμην τους συμβαίνουν, αποτελεί  και για τους Έλληνες διπλωμάτες την μοναδική, πλέον, οδό έγκυρης πληροφόρησής τους. Οι Τούρκοι συνάδελφοί μας είναι σαφώς καλύτερα πληροφορημένοι ημών για όσα  σκέπτεται ο Έλληνας Πρωθυπουργός. Δεν τίθεται εδώ, πρωτίστως, ζήτημα επαγγελματικής μας  ευθιξίας ως Ελλήνων διπλωματών, ότι δηλαδή ο κ. Πρωθυπουργός αισθάνεται την ανάγκη να επικοινωνήσει με τους Τούρκους ομολόγους μας αλλά ουδέποτε  με εμάς; Κάθε πολιτική  επιλέγει τα εργαλεία της και παραμερίζει ό,τι θεωρεί εμπόδιό της. Η Ελληνική Διπλωματική Υπηρεσία υπέστη κατά το 2010 μείωση αποδοχών η οποία, για όσους  υπηρετούν  στο εξωτερικό, ανέρχεται σε 30-35%. Η επικείμενη ένταξη του Διπλωματικού Κλάδου στο Ενιαίο Μισθολόγιο προδιαγράφει, στην καλύτερη των περιπτώσεων. πρόσθετη  μείωση των αποδοχών μας κατά 15-20 %. Είναι ευτύχημα ότι άλλοι Κλάδοι της Ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης, ζωτικοί για την λειτουργία του Ελληνικού Κράτους, όπως π.χ. οι υπάλληλοι της Βουλής, οι Εφοριακοί, οι Δικαστικοί, οι Αστυνομικοί, τα στελέχη των Τραπεζών,οι Βουλευτές, οι Υπουργοί δεν υπέστησαν  περικοπή των αποδοχών τους στον ίδιο βαθμό. Θα πρέπει να αναρωτηθεί ο Ελληνικός λαός χάριν ποίας εξωτερικής πολιτικής εξοντώνεται οικονομικά και περιθωριοποιείται πολιτικά η Ελληνική Διπλωματική Υπηρεσία. Ποιός στόχος υπηρετείται από την μετατροπή των Ελλήνων διπλωματών σε υποαμοιβόμενους επαίτες; Ας κοιτάξει ο Ελληνικός λαός στο Ερζερούμ, στο Καστελόριζο, στο Αγαθονήσι, στο Σούνιο, στην Κύπρο. Αν όσα συμβαίνουν εκεί τα επικροτεί ο Ελληνικός λαός,τότε,πράγματι, δεν χρειάζεται Ελληνική Διπλωματική Υπηρεσία, οι Τούρκοι διπλωμάτες υπεραρκούν.»

Και αυτή είναι η απάντηση (μέρος της)  του Γ.Αυφαντή προς τους συναδέλφους του, στο Δ.Σ της ΕΔΥ, όπου εξηγεί γιατί μίλησε επώνυμα και δημόσια για όλα όσα συμβαίνουν.

«..Μίλησα γιατί, μετά από μισό χρόνο λειτουργίας του ΔΣ, είμαι πεπεισμένος ότι η πλειοψηφία των μελών του δεν θέλει, δεν μπορεί και δεν επιτρέπει να μετέλθουμε- με την αναγκαία αποφασιστικότητα, συνοχή και εντιμότητα- το μόνο αποτελεσματικό όπλο που διαθέτουμε για να προασπίσουμε το λειτούργημά τους από την οικονομική εξόντωση και την αλληλένδετη υπηρεσιακή μας περιθωριοποίηση: την ευαισθητοποίηση της Κοινής Γνώμης, μέσω των ΜΜΕ και μέσω απεργιακών κινητοποιήσεων (δικών μας, όχι των Ισραηλινών).  Μίλησα επώνυμα για να δείξω ότι η υποταγή και η σιωπή 5-6 συναδέλφων που εξασφάλισε η πολιτική ηγεσία δεν την απαλλάσσει από το πολιτικό κόστος. Ότι υπάρχουν πολλοί και αρκετοί Έλληνες διπλωμάτες οι οποίοι, δίχως βεβαίως να αρνούνται την ευσυνείδητη εκτέλεση των Κυβερνητικών εντολών, δεν λειτουργούν σαν φύλλα συκής και υπηρεσιακά άλλοθι τύπου Βατοπεδίου για τις όποιες Κυβερνητικές εμπνεύσεις και σχεδιασμούς».
 

κ.ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕ ΕΙΣΘΕ ΨΕΥΤΗΣ! ΕΙΠΑΤΕ ΠΑΛΙ ΨΕΜΑΤΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ. ΕΙΣΑΣΤΕ ΑΠΟ ΤΟ 2009 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΚΑΝΤΑΦΙ. ΜΕΧΡΙ ΜΑΡΤΙΟ 2011 Ο.Κ.; ΔEITE BINTEO


Παπανδρέου:ΔΕΝ ήξερα ότι ήμουν μέλος του "ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΚΑΝΤΑΦΙ" ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΓΙΑ ΜΕΝΑ. ΜΟΛΙΣ ΤΟ ΕΜΑΘΑ (Μάρτιος 2011) ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΑ!!

Όπως διευκρίνισε, «αυτοί χρησιμοποιούσαν το όνομά του», χωρίς ποτέ ο ίδιος να έχει δώσει συγκατάθεσή του.

Αναρτήθηκε από τον Ιωάν. Παρίσης
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου παραιτήθηκε τις προηγούμενες
ημέρες, εν μέσω των τραγικών γεγονότων στη Λιβύη, από το Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Ιδρύματος Καντάφι. Gaddafi International Charity and Development Foundation (GICDF)
Είναι γνωστό ότι ο κ. Παπανδρέου είχε γίνει μέλος του ιδρύματος του Λίβυου ηγέτη τον Ιούνιο του 2009 (GICDF Trustees Council Welcomes New Members). Το ίδρυμα Καντάφι είναι διεθνής μη κυβερνητική οργάνωση με πρόεδρο τον πρωτότοκο γιο του Saif Al Islam Al Gaddafi.
Στην ιστοσελίδα του ιδρύματος διαβάζουμε ότι κατά το τελευταίο Δ.Σ. στις 14-15 Δεκεμβρίου 2010, στο Λονδίνο, απουσίαζαν ο Τζούλιο Αντρεότι, πρ. Πρωθυπουργός της Ιταλίας για λόγους υγείας, και ο Γεώργιος Παπανδρέου, Πρωθυπουργός της Ελλάδος λόγω υπηρεσιακών καθηκόντων.

Έστησαν το κόλπο με τα 50 δισ. για να παραχωρήσουν μεταλλεία, ορυχεία, πετρέλαια, ενέργεια με συμβάσεις διάρκειας... 90 ετών και βάλε

http://www.elkosmos.gr/images/stories/stros-gap2.jpgΤώρα ξαφνικά... δεν βρίσκουν πουθενά τα 50 δισ. και τα νούμερα δεν βγαίνουν. Ωστόσο μέχρι τα μέσα Απριλίου η κυβέρνηση υποχρεούται να παρουσιάσει στην Τρόικα το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων και «αξιοποίησης» της δημόσιας περιουσίας από τις οποίες θα συγκεντρώσει το περιβόητο ποσό. 
Όμως, οτιδήποτε έχει προσφερθεί να ξεπουλήσει η κυβέρνηση και με τις τιμές που έχει συμφωνήσει να πουλήσει, δεν πρόκειται να βρει πουθενά μέχρι και το 2015 ούτε 30 δισ. ευρώ από τα 50 που έχει δεσμευθεί...


Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προσανατολίζεται χωρίς καν να διανοηθεί να περάσει το θέμα από τη Βουλή, να υπογράψει με ιδιώτες επενδυτές συμβάσεις παραχώρησης εθνικών δρόμων, λιμανιών, μονάδων παραγωγής ενέργειας, κ.α. για δεκάδες χρόνια, προκειμένου να προεισπράξει από 10 έως 20 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι από το Μνημόνιο με το ΔΝΤ, ο υπουργός Οικονομίας είναι εξουσιοδοτημένος να υπογράφει οτιδήποτε εξυπηρετεί τους όρους του Μνημονίου και της δανειακής σύμβασης, χωρίς την άδεια της Βουλής. Πλέον, δεν χρειάζεται να απορεί κανείς γιατί η Βουλή δεν διαμαρτύρεται και τα κόμματα δεν έχουν επαναστατήσει ακόμα διότι το Μνημόνιο πέρασε από την Βουλή με πλειοψηφία...

Οι παραχωρησιούχοι δηλαδή θα κληθούν να προπληρώσουν για όλα αυτά τα χρόνια. Σε αρκετές περιπτώσεις θα υπογραφούν συμβάσεις παραχώρησης διάρκειας μέχρι και ενενήντα ετών και όπως αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς, εφόσον οι επενδυτές θα έχουν προπληρώσει, για όλη την διάρκεια των συμβάσεων θα μπορούν να διαμορφώνουν χωρίς έλεγχο από την κυβέρνηση τιμολογιακή πολιτική, πχ. κόστος ελλιμενισμού στα λιμάνια, τιμές διοδίων, κόστος παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, κ.α.

Ταυτόχρονα, με τον ίδιο σκεπτικό η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να παραχωρήσει όλες τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας, όπως ορυχεία, μεταλλεία και πετρελαιοπηγές. Σημειώνεται ότι είναι σχεδόν έτοιμο και το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.

Ταυτόχρονα, ο χορός του ξεπουλήματος που έχει αναλάβει να διεκπεραιώσει η κυβέρνηση θα συνεχισθεί, βγάζοντας στο σφυρί εισηγμένες στο Χρηματιστήριο με στόχο από 8 έως 10 δισ. ευρώ.

Μάνος Μεϊμαράκης
http://www.elkosmos.gr/

http://eglimatikotita.blogspot.com/2011/03/50-90.html

Αγνοούνται τα ίχνη του Καντάφι, μετά τον χθεσινοβραδινό βομβαρδισμό τετραώροφου διοικητικού κτιρίου εντός του οχυρού του στην Τρίπολη, μεταδίδει το CNN.

Αγνοούνται τα ίχνη του ΚαντάφιΤο αμερικανικό δίκτυο σημειώνει ότι μετά τις επιθέσεις που δέχθηκε το οχυρό του Λίβυου ηγέτη από τις συμμαχικές δυνάμεις το βράδυ της Κυριακής, «αγνοούνται τα ίχνη του Καντάφι καθώς και τα ενδεχόμενα σχέδιά του, με την υπόσχεση - απειλή για μακροχρόνιο πόλεμο.
Νωρίτερα το CNN είχε μεταδώσει ότι πρεσβευτές από διάφορες χώρες επισκέφτηκαν σήμερα το πρωί το οχυρό του Καντάφι προκειμένου οι λιβυκές αρχές να τους δείξουν το κατεστραμμένο από συμμαχικούς πυραύλους κτίριο.
Δεν κυνηγάμε τον Καντάφι
Ο αμερικανός αντιναύαρχος Μπιλ Γκόρτνεϊ (Bill Gortney) διαβεβαίωνε σήμερα ότι ούτε ο Καντάφι ούτε η κατοικία του υπήρξαν στόχος των βομβιστικών επιθέσεων: «Δεν κυνηγάμε τον Καντάφι» είπε στους δημοσιογράφους στο Πεντάγωνο, ενώ ερωτηθείς για τον καπνό που κάποιοι είδαν να βγαίνει από το παλάτι του λίβυου δυνάστη, ο Γκόρτνεϊ επανέλαβε: «Δεν έχουμε βάλει στόχο την κατοικία του».
Σήμερα, οι βρετανικές αεροπορικές δυνάμεις δεν πραγματοποίησαν τη δεύτερη επίθεση που είχαν προγραμματίσει εναντίον του οχυρού Καντάφι υπό το φόβο της απώλειας αμάχων, σύμφωνα με όσα δήλωσε εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Άμυνας. Πηγές του ίδιου υπουργείου διευκρίνιζαν ότι τα αεροσκάφη (GR4 Tornadoes) της βρετανικής αεροπορίας διετάχθησαν να μη προχωρήσουν σε επιθετικές ενέργειες στη συγκεκριμένη περιοχή όταν περιήλθαν σε γνώση τους πληροφορίες ότι στην εκεί είχαν συγκεντρωθεί πολίτες».
Το πού είναι ο Καντάφι αλλά και το τι σχεδιάζει μετά τις απειλές για μακρύ πόλεμο που εκτόξευσε την Κυριακή παρέμεινε άγνωστο τη Δευτέρα.
Την ίδια στιγμή, μαρτυρίες από τη Μισράτα περιέγραφαν σκηνικό απόλυτης καταστροφής και σφαγής. «Η Μισράτα έχει ισοπεδωθεί. Ο Καντάφι χρησιμοποιεί τανκς και ελεύθερους σκοπευτές για να τρομοκρατήσει τον κόσμο», δήλωσε σε αμερικανικά δίκτυα Λίβυος, το όνομα του οποίου δεν δημοσιεύουν για λόγους (όπως υποστηρίζουν) ασφαλείας. «Πυροβολούν αδιακρίτως σε δρόμους κεντρικούς και στα στενά της πόλης».

Η Λιβύη του Διός, του Απόλλωνος και του Επίσκοπου Συνέσιου

Ο Ναός του Διός στην Λιβύη ήταν μεγαλύτερος από τον Παρθενώνα και τον Ναό του Διός στην Ολυμπία....
Πεντάπολης: Απολλωνία, Πτολεμαϊς, Ταύχειρα, Ε(υ)σπερίδες, Αντίπυργος (Τομπρούκ)...
 
Η Κυρήνη ( είναι 
από το 1982 Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς) στην αρχαιότητα πήρε το όνομα της από την πηγή Κύρη,
που ήταν αφιερωμένη στο θεό Απόλλωνα
(δείτε τις φωτογραφίες) τον οποίο λάτρευαν εξ ου και η Απολλωνία (Susah), το λιμάνι της Κυρήνης. Η αποικισμός της Λιβύης έγινε από Ελληνες (από τη Σαντορίνη ) κάτι που αναφέρεται στο τέταρτο βιβλίο της Ιστορίας του Ηρόδοτου ( βασιλέι τν Θηραίων περ λλων χρ Πυθίη κτίζειν ν Λιβύη πόλιν.). Μεγάλοι και επιφανείς Ελληνες γεννήθηκαν στην Λιβύη όπως  ο Ερατοσθένης (γεννήθηκε στην Κυρήνη) καθώς  και ο Επίσκοπος Συνέσιος, ο μαθητής της Υπατίας ο οποίος έτρεφε μεγάλο σεβασμό στο άτομο της και ζητούσε με επιστολές την συμβουλή της...

Ο Ναός του Απόλλωνος στην Λιβύη.
Κείμενο: Νίκος Σάμιος

http://pyrron.blogspot.com/2011/03/blog-post_5854.html 

ΑΓΚΥΛΩΤΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ:

ΕΝΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ
ΚΑΙ ΠΑΝΑΡΧΑΙΟ
ΣΥΜΒΟΛΟ ΕΡΩΤΑ
Μάλλον αποστροφή κι απέχθεια, λίαν ατυχώς, προκαλεί σε πολλούς ανθρώπους τής εποχής μας ο αγκυλωτός σταυρός κι αυτό γιατί έχει συνδεθεί με τούς Ναζί και τα εγκλήματα, που αυτοί διέπραξαν κατά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Παλιότερα όμως, και για πολλές χιλιετίες, ο αγκυλωτός σταυρός αποτελούσε ιερό σύμβολο πολλών πολιτισμών και θεωρούνταν παγκοσμίως σύμβολο καλοτυχίας κι ευημερίας.

Ευχετήριες κάρτες των αρχών τού 20ού αιώνα με αγκυλωτούς σταυρούς.
Χιλιάδες αγκυλωτών σταυρών έχουν βρεθεί σε ανασκαφές σε όλη την Ευρώπη (π.χ. Ρώμη, Πομπηία, Γερμανία, Ουγγαρία, Μυκήνες κ.τ.λ.), σε πολλές περιοχές τής Ασίας, τής Νότιας Αμερικής (π.χ. Μάγια) και τής Βόρειας Αμερικής (σε Ινδιάνους κ.τ.λ.). Απαντάται επίσης στις βραχογραφίες τού Παγγαίου, στον Ειρηνικό Ωκεανό (Μαορί, γραφή ρόνγκο-ρόνγκο Ν. Πάσχα κ.τ.λ.), αλλά κι ο Σλήμαν βρήκε πολλούς κατά τις ανασκαφές στο Ίλιο. Αποτελεί ιερό σύμβολο τής Περσίας, των Ινδιών, των Βουδιστών κ.ά..


Χάρτης με σημειωμένους
τούς αρχαιολογικούς
χώρους παγκοσμίως,
όπου έχουν βρεθεί
αγκυλωτοί σταυροί.

Αριστερά: Ετρουσκικό κόσμημα (700-650 π.Χ., Ιταλία, Μουσείο Λούβρου).
Δεξιά: Σφραγίδες από τον πολιτισμό τής κοιλάδας τού Ινδού
(δεύτερη χιλιετία π.Χ., Βρετανικό Μουσείο).






Κράνος διακοσμημένο με αγκυλωτό σταυρό από το Ερκουλάνουμ (Τάραντας,
350-325 π.Χ.)







O αγκυλωτός σταυρός
στην ινδουιστική θεότητα
Γκανέσα.

Κορινθιακό νόμισμα τού 590 π.Χ. και μερικά από τα πολλά αρχαία ελληνικά αγγεία, που φέρουν αγκυλωτούς σταυρούς.

Πολλά αγγεία τής γεωμετρικής περιόδου, διακοσμημένα με αγκυλωτούς σταυρούς υπάρχουν στο Αρχαιολογικό Μουσείο των Αθηνών και σε πολλά άλλα Μουσεία τής χώρας.

Ο αγκυλωτός σταυρός αποτελούσε για τους αρχαίους Έλληνες σημαντικότατο ιερό σύμβολο.


Αγκυλωτοί σταυροί στην Ασία.
Αριστερά άγαλμα τού Βούδα στο Χονκ Κονγκ
και δεξιά βουδιστικός ναός στη Νότια Κορέα.



Επάνω σειρά : Αριστερά : Κινέζικο αγγείο τής νεολιθικής περιόδου τής Κίνας (2.165-1.965 π.Χ.). Mέση: Μέρος ενός κινέζικου μεταξένιου υφάσματος, που απεικονίζει 29 κομήτες. Στη φωτογραφία φαίνονται τέσσερις από αυτούς, εκ των οποίων ο αριστερός φέρει αγκυλωτό σταυρό. Δεξιά: Ινδουιστική, όπως κι η αμέσως κάτω απ΄ αυτή στη μεσαία σειρά. Μεσαία σειρά: Αριστερά: από την Ινδία (2.000 πΧ). Μεση: από τη Μεσοποταμία (4.000 πΧ). Κατω σειρά: Αγκυλωτοί σταυροί Ινδιάνων (η αριστερή κι η μεσαία από Ινδιάνικα χαλιά).





Αγκυλωτός σταυρός και στούς εβραίους!
(Καβαλιστικό σύμβολο
από το “Parashat Eliezer”).

Προκειμένου να γίνει κατανοητή η σύνδεση τού αγκυλωτού σταυρού με τον έρωτα, θα αναλυθεί εν συντομία η έννοια τής ενοποίησης των πεδίων:
Η βαρύτητα είναι μια πολύ σημαντική δύναμη μεγάλης ακτίνας δράσης, η οποία για παράδειγμα διατηρεί σε συνοχή ολόκληρο τον Γαλαξία μας.

Στις αρχές τού 19ου αιώνα πραγματοποιήθηκαν πειράματα, που έδειξαν, ότι ο ηλεκτρισμός και ο μαγνητισμός συσχετίζονται και είναι πραγματικά διαφορετικές πτυχές τής ηλεκτρομαγνητικής δύναμης ή τής αλληλεπίδρασης μεταξύ των φορτίων. Η τελική σύνθεση αυτής τής πρώτης ενοποιητικής θεωρίας στη φυσική παρουσιάστηκε το 1864 από τον Mάξγουελ στην Αγγλία. Η εργασία του πρόβλεψε την ύπαρξη των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων και ερμήνευσε το φως ως φαινόμενο ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων. Οι ονομαζόμενες έκτοτε εξισώσεις Mάξγουελ συμπληρωμένες με την εξίσωση συνέχειας τού ηλεκτρικού ρεύματος αποτελούν θεμελιώδεις εξισώσεις τής ηλεκτρομαγνητικής θεωρίας, οι οποίες περιγράφουν όλα τα ηλεκτρομαγνητικά φαινόμενα τής φύσης και τής τεχνικής. Ο πολιτισμός τού αιώνα μας οφείλει τα μέγιστα στη θεωρία τού Μάξγουελ.
Η ανακάλυψη τής ραδιενέργειας, ορισμένων βαρέων στοιχείων προς το τέλος τού 19ου αιώνα και η ανάπτυξη τής φυσικής τού ατομικού πυρήνα αποκάλυψαν δύο άγνωστες μέχρι τότε δυνάμεις ή αλληλεπιδράσεις: τις ισχυρές και ασθενείς πυρηνικές δυνάμεις. Αντίθετα από τη βαρύτητα και τον ηλεκτρομαγνητισμό, που δρουν σε μεγαλύτερες αποστάσεις, οι δυνάμεις αυτές δρουν μόνο σε πολύ μικρές αποστάσεις εντός τού πυρήνα ή και πιο μικρές ακόμη.
Η ισχυρή αλληλεπίδραση ευθύνεται για τη συγκρότηση των ατομικών πυρήνων. Αν και η ασθενής αλληλεπίδραση είναι πολύ πιο ασθενής και από τις ισχυρές και από τις ηλεκτρομαγνητικές αλληλεπιδράσεις, είναι όμως μεγάλης σπουδαιότητας σε πολλά φαινόμενα. Η ενέργεια τού Ήλιου, πολύ σημαντική για τη ζωή πάνω στη Γη, παράγεται όταν γίνεται σύντηξη τού υδρογόνου προς το ευγενές αέριο ήλιον με μια αλυσίδα πυρηνικών αντιδράσεων, που εμφανίζονται στο εσωτερικό του. Η πρώτη αντίδραση σ΄ αυτή την αλυσίδα, ο μετασχηματισμός τού υδρογόνου σε δευτέριο, προκαλείται από την ασθενή δύναμη. Χωρίς αυτή την δύναμη η παραγωγή τής ηλιακής ενέργειας δεν θα ήταν δυνατή. Ομοίως, η ασθενής αλληλεπίδραση βρίσκει πρακτική εφαρμογή στα ραδιενεργά στοιχεία, που χρησιμοποιούνται στην ιατρική και την τεχνολογία, τα οποία είναι γενικά βήτα-ραδιενεργά στοιχεία, και στη βήτα-διάσπαση ενός ισοτόπου τού άνθρακα (τού άνθρακα-14) προς άζωτο, που είναι η βάση για τη χρονολόγηση των οργανικών αρχαιολογικών ευρημάτων.
Ήδη από το 1930 είχε σχηματιστεί η πρώτη κβαντική θεωρία πεδίων για την ασθενή αλληλεπίδραση, η οποία όμως σε ορισμένα σημεία έπασχε. Στην δεκαετία τού 1960 μία ολιγομελής ομάδα ερευνητών πέτυχε την ανάπτυξη μιας θεωρίας, η οποία ενοποιεί τον ηλεκτρομαγνητισμό με την ασθενή αλληλεπίδραση σε μία κοινή θεωρία των ηλεκτρασθενών αλληλεπιδράσεων. Το βραβείο Νόμπελ τού 1979 στη φυσική απονεμήθηκε σε τρεις επιστήμονες για τις συνεισφορές τους στη θεωρία τής ενοποιημένης ασθενούς και ηλεκτρομαγνητικής αλληλεπίδρασης μεταξύ των στοιχειωδών σωματιδίων. Το 1983 στο Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Στοιχειωδών Σωματιδίων (CERN) έγινε η πρώτη παρατήρηση των φορέων τής ασθενούς αλληλεπίδρασης.


Οι σύγχρονες έρευνες επικεντρώνονται στην ενοποίηση των τεσσάρων ειδών πεδίου που προαναφέρθηκαν, δηλαδή τού βαρυτικού, τού ηλεκτρομαγνητικού, τού πυρηνικού ασθενούς και τού πυρηνικού ισχυρού. Με τη διατύπωση μιας ενοποιημένης θεωρίας πεδίων θα κατανοηθούν οι θεμελιώδεις νόμοι, που ενοποιούν όλη τη φύση.













Ο αγκυλωτός σταυρός στη σημερινή σύγχρονη τεχνολογία των μεταϋλικών. Τα μεταϋλικά είναι τεχνητά υλικά με ιδιότητες, που δεν ανευρίσκονται στη φύση. Τις ιδιότητές τους τις αποκτούν περισσότερο από τη δομή παρά από τη σύστασή τους.








Καλλιτεχνική αναπαράσταση
τρισδιάστατης δομής
ελικότροπου μεταϋλικού.
(E Plum,
University of Southampton.)




Στις εικόνες φαίνονται ελικότροπα μεταϋλικά με δομή αγκυλωτών σταυρών, μονοαξονική οπτική δραστηριότητα και αρνητικό δείκτη διάθλασης. Τα μεταϋλικά αρνητικού δείκτη διάθλασης προσδίδουν επαναστατικές ιδιότητες στην αλληλεπίδραση ηλεκτρομαγνητισμού και συμπυκνωμένης ύλης και ανοίγουν νέες δυνατότητες ιδιαίτερα στον τομέα τής δημιουργίας απωστικής δύναμης Casimir και των εφαρμογών της στη νανομηχανική.

[ Πηγή: R. Zhao1, 2, L. Zhang1, J. Zhou3, Th. Koschny1,4 and C. M. Soukoulis1,4: «Conjugated gammadion chiral metamaterial with uniaxial optical activity and negative refractive index», Ames Laboratory (dated: November 19, 2010).
(1) Ames Laboratory and Department of Physics and Astronomy, Iowa State University, Ames, Iowa 50011, USA
(2) Applied Optics Beijing Area Major Laboratory, Department of Physics, Beijing Normal University, Beijing 100875, China
(3) Centre for Integrated Nanotechnologies, Materials Physics & Applications Division, Los Alamos National Laboratory, Los Alamos, New Mexico 87545, USA
(4) Institute of Electronic Structure and Laser, FORTH, Department of Materials Science and Technology, University of Crete, Heraklion, 71110 Crete, Greece.]

Ο αγκυλωτός σταυρός αποτελεί σημαντικό πανάρχαιο σύμβολο. Η ανεξήγητη με τη συμβατική αρχαιολογία παγκόσμια εξάπλωσή του δικαιολογείται μόνο σαν κατάλοιπο ενός πολύ παλαιού παγκόσμιας εξάπλωσης πολιτισμού. Ο πολιτισμός αυτός παρουσιάζεται στο βιβλίο Η Τεχνολογία των θεών, όπου εξετάζονται πλείστες αναφορές αρχαίων ελληνικών κειμένων, μυθολογικών ή ιστορικών -Ομήρου, Ησιόδου, Πλάτωνα, τραγικών κ.λπ.- σε προηγμένες, ανεξήγητες για την εποχή τους γνώσεις. Εξετάζονται επίσης με πλήθος φωτογραφιών από όλο τον κόσμο υψηλής τεχνολογίας κατάλοιπα (κατασκευές, που έχουν διασωθεί μέχρι σήμερα) αυτού τού πολιτισμού. (Την Τεχνολογία των Θεών μπορείτε να την κατεβάσετε δωρεάν από την «Ελεύθερη Έρευνα» από την Ενότητα ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ΔΩΡΕΑΝ). Την εποχή εκείνη λοιπόν, ίσως είχαν καταφέρει να προσεγγίσουν την έννοια τής ενιαίας ενοποιητικής συμπαντικής δύναμης, την οποία στη Μυθολογία ονομάτισαν: Έρωτα.

Ο Έρως έχει τη δύναμη να προσελκύει, να ενώνει ή να εξωθεί σε ένωση όλα τα στοιχεία, τα πάντα στη φύση και όχι μόνο στη Γη, αλλά και στον ουρανό, αφού και οι θεοί, κατά τούς ορφικούς, δεν μπορούσαν να αποφύγουν την επίδραση τού Έρωτα, ο οποίος είχε γεννηθεί πριν από ακόμα κι από αυτούς. Ο «κάλλιστος εν αθανάτοισι θεοίσι» Έρως γεννήθηκε πρώτος μαζί με τη Γαία από το αρχικό Χάος (Ησίοδου «Θεογονία», 120).

Η Αφροδίτη είναι η θεά τού Έρωτα και κατά μια παράδοση μητέρα του. Στον Ορφικό Ύμνο της ονομάζεται «ζεύκτειρα». Η σχέση τού αγκυλωτού σταυρού και τού έρωτα φαίνεται στην εικόνα τής θεάς από ερυθρόμορφη κύλικα τού 520 π.Χ.. Η Αφροδίτη είναι η μόνη θεά, που απεικονίζεται με φόρεμα γεμάτο αγκυλωτούς σταυρούς.

























Η θεά τού έρωτα,
Αφροδίτη,
με ενδυμασία
γεμάτη
αγκυλωτούς σταυρούς.


Προτού ανακαλύψει το DNA ο άνθρωπος, δεν μπορούσε να φανταστεί τι απεικόνιζε το κηρύκειο (βλ. Οι 2x23 ναύτες τού Οδυσσέα και τα 2x23 χρωμοσώματα και Η Τεχνολογία των Θεών). Όταν καταφέρει στο μέλλον να αναπτύξει κατάλληλη θεωρία για την ενοποίηση των πεδίων, ίσως τότε καταλάβει τι ακριβώς απεικονίζει ο αγκυλωτός σταυρός με τα τέσσερα σκέλη του -όσα και οι δυνάμεις, που προσπαθεί να ενοποιήσει- οπότε και θα κατανοήσει τον Έρωτα, την κοσμογονική εκείνη δύναμη, που δρα ενοποιητικά σε όλη τη φύση, σε όλο το Σύμπαν.
Γιάννης Λάζαρης--------
Ηλεκτρολόγος-Μηχανολόγος Ε.Μ.Π.
Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters