Σε διάβημα προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών προέβη η πρεσβεία της Ελλάδας στην Άγκυρα για την ενέργεια της γειτονικής χώρας να εκδώσει οδηγίες Navtex -ναυτιλιακές οδηγίες αντίστοιχες των αεροπορικών notam- για τις συμπληρωματικές εργασίες που πρόκειται να πραγματοποιήσει ιταλικό ερευνητικό πλοίο «Explora» σε θαλάσσια περιοχή ελληνικής δικαιοδοσίας, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Ο κ. Δελαβέκουρας πρόσθεσε ότι για τις συμπληρωματικές αυτές εργασίες έχει δοθεί σχετική άδεια από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές με βάση το διεθνές δίκαιο. Η Ελλάδα, ως όφειλε και στο πλαίσιο της δικαιοδοσίας της, εξέδωσε σχετική αγγελία προς ναυτιλλομένους Navtex, συνέχισε.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε την έκδοση ίδιας αγγελίας από την Τουρκία παράτυπη τονίζοντας ότι η Τουρκία δεν έχει δικαιοδοσία στην περιοχή.

«Τέτοιες πράξεις, που δεν εδράζονται στους κανόνες του διεθνούς δικαίου δεν μπορούν να επιφέρουν έννομες συνέπειες. Δεν επηρεάζουν τα ελληνικά δικαιώματα, που βασίζονται στο διεθνές δίκαιο. Η χώρα μας ενεργεί με αποκλειστικό γνώμονα τις προβλέψεις του Δικαίου της Θάλασσας και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων», κατέληξε.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι συμπληρωματικές αυτές εργασίες πρόκειται να πραγματοποιηθούν στην περιοχή νοτίως της Κρήτης εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Ελλάδας. Αφορούν δε σε προπαρασκευαστικές εργασίες ενόψει της πόντισης οπτικής ίνας που θα διασυνδέει το Ισραήλ με την Ιταλία.