Κυριακή 21 Απριλίου 2013

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΑ 20 ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΥ ΚΑΘΙΣΤΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ..!!

Γράφει ο Αθανασόπουλος Περικλής - Πόσο ακόμα θα κοροϊδεύουν και θα χλευάζουν οι πολιτικοί τον Ελληνικό λαό βάζοντας και...τα παπαγαλάκια, τους δημοσιογράφους να τον υπνωτίζουν και να τον έχουν αποκοιμίσει για τα καλά όλα τα χρόνια.;

Δείτε 20 βασικά σημεία που η χώρα μας έχει τα "πρωτεία" σε παγκόσμιο επίπεδο και θα πάρετε την απάντηση γι όλα αυτά που συμβαίνουν όχι μόνο στην καθημερινότητα μας αλλά και στη γενική πορεία της χώρας μας διαχρονικά..

Μόνο στην Ελλάδα ειναι δυνατόν οι ασκούντες την δημόσια διοίκησηνα περιμένουν την ΛΑΓΚΑΡΝΤ για να μπορέσουν να ελέγξουν τα χρήματα που εξέρχονται από την χώρα, χωρίς αυτά να κινούνται μέσω διατραπεζικών συστημάτων, και να μην γνωρίζει τις διαδικασίες τα ποσά και τους κατόχους η ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ.

Μόνο στην Ελλάδα είναι δυνατόν σήμερα που μιλάμε να διαπραγματεύονται τον πλούτο της , που αγγίζει τα 40 τρίς ευρώ και να μην ξέρουμε ποιοί, πώς, ποια τα οικονομικά μεγέθη και τα ανταλλάγματα.

Μόνο στην Ελλάδα είναι δυνατόν το οικονομικό σύστημα να μην γνωρίζει πόσες off shore εταιρίες υπάρχουν και λειτουργούν από Έλληνες πολίτες και να μην μπορεί να τις φορολογήσει. ( από πληροφορίες φτάνουν τις 5.000).

Μόνο στην Ελλάδα είναι δυνατόν να μιλάμε για 500 δις χρέος και να καλείται ο λαός να πληρώσει, και να μην αναρτάται ένας αναλυτικός πίνακας ώστε να εμφανίζονται τα ποσά πότε και απο ποιόν, καθώς και ποιος και που τα διαχειρίστηκε.

Μόνο στην Ελλάδα είναι δυνατόν να μιλάμε για μια σύγχρονη χώρα για φορολογικές κλίμακες και να μην φορολογείται από το πρώτο ευρώ ο κάθε Έλληνας η ξένος που δραστηριοποιείται σε αυτή τη χώρα με έναν ενιαίο φόρο της τάξεως του 8-10% και να τελειώνουμε. ( όπως κάνουν οι πολύ ανεπτυγμένες χώρες USA, ΑΓΓΛΙΑ κλπ).

Μόνο στην Ελλάδα είναι δυνατόν οι μεγάλες προμήθειες του Δημοσίου, να γίνονται μόνο από ελάχιστες εταιρείες, χωρίς να γίνεται «άνοιγμα» του διεθνούς επαγγέλματος των προμηθειών, και να μην βουλιάζει το πολιτικό σύστημα στη διαφθορά.

Μόνο στην Ελλάδα είναι δυνατόν τα εισοδήματα του Ελληνικού λαού να συρρικνώνονται και τα κέρδη των τραπεζών να αυξάνονται, ενώ τα εισοδήματα των αλυσιδωτών εταιρειών να διπλασιάζονται,( είδε κανείς καμία αλυσίδα να κλείνει; Αντίθετα συνεχώς ανοίγουν και περισσότερες), και να περιμένουμε ανάπτυξη ανταγωνιστικότητα και αντιμετώπιση της ανεργίας.

Μόνο στην Ελλάδα είναι δυνατόν οι Έλληνες πολίτες να φορολογούνται στα είδη διατροφής δύο φορές ,μία στην πηγή ,και μία στην κατανάλωση, και να ψάχνουμε την αιτία που δεν πέφτουν οι τιμές.

Μόνο στην Ελλάδα είναι δυνατόν να έχουμε τα ποιο ακριβά καύσιμα στην Ευρώπη, και σε δειγματοληπτικούς ελέγχους να οργιάζει η φοροκλοπή που προφανώς δεν γίνεται από τον απλό βενζινοπώλη.

Μόνο στην Ελλάδα είναι δυνατόν να διατηρούμε τους διευθυντές που υπογράφουν και εγκρίνουν τις δαπάνες στον κρατικό μηχανισμό, στην ίδια θέση για 20 χρόνια και να μιλάμε για διαφθορά στον δημόσιο.

Μόνο στην Ελλάδα είναι δυνατόν να θέλουμε να ανοίξουμε τα κλειστά επαγγέλματα, και να δημιουργούνται αλυσίδες που απασχολούν χιλιάδες λαθρομετανάστες αφήνοντας τα παιδιά μας έξω και να ψάχνουμε τρόπους να αντιμετωπίσουμε την ανεργία.

Μόνο στην Ελλάδα είναι δυνατόν να οργανώνουμε την χώρα με την αξιοποίηση των εκατομμυρίων λαθρομεταναστών, και να επιδιώκουμε την δημιουργία ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΖΩΝΩΝ και να θέλουμε να διατηρήσουμε τον κοινωνικό μας ιστό.

Μόνο στην Ελλάδα είναι δυνατόν να υποβαθμίζουμε και να απαξιώνουμε τα πάντα , όπως δικαιοσύνη, στρατό, αστυνομία, καθηγητές, γιατρούς, πανεπιστήμια, και περιμένουμε ανάπτυξη.

Μόνο στην Ελλάδα είναι δυνατόν να επιβάλουμε, άμεσα και εύκολα διαζύγια, πολιτικούς γάμους, αλλαγή ταυτοτήτων χωρίς ονόματα συζύγων, χωρίς αναγραφή στο θρήσκευμα, και να περιμένουμε να διατηρηθεί η οικογένεια;

Μόνο στην Ελλάδα ειναι δυνατόν να εντάσουμε στον κοινωνικό ιστό μας το αντίπαλο δέος στο θρήσκευμα και αντι να αυξάνουμε την δόμηση των εκκλησιών χτίζουμε τζαμιά και περιμένουμε ανεβασμένο το εθνικό μας θρησκευτικό φρόνημα.

Μόνο στην Ελλάδα είναι δυνατόν να έχουμε ένα ΣΥΝΤΑΓΜΑ, που με τις τροποποιήσεις των τελευταίων ετών λειτουργεί σαν κανόνας προστασίας των πολιτικών που φροντίζουν για να εφαρμόζονται όλα τα παραπάνω και άλλα πολλά και να μιλάμε για κυβερνήσεις καταπολέμισης της διαφθοράς.

Μόνο στην Ελλάδα είναι δυνατόν η ακίνητη περιουσία του Ελληνικού δημοσίου να μην ανήκει στους απόμαχους πολίτες δηλαδή σε αυτούς που την δημιούργησαν , δηλαδή στα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά να είναι βορά στον κάθε κερατά που θέλει να την ξεπουλάει κάθε 50 χρόνια.

Μόνο στην Ελλάδα είναι δυνατόν το ιδιωτικό χρέος του κάθε κερατά να καλείται να το πληρώσει ο Ελληνικός λαός και αυτός ο κερατάς να διαχειρίζεται την αποπληρωμή.

Μόνο στην Ελλάδα είναι δυνατόν κάποιοι πατριώτες στην Ελληνική ιστορία να παλεύουν για την απελευθέρωση της Ελλάδας και του Ελληνικού λαού από τον οποιονδήποτε, και οι σημερινοί πολιτικοί να προσπαθούν να την υποδουλώσουν.

Μόνο στην Ελλάδα κανένας, μα κανένας επώνυμος δημοσιογράφος, που εργάζεται σε γνωστό κανάλι δεν είναι που να μην υπηρετεί το σύστημα σε περιφερειακό, κεντρικό η διεθνές επίπεδο.

Είναι δυνατόν;…………

πηγη

ΕΡΧΕΤΑΙ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ; "ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ" (ΗΧΗΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ)


Τις τελευταίες ώρες κυκλοφορεί στο διαδίκτυο 11λεπτο ηχητικό μήνυμα,που μιλάει για επερχόμενη επίθεση στη χώρα μας, το οποίο μπορείτε να ακούσετε
 εδώ:http://stranger.podcastpeople.com/



 Η επίθεση στη χώρα μας δεν θα αφορά μόνο στην αρπαγή των καταθέσεων σε ανύποπτο χρόνο αλλά θα σημειωθεί γενικό black out στις τηλεπικοινωνίες και στο internet. Ο ανώνυμος που μιλάει στο ηχητικό μήνυμα είναι Έλληνας και λέει ότι δεν πρόκειται να πέσει έξω στις προβλέψεις του ούτε ένα στο δισεκατομμύριο. Αλλά και έξω να έπεφτε, όπως λέει, θα έπρεπε όλοι να είναι προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο έκτακτης ανάγκης σαν και αυτή που προβλέπει ότι έρχεται και θα διαρκέσει για 1 μήνα. Όπως λέει ο άγνωστος, πιθανότερες ημερομηνίες για την επίθεση σε βάρος της χώρας μας είναι οι ημερομηνίες 9-13 Μαϊου ή 20-23 Ιουνίου. Η επίθεση, λέει θα γίνει Παρασκευή ώστε να μην μπορεί να αντιδράσει ο λαός και να αιφνιδιασεί. Προβλέπει μεγάλο πανικό όπως επίσης ότι ο Σαμαράς δεν θα παραμείνει Πρωθυπουργός τη χώρας (θα φύγει με ελικόπτερο; Δεν μας το είπε αυτό) αλλά στη θέση του θα έρθοει ένας ή δύο!!!
Συστήνει πάντως στον κόσμο να βρει τρόπο επικοινωνίας με τους δικούς του ανθρώπους διότι επιμένει στο ότι το black out θα δημιουργήσει πανικό. Συστήνει επίσης να εξασφαλίσουν οι Έλληνες τρόπους επικοινωνίας με τους δικούς τους ανθρώπους που βρίσκονται στα χωριά όπως επίσης να προμνθευτούν φαγητό για ένα μήνα.
Καλό θα ήταν να το ακούσετε για την ενημέρωσή σας, μόνο και μόνο για το ενδεχόμενο να υπάρχει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη χώρα.
Πάντως ο Μαξ Κάϊζερ μιλάει επανειλημμένως για το οικονομικό ολοκαύτωμα της Ελλάδος.
Ας το ξαναθυμηθούμε: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=ujxMJEnBYH0

Κρήτη: Ἕνα νέο μινωϊκὸ παλάτι ἦρθε στὸ φῶς!

Ενα νέο παλάτι έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στο Σίσι. Ο ανασκαφέας του λόφου Μπούφος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο UCL της Λουβέν και διευθυντής της Βελγικής Σχολής Αθηνών, Γιάν Ντρίσεν, δίνει διάλεξη την Πέμπτη (18-4-2013) στο Μουσείο Ακρόπολης με θέμα «Στη σκιά του Μινώταυρου: Νέες αρχαιολογικές ανακαλύψεις στο Σίσι»

Είναι το μεγαλύτερο (22.000 τ.μ.) και πιο λαμπρό παλάτι της μινωικής Κρήτης. Στους λαβυρινθώδεις διαδρόμους του κρυβόταν ο μυθικός Μινώταυρος. Πέρα όμως από τον διάσημο τούτο κάτοικο του περίφημου παλατιού της Κνωσού – που ακόμη δεν έχει καταφέρει να ενταχθεί στη λίστα των μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO – ποίοι έμεναν στα δεκάδες δωμάτια του και ποίοι κάθισαν στο θρόνο του;

Την απάντηση επιχειρεί να δώσει ένα νέο, μικρότερο σε διαστάσεις, αλλά πολύτιμο σε πληροφορίες παλάτι που έφερε η αρχαιολογική σκαπάνη στο Σίσι, τέσσερα μόλις χιλιόμετρα ανατολικά από ένα άλλο σπουδαίο μινωικό παλάτι, εκείνο των Μαλλίων.

«Ελπίζουμε πως μέσα από τα ανασκαφικά ευρήματα θα μπορέσουμε να κατανοήσουμε ποιος ήταν ο ρόλος του ηγεμόνα στη μινωική κοινωνία και πως λειτουργούσε η εξουσία», λέει ο ανασκαφέας του λόφου Μπούφος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο UCL της Λουβέν και διευθυντής της Βελγικής Σχολής Αθηνών, Γιάν Ντρίσεν, που θα δώσει διάλεξη την Πέμπτη στις 11.00 στο Μουσείο Ακρόπολης με θέμα «Στη σκιά του Μινώταυρου: Νέες αρχαιολογικές ανακαλύψεις στο Σίσι». Εκδήλωση που διοργανώνεται από την πρεσβεία του Βελγίου και το Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

«Στα μινωικά παλάτια, αντίθετα με εκείνα της Μεσοποταμίας και της Αιγύπτου, δεν έχουμε παρά ελάχιστες απεικονίσεις ανθρώπινων μορφών που να έχουν εξουσία. Επίσης δεν υπάρχουν βασιλικοί τάφοι, ενώ στην Αίγυπτο αρκεί να θυμηθούμε τον τάφο του Τουταγχαμών. Και επίσης ενώ τόσο στα ανάκτορα της Ανατολής όσο και των Μυκηνών στο επίκεντρο βρίσκεται η αίθουσα του θρόνου, στη μινωϊκή αρχιτεκτονική στο επίκεντρο βρίσκεται μια μεγάλη αυλή. Και επιπλέον στον θρόνο της Κνωσού δεν φαίνεται να κάθισε ο πρώτος δικαστής στην Ιστορία, ο Μίνως, στον οποίο παραδόθηκαν οι νόμοι απευθείας από τον Δία, αλλά η μεγάλη ιέρεια – όπως μαρτυρούν τα εικονογραφικά στοιχεία, γεγονός που διαφοροποιεί σε ένα ακόμη σημείο την μινωική από τις άλλες κοινωνίες της ίδιας εποχής», επισημαίνει ο βέλγος καθηγητής.

Τα ευρήματα της τελευταίας πενταετίας στο Σίσι έχουν αποκαλύψει ένα νεκροταφείο που ήταν σε χρήση από το 2.600 έως το 1750 π.Χ. γεμάτο τάφους που μοιάζουν με μικρές οικίες της εποχής και στους οποίους θάβονταν περισσότεροι από ένας νεκροί συνοδευόμενοι από λιγοστά κτερίσματα. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν οι ιδιαιτέρως περιποιημένες ταφές γυναικών μέσα σε αποθηκευτικά αγγεία.

Τα σπίτια των κατοίκων στους οποίους ανήκε το νεκροταφείο βρίσκονταν πιο ψηλά στο λόφο και ορισμένα φέρουν ίχνη από ελαφρόπετρα που φαίνεται ότι έφτασε ως εκεί μετά την έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας.
Και στο κτίριο που βρίσκεται στην κορυφή δεν έλειπαν χώροι που συνδέονται με την παρουσία ανδρών και γυναικών, αν κρίνει κάποιος από τον κρατήρα (αγγείο για την ανάμειξη νερού και κρασιού) και τα υφαντικά βάρη, γύρω από μια κεντρική αυλή ενώ παρόντα είναι και τα κέρατα καθοσιώσεως, που συναντάμε στα παλάτια της Κνωσού, της Ζάκρου και σε χώρους που συνδέονται με τελετουργίες.

Η τελευταία έκπληξη έως να αποκαλυφθεί χρειάστηκε η επέμβαση του στρατού, καθώς οι αρχαιολόγοι αντί να βρουν αρχαία, έπεσαν πάνω σε πάνω σε χειροβομβίδες ξεχασμένες από τους Ιταλούς στο λόφο. Όταν η περιοχή καθαρίστηκε αποκαλύφθηκε ένας κέρνος, μια λίθινη κατασκευή για την προσφορά καρπών σε μια μεγάλη λιθόστρωτη αυλή, ένδειξη ότι πολύ κοντά πρέπει να βρίσκεται ένα ακόμη παλάτι.

Τόσο η μορφή του συγκροτήματος με τις αναλογίες ένα προς δύο, τα δωμάτια γύρω από μια κεντρική αυλή, όσο και ο κέρνος για τις προσφορές σε συνδυασμό με τα αγγεία που βρέθηκαν και προορίζονταν για την κατανάλωση ποτών κάνουν τους ερευνητές να πιστεύουν πως τα λεγόμενα παλάτια ήταν στην πραγματικότητα δημόσιοι τελετουργικοί χώροι.

Μαίρη Ἀδαμοπούλου γιὰ tanea.gr
http://anihneftes.wordpress.com

Πηγή: http://www.awakengr.com/2013/04/blog-post_404.html#ixzz2R6lDkDB8
Under Creative Commons License: Attribution Share Alike

Με πλαστικό χρήμα οι συναλλαγές άνω των 300 ευρώ

Εξαφανίζονται τα μετρητά από την αγορά, δημεύονται περιουσίες και καταθέσεις, ανακρίνονται επιτηδευματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες, για να σωθεί η χώρα από τη φοροδιαφυγή.

Αυτά προβλέπονται τουλάχιστον στο νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών που ...
βρίσκεται στην τελική φάση επεξεργασίας του, καθώς αποτελεί προαπαιτούμενο του ελέγχου του Ιουνίου από την τρόικα. Μέχρι το τέλος Μαΐου το νομοσχέδιο το οποίο θα ανατρέπει τα πάντα στους ελέγχους, στις ποινές και κυρίως στο «κυνήγι» της φοροδιαφυγής, θα πρέπει να έχει ψηφιστεί προκειμένου να σταματήσουν οι απειλές από τους δανειστές σε κάθε αξιολόγηση για νέα μέτρα.

Αιχμή του δόρατος θα είναι το περιουσιολόγιο, το οποίο θα περιέχει αναλυτικά όλα τα στοιχεία για την κινητή και ακίνητη περιουσία των πολιτών, καθώς οι φορολογούμενοι θα δηλώνουν καταθέσεις, τοποθετήσεις σε μετοχές, ομόλογα και αμοιβαία κεφάλαια, κατοικίες, αγροτεμάχια, κινητά περιουσιακά στοιχεία. Πάντως το πιο ισχυρό χτύπημα στη φοροδιαφυγή που προσεγγίζει το 12% του ΑΕΠ, θα δοθεί, όπως υποστηρίζουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, με την εξάλειψη των μετρητών για συναλλαγές ακόμη και άνω των 300 ή 500 ευρώ και τη χρήση μόνο πλαστικού χρήματος.



Και αυτό γιατί με το νέο σύστημα θα γίνεται αυτόματη καταγραφή των εσόδων των επιχειρήσεων και βεβαίωση των αναλογούντων φόρων, δεν θα χρειάζεται να εκδίδεται απόδειξη ή τιμολόγιο, ενώ θα καταγράφεται η συναλλαγή (και το έσοδο και η δαπάνη του καταναλωτή). Ταυτόχρονα, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα ενημερώνεται άμεσα και θα γνωρίζει ποιος χρωστάει και ποιος όχι στο Δημόσιο, αλλά και το οικονομικό προφίλ όλων των φορολογουμένων. Το σχέδιο που αποκαλύπτει η Real News, περιλαμβάνει αυστηρότερες ποινές που θα συνδεθούν με τη βαρύτητα και τη συχνότητα των φορολογικών παραβάσεων, με ηλεκτρονικές διασταυρώσεις και έμμεσες τεχνικές υπολογισμού της φοροδοτικής ικανότητας των φορολογουμένων και με σύγκριση οικονομικών στοιχείων.

πηγη pestanea 
 
http://ksipnistere.blogspot.gr/2013/04/300_21.html

Νομίζετε ότι είναι κουνούπι; Ξανασκεφτείτε το

ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΚΟΣ ΚΑΤΑΣΚΟΠΟΣ
Όχι, είναι ένα μηχανικό έντομο κατάσκοπος.
Εμείς θα σας πούμε τι μπορεί να κάνει και τα σχόλια δικά σας.
Το "κουνούπι" αυτό Βρίσκεται ήδη στην παραγωγή και χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Μπορεί να ελέγχεται εξ αποστάσεως και είναι εξοπλισμένο με μια κάμερα και ένα μικρόφωνο.
Μπορεί να προσγειωθεί επάνω σας και έχει τη δυνατότητα να πάρει δείγμα DNA ή να αφήσει ένα μικροτσίπ (RFID νανοτεχνολογίας) παρακολούθησης στο δέρμα σας.
Μπορεί να πετάξει οπουδήποτε και να μπει σπίτι σας από ένα ανοιχτό παράθυρο, ή να το κουβαλήσετε σπίτι σας από το δρόμο, μιας και θα έχει επικαθήσει στα ρούχα σας.
Τα σχόλια δικά σας !
Is this a mosquito? No. It's an insect spy drone for urban areas, already in production, funded by the US Government. It can be remotely controlled and is equipped with a camera and a microphone. It can land on you, and it may have the potential to take a DNA sample or leave RFID tracking nanotechnology on your skin. It can fly through an open window, or it can attach to your clothing until you take it in your home.
Πηγή
thesecretrealtruth
http://www.apocalypsejohn.com/2013/04/nomizete-oti-einai-kounoypi-ksanaskefteite-to.html

Μαίανδρος η συμβίωση της τάξης με το χάος

Για να μην απορείς τι σχέση μπορεί να έχουμε με το σχήμα αυτό αγαπητέ μου αναγνώστη θα σου πω ότι διέπει την ζωή μας.
Το σχήμα είναι μια γλώσσα από μόνο του και αυτήν την φιλοσοφική προσέγγιση που αγγίζει την μυθολογία είναι που θέλω να σου περιγράψω.
Κατ’ αρχή το όνομα Μαίανδρος έχει να κάνει με τον ποταμό της Μικράς Ασίας που ξεκινά από το εσωτερικό της και εκβάλει στο Αιγαίο.
Στις εκβολές του ήταν χτισμένη η Αρχαία Μίλητος πατρίδα του Μεγάλου φιλόσοφου Θαλή. Η παρατήρηση είναι στοιχείο της γνώσης και της εφεύρεσης. Έτσι το σπειροειδές σχήμα των εκβολών του Μαιάνδρου μας έδωσε ένα από τα πιο γνωστά σχήματα της αρχαιότητας. Η κεραμική, η ζωγραφική, η γλυπτική και η αρχιτεκτονική το τίμησαν στο έπακρο. Η σπείρα αυτή βέβαια δεν περιορίσθηκε στις καλές τέχνες.
Η τεχνολογία με πρώτον τον Αρχιμήδη έδωσε λειτουργικότητα σ’ αυτήν την ανακάλυψη, ιδέα, παρατήρηση ή ότι άλλο μπορεί να φανταστεί ο μέσος άνθρωπος.
Οι αντλίες κυβικής διαστολής που δεν είναι εμβολοφόρες χρησιμοποιούν αυτό το σχήμα για να μεταφέρουν ρευστά. Εξέλιξη είναι ο έλικας που χρησιμοποιεί την ίδια αρχή. Η τεχνολογία τον συστημάτων στεγάνωσης πάλι χρησιμοποιεί το ίδιο σχήμα για να αποτρέψει την ροή αερίων και ρευστών σε στροβίλους υψηλής πίεσης.
Τώρα ελπίζω να καταλαβαίνεις ότι γεννάει ανάλογα με την χρήση του πολλαπλές χρησιμότητες, όπως το γινγκ γιαν που προκαλεί την ισορροπία ή και πολλά άλλα σύμβολα που το κάθε ένα προσδίδει ιδιότητες που συμβάλουν στην οπτική γλώσσα.
Αξίζει να σημειώσουμε επίσης ότι πέρα από την σπείρα ένα άλλο σχήμα που παράγεται στον ίδιο ποταμό είναι η πολλαπλή τεθλασμένη. Έτσι όπως είναι και η ζωή μας. Βλέπετε η ομαλή καμπύλη και η ευθεία είναι βαρετές όπως οι ζωή των ανθρώπων που τα βρήκαν όλα έτοιμα. Η ταραχή που προκαλεί δίνει την αστάθεια που χρειαζόμαστε για να καταλαβαίνουμε την αξία αυτής της ζωής.
Το σχήμα βέβαια ξεπερνά ακόμα και την τεχνολογία. Ο ανατολίτικος κύκλος με την δυτική ευθεία έρχονται να ισορροπήσουν με την σπειροειδή κίνηση της ιστορίας, κατά την οποία όλα επαναλαμβάνονται αλλά με την πρέπουσα απόκλισης που κάνει δυσδιάκριτο τον ιστορικό κύκλο.
Για να μπορέσεις βέβαια να αποκολληθείς από την ευθύγραμμη Ευρώπη, το ανατολίτικο πεπρωμένο (κισμέτ) και τους ινδουιστικούς κύκλους (που είναι πολύ καλοί μόνο για τους Ινδούς και τους ευρωπαίους που με το Ράστα μαλλί κάνουν την μικροδιακίνηση ινδικών μπιχλιμπιδιών και αυθεντικής κάνναβης, μέχρι να γίνουν πρωταγωνιστές σε κάποιο Εξπρές του μεσονυκτίου) πρέπει εκτός από τα γράμματα να ψάχνεις και τα σχήματα.
Ο Μαίανδρος είναι ένα σχήμα ισορροπημένο και παράλληλα ανισόρροπο. Είναι χάος με τάξη σε εναλλαγή. Όταν πας να το σχεδιάσεις είναι σαν να σχεδιάζεις την ιστορία ενώ θα δώσεις τα ίδια δεδομένα στις ίδιες συνθήκες θα φαίνεται ίδιο αλλά μόνο αισθητικά αν το κοιτάξει με κάτι που υπερβαίνει τις αισθήσεις σου θα δεις ότι το αποτέλεσμα είναι διαφορετικό.
Κι αυτό είναι γιατί και ο ίδιος ο άνθρωπος είναι ένα ποτάμι. Πότε ρυάκι, ποτέ ξεροπόταμο χείμαρρος ή πλωτός ποταμός. Το σύμβολο αυτό εκφράζει τον ίδιο τον άνθρωπο. Δεν ρέει τυχαία κάτω από τα κεραμικά και τις ζωοφόρους.
Δείχνει μια βαθιά όψη της ζωή μας που σπάει τα μούτρα της σε μια τεθλασμένη χάνεται σε λαβύρινθους με κομμένα κουβάρια και ταυτόχρονα επιβιώνει από το κακό προστατευμένη από τις ίδιες της τις κακοτυχίες. Ναι φίλοι μου γιατί η τάξη και το χάος κάνουν πάντα καλή παρέα.
Ελπίζω να βοήθησα για να βρείτε την μορφή τους.
http://www.apocalypsejohn.com/2013/04/maiandros-h-symviwsh-ths-takshs-me-to-xaos.html

ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΜΟΡΦΗ ΑΡΧΑΙΩΝ ΝΑΩΝ....Γιατί επελέχθη αυτή η μορφή;



Η μορφή των κτιρίων πού στεγάζουν τα σύγχρονα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα – σε κτίρια που κατασκευάστηκαν έως και τις αρχές του 20ου αιώνα – αντιγράφουν τους αρχαίους Ελληνικούς ναούς .

Γιατί επελέχθη αυτή η μορφή; Αυτοί που τα κατασκεύασαν γνώριζαν κάτι που εμάς μας διαφεύγει; 

Μελετητές που ως αντικείμενό τους έχουν την ψυχολογία ( ατομική και των μαζών ) , την αρχιτεκτονική , την ιστορία , υποστηρίζουν ότι ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα εδράζεται πάνω σ’ αυτό που ονομάζουμε... ΠΙΣΤΗ-trust-ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ.

Ουδείς θα τοποθετούσε τα χρήματά του σε ξένα χέρια εάν φοβόταν πως θα τα χάσει αφού από τους ιδιοκτήτες των ιδρυμάτων αυτών λείπει η φερυγγυότης , η εμπιστοσύνη .


Στην Αρχαία Ελλάδα οι πόλεις πρώτα και μετέπειτα οι πολίτες τοποθετούσαν τον πλούτο τους στους ναούς . Οι πόλεις που ανήκαν στην Αθηναϊκή συμμαχία τοποθετούσαν την χρηματική συνεισφορά τους στον ναό του Απόλλωνος στην Δήλο, διότι εκεί ευρίσκετο το ΤΑΜΕΙΟ της συμμαχίας . Το ταμείο αυτό μεταφέρθηκε αργότερα στον Παρθενώνα , στον ναό της Παλλάδος Αθηνάς . 

Κάτι ανάλογο συνέβαινε στους Δελφούς . Η κάθε πόλη τοποθετούσε τα πολύτιμα αφιερώματά της σε ειδικά κατασκευασμένα οικήματα τα οποία είχαν την μορφή των ναών και τα αποκαλούσαν ΘΗΣΑΥΡΟΥΣ . 

Αυτοί που γνωρίζουν τα βάθη της ανθρώπινης ψυχής και χειρίζονται τις πιο λεπτές , τις πιο απόκρυφες επιθυμίες , τους φόβους και τις προσδοκίες μας, γνωρίζουν για εμάς πράγματα που εμείς αγνοούμε . Πού ούτε υποψιαζόμαστε πως υπάρχουν . Είναι εκεί μέσα μας βαθειά , μας υποκινούν , μας παρακινούν, μας αποτρέπουν , μας ενεργοποιούν χωρίς εμείς να το αντιλαμβανόμεθα . 

Κάποιοι το φαινόμενο αυτό το αποκαλούν γονιδιακή η κυτταρική μνήμη .
Είναι μία μνήμη που έρχεται από πολύ μακριά , από την προϊστορία ίσως, από τότε που βρισκόμασταν στις σπηλιές όπως γράφει στην τραγωδία του ο Αισχύλος « Προμηθεύς».


Αυτή η μνήμη όταν ενεργοποιηθεί μας παρακινεί να κάνουμε έργα στην ζωή μας που σε πρώτη ματιά φαίνονται ανεξήγητα , «αψυχολόγητα» θα έλεγαν κάποιοι .

http://eleysis69.files.wordpress.com/2010/05/409_11_08_09_9_19_39_4.jpeg

Ο θησαυρός των Αθηναίων στους Δελφούς αποτελούσε ένα από τα εντυπωσιακότερα κτίσματα του ιερού του Απόλλωνα.


Να πάρουμε δηλαδή τον ιδρώτα μιας ζωής (ίσως αυτή η ζωή να ήταν του πατέρα μας) και να τον τοποθετήσουμε στα χέρια αγνώστων γιατί με χίλιους τρόπους μας έπεισαν πως πρέπει να τους έχουμε ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ;


Σ.-Α. Χ.

Ο θησαυρός των Αθηναίων στους Δελφούς όπως είναι σήμερα.

 

 
http://www.eie.gr/archaeologia/gr/layout/images/02/zoom/331.jpg

Δημεύουν καταθέσεις-Στέλνουν φυλακή όσους δεν μπορεί να ανταποκριθούν στην φοροληστεία (Βίντεο)

Είναι πρωτόγνωρο το ταξικό μίσος των εξουσιαστών του ελεεινού εξουσιαστικού τριδύμου Σαμαρά-Βενιζέλου-Kουβέλη προς τα λαϊκά στρώματα. 
Κάνουν τα πάντα για να ξεζουμίζουν τον εργαζόμενο λαό μας και αν αυτός δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην φορολεηλασία, που τέτοια δεν έχει συναντήσει ούτε στην τουρκοκρατία είναι έτοιμοι να τον ρίξουν στα κάγκελα της φυλακής. 

Δείτε το βίντεο που... παραθέτουμε το οποίο βασίζεται σε ένα αποκαλυπτικό δημοσίευμα της κυριακάτικης εφημερίδας «Παρόν» το οποίο αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Προοδεύουμε... 
Αποδεικνύεται πως όταν θέλει η κυβέρνηση κατεβάζει ιδέες, για να μαζέψει λεφτά, μόνο που τέτοιες ιδέες μπορούν να γίνουν μπούμερανγκ. Όπως αυτή που ήδη πήρε τη μορφή νομοσχεδίου, το οποίο είναι στη διαβούλευση και μέσα στις επόμενες μέρες θα έρθει στη Βουλή για ψήφιση. 

Σύμφωνα με αυτό το... καινοτόμο νομοσχέδιο, θα μπορεί το Δημόσιο, Οργανισμοί ακόμη και ιδιωτικού δικαίου, αλλά και δήμοι πριν καν υπάρξει καταδικαστική απόφαση, δηλαδή κριθεί ο κατηγορούμενος ότι είναι ένοχος, από το στάδιο της προανάκρισης με διάταξη του ανακριτή να μπει στον τραπεζικό λογαριασμό ακόμη «και του υπόπτου τέλεσης αξιόποινης πράξης ή και του τρίτου» και να δεσμεύσει το ποσό που διεκδικεί.

Πρόκειται για πρωτοφανές μέτρο όπως υποστηρίζουν έγκριτοι νομικοί, που ανοίγει επικίνδυνες πόρτες και δημιουργεί μια ακόμη ανασφάλεια στον καταθέτη, που θα σκεφθεί, και μάλιστα και με το δίκιο του, ότι αύριο η εξουσία θα θεσπίσει κάποια άλλη διάταξη, με την οποία θα βάζει... νόμιμα χέρι στα λεφτά που έχει στην τράπεζα.

Αντιλαμβάνεται ο καθένας τι κλίμα δημιουργείται και πλέον ο καταθέτης έχει έναν ακόμη λόγο να σκέφτεται αν θα πρέπει να αφήσει τους κόπους του μιας ζωής στην τράπεζα. Πολύ περισσότερο μάλιστα όταν στο νομοσχέδιο δεν ξεκαθαρίζεται για ποια αδικήματα θα επιτρέπεται η δήμευση καταθέσεων. Όπως επίσης ποιος είναι ο λόγος, η αιτία που επιβάλλει αυτό το νέο νομοθέτημα και γιατί η υπάρχουσα νομοθεσία δεν καλύπτει τα αδικήματα, για τα οποία θεσπίζεται το μέτρο της δήμευσης. Το μόνο που αναφέρεται είναι ότι το μέτρο λαμβάνεται για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου και προφανώς αφορά οφειλές από φόρους».

 Κι αυτά από ένα κράτος που έχει θεσπίσει νόμιμα την φοροδιαφυγή για τους καπιταλιστές και ετοιμάζεται να κλείσει φυλακή όσους με την πολιτική του χρεοκόπησε και φυσικά δεν μπορεί να ανταποκριθούν στην φορολεηλασία που του επιβάλει. 


Για πολλά γέλια!!! Η ΔΗΜΑΡ για την 21η Απριλίου - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΦΡΙΞΤΕ!


ΠΑΚΙΣΤΑΝΟΛΑΓΝΕ ΦΩΤΗ "ΚΟΥΡΕΛΗ" ΟΤΑΝ ΣΑΣ ΕΣΤΕΛΝΕ ΣΤΑ ΞΕΡΟΝΗΣΙΑ Ο ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΗΞΕΡΕ ΟΤΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΚΑΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΘΑ ΚΑΤΕΣΤΡΕΦΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΕΣ!

ΝΑΙ ΚΥΡΙΟΙ, Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟ ΑΡΙΣΤΕΡΗ-ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ!
ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ ΤΗΝ "ΚΑΤΑΓΩΓΗ" ΤΗΣ ΑΡΧΟΥΣΑΣ ΤΑΞΗΣ....
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΜΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΕΜΕΤΟ! Α ΡΕ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΕ.............

Η ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ, για το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου.

«Πριν από 46 χρόνια τα όπλα και η βία κατέλυσαν τη δημοκρατία στην Ελλάδα. Η χούντα...
στέρησε τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών, βασάνισε και φυλάκισε όσους αντιστάθηκαν, επέβαλε το γενικευμένο αυταρχισμό στην κοινωνία. Οδήγησε στην τραγωδία της Κύπρου.


Η μνήμη μας και οι αγώνες για τη δημοκρατία και την ενίσχυση των θεσμών αποτελούν σήμερα το ιδεολογικό μας οπλοστάσιο. Ο φασισμός, ο ρατσισμός και η μισαλλοδοξία δεν έχουν καμία θέση στη χώρα μας.

Δυστυχώς η 46ή επέτειος συμπίπτει με την άνοδο του φασιστικού φαινομένου στη χώρα μας. Το σημερινό δημοκρατικό καθήκον είναι να υψώσουμε ένα τείχος προστασίας της δημοκρατίας και του κοινοβουλευτισμού, φράζοντας το δρόμο στους νοσταλγούς, αλλά και στους σημερινούς απόγονους της χούντας.

Η Δημοκρατική Αριστερά τιμά όσους αγωνίστηκαν ενάντια στη χούντα και κρατά ως παρακαταθήκη τους αγώνες τους για την εμπέδωση της δημοκρατίας, για μια ανοιχτή κοινωνία».

 
ΟΙ ΚΟΜΣΟΜΟΛΟΙ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΤΩΝ ΜΜΕ!
ΚΕΡΒΕΡΟΣ: ΚΑΙ ΑΡΑ, ΔΙΑΜΟΡΦΩΤΕΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ...

 

Γιώργος Μπόμπολας: Ο ΕΠΟΝίτης που έγινε βαρόνος. Δε χρειάζονται πολλές συστάσεις. Καναλάρχης, μεγαλοεκδότης, κατασκευαστικές εταιρείες,
τα πάντα όλα. Έχει ακόμα....
μεγάλη αδυναμία στο ΚΚΕ.

Σταύρος Ψυχάρης: Κληρονόμος-Πρόεδρος του ΔΟΛ (Λαμπράκη), Πρόεδρος του Δ.Σ. του mega κ.τ.λ. Από κομμουνιστική οικογένεια, έκανε τα....
πρώτα
του βήματα στο ΚΚΕ.

Μάνια Τεγοπούλου: Εκδότρια Ελευθεροτυπίας, MEGA κ.τ.λ. Κόρη του καπετάνιου του ΕΛΑΣ, Κίτσου Τεγόπουλου, θεωρείται ακροαριστερή.

Κώστας Γιαννίκος: Γνωστός κομμουνιστής, προερχόμενος από την πρώην ΕΣΣΔ. Για ένα φεγγάρι είχε αγοράσει την διεθνούς φήμης κομματική εφημερίδα «Πράβντα». Είναι βασικός μέτοχος (και διευθύνων σύμβουλος) του καναλιού Alter, ιδιοκτήτης των ραδιοφωνικών σταθμών John Greek, Oasis, Captain Jack, ιδιοκτήτης της εκδοτικής εταιρείας Modern Times, των τηλεοπτικών περιοδικών Tivo και Avanti, των δισκογραφικών εταιρειών Legend, MBI, Eros, Κίνησις,
ΛΥΡΑ κ.λπ.

Αναστασιάδης Θέμος: ΑΝΤ 1, ΚΝΕ.

Στρατής Λιαρέλης: Διευθυντής ειδήσεων του ΑΝΤ 1. ΚΝΕ.

Νίκος Ευαγγελάτος (ή Εισαγγελάτος): ΚΝΕ.

Όλγα Τρέμη: MEGA, ΚΝΕ.

Παύλος Τσίμας: MEGA, πρώην δημοσιογράφος του Ριζοσπάστη, ΚΚΕ.

Μανώλης Αναγνωστάκης: MEGA Σαββατοκύριακο, ΚΝΕ.

Οι του Ιού της Ελευθεροτυπίας: ΚΚΕ εσωτερικού και εν συνεχεία Β' Πανελλαδική (ακροαριστερή διάσπαση της νεολαίας του ΚΚΕ εσωτ., το 1978,
εξέδωσαν το περιοδικό «Σχολιαστής»). Στη Β' Πανελλαδική συμμετείχαν επίσης και οι Χρύσανθος Λαζαρίδης (της λεγόμενης «γενιάς του πολυτεχνείου»),
σήμερα πολιτικός σύμβουλος του Αντώνη Σαμαρά.

Παναγιώτης Παναγιώτου, (ή Παν. Παν.): στέλεχος του Δημοσιογραφικού Οργανισμού του Μπόμπολα (Έθνος κ.α.)

Αλέξης Παπαχελάς: Καθημερινή, ΣΚΑΪ κ.λπ., ο οποίος μάλιστα ήταν Γραμματέας της Β' Πανελλαδικής στο Κολέγιο Αθηνών.

Σταύρος Λυγερός: Καθημερινή, της «γενιάς του πολυτεχνείου», ήταν και στην «συντονιστική επιτροπή» του πολυτεχνείου, ΟΣΕ («Οργάνωση
Σοσιαλιστική Επανάσταση»).

Τάσος Τέλλογλου: ΣΚΑΪ, ΚΝΕ.

Βασίλης Λυριτζής: (ο επονομαζόμενος «Τρότσκι», λόγω καταπληκτικής ομοιότητος): στην πρωινή «Πρώτη Γραμμή» του ΣΚΑΪ, ΚΚΕ εσωτ.

Δήμος Βερύκκιος: Alpha, ΚΝΕ.

Λάκης Λαζόπουλος: Alpha, Κνίτης, ....το πουλάκι μας.

Γιώργος Κύρτσος: Ο. «φιλελεύθερος» εκδότης και τηλεσχολιαστής, κι αυτός στην ΚΝΕ ήτανε.

Μάκης Τριανταφυλλόπουλος (κοινώς «Ταρζάν», «Ζούγκλας», ή «Κατακίτρινος»): Αριστεριστής γενικώς, φίλος των Ξηρών και μόνιμος απολογητής
της κόκκινης τρομοκρατίας, «αδέσποτος» σήμερα, άγνωστο αν ήταν κάπου οργανωμένος παλαιότερα.

Γιώργος Βαρεμένος: τηλεσχολιαστής, τελευταίως έχει χαθεί, ΚΚΕ, σπουδές Μόσχα.

Αλέξης Οικονόμου: Ο σημερινός «αριστερός πατριώτης» του Καρατζαφέρη, προηγουμένως δημοσιογράφος του Ριζοσπάστη και στέλεχος του ΚΚΕ.

Παντελής Καψής: γιός του υπουργού του ΠΑΣΟΚ, αδερφός του Μανώλη, του φανατικού. εκσυγχρονιστή του MEGA, Διευθυντής στα ΝΕΑ, ΚΚΕ εσωτ.

Χρήστος Μαχαίρας: Διευθυντής στο Έθνος του Μπόμπολα, ΚΚΕ εσωτ.

Θανάσης Τσεκούρας: ΝΕΤ, ΚΚΕ εσωτ.

Νίκος Μεγγρέλης: έχει περάσει από πολλά κανάλια (MEGA, ΑΝΤ1), τώρα είναι Διευθυντής Διεθνών Τηλεοπτικών Εκπομπών της ΕΡΤ Α.Ε., ΚΚΕ εσωτ.

Μπάμπης Παπαπαναγιώτου: ΝΕΤ τώρα ΣΚΑΪ, ΚΚΕ εσωτ.

Σεμίνα Διγενή: Έχει χαθεί τελευταία, ΚΝΕ και αυτή.

Γιάννης Λάτσιος: O κύριος, life style του ΑΝT1, ΚΚΕ εσωτ.

Σταμάτης Μαλέλης: Γενικός Δερβέναγας του. κουτσομπολίστικου καναλιού STAR και αναμφισβήτητος άρχοντας του life style. Ακροαριστερός
(τροτσκιστής) στα νιάτα του.

Γιάννης Βλαστάρης: Διευθυντής σύνταξης της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας, ΚΝΕ.

Δημήτρης Τσιόδρας: Πρώην διευθυντής του Flash (Κόκκαλης) και νυν υπεύθυνος πολιτικού της Ελευθεροτυπίας, ΚΝΕ.

Ηλίας Θεοφύλακτος: Διευθυντής στην εφημερίδα Ισοτιμία, ΚΝΕ.

Στέλιος Κούλογλου: «Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα» στην ΝΕΤ (συμμετέχει και στο Δ.Σ. της κρατικής αυτής εταιρείας), TVXS κ.τ.λ. Στο. υπερεπαναστατικό
ΕΚΚΕ ήταν ο κύριος (σύντροφος).

Μπήλιω Τσουκαλά: ΝΕΤ, στο ΕΚΚΕ κι αυτή.

Σπύρος Παπαδόπουλος: Ο ακριβοπληρωμένος της ΝΕΤ «στην υγεία μας βρε παιδιά» ή «στην υγεία σας κορόϊδα»), ΕΚΚΕ.

Ανδρέας Μικρούτσικος: Ο big brother. Έχει χαθεί τελευταία, αλλά δεν αποκλείεται να επανεμφανιστεί. Επαναστάταρος του ΕΚΚΕ κι αυτός.

Δημήτρης Ψυχογιός: Βήμα, οργανωτής της αριστερίστικης «20ης του Οκτώβρη».

Επειδή και οι δημοσκόποι έχουν άμεση σχέση με τα ΜΜΕ, ας μπούμε για λίγο στον θαυμαστό κόσμο τους:

Ηλίας Νικολακόπουλος: Ο. πατέρας όλων των δημοσκόπων. Παλιό δραστήριο μέλος αριστερίστικων οργανώσεων σε Ελλάδα και Γαλλία (29η Μάη,
Curiel Apparat). Παλιά έγγραφα της ΚΥΠ τον ενέπλεκαν και με την τρομοκρατία. Ωστόσο, δεν αποδείχθηκε τίποτα.

Γιάννης Μαυρής: Γενικός Διευθυντής της Public Issue, ΚΚΕ εσωτ.

Χριστόφορος Βερναρδάκης: Γενικός Διευθυντής της VPRC, ΚΚΕ εσωτ.

Στράτος Φανάρας: Γενικός της Metron Analysis, ΚΚΕ εσωτ.

Τάκης Ρουτζούνης: Γενικός της Κάπα Research, τ. Γραμματέας Οργάνωσης Σπουδάζουσας της ΚΝΕ.

Τάκης Θεοδωρικάκος: Γενικός της GPO, τ. Γενικός Γραμματέας της ΚΝΕ.

Να πώς διαμορφώνονται οι συνειδήσεις στην Ελλάδα. Αυτά τα ολίγα.....

kerberos-hellas

ΕΙΧΕ Ο ΘΕΟΣ ΓΙΑΧΒΕ ΣΥΖΥΓΟ; ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΕΙΧΕ! ΑΣ ΤΗΝ ΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ.

*
Σε προηγούμενη ανάρτηση με τίτλο «ΤΙ ΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΟΥΔΑΪΚΗ(!!!) ΠΟΛΥΘΕΪΣΤΙΚΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ;;; » είδαμε ότι ακόμα και ο ιουδαϊσμός είχε ένα πολυθεϊστικό παρελθόν. Αυτό βέβαια που δεν ξέραμε μέχρι τώρα είναι ότι ακόμα και ο Θεός του ιουδαϊκού πανθέου που επικράτησε τελικά, ως ο ένας και μοναδικός Θεός, γνωστός και ως Γιαχβέ (JHVH), ΕΙΧΕ ΣΥΖΥΓΟ (!), μέχρι που η είδηση έσκασε σαν βόμβα στα ΜΜΕ. Ας την παρακολουθήσουμε πρώτα.
*


Τελικά ο Θεός είχε σύζυγο; Και αν ναι ποια ήτανε και που την είχε κρυμμένη τόσα χρόνια; Το ντοκιμαντέρ του BBC έρχεται για να προκαλέσει.
*
H λέκτωρ Θρησκειολογίας στο Πανεπιστή΅ιο του Εξιτερ στην Οξφόρδη Φραντσέσκα Σταυρακοπούλου (Ελληνίδα!)
*
Ας δούμε τώρα πως παρουσίασαν την είδηση τα ΝΕΑ.

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΤΟΥ BBC

«Ο Θεός είχε και σύζυγο!»

Αγνωστα στοιχεία για το ταίρι του Πλάστη και τα χρόνια που γεννιόταν ο χριστιανισμός φέρνει στο φως ντοκιμαντέρ του BBC, που παρουσιάζει η ελληνικής καταγωγής καθηγήτρια Θρησκειολογίας Φραντσέσκα Σταυροπούλου.
Αναστάτωση έχει προκαλέσει στη Βρετανία η διαρροή του περιεχομένου της σειράς εκπομπών «Τα θαμμένα μυστικά της Βίβλου» («The Bible's Buried Secrets») που θα μεταδίδεται από σήμερα στο BBC2 σε ώρα υψηλής τηλεθέασης - 21.00 ώρα Αγγλίας.
«Ο Θεός είχε σύζυγο και οι μεσήλικοι γενειοφόροι μελετητές των αρχαίων θρησκευτικών κειμένων συκοφάντησαν άδικα την Εύα για την πτώση του ανθρώπου» υποστηρίζεται, με βάση στοιχεία, που παραθέτει στις εκπομπές η λέκτωρ Θρησκειολογίας στο Πανεπιστήμιο του Εξιτερ στην Οξφόρδη Φραντσέσκα Σταυρακοπούλου. Αποψη που αναμένεται να σοκάρει τους θρησκευόμενους.
Ανάμεσα σε άλλα η δρ Σταυρακοπούλου υποστηρίζει ότι δεν ήταν η Εύα η πρώτη γυναίκα στον κόσμο, διότι «η ιστορία του Κήπου της Εδέμ δεν ανήκει στο πρώτο βιβλίο της Παλαιάς Διαθήκης. Μην ξεχνάτε ότι οι βιβλικοί συγγραφείς είναι άνδρες και ο κόσμος μας είναι ανδροκρατούμενος» τονίζει, προσθέτοντας ότι οι γυναίκες ήταν πολίτες δεύτερης κατηγορίας, θεωρούνταν ιδιοκτησία. Οπως σημειώνει, η ιδέα ότι ο Θεός είχε μια γυναίκα βασίζεται σε βιβλικά κείμενα που αναφέρονται στην Ασερά.
Ασερά, κατά την πανεπιστημιακό, ήταν το όνομα μιας θεάς της γονιμότητας σε εδάφη που ανήκουν σήμερα στη Συρία και ήταν κατά το θείο έτερο ήμισυ του Θεού. Για αυτό επικαλείται αρχαία κείμενα από τα οποία προκύπτει ότι οι αρχαίοι ισραηλίτες τη λάτρευαν ως ζευγάρι μαζί με τον Ιεχωβά (το όνομα του Θεού στην εβραϊκή Βίβλο). «Επομένως πολλοί πιστεύουν ότι θεωρείται ως η σύζυγος του Θεού».
Η ελληνικής καταγωγής θρησκειολόγος δηλώνει άθεη μεν αλλά με έναν ευρύ σεβασμό όχι μόνο στις αρχαίες θρησκείες αλλά και στις σύγχρονες. «Μελετώντας τη Βίβλο, βλέπω αυτό που κάνω ως ακαδη΅αϊκός. Και ως ακαδημαϊκός νομίζω πως η πίστη πρέπει να μένει έξω από πόρτα» δήλωσε.
εν έχει πρόβλημα για τα «πυρά» που δέχεται ως άθεη. «Γνωρίζω ότι υπάρχουν κάποιοι που θεωρούν ότι είναι δύσκολο να καταλάβουν γιατί ένας άθεος θα μπορούσε ενδεχομένως να ενδιαφέρεται για την Αγία Γραφή, και νομίζω ότι αυτό προκαλεί τεράστιο κακό σε μια μοναδική συλλογή από αρχαία κείμενα. Η Αγία Γραφή είναι ένα έργο που έχει τεράστιο αντίκτυπο στη δυτική κουλτούρα και για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό να γίνονται εκπομπές σαν αυτές».
Για το BBC, τον βρετανικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό, η σειρά ντοκιμαντέρ «Τα θαμμένα μυστικά της Βίβλου» που θα ολοκληρωθεί σε τρία επεισόδια είναι μια δουλειά επιστημονικής τεκμηρίωσης. «Η μελετήτρια εβραϊκών κειμένων Φραντσέσκα Σταυρακοπούλου διερευνά πώς πρόσφατες αρχαιολογικές ανακαλύψεις αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο ερμηνεύονται ιστορίες της Βίβλου και πώς αυτές υπαγορεύουν μία εκ νέου αξιολόγηση στην κατανόηση της κληρονομιάς του ιουδαϊσμού, του χριστιανισμού, του ισλαμισμού σε Ανατολή και Δύση».
Στα επεισόδια της σειράς η δρ. Σταυρακοπούλου ταξιδεύει σε όλη τη Μέση Ανατολή και επισκέπτεται σημαντικές αρχαιολογικές ανασκαφές, ερευνώντας την ιστορία του Κήπου της Εδέμ, την εμφάνιση της λατρείας ενός Θεού και το ιστορικό πλαίσιο για τον βασιλιά Δαβίδ.
Επισκέπτεται επίσης την Κιρμπέτ Κεϊγιάφα, μια οχυρωμένη πόλη στην Ιουδαία από την εποχή του βασιλιά Δαβίδ και την αρχαία πόλη της Ουγκαρίτ στη Συρία, η οποία θεωρείται ως η πιο σημαντική βιβλική αρχαιολογική ανακάλυψη του περασμένου αιώνα.
«Διαφωνώ με τους μελετητές που ισχυρίζονται ότι η Αγία Γραφή είναι αξιόπιστη ιστορική πηγή για την κατανόηση του παρελθόντος», λέει η δρ Σταυρακοπούλου
«Υπήρξε η αυτοκρατορία του βασιλιά Δαβίδ;». Αυτός είναι ο τίτλος του πρώτου επεισοδίου από τα συνολικά τρία της σειράς ντοκιμαντέρ «Τα θαμμένα μυστικά της Βίβλου». Η Φραντσέσκα Σταυρακοπούλου βάδισε στα ίχνη του βιβλικού βασιλιά αναζητώντας απαντήσεις. Εθνικός ήρωας και ίνδαλμα για τον λαό της Ιουδαίας, θεόσταλτος βασιλιάς για τους χριστιανούς, ο Δαβίδ είναι ευρύτερα γνωστός ως το μικροκαμωμένο αγόρι που τόλμησε να τα βάλει, σε μια άνιση μονομαχία, με τον φιλισταίο γίγαντα Γολιάθ, κατατροπώνοντάς τον. Ως βασιλιάς ένωσε τις φυλές του Ισραήλ. Αλλά πράγματι κυβέρνησε το απέραντο βασίλειο των Ισραηλιτών; Υπήρξε εν τέλει;
Πηγή
*
Μάλιστα ο Θεός είχε και Σύζυγο! Και το όνομα αυτής ΑΣΕΡΑ! Για να δούμε τι άλλο γνωρίζουμε για την σύζυγο του Θεού την Ασερά.
*
Ασερά
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
.
Με το όνομα Ασερά εννοείται η θηλυκή θεότητα των αρχαίων Ισραηλιτών, αυτή που ο Φίλων ταυτίζει με τη Γη. Οι Ισραηλίτισσες και οι Καναανίτισσες (κατ' άλλους Χαναναίες) έφτιαχναν καρβέλια με τη μορφή της, που ευλογούντο και τρώγονταν τελετουργικά, ένας πρόδρομος δηλαδή του άρτου της κοινωνίας. Τα είδωλά της βρίσκονταν κάτω από κάθε πράσινο δέντρο, χαράζονταν σε ζωντανά δέντρα ή σκαλίζονταν ως πάσσαλοι σε βωμούς κατά μήκος των δρόμων. Οι ακατέργαστες, γκροτέσκες πήλινες απεικονίσεις της ως δέντρο της ζωής εξελίχθηκαν αργότερα στην εξευγενισμένη μορφή της σύριας Αρτέμιδας. Οι αρχαίες ιεροτελεστίες της γονιμότητας (υποτιμημένες σήμερα ως πορνικές λατρείες) που συνδέονταν με τη λατρεία της Ασερά, εξασφάλιζαν τη συνέχεια των μητρογραμικών προτύπων διαδοχής. Το εβραϊκό εικονοκλαστικό ιερατείο τελικά ξερρίζωσε την Ασερά, αντικαθιστώντας τον μητροκεντρικό πολιτισμό με την πατριαρχία. Η Ιουδαιοχριστιανική κληρονομιά του νόμου των Λευιτών θεωρείται σήμερα πηγή της παρούσας ανισότητας των δύο φύλων.
Ταυτότητα
Η Ασερά ήταν η αγαπημένη θεά των αρχαίων Ισραηλιτών, παρά το κάλεσμα των ιερέων τους να παραμείνουν πιστοί στον Γιαχβέ. Οι βιβλικοί προφήτες την καταδικάζουν επανειλημμένα με το όνομα Αστορέθ, καθώς η κατάληξη -ορέθ συνδέεται με εβραϊκά σύμβολα που προστέθηκαν για να συσχετίσουν το όνομα με τη λέξη μποσέθ, που σημαίνει ντροπή. Η χρήση αυτού του ονόματος, πιθανός συνδυασμός του Ασερά και του Αστάρτη, φαίνεται πως προκάλεσε αρκετή σύγχυση στους σύγχρονους λόγιους. Ήταν, επίσης, η οικιακή θεά των Εβραίων και των Καναανιτών (δηλ. των Παλαιστινίων). Αυτός ο τύπος της Ασερά φθάνει στο χρονικό βάθος των 4.000 χρόνων. Είναι η θεά που λατρεύτηκε από τον βασιλιά Σολομώντα, και ήταν γνωστή ως «Κανιγιάτου Ελιμά», δηλαδή «εκείνη που δίνει ζωή στους θεούς».
Η Ασερά (από το εβραϊκό ΠιθΤ) θεωρείται γενικά ταυτόσημη με την ουγγαριτική θεότητα Αθιράτ, μια μείζονα σημιτική μητέρα θεά που εμφανίζεται περιστασιακά στις Ακκαδικές πηγές ως Ασράτουμ/Ασράτου και στις ανάλογες χιττιτικές ως Ασερτού ή Ασερντού. Στα ουγγαριτικά κείμενα (πριν το 1200 Π.Κ.Ε.) η Ατιράτ ονομάζεται τρεις φορές ατρτ υμ και ατιράτ γιαμμί, η «Ατιράτ της Θάλασσας» ή πληρέστερα 'Εκείνη που περπατά στη θάλασσα'. Διάφοροι σχολιαστές θεωρούν πως προέρχεται από την Ουγγαριτική ρίζα -ατρ 'δρασκελίζω', συνώνυμη με την εβραϊκή ρίζα 'σρ με το ίδιο νόημα.
Στα συγκεκριμένα κείμενα η Ατιράτ είναι η σύζυγος του θεού Ελ και υπάρχει μια αναφορά στους εβδομήντα γιους της Ατιράτ, πιθανώς οι ίδιοι με τους εβδομήντα γιους του Ελ. Ωστόσο, η Ατιράτ διακρίνεται ξεκάθαρα από την Αστάρτ (τη γνωστή μας Αστάρτη), με την οποία συνήθως συγχέεται. Ένα άλλο όνομά της είναι Ελάτ (θηλυκό του Ελ) και Κοντές (Αγιότης). Ανάμεσα στους Χιττίτες τούτη η θεότητα εμφανίζεται ως Ασερντού ή Ασερτού, η σύζυγος του Ελκουνίρσα και μητέρα 77 ή 88 γιων. Στην Αίγυπτο, από τη 18η δυναστεία αρχίζει να εμφανίζεται μια θεά σημιτική που ονομάζεται Κονσού ('Αγιότης'), εξισωμένη με την τοπική αιγυπτιακή θεά Άθωρ. Ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι πρόκειται για την Ατιράτ/Ασρατού, με το ουγγαριτικό της όνομα Κοντές. Η Κονσού δεν φαίνεται να είναι ούτε η Αστάρτ ούτε η Ανάτ, καθώς και οι δύο αυτές θεότητες εμφανίζονται εικονογραφικά διαφορετικές και εμφανίζονται επίσης σε μία τουλάχιστον απεικόνιση μαζί με την Κονσού.
Στην Περσική, την Ελληνιστική και Ρωμαϊκή περίοδο, εξαιτίας της γενικής τάσης συγκρητισμού, αλλά και της ειδικής σε ό,τι αφορούσε στις θεές, η Ατιράτ/Αστρούμ εξαφανίστηκε, τουλάχιστον ως προεξέχουσα θεότητα με αναγνωρίσιμο όνομα. Οι βιβλικές αναφορές υποδεικνύουν ότι μια θεά Ασερά λατρευότασν στο Ισραήλ και την Ιουδαία ως Θεά του Ουρανού, προς την οποία έντονα αντιτίθεται ο Ιερεμίας. Αλλά η λέξη Ασερά επίσης αναφέρεται σε κάποια ράβδο (πόλο). Για τους Φοίνικες γείτονες των Εβραίων, οι υψηλές λίθινες στήλες δήλωναν την ιερή παρουσία μιας θεότητας και η Ασερά ίσως είναι η πανάρχαια ανάμνησή τους. Ή η λέξη Ασερά σημαίνει πιθανώς ζων δένδρο ή άλσος και συνεπώς σε ένα διαφορετικό εννοιολογικό πλαίσιο σημαίνει ιερό. Αυτές οι χρήσεις έχουν προκαλέσει σχετική σύγχυση στους βιβλικούς μεταφραστές.
Πολλές παλαιότερες μεταφράσεις αποδίδουν την Ασερά ως «άλσος». Υπάρχει ακόμα διαφωνία μεταξύ των μελετητών ως προς το βαθμό στον οποίο η Ασερά (ή διάφορες θεές που ταξινομούνται ως Ασερά) λατρευόταν στο Ισραήλ και την Ιουδαία και ως προς το εάν μια τέτοια θεά ή κατηγορία θεαινών είναι απαραιτήτως ταυτόσημη με τη θεά Ατιράτ /Ασρατού. Το γεγονός ότι η επιγραφή που ανακαλύφθηκε αναφέρεται στον Γιαχβέ...και την Ασερά «του» εγείρει αμφιβολίες για το εάν η Ασερά ήταν απλώς λατρευτικό αντικείμενο παρά θεά, γιατί στα εβραϊκά, τα προσωπικά ονόματα δεν παίρνουν επιθέματα όπως το «του». Επομένως, σύμφωνα με αυτό το σκεπτικό η αναφορά στην «Ασερά του» θα μπορούσε να υποδεικνύει ότι εξετάζουμε κάποιο αντικείμενο, μάλλον, παρά ένα πρόσωπο. Όμως, ο Γουΐλιαμ Ντέβερ (William Dever) υποστηρίζει ότι είναι πιθανώς ανόητο να επικαλείται κανείς ένα αντικείμενο, εκτός και αν αυτό το αντικείμενο λειτουργεί ως σύμβολο που αντιπροσωπεύει μια πραγματική θεία δύναμη. Υποστηρίζει ότι εάν πούμε πως η Ασερά είναι απλώς «αντικείμενο», τότε δεν έχει δύναμη, καμία αποτελεσματικότητα, καμία δυνατότητα να προστατεύσει ή να ευλογήσει. Έχει σημασία μόνο αν υποθέσει κανείς ότι είναι σύμβολο μιας ιεροφάνειας. Ο Κ. φαν ντερ Τουρν (K. van der Toorn) με τη σειρά του επίσης θεωρεί ότι τέτοιες απόψεις για την καταλληλότητα του επιθέματος δεν στέκουν. «Το επιχείρημα ότι τα ονόματα δεν μπορούν να έχουν επίθεμα είναι άκυρο: οι θεότητες είναι δυνατόν να εξατομικευθούν συνδεόμενες με κάποιον τόπο, μια ομάδα ανθρώπων ή μια σχετική θεότητα'.
Οι περισσότερες από τις 40 αναφορές στην Ασερά στη Βίβλο προέρχονται από πηγές που εκδόθηκαν από τον Δευτερονομιστή. Στη μελέτη της Τίλντε Μπίνγκερ (Tilde Binger) διαπιστώνεται ότι υπάρχει εχθρότητα για τη θέα Ασερά ως «μια ξύλινη ανεικονική στήλη κάποιου είδους, ζων δένδρο ή σύνηθες άγαλμα». Όταν ο νεαρός μεταρρυθμιστής Ιεζεκίας ο υιός του Άχαζ ανέβηκε στο θρόνο της Ιουδαίας (περίπου κατά τον 7ο αιώνα Π.Κ.Ε.): "Εσήκωσε τους υψηλούς τόπους και εσύντριψε τα αγάλματα και κατέκοψε τα δάση». Με άλλα λόγια στην Παλαιά Διαθήκη καταγράφεται εκτός των άλλων και μια αναίτια συστηματική αποψίλωση του φυσικού τοπίου, εκτός και αν θεωρήσουμε ότι η λέξη άλσος είναι παρερμηνεία της λέξης Ασερά.
Ασερά και Αρχαιολογία
Δύο επιγραφές «Ο Γιαχβέ της Σαμάρειας/ο φύλακας και η Ασερά του» σε όστρακα πίθου βρέθηκαν στον αρχαιολογικό τόπο ενός καραβανσεράι του 8ου αιώνα Π.Κ.Ε. στο Κουντιλλέτ Αζρούντ (Εβρ. Χορβάτ Τεμάν) στο Νεγκέβ. Από έναν αρχαιολογικό τόπο δυτικά της Χεβρώνας, που ταυτίζεται με τη βιβλική Μακεντά σε μια επιγραφή -προΐόν λαθρανασκαφής- διαβάζουμε: «Ευλογημένος να είναι ο Ουριγιάχου από τον Γιαχβέ και την Ασερά του, από τους εχθρούς του Εκείνος τον έσωσε!». Αν και απαγορευμένη από τους Εβραίους, η λατρεία των θεαινών συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια της ρωμαϊκής κατοχής στο Ισραήλ στην κρυμμένη μορφή της ιερής πορνείας, έως ότου ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος ο Μέγας έκλεισε τους οίκους μετά τη μεταστροφή του στον Χριστιανισμό.
Στο νεοεκδοθέν βιβλίο του, Είχε ο θεός σύζυγο; (Did God Have a Wife?), ο αρχαιολόγος William G. Dever ενημερώνει ουσιαστικά το αρχείο της μητριαρχικής λατρείας. Θεωρεί ότι το 90% των ανθρώπων της αρχαίας Παλαιστίνης -της δεύτερης χιλιετίας και των πρώτων αιώνων της πρώτης χιλιετίας Π.Κ.Ε.- ζούσαν σε διεσπαρμένες και απομονωμένες αγροτικές κοινότητες ακόμα και μετά από την ανάδυση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας μιας ενωμένης μοναρχίας. Αυτές οι κοινότητες ασκούσαν μια θρησκεία αρκετά διαφορετική από τη μονοθεϊστική, πατριαρχική, και κανονιστική θρησκεία που βρίσκουμε στην Παλαιά Διαθήκη και τις εβραϊκές γραφές. Χαρακτηριζόταν μάλλον από αυτό που έκαναν οι άνθρωποι, παρά από αυτό που σκέπτονταν. Ήταν πολυθεϊστική, αδέσμευτη από γραπτούς κανόνες και κυρίως ήταν μητριαρχική.
Η κύρια θεά τους ήταν η Ασερά, σύζυγος του ανώτερου των αρχαίων θεοτήτων της περιοχής. Στο πάνθεον αυτών των θεοτήτων συμμετείχαν οι Σαπς (ήλιος), Γιαρίχ (σελήνη), Αστάρτη (ανδρόγυνος) και Ανάτ (πολεμιστής), μερικές των οποίων προσδιορίζονταν ενίοτε ως Ασερά. Η λατρεία της Ασερά επιβεβαιώνεται από το αρχαιολογικό αρχείο, που μας επιτρέπει να επανερμηνεύσουμε ακατανόητα προηγουμένως εδάφια των αρχαίων κειμένων. Αυτά τα κείμενα περιλαμβάνουν φυσικά και την ίδια τη Βίβλο, η οποία παρέχει άφθονα στοιχεία προσπαθειών καταστολής ή εξάλειψης πληροφοριών για τη διαδεδομένη λατρεία της Ασερά και άλλων πολυθεϊστικών πρακτικών.
Η Ασερά ήταν κεντρική θεότητα, στην οποία όφειλαν λατρεία τόσο οι γυναίκες όσο και οι άνδρες. Οι εβραϊκές καββαλιστικές γραφές επιβεβαιώνουν την ύπαρξη μιας πρώιμης θεάς, της Σεκινά, και πιστοποιούν την ιερή πράξη της σεξουαλικής ένωσης της Σεκινά και του Γιαχβέ αρκετά περιγραφικά. Φυσικά, η ύπαρξη μιας μητριαρχίας, προηγούμενης χρονικά των πατριαρχικών θεοτήτων σε πολλούς αρχαίους πολιτισμούς γίνεται συνήθως αποδεκτή, ενώ ορισμένοι υποστηρίζουν τη μια Μεγάλη Μητέρα ως αρχική θεότητα όλων των υπόλοιπων. Το νέο, ωστόσο, είναι η ανακάλυψη ότι η μητριαρχία ήταν τόσο σταθερά εδραιωμένη στη γη των τριων μεγάλων μονοθεϊστικών θρησκειών του κόσμου. Ο αναφέρει στοιχεία της λαϊκής θρησκείας της θεάς σε λατρευτικά ιερά σε όλη την Παλαιστίνη, και τη λατρεία της θεάς σε ειδώλια τερακότας, σε τυποποιημένα εμβλήματα της θηλυκής λατρείας και στις πολλές καλυμμένες βιβλικές αναφορές στην Ασερά.
Τα ειδώλια απεικονίζουν μια θηλυκή μορφή με τα μεγάλα στήθη και τυποποιημένο εικονιστικά ηβικό τρίγωνο. Η Βίβλος αναφέρεται στα ιερά της ως «υψηλοί τόποι» χαρακτηρισμένοι από την Ασερά -που μεταφράζονται χαρακτηριστικά ως «άλση» ή ξύλινοι πόλοι, αλλά θεωρούνται πλέον σύμβολα της θεάς. Η Ασερά ταυτιζόταν πλήρως με τα δέντρα -ενσωμάτωση της σοφίας στην αρχαία Καναανιτική θρησκεία- και πολλές απεικονίσεις την παρουσιάζουν να αναπτύσσεται από έναν κορμό δέντρου.
Αυτό που προκαλεί περισσότερο την ιουδαιοχριστιανική πίστη είναι ο ισχυρισμός του Ντέβερ ότι τα ιερά κείμενά τους είναι προϊόν μιας μικρής, αλλά αυξανόμενης λογοτεχνικής και θεολογικής ελίτ της Ιερουσαλήμ. Ο μονοθεϊσμός βάσει αυτής της υπόθεσης είναι μεταγενέστερη ανάπτυξη, πιθανώς της ύστερης Περσικής ή Ελληνιστικής περιόδου, αρκετά μετά τη βαβυλώνια αιχμαλωσία και συνεπώς προβολή των συγγραφέων και συντακτών της Βίβλου. Κάτι τέτοιο βέβαια έρχεται σε αντίθεση με τη συμβατική κατανόηση των βιβλικών κειμένων, τα οποία περιγράφουν την ιστορία της γένεσης της ανθρωπότητας από έναν αρσενικό Θεό, τον Γιαχβέ, την αποκλειστική καθοδήγηση ενός εκλεκτού λαού στη δημιουργία ενός έθνους και του κοινού πεπρωμένου ενός νομαδικού αγροτικού λαού που έγινε γνωστός με το όνομα Ισραηλίτες.
Η γονιμότητα της Καναάν
H ράβδος (πόλος) της Ασερά (πληθ. αρσ. ασερίμ) είναι πιθανώς κάποιο ραβδί ή δένδρο φυτευμένο προς τιμήν της θεάς και αναφέρεται σε αρκετές περιπτώσεις στη Βίβλο (Έξοδος, Δευτερονόμιο, Κριταί, Βασιλέων Α΄- Β΄, στον Ησαΐα και τον Ιερεμία). Οι πόλοι κατασκευάζονταν -λειτουργούσαν και ως αποτροπαϊκά σύμβολα για τυμβωρύχους- μάλλον από ξύλο τις περισσότερες φορές, όπως φαίνεται από την εντολή του Θεού στον Γεδεών να κόψει τον πόλο της Ασερά που βρισκόταν δίπλα στον βωμό του Βάαλ και να χρησιμοποιήσει το ξύλο για πύρινη προσφορά. Ο Γεδεών φοβόταν τόσο την οικογένειά του και τους συμπολίτες του, που πήρε μαζί του δέκα από τους υπηρέτες του και το έκοψε τη νύκτα. Στην Παλαιά Διαθήκη γίνεται φανερό ότι ο Θεός δεν συμπαθούσε τις ράβδους της Ασερά και είναι γενικώς εμφανής η προσπάθεια καταστροφής των συμβόλων της. Στο Δευτερονόμιο, ιστ΄ 21, αναφέρεται «Ου φυτεύσεις σεαυτώ άλσος, παν ξύλον, παρά το θυσιαστήριον του Θεού σου ου ποιήσεις σεαυτώ».
Για να κατανοήσουμε την εξελισσόμενη φύση της έννοιας του Θεού στην Παλαιά Διαθήκη, είναι ουσιαστικό να εξετάσουμε τον ευρύτερο και αρχαιότερο τομέα των Καναανιτικών θεοτήτων της Συρίας-Παλαιστίνης, γιατί εκεί θα βρούμε όχι μόνο τον «Θεό πίσω από το Θεό», τον αρχαίο των ημερών που λατρεύτηκε από τον Αβραάμ και τον Ιακώβ και αναζωογονήθηκε από τον Δανιήλ και τους αποκαλυπτικούς, αλλά και αρχέτυπα που μας οδηγούν πίσω στους θεούς και τις θεές της γονιμότητας, από τους οποίους προήλθαν αρχικά οι έννοιες της θεότητας.
Οι Σημίτες διαιρούνται γενικά στους ανατολικούς, που αντιπροσωπεύονται από τους Ασσύριους και τους Βαβυλώνιους και τους δυτικούς που χωρίζονται ανάμεσα στους νότιους στην Αραβία και την Αιθιοπία και τους βόρειους στην Παλαιστίνη και τη Συρία. Ο όρος κα-να-να-ούμ χρησιμοποιείτο από τους γηγενείς από το 3500 Π.Κ.Ε., (Aubet). Η εβραϊκή λέξη κανα'ανί σήμαινε έμπορος, αλλά το αρχικό νόημα πιθανώς προήλθε από το ακκαδικό κιναχχού το κοκκινοβαμμένο μαλλί.
Κεντρική θεότητα για τους Σημίτες ήταν ο Ελ, ο αρχαίος πατέρας-θεός δημιουργός και η σύζυγός του, η Ατιράτ ή Ασερά. «Και οι δύο ήταν αρχέγονες υπάρξεις, καθώς υπήρχαν ανέκαθεν». Ο Ελ, του οποίου το όνομα σήμαινε απλά «ο Θεός» ήταν ο δημιουργός και ο γεννήτορας, ο επόπτης της σύλληψης, εκείνος που γέννησε τους θεούς, που αποκαλείτο επίσης Ταύρος Ελ ως συνέχεια του αρχαίου θεού-ταύρου της γονιμότητας. Η Ασερά και ο Ελ καθίστανται έτσι σύμβολα του ιερού γάμου του θηλυκού και του αρσενικού, του ταύρου και της γήινης θεάς. Ο Ελ υποτίθεται βγήκε από τη θάλασσα για να ζητήσει από δύο θεές, πιθανώς η μία ήταν η Ατιράτ και η άλλη η Ανάτ, να επιλέξουν αν ήθελαν να είναι σύζυγοί του ή κόρες του. Επέλεξαν το πρώτο. Απόγονοί τους ήταν ο Σαχήρ και ο Σαλήμ, το άστρο του πρωινού και το άστρο του δειλινού.
Πολλά από τα αρχέτυπα που αναγνωρίζουμε σήμερα ως Γιαχβέ έχουν την προέλευσή τους στον Ελ. Είναι ο αρχικός Θεός δημιουργός -ο «δημιουργός των δημιουργημένων πραγμάτων»- κάτι που περιλαμβάνει σίγουρα τη γονιμότητα, αλλά μπορεί επίσης να περιλάβει τη δημιουργία του ουρανού και της γης όπως με τους μεσοποτάμιους Μαρντούκ και Τιαμάτ, η μυθολογία των οποίων προέρχεται εν μέρει από τους αρχαιότερους Καναανιτικούς μύθους. Ο Ελ ήταν ο προαιώνιος, ο πατέρας και κριτής. Ήταν μια βασιλική και ευγενική μορφή, αγαθοεργή αλλά όχι μη εξελίξιμη. Ήταν ο θεός των διαταγμάτων και ο πατέρας του βασιλιά. «Ήταν ευθύνη του η εξασφάλιση εκείνης της ισορροπίας μεταξύ όλων των συγκρουόμενων και ανταγωνιστικών δυνάμεων». Έτσι έγινε σεβαστός από τους άλλους θεούς - «Η εντολή σου Ελ είναι σοφή, η σοφία σου είναι αιώνια». «Δεν ήταν τυχαίο το ότι αποκλήθηκε ο Ελ «ευγενικός και αγαθοεργός» - ένα πρότυπο που θυμίζει πιθανώς τον «Αλλάχ τον φιλεύσπλαχνο, τον συμπονετικό» του Ισλαμισμού. Όχι ότι ο Ελ ήταν ανίκανος να θυμώσει, καθώς η καταπάτηση του κανόνα στην κοινότητα... θα μπορούσε να τον προκαλέσει, και τότε προέτρεπε τις γειτονικές δυνάμεις να εισβάλλουν και να κατακτήσουν. Για να αποτρέψει τέτοιες καταστροφές ο βασιλιάς έπρεπε να εκτελέσει τις κατάλληλες ιεροτελεστίες εξευμενισμού και να προσφέρει τις ανάλογες θυσίες».
Η Ασερά, η προέλευση της οποίας διαφέρει από εκείνη της Αστάρτης, ήταν η «εν σοφία Κυρία των Θεών» και αποκαλείτο από τους Σουμέριους Ασνάν «η δύναμη όλων των πραγμάτων», μια «ευγενική και όμορφη κυρά» Οι Καναανίτες την ονομάζουν «Αυτή που γεννά τους Θεούς» ως «Κυρία που διασχίζει τη θάλασσα» είναι θεά και της θάλασσας και της Σελήνης. Αν και στην Παλαιά Διαθήκη ταυτίζεται με τα άλση, γεγονός που υποδηλώνει ότι αντλεί την πανάρχαια καταγωγή της από τις προϊστορικές περιόδους του ανιμισμού, φαίνεται πως εξαρχής συμβολίζει την προαιώνια σοφία του Πνεύματος και συνεπώς εκείνη τη δύναμη που βοηθά τον Ελ στη σοφή διακυβέρνηση του κόσμου. Είναι, λοιπόν, η δύναμη που βάζει τάξη στο χάος και τούτο υποδηλώνεται στο θαλάσσιο συμβολισμό της. Η θάλασσα είναι η μήτρα της ζωής. Η Ασερά είναι η αιώνια θηλυκή δύναμη της σχηματοποίησης και της διαμόρφωσης.
Αν και η Καναανιτική μυθολογία διαφέρει από πόλη σε πόλη, η ανακάλυψη των εκτεταμένων αρχείων του έπους του Κερέτ στην Ουγγαρίτ, μας δίνει μια λεπτομερή άποψη των Καναανιτικών θεών και θεαινών, που χρονολογείται από τον συγγραφέα Ελιμελέκ περίπου το 1370 Π.Κ.Ε. Είναι η εποχή κατά την οποία οι βασιλείς κυβερνούσαν παραδοσιακά ως μεσάζοντες των θεών για τη διατήρηση της γονιμότητας της γης. Από αυτή την άποψη ο κεραύνιος Ελ-ταύρος ανήκει στους γονιμοποιούς θεούς που στέκουν δίπλα στη χθόνια-σεληνιακή Μεγάλη Μητέρα και αφομοιώνει τις ιδιότητές της, αφού σε τελική ανάλυση από εκείνην εξαρτάται η παγκόσμια ευφορία.
Με τη γέννηση των νέων θεών και των θεαινών η Ασερά και ο Ελ δεν είναι πλέον οι πρωταγωνιστές του κοσμικού δράματος. Όπως συμβαίνει με τη σουμεριακή και πολλές άλλες μυθολογίες αναπτύσσεται μια κοσμική προσπάθεια για υπεροχή, που εξελίσσεται συνήθως σε θανάσιμο αγώνα. Από εδώ εξυφαίνεται η πλοκή του κοσμικού δράματος και η τραγική γονιμότητα των θεών της Καναανιτικής μυθολογίας. Η διατήρηση της κοσμικής τάξης ενάντια στα ταραχώδη ύδατα του χάους και η άγονη εποχή του θανάτου και του αγώνα, που συνδέεται με τις νέες θεότητες που προκύπτουν από τις κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές. Η Ασερά, ως εκπρόσωπος της Μεγάλης Μητέρας υπήρξε θύμα αυτών των κοινωνικών και πολιτικών αλλαγών. Αν και η Παλαιά Διαθήκη διακρίνεται για την έντονη πολεμική της ενάντια στον Βάαλ, την Ασερά και την Αστάρτη, ορισμένα από τα κοινωνικά στοιχεία και τις πρακτικές των Εβραίων γίνονται ίσως καλύτερα κατανοητά, μέσα στο εννοιολογικό πλαίσιο της Καναανιτικής μυθολογίας και ιδιαίτερα της λατρείας της Ασερά, ενός απωθημένου αρχέτυπου στο συλλογικό ασυνείδητο που βρίσκει τους δικούς του δρόμους για να κάνει έκδηλη την παρουσία του.
Προτεινόμενη βιβλιογραφία
  • Aubet, Maria E., The Phoenicians and the West, Cambridge University Press, New York, 1987, 1993.
  • Bayley Harold, The Lost Language of Symbolism, Trafalgar Square (1996)
  • Berlinerblau Jacques, «Official Religion and Popular Religion in Pre-Exilic Ancient Israel», στο 23d annual Rabbi Louis Feinberg Memorial Lecture in Jewish Studies, Department of Judaic Studies, University of Cincinnati (May 11, 2000)
  • Binger Tilde, Asherah: Goddesses in Ugarit, Israel and the Old Testament (1997)
  • Cohn, Norman Cosmos Chaos, Bath University Press, (Avon 1993)
  • Dever W. G., Did God Have a Wife? Archeology and Folk Religion in Ancient Israel , William B Eerdman Publishing Company, (2005)
  • Eliade Mircea, Πραγματεία πάνω στην Ιστορία των Θρησκειών, Χατζηνικολής, (Αθήνα, 1981)
  • Gordon, Cyrus H., «Poetic Legends and Myths from Ugarit» στο Berytus 25 (1977)
  • Keel & Uehlinger, Gods, Goddesses and Images of God in Ancient Israel (1992)
  • Pritchard James, ed., The Ancient Near East: Supplementary Texts and Pictures Relating to the Old Testament, Princeton University Press, Princeton, 1969.
  • Weinfeld, Moshe, «Kuntillet Ajrud Inscriptions and their Significance», στο Studi Epigrafici e Linguistici, 1 (1984).
Δικτυακοί τόποι
Πηγή
  
http://eineken.pblogs.gr/2011/10/asera.html
Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters