Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΣΕΙΡΑ ΤΗΣ ΤΕΧΕΡΑΝΗΣ

Οι σφαίρες που σκοτώνουν μπορεί να είναι σιιτικές ή σουνιτικές, μετριοπαθείς ή ριζοσπαστικές, φιλοδυτικές ή «αντιμπεριαλιστικές». Το ίδιο και οι λαοί που πεθαίνουν.  

του SERGE HALIMI

Τα καθεστώτα που τραβούν τη σκανδάλη, όμως, μοιάζουν μεταξύ τους. Το καθεστώς της Τρίπολης, εξάλλου, αντικατέστησε το μαγευτικό κάλεσμα για την παγκόσμια επανάσταση με τον ρόλο της φύλαξης των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης(1). Οι ίδιες διαστρεβλώσεις συσπειρώνουν, επίσης, κάποιες κυβερνήσεις, οι οποίες φαινομενικά δεν έχουν τίποτε κοινό. Η Τεχεράνη, λοιπόν, ισχυρίστηκε πως διακρίνει στον ξεσηκωμό των Αράβων υπέρ της δημοκρατίας τον προάγγελο μιας «ισλαμικής αφύπνισης» που εμπνέεται από την ιρανική επανάσταση του 1979. Το Ισραήλ επανέλαβε την ίδια φαντασίωση, αλλά, στη δική του περίπτωση, για να υποκριθεί πανικό. Οπως και να έχει, μόλις ορισμένοι ιρανοί αντικαθεστωτικοί θέλησαν να χαιρετίσουν τους διαδηλωτές του Καΐρου, η θεοκρατία που βρίσκεται στην εξουσία τούς έριξε στο ψαχνό. Ο ισραηλινός στρατός, από την πλευρά του, δεν σφαγιάζει αμάχους εν ψυχρώ - εκτός αν πρόκειται για Παλαιστίνιους (τους 1.400 έφτασαν οι νεκροί στη Γάζα πριν από δύο χρόνια). Ωστόσο, ο Βενιαμίν Νετανιάχου δεν βλέπει με μεγαλύτερη συμπάθεια από την Τεχεράνη τη διεκδίκηση της αραβικής νεολαίας για ελευθερία. Κι αυτό, γιατί θα στερούσε από τη χώρα του κάποιους εξαίρετους συμμάχους, αυταρχικούς μεν, φιλοαμερικανούς δε. Οπότε, δεν θα απέμενε άλλη λύση για το Τελ Αβίβ από το να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, επισείοντας το φόβητρο του Ιράν.


Πάντως, η ένταση με το Ισραήλ και οι διεθνείς κυρώσεις επιτρέπουν στο καθεστώς της Τεχεράνης, το οποίο παίρνει θάρρος από την αποδυνάμωση των μεγάλων αντιπάλων του στην περιοχή (την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία), να ενεργοποιήσει εκ νέου τον εθνικιστικό του λόγο. Αλλωστε, αυτός τώρα του είναι ακόμα πιο χρήσιμος, καθώς το «πράσινο κίνημα» του 2009 δεν έχει εξαλειφθεί, παρά την καταστολή που υπέστη. Ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης, Αλί Χαμενεΐ, ήλπιζε ότι με το «εμβόλιο» των απαγχονισμών και των βασανιστηρίων θα κατέστρεφε τα «μικρόβια» της αμφισβήτησης. Δυστυχώς γι' αυτόν, ο αραβικός ξεσηκωμός, όπως και η ταπεινωτική αντίφαση ανάμεσα σε έναν μορφωμένο λαό κι ένα μεσαιωνικό πολιτικό σύστημα, υπονομεύουν την ήδη κλονισμένη νομιμότητα του καθεστώτος του. Η θρησκευτική κλίκα που βρίσκεται στην εξουσία, για να μη διατάξει την αεροπορία να βάλει προς τα πλήθη των δυσαρεστημένων «αλά Λιβύη», ενθαρρύνει τις δολοφονικές κορόνες των ανδρείκελών της. Την επομένη, λοιπόν, μιας μεγάλης κινητοποίησης της αντιπολίτευσης, 222 από τους 290 βουλευτές απαίτησαν να περάσουν από δίκη ο Μεχντί Καρουμπί και ο Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί, δύο πρώην αξιωματούχοι του καθεστώτος, οι οποίοι βρίσκονται σε κατ' οίκον περιορισμό αφότου αντιτάχθηκαν στον Ανώτατο Ηγέτη. Και στις 18 Φεβρουαρίου, η Τεχεράνη έγινε το θέατρο μιας διαδήλωσης με στόχο «να εκφράσει το μίσος της, την οργή της και τον αποτροπιασμό της για τα άγρια και αποτρόπαια εγκλήματα των ηγετών της ανταρσίας, καθώς και των υποκριτών φιλομοναρχικών συμμάχων τους(2)». Οι όποιοι «πράκτορες των σιωνιστών» ή «χούλιγκαν» απειλούνται με θάνατο. Αν και το καθεστώς της Τεχεράνης στερείται φαντασίας και λεξιλογίου, δεν του λείπουν τα ερείσματα. Οι επιπλήξεις της Δύσης το αφήνουν αδιάφορο.

Ωστόσο, η ύπαρξή του είναι επισφαλής διότι, όπως υπενθύμισε στις 14 Φεβρουαρίου ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, κατά την επίσκεψή του στην Τεχεράνη, «όταν οι ηγέτες αγνοούν τα αιτήματα των λαών τους, τότε αναλαμβάνουν δράση οι ίδιοι οι λαοί». 1) Βλ. Alain Morice και Claire Rodier, «Comment l' Union europeenne enferme ses voisins», «Le Monde diplomatique», Ιούνιος 2010. 2) Αναγγελία του συμβουλίου για το συντονισμό της ισλαμικής προπαγάνδας στην Τεχεράνη, όπως τη μετέδωσε το πρακτορείο Agenge France-Presse, στις 16 Φεβρουαρίου 2011.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
http://ellinikoforum.blogspot.com/2011/03/blog-post_5201.html

ΚΑΡΦΩΝΕ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ Η ΕΜΠΙΣΤΗ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ....

ΜΑΡΙΟΝΕΤΕΣ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ - ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΕΞΩΘΕΣΜΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ...
Ορατό στους πάντες πλέον είναι το ότι οι εξωτερικές υποθέσεις της χώρας εξελίσσονται από το κακό στο χειρότερο.

Ανύπαρκτο σχέδιο βαλκανικής πολιτικής, τραγική κατάσταση στη Θράκη, με ασύδοτους τους ανθρώπους της Άγκυρας να ασκούν εκεί «πολιτικές» συνδιοίκησης, κατάσταση ταπεινωτική για την Ελλάδα στο Αιγαίο, με την Τουρκία να αλωνίζει σε θάλασσα και αέρα και με τον Νταβούτογλου να ειρωνεύεται ξεδιάντροπα την ελληνική κυβέρνηση, παραλυσία πολιτικής για το Κυπριακό, με τους Ελληνοκύπριους να διαπραγματεύονται αβοήθητοι από το εθνικό κέντρο με Άγκυρα, Λονδίνο και Ουάσινγκτον, δουλοπρέπεια απέναντι στις ΗΠΑ, συμπλεγματικές συμπεριφορές απέναντι στην Άγκυρα.

Ποιος ευθύνεται γι' αυτά τα χάλια; Ποιος διαχειρίζεται κατά τόσο ελεεινό τρόπο τις εθνικές υποθέσεις;

Το πράγμα δεν είναι δυστυχώς περίεργο. Είναι σαφέστατο πλέον: Δεν κυβερνά συγκροτημένος ελληνικός νους, κατά τα οριζόμενα από το πολίτευμα, τα εθνικά μας θέματα. Κυβερνά μια σκοτεινή παρέα «έμπιστων» και ερασιτεχνών της πολιτικής, εξωθεσμικοί παράγοντες, ξένοι «ειδικοί», φίλοι και στενοί συγγενείς ενός πρωθυπουργού που δεν φαίνεται να είναι σε θέση να αντιληφθεί ποια είναι τα καθήκοντά του και ότι υπάρχουν θεσμοί συγκεκριμένοι, μέσω των οποίων ασκείται σε μια δημοκρατία η εκτελεστική εξουσία.


Ποιος και πώς κυβερνά σήμερα την Ελλάδα; Τα οικονομικά -και κατ' επέκτασιν τα κοινωνικά- ζητήματα της χώρας ορίζονται, ως γνωστόν, από μια άτυπη πλην ισχυρή κυβέρνηση που συγκροτούν οι ξένοι δανειστές της Ελλάδας μέσω του διαβόητου Μνημονίου, με «σερβιτόρους» έλληνες υπουργούς.

Στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής το δράμα έχει άλλη όψη και άλλο περιεχόμενο: Εδώ έχει προσωπικά φροντίσει ο Γ. Παπανδρέου να κατασκευάσει έναν μηχανισμό εκτός των πλαισίων της ελληνικής διπλωματίας, ένα κατασκεύασμα μέσω του οποίου κινείται στο διεθνές περιβάλλον της χώρας καταπώς νομίζει αυτός καλύτερα! Οι υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών αγνοούνται. Άνθρωποι παρασκηνίων, τύπου Άλεξ Ρόντος, διάφοροι έμπιστοι «σύμβουλοι», ακόμη και μέλη της οικογένειας του πρωθυπουργού, όπως ο αδελφός Νίκος, αναμειγνύονται στην «προώθηση» ή στο «θάψιμο» διαφόρων θεμάτων εξωτερικής πολιτικής. Σε ρόλο υπουργού Εξωτερικών εμφανίζεται ένας φίλος του πρωθυπουργού, εκ των «εμπίστων», που κυκλοφορεί αγέρωχος ως υπεύθυνος διεθνών δημοσίων σχέσεων του Γ. Παπανδρέου. Ραντεβού για «δουλειές» στο εξωτερικό, ανατολικά της Ελλάδας, κλείνονται με πρόσωπα γνωστά στα διεθνή παρασκήνια μόνο για τις «διαμεσολαβητικές» ικανότητές τους.

Ποιος χειρίζεται τις εθνικές υποθέσεις; Τι συμβαίνει στα σκοτάδια; Εδώ δεν μιλάμε πλέον για μια τρέχουσα ή έστω έκτακτων συνθηκών «μυστική διπλωματία». Μιλάμε για απαράδεκτα, για πρωτοφανή πράγματα. Είναι εξοργιστικά αυτά που αποκαλύπτονται από μια πρωθυπουργική σύμβουλο (διά των εγγράφων που βγήκαν στη φόρα μέσω WikiLeaks), την κυρία Πωλίνα Λάμψα, που ενημερώνει(!) την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, τον Δεκέμβριο του 2009, για το πώς έχει οργανωθεί από τον Γ. Παπανδρέου ένα «αναπτυσσόμενο» γραφείο, «ξεχωριστό από το ΠΑΣΟΚ και από το υπουργείο Εξωτερικών»! Η εν λόγω σύμβουλος αναφέρει (ανήσυχη παρά ταύτα!) ότι «υπάρχει πολλή μυστική διπλωματία» σε εξέλιξη, πράγμα που αφήνει περιθώρια για «σύγχυση» στον τομέα των πληροφοριών. Καταπληκτικά πράγματα, ενδεικτικά της δραματικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική εξωτερική πολιτική.

• Είναι χαρακτηριστικό της τραγελαφικής κατάστασης που επικρατεί και το γεγονός ότι ελάχιστοι πλέον πιστεύουν πως ειδικά σε ό,τι αφορά στους χειρισμούς στα εθνικά θέματα υπάρχει κάποια θεσμικού τύπου λειτουργία.

Τα πάντα, αντίθετα, κινούνται από εξωθεσμικούς παράγοντες και «όργανα» που έχουν μοναδικό σημείο αναφοράς τον ίδιο τον Γιώργο, αλλά δεν έχουν, υπογραμμίζουμε, καμιά θεσμική ιδιότητα!

Γίνεται όμως έτσι εξωτερική πολιτική, με εξωθεσμικούς παράγοντες και όργανα, ερήμην της Βουλής, ερήμην της ίδιας της κυβέρνησης;

Εκτός κι αν η εξωτερική πολιτική και ειδικότερα οι χειρισμοί των κρίσιμων εθνικών θεμάτων έχουν... ιδιωτικοποιηθεί και είναι αποκλειστικό προνόμιο του Γιώργου και κάποιων «κολλητών» του, μεταξύ αυτών και του αδελφού του Νίκου!

Ειδικότερα, σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες στελεχών απ' το περιβάλλον του πρωθυπουργού, αυτήν τη στιγμή οι χειρισμοί των εθνικών θεμάτων, καθώς και άλλων κρίσιμων θεμάτων εξωτερικής πολιτικής, καθορίζονται από δύο κύκλους «συμβούλων», που λειτουργούν ανεξάρτητα ο ένας απ' τον άλλο και έχουν σημείο αναφοράς τον Γ. Παπανδρέου:

1. Ο ένας «κύκλος» λειτουργεί με επικεφαλής την ευρωβουλευτή και φίλη του πρωθυπουργού Μαρ. Κοππά. Σ' αυτόν τον «κύκλο» συμμετέχει και η κ. Πωλίνα Λάμψα.

2. Ο άλλος «κύκλος», που κυρίως ασχολείται με «ειδικές» αποστολές, έχει επικεφαλής τον γνωστό Άλεξ Ρόντος.

Ποιος κυβερνά, λοιπόν; Ο πρωθυπουργός; Φίλοι και συγγενείς του; Μη κυβερνητικές οργανώσεις; Έλληνες και ξένοι «σύμβουλοι» συνεργαζόμενοι απορρήτως; Ποια μυστικά διαχειρίζονται; Τι επιδιώκουν; Ποιοι τους κινούν; Πόσο συμμετέχουν Αμερικανοί ή εκπρόσωποί τους στην Αθήνα στον σχεδιασμό αυτής της ξεπεσμένης, ψοφοδεούς πολιτικής που ασκεί η ελληνική κυβέρνηση; Και πώς θα δοθεί ένα τέλος σ' όλο αυτό το αίσχος, που ντροπιάζει τη χώρα; Δεν κοκκινίζει από ντροπή η Βουλή; Τα πράγματα οδηγήθηκαν πλέον έως και στο να «απαγορεύει» ευθέως στην Ελλάδα μια αναιδέστατη Τουρκία να έχει υφαλοκρηπίδα το Καστελλόριζο! Τι άλλο εξευτελιστικό θα ακολουθήσει άραγε;

Οργή, θλίψη και απελπισία.

Για μια ακόμη φορά στη μεταπολεμική Ελλάδα ξεπροβάλλει το δραματικό ερώτημα: «Ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο;»

Χαρτί και καλαμάρι...

Οι Έλληνες, και κυρίως οι διπλωμάτες, δεν ήξεραν τα έργα και τις ημέρες της άτυπης συμβούλου του πρωθυπουργού, της εκλεκτής του κυρίας Πωλίνας Λάμψα. Στους Αμερικανούς όμως τα έλεγε όλα χαρτί και καλαμάρι. Μέχρι που κάρφωνε ακόμα και τον Πρόεδρο της Κύπρου κ. Χριστόφια.

Τα παρακάτω αποσπάσματα από τις εξομολογήσεις της στον αμερικανό πρέσβη είναι αρκετά χαρακτηριστικά, αποσπάσματα που στη συνέχεια ο κ. πρέσβης μετέφερε εκεί όπου έπρεπε...

• Ο κ. Σπέκχαρντ αναφέρει επίσης στο τηλεγράφημά του ότι «η Λάμψα σημείωσε πως και ο Άλεξ Ρόντος λειτουργεί σαν άτυπος σύμβουλος του πρωθυπουργού μακριά από το προσκήνιο και πως έχει αναλάβει ειδικούς ρόλους και αποστολές για λογαριασμό του κ. Παπανδρέου».

«Η Λάμψα είπε ότι ο κύπριος Πρόεδρος Χριστόφιας δεν εμπιστεύεται τον υπουργό Εξωτερικών του και ως εκ τούτου τα ελληνικά μηνύματα που περνάνε μέσω του υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου δεν θα έχουν την επιθυμητή ανταπόκριση. Ωστόσο, ο Χριστόφιας ποτέ δεν θα υποβαθμίσει δημοσίως τον υπουργό Εξωτερικών Κυπριανού».


Ανησυχία για τα εθνικά

Μέσα σε αυτό το κλίμα, οι εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα μόνο ανησυχητικές είναι.

Για παράδειγμα, σε ό,τι αφορά την ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ, σε συνδυασμό με την υφαλοκρηπίδα, η Τουρκία έχει αφεθεί απ' την ελληνική κυβέρνηση να οργιάζει, χωρίς καμιά ουσιαστική αντίδραση.

Μάλιστα το τουρκικό θράσος έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο, ώστε να κάνουν ουσιαστικά πειρατεία σε ιταλικό ερευνητικό σκάφος που κινούνταν στα όρια της ελληνικής ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας και συγκεκριμένα στην περιοχή γύρω απ' το Καστελλόριζο! Η ελληνική αντίδραση ήταν ανύπαρκτη, αφού το υπουργείο Εξωτερικών περιορίστηκε σε μια άτονη ανακοίνωση.

Προφανέστατος ο τουρκικός στόχος. Να αμφισβητήσει έμπρακτα τα δικαιώματα της Ελλάδας σχετικά με την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ του Καστελλόριζου. Αυτό δηλαδή που προκλητικότατα και μπροστά στον υπουργό Εξωτερικών Δημ. Δρούτσα είπε ο τούρκος ομόλογός του, Νταβούτογλου, και κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα, πάλι χωρίς ουσιαστική αντίκρουση.

Ενώ σε ό,τι αφορά στο Σκοπιανό, προξένησε αλγεινή εντύπωση ότι τη μέρα που ξεκίνησε η εκδίκαση της προσφυγής των Σκοπίων εναντίον της Ελλάδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, εκείνη τη μέρα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος βγήκε (με τη συνέντευξή του στο Mega) να ισχυριστεί ότι... οι Σκοπιανοί ας λέγονται όπως θέλουν!

Επίσης έχει προξενήσει εντύπωση η «υποβαθμισμένη» ελληνική παρουσία στη Χάγη (έχει επικεφαλής τον πρέσβη κ. Σαββαΐδη), ενώ αντίθετα η κυβέρνηση των Σκοπίων έχει πάει εκεί με επικεφαλής τον υπουργό Εξωτερικών Μιλόσοσκι...

ΤΟ ΠΑΡΟΝ
http://ellinikoforum.blogspot.com/2011/03/blog-post_2437.html

Το διαδίκτυο κρύβει πολλές αλήθειες...

Το διαδίκτυο κρύβει πολλές αλήθειες. Και ειδικά την ταυτότητα του συνομιλητή μας με τον οποίο μιλάμε και πολλές φορές...φλερτάρουμε.

Πώς θα σας φαινόταν λοιπόν αν ανακαλύπτατε ότι η αισθησιακή 20χρονη φοιτήτρια µε την οποία µιλάτε τις τελευταίες εβδοµάδες στο facebook, κάνοντας όνειρα για την πρώτη σας συνάντηση, είναι στην πραγµατικότητα ένας ταγµατάρχης 40 ετών, ειδικευµένος στην αντικατασκοπία;

Οσο και να µοιάζει«τραβηγµένο», το σενάριο αυτό δεν απέχει πολύ από την πραγµατικότητα, µετά την αποκάλυψη ενός σχεδίου των αµερικανικών ενόπλων δυνάµεων για τη χειραγώγηση του ∆ιαδικτύου, το οποίο έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων.

Το σχέδιο, που αποκάλυψε η βρετανική εφηµερίδα «The Guardian», προβλέπει τη δηµιουργία πλαστών ηλεκτρονικών «ταυτοτήτων» σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και µπλογκ, πίσω από τις οποίες θα κρύβονται στρατιωτικοί υποδυόµενοι τους απλούς χρήστες.

Αποστολή τους θα είναι να προπαγανδίζουν τις αµερικανικές θέσεις, να παρακολουθούν τις συζητήσεις στα social media και να επιχειρούν να σαµποτάρουν τη δράση εξτρεµιστικών οργανώσεων και τροµοκρατών.

Σύµφωνα µε το δηµοσίευµα,η κεντρική διοίκηση του αµερικανικού στρατού (Centcom)έχει υπογράψει συµβόλαιο ύψους 2,76 εκατ. δολαρίων µε την εταιρεία τεχνολογίας Ntrepid, µε στόχο τη δηµιουργία λογισµικού που θα επιτρέψει στον στρατό να «ελέγξει» τα κοινωνικά δίκτυα.

Πρόκειται για µια υπηρεσία «διαχείρισης online ταυτοτήτων», γνωστή ως «sock puppet» (µαριονέτα), στην οποία προβλέπεται να αποσπαστούν 50 στρατιωτικοί. Καθένας από αυτούς θα ελέγχει έως 10 διαφορετικούς λογαριασµούς. Με άλλα λόγια, περίπου 500 πρόσωπα - µαϊµού θα παρακολουθούν µέρα - νύχτα ανυποψίαστους χρήστες του ∆ιαδικτύου, παρεµβαίνοντας στις συζητήσεις τους.

Εικάζεται ότι το «στρατηγείο»της επιχείρησης θα στηθεί στην αεροπορική βάση ΜΑΚΝΤΙΛ, κοντά στην Τάµπα της Φλόριντας,στην έδρα της Αµερικανικής ∆ιοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων. Το σχέδιο έχει µελετηθεί µε κάθε λεπτοµέρεια. Προβλέπει τη δηµιουργία ενός «πειστικού υποβάθρου» για κάθε χρήστη, το οποίο θα περιλαµβάνει ιστορικό παλαιότερων αναρτήσεων, φωτογραφίες και άλλες λεπτοµέρειες που θα τον κάνουν πιστευτό, είτε υποδύεται έναν συνταξιούχο από το Πεκίνο είτε µια µαθήτρια από την Τεχεράνη.

Κάθε στρατιωτικός θα εφοδιαστεί µε έναν «εικονικό ιδιωτικό σέρβερ» και µια διεύθυνση IP που θα αλλοιώνει τα ηλεκτρονικά του «ίχνη», παρέχοντας την ένδειξη ότι δήθεν βρίσκεται εκτός των ΗΠΑ.

«Η τεχνολογία αυτή υποστηρίζει απόρρητες δραστηριότητες σε ξενόγλωσσους ιστότοπους και θα µας επιτρέψει να καταπολεµήσουµε τη βίαιη, εξτρεµιστική και εχθρική προπαγάνδα εκτός των ΗΠΑ» δήλωσε ο Μπιλ Σπικς, εκπρόσωπος της Centcom.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι οι εν λόγω «παρεµβάσεις» δεν θα γίνονται σε συνοµιλίες που διεξάγονται στο εσωτερικό της χώρας, καθώς αυτό θα ήταν παράνοµο, υποστηρίζοντας ότι το σχέδιο δεν στοχεύει το facebook και το twitter. Στο επίκεντρο της επιχείρησης θα βρεθούν αναρτήσεις σε ιστολόγια και συνοµιλίες σε κοινωνικά δίκτυα που διεξάγονται στα αραβικά, ταπερσικά και τα ουρντού εκτός των αµερικανικών συνόρων.

Σύµφωνα µε την εφηµερίδα, το σχέδιο αποτελεί µέρος µιας επιχείρησης µε την ονοµασία Operation Earnest Voice, η οποία κάνει χρήση διαδικτυακών «όπλων ψυχολογικού πολέµου» και έχει χαρακτηριστεί από τον στρατό ως «πρόγραµµα ζωτικής σηµασίας για την καταπολέµηση της τροµοκρατίας και της ριζοσπαστικοποίησης».

Το σχέδιο των ΗΠΑ έχει γίνει ήδη αντικείµενο έντονων επικρίσεων. Πολλοί µάλιστα το παροµοιάζουν µε τις προσπάθειες της Κίνας να περιορίσει την ελευθερία της έκφρασης στο ∆ιαδίκτυο, εφαρµόζοντας ένα σύστηµα το οποίο µπλοκάρει ιστότοπους µε «πολιτικά ανατρεπτικές» απόψεις.

«Πρόκειται για ένα τροµακτικό σχέδιο. Είναι φρικτό, την εποχή της διαφάνειας και της λογοδοσίας οι ΗΠΑ να προσπαθούν να συστηµατοποιήσουν αυτές τις πρακτικές. Είναι επίσης τροµερά ηλίθιο διότι αναµφίβολα οι πλαστογράφοι θα αποκαλυφθούν», έγραψε στον «Guardian» ο Τζεφ Τζάρβις, καθηγητής ∆ηµοσιογραφίας στο Πανεπιστήµιο Σίτι της Νέας Υόρκης.

«Πόσο τροµακτικό είναι αυτό; Αραγε οι επιχειρήσεις και τα στελέχη µάρκετινγκ θα προσπαθήσουν να αντιγράψουν αυτό το µοντέλο;», διερωτήθηκαν οι συντάκτες του ιστολογίου Webpronews.com. ∆εν είναι η πρώτη φορά που η Αµερική επιχειρεί να παρέµβει στο ∆ιαδίκτυο.

Τον περασµένο Σεπτέµβριο, η εφηµερίδα «The new York Times» είχε αποκαλύψει ότι ο Λευκός Οίκος επιδιώκει να νοµιµοποιήσει τις παρακολουθήσεις συνοµιλιών, προωθώντας σχέδιο νόµου που θα επιτρέπει τις υποκλοπές µέσω ∆ιαδικτύου. Και αυτό, ενώ ο Μπαράκ Οµπάµα επικρίνει δριµύτατα τις κυβερνήσεις της Μέσης Ανατολής κατηγορώντας τις για περιορισµό της ελευθερίας της έκφρασης στο Ιντερνετ.
 
http://anti-ntp.blogspot.com/2011/03/blog-post_5983.html

ΚΡΥΟΣ ΙΔΡΩΤΑΣ ΛΟΥΖΕΙ ΤΟ Γ.Γ.ΕΜΠΟΡΙΟΥ

Κρύος ιδρώτας λούζει τον Γ.Γραμματέα του υπουργείου εμπορίου κ.Στέφανο Κομνηνό από τη στιγμή που έλαβε το δελτίο τύπου μας, για την μεγάλη κινητοποίηση όλων των συναδέλφων μας, την ΤΡΙΤΗ 05 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2011 και αλλεπάλληλες συσκέψεις θα λάβουν χώρα αυτή την βδομάδα στο υπουργείο εμπορίου, σχετικά με το πάγιο αίτημα όλων μας.

ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ της περιβόητης ΚΛΗΡΩΣΗΣ των....
θέσεων εργασίας Για αυτό το λόγο προχωράμε σε δυναμική πορεία(με τα φορτηγά μας)
την ΤΡΙΤΗ 05 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2011 με κατεύθυνση την πλατεία Κάνιγγος(Υπουργείο εμπορίου).
Η ΠΟΡΕΙΑ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ την ΤΡΙΤΗ 05 ΑΠΡΙΛΙΟΥ, στις 9:00 το πρωί
από την οδό Ν.ΠΛΑΣΤΗΡΑ 44 –ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ ΑΤΤΙΚΗΣ
(έδρα του ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΥΠΑΙΘΡΙΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ)
ΗΔΗ 237 ΦΟΡΤΗΓΑ ΕΧΟΥΝ ΔΗΛΩΣΕΙ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥΣ και ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΤΑ 500 ΦΟΡΤΗΓΑ!!
Τέθηκε και ζήτημα από μεγάλη μερίδας συναδέλφων μας, για παύση πληρωμών των εισφορών στον ΟΑΕΕ εάν δεν καταργηθεί το άρθρο 16 του Νόμου-ντροπή 3769/2009, που θέλει να ασκούμε το επάγγελμά μας, δια μέσω της κληρωτίδας λες και η επιβίωσή μας εξαρτάται από τη θεά τύχη, όπως και στα λαϊκά λαχεία!!!

Ενιαίο Συνδικάτο Σωματείων Υπαιθρίων Εμπόρων Ελλάδας

http://ksipnistere.blogspot.com/2011/03/blog-post_1574.html

Κατάλυση Συντάγματος & Εκχώρηση Εθνικής Κυριαρχίας;!

Του καθηγητή ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΙΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ

Έτριψα τα μάτια μου, πήρα και χρησιμοποίησα 2 μπατονέτες για κάθε μου αυτί και συνέχισα ΑΝΑΣΤΑΤΩΜΕΝΟΣ πλέον με επικινδυνότητα για εγκεφαλικό ή καρδιολογικό επεισόδιο να βλέπω
και να ακούω σήμερα το πρωί τον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου κ Γιώργο Κασιμάτη του Πανεπιστημίου Αθηνών να δηλώνει στην εκπομπή του κ Γιώργου Παπαδάκη ότι: (τα αποδίδω σε ελεύθερη μετάφραση)

«Το μνημόνιο με την τρόικα είναι ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ, οι αφαιμάξεις που έγιναν στην σύνταξή μας και τους μισθούς των εν ενεργεία συναδέλφων είναι ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ, και, και, και, και όπως στέκεται το μνημόνιο απεμπολεί ΕΘΝΙΚΑ ΚΥΡΙΑΡΧΙΚΑ μας δικαιώματα!!!»

Ο κ Κασιμάτης είπε επίσης ότι ΔΕΝ έπρεπε να εγκριθεί το μνημόνιο ως ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ αποδεκτό από τις Νομικές Υπηρεσίες των Υπουργείων Οικονομικών και Δικαιοσύνης και ότι ο ίδιος το καλοκαίρι του 2010 έκανε ΤΕΡΑΣΤΙΟ αγώνα για να ανακληθεί αλλά ΔΕΝ τον άκουσε κανείς!!!

Το θέμα παίρνει ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ όχι μόνο Νομικές αλλά Πολιτικές, Ιστορικές, Κοινωνιολογικές και Ηθικές διαστάσεις, όταν συνειδητοποιήσει κανείς ότι ο συγκεκριμένος καθηγητής διετέλεσε επί μία τουλάχιστον ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ!!!

Αναρωτιέμαι, με αδικαιολόγητη ίσως, αλλά όχι επιτηδευμένη και εσκεμμένη αφέλεια ΔΕΝ είναι ΕΠΕΙΓΟΝ το περιστατικό και δεν ΠΡΕΠΕΙ ΑΜΕΣΑ – ΤΩΡΑ κιόλας – οι 2 συνάδελφοί του Καθηγητές Συνταγματικού Δικαίου και νυν Υπουργοί κκ Βενιζέλος και Λοβέρδος να αντικρούσουν με επιστημονικά επιχειρήματα αυτό που εγώ εισέπραξα από τα λεγόμενα του κ Κασσιμάτη ως πράξεις κατάλυσης του Συντάγματος και απεμπόληση Εθνικής Κυριαρχίας από την Κυβέρνηση;

Είπε και πολλά άλλα και ανάμεσά τους το επίσης ΣΥΝΤΑΡΑΚΤΙΚΟ ο κ Κασιμάτης:

«ότι περίμενε έστω ΕΝΑΣ ή ΜΙΑ Βουλευτής να εγείρει τα 2 αυτά καυτά θέματα μέσα στη Βουλή δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για άμεση ΑΚΥΡΩΣΗ του μνημονίου, αλλά κανείς και καμία ΔΕΝ το έκανε!!!»

Τρίβω τα μάτια μου για όσα είδα, καθαρίζω με μπατονέτες ξανά τα αυτιά μου για όσα άκουσα και ομολογώ ότι συνεχίζω να βρίσκομαι σε κατάσταση επικινδυνότητας ακόμη και τώρα που γράφω αυτές τις σκέψεις!

«Κατάλυση Συντάγματος και εκχώρησηΕθνικής Κυριαρχίας!..»

Γίνεται και ΧΩΡΙΣ τανκς;

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΙΩΤΙΚΟ Υστερόγραφο ΑΣΧΕΤΟ με τα παραπάνω αλλά σημαντικό για την πόλη:

Κύριε Δήμαρχε φροντίστε να είναι ΑΔΕΙΟΙ οι κάδοι σκουπιδιών πριν την αυριανή παρέλαση καθότι ΕΑΝ ευσταθεί αυτό που ακούγεται ότι είναι πλέον διάχυτος ο φόβος σε Κυβερνητικά στελέχη και Βουλευτές άλλων Κομμάτων για «γιαούρτωμα» στην αυριανή παρέλαση αυτό είναι αστείο μπροστά στην απειλή για εμπρησμούς σε σκουπιδοτενεκέδες που έχουν ξεχειλίσει από ΕΥΦΛΕΚΤΑ υλικά στους δρόμους της Θεσσαλονίκης…

πηγή

Νέες αποκαλύψεις για τις τουρκικές θηριωδίες στην Κύπρο το 1974

Ένα έγγραφο του απόστρατου συνταγματάρχη του Ελληνικού Στρατού Αλέξανδρου Σημαιοφορίδη στην Επιτροπή για το "Φάκελο της Κύπρου" φέρνει στο φως τις τουρκικές θηριωδίες το 1974, καθώς και τη στάση του δικτάτορα Ιωαννίδη. Μια από τις πιο μακροσκελείς και αποκαλυπτικές καταθέσεις, που δόθηκαν στην Επιτροπή για τον Φάκελο, ήταν, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Φιλελεύθερος", αυτή του συνταγματάρχη εν αποστρατεία του Ελληνικού Στρατού Αλέξανδρου Σημαιοφορίδη, που υπηρέτησε στην Κύπρο μεταξύ 1970 και 1980 στο Τμήμα Αντικατασκοπίας του κλιμακίου της Ελληνικής ΚΥΠ. Η κατάθεση έγινε κατά την 159η συνεδρία της Επιτροπής και περιλαμβάνει 130 σελίδες.

Ήταν και ο πρώτος υπήκοος της Ελληνικής Δημοκρατίας που προσήλθε και κατάθεσε στην Επιτροπή για τον Φάκελο. Ο κ. Σημαιοφορίδης που υπηρετούσε στην Κερύνεια κατέθεσε ότι έστελνε τακτικά αναφορές στο ΓΕΕΦ, την ΕΛΔΥΚ και την Αθήνα για τις κινήσεις των Τούρκων.
Μετά το πραξικόπημα όλες οι αναφορές μιλούσαν για ετοιμασίες του τουρκικού Στρατού και απόβαση στην Κερύνεια, αλλά η Αθήνα δεν λάμβανε κανένα υπόψη.
Η ελληνική Πρεσβεία, ακόμα και την ώρα που ξεκίνησαν τα πλοία γεμάτα τανκ και στρατό -ώρα 11:30 μ.μ. της 19ης Ιουλίου 1974- έγραφε στο υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα: "Από πληροφορίες ημέτερου κλιμακίου ΚΥΠ φαίνεται ότι υπάρχουν αποβατικά σκάφη τουρκικού στόλου έξω από τις ακτές της Κύπρου. Πέντε αποβατικά, δώδεκα ναυτικά μίλια βορείως Αποστόλου Ανδρέα, δώδεκα αποβατικά μεγαλύτερου εκτοπίσματος τριάντα ναυτικά μίλια βορείως της Κερύνειας. ΓΕΕΦ δεν ανησυχεί".
Στη συνέχεια του εγγράφου γίνεται περιγραφή το πρωί της εισβολής όταν αντίκρισαν μπροστά τους ξαφνικά στις 4:30 τα πολεμικά πλοία, τα ελικόπτερα και τα αεροπλάνα. Οι αρμόδιοι δεν πίστευαν ακόμα ότι είχε αρχίσει η εισβολή, ενώ υπήρχε μια πλήρης αποδιοργάνωση των μονάδων της Εθνικής Φρουράς.
Συγκλονιστικές είναι οι αναφορές για την κατάσταση, που επικρατούσε την πρώτη και δεύτερη ημέρα της εισβολής, με τον σφαγιασμό Ελληνοκυπρίων στρατιωτών, όχι μόνο στο χώρο της εισβολής αλλά και στην Κερύνεια, την Κλεπίνη και στο Καζάφανι.
Τραγική είναι η περίπτωση έξι Ελληνοκυπρίων, των οποίων, σύμφωνα με τη μαρτυρία, έκοψαν τα κεφάλια και τα έβαλαν σε πασσάλους. Αναφέρονται και ονόματα. Αυτή η περίπτωση περιγράφεται για πρώτη φορά, σύμφωνα με τους βουλευτές που άκουσαν τα γεγονότα.
Η Επιτροπή για τον Φάκελο της Κύπρου έχει συγκεντρώσει ένα μεγάλο αριθμό απόρρητων εγγράφων, τα οποία όμως θα φυλάσσονται στα αρχεία της Βουλής. Πρόκειται για χιλιάδες σελίδες που θα αξιολογηθούν σιγά-σιγά στο μέλλον.
Ένα από αυτά αναφέρεται σε συνομιλία του δικτάτορα Ιωαννίδη με το ΓΕΕΦ, η οποία έγινε στις 10 π.μ. της 15ης Ιουλίου ενώ συνεχιζόταν το πραξικόπημα. Ο Ιωαννίδης ζητούσε να γίνει στάχτη το Προεδρικό και να βρουν τον Μακάριο στα ερείπια. Όταν έμαθε ότι ήταν ζωντανός ζήτησε να ψάξουν παντού, διότι θα χαθεί το παιγνίδι.
Σε άλλο σημείο γίνεται αναφορά σε συνομιλία του Ιωαννίδη με τον "οκταήμερο πρόεδρο" του πραξικοπήματος τον Νίκο Σαμψών, ζητώντας "το κεφάλι του Μακάριου". Καταγράφονται ακόμα πολλές άλλες αναφορές για τις δραστηριότητες των πραξικοπηματιών σε σχέση με την αντίσταση στην Αρχιεπισκοπή, την Πάφο και το αεροδρόμιο Λευκωσίας.


newpost
http://greeknation.blogspot.com/2011/03/1974.html

Μια είδηση που δεν θα μεταδοθεί ποτέ από τη τηλεόραση

Του Δημήτρη Μ.

Αναβλήθηκε για δεύτερη φορά η επιβολή στα τηλεοπτικά κανάλια του ειδικού φόρου 20% για τις τηλεοπτικές διαφημίσεις.
Ο φόρος επρόκειτο να επιβληθεί την 1η Ιουλίου 2010, αναβλήθηκε για την 1η Οκτωβρίου και αυτές τις μέρες αποφασίστηκε να εφαρμοστεί την 1η Ιανουαρίου του2013!!.

Την ώρα που οι εργαζόμενοι μετατρέπονται με αλλεπάλληλα νομοσχέδια -και επίσημα πια- σε σκλάβους.

Επί ένα χρόνο έχει γίνει χαμός με τους δημοσίους υπαλλήλους που είναι υπεράριθμοι, τους κουβαλάμε στην πλάτη μας και δεν μας αφήνουν να πάρουμε ανάσα. Ωραία, το εμπεδώσαμε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι κακοί. Μπορεί κάποιος τώρα να μας εξηγήσει γιατί ... 
θα πρέπει να συνεχίζουμε να κουβαλάμε στην πλάτη μας τους νταβατζήδες της διαπλοκής και τα τσιράκια τους;

Είναι κακό να πληρώνουμε περιττούς δημοσίους υπαλλήλους, αλλά δεν είναι κακό να πληρώνουμε τον Μπόμπολα, τον Πρετεντέρη και όλο αυτό το σκουπιδαριό που έχει μαζευτεί στα ιδιωτικά κανάλια. Τα ιδιωτικά κανάλια είναι επιχειρήσεις σε ελεύθερη αγορά. Όποια δεν αντέχουν, ας βάλουν λουκέτο, όπως βάζουν λουκέτο τόσες και τόσες επιχειρήσεις Ελλήνων πολιτών. 

Ακούσαμε για ελέγχους σε γιατρούς, σε δικηγόρους, σε εστιατόρια – παντού γίνονται έλεγχοι. Στους τηλεοπτικούς σταθμούς πότε θα γίνει έλεγχος; Τις περιουσίες των καναλαρχών και των τηλεδημοσιογράφων ποιος θα τις ελέγξει; Με τα εικονικά τιμολόγια στο Alter τι έγινε;

Ήδη, οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί έχουν τεράστια χρέη και επιβιώνουν εξαιτίας της κρατικής διαφήμισης. Τα χρήματα της κρατικής διαφήμισης είναι δικά μας χρήματα. Αν θέλει η κυβέρνηση να πληρώνει την Τρέμη, τον Πρετεντέρη, τον Τσίμα, την Μανωλίδου, την Κορομηλά, τον Λαζόπουλο, ας τους πληρώσει από τα δικά της λεφτά, από αυτά που φάγαμε μαζί, όπως είπε ο Πάγκαλος.

Αυτοί οι σκουπιδοτενεκέδες που ονομάζονται «τηλεοπτικά κανάλια» συνεχίζουν να υπάρχουν επειδή τα ταΐζει το κράτος, επειδή δεν πληρώνουν τους φόρους που τους αναλογούν και επειδή χρωστάνε παντού. Γιατί δεν ισχύει το ίδιο και για τις επιχειρήσεις των απλών πολιτών; Κι από πού κι ως πού οι κλέφτες τηλεδημοσιογράφοι γίνονται κάθε βράδυ κριτές όλων των κοινωνικών και επαγγελματικών ομάδων;

Ο ειδικός φόρος στα έσοδα από τις τηλεοπτικές διαφημίσεις πρέπει να εφαρμοστεί τώρα. Τι; Θα χαθούν θέσεις εργασίας στα κανάλια; Ας χαθούν. Τι προσφέρουν τα κανάλια; Μήπως προσφέρουν ενημέρωση; Προπαγάνδα του κερατά προσφέρουν. Μήπως προσφέρουν ψυχαγωγία; Κάθε χρόνο η αποβλάκωση γίνεται όλο και περισσότερη.

Όσο η κυβέρνηση συντηρεί άχρηστους και ζημιογόνους τηλεοπτικούς σταθμούς και τελειωμένες εφημερίδες, ας μην της κακοφαίνεται όταν κάποιοι μιλούν για χούντα.
Έχουμε μια χούντα πολιτικών, μεγαλοεκδοτών και καναλαρχών.
http://greki-gr.blogspot.com/2011/03/blog-post_2260.html

«Σκοτώνοντας» την ελληνική πολεμική βιομηχανία και άμυνα…


Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία. Η ιστορία της μοιάζει με μια κομεντί που εξελίχθηκε σε τραγωδία. Τραγωδία για την οποία την ευθύνη για τον επίλογό της την έχει ο παραγωγός με τον σκηνοθέτη, δηλαδή το ελληνικό κράτος.
Εσχάτως πολλοί υπουργοί και κυβερνητικά στελέχη και μεταξύ αυτών η πρώην αντιπρόεδρος του ΔΝΤ κ. Μιράντα Ξαφά, μας διεμήνυσαν πως οι κρατικές εταιρίες που σχετίζονται με την αμυντική βιομηχανία (Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, ΕΑΒ) πρέπει είτε να πουληθούν σε ξένες εταιρίες, είτε να κλείσουν.
Δυστυχώς αν αυτό συμβεί θα μιλάμε για πλήρη εξάρτηση της Ελλάδας από τους ξένους πωλητές όπλων και πυρομαχικών με ότι αυτό συνεπάγεται για την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας μας. Και βέβαια το γεγονός πως τα ΕΑΣ και η ΕΑΒ έχουν πέσει σε «μαρασμό» δεν οφείλεται ούτε στους εργαζόμενους, ούτε στο δήθεν χαμηλό τεχνολογικό επίπεδο που κάποιοι έντεχνα προσπαθούν να περάσουν.
Και σε αυτό το «έγκλημα» θύτες είναι οι κυβερνήσεις της προηγούμενης δεκαπενταετίας οι οποίες κυριολεκτικά αδιαφόρησαν. Μιλούν στην κυβέρνηση για υψηλό κόστος παραγωγής και διάθεσης των πυρομαχικών από ελληνικά χέρια προς τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις. Κανείς όμως δεν μπαίνει στον κόπο να πει το γιατί, ίσως γιατί δεν πρέπει να γίνει γνωστό, το γιατί.
Πάντα οι αμυντικές βιομηχανίες μιας χώρας, όταν ξεκινούν την παραγωγή οποιοδήποτε πυρομαχικού, μέσου ή οπλικού συστήματος, έχουν μεγάλο αρχικό κόστος. Όμως αυτό το κόστος μειώνεται δραστικά μετά το πέρας κάποιου χρονικού διαστήματος, το οποίο κυμαίνεται μεταξύ 8 και 12 ετών. Οι ελληνικές κυβερνήσεις λοιπόν αντί να επενδύσουν σε βάθος χρόνου απλά αδιαφόρησαν, μετατρέποντας τις αμυντικές βιομηχανίες σε «πολιτικά παραμάγαζα» στελεχών τους. Και φυσικά ενώ υπήρχαν συμφωνίες με τις μεγάλες ξένες εταιρίες ώστε να δοθούν αντισταθμιστικά ωφελήματα υπό το καθεστώς μεταφοράς τεχνογνωσίας στις ελληνικές αμυντικές βιομηχανίας, αυτές κωλυσιέργησαν, δεν ενοχλήθηκαν από τις εκάστοτε κυβερνήσεις και τα ωφελήματα μετατέθηκαν στις ελληνικές καλένδες.
Και βέβαια, αυτό αποτελεί το «κερασάκι στην τούρτα». Οι κρατικές αλλά και οι ιδιωτικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτόν, βρίσκονταν και βρίσκονται σε συνεργασία με ελληνικά πανεπιστήμια παράγοντας σχέδια για την κατασκευή πυρομαχικών, οπλικών συστημάτων και οχημάτων τα οποία θα πρόσφεραν τα μέγιστα στην άμυνα της χώρας, θα αποτελούσαν παγκόσμια πρωτότυπα και βέβαια θα μπορούσαν να εξαχθούν με μεγάλα οφέλη για τη δοκιμαζόμενη ελληνική οικονομία.
Το τουρκικό παράδειγμα
Η γειτονική μας Τουρκία για παράδειγμα, επένδυσε τα μέγιστα στην αμυντική της βιομηχανία. Η προσπάθειά της ξεκίνησε το 1992 με το τουρκικό κράτος να χρηματοδοτεί τις κρατικές και ιδιωτικές εταιρίες, παρά το γεγονός πως ήταν ζημιογόνες, κάτι το οποίο είναι απόλυτα φυσιολογικό. Όμως η στρατηγική της Τουρκίας δεν ήταν κοντόφθαλμη, αλλά μακροπρόθεσμη. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα;
Εν έτει 2011, οι τουρκικές εταιρίες κατασκευάζουν «τα πάντα» από πυρομαχικά κάθε διαμετρήματος, μέχρι συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και βαλλιστικούς πυραύλους. Και βέβαια, προχωρούν στην κατασκευή ενός αμιγώς άρματος μάχης (Altay) και μαχητικού 5ης γενιάς (To F-23T). Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας η κατασκευή άρματος μάχης και μαχητικού από τις τουρκικές βιομηχανίες, μειώνουν το κόστος κατά 42% σε σχέση με το αν αυτά αγοράζονταν από το εξωτερικό, ενώ παράλληλα κατασκευάζονται βάσει των προδιαγραφών των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Ένα επίσης σημείο που πρέπει να τονιστεί είναι πως οι εξαγωγές της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας το 2010 ήταν αξίας 850 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ το ποσό αυτό αναμένεται να πενταπλασιαστεί τα επόμενα 5 χρόνια.
Οι μνηστήρες
Τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, θεωρείται βέβαιο-πριν απροόπτου-πως θα αγοραστούν από την ισραηλινή αμυντική βιομηχανία ΙΜΙ (Israeli Military Industries) ενώ για την ΕΑΒ «κονταροχτυπιούνται» η Lockheed Martin και η ΙΑΙ (Israeli Aircraft Industries). Μάλιστα μετά την απόφαση της κυβέρνησης για την αποκρατικοποίησή τους μέσω «fast Track» θεωρείται από τους ξένες επενδυτές μεγάλη ευκαιρία μιας και θα πωληθούν έναντι «πινακίου φακής», ενώ οι έλληνες τεχνικοί-που θεωρούνται από τους καλύτερους στον κόσμο-θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους όχι για την άμυνα της χώρας αλλά για εταιρίες του εξωτερικού που… θα μεταπωλούν αυτή την τεχνολογία (και) στις ελληνικές Ενοπλες δυνάμεις.
Ο κίνδυνος χωρίς αμυντική βιομηχανία
Ας πούμε πως η Ελλάδα εμπλέκεται σε μια στρατιωτική σύρραξη. Ο χρόνος μιας σύρραξης δεν μπορεί να προβλεφθεί, όπως και ο χρόνος διάρκειάς της. Αυτό τι σημαίνει σε πρακτικό επίπεδο; Πυρομαχικά και εκατοντάδες ανταλλακτικά κάθε τύπου, από πέλματα ερπυστριών μέχρι κάνες όπλων και πυροβόλων.
Η λογιστική υποστήριξη αποτελεί θεμελιώδες και δομικό συστατικό για την πορεία των επιχειρήσεων των ενόπλων δυνάμεων. Λόγω έλλειψης ανταλλακτικών και πυρομαχικών ακόμη κι αν ένα στράτευμα θριαμβεύει αρχικά, μπορεί τελικά να ηττηθεί.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα το πώς μπορεί να ηττηθεί μια χώρα χωρίς αμυντική βιομηχανία είναι αυτό του Αραβοϊσραηλινού πολέμου του Γιόμ Κιπούρ το 1973. Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις αν δεν είχαν την αμέριστη και συνεχή βοήθεια των ΗΠΑ για να τους αποστέλλουν πυρομαχικά και ανταλλακτικά θα είχαν ηττηθεί κατά κράτος.
Το πρώτο συμπέρασμα που έβγαλαν οι ισραηλινοί στρατηγιστές με το πέρας του πολέμου, ήταν η άμεση ανάγκη δημιουργίας αμυντικής βιομηχανίας που θα παρέχει αφενός συνεχή ροή πυρομαχικών και ανταλλακτικών και αφετέρου θα παράγει τα δικά της οπλικά συστήματα.
Αποτέλεσμα; Η ισραηλινή αμυντική βιομηχανία θεωρείται σήμερα μια από τις πλέον κορυφαίες στον κόσμο.
Το οξύμωρο και συνάμα απογοητευτικό, είναι πως η Ελλάδα έχει αυτά τα παραδείγματα δίπλα της. Στην γειτονία της. Και αντί να πάρει τα μαθήματά της και να προχωρήσει στην ανάπτυξη της δικής της αμυντικής βιομηχανίας, έκανε ακριβώς το αντίθετο, με τους ιθύνοντες να νομίζουν πως βρισκόμαστε στην… Ελβετία. Μακάρι να ήμασταν εκεί αλλά δυστυχώς βρισκόμαστε στην περιοχή που ονομάζεται «μπαρουταποθήκη της υφηλίου».
Κανείς δεν λέει πως δεν έγιναν λάθη με τις κρατικές αμυντικές βιομηχανίες. Ούτε πως δεν χάθηκαν πολλά χρήματα. Όμως το ξεπούλημα δεν είναι λύση. Λύση είναι η αναδιάρθρωση και η χάραξη μιας νέας πορείας που θα τις καταστήσει αποτελεσματικότερες και μη ζημιογόνες αρχικά, για να ακολουθήσει και το επόμενο στάδιο που θα είναι οι επικερδείς εξαγωγές.
Κλείνοντας θα αφιερώσουμε στις οικονομικές διάνοιες και νόες αυτής της χώρας δύο αποσπάσματα από δύο κορυφαίους οικονομολόγους όλων των εποχών:
«η άμυνα είναι κάτι πιο σημαντικό από την αφθονία»…

Adam Smith, “An inquiry into the Nature and the Causes of the Wealth of Nations”
«Η δύναμη έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία από τον πλούτο, διότι το αντίθετο της δύναμης, δηλαδή η αδυναμία, οδηγεί στην παράδοση όλων όσων κατέχουμε, όχι μόνο του πλούτου που έχουμε αποκτήσει αλλά και των παραγωγικών μας ικανοτήτων, του πολιτισμού μας, της ελευθερίας μας, ακόμα και της εθνικής μας ανεξαρτησίας στα χέρια εκείνων που είναι ισχυρότεροί μας».
Friedrich List, “Das nationale System der Politishen Ökonomie”
Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters