Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Eνδιαφέρουσα συνέντευξη Julian Assange - "Ζούμε καθεστώς Ολοκληρωτικής Παρακολούθησης"

Μια άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε ο ιδρυτής του Wikileaks, Julian Assange, στο ηλεκτρονικό περιοδικό «New Internationalist». Ο άνθρωπος που βρέθηκε στο «στόχαστρο» σχεδόν όλων των υπηρεσιών ασφαλείας και συγκλόνισε τον κόσμο με τις εκατοντάδες χιλιάδες πολιτικές και διπλωματικές «διαρροές» που δημοσίευσε, θεωρεί, μεταξύ άλλων, ότι όλοι παρακολουθούμαστε από τις κυβερνητικές αρχές, αλλά με τη δύναμη του διαδικτύου και των τεχνολογιών επικοινωνίας οι πολίτες έχουν συγκεντρώσει μια τεράστια εξουσία στα χέρια τους, την οποία μπορούν να αξιοποιήσουν προς όφελος τους.

Χαρακτήρισε τον σκοπό του Wikileaks ως «την απόδοση της δικαιοσύνης», βασισμένη σε ορισμένες αρχές, ενώ έκρινε άδικο και νομικά ανυπόστατο τον οικονομικό του αποκλεισμό. Τονίζει δε ότι αυτό που τον έσωσε από τα χέρια των πρακτόρων είναι η δημοσιότητα την οποία έλαβε αλλά και η συνεπακόλουθη δημοτικότητά του…

Διαβάστε ένα απόσπασμα της συνέντευξης του.

«Το πρόβλημα είναι η τεράστια έκθεση όλων των πολιτών από τις Υπηρεσίες Πληροφοριών, οι οποίες μπορούν να παρακολουθούν όλες τις τηλεφωνικές συνομιλίες αλλά και τις διαδικτυακές κινήσεις. Οι εταιρείες πουλούν τέτοιους εξοπλισμούς παρακολουθήσεων αξίας 10 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο! Η λογική είναι η εξής: δεν επιλέγουν ποιον παρακολουθούν, τους παρακολουθούν όλους, καταγράφονται τα πάντα κι αν στο μέλλον η Υπηρεσία ενδιαφερθεί για κάποιον, μαθαίνει τα πάντα για αυτόν. Δεν χρειάζεται καν να απασχολείται προσωπικό για κάτι τέτοιο: υπάρχουν αλγόριθμοι που επιλέγουν και καταγράφουν. Πλησιάζουμε στο καθεστώς της «Ολοκληρωτικής Παρακολούθησης»!

Τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό;

«Δυστυχώς πολύ λίγα. Μόνοι μας εκθέτουμε λεπτομέρειες της ζωής μας, από ένα εμαιλ που στέλνουμε, μέχρι τις διαδικτυακές μας συνομιλίες, την κατάσταση μας στο facebook. Υπάρχουν βέβαια τεχνολογίες κρυπτογραφίας μέσω των οποίων μπορούμε να διατηρήσουμε την ανωνυμία μας στις δραστηριότητες μας, άλλα πόσοι πολίτες έχουν τη δυνατότητα, αλλά και τη διάθεση, να τις χρησιμοποιήσουν;

Οπότε είμαστε καταδικασμένοι; Όχι. Υπάρχει αυτή η τεράστια εξέλιξη στην τεχνολογία παρακολούθησης η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί κι από πολίτες ή ομάδες πολιτών. Το Wikileaks προστατεύει τέτοιες ομάδες από την κρατική παρακολούθηση σε όλο τον κόσμο.

Με την τεχνολογία όμως υπάρχει τεράστιο περιθώριο για ελευθερία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η επικοινωνία συμβαίνει τόσο γρήγορα, που ακόμη κι αν παρακολουθείται δεν μπορεί να διακοπεί! Από τη στιγμή που διαδοθεί μια ιδέα ή μια προτροπή για συγκεκριμένη δράση, μπορεί να είναι πολύ αργά για να σταματήσει αυτή η δράση! Οι επαναστάσεις στις αραβικές χώρες είναι ένα παράδειγμα: στην πλατεία, στις διαδηλώσεις, ο κόσμος γίνεται το δικό του Μέσο!


Και φυσικά πλέον, κάθε ΜΚΟ, ομάδα πολιτών ή αυτόνομοι πολίτες μπορούν να διαδώσουν τις ιδέες τους σε όλο τον κόσμο –αυτό πριν από 20 χρόνια δεν μπορούσαμε καν να το φανταστούμε! Πλέον, οι πολίτες έχουν από μόνοι τους κάποιο βαθμό εξουσίας. Οι άνθρωποι είναι απαθής επειδή είναι αδύναμοι- όχι αδύναμοι επειδή είναι απαθής. Με τους νέους τρόπους επικοινωνιών όμως αρχίζουν από μόνοι τους να σχηματίζουν πολιτική σκέψη αλλά και δράση και χάνουν την πολιτική τους απάθεια όχι απλά επειδή μορφώνονται περισσότερο, αλλά επειδή υπάρχει αυτή η δυνατότητα, αλλά και το παράδειγμα του Wikileaks»!

Το Wikileaks

«Το Wikileaks λειτουργεί ολοκληρωτικά βάσει πηγών –το υλικό έρχεται σε εμάς το οποίο και δημοσιεύουμε. Και υποσχόμαστε να δημοσιεύουμε τα πάντα που έρχονται σε εμάς, αρκεί να συμφωνεί με τα εκδοτικά μας κριτήρια: ότι το υλικό είναι διπλωματικής, πολιτικής, ηθικής ή ιστορικής σημασίας, δεν έχει δημοσιευτεί προηγουμένως και ότι υπάρχει μια «δύναμη» που απαγορεύει τη δημοσίευση του ή το λογοκρίνει!
Αν εκπληρώνει αυτά τα κριτήρια, θα το δημοσιεύσουμε, από όποια χώρα κι αν προέρχεται. Αν έχουμε πάρα πολύ υλικό, τότε επιλέγουμε αυτό που θα έχει το μεγαλύτερο αντίκτυπο σχετικά με τη δικαιοσύνη. Το Wikileaks άλλωστε είναι ένας οργανισμός για την απόδοση της δικαιοσύνης.

Ο οικονομικός αποκλεισμός που έχει υποστεί το Wikileaks είναι ουσιαστικά παράνομος και δεν δικαιολογείται από καμία δικαστική απόφαση κι όμως τηρείται ακόμα! Το γεγονός ότι κάποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι υπάρχουν καλοί λόγοι για να αποκρυφτούν ορισμένες πληροφορίες, δεν σημαίνει ότι όλος ο κόσμος θα πρέπει να φιμωθεί».

Πώς νιώσατε όταν γίνατε εσείς το κύριο θέμα, περισσότερο από τις αποκαλύψεις του Wikileaks;

«Πολύ ενδιαφέρον φαινόμενο πραγματικά. Στην αρχή, για την προστασία μας, εμφανιζόμουν ως απλό συμβουλευτικό μέλος, έτσι ώστε να μην μπορεί να αποκαλυφθεί η εσωτερική δομή του Wikileaks. Αλλά όσο μεγάλωνε η δημοτικότητα και η επιρροή του Wikileaks, τόσο μεγάλωσε και το ενδιαφέρον για τον οργανισμό. Το ότι είμαι εγώ ο ιδρυτής προέκυψε ως αποτέλεσμα διαφόρων πληροφοριών που έδινε διάφορος κόσμος στους δημοσιογράφους. Δυστυχώς οι φίλοι μου, χωρίς κακό σκοπό, μου απέδιδαν αυτή την ιδιότητα, κάτι το οποίο όμως εγώ δεν ήθελα! Θα προτιμούσα να απαντούσαν: «δεν ξέρω ποιος είναι ο ιδρυτής».

Κι έτσι το 2009 που άρχισαν οι επιθέσεις εναντίον μας, εμείς απαντήσαμε με το «όπλο» μας: διάδοση περισσότερων πληροφοριών. Κι αυτό γιατί αν κάποιος επιτίθεται στην προσωπικότητα σου, εσύ απαντάς αποκαλύπτοντας τις καλές πλευρές της προσωπικότητας σου. Αν κάποιος επιτίθεται στα οικονομικά σου, τότε αποκαλύπτεις τα οικονομικά σου.

Το 2010 κρυβόμουν και γυρνούσα τον κόσμο ξέροντας ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ ήξερα ότι έχω 260.000 διπλωματικές διαρροές της χώρας τους στην τσέπη μου! Ο οργανισμός μας ήταν στην κατάσταση «δημοσίευσε ή πέθανε», καθώς οι μεγάλες μας αποκαλύψεις δεν είχαν δημοσιευτεί ακόμα. Αυτή ήταν και η πρόκληση για εμάς: να δημοσιεύσουμε τις πληροφορίες και στη συνέχεια να επιβιώσουμε! Και για να επιβιώσει ο οργανισμός έπρεπε υπάρξει ένα «εξιλαστήριο θύμα». Εγώ ήμουν αυτός. Ήμουν ο πιο αναγνωρίσιμος. Και ο σκοπός ήταν να παραμένω στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, ώστε αν «εξαφανιζόμουν» ξαφνικά, ο κόσμος να με έψαχνε και να αναρωτιόταν τι απέγινα! Δουλέψαμε πολύ στο προφίλ μου ώστε να αποκτήσω την προστασία που θα μου έδινε η δημοσιότητα.

Οι τεχνικοί μας δεν είχαν όμως αυτή την προστασία και βρίσκονταν σε πολύ επικίνδυνη θέση κι έτσι χρησιμοποιήσαμε κρυφές επικοινωνιακές μεθόδους ώστε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα γίνονταν γνωστοί στις υπηρεσίες πληροφοριών, κάτι που αν συνέβαινε στη συνέχεια θα «εξαφανίζονταν» σιωπηλά… Όμως, υπήρχαν εντολές για τη δολοφονία μου, την απαγωγή μου, την έκδοση μου στις ΗΠΑ… Τίποτα από αυτά όμως δεν συνέβη»!


Zougla

http://eleftheriskepsii.blogspot.com/2012/04/e-julian-assange.html

Φάγανε-φάγανε-φάγανε, έσκασαν

Από έγγραφο του Υπουργείου Οικονομικών που υπογράφει ο Φίλιππος Σανιχίδης, τότε ως Υφυπουργός Οικονομικών, δείχνει ότι το μνημόνιο Νο1 στοιχίζει στην Ελλάδα 1,2 δις ευρώ!
 
Οι προμήθειες εξυπηρέτησης (service charge) ανέρχονται στο 0,5% των δόσεων για την πρώτη δανειακή σύμβαση. Αυτό με έναν πρόχειρο υπολογισμό μας κάνει 551 εκατ. ευρώ (110 δις ήταν το πρώτο δάνειο). Επίσης, υπάρχει και η καταβολή προμήθειας αδράνειας (commitment fee) που υπολογίζονται στα 700 εκατ. ευρώ.

Τώρα μας λέει ότι δεν μπορούν να κουρευτούν τα δάνεια στα νοικοκυριά διότι θα χάσουν οι τράπεζες. Το ότι κουρεύτηκαν τα ομόλογα και έχασαν οι μικροκαταθετες και τα ταμεία τα χρήματα τους δεν τον ενδιαφέρει. Μόνο οι τράπεζες να μην χάσουν.

Τώρα μάλιστα μαγειρεύει τα χρέη των κομμάτων που αγγίζουν τα 240 εκατομμύρια ευρώ να μετατραπούν σε χρέη των Ελλήνων πολιτών ενσωματώνοντας τα στον κρατικό προϋπολογισμό…

Να τον ξαναψηφίσετε.



http://ixnos.blogspot.com/

http://eleftheriskepsii.blogspot.com/2012/04/blog-post_957.html

Ποιος είναι ο Τσαρλς Ντέιβιντσον; Γιατί ήρθε το USS Enterprise στο Φάληρο;

Ένα γιγάντιο διπλωματικό και στρατιωτικό παιχνίδι διαδραματίζεται στη γειτονιά μας και δυστυχώς τα «παραδοσιακά» ΜΜΕ δεν δίνουν την απαραίτητη βαρύτητα στο γεγονός αυτό! Αντίθετα, ασχολούνται με τις δημοσκοπήσεις που σύμφωνα με την προσωπική μου εκτίμηση γίνεται μία κάθε οκτώ ώρες!


Το ενδιαφέρον των ΜΜΕ στρέφεται στο εάν θα γίνει πρωθυπουργός ο Αντώνης ή αν θα διασπάσουν τα «αντιμνημονιακά κόμματα» την παλιά φρουρά των έκπτωτων πολιτικών που ευθύνονται για το κατάντημα της χώρας! Στον «πόνο» αυτό των εφοπλιστών και των εργολάβων δημοσίων έργων, δεν φαίνεται να χωρά ούτε στο ελάχιστο, το τεράστιο γεωπολιτικό παιχνίδι, που αλλάζει οριστικά και αμετάκλητα τον χάρτη της Μέσης και Εγγύς Ανατολής!


Προσπαθώντας να περιγράψω όσο το δυνατόν πιο περιεκτικά την συγκεκριμένη χρονική στιγμή, θα υπεραπλουστεύσω κάποια γεγονότα τα οποία σε άλλες εποχές θα ήταν κοσμογονικά!


Σίγουρα, υπάρχουν κάποιοι Έλληνες που εξακολουθούν να ενδιαφέρονται αν το νυχάκι της τηλεπαρουσιάστριας έσπασε στα μπουζούκια όπου διασκέδαζε! Σίγουρα, υπάρχουν και κάποιοι άλλοι που καίγονται αν το ΠΑΣΟΚ θα καταφέρει μετά τα εγκλήματα που διέπραξε κατά του Ελληνικού λαού να ξανακυβερνήσει, έστω και με τον Σαμαρά Πρωθυπουργό!


Αν κρίνω όμως από τα στατιστικά της αναζήτησης που καταλήγουν στον σκληρό δίσκο του σέρβερ μας, η πλειοψηφία των Ελλήνων, έχει αρχίσει να αναζητά πλέον, πρωτογενή ενημέρωση για το τι συμβαίνει στην περιοχή μας και την κινητικότητα που αναπτύσσουν σε αυτή, σχεδόν όλες οι αναπτυγμένες χώρες του πλανήτη!


Ήμασταν οι πρώτοι που τον Σεπτέμβριο αναφέραμε σε αποκλειστική είδηση την έλευση του πλοίου της Noble Energy στο οικόπεδο 12 της Κύπρου. Ένα πλοίο που μετέφερε το γεωτρύπανο τςη εταιρίας, τον «Ομηρο».


Τι συνέβη άραγε από την μέρα που εγκαταστάθηκε ο «Ομηρος» της Noble Energy μέχρι την μέρα που διεξήχθη η διεθνής διακλαδική άσκηση Noble Dina;


Κι επειδή οι κωδικές ονομασίες των ασκήσεων αλλά και οι διακριτικοί τίτλοι των πολυεθνικών, κρύβουν πάντοτε τον στόχο όσων τους βάφτισαν αξίζει να αναφερθούμε σε αυτές:


Η «ευγενής ενέργεια» (Noble Energy) αποτελεί το καμάρι των ΗΠΑ στον τομέα της έρευνας κι εξόρυξης υδρογονανθράκων και αποτελεί το κομβικό σημείο όπου ενώνεται η διπλωματία των ΗΠΑ με την Αμυντική Οικονομία της χώρας!


Με δεδομένο ότι η Ανατολική Μεσόγειος αποτελεί την επόμενη εστία της μοιρασιάς ανεκμετάλλευτων κοιτασμάτων η εγκατάσταση της Αμερικανικής Noble Energy στην Κύπρο, σηματοδοτεί τις ενέργειες των ΗΠΑ για τα επόμενα πενήντα χρόνια στην περιοχή!


Είναι γεγονός ότι η εταιρία που εδρεύει στο Χιούστον του Τέξας, δεν επιλέχτηκε διόλου τυχαία για την περιοχή !


Η noble energy, παλιότερα γνωστή με την επωνυμία Noble Affiliates Inc., το 2007 αποκόμισε κέρδη που έφτασαν τα 3 δις δολάρια και κατατάσσεται στη θέση 660 ανάμεσα στις 1000 μεγαλύτερες εταιρίες των ΗΠΑ το ίδιο έτος και μάλιστα με ανοδική πορεία που συναρπάζει τους επενδυτές.


Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της εταιρίας, είναι το ασυναγώνιστο lobbing και οι διεθνείς λομπίστες της, διαθέτουν τέτοια εμβέλεια στα μακροοικονομικά νούμερα των κρατών, που κατέστησαν την εταιρία, ως το νούμερο ένα πολιορκητικό κριό των ΗΠΑ, σε χώρες που η αγορά ήταν εξόχως δύσκολη και ο ανταγωνισμός μεγάλος!


Κατά το κοινώς λεγόμενο, η Noble αποτελεί μια εταιρία «για τα δύσκολα», που οι άνθρωποί της βγάζουν τα κάστανα από τη φωτιά, λες και είναι ... λουκούμια στην άχνη!!!


Δραστηριοποιείται στη Νότια Αμερική, σε περιοχές όπου το να λες ότι είσαι Αμερικανός πολίτης ισοδυναμεί με … σήμα κινδύνου !!! Όταν όλοι περίμεναν άλλες εταιρίες διαφορετικών συμφερόντων, η Noble, στις αρχές τις δεκαετίας του 1990, κατάφερε κι εγκαταστάθηκε στην Αργεντινή, στο Εκουαδόρ και στη Γουινέα κάτι που εκτίναξε τα κέρδη της αλλά και την υστεροφημία της! Ουδείς περίμενε να συμβεί κάτι τέτοιο, ακόμη και για τους παραδοσιακούς Αμερικάνικους κολοσσούς της Ενέργειας!


Αποτέλεσμα ήταν η Noble να καταταχτεί ανάμεσα στις 500 εταιρίες του χρηματιστηριακού δείκτη της Standard& Poor’s τον γνωστό S&P500.


Παράλληλα είναι εγκατεστημένη στην Ευρασία αλλά και στην Κίνα!!!


Οι δραστηριότητες της στον Κόλπο του Μεξικού, την γιγάντωσαν ακόμη περισσότερο με αποτέλεσμα λίγα χρόνια αργότερα να προστεθεί στον δείκτη S&P MidCap 400 με τις 400 εταιρίες με την μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση!
Σημαντική χρονιά της ήταν το 2000 όταν στο τιμόνι της μπήκε ο Τσαρλς Ντέιβιντσον, οπότε κι εγκαταστάθηκε στο Χιούστον από την Οκλαχόμα που ήταν παλιότερα η έδρα της.


O Ντέιβιντσον, οδήγησε την εταιρία σε νέες αγορές πέραν των υδρογονανθράκων ενώ το 2004, όταν εμείς κάναμε Ολυμπιακούς Αγώνες h Noble ανακάλυπτε το κοίτασμα Mari-B στις ακτές του Ισραήλ. Ένα μεγάλο κοίτασμα υδρογονανθράκων, που έκανε την εταιρία να στρέψει το ενδιαφέρον της στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου!


Με δεδομένη την τεράστια εμπειρία της στις δύσκολες περιοχές του πλανήτη, η Noble, διέβλεψε ότι όποιος στόχευσε τα κοιτάσματα της Μεσογείου, «σκόνταψε» πάνω στις πολιτικές διαπλοκές και τις Ιστορικές Διαμάχες Ελλήνων και Τούρκων στην περιοχή!


Ετσι , με δεδομένο ότι η κατάσταση με την ΑΟΖ ήταν τόσο περιπλεγμένη μεταξύ Ελλάδος, Τουρκίας από τη μια, Λιβάνου-Τουρκίας από την άλλη αλλά και μεταξύ Αιγύπτου-Λιβύης , η παρτίδα σκάκι έμοιαζε να μην μπορεί να λυθεί, διότι μέχρι τότε ουδείς λάμβανε σοβαρά τον παράγοντα Κύπρος!


Ο Ντέιβιντσον, που από το επίθετο του αντιλαμβάνεστε όλοι ότι έλκει την καταγωγή του από το Ισραήλ, γνωρίζοντας καλά τι συμβαίνει στην περιοχή, είχε ήδη στα χέρια του τις πρώτες έρευνες υδρογονανθράκων καθώς και τις πρώτες αναφορές των δορυφόρων για τα κοιτάσματα της περιοχής.


Από τις αρχές του 2000 λοιπόν εξαπέλυσε μια τεράστια επίθεση φιλίας στην Κύπρο, που ξάφνιασε τους Κυπρίους ! Αν και στην αρχή υπήρχε διστακτικότητα, γρήγορα οι Κύπριοι, αντιλήφθηκαν ότι ο Ντέιβιντσον, όχι απλά είχε ολοκληρωμένο σχέδιο για την περιοχή, αλλά ήταν διατεθειμένος, να αλλάξει ακόμη και το staus quo των ισορροπιών που παραδοσιακά μέχρι τότε εκφράζονταν υπέρ της Τουρκίας !


Πρώτος απ΄ολους πείστηκε ο Τάσος Παπαδόπουλος, ο οποίος διέβλεψε ότι η Noble, και έλεγε αλλά κυρίως πολύ περισσότερο, μπορούσε να ανατρέψει τις γεωστατικές ισορροπίες στην περιοχή, από Φιλοτουρκικές σε Φυλοκυπριακές!
Ο Ντέιβιντσον, έλυσε το παζλ στην περιοχή αλλάζοντας τους κανόνες!
Ενώ μέχρι τότε η Τουρκία είχε τον πρώτο λόγο στους υδρογονάνθρακες, και απειλούσε με το Casus Beli μέχρι και την Ελλάδα, o Ντέιβιντσον που στην ουσία επιθυμεί το κοίτασμα του Μπάμπουρα στο Β.Αιγαίο , το απέμπλεξε βάζοντάς το σε δεύτερη μοίρα τουλάχιστον χρονικά!


Απέμπλεξε τα κοιτάσματα του Αιγαίου και τις δυναμικές διεκδικήσεις των Ρώσων στην περιοχή και έφτιαξε ένα δικό του σύμπλεγμα συμφερόντων! Όταν όλοι ασχολούνταν ,ε την μοιρασιά στο Αζερμπαϊτζάν, αυτός ήδη είχε
«πλέξει» το περίφημο Ισραηλινό-Κυπριακό σύμπλεγμα οικοπέδων και ετοίμαζε την ένωση με τα οικόπεδα της Ελλάδας!


Βρέθηκε λοιπόν από τελευταίος στη λίστα, πρώτος, με αποτέλεσμα, όταν το γεωτρύπανό του έφτανε στο οικόπεδο 12, όλοι να κοιμούνται και κάτι επιπλέον:


Η εκμετάλλευση του κοιτάσματος, μετατράπηκε από εταιρική διεκδίκηση της Noble σε στρατηγική των διπλωματών των ΗΠΑ !!!


Σε όλο αυτό το παιχνίδι, η κοιμωμένη του χαλεπά της Ελλάδας, ο Γιώργος Παπανδρέου, είχε μεσάνυχτα παρά πέντε!


Ο σύμβουλός του όμως Αλεξ Ρόντος; Είχε μεσάνυχτα;


Η κατάσταση που σας περιγράφω παραπάνω, πολύ δύσκολα θα είχε σχεδιαστεί από κάποια άλλη εταιρία, μιας και η Noble ειδικευόταν σε τέτοιες δύσκολες καταστάσεις. Και μην βλέπετε που τώρα θέλουν όλοι! Πριν το σχέδιο του Ντέιβιντσον, δεν υπήρχε κανείς που να θέλει να ασχοληθεί με την περιοχή της Αν.Μεσογείου, διότι πολύ απλά δεν μπορούσαν!


Αυτή είναι και η εξήγηση στην αιφνιδιαστική για πολλούς – για άλλους όχι- αλλαγή της στάσης των ΗΠΑ και του Ισραήλ απέναντι στην Τουρκία!
Οι πάλαι ποτέ σύμμαχοι, που παραβίαζαν τον Εναέριο χώρο του Αιγαίου παρέα, εγιναν ξαφνικά άσπονδοι εχθροί!


Η ιστορία του «Mavi Marmara» την οποία έσπευσαν αρκετοί κουφιοκέφαλοι στην Ελλάδα, να υποστηρίξουν τους Τούρκους, δεν ήταν τίποτε άλλο, παρά η επισημοποίηση από την πλευρά της Τουρκίας, της έναρξης του «ψυχρού πολέμου» με το Ισραήλ!


Οι απειλές της για βύθιση του πλοίου της Noble ήταν «πυροτεχνήματα» μιας και όλη η υπόθεση είχε σχεδιαστεί ήδη !


Όμως τι σχέση μπορεί να έχει η Noble energy με την άσκηση Noble Dina, που έφερε στο φαληρικό όρμο το αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ Εντερπράιζ;
Μην βιαστείτε να απαντήσετε!


Τι ήταν αυτή η μυστηριώδης άσκηση με την επωνυμία «Noble Dina» που πραγματοποίησαν από κοινού η Ελλάδα το Ισραήλ και οι ΗΠΑ; Εχει σχέση με την άρνηση των Ελληνικών Αρχών να παραχωρήσουν άδεια στο ρωσικό στόλο να πραγματοποιήσει ναυτικά γυμνάσια στην περιοχή πριν μερικούς μήνες το αεροπλανοφόρο Ναύαρχος Κουζνέτζοφ;;;


Τι θέλει να πει η Τουρκία με την άσκηση «Αετός της Ανατολίας”;




http://www.aegeantimes.gr/article.asp?id=45746&type=1&kata=0

http://eleftheriskepsii.blogspot.com/2012/04/uss-enterprise.html

Επιχορηγήσεις (της ντροπής)

Του Θανάση Νικολαΐδη

ΨΑΧΝΑΜΕ κριτήρια αποκλεισμού υποψηφίων της κοινοβουλευτικής έδρας. Περάσαμε από «τζάκια» που προωθούν τα παιδιά τους, προτείναμε (για αποκλεισμό) τους φυγόστρατους, σταθήκαμε στους αδιάφορους όταν η Ελλάδα ξεψυχούσε και, σήμερα, μας προέκυψαν και άλλοι.

Αυτοί κι αυτές που βγαίνουν στα «παράθυρα» να…καθαρίσουν για ό,τι υπερψήφισαν (χθες) κι έχει να κάνει με το χρήμα. Ομαδικό και μπόλικο σε περίοδο κρίσης, χρήμα της ντροπής που το’ παν κρατική επιχορήγηση στα κόμματα.
ΤΟ απαίτησαν συνδέοντάς το (παραπλανητικά) με προεκλογικό και με το σλόγκαν «χωρίς χρήμα εκλογές δεν γίνονται» κι ας είναι άλλο από εκείνο της τακτικής επιχορήγησης για «εκλογικές δαπάνες». Το ψήφισαν, θα το εισπράξουν κι από’ κει τι; Εξόφληση των χρωστούμενων στις τράπεζες και στους εργαζόμενους; Στο ΙΚΑ και στη ΔΕΗ;

ΚΑΤΙ ξέρουμε για τη δίψα τους στο βουλευτιλίκι, την προσδοκία τους να ορκιστούν υπουργοί και τη λατρεία τους στον…λαό που τον διακονούν με αυταπάρνηση. Τον τσακίζει η κρίση, τον αρμέγουν οι παραπάνω και το δούλεμα, κοινοβουλευτικό και «δημοκρατικό», πάει σύννεφο. Κι αν θέλεις δείγμα ξεδιαντροπιάς, δες τα 7-8 εκατομμύρια που επιχορηγούνται τα κόμματα για «ερευνητικούς και επιμορφωτικούς σκοπούς»-ποιος ξέρει πού αναπαύεται.

ΒΙΑΖΟΝΤΑΙ για το παραδάκι, αλλά δεν βιάζεται κανένας τους/καμιά να βγάλει άκρη με το γνωστής προελεύσεως και αγνώστου προορισμού χρήμα του τ. «στρατηγού» (του σημιτικού ΠΑΣΟΚ) ή να μας δώσει λογαριασμό για το Νεοδημοκρατικό και την «τοποθέτησή» του. Συνεδριάζουν για τα κομματικά οικονομικά τους, στη βουλή, και η μισή ντροπή δική τους, αλλά δεν δίνουν πεντάρα για τους πενόμενους της κρίσης, τους νηστικούς των συσσιτίων και αγωνιώντες για τα διαμαρτυρημένα γραμμάτια. Και βγαίνουν στο «γυαλί» ξεδιάντροπα κύριοι και κυρίες τύπου Δένδια και Χριστοφιλοπούλου, λες και απευθύνονται σε κρετίνους.

ΞΑΝΑΠΑΜΕ, λοιπόν στα κριτήρια απόρριψης και είναι σαφή. Τον/την ακούς να ρητορεύει για το δίκαιο των επιχορηγήσεων, με αναφορές ακόμα και στο σύνταγμα; Τον ξεγράφεις απ’ τη λίστα. Τον/την είδες να παραιτείται ΤΩΡΑ; Πονηρέψου και περίμενε μελλοντικές κινήσεις του ύπουλες, δαπανηρές (για τον φορολογούμενο), προσοδοφόρες για τον ίδιο.

ΤΟΥΣ γυρίζεις την πλάτη, απορρίπτεις τα παραμύθια τους, ξεκολλάς τους γυμνοσάλιαγκες σκαρφαλωμένους στον τοίχο, παίρνουν το μήνυμα και αποχωρούν, πριν μπουν στον κόπο. Επιχορήγησε με μαύρο τους θρασείς και τολμητίες που δεν το βάζουν κάτω. Κατάστησέ τους ανενεργούς, για να παρακολουθούν το «παιχνίδι» απ’ την τηλεόραση.

http://eleftheriskepsii.blogspot.com/2012/04/blog-post_8683.html

Το ΚΙΝΗΜΑ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ αποφάσισε να συμμετάσχει αυτοδύναμο με πανελλαδικούς συνδυασμούς στις επερχόμενες εκλογές.


Η απόφαση του Κινήματος Δεν Πληρώνω, να κατέβει στις τωρινές εκλογές βγήκε μετά από πολυάριθμες συνελεύσεις των μελών του.

Ο κόσμος αυτή τη φορά θα πάει να ψηφίσει μαζικά γιατί αισθάνεται ότι έχει καθήκον να τιμωρήσει τους ενόχους της εξαθλίωσης του . Ο λαός έχει πολύ οργή μέσα του, νιώθει ότι έχει απέναντι του ληστές που μπήκαν με θράσος μέσα στο σπίτι του και θέλουν να του αρπάξουν τη ζωή, κυρίως όμως να του κλέψουν την αξιοπρέπεια.
Θα φτάσει στις κάλπες, επειδή θέλει να εκφράσει την ηχηρή του διαμαρτυρία για τη λεηλασία της καθημερινής του ζωής από τους τοκογλύφους ντόπιους και ξένους.
Εμείς σαν συνειδητό κομμάτι του λαού, δεν του γυρίζουμε τη πλάτη, δεν τον κοιτάζουμε αφ’ υψηλού παίρνουμε μέρος στις εκλογές.

Το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, δεν χαρίστηκε στους λαούς. Το κέρδισαν με σκληρούς αγώνες. Είναι μια κατάκτηση που τα συστήματα εξουσίας αναγκάστηκαν να παραχωρήσουν στους πολίτες χωρίς να το θέλουν τα ίδια. Όπως το οκτάωρο, την αποζημίωση στις απολύσεις, την εθνική συλλογική σύμβαση, τη σύνταξη μας. Το δικαίωμα της ψήφου, ιδίως για τις γυναίκες, απέκτησε τεράστια κοινωνική σημασία στη συνείδηση του λαού.

Είχε το νόημα της συμμετοχής του στη χάραξη της τύχης του. Δεν είναι σκοπός του Κινήματος Δεν πληρώνω ούτε να υποτιμήσει αλλά ούτε και να μεγεθύνει τη σημασία των όποιων εκλογών. Οι εκλογές είναι ένα εργαλείο που κατακτήθηκε μέσα από τη ταξική πάλη των λαών. Ένα εργαλείο και μόνο, όχι αυτοσκοπός. Τα εμπόδια που το σύστημα της εκμετάλλευσης ορθώνει μπροστά μας, προκειμένου να μας αποθαρρύνει να κατέβουμε στις εκλογές είναι τεράστια.

Τα αντιμετωπίζουμε με πείσμα, γιατί πιστεύουμε ότι ένας δυναμικός αγώνας, όπως αυτός που δίνει εδώ και τρία χρόνια το Κίνημα Δεν πληρώνω, πρέπει να φτάσει και στο πιο απομακρυσμένο χωριό της χώρας. Πρέπει να γίνει κτήμα του λαού γιατί γεννήθηκε μέσα από τα σπλάχνα του λαού και όχι σε κομματικά γραφεία.

Έχουμε δώσει εξετάσεις σε αντίξοες συνθήκες. Στα διόδια, στα ΜΜΜ, στα νοσοκομεία, στα σχολεία, στη ΔΕΗ, στις εφορίες, στον ΟΑΕΔ ακόμα και στις παραλίες. Μάχες για ελεύθερα όλα τα κοινωνικά αγαθά, πολλές φορές με τίμημα μηνύσεις και δίκες. Θέλουν να μας κάμψουν το φρόνημα αλλά δεν τα καταφέρνουν. Δεν μας ξέρουν καλά.

Έχουμε το πείσμα που μας δίνει ο αγώνας για το δίκιο. Έφτιαξαν νόμους για να χτυπήσουν το κίνημά μας. Τον νόμο της ντροπής του Ρέππα που βάζει την άρνηση πληρωμής των διοδίων σαν παράβαση του ΚΟΚ. Όμως δεν απέδωσε γι’αυτούς. Και προσφάτως τον νόμο του δοτού υπουργού Βορίδη- Τσεκουράτου που θέλει να μας φυλακίζει 3 με 6 μήνες αν ελευθερώνουμε τα διόδια από τους λήσταρχους, μεγαλοεργολάβους των εθνικών μας δρόμων.

Η καταστολή ποτέ στην ιστορία δεν ευδοκίμησε για τους εμπνευστές της. Τους νόμους τους κόβουν και τους ράβουν στο άντρο της Βουλής με απίστευτη ταχύτητα, με γνώμονα πάντα τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης, των πολυεθνικών, των τραπεζών, των αφεντικών του λαού κατά της ζωής του λαού. Ο συνταξιούχος, δεν αντιπροσωπεύει το παραμικρό γι’ αυτούς. Είναι μια γέρικη, ενοχλητική κουκίδα στο χάρτη των άνομων σχεδίων τους...

Πρέπει να διαγραφεί. Το ίδιο και ο άνεργος, ακόμα και ο εργαζόμενος. Γι’αυτό μας καταργούν και το ελάχιστο δίχτυ κοινωνικής προστασίας, τον κατώτατο μισθό, τα επιδόματα, τα αφορολόγητα, το εφ’άπαξ, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τη δημόσια δωρεάν παιδεία. Μας εκβίαζαν με σκοτάδι αν δεν πληρώναμε το χαράτσι της ΔΕΗ για τα ακίνητα.

Μας τιμωρούν όταν κάνουμε παιδιά. Κουρεύουν τα ασφαλιστικά ταμεία χωρίς να ερωτηθούν οι ενδιαφερόμενοι. Η τράπεζα της Ελλάδας μετατρέπει, με το έτσι θέλω, τα αποθεματικά τους σε ομόλογα που λεηλατούνται. Κουρεύονται οι «καταθέσεις» των φυσικών προσώπων που κατέχουν ομόλογα, ενώ ο κύριος Βενιζέλος τους διαβεβαίωνε για το αντίθετο. Κουρεύονται με θράσος τα ομόλογα των πανεπιστημίων, των ΤΕΙ, των νοσοκομείων και πάει λέγοντας.

Έτσι η πολιτική ορντινάντσα της νέας χούντας της Ελλάδας ανακηρύσσεται με το σπαθί της σπεσιαλίστας της απατεωνιάς. Για τη νεολαία ούτε λόγος. Με το που βγαίνει στο στίβο της εργασίας, τρώει το πρώτο χτύπημα. Μείωση του κατώτατου μισθού των εργαζόμενων 22% και 32% μείωση για τους νέους κάτω από 25 ετών. Μισούν το σφρίγος της νεολαίας, γιατί φοβούνται τις αστείρευτες δυνάμεις της .

Πρέπει να την έχουν σε ανέχεια, χωρίς μόρφωση και φοβισμένη προκειμένου να την εξουσιάζουν. Τα πτυχία και τα μεταπτυχιακά των νέων ανθρώπων που απέκτησαν με τόσο κόπο, υλικό και πνευματικό, δεν προκαλούν πλέον καμία συγκίνηση στους κυβερνώντες. «Αυτοί μιλάνε για κέρδη και ζημιές και εμείς μιλάμε για ανθρώπινες ζωές» Δηλώνουμε για άλλη μια φορά ότι οι εκλογές είναι μόνο μια στιγμή στον αγώνα μας για την ανατροπή αυτού του βάρβαρου κοινωνικού συστήματος.

Ενός συστήματος που βρίσκεται στην εντατική, διασωληνωμένο που έχει φάει τα ψωμιά του και από δω και μπρος μόνο δυστυχία μπορεί να μας προσφέρει.
Ενός συστήματος που ακούμε πλέον τον επιθανάτιο ρόγχο του. Μακάρι οι αλλαγές στα κοινωνικά συστήματα να γίνονταν μόνο με μια απλή ψήφο κάθε τέσσερα χρόνια.

Τα δύο αλληλοσπαρασσόμενα, πλην όμως σφιχταγκαλιασμένα κόμματα της διαφθοράς και της ρεμούλας ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και από κοντά τους οι γνωστοί κολοτούμπες του ΛΑ.ΟΣ, όλοι τους ως μετανοούσες Μαγδαληνές, πασχίζουν να μας πείσουν να τους ξαναψηφίσουμε και πάλι. Το θράσος και η ξιπασιά τους δεν έχουν όρια. Χύνουν κροκοδείλια δάκρυα λέγοντας μας ότι λυπούνται για τα σκληρά μέτρα που μας επιβάλουν. Ή αυτοί ή το χάος ισχυρίζονται.

Υπάρχει άραγε ένας πολίτης σε αυτή τη χώρα που να πιστεύει το καινούριο τους παραμύθι; Ίσως μόνο αυτοί που πάσχουν από πολιτικό Αλτζχάιμερ. Αυτοί θέλουν την ψήφο μας για να παίρνουν την άδεια, αναβαπτιζόμενοι από τη λαϊκή βούληση , να νομοθετούν σε βάρος του λαού. Θέλουν μια λευκή επιταγή για να αρπάζουν ύπουλα τις κατακτήσεις του.

Ας μην αυταπατάται ο λαός. Μόνο ο συλλογικός αγώνας μπορεί να φέρει ουσιαστικά αποτελέσματα. Εφόσον οι δομές του συστήματος, παραμένουν ανέπαφες, η απλή αλλαγή βάρδιας, έστω και με προοδευτικότερους και πιο έντιμους βουλευτές λίγο μπορεί να προσφέρει. Είναι κάτι, δεν είναι όμως το άπαν. Ο λαός έχει καθήκον, ειδικά σε αυτές τις εκλογές να κατέβει μαζικά και να τους «μαυρίσει».

Να τους δείξει ότι δεν μπορούν να παίζουν με τις τύχες του. Αλλά συγχρόνως οφείλει στον εαυτό του και στα παιδιά του να ξεσηκωθεί, και να τους πάρει παραμάζωμα εκεί που δίνονται οι πραγματικοί αγώνες, έξω από το παραβάν , στους δρόμους και στη πραγματική ζωή. Να συνειδητοποιήσει τις τεράστιες δυνάμεις του και να καταφέρει το αποφασιστικό του χτύπημα στη καρδιά του συστήματος, στη δικτατορία των αγορών, στις τράπεζες και στις πολυεθνικές.
Δύσκολο; Ναι. Ακατόρθωτο; Όχι.

Μην πιστέψουμε πάλι καμία από τις υποσχέσεις τους. Μην επηρεαστούμε από το ψεύτικο, γελαστό προεκλογικό τους πρόσωπο. Μην ξεχάσουμε τα πεπραγμένα τους. Είμαστε ό,τι κάνουμε και όχι ό,τι λέμε. Θέλουν να μας διαγράψουν; Θα τους διαγράψουμε πρώτοι εμείς. Το οφείλουμε στις μέλλουσες γενιές.

Καλούμε τους πολίτες της χώρας μας να υποστηρίξουν το ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο του Κινήματος Δεν Πληρώνω. Να στηρίξουν και να συμμετάσχουν στο δύσκολο αγώνα που έχουμε αναλάβει. Σε ένα μαραθώνιο ενάντια στο ρεύμα. Για μια δίκαιη ζωή. Για μια ζωή με νόημα.

ΚΙΝΗΜΑ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ
Γραφεία: Καυτατζόγλου 35- Πατήσια, ΗΣΑΠ Άγιος Ελευθέριος ,τηλ. 2110192839
 www.kinimadenplirono.gr www.oxidiodia.gr epitropes2010@gmail.com

http://eleftheriskepsii.blogspot.com/2012/04/blog-post_7900.html

Προσβλητική κίνηση από πλήρωμα γερμανικού αεροσκάφους – Έριξαν περιττώματα στη πίστα του Ν. Καζαντζάκης!

Την ώρα που η τουριστική σεζόν για την Κρήτη ξεκινάει δειλά -δειλά να κάνει την εμφάνιση της , η νοοτροπία ορισμένων Γερμανών και το ανθελληνικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στη χώρα τους από περιπαικτικά για την Ελλάδα δημοσιεύματα, τους οδηγεί σε πρωτοφανείς όσο και προσβλητικές ενέργειες. Ενέργειες που δεν χαρακτηρίζουν βέβαια τους Γερμανούς πολίτες, που εξακολουθούν να προτιμούν κατά κύριο λόγο την φιλόξενη Κρήτη, γεννούν όμως ερωτηματικά και θέτουν σε εγρήγορση μία σειρά φορέων του τουρισμού σε μία εξαιρετικά ευαίσθητη περίοδο για το τουριστικό προϊόν. Υπό το πρίσμα αυτό και οι υπηρεσίες του αεροδρομίου Ηρακλείου, βρίσκονται πλέον σε επιφυλακή έτοιμες να αμβλύνουν οποιαδήποτε υποψία έστω αλγεινής εντύπωσης , πάει να δημιουργηθεί είτε
με ευθείες προκλήσεις , είτε εξαιτίας της αχαρακτήριστης συμπεριφοράς κάποιων μεμονομένων. Στο αεροδρόμιο Ηρακλείου ιδίως μετά το περιστατικό ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου , οι πάντες είναι πλέον σε ετοιμότητα αντιμετώπισης ανάλογων περιστατικών, όπως αυτό που αποκαλύπτει το portal μας μέσα από την λήψη που έκανε αυτόπτης μάρτυρας με κάμερα στον αερολιμένα « Ν.Καζαντζάκης». Πτήση τσάρτερ της κορυφαίας στον τουριστικό χώρο εταιρείας TUI με επιβάτες για την Γερμανία ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου, ημέρα της εθνικής μας επετείου, ετοιμάζεται να απογειωθεί από το αεροδρόμιο Ηρακλείου. Οι επιβάτες έχουν επιβιβαστεί, ενώ στο αποκλειστικό βίντεο φαίνεται η πόρτα του αεροσκάφους να κλείνει και η σκάλα επιβίβασης να αποκολλάται . Ξαφνικά η πόρτα κατά παράβαση κάθε κανόνα ασφαλείας , ανοίγει και μία αεροσυνοδός πετάει στη πίστα του αεροδρομίου μία σακούλα , η πόρτα ξανακλείνει ενώ υπάλληλος εξυπηρέτησης εδάφους την σηκώνει από την πίστα και την βάζει στο όχημα εξυπηρέτησης.
Λίγο αργότερα και ενώ ενημερώνονται οι αρμόδιες υπηρεσίες του αεροδρομίου, αποκαλύπτεται ότι η σακούλα περιέχει ακαθαρσίες (περιττώματα) από σκύλους , που με τόσο ασεβή , απερίσκεπτο και κατά παράβαση κάθε κανόνα μέσα στη πίστα του αεροδρομίου, έχει πετάξει το πλήρωμα του αεροσκάφους. Το θέμα δεν είναι απλό, αφού η αεροσυνοδός για να ανοίξει την ήδη ασφαλισμένη πόρτα του αεροσκάφους χρειάζεται πρώτα την έγκριση του κυβερνήτη του αεροπλάνου , ο οποίος με την σειρά του θα πρέπει πρώτα να έχει ενημερώσει τις αερολιμενικές αρχές. Ακόμη χειρότερα που εδώ όπως αποκαλύπτει η εικόνα , πετιέται στη πίστα του αεροδρομίου μία σακούλα με κόπρανα(!) , πράξη που δεν επιδέχεται καμία δικαιολογία οποιασδήποτε εκτάκτου ανάγκης και που αποτελεί πρωτοφανή περίπτωση αντίληψης προσωπικού αεροπλάνου , που ούτε σε τριτοκοσμική χώρα δεν την συναντάμε.
Η αντίδραση της TUI
Οι αρμόδιες αρχές του Αερολιμένα Ηρακλείου, μετά την αρχική τους έκπληξη και δυσφορία για το γεγονός και ενώ η πτήση είχε φύγει για τη Γερμανία ενημέρωσαν ταυτόχρονα και άμεσα τόσο την αεροπορική εταιρεία της TUI όσο και την εταιρεία επίγειας εξυπηρέτηση τη Swissport . Οι εκπρόσωποι της δεύτερης επιβεβαίωσαν το γεγονός ότι υπάλληλος τους παρέδωσε την επίμαχη σακούλα μετά την αχαρακτήριστη ενέργεια του Γερμανικού πληρώματος. Ακόμη πιο εντυπωσιακή όμως ήταν η αντίδραση της κορυφαίας στο χώρο του τουρισμού εταιρείας TUI η οποία αντιλαμβανόμενη το μέγεθος της προσβλητικής , αχαρακτήριστης και πέρα από κάθε έννοια δεοντολογίας και ασφάλειας πρακτικής έναντι ενός αεροδρομίου προχώρησε άμεσα σε επανορθωτικές ενέργειες. Αφενός μεν ζήτησε επίσημα συγνώμη από τον Αερολιμενάρχη Ηρακλείου για την όλη πράξη παραδεχόμενη το σφάλμα των υπαλλήλων της . Μάλιστα το απέδωσε σε αχαρακτήριστη ενέργεια της στιγμής , συγκεκριμένης αεροσυνοδού. Ταυτόχρονα γνωστοποίησε στη Διοίκηση του Αεροδρομίου την πρόθεση της να καλέσει τον κυβερνήτη και τα μέλη του συγκεκριμένου πληρώματος να εμφανιστούν ενώπιων της Διοίκησης του Αεροδρομίου και να ζητήσουν επίσημα και προσωπικά συγνώμη. Κάτι τέτοιο σύμφωνα με τις πληροφορίες μας δεν έχει γίνει αλλά σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες εμφανίστηκαν στα κεντρικά γραφεία της Υ.Π.Α στον αερολιμένα Αθηνών.. Ωστόσο η διοίκηση του Αεροδρομίου επέβαλλε πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ το οποίο η εταιρεία αποδέχτηκε χωρίς καμία ένσταση.


Η αντίδραση του Αερολιμένα
Επισήμως Διοίκηση και φορείς του Αεροδρομίου χαρακτηρίζουν ατυχές μεν το περιστατικό , ήσσονος δε σημασίας μπροστά στο καλό κλίμα που υπάρχει διαχρονικά ανάμεσα στις ξένες αεροπορικές εταιρείες , τους τουρίστες που διακινούν και το προσωπικό του αεροδρομίου. Περισσότερο το αποδίδουν στην αψυχολόγητη ενέργεια ενός μέλους του προσωπικού του αεροσκάφους θεωρώντας ότι μετά την άμεση αντίδραση της TUI το θέμα έκλεισε. Ωστόσο ανεπίσημα επειδή το γεγονός είναι πρωτοφανές και μάλιστα ακόμη και αν αυτό συνέβη συμπτωματικά ανήμερα της εθνικής επετείου , η δυσφορία ήταν εμφανής παρότι για καθαρά λόγους εντυπώσεων το θέμα επιχειρήθηκε να υποβαθμιστεί. Όλες οι λεπτομέρειες για το πρωτοφανές αυτό περιστατικό που αποτυπώνει ανάγλυφα δυστυχώς την περιφρόνηση και το κλίμα συμπεριφοράς σε βάρος της Ελλάδας σε ορισμένους ευτυχώς εταίρους μας αλλά και τις αντιδράσεις τν αρχών του Αεροδρομίου , μπορείτε να παρακολουθήσετε αναλυτικά στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της Κρήτη ΤV στις 20.45
 
http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=918637&srv=127
 
http://greeknation.blogspot.com/2012/04/blog-post_7798.html

ΠανΤουρκισμός, Ναζισμός και.

Λόγω των εξελίξεων που καλπάζουν παραθέτω ένα απόσπασμα από άρθρο μου που θα βγει σε λίγο καιρό. Διαβάζω στο defencenet : (Ανήκουστο: «Επενδυτική» πρόταση στην Τουρκία για την αγορά του 30% της Ελλάδας! Υπό πώληση τίθεται επίσημα το 30% της ελληνικής επικράτειας! Αυτό ήταν ουσιαστικά το μήνυμα που έδωσε στην Τουρκία και δη στους Τούρκους «επενδυτές» ο εκπρόσωπος του Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) Πάνος Πρωτοψάλτης σε....
επιχειρηματικό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε εχθές στην Κωνσταντινούπολη. Μιλώντας στην τουρκική εφημερίδα Hurriyet ο Π. Πρωτοψάλτης και κρατώντας ουσιαστικά την ταμπέλα «ΠΩΛΕΙΤΑΙ» ανά χείρας δήλωσε πως τώρα είναι η ευκαιρία για όσους θέλουν να πάρουν –μισοτιμής;- όσα εκτάρια ελληνικής γης θέλουν καθώς όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το ένα τρίτο της ελληνικής γης είναι προς πώληση»!)
Eίναι αυτό που γράφω ότι οι Νεοέλληνες πολεμάνε πλέον με τα καλαμάκια του φραπέ. Καραϊσκάκηδες δεν υπάρχουν την εποχή των chat-phones, γιατί από το 1928 τρώμε σιτάρι αντί Ζειά και ο μπάφος βασιλεύει. Τι περιμένεις; Δεν θα καούν οι συνάψεις; Ξέρεις τι είναι οι συνάψεις να υποθέσω; Έτσι πάμε στην γενιά των 200 ευρώ, γιατί κανείς δεν διάβασε την συνθήκη της Ρώμης πριν μπούμε στην ΕΟΚ (Ελλάδος Ολική Καταστροφή). Απλώς χαιρόντουσαν για τα εύκολα ταξιδάκια και για τις Prada.
Το παρακάτω απόσπασμα είναι από το άρθρο μου ΠανΤουρκισμός, Ναζισμός, Μασονία, Τυρκουάζ και Χαλιφάτο.
(((Επειδή πολύ κουβέντα γίνεται με το ότι τάχα οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Τουρκίας, καθώς και όλο το ακροατήριο φορούσαν γαλάζια κασκόλ στο Ερζερούμ στις 7 Ιαν. 2011, που υποτίθεται συμβολίζει το χρώμα του Αιγαίου και όλοι οι Έλληνες ενθουσιάστηκαν και οι δημοσιογράφοι έκαναν λόγο για συμβολισμό ειρήνης και διάφορα τέτοια, μάθετε τα εξής :
1. Το χρώμα των κασκόλ ΔΕΝ είναι γαλάζιο αλλά Τυρκουάζ.
2. Η λέξη Τυρκουάζ είναι Γαλλική και σημαίνει Τουρκικό.
3 . Το χρώμα αυτό συμβολίζει την έννοια του ΠΑΝΤΟΥΡΚΙΣΜΟΥ, για αυτό και αν θυμάστε η σημαία των Ουιγούρων στην Κίνα που είχαν επαναστατήσει πρόπερσι ήταν η Ημισέληνος σε Τυρκουάζ φόντο.
Όπως καταλαβαίνετε, η επιλογή του χρώματος δεν ήταν καθόλου φιλική ή ειρηνική, αλλά καθαρά σωβινιστική και εχθρική. Δεδομένου και του γεγονότος πως ο Γιώργος Παπανδρέου είχε ντυθεί ολόιδια με τον τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν, να υποθέσουμε πως ασπάζεται πλήρως την “ενδυμασία” που του “έδωσε” ο ισλαμιστής Νέο – Οθωμανιστής τούρκος πρωθυπουργός; Μήπως καταλαβαίνετε την ύστατη έστω ώρα ή δεν το επιτρέπουν οι καμένες σας συνάψεις;
Παντουρκισμός και Ναζισμός: Ένα ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΟ τεράστιο θέμα που φυσικά δεν θίγουν ποτέ τα ΜΜΚ (Μέσα Μαζικής Κατευθύνσεως), αν είναι δυνατόν! Μπορεί και να τους επιβάλετε μυστική ποινή, λέω εγώ τώρα! Τέλος πάντων, ας αρχίσουμε:
Λόγω των επιρροών των μασονικών γκρουπ του Sebottendorff στην Ευρώπη, ο Μεγάλος Μουφτής της Ιερουσαλήμ και άλλοι ορκίστηκαν μυστικά στην δεκαετία του 1920 για κάτι. Όλα δείχνουν ότι κομμάτια της Μικράς Ασίας και της Μέσης Ανατολής υπήρξαν το πρωτότυπο Άρειο αρχηγείο του «Αντί Σημιτισμού» πριν εμφανιστεί δημόσια ο Χίτλερ στην Γερμανία. Η γνωστή πολιτική της Ανατολίας της περιφρονήσεως των ανθρώπινων δικαιωμάτων και η αμήχανη υποστήριξη της από τους Οθωμανούς Ελευθεροτέκτονες συνεισέφερε στο σχέδιο γενοκτονίας και την αντίθεση στον Ιουδαιοχριστιανισμό του Γ΄ Ράιχ. Πριν ακόμη αναγνωριστεί σαν πολιτικό κίνημα ο Ναζισμός υπήρχε σε διάφορες Μασονικές φιλοσοφίες στην Ευρώπη. Όπως στις εσωτερικές φιλοσοφίες της αστρολογίας, της Θεοσοφίας και των Ιλλουμινάτων που ήταν δημοφιλή στην Γερμανία της δεκαετίας του 1920.)))
Αυτά προς το παρόν, σε λίγες εβδομάδες η συνέχεια, ελπίζω να υπάρχει μέχρι τότε η Ελλαδίτσα μας!!!
Διάβασε ακόμη
Ο Λυκαβητός, η Μηχανή Ουρανίου των ΝΑΖΙ, το Κολονάκι, η Περιστερά, η Κουκουβάγια και ο Αποσπερίτης !
Οικονομική κρίση, χαχαχαχαχα, ακόμα να καταλάβετε οτι σας τρέχουν οι επικυρίαρχοι του πλανήτη σαν πρόβατα στο μαντρί; Οι <<μυημένοι αδελφοί>> , τρομάρα τους, με υψωμένα τα συμβολικά λάβαρα της Περιστεράς και της Κουκουβάγιας, και του Αποσπερίτη, να ρυθμίζουν τελετουργικά την εξαφάνιση των εννέα δεκάτων του πληθυσμού του πλανήτη;
Κουκουβάγιες Λίλιθ και ΣΧΙΝΟΚΕΦΑΛΟΙ: Μήπως θυμάστε ότι και η θεά Αθηνά έχει ως σύμβολα την κουκουβάγια και το Γοργόνειο, το οποίο Γοργόνειο στα Βαβυλωνιακά είναι Αλ Γκόλ, δηλαδή το δαιμόνιο που φέρνει καταστροφές στον κόσμο !!! Και εκείνο το ωραίο μακρουλό κράνος της, όπως αυτό που είχε και ο Περικλής; όπως και το μακρουλό κεφάλι που είχε ο Ακενατών και η Νεφερτίτη, και βέβαια το είχε και η Σεμίραμις στην Αιγυπτιακή της έκδοση ! Αυτούς τους ονόμαζε ο Πλούταρχος στο έργο του «Περικλής» ΣΧΙΝΟΚΕΦΑΛΟΥΣ!!! Τι γνώριζε;;; Εεε τι σας λέει αυτό ;

http://miastala.com
 
http://ksipnistere.blogspot.com/2012/04/blog-post_2166.html

Εντολή μνημονίου η συγκυβέρνηση…

Η αναφορά ΣΟΚ του ΔΝΤ που καταργεί την Δημοκρατία
Να γιατί μιλούσαν για συγκυβέρνηση και μετά έτρεχαν να τα μπαλώσουν..
Θυμηθείτε τι γράφαμε ΕΔΩ δυο μέρες μετά την υπογραφή του μηνμονίου ΙΙ
Διαβάστε τι γράφει η 2η.... σελίδα του “Request for Extended Arrangement Under the Extended Fund Facility” που είναι το επικαλυπτικό του μνημονίου και της δανειακής που ετοιμάστηκε στις 9 Μαρ.2012
Δείτε τι περιλαμβάνεται στην αναφορά του ΔΝΤ (Request for Extended Arrangement Under the Extended Fund Facility) με το νέο μνημόνιο ΙΙ, που ψηφίστηκε από τους νενέκους στην βουλή.
Το ΔΝΤ τα γράφει όχι το Economist ή η Wall Street Journal..
Δείτε τι γράφει για τις εκλογές και την συνεργασία ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ…
Σελίδα 2  του “Request for Extended Arrangement Under the Extended Fund Facility”
Risks. The program remains subject to notable implementation risks. In general, Greece has little if any margin to absorb adverse shocks or program slippages. In the event that policy implementation takes longer or falls short, the economy takes longer to respond to labor market and supply-side reforms, or fiscal multipliers are higher (reducing the growth path), a deeper recession and a much higher debt trajectory would be the likely result. Political risks linked to the electoral calendar create additional uncertainty about policy implementation (and staff has sought political assurances to ensure continuity in policy implementation; see paragraph 50). The materialization of these risks would most likely require additional debt relief by the official sector and, short of that, lead to a sovereign default. In the
absence of continued official support and access to ECB refinancing operations, a disorderly euro exit would be unavoidable, heightening risks to the Fund (see the Supplement to the Staff Report: “Greece—Assessment of the Risks to the Fund and the Fund’s Liquidity Position”). Program design—in particular the even phasing of support and tight monitoring framework—helps to reduce these risks. The euro area member states’ commitment to provide long-term support to Greece on adequate terms is also a key consideration for staff’s recommendation to approve the proposed arrangement.
Οι πολιτικοί κίνδυνοι που συνδέονται με την ημερομηνία εκλογών, δημιουργούν επιπρόσθετη αβεβαιότητα σχετικά με την υλοποίηση της πολιτικής (και το επιτελείο έχει αναζητήσει πολιτικές διαβεβαιώσεις, προς επιβεβαίωση της συνέχειας στην υλοποίηση του προγράμματος, δες παράγραφο 50) Η πραγματοποίηση αυτών των κινδύνων κατά πάσα πιθανότητα θα απαιτούσε επιπρόσθετη βοήθεια του κρατικού φορέα (ελάφρυνση του χρέους), έλλειψη του οποίου, θα οδηγούσε σε χρεοκοπία. Με την απουσία της συνεχόμενης επίσημης υποστήριξης και πρόσβασης στην αναχρηματοδότηση του ΕΚΤ, μια ασύντακτη έξοδος από το ευρώ θα ήταν αναπόφευκτη…
Σελίδα 37 της αναφοράς του ΔΝΤ για το νέο μνημόνιο (Request for Extended Arrangement Under the Extended Fund Facility)
Πολιτικές διαβεβαιώσεις.
Οι συμφωνίες που συνήφθηκαν με τις αρχές έχουν λάβει ευρεία πολιτική υποστήριξη μέσα από μια μεγάλη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, για ένα πλαίσιο νόμου που καλύπτει τις λεπτομέρειες του ΜΟΧΠ (ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ).
Επιπλέον, οι σημερινοί ηγέτες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έχουν δεσμευθεί δημοσίως σχετικά με τους στόχους του προγράμματος και τα βασικά μέτρα πολιτικής για λογαριασμό των κομμάτων τους, τώρα σε όλη την προεκλογική
περίοδο και πέρα από αυτήν. Αυτά τα δύο μέλη του σημερινού συνασπισμού, που βρίσκονται αντίστοιχα στα αριστερά και δεξιά του πολιτικού φάσματος, είναι επίσης ιστορικά τα δύο πλέον εξέχοντα ελληνικά πολιτικά κόμματα.
Η Νέα Δημοκρατία σήμερα προηγείται στις δημοσκοπήσεις.
Σε κάθε περίσταση, με δεδομένο το σημερινό πολιτικό κατακερματισμό, το ένα ή τα δύο αυτά κόμματα είναι πιθανό να εμπλακούν σε έναν συνασπισμό μετά τις εκλογές.
Σελίδα 226
Δήλωση
Θάνου Κατσάμπα, Αναπληρωτή Εκτελεστικού
Διευθυντή για την Ελλάδα, 15, Μάρ, 2012

Η
Ελλάδα βρίσκεται σε ένα ιστορικό
σταυροδρόμι. Η κρίση είναι οικονομική
και κοινωνική, αλλά η κυβέρνηση συνασπισμού με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Λουκά Παπαδήμου, πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδα και πρώην Αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, έχει καταφέρει να σταθεροποιήσει το πολιτικό τοπίο και να εξασφαλίσει την υποστήριξη των δύο μεγαλύτερων πολιτικών κομμάτων, του Σοσιαλιστικού Κόμματος με επικεφαλή τον κ. Παπανδρέου (ΠΑΣΟΚ), και του Συντηρητικού Κόμματος με επικεφαλή τον κ. Σαμαρά (Νέα Δημοκρατία).
Ακόμη και εάν διεξαχθούν εκλογές στο εγγύς μέλλον (η ακριβής ημερομηνία είναι ακόμα αβέβαιη), ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Σαμαράς έδωσαν διαβεβαιώσεις ότι όποιος διαδεχθεί τον κ. Παπαδήμο θα συνεχίσει τις πολιτικές που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος οικονομικής στήριξης.
Υ.Γ
Ο κ. Θάνος Κατσάμπας ήταν μέχρι τον Φεβ.201 Βοηθός-Διευθυντή στο Τμήμα Δημοσιονομικών Υποθέσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου
και σήμερα είναι ο εκπρόσωπος της Ελλάδος στο ΔΝΤ.

Διαβάστε την αναφορά του ΔΝΤ που περιέχει το νέο Μνημόνιο 
http://anti-ntp.blogspot.com/2012/04/blog-post_2182.html

Ο Λαυρεντιάδης «κουμπάρος» στον «γάμο» Καρατζαφέρη-Κυρτσου;

Πολλές συζητήσεις προκαλεί η είδηση της ένταξης του γνωστού δημοσιογράφου και εκδότη Γιώργου Κύρτσου στον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό όπου αναλαμβάνει καθήκοντα εκπροσώπου Τύπου ενώ θα είναι πρώτος και στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το πρόσωπο το οποίο διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην συνεργασία αυτή είναι ο γνωστός επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης ο οποίος διατηρεί στενές σχέσεις τόσο με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ όσο και με τον κ. Κύρτσο.

Ο επιχειρηματίας ο οποίος προσπάθησε τα προηγούμενα χρόνια να δημιουργήσει ασπίδα προστασίας για τις δραστηριότητες του ,συμμετέχοντας σε πολλά μέσα ενημέρωσης , υπήρξε μέτοχος στην καθημερινή εφημερίδα City Press που εκδίδει ο κ. Κύρτσος.

Παράλληλα φήμες αναφέρουν ότι ο κ. Λαυρεντιάδης εδώ και πολύ καιρό επιχείρησε να δημιουργήσει προβλήματα σε επιχειρήσεις που σχετίζονται με τον όμιλο Βαρδινογιάννη ενώ είναι γνωστή η κόντρα που είχε εδώ και πολλά χρόνια με την οικογένεια Βαρδινογιάννη, ο Γιώργος Κύρτσος.

Έτσι η κίνηση του κ. Καρατζαφέρη να τον ορίσει εκπρόσωπο Τύπου του ΛΑΟΣ ερμηνεύεται από πολλούς ότι κρύβει πίσω της τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Υποστηρίζουν μάλιστα ότι η «κουμπαριά» Λαυρεντιάδη στον «γάμο» Καρατζαφέρη-Κύρτσου έχει σχέση με την προσπάθεια του επιχειρηματία να δημιουργήσει νέα αναχώματα προστασίας για τον εαυτό του ενόψει του δικαστικού μαραθώνιου που έχει μπροστά του το επόμενο διάστημα.


iefimerida

http://eleftheriskepsii.blogspot.com/2012/04/blog-post_3618.html

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ COCA-COLA

Από το : Πρώτο Θέμα
Εντολή για τη διενέργεια κατεπείγουσας εισαγγελικής έρευνας, με αφορμή το αποκλειστικό ρεπορτάζ του Πρώτου Θέματος για την... τοξική Coca-Cola έδωσε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ελένη Ράικου. Την...

έρευνα ξεκινά από αύριο ο εισαγγελέας κ. Νίκος Αντωναράκος, με στόχο να εντοπίσει τις ποινικές ευθύνες που έχουν οι αρμόδιοι, αφού, σύμφωνα με το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος, σε περίπου 100.000 μονάδες (κουτάκια και φιάλες Coca-Cola Classic) εντοπίστηκε χημική ουσία, η οποία, σύμφωνα με τους ειδικούς, αν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να προκαλέσει ανεπάρκεια πολλών οργάνων του ανθρωπίνου σώματος, καθώς είναι τοξική και μάλιστα χρησιμοποιείται σε ζιζανιοκτόνα! Η υπόθεση αξιολογείται ως πολύ σοβαρή από τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, δεδομένης της κατανάλωσης του συγκεκριμένου προϊόντος και, κατ' επέκταση, της βλάβης που μπορεί να προκαλέσει στην υγεία των καταναλωτών. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία δεν έχει δώσει ακόμα απαντήσεις σε φορείς όπως ο ΕΦΕΤ για την περιεκτικότητα των επιβλαβών ουσιών, ενώ δεν υπάρχει ενημέρωση ούτε και για τους τόπους διακίνησης των φιαλών και, άρα, της κατανάλωσης από ανυποψίαστους πολίτες.


http://anti-ntp.blogspot.com/2012/04/coca-cola_2189.html

Μινωικές αποικίες στην Αμερική;

Ακούγεται ότι οι Μινωίτες ήταν δεινοί θαλασσοπόροι που δημιούργησαν αποικίες ως και στον Καναδά και εκμεταλλεύτηκαν τα τοπικά ορυχεία χαλκούΜινωικές αποικίες στην Αμερική;
Ξαναχτίζοντας την «Αργώ», ο Βασίλης Δελημήτρος και ο Tim Severin απέδειξαν το 1984 ότι μπορούσε να φτάσει στην Κολχίδα. Θα μπορούσε όμως να νικήσει τον ωκεανό;


εκτύπωση 
 


Ενώ το παρόν αυτού του τόπου μαστίζει η απογοήτευση, το παρελθόν του δεν παύει να μας εκπλήσσει γοητευτικά. Και είναι τόσο πολλές οι εκπλήξεις ώστε να δυσπιστεί κανείς για οτιδήποτε, ακόμη κι αν είναι σκαλισμένο σε γρανίτη. Κάτι τέτοιο, το ασύλληπτο, διηγούνται τα βράχια Σκανδιναβίας και Β. Αμερικής: ότι οι πρόγονοι των Κρητών «έκοβαν βόλτες» στον Ατλαντικό, αρμέγοντας τα πλούτη Βαλτικής και Αμερικής, 40 ολόκληρους αιώνες προτού ο Κολόμβος φιλήσει το χώμα των «Δυτικών Ινδιών»! Το πώς και υπό ποιους όρους θα μπορούσε να συμβεί αυτό είναι κάτι που η κοινή λογική εύκολα θα κατέτασσε στην παραεπιστημονική φιλολογία και στην εθνικιστική μυθοπλασία. Ομως, προτού υποκύψετε στο εύκολο της απόρριψης, ρίξτε μια ματιά στα συσσωρευόμενα αποδεικτικά στοιχεία. «Το Βήμα» τα ιχνηλάτησε για εσάς.  
Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια αφότου πρωτάκουσα – από τον αείμνηστο καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών Αντώνη Κονταράτο, συγκεκριμένα – για το ενδεχόμενο αρχαίοι Ελληνες να είχαν φθάσει στην... Αμερική, ψάχνοντας για νέες πηγές μετάλλων. Ομολογώ ότι χαμογέλασα τότε, σκεπτόμενος όλα τα υπόλοιπα απίθανα που είχα διαβάσει για αρχαίους Ελληνες στη Ν. Αμερική, την Αυστραλία ή την Ιαπωνία. Και θα κρατούσα στο απωθημένο αυτή τη θεωρία αν δεν μάθαινα για  ένα πρόσφατο βιβλίο – το The Lost Empire of Atlantis του Gavin Menzies – που επανέφερε παταγωδώς το θέμα και ανακίνησε σωρεία συζητήσεων στο Διαδίκτυο.
Στο βιβλίο του ο Menzies ακολουθεί αρχικά τα ίχνη των Μινωιτών στη Μικρά Ασία, την Αίγυπτο, την Υεμένη, την Ινδία και την Κεϊλάνη – όπου τα έπη Sangam των Tamil μιλούν ακόμα για «τα υπέροχα πλοία των Ελλήνων που φέρνουν χρυσό και φεύγουν φορτωμένα πιπέρι...». Εκπληκτος από τα μουσειακά ευρήματα που δικαίωναν τον Στράβωνα και τον Πτολεμαίο, ο συγγραφέας αναλογίστηκε όχι μόνον τα μυστικά ναυσιπλοΐας που πρέπει να κατείχαν οι Μινωίτες, αλλά και το πού έβρισκαν όλες εκείνες τις ποσότητες μετάλλων που εμπορεύονταν. Η Κύπρος με τα μεταλλεία χαλκού γνωρίζουμε ιστορικά ότι δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει καν στις απαιτήσεις των Φαραώ. Κι όμως, οι Μινωίτες τους έδωσαν χάλκινα πριόνια ενισχυμένα με κασσίτερο για να κόψουν τους ογκόλιθους των πυραμίδων τους... Καταπώς βρέθηκε γραμμένο στα αρχεία του βασιλιά Σάργκον των Ακκαδίων, τα μινωικά πλοία έφερναν ήδη από το 2350 π.Χ. κασσίτερο, από την Ισπανία και τη Βρετανία. Κι έπειτα, εκείνο το απίθανο εύρημα του 1450 π.Χ. στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης από πού ήρθε; Lasioderma serricorne, δηλαδή κάμπια των φύλλων καπνού! Ναι, του καπνού που όλοι γνωρίζαμε ότι πρωτόφτασε στην Ευρώπη τον 16ο αι. μ.Χ. από την αμερικανική ήπειρο. Οπότε, ο Menzies στράφηκε τώρα δυτικά, ψάχνοντας να βρει κατά πόσο – και πώς – εκείνοι οι ατρόμητοι ναυτικοί είχαν όχι μόνον διαβεί τις Ηράκλειες Πύλες, αλλά και είχαν φθάσει στον Νέο Κόσμο.

Μινωίτες και Μυκηναίοι στις ακτές του Ατλαντικού
Το αρχαιότερο πλοίο των ακτών των Βίκινγκς, το Hjortspring, έχει τη μορφή των πετρόγλυφων μινωικών καραβιών
Ο μίτος που ξετύλιξε στο υπόλοιπο του βιβλίου του αυτός ο 72χρονος πρώην αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού της Βρετανίας δεν ήταν πρωτόγνωρος: Πριν από δύο χρόνια, τόσο στο κανάλι της ΝΕΤ όσο και στα «Νέα» (βλ. www.tanea.gr/politismos/article/?aid=4557236), ο ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου Ηλίας Μαριολάκος είχε υποστηρίξει την ιδέα ότι οι αρχαίοι πρόγονοί μας είχαν εξερευνήσει τις παράκτιες περιοχές της Ισπανίας, Γαλλίας, Βρετανίας και Ιρλανδίας ψάχνοντας για μέταλλα και ίσως είχαν φθάσει στην Ισλανδία, τη Γροιλανδία και την Αμερική.
Αναλυτικά, το σκεπτικό του ο κ. Μαριολάκος το παρέθεσε σε μία εργασία που θα βρείτε δημοσιευμένη στο Διαδίκτυο (www.ekke.gr/estia/Cooper/Mariolakos/New_Mariolakos_greek.pdf). Εκεί, ενημερώνει αρχικά για το πώς και ασχολείται με τέτοιο θέμα ένας γεωλόγος: «Η γεωμυθολογία είναι ένας κλάδος των γεωεπιστημών που ασχολείται με τις φυσικογεωλογικές συνθήκες που επικρατούσαν κατά τη διάρκεια της μυθολογικής εποχής και, μέσω αυτής της ανάλυσης, βρίσκει την αμοιβαία σχέση μεταξύ γεωλογίας και μυθολογίας. Η δική μου εμπειρία, ως γεωλόγου ο οποίος έχει περάσει τη ζωή του μελετώντας τη γεωλογία της Ελλάδας, έδειξε ότι (...) στην ελληνική μυθολογία περιλαμβάνονται και φυσικογεωλογικές διεργασίες που εξελίσσονται σε πολύ μακρινές περιοχές, όπως στην περιοχή του Βόρειου Ατλαντικού και αλλού». Και αναλύει έπειτα διεξοδικά τις αρχαίες πηγές που εξέτασε, όπως το έργο του Πλουτάρχου «Περί του εμφαινομένου προσώπου τω κύκλω της Σελήνης».

Τα «ύποπτα» ορυχεία
Δύσπιστος ων, τον αναζήτησα για να μου δώσει «πειστήρια». Από τα όσα μου είπε συνήγαγα ότι υπήρξαν δύο κλειδιά που ξεκλείδωσαν την υπόθεση των «Ελλήνων στην Αμερική». Το ένα ήταν ένα μεταλλουργικό ανεξήγητο: οι αρχαιολόγοι των ΗΠΑ έχουν βρει 5.000 ανοιχτά ορυχεία χαλκού (σχεδόν απόλυτα καθαρού) στις ακτές της λίμνης Superior, μεταξύ Μίσιγκαν των ΗΠΑ και Καναδά, απ’ όπου έχουν εξαχθεί κάπου 500.000 τόνοι μεταξύ 2470 - 1050 π.Χ., που... κανένας δεν γνωρίζει πού πήγαν! Συγκεκριμένα, οι τότε Ινδιάνοι των περιοχών αυτών ζούσαν στη Λίθινη Εποχή και μόνο μετά το 1500 π.Χ. αρχίζουν να χρησιμοποιούν περιορισμένες ποσότητες χαλκού – κι αυτές μόνο για κοσμήματα. Ποιος λοιπόν ήταν ο «κλέφτης» κι από πού και πώς ήρθε;
Δεδομένου ότι η Μεσόγειος και η Μεσοποταμία ήταν εκείνες που τότε διέρχονταν την Εποχή του Χαλκού (και ο χαλκός ήταν τότε ακριβότερος κι από το χρυσάφι), οι υποψίες στρέφονται προς τα εκεί. Κατά εντυπωσιακή μάλιστα συγκυρία, οι μυστηριώδεις μαζικές εξορύξεις χαλκού τόσο στη Βόρεια Αμερική όσο και στην Ισπανία και τη Βρετανία σταμάτησαν γύρω στο 1350 π.Χ. – την εποχή που το ηφαίστειο της Θήρας καθόρισε τη μοίρα των Μινωιτών. Και οι Ελληνες που παρέλαβαν τη σκυτάλη (Αχαιοί Μυκηναίοι αρχικά, Δωριείς και Ιωνες στη συνέχεια) είναι οι μόνοι που διηγούνται ταξίδια από παλιά στην Ωγυγία (Ισλανδία), το Κρόνιο Πέλαγος και τις δυτικότερες ακτές.
Για το πώς πήγαν, η απάντηση θα μπορούσε να δοθεί μόνο με το κλειδί που λέγεται γνώση των ωκεάνιων ρευμάτων – των ρευμάτων του ωκεανού που ο Ομηρος περιέγραφε ως βαθύρροο και βαθυδίνη. Το ρεύμα του Κόλπου του Mεξικού, το περίφημο Gulf Stream, στριφογυρνά στον Ατλαντικό και διακλαδίζεται σε βρόγχους που εισχωρούν στη Μεσόγειο και στη Βαλτική. Οποιος γνωρίζει αυτές τις υδροτσουλήθρες και τοποθετεί κατάλληλα το σκαρί του επάνω τους «πετάει». Για παράδειγμα – λέει ο κ. Μαριολάκος – ο Πλούταρχος αποφαίνεται πως ένα σκαρί σαν την «Αργώ» μπορούσε να διανύσει τα 900 χλμ. απόστασης Βρετανίας -Ισλανδίας σε 5 ημέρες (4-5 μίλια/ ώρα).

Μινωικές κρουαζιέρες στο Κρόνιο Πέλαγος


Μινωικές λέξεις και σκίτσα πλοίων περιμένουν την εξήγησή τους στα βράχια των ακτών της Βαλτικής
Τα επιχειρήματα του καθηγητή Μαριολάκου ήταν εντυπωσιακά και μου φαίνονταν λογικά. Το δυσθεώρητο όμως του επιτεύγματος δεν μπορούσε να ικανοποιηθεί παρά μόνο με αποδείξεις για το ότι αρχαϊκά πλοία σαν την «Αργώ» μπορούσαν να πάνε τόσο μακριά – πόσω μάλλον τα ακόμα αρχαιότερα μινωικά. Θυμήθηκα ένα δημοσίευμα του 2010, από νορβηγική εφημερίδα, σύμφωνα με το οποίο είχαν βρεθεί μυστηριώδη γράμματα της περιόδου 1800 - 1000 π.Χ. σκαλισμένα σε γρανίτη. Τα γράμματα αυτά αποκρυπτογράφησε ως μινωικά ο νορβηγός γλωσσολόγος και ακαδημαϊκός Kjell Aartun και τιμήθηκε γι’ αυτό με το χρυσό μετάλλιο του βασιλιά. Κατά τον Aartun, οι μινωικές λέξεις μεταφράζονταν «Μαλακός και καθαρός», αναφερόμενες στο μεγαλύτερο κοίτασμα αργύρου όλης της Ευρώπης που είχαν εντοπίσει στο Kongsberg του Οσλο αυτοί οι απίστευτοι κυνηγοί θησαυρών. Αλλά μήπως είχαν αφήσει και άλλα ίχνη πίσω τους;
Ρώτησα σχετικά τον δρα Μηνά Τσικριτσή, που πρότινος είχε εντοπίσει τον «πήλινο υπολογιστή ναυσιπλοΐας» των Μινωιτών (βλ. www.tovima.gr/science/research/article/?aid=391944). Κατά την επικοινωνία μας αμφισβήτησε την ερμηνεία του Aartun, αλλά ήταν βέβαιος για το ότι επρόκειτο για Μινωίτες, καθώς μια πρόσφατη μελέτη του προσέθεσε υποστηρικτικά στοιχεία στη θεωρία του καθηγητή Μαριολάκου για πέρασμα στην αντίπερα όχθη του ωκεανού. Μου είπε συγκεκριμένα:

Ο Πλούταρχος περί... Καναδά

Μία από τις παράλιες φλέβες χαλκού στη λίμνη Superior των ΗΠΑ, με τα πανάρχαια ίχνη εξόρυξης
- «Ο Πλούταρχος γράφει: "Οσο για τη μεγάλη ήπειρο, από την οποία η μεγάλη θάλασσα περιέχεται σε κύκλο, από τα άλλα νησιά απέχει λιγότερο, από την Ωγυγία όμως γύρω στα πέντε χιλιάδες στάδια ταξιδεύοντας με πλοία με κουπιά. (...) Από την ηπειρωτική γη τα κοντινά μέρη κατοικούν Ελληνες, γύρω από κόλπο όχι μικρότερο από την Μαιώτιδα (λίμνη), του οποίου το στόμα βρίσκεται στην ίδια ευθεία με το στόμα της Κασπίας θάλασσας". Οι αποστάσεις μεταξύ Γροιλανδίας, Νέας Γης και νησιού Baffin του Καναδά είναι περίπου 1.140 χλμ., ενώ μεταξύ Νέας Γης και νησιού Baffin είναι περίπου 1.300 χλμ. Η αναφορά ότι γύρω από τον κόλπο κατοικούν Ελληνες μας φανερώνει μια αποικία στον κόλπο του Αγ. Λαυρεντίου.
Το σημαντικό όμως στην περιγραφή αυτή είναι ότι μας παρέχει γεωγραφικές πληροφορίες οι οποίες είναι σωστές. Πράγματι, ο κόλπος του Αγ. Λαυρεντίου μοιάζει με τη Μαιώτιδα λίμνη (Αζοφική Θάλασσα, στον Εύξεινο Πόντο) και είναι λίγο μεγαλύτερος. Οσο για την πληροφορία ότι το στόμιο του κόλπου είναι στην ίδια ευθεία με το στόμιο της Κασπίας, κοιτώντας στο Google Earth εύκολα διακρίνουμε ότι τα δύο στόμια βρίσκονται σε βόρειο γεωγραφικό πλάτος 47ο, άρα στην ίδια ευθεία. Αυτή η πληροφορία είναι και η μοναδική αναφορά στην αρχαία γραμματεία που μας δείχνει ότι μπορούσαν εκείνη την εποχή να προσδιορίζουν το γεωγραφικό πλάτος ενός τόπου. Αλλά υπάρχει και κάτι ακόμη στον Πλούταρχο που θεωρώ απόδειξη αληθείας για τα ταξίδια στην Αμερική».
- Δηλαδή... τι;
- «Μας λέει: "Οταν λοιπόν ο αστέρας του Κρόνου, τον οποίο εμείς αποκαλούμε Φαίνοντα ενώ εκείνοι Νυκτούρο, φτάσει στον Ταύρο μετά από περίοδο τριάντα ετών, αφού προετοιμάσουν επί χρόνο πολύ τη θυσία... (ξεκινούν το ταξίδι της επιστροφής)". Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να ελέγξουμε αστρονομικά την περίοδο που πιθανόν έγινε το συγκεκριμένο ταξίδι που εξιστορεί. Ο Πλάτωνας είχε κατατάξει τους πλανήτες στο ηλιακό σύστημα, σε σειρά από έξω προς τα μέσα ως προς τη Γη, με τα εξής ονόματα: Φαίνοντας (ο Κρόνος), Φαέθοντας (ο Δίας), Πυρόεντας (ο Αρης), Εωσφόρος (η Αφροδίτη), Στίλβοντας (ο Ερμής), Ηλιος και Σελήνη. Το όνομα Φαίνοντας ετυμολογικά σημαίνει αυτόν που γίνεται ορατός, ενώ η λέξη Νυκτούρος σημαίνει αυτόν που είναι τελευταίος στη νύκτα. Με χρήση ειδικού προγράμματος αστρονομίας έλεγξα στις γεωγραφικές συντεταγμένες του Καναδά για την εποχή του Πλουτάρχου (1ου αι. μ.Χ.) σε ποια χρονολογία και σε ποιον μήνα ο πλανήτης Κρόνος βρίσκεται στον αστερισμό του Ταύρου πριν ανατείλει ο Ηλιος. Επιβεβαίωσα ότι κάθε 30 σεληνιακά χρόνια εμφανίζεται όντως το φαινόμενο να ανατέλλει ο Κρόνος στον Ταύρο. Επειτα, πάλι, ο Πλούταρχος λέει: "Τα νησιά που βρίσκονται πέρα κατοικούνται από Ελληνες και βλέπουν τον Ηλιο να κρύβεται για λιγότερο από μία ώρα επί τριάντα μέρες. Και η νύχτα εκεί έχει ελαφρύ σκοτάδι και λυκαυγές που φέγγει από τη δύση". Εφόσον το ταξίδι επιστροφής ξεκινούσε αρχές Ιουνίου, τότε πρέπει να ελέγξουμε πού έβλεπαν τον Ηλιο να κρύβεται λιγότερο από μία ώρα για 30 ημέρες. Με κατάλληλο πρόγραμμα βρήκα ότι την εποχή του 1ου αι. π.Χ. στη Γροιλανδία (60ο βόρεια) ο Ηλιος έδυε μία ώρα μεταξύ 4-5 π.μ. και αυτό συνέβαινε για χρονικό διάστημα ενός μήνα, από 9/6 ως και 9/7. Η ταύτιση αυτή δηλώνει ότι αρχικά ταξίδευαν βόρεια, φθάνοντας κοντά στον Αρκτικό Κύκλο, όπου τη θάλασσα ονόμαζαν Κρόνιο Πέλαγος. Στην περιοχή αυτή η νύχτα έχει όντως λυκαυγές και ελαφρύ σκοτάδι. Η αστρονομική σύνδεση, σε συνδυασμό με τις γεωγραφικές γνώσεις των δύο τόπων που έχουν ίδιο γεωγραφικό πλάτος, καταδεικνύει ότι το ταξίδι που περιγράφει ο Πλούταρχος – από την Αμερική στην Καρχηδόνα, το 86 μ.Χ. – όντως συνέβη.
Ο συλλογισμός ήταν συγκλονιστικός, αλλά με συγκρατούσε το ότι μετρούσαμε τα δεδομένα ενός ταξιδιού στη ρωμαϊκή πλέον εποχή – μια εποχή που ίσως οι ταξιδιώτες να είχαν και Μηχανισμό των Αντικυθήρων εν πλω». Τι στοιχεία είχαμε ότι πλοία της μινωικής εποχής κατόρθωναν το ταξίδι; Οι εκπλήξεις από τη χώρα των Βίκινγκς (βλ.ένθετο) έδωσαν ίσως την απάντηση.

Ιχνη και ίντριγκες στον Νέο Κόσμο
Απίστευτη συλλογή στρατιωτών και αρμάτων στο Ιλινόι, αλλά είναι αληθινή;
Απέμενε το να βρει κανένας αντίστοιχα αποδεικτικά στοιχεία στις ακτές του Αγίου Λαυρεντίου ή της λίμνης Superior για να δεχτεί ως πιθανό το απίθανο των Μινωιτών στην Αμερική. Ο Menzies ανέφερε ως τέτοια «1.200 περίπου μινωικά ευρήματα γύρω από τη λίμνη Superior». Βάλθηκα λοιπόν να τα βρω.
Προέκυψε ότι ευρήματα υπάρχουν όντως πολλά: τα πρώτα στοιχεία μη ινδιάνικης εξόρυξης βρέθηκαν σε φλέβες χαλκού, στη χερσόνησο Keweenaw της λίμνης Superior – κοντά σε ένα χωριό που ονομάζεται... Λαύριο (Laurium). Εκεί βρέθηκε και το πετρόγλυφο ενός άκρως συμβολικού μινωικού πλοίου (βλ. http://megalithicresearch.blogspot.com/2009/12/petroglyph-of-sailing-boat-copper.html). Επίσης, στο Newberry του Μίσιγκαν, είχαν ήδη από το 1896 βρεθεί τρία αγαλματίδια και μία πινακίδα με «περίεργη γραφή». Κανένας δεν μπορούσε να την ερμηνεύσει τότε, αλλά όταν ο Εβανς προχώρησε στις ανασκαφές της Κνωσού – το 1900 – έγινε προφανές ότι η γραφή συγγένευε με τη Γραμμική Α. Η πληθώρα όμως των «απεικονιστικών στοιχείων» που παραπέμπουν στη Μεσόγειο βρέθηκε στη συνέχεια σε χέρια ιδιωτών, με τα περισσότερα να καταλήγουν σε άγνωστους συλλέκτες και πολλά – χρυσά και ασημένια – να φημολογείται ότι έχουν λιωθεί από τους άπληστους θηρευτές τους. Τα περισσότερα είχαν βρεθεί το 1925, από έναν αγρότη του Ιλινόις, τον Orville Lowery, και το 1982 από έναν τυχοδιώκτη, ονόματι Russ Burrows, που ισχυρίστηκε ότι βρήκε ένα ιερό και 13 ασύλητους τάφους σε ένα σύμπλεγμα σπηλαίων, επίσης στο Ιλινόις.
Εν κατακλείδι και συνοπτικά, τα παρατιθέμενα στο Διαδίκτυο ευρήματα επί αμερικανικού εδάφους περιλαμβάνουν πάμπολλες πέτρες με χαραγμένες επάνω τους μορφές στρατιωτών με στολές που θυμίζουν Μινωίτες, Φιλισταίους, Μυκηναίους, Φοίνικες και Αιγυπτίους, αρκετά πετρόγλυφα με μινωικού και αιγυπτιακού τύπου πλοία, και επιγραφές που άλλες θεωρούνται κυπρομινωικής γραφής και άλλες σύμμεικτες με ετρουσκικές, λατινικές και ελληνικές λέξεις. Το πιο εύγλωττο όμως οπτικά στοιχείο (εφόσον αποδειχθεί και αυθεντικό) είναι ένα μετάλλιο που βρέθηκε στο Cleveland του Οχάιο το 2006, με τον μινωικό πέλεκυ στη μία πλευρά και στην άλλη τον Πρίγκιπα των Κρίνων, που γνωρίζουμε από την τοιχογραφία στο ανάκτορο της Κνωσού (1690 π.Χ.)!

Αυτόκλητοι αρχαιολόγοι - μεσσίες

Σιωπηλοί μάρτυρες αυτές οι πέτρες του Μίσιγκαν, με μινωικά και μυκηναϊκά πλοία χαραγμένα πάνω τους
To θέμα περιπλέχθηκε περισσότερο όταν τους «Ιντιάνα Τζόουνς του Χαλκού» προσέγγισαν «στρατευμένοι αρχαιολόγοι», εκ μέρους της Εκκλησίας των Μορμόνων, οι οποίοι πάσχιζαν να δικαιώσουν τα ρηθέντα υπό του προφήτη τους ότι την Αμερική είχαν εποικίσει... Ιουδαίοι, γύρω στο 2000 π.Χ. Εκτοτε έχει στηθεί ένα απίστευτο γαϊτανάκι, με κάθε είδους ερμηνείες των ευρημάτων να ξεφυτρώνουν στο παραεπιστημονικό περιοδικό Ancient American (www.ancientamerican.com/), ενώ η επίσημη αρχαιολογία απέχει. Αυτή η παράδοξη κατάσταση έχει οδηγήσει σε αδυναμία διασταύρωσης της αλήθειας των ισχυρισμών και στην έκφραση ακραιφνών θεωριών. Για παράδειγμα, ένας επιγραφολόγος ονόματι Paul Schaffranke ισχυρίστηκε σε διάλεξη του 1995 (βλ. www.youtube.com/watch?v=ZO9OstWDAac) ότι αποκρυπτογράφησε τη σύμμεικτη γραφή των αρχαίων πινακίδων και ότι αυτή διηγείται ένα απίστευτο ρέκβιεμ των πρώτων εκείνων αποίκων της Αμερικής: ότι Ελληνες της Αλεξάνδρειας – φυγάδες της χριστιανοκρατούμενης πλέον Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας – κατέφυγαν στο τελευταίο προπύργιο των Φοινίκων, στη Μαυριτανία, κι από εκεί έφθασαν όλοι μαζί στις Μεγάλες Λίμνες, για να χτίσουν το μεικτό και τελευταίο τους βασίλειο!

Κρητικό DNA στους Ινδιάνους!
Το μόνο επιστημονικό που έχουμε προς υποστήριξη όλων των σεναρίων αποίκισης από τη Μεσόγειο είναι η γενετική μελέτη «Origin and Diffusion of mtDNA Haplogroup X», του 2003 (βλ. www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1180497/). Σε αυτήν εντοπίστηκε ότι το μιτοχoνδριακό DNA haplogroup X2 που απαντάται στους Κρήτες σε υψηλό ποσοστό (7,2%) απαντάται σε παρόμοια υψηλό ποσοστό (ως 5%) και σε 20.000 μέλη ινδιάνικων φυλών της ΒΑ Αμερικής! Σε παρόμοιο «ευρασιατικό συμπέρασμα» είχε καταλήξει και η κρανιακή συγκριτική μελέτη του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν «Old World sources of the first New World human inhabitants: a comparative craniofacial view», του 2001 (βλ. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11481450). Επειτα, το 2008, η εργασία μιας ομάδας ερευνητών από πανεπιστήμια της Ελλάδας, των ΗΠΑ, του Καναδά, της Ρωσίας και της Τουρκίας, υπό τον καθηγητή του Αριστοτελείου Κωνσταντίνο Τριανταφυλλίδη, έστρεψε τον προβολέα της γενετικής ιχνηλάτησης ακόμα πιο πίσω: αποφάνθηκε βάσει DNA ότι οι Μινωίτες είχαν εγκατασταθεί στην Κρήτη προερχόμενοι από την Ανατολία – τα μέρη που τη 2η χιλιετία π.Χ. κατέλαβαν οι Χετταίοι.
Και τότε θυμήθηκα ότι ο Μίνωας είχε παντρευτεί τη μάγισσα πριγκίπισσα των Κόλχων, Πασιφάη. Να ήταν η Κολχίδα το αδελφό βασίλειο των εκπατρισμένων Μινωιτών; Το σενάριο ταιριάζει πολύ με το ότι Γεωργιανοί επιγραφολόγοι επιμένουν πως η γλώσσα του Δίσκου της Φαιστού είναι στην ιερατική γραφή της αρχαίας Κολχίδας (βλ. www.tovima.gr/science/article/?aid=251116). Και παίρνουν νέο νόημα για την έκταση της μινωικής θαλασσοκρατίας τα όσα είχε πει στα «Αργοναυτικά» ο Ορφέας, για διαφυγή των Αργοναυτών στη Βαλτική μέσω του Βορυσθένη (Δνείπερου) και κατέβασμα ως το νησί της αδελφής της Μήδειας, Κίρκης, στα ανοιχτά της Μαυριτανίας...

Θα ξαναγράψουμε τα βιβλία;
Είναι όμως αυτά αρκετά για να γράψουμε ξανά τα βιβλία της Ιστορίας, να ξεχάσουμε το «ο Κολόμβος ήταν Χιώτης» και να αποδυθούμε στο «ο Τελευταίος των Μοϊκανών ήταν πατριωτάτσι»; Οχι ακόμα. Κάποιες μούμιες που βρέθηκαν τόσο στην περιοχή «αποίκησης» της Αμερικής όσο και στη γειτονιά του Stonehenge στην Αγγλία ίσως φωτίσουν καλύτερα την υπόθεση. Αλλά σιγουριά θα έχουμε μόνον αν αποφανθούν επίσημα οι αρχαιολόγοι.
«Γιατί», ρώτησα τον καθηγητή Μαριολάκο, «εφόσον είστε και μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), δεν στέλνετε μια αρχαιολογική αποστολή στη λίμνη Superior;». «Θα έπρεπε, καθόσον τώρα έχουν εντοπιστεί και βυθισμένα λιμενικά έργα στην περιοχή» μου απάντησε. «Από επιστημονική άποψη, οι έλληνες επιστήμονες μπορούν να φέρουν σε πέρας το ερευνητικό έργο – και μέσα σε ένα με δύο χρόνια θα είχαμε τις απαντήσεις. Ομως, το ΚΑΣ είναι ένα γνωμοδοτικό Συμβούλιο, που δεν διαμορφώνει την ερευνητική πολιτική του υπουργείου και, συνεπώς, δεν μπορεί να πάρει αυτό την απόφαση. Πέραν του υπουργείου, βέβαια, υπάρχουν και τα αρχαιολογικά τμήματα του Πανεπιστημίου. Αλλά, για να γίνουν αυτά, πρέπει αφενός να βρεθούν οι απαραίτητοι πόροι και αφετέρου να το θέλουν και να το ζητήσουν οι ίδιοι οι αρχαιολόγοι μας» συμπλήρωσε με νόημα.

ΥΓ.: Εκτός των προαναφερθέντων βιβλίων και μελετών στο κείμενο, ενδιαφέρουσες πηγές είναι και οι εξής:
* «Cultural Interactions in Europe and the Eastern Mediterranean During the Bronze Age (3000-500 BC)».
* «The Early Minoan Colonization of Spain», W. Sheppard Baird - στο www.minoanatlantis.com/Minoan_Spain.php
* «Minoans and Phoenicians» στο www.phoenician.org/minoans_phoenicians_paper.htm
Για τον αντίλογο των αμερικανών αρχαιολόγων στην ερασιτεχνική αναζήτηση αρχαίων αποίκων, διαβάστε το www.csicop.org/si/show/civilizations_lost_and_found_fabricating_history_-_part_one_an_alternate_re/



ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΩΝ ΒΙΚΙΝΓΚΣ
Μινωικά πλοία… στη Νορβηγία
Αναζήτησα εικόνες μινωικών πλοίων στο Διαδίκτυο, εστιάζοντας στις σκανδιναβικές πηγές προέλευσης, κι άρχισα να πέφτω από έκπληξη σε έκπληξη: τα νότια παράλια της Νορβηγίας (Oestfold) και της Σουηδίας (Bohuslan), αλλά και ένα νησί της Δανίας καταμεσής της Βαλτικής (Bornholm), είναι διάσπαρτα με πετρόγλυφα μινωικών πλοίων της Εποχής του Χαλκού! Μάλιστα, το 2005, δύο σουηδοί καθηγητές Αρχαιολογίας (ο Kristian Kristiansen του Πανεπιστημίου του Gothenburg και ο Thomas B. Larsson του Πανεπιστημίου Umea) εξέδωσαν στο Cambridge University Press βιβλίο με τίτλο «Η αυγή της κοινωνίας της Εποχής του Χαλκού» (The Rise of Bronze Age Society), στο οποίο εξηγούν ότι η πληθώρα αυτών των ευρημάτων – αλλά και επιγραφών τόσο σε Γραμμική Α όσο και σε Γραμμική Β – δεν μπορεί να εξηγηθεί παρά με πολιτισμική επαφή των Μινωιτών και Μυκηναίων με τη Σκανδιναβία. Σημειώνουν δε ότι πρώτα έφθασαν στη σημερινή Νότια Γερμανία και τη Δανία, όπου έχουν βρεθεί σπαθιά και διαδήματα.
Επειτα, κάτι ακόμη πιο χειροπιαστό υπέπεσε στην αντίληψή μου: το αρχαιότερο σκάφος της Βόρειας Ευρώπης είναι το «Hjortspring» του 350 π.Χ., που τώρα εκτίθεται στο Εθνικό Μουσείο της Δανίας. Οπως μπορείτε να διαβάσετε στη Wikipedia (http://en.wikipedia.org/wiki/Hjortspringboat) ήταν μήκους 21 μέτρων και μετέφερε ως 23 οπλισμένους άνδρες. Κατασκευαστικά είναι ο πρόγονος των Drakkar των Βίκινγκς, αλλά «παραμένει ανεξήγητη η ιδιορρυθμία πλώρης και πρύμνης». Μία ιδιορρυθμία εμφανώς υπαρκτή και σε πολλά από τα χαραγμένα σε γρανίτη «σκίτσα» πλοίων της Εποχής του Χαλκού! Δηλαδή, έχουμε το ενδεχόμενο όχι μόνον να έφθασαν ως εκεί τα πλοία του Μίνωα, αλλά και να μεταλαμπάδευσαν την τεχνογνωσία που έφερε τους Βίκινγκς στη Γροιλανδία και τη Νέα Γη 35 αιώνες αργότερα... 
Για όσους εκ των αρχαιολόγων μας επιθυμούν να ψάξουν το θέμα, υπάρχει το σχετικό βιβλίο «A Pre-Roman Iron-Age Warship in Context», που εξέδωσαν το Viking Ship Museum και το Εθνικό Μουσείο της Δανίας, με την επιμέλεια των Ole Crumlin-Pedersen και Athena Trakadas (!) Για εμάς τους υπόλοιπους, ίσως αρκεί το ότι ο Πυθέας ο Μασσαλιώτης επανέλαβε αργότερα αυτό το ταξίδι, τον 4ο αι. π.Χ. και περιέγραψε πρώτος και με ακρίβεια το εμπόριο κασσίτερου στην Κορνουάλη, τις παλίρροιες που συναντούσε περιπλέοντας τη Βρετανία, τις διαστάσεις των βρετανικών νησιών, το φιόρδ της Χριστιανίας στη Νορβηγία, τους Γότθους στο νησί Bornholm της Δανίας, τα νησιά Faroe (μεταξύ Σκωτίας και Ισλανδίας, όπου και σήμερα ένα νησάκι ονομάζεται... Mykines) και, τέλος, την Ισλανδία, που τότε πια ονομαζόταν Εσχατη Θούλη.

 http://www.tovima.gr/science/article/?aid=452189

Μινωικές αποικίες στην Αμερική;
Ξαναχτίζοντας την «Αργώ», ο Βασίλης Δελημήτρος και ο Tim Severin απέδειξαν το 1984 ότι μπορούσε να φτάσει στην Κολχίδα. Θα μπορούσε όμως να νικήσει τον ωκεανό;


εκτύπωση 
 


Ενώ το παρόν αυτού του τόπου μαστίζει η απογοήτευση, το παρελθόν του δεν παύει να μας εκπλήσσει γοητευτικά. Και είναι τόσο πολλές οι εκπλήξεις ώστε να δυσπιστεί κανείς για οτιδήποτε, ακόμη κι αν είναι σκαλισμένο σε γρανίτη. Κάτι τέτοιο, το ασύλληπτο, διηγούνται τα βράχια Σκανδιναβίας και Β. Αμερικής: ότι οι πρόγονοι των Κρητών «έκοβαν βόλτες» στον Ατλαντικό, αρμέγοντας τα πλούτη Βαλτικής και Αμερικής, 40 ολόκληρους αιώνες προτού ο Κολόμβος φιλήσει το χώμα των «Δυτικών Ινδιών»! Το πώς και υπό ποιους όρους θα μπορούσε να συμβεί αυτό είναι κάτι που η κοινή λογική εύκολα θα κατέτασσε στην παραεπιστημονική φιλολογία και στην εθνικιστική μυθοπλασία. Ομως, προτού υποκύψετε στο εύκολο της απόρριψης, ρίξτε μια ματιά στα συσσωρευόμενα αποδεικτικά στοιχεία. «Το Βήμα» τα ιχνηλάτησε για εσάς.  
Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια αφότου πρωτάκουσα – από τον αείμνηστο καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών Αντώνη Κονταράτο, συγκεκριμένα – για το ενδεχόμενο αρχαίοι Ελληνες να είχαν φθάσει στην... Αμερική, ψάχνοντας για νέες πηγές μετάλλων. Ομολογώ ότι χαμογέλασα τότε, σκεπτόμενος όλα τα υπόλοιπα απίθανα που είχα διαβάσει για αρχαίους Ελληνες στη Ν. Αμερική, την Αυστραλία ή την Ιαπωνία. Και θα κρατούσα στο απωθημένο αυτή τη θεωρία αν δεν μάθαινα για  ένα πρόσφατο βιβλίο – το The Lost Empire of Atlantis του Gavin Menzies – που επανέφερε παταγωδώς το θέμα και ανακίνησε σωρεία συζητήσεων στο Διαδίκτυο.
Στο βιβλίο του ο Menzies ακολουθεί αρχικά τα ίχνη των Μινωιτών στη Μικρά Ασία, την Αίγυπτο, την Υεμένη, την Ινδία και την Κεϊλάνη – όπου τα έπη Sangam των Tamil μιλούν ακόμα για «τα υπέροχα πλοία των Ελλήνων που φέρνουν χρυσό και φεύγουν φορτωμένα πιπέρι...». Εκπληκτος από τα μουσειακά ευρήματα που δικαίωναν τον Στράβωνα και τον Πτολεμαίο, ο συγγραφέας αναλογίστηκε όχι μόνον τα μυστικά ναυσιπλοΐας που πρέπει να κατείχαν οι Μινωίτες, αλλά και το πού έβρισκαν όλες εκείνες τις ποσότητες μετάλλων που εμπορεύονταν. Η Κύπρος με τα μεταλλεία χαλκού γνωρίζουμε ιστορικά ότι δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει καν στις απαιτήσεις των Φαραώ. Κι όμως, οι Μινωίτες τους έδωσαν χάλκινα πριόνια ενισχυμένα με κασσίτερο για να κόψουν τους ογκόλιθους των πυραμίδων τους... Καταπώς βρέθηκε γραμμένο στα αρχεία του βασιλιά Σάργκον των Ακκαδίων, τα μινωικά πλοία έφερναν ήδη από το 2350 π.Χ. κασσίτερο, από την Ισπανία και τη Βρετανία. Κι έπειτα, εκείνο το απίθανο εύρημα του 1450 π.Χ. στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης από πού ήρθε; Lasioderma serricorne, δηλαδή κάμπια των φύλλων καπνού! Ναι, του καπνού που όλοι γνωρίζαμε ότι πρωτόφτασε στην Ευρώπη τον 16ο αι. μ.Χ. από την αμερικανική ήπειρο. Οπότε, ο Menzies στράφηκε τώρα δυτικά, ψάχνοντας να βρει κατά πόσο – και πώς – εκείνοι οι ατρόμητοι ναυτικοί είχαν όχι μόνον διαβεί τις Ηράκλειες Πύλες, αλλά και είχαν φθάσει στον Νέο Κόσμο.

Μινωίτες και Μυκηναίοι στις ακτές του Ατλαντικού
Το αρχαιότερο πλοίο των ακτών των Βίκινγκς, το Hjortspring, έχει τη μορφή των πετρόγλυφων μινωικών καραβιών
Ο μίτος που ξετύλιξε στο υπόλοιπο του βιβλίου του αυτός ο 72χρονος πρώην αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού της Βρετανίας δεν ήταν πρωτόγνωρος: Πριν από δύο χρόνια, τόσο στο κανάλι της ΝΕΤ όσο και στα «Νέα» (βλ. www.tanea.gr/politismos/article/?aid=4557236), ο ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου Ηλίας Μαριολάκος είχε υποστηρίξει την ιδέα ότι οι αρχαίοι πρόγονοί μας είχαν εξερευνήσει τις παράκτιες περιοχές της Ισπανίας, Γαλλίας, Βρετανίας και Ιρλανδίας ψάχνοντας για μέταλλα και ίσως είχαν φθάσει στην Ισλανδία, τη Γροιλανδία και την Αμερική.
Αναλυτικά, το σκεπτικό του ο κ. Μαριολάκος το παρέθεσε σε μία εργασία που θα βρείτε δημοσιευμένη στο Διαδίκτυο (www.ekke.gr/estia/Cooper/Mariolakos/New_Mariolakos_greek.pdf). Εκεί, ενημερώνει αρχικά για το πώς και ασχολείται με τέτοιο θέμα ένας γεωλόγος: «Η γεωμυθολογία είναι ένας κλάδος των γεωεπιστημών που ασχολείται με τις φυσικογεωλογικές συνθήκες που επικρατούσαν κατά τη διάρκεια της μυθολογικής εποχής και, μέσω αυτής της ανάλυσης, βρίσκει την αμοιβαία σχέση μεταξύ γεωλογίας και μυθολογίας. Η δική μου εμπειρία, ως γεωλόγου ο οποίος έχει περάσει τη ζωή του μελετώντας τη γεωλογία της Ελλάδας, έδειξε ότι (...) στην ελληνική μυθολογία περιλαμβάνονται και φυσικογεωλογικές διεργασίες που εξελίσσονται σε πολύ μακρινές περιοχές, όπως στην περιοχή του Βόρειου Ατλαντικού και αλλού». Και αναλύει έπειτα διεξοδικά τις αρχαίες πηγές που εξέτασε, όπως το έργο του Πλουτάρχου «Περί του εμφαινομένου προσώπου τω κύκλω της Σελήνης».

Τα «ύποπτα» ορυχεία
Δύσπιστος ων, τον αναζήτησα για να μου δώσει «πειστήρια». Από τα όσα μου είπε συνήγαγα ότι υπήρξαν δύο κλειδιά που ξεκλείδωσαν την υπόθεση των «Ελλήνων στην Αμερική». Το ένα ήταν ένα μεταλλουργικό ανεξήγητο: οι αρχαιολόγοι των ΗΠΑ έχουν βρει 5.000 ανοιχτά ορυχεία χαλκού (σχεδόν απόλυτα καθαρού) στις ακτές της λίμνης Superior, μεταξύ Μίσιγκαν των ΗΠΑ και Καναδά, απ’ όπου έχουν εξαχθεί κάπου 500.000 τόνοι μεταξύ 2470 - 1050 π.Χ., που... κανένας δεν γνωρίζει πού πήγαν! Συγκεκριμένα, οι τότε Ινδιάνοι των περιοχών αυτών ζούσαν στη Λίθινη Εποχή και μόνο μετά το 1500 π.Χ. αρχίζουν να χρησιμοποιούν περιορισμένες ποσότητες χαλκού – κι αυτές μόνο για κοσμήματα. Ποιος λοιπόν ήταν ο «κλέφτης» κι από πού και πώς ήρθε;
Δεδομένου ότι η Μεσόγειος και η Μεσοποταμία ήταν εκείνες που τότε διέρχονταν την Εποχή του Χαλκού (και ο χαλκός ήταν τότε ακριβότερος κι από το χρυσάφι), οι υποψίες στρέφονται προς τα εκεί. Κατά εντυπωσιακή μάλιστα συγκυρία, οι μυστηριώδεις μαζικές εξορύξεις χαλκού τόσο στη Βόρεια Αμερική όσο και στην Ισπανία και τη Βρετανία σταμάτησαν γύρω στο 1350 π.Χ. – την εποχή που το ηφαίστειο της Θήρας καθόρισε τη μοίρα των Μινωιτών. Και οι Ελληνες που παρέλαβαν τη σκυτάλη (Αχαιοί Μυκηναίοι αρχικά, Δωριείς και Ιωνες στη συνέχεια) είναι οι μόνοι που διηγούνται ταξίδια από παλιά στην Ωγυγία (Ισλανδία), το Κρόνιο Πέλαγος και τις δυτικότερες ακτές.
Για το πώς πήγαν, η απάντηση θα μπορούσε να δοθεί μόνο με το κλειδί που λέγεται γνώση των ωκεάνιων ρευμάτων – των ρευμάτων του ωκεανού που ο Ομηρος περιέγραφε ως βαθύρροο και βαθυδίνη. Το ρεύμα του Κόλπου του Mεξικού, το περίφημο Gulf Stream, στριφογυρνά στον Ατλαντικό και διακλαδίζεται σε βρόγχους που εισχωρούν στη Μεσόγειο και στη Βαλτική. Οποιος γνωρίζει αυτές τις υδροτσουλήθρες και τοποθετεί κατάλληλα το σκαρί του επάνω τους «πετάει». Για παράδειγμα – λέει ο κ. Μαριολάκος – ο Πλούταρχος αποφαίνεται πως ένα σκαρί σαν την «Αργώ» μπορούσε να διανύσει τα 900 χλμ. απόστασης Βρετανίας -Ισλανδίας σε 5 ημέρες (4-5 μίλια/ ώρα).

Μινωικές κρουαζιέρες στο Κρόνιο Πέλαγος


Μινωικές λέξεις και σκίτσα πλοίων περιμένουν την εξήγησή τους στα βράχια των ακτών της Βαλτικής
Τα επιχειρήματα του καθηγητή Μαριολάκου ήταν εντυπωσιακά και μου φαίνονταν λογικά. Το δυσθεώρητο όμως του επιτεύγματος δεν μπορούσε να ικανοποιηθεί παρά μόνο με αποδείξεις για το ότι αρχαϊκά πλοία σαν την «Αργώ» μπορούσαν να πάνε τόσο μακριά – πόσω μάλλον τα ακόμα αρχαιότερα μινωικά. Θυμήθηκα ένα δημοσίευμα του 2010, από νορβηγική εφημερίδα, σύμφωνα με το οποίο είχαν βρεθεί μυστηριώδη γράμματα της περιόδου 1800 - 1000 π.Χ. σκαλισμένα σε γρανίτη. Τα γράμματα αυτά αποκρυπτογράφησε ως μινωικά ο νορβηγός γλωσσολόγος και ακαδημαϊκός Kjell Aartun και τιμήθηκε γι’ αυτό με το χρυσό μετάλλιο του βασιλιά. Κατά τον Aartun, οι μινωικές λέξεις μεταφράζονταν «Μαλακός και καθαρός», αναφερόμενες στο μεγαλύτερο κοίτασμα αργύρου όλης της Ευρώπης που είχαν εντοπίσει στο Kongsberg του Οσλο αυτοί οι απίστευτοι κυνηγοί θησαυρών. Αλλά μήπως είχαν αφήσει και άλλα ίχνη πίσω τους;
Ρώτησα σχετικά τον δρα Μηνά Τσικριτσή, που πρότινος είχε εντοπίσει τον «πήλινο υπολογιστή ναυσιπλοΐας» των Μινωιτών (βλ. www.tovima.gr/science/research/article/?aid=391944). Κατά την επικοινωνία μας αμφισβήτησε την ερμηνεία του Aartun, αλλά ήταν βέβαιος για το ότι επρόκειτο για Μινωίτες, καθώς μια πρόσφατη μελέτη του προσέθεσε υποστηρικτικά στοιχεία στη θεωρία του καθηγητή Μαριολάκου για πέρασμα στην αντίπερα όχθη του ωκεανού. Μου είπε συγκεκριμένα:

Ο Πλούταρχος περί... Καναδά

Μία από τις παράλιες φλέβες χαλκού στη λίμνη Superior των ΗΠΑ, με τα πανάρχαια ίχνη εξόρυξης
- «Ο Πλούταρχος γράφει: "Οσο για τη μεγάλη ήπειρο, από την οποία η μεγάλη θάλασσα περιέχεται σε κύκλο, από τα άλλα νησιά απέχει λιγότερο, από την Ωγυγία όμως γύρω στα πέντε χιλιάδες στάδια ταξιδεύοντας με πλοία με κουπιά. (...) Από την ηπειρωτική γη τα κοντινά μέρη κατοικούν Ελληνες, γύρω από κόλπο όχι μικρότερο από την Μαιώτιδα (λίμνη), του οποίου το στόμα βρίσκεται στην ίδια ευθεία με το στόμα της Κασπίας θάλασσας". Οι αποστάσεις μεταξύ Γροιλανδίας, Νέας Γης και νησιού Baffin του Καναδά είναι περίπου 1.140 χλμ., ενώ μεταξύ Νέας Γης και νησιού Baffin είναι περίπου 1.300 χλμ. Η αναφορά ότι γύρω από τον κόλπο κατοικούν Ελληνες μας φανερώνει μια αποικία στον κόλπο του Αγ. Λαυρεντίου.
Το σημαντικό όμως στην περιγραφή αυτή είναι ότι μας παρέχει γεωγραφικές πληροφορίες οι οποίες είναι σωστές. Πράγματι, ο κόλπος του Αγ. Λαυρεντίου μοιάζει με τη Μαιώτιδα λίμνη (Αζοφική Θάλασσα, στον Εύξεινο Πόντο) και είναι λίγο μεγαλύτερος. Οσο για την πληροφορία ότι το στόμιο του κόλπου είναι στην ίδια ευθεία με το στόμιο της Κασπίας, κοιτώντας στο Google Earth εύκολα διακρίνουμε ότι τα δύο στόμια βρίσκονται σε βόρειο γεωγραφικό πλάτος 47ο, άρα στην ίδια ευθεία. Αυτή η πληροφορία είναι και η μοναδική αναφορά στην αρχαία γραμματεία που μας δείχνει ότι μπορούσαν εκείνη την εποχή να προσδιορίζουν το γεωγραφικό πλάτος ενός τόπου. Αλλά υπάρχει και κάτι ακόμη στον Πλούταρχο που θεωρώ απόδειξη αληθείας για τα ταξίδια στην Αμερική».
- Δηλαδή... τι;
- «Μας λέει: "Οταν λοιπόν ο αστέρας του Κρόνου, τον οποίο εμείς αποκαλούμε Φαίνοντα ενώ εκείνοι Νυκτούρο, φτάσει στον Ταύρο μετά από περίοδο τριάντα ετών, αφού προετοιμάσουν επί χρόνο πολύ τη θυσία... (ξεκινούν το ταξίδι της επιστροφής)". Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να ελέγξουμε αστρονομικά την περίοδο που πιθανόν έγινε το συγκεκριμένο ταξίδι που εξιστορεί. Ο Πλάτωνας είχε κατατάξει τους πλανήτες στο ηλιακό σύστημα, σε σειρά από έξω προς τα μέσα ως προς τη Γη, με τα εξής ονόματα: Φαίνοντας (ο Κρόνος), Φαέθοντας (ο Δίας), Πυρόεντας (ο Αρης), Εωσφόρος (η Αφροδίτη), Στίλβοντας (ο Ερμής), Ηλιος και Σελήνη. Το όνομα Φαίνοντας ετυμολογικά σημαίνει αυτόν που γίνεται ορατός, ενώ η λέξη Νυκτούρος σημαίνει αυτόν που είναι τελευταίος στη νύκτα. Με χρήση ειδικού προγράμματος αστρονομίας έλεγξα στις γεωγραφικές συντεταγμένες του Καναδά για την εποχή του Πλουτάρχου (1ου αι. μ.Χ.) σε ποια χρονολογία και σε ποιον μήνα ο πλανήτης Κρόνος βρίσκεται στον αστερισμό του Ταύρου πριν ανατείλει ο Ηλιος. Επιβεβαίωσα ότι κάθε 30 σεληνιακά χρόνια εμφανίζεται όντως το φαινόμενο να ανατέλλει ο Κρόνος στον Ταύρο. Επειτα, πάλι, ο Πλούταρχος λέει: "Τα νησιά που βρίσκονται πέρα κατοικούνται από Ελληνες και βλέπουν τον Ηλιο να κρύβεται για λιγότερο από μία ώρα επί τριάντα μέρες. Και η νύχτα εκεί έχει ελαφρύ σκοτάδι και λυκαυγές που φέγγει από τη δύση". Εφόσον το ταξίδι επιστροφής ξεκινούσε αρχές Ιουνίου, τότε πρέπει να ελέγξουμε πού έβλεπαν τον Ηλιο να κρύβεται λιγότερο από μία ώρα για 30 ημέρες. Με κατάλληλο πρόγραμμα βρήκα ότι την εποχή του 1ου αι. π.Χ. στη Γροιλανδία (60ο βόρεια) ο Ηλιος έδυε μία ώρα μεταξύ 4-5 π.μ. και αυτό συνέβαινε για χρονικό διάστημα ενός μήνα, από 9/6 ως και 9/7. Η ταύτιση αυτή δηλώνει ότι αρχικά ταξίδευαν βόρεια, φθάνοντας κοντά στον Αρκτικό Κύκλο, όπου τη θάλασσα ονόμαζαν Κρόνιο Πέλαγος. Στην περιοχή αυτή η νύχτα έχει όντως λυκαυγές και ελαφρύ σκοτάδι. Η αστρονομική σύνδεση, σε συνδυασμό με τις γεωγραφικές γνώσεις των δύο τόπων που έχουν ίδιο γεωγραφικό πλάτος, καταδεικνύει ότι το ταξίδι που περιγράφει ο Πλούταρχος – από την Αμερική στην Καρχηδόνα, το 86 μ.Χ. – όντως συνέβη.
Ο συλλογισμός ήταν συγκλονιστικός, αλλά με συγκρατούσε το ότι μετρούσαμε τα δεδομένα ενός ταξιδιού στη ρωμαϊκή πλέον εποχή – μια εποχή που ίσως οι ταξιδιώτες να είχαν και Μηχανισμό των Αντικυθήρων εν πλω». Τι στοιχεία είχαμε ότι πλοία της μινωικής εποχής κατόρθωναν το ταξίδι; Οι εκπλήξεις από τη χώρα των Βίκινγκς (βλ.ένθετο) έδωσαν ίσως την απάντηση.

Ιχνη και ίντριγκες στον Νέο Κόσμο
Απίστευτη συλλογή στρατιωτών και αρμάτων στο Ιλινόι, αλλά είναι αληθινή;
Απέμενε το να βρει κανένας αντίστοιχα αποδεικτικά στοιχεία στις ακτές του Αγίου Λαυρεντίου ή της λίμνης Superior για να δεχτεί ως πιθανό το απίθανο των Μινωιτών στην Αμερική. Ο Menzies ανέφερε ως τέτοια «1.200 περίπου μινωικά ευρήματα γύρω από τη λίμνη Superior». Βάλθηκα λοιπόν να τα βρω.
Προέκυψε ότι ευρήματα υπάρχουν όντως πολλά: τα πρώτα στοιχεία μη ινδιάνικης εξόρυξης βρέθηκαν σε φλέβες χαλκού, στη χερσόνησο Keweenaw της λίμνης Superior – κοντά σε ένα χωριό που ονομάζεται... Λαύριο (Laurium). Εκεί βρέθηκε και το πετρόγλυφο ενός άκρως συμβολικού μινωικού πλοίου (βλ. http://megalithicresearch.blogspot.com/2009/12/petroglyph-of-sailing-boat-copper.html). Επίσης, στο Newberry του Μίσιγκαν, είχαν ήδη από το 1896 βρεθεί τρία αγαλματίδια και μία πινακίδα με «περίεργη γραφή». Κανένας δεν μπορούσε να την ερμηνεύσει τότε, αλλά όταν ο Εβανς προχώρησε στις ανασκαφές της Κνωσού – το 1900 – έγινε προφανές ότι η γραφή συγγένευε με τη Γραμμική Α. Η πληθώρα όμως των «απεικονιστικών στοιχείων» που παραπέμπουν στη Μεσόγειο βρέθηκε στη συνέχεια σε χέρια ιδιωτών, με τα περισσότερα να καταλήγουν σε άγνωστους συλλέκτες και πολλά – χρυσά και ασημένια – να φημολογείται ότι έχουν λιωθεί από τους άπληστους θηρευτές τους. Τα περισσότερα είχαν βρεθεί το 1925, από έναν αγρότη του Ιλινόις, τον Orville Lowery, και το 1982 από έναν τυχοδιώκτη, ονόματι Russ Burrows, που ισχυρίστηκε ότι βρήκε ένα ιερό και 13 ασύλητους τάφους σε ένα σύμπλεγμα σπηλαίων, επίσης στο Ιλινόις.
Εν κατακλείδι και συνοπτικά, τα παρατιθέμενα στο Διαδίκτυο ευρήματα επί αμερικανικού εδάφους περιλαμβάνουν πάμπολλες πέτρες με χαραγμένες επάνω τους μορφές στρατιωτών με στολές που θυμίζουν Μινωίτες, Φιλισταίους, Μυκηναίους, Φοίνικες και Αιγυπτίους, αρκετά πετρόγλυφα με μινωικού και αιγυπτιακού τύπου πλοία, και επιγραφές που άλλες θεωρούνται κυπρομινωικής γραφής και άλλες σύμμεικτες με ετρουσκικές, λατινικές και ελληνικές λέξεις. Το πιο εύγλωττο όμως οπτικά στοιχείο (εφόσον αποδειχθεί και αυθεντικό) είναι ένα μετάλλιο που βρέθηκε στο Cleveland του Οχάιο το 2006, με τον μινωικό πέλεκυ στη μία πλευρά και στην άλλη τον Πρίγκιπα των Κρίνων, που γνωρίζουμε από την τοιχογραφία στο ανάκτορο της Κνωσού (1690 π.Χ.)!

Αυτόκλητοι αρχαιολόγοι - μεσσίες

Σιωπηλοί μάρτυρες αυτές οι πέτρες του Μίσιγκαν, με μινωικά και μυκηναϊκά πλοία χαραγμένα πάνω τους
To θέμα περιπλέχθηκε περισσότερο όταν τους «Ιντιάνα Τζόουνς του Χαλκού» προσέγγισαν «στρατευμένοι αρχαιολόγοι», εκ μέρους της Εκκλησίας των Μορμόνων, οι οποίοι πάσχιζαν να δικαιώσουν τα ρηθέντα υπό του προφήτη τους ότι την Αμερική είχαν εποικίσει... Ιουδαίοι, γύρω στο 2000 π.Χ. Εκτοτε έχει στηθεί ένα απίστευτο γαϊτανάκι, με κάθε είδους ερμηνείες των ευρημάτων να ξεφυτρώνουν στο παραεπιστημονικό περιοδικό Ancient American (www.ancientamerican.com/), ενώ η επίσημη αρχαιολογία απέχει. Αυτή η παράδοξη κατάσταση έχει οδηγήσει σε αδυναμία διασταύρωσης της αλήθειας των ισχυρισμών και στην έκφραση ακραιφνών θεωριών. Για παράδειγμα, ένας επιγραφολόγος ονόματι Paul Schaffranke ισχυρίστηκε σε διάλεξη του 1995 (βλ. www.youtube.com/watch?v=ZO9OstWDAac) ότι αποκρυπτογράφησε τη σύμμεικτη γραφή των αρχαίων πινακίδων και ότι αυτή διηγείται ένα απίστευτο ρέκβιεμ των πρώτων εκείνων αποίκων της Αμερικής: ότι Ελληνες της Αλεξάνδρειας – φυγάδες της χριστιανοκρατούμενης πλέον Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας – κατέφυγαν στο τελευταίο προπύργιο των Φοινίκων, στη Μαυριτανία, κι από εκεί έφθασαν όλοι μαζί στις Μεγάλες Λίμνες, για να χτίσουν το μεικτό και τελευταίο τους βασίλειο!

Κρητικό DNA στους Ινδιάνους!
Το μόνο επιστημονικό που έχουμε προς υποστήριξη όλων των σεναρίων αποίκισης από τη Μεσόγειο είναι η γενετική μελέτη «Origin and Diffusion of mtDNA Haplogroup X», του 2003 (βλ. www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1180497/). Σε αυτήν εντοπίστηκε ότι το μιτοχoνδριακό DNA haplogroup X2 που απαντάται στους Κρήτες σε υψηλό ποσοστό (7,2%) απαντάται σε παρόμοια υψηλό ποσοστό (ως 5%) και σε 20.000 μέλη ινδιάνικων φυλών της ΒΑ Αμερικής! Σε παρόμοιο «ευρασιατικό συμπέρασμα» είχε καταλήξει και η κρανιακή συγκριτική μελέτη του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν «Old World sources of the first New World human inhabitants: a comparative craniofacial view», του 2001 (βλ. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11481450). Επειτα, το 2008, η εργασία μιας ομάδας ερευνητών από πανεπιστήμια της Ελλάδας, των ΗΠΑ, του Καναδά, της Ρωσίας και της Τουρκίας, υπό τον καθηγητή του Αριστοτελείου Κωνσταντίνο Τριανταφυλλίδη, έστρεψε τον προβολέα της γενετικής ιχνηλάτησης ακόμα πιο πίσω: αποφάνθηκε βάσει DNA ότι οι Μινωίτες είχαν εγκατασταθεί στην Κρήτη προερχόμενοι από την Ανατολία – τα μέρη που τη 2η χιλιετία π.Χ. κατέλαβαν οι Χετταίοι.
Και τότε θυμήθηκα ότι ο Μίνωας είχε παντρευτεί τη μάγισσα πριγκίπισσα των Κόλχων, Πασιφάη. Να ήταν η Κολχίδα το αδελφό βασίλειο των εκπατρισμένων Μινωιτών; Το σενάριο ταιριάζει πολύ με το ότι Γεωργιανοί επιγραφολόγοι επιμένουν πως η γλώσσα του Δίσκου της Φαιστού είναι στην ιερατική γραφή της αρχαίας Κολχίδας (βλ. www.tovima.gr/science/article/?aid=251116). Και παίρνουν νέο νόημα για την έκταση της μινωικής θαλασσοκρατίας τα όσα είχε πει στα «Αργοναυτικά» ο Ορφέας, για διαφυγή των Αργοναυτών στη Βαλτική μέσω του Βορυσθένη (Δνείπερου) και κατέβασμα ως το νησί της αδελφής της Μήδειας, Κίρκης, στα ανοιχτά της Μαυριτανίας...

Θα ξαναγράψουμε τα βιβλία;
Είναι όμως αυτά αρκετά για να γράψουμε ξανά τα βιβλία της Ιστορίας, να ξεχάσουμε το «ο Κολόμβος ήταν Χιώτης» και να αποδυθούμε στο «ο Τελευταίος των Μοϊκανών ήταν πατριωτάτσι»; Οχι ακόμα. Κάποιες μούμιες που βρέθηκαν τόσο στην περιοχή «αποίκησης» της Αμερικής όσο και στη γειτονιά του Stonehenge στην Αγγλία ίσως φωτίσουν καλύτερα την υπόθεση. Αλλά σιγουριά θα έχουμε μόνον αν αποφανθούν επίσημα οι αρχαιολόγοι.
«Γιατί», ρώτησα τον καθηγητή Μαριολάκο, «εφόσον είστε και μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), δεν στέλνετε μια αρχαιολογική αποστολή στη λίμνη Superior;». «Θα έπρεπε, καθόσον τώρα έχουν εντοπιστεί και βυθισμένα λιμενικά έργα στην περιοχή» μου απάντησε. «Από επιστημονική άποψη, οι έλληνες επιστήμονες μπορούν να φέρουν σε πέρας το ερευνητικό έργο – και μέσα σε ένα με δύο χρόνια θα είχαμε τις απαντήσεις. Ομως, το ΚΑΣ είναι ένα γνωμοδοτικό Συμβούλιο, που δεν διαμορφώνει την ερευνητική πολιτική του υπουργείου και, συνεπώς, δεν μπορεί να πάρει αυτό την απόφαση. Πέραν του υπουργείου, βέβαια, υπάρχουν και τα αρχαιολογικά τμήματα του Πανεπιστημίου. Αλλά, για να γίνουν αυτά, πρέπει αφενός να βρεθούν οι απαραίτητοι πόροι και αφετέρου να το θέλουν και να το ζητήσουν οι ίδιοι οι αρχαιολόγοι μας» συμπλήρωσε με νόημα.

ΥΓ.: Εκτός των προαναφερθέντων βιβλίων και μελετών στο κείμενο, ενδιαφέρουσες πηγές είναι και οι εξής:
* «Cultural Interactions in Europe and the Eastern Mediterranean During the Bronze Age (3000-500 BC)».
* «The Early Minoan Colonization of Spain», W. Sheppard Baird - στο www.minoanatlantis.com/Minoan_Spain.php
* «Minoans and Phoenicians» στο www.phoenician.org/minoans_phoenicians_paper.htm
Για τον αντίλογο των αμερικανών αρχαιολόγων στην ερασιτεχνική αναζήτηση αρχαίων αποίκων, διαβάστε το www.csicop.org/si/show/civilizations_lost_and_found_fabricating_history_-_part_one_an_alternate_re/



ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΩΝ ΒΙΚΙΝΓΚΣ
Μινωικά πλοία… στη Νορβηγία
Αναζήτησα εικόνες μινωικών πλοίων στο Διαδίκτυο, εστιάζοντας στις σκανδιναβικές πηγές προέλευσης, κι άρχισα να πέφτω από έκπληξη σε έκπληξη: τα νότια παράλια της Νορβηγίας (Oestfold) και της Σουηδίας (Bohuslan), αλλά και ένα νησί της Δανίας καταμεσής της Βαλτικής (Bornholm), είναι διάσπαρτα με πετρόγλυφα μινωικών πλοίων της Εποχής του Χαλκού! Μάλιστα, το 2005, δύο σουηδοί καθηγητές Αρχαιολογίας (ο Kristian Kristiansen του Πανεπιστημίου του Gothenburg και ο Thomas B. Larsson του Πανεπιστημίου Umea) εξέδωσαν στο Cambridge University Press βιβλίο με τίτλο «Η αυγή της κοινωνίας της Εποχής του Χαλκού» (The Rise of Bronze Age Society), στο οποίο εξηγούν ότι η πληθώρα αυτών των ευρημάτων – αλλά και επιγραφών τόσο σε Γραμμική Α όσο και σε Γραμμική Β – δεν μπορεί να εξηγηθεί παρά με πολιτισμική επαφή των Μινωιτών και Μυκηναίων με τη Σκανδιναβία. Σημειώνουν δε ότι πρώτα έφθασαν στη σημερινή Νότια Γερμανία και τη Δανία, όπου έχουν βρεθεί σπαθιά και διαδήματα.
Επειτα, κάτι ακόμη πιο χειροπιαστό υπέπεσε στην αντίληψή μου: το αρχαιότερο σκάφος της Βόρειας Ευρώπης είναι το «Hjortspring» του 350 π.Χ., που τώρα εκτίθεται στο Εθνικό Μουσείο της Δανίας. Οπως μπορείτε να διαβάσετε στη Wikipedia (http://en.wikipedia.org/wiki/Hjortspringboat) ήταν μήκους 21 μέτρων και μετέφερε ως 23 οπλισμένους άνδρες. Κατασκευαστικά είναι ο πρόγονος των Drakkar των Βίκινγκς, αλλά «παραμένει ανεξήγητη η ιδιορρυθμία πλώρης και πρύμνης». Μία ιδιορρυθμία εμφανώς υπαρκτή και σε πολλά από τα χαραγμένα σε γρανίτη «σκίτσα» πλοίων της Εποχής του Χαλκού! Δηλαδή, έχουμε το ενδεχόμενο όχι μόνον να έφθασαν ως εκεί τα πλοία του Μίνωα, αλλά και να μεταλαμπάδευσαν την τεχνογνωσία που έφερε τους Βίκινγκς στη Γροιλανδία και τη Νέα Γη 35 αιώνες αργότερα... 
Για όσους εκ των αρχαιολόγων μας επιθυμούν να ψάξουν το θέμα, υπάρχει το σχετικό βιβλίο «A Pre-Roman Iron-Age Warship in Context», που εξέδωσαν το Viking Ship Museum και το Εθνικό Μουσείο της Δανίας, με την επιμέλεια των Ole Crumlin-Pedersen και Athena Trakadas (!) Για εμάς τους υπόλοιπους, ίσως αρκεί το ότι ο Πυθέας ο Μασσαλιώτης επανέλαβε αργότερα αυτό το ταξίδι, τον 4ο αι. π.Χ. και περιέγραψε πρώτος και με ακρίβεια το εμπόριο κασσίτερου στην Κορνουάλη, τις παλίρροιες που συναντούσε περιπλέοντας τη Βρετανία, τις διαστάσεις των βρετανικών νησιών, το φιόρδ της Χριστιανίας στη Νορβηγία, τους Γότθους στο νησί Bornholm της Δανίας, τα νησιά Faroe (μεταξύ Σκωτίας και Ισλανδίας, όπου και σήμερα ένα νησάκι ονομάζεται... Mykines) και, τέλος, την Ισλανδία, που τότε πια ονομαζόταν Εσχατη Θούλη.

Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters