Σάββατο 19 Ιουλίου 2014

Ακόμη πληρώνουμε φόρους της βασίλισσας Φρειδερίκης


Γιατί ένα στεγαστικό δάνειο πρέπει να επιβαρύνεται με εισφορά υπέρ των εξαγωγέων; Τι σχάση έχει ένας μηχανικός με τον ΟΓΑ, για να πληρώσει στην αναγνώριση του μεταπτυχιακού του χαρτόσημο υπέρ του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων;
Τι είδους πνευματικά δικαιώματα έχει μια κόλλα λευκό χαρτί Α4 για να πληρώνουμε φόρο 4%; Πώς το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας, αν και έχει καταργηθεί, συνεχίζει να εισπράττει το 1% από το συνολικό ποσό κάθε ασφαλιστηρίου αυτοκινήτου;
Αυτά και άλλα πολλά τραγελαφικά αναδεικνύει η έρευνα για το ποιοι είναι οι φόροι υπέρ τρίτων που εδώ και χρόνια ή και δεκαετίες συνεχίζουν να υφίστανται και να φορτώνονται στις τσέπες προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων. Ωστόσο, το μεγαλύτερο και ίσως εντυπωσιακότερο εύρημα της έρευνας είναι ότι ακόμα και σήμερα κανείς δεν έχει σαφή εικόνα ούτε για το πόσοι, άλλα ούτε για το ποιοι είναι οι φόροι υπέρ τρίτων και, βέβαια, ούτε για το ποιος τους καρπώνεται.
Κι όμως, σε ένα κράτος που τα προηγούμενα χρόνια λειτουργούσε στον αυτόματο, όλα μοιάζουν πιθανά. Όπως, για παράδειγμα,  όταν η κυβέρνηση αποφάσισε να καταργήσει τους φόρους υπέρ τρίτων μετά τις ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας την τελευταία στιγμή πριν εκπνεύσει η προθεσμία ανακάλυψε όχι... δεν ξέρει ποιοι είναι αυτοί.
Το άλυτο μυστήριο των φόρων υπέρ τρίτων ανάγκασε την κυβέρνηση να απευθυνθεί στους πολίτες, ζητώντας χους να καταγράψουν οι ίδιοι ποιους φόρους πληρώνουν στην καθημερινότητά χους και στη συνέχεια να ενημερώσουν και το υπουργείο Ανάπτυξης. Με αυτόν τον τρόπο, το υπουργείο ευελπιστεί να καταρτίσει τη σχετική λίστα με χους υπό κατάργηση φόρους, χους οποίους θα πρέπει να στείλει στην τρόικα.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα... τρέλας
Αν και τα αποτελέσματα, τουλάχιστον προς ώρας, είναι μάλλον φτωχά, γιατί, όπως αποδεικνύεται, ούτε οι ίδιοι οι πολίτες γνωρίζουν ακριβώς τι πληρώνουν, τα πρώτα δείγματα αναδεικνύουν ότι εδώ και χρόνια πληρώνουμε τους πιο απίθανους φόρους και εισφορές χωρίς να το ξέρουμε.
Λαμπρό παράδειγμα ο περίφημος φόρος δημοσίων θεαμάτων, που πληρώνουμε σε εισιτήρια συναυλιών και παραστάσεων. Ο φόρος αποτελεί κατάλοιπο της εποχής της «βασιλομήτορος» Φρειδερίκης, η οποία στα τέλη της δεκαετίας του 1950 αποφάσισε να θεσπίσει φόρο με στόχο την ενίσχυση των «βόρειων επαρχιών» της χώρας που είχαν πληγεί από τον Εμφύλιο. Αν και τα χρόνια πέρασαν, ο φόρος συνεχίζει να επιβάλλεται. Τα έσοδα πηγαίνουν πλέον στον Εθνικό Οργανισμό Πρόνοιας, του οποίου, όμως, η τύχη... αγνοείται.
Επίσης, αγνοείται η τύχη του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας, που, αν και δεν υφίσταται, εισπράττει 1 % από κάθε ασφαλιστήριο αυτοκινήτου.
Και, βέβαια, τα παράλογα δεν τελειώνουν. Βάσει του νόμου 2121/1993, όσοι αγοράζουν χαρτί Α3 ή Α4, δηλαδή το γνωστό σε όλους χαρτί για τις εκτυπώσεις, πληρώνουν φόρο 4% υπέρ πνευματικών δικαιωμάτων. Ο φόρος θεσπίστηκε πριν από 2 1 χρόνια, ώστε να μετριάσει τις απώλειες που είχαν οι εκδοτικοί οίκοι και οι συγγραφείς από τα πνευματικά τους δικαιώματα εξαιτίας της παράνομης φωτοτύπησης των έργων τους. Η προφανής αδυναμία του κράτους να αντιμετωπίσει το φαινόμενο οδήγησε κάποιους να φορτώσουν, ως συνήθως, τις απώλειες στις πλάτες των πολλών.
Αντίστοιχη περίπτωση και το ειδικό τέλος πνευματικών δικαιωμάτων 6% στις συσκευές αναπαραγωγής ήχου που εισάγονται στη χώρα.
Βέβαια, πνευματικά δικαιώματα πρέπει να ζητήσει και αυτός που σκέφτηκε να επιβάλει φόρο 0,12% στα στεγαστικά δάνεια υπέρ εξαγωγέων ή παράβολο έως 100 ευρώ στον σύλλογο υδραυλικών, ώστε να θεωρήσει την οικοδομική άδεια για την Πολεοδομία.
Αντίστοιχα, για κάθε μελέτη που απαιτείται στα προγράμματα του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, η οποία πρέπει να υπογράφεται από ιδιώτη γεωτεχνικό, καταβάλλεται ποσοστό από 2% έως και 5% της αμοιβής του μελετητή υπέρ Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
Παράλογο μοιάζει και το ετήσιο παράβολο από 1 % έως 2% επί των διδάκτρων που καλούνται να καταβάλουν οι γονείς που επιλέγουν να στείλουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικό σχολείο.
Αλλά, ακόμα και αν το πληρώσουν τα 1 2 χρόνια του σχολείου και στείλουν το παιδί μετά να σπουδάσει στο εξωτερικό, θα πρέπει να πληρώσουν και ένα χαρτόσημο 20% υπέρ ΟΓΑ για την αναγνώριση του τίτλου σπουδών.
Δίχως τελειωμό
Φυσικά, ο κατάλογος με τους φόρους υπέρ τρίτων έχει και συνέχεια, καθώς, μεταξύ άλλων, πληρώνουμε:
Εισφορά 2% επί αξίας τσιμέντου υπέρ Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Εταιρειών Τσιμέντων.
Εισφορά - δικαίωμα
Εκτελωνιστικών εργασιών (ΔΕΤΕ), που βεβαιώνεται κατά την εισαγωγή, εξαγωγή και μεταφόρτωση αγαθών και καυσίμων, που προστέθηκε στη ΔΕΗ.
Εισφορά 0,016 ευρώ επί κάθε κιλού αλευριού υπέρ Ταμείου Επικουρικής Ασφαλίσεως Αρτοποιών.
Εισφορά 0,5% επί ναυαγοσωστικών υπηρεσιών υπέρ του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου.
Εισφορά 1%» επί του κύκλου εργασιών εταιρειών πετρελαίου υπέρ Ταμείου Επικουρικής Ασφαλίσεως Προσωπικού Εταιρειών Πετρελαιοειδών.
Εισφορά 2% επί αξίας παραγόμενου λαδιού υπέρ δακοκτονίας.
Και, αν κανείς θελήσει να πάρει ένα πλοίο και να φύγει μακριά από τους παράλογους φόρους υπέρ τρίτων, θα πρέπει να πληρώσει στο εισιτήριό του και έξοδα καβοδέτη.

Πηγή:capital.gr
http://www.apocalypsejohn.com/2014/07/akomh-plhrwnoume-forous-ths-basilissas-freiderikhs.html

Κύπριος Ίκαρος συγκίνησε την Ελλάδα με το σθένος του


Μαθήματα ανθρωπιάς, ήθους και πίστης, έδωσε Κύπριος απόφοιτος της Σχολής Ικάρων.Στο πρόσωπό του, κτύπησε η καρδιά του Ελληνισμού χθες βράδυ, όταν καταχειροκροτήθηκε από όλους τους γονείς των αποφοίτων αλλά και από την ηγεσία της Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος.
Συγκεκριμένα ο ανθυποσμηναγός ελεγκτής αεράμυνας, Μάριος Κουπάτος, που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας, δεν πτοήθηκε, συνέχισε τις σπουδές του και φάνηκε αντάξιος των απαιτήσεων της σχολής του.
«Στάθηκε λεβέντικα, μας δίνει μηνύματα ανθρωπιάς αυτός ο Κύπριος», δήλωσε στο SigmaLive ανώτατο στέλεχος της Σχολής Ικάρων.
Κατά την τελετή αποφοίτησης όπως προνοεί το πρωτόκολλο, οι απόφοιτοι παραλαμβάνουν το ξίφος τους από τον  Υπουργό Άμυνας. Ο Μάριος όμως, λόγω της κινητικής δυσκολίας, δεν μπορούσε να παραλάβει το ξίφος του.
Αφού ενημερώθηκε ο Δημήτρης Αβρααμόπουλος για τον Μάριο, χωρίς δισταγμό, αποφάσισε να περπατήσει κοντά στον Μάριο και να του επιδώσει το ξίφος του, όπως άλλωστε άρμοζε στο ήθος του. (Δείτε το βίντεο στο 03.53)
Όταν το πλήθος αντιλήφθηκε περί τίνος πρόκειται, άρχισε να καταχειροκροτεί παρατεταμένα.
Η τελετή ορκωμοσίας των νέων Ανθυποσμηναγών της Σχολής Ικάρων, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης 17 Ιουλίου στην Αεροπορική Βάση Δεκελείας, στο Τατόι. Τα ξίφη στους νέους Αξιωματικούς της Πολεμικής Αεροπορίας επέδωσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Από τη Σχολή αποφοιτήσαν 130 Ανθυποσμηναγοί, εκ των οποίων 107 από την Ελλάδα, 9 από την Κύπρο, 3 από την Ιορδανία, 1 από τη Συρία, 5 από τη Λιβύη, 1 από το Μαυροβούνιο, 3 από την Νιγηρία και 1 από τη Ζιμπάμπουε.
Παρόντες στην τελετή ήταν επίσης η Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώφη Γεννηματά, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Ιωάννης Λαμπρόπουλος, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Ευάγγελος Τουρνάς, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ και ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χρίστος Μανωλάς.



sigmalive.com
http://www.pentapostagma.gr/2014/07/κύπριος-ίκαρος-συγκίνησε-την-ελλάδα-μ.html

Στην φάρμα ο ισραηλινός στρατός αρπάζει 600 αθώα παιδιά….γιατί άραγε;;;

Τις τελευταίες εβδομάδες ο ισραηλινός στρατός κατοχής εχει συλλάβει τουλάχιστον 600 Παλαιστινοπουλα. Τα παιδάκια συλλαμβάνονται απο τις σιωνιστικες δυνάμεις κατοχής, ή συμμάχοι μας, τη νύχτα όταν κοιμούνται Την νύχτα έρχονται οι Νεοναζί και αρπάζουν τα παιδάκια απο το σπίτι τους. Ή τα αρπάζουν την ωρα που πηγαίνουν η γυρνάνε απο το σχολείο τους.
Η απαγωγή παιδιών μέσα στο κατεχόμενο κράτος αποδεικνύει περί τίνος ζωώδης συμπεριφορά πρόκειται. Οι σύμμαχοι και νατοικοι φίλοι μας εκπαιδεύονται στη σύλληψη αθώων παιδιών στην ανοιχτή φάρμα όταν κάποιοι άλλοι σύμμαχοι φίλοι μας, στη δεκαετία του 40 έκλεψαν. Εκβιάζοντας, βασανίζοντας και σκοτώνοντας αυτούς που δεν εγκατέλειψαν την γη τους.
Οι θηριωδίες τους δεν τιμωρήθηκαν ποτε απο τους αγωνιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οργανώσεις σαν την UN, Amnesty International, The Children’s Defense Fund (CDF), Human Rights Action Center είναι για τα μάτια του κοπαδιού! Α! ξέχασα τον “φιλο” τον Σίμον με το Simon Wiesenthal Center, αυτός δεν ήταν που έκανε το κινήγι με τους Ναζι; τώρα με τους Νεοναζί δεν προλαβαίνει;;;
Ααα, δεν έχουν εφευρεθεί για την προστασία του κοπαδιού, η λαού; ονόμασε το οπως θες. Μερικά ζώα ειναι ποιο ισοδύναμα στην ιεραρχία απο τα αλλα, έγραφε ο Τζώρτζ Όργουελ στην φάρμα των ζώων.
Εδώ οι φάρμα εκτός της φυλάκισης και εκτροφής ενός λαού εχει και μια άλλη σημασία, ιδιότητα. Αποδεικνύει οτι η ζωή των παιδιών του λαού της Παλαιστινης, το μέλλον του, υπάρχει για να υπηρετεί τον περιούσιο λαό του Γιαχβέ. Όλοι οι εκτρεφομενοι πρέπει να καταλάβουν οτι σαν τροφη του περιούσιου λαού που είναι θα εκτρέφονται απο τους προστάτες του για να αρπαχθούν όταν θα βρεθεί η κατάλληλη στιγμή που πρέπει να γίνει η θυσία. Η θυσία γίνεται μπροστά στα ματιά των υπέρμαχων και αιδιαστικων προστατών των κατασκευασμένων ανθρωπίνων δικαιωμάτων του πολιτισμού της αιμοραγίας. Η γκαμήλα ρε παναθλιοι φονιάδες δεν βλέπει την καμπούρα της. Η φάρμα ρε φονιάδες των λαών αποδεικνύει σε ποιον θεό θυσιαζεται τα αθώα παιδάκια των αδελφών μας.
electronicintifada.net Δείτε το βιντεο να καταλάβαιτε:



presstv.comΤΟ ΚΟΡΑΚΙ

http://www.pentapostagma.gr/2014/07/στην-φάρμα-ο-ισραηλινός-στρατός-αρπάζ.html

Η συνέντευξη του Γιάννη Καλογερόπουλου στο ράδιο ενημέρωση 92,2 15/7/2898

10270775_731077393623340_3206937105826657310_n


ΑΡΤΕΜΗΣ ΣΩΡΡΑΣ: ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΙΜΟΥΝ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΧΝΟΥΝ ΠΟΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΔΟΤΗ

10534178_683888181693285_1523547923479011303_n
Artemis Sorras ΣΥΝΕΛΛΗΝΕΣ ΜΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΣΤΑ ΑΠΟΣΤΑΤΙΚΑ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΙΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΑΝΤΙΝΟΟ ΝΑ ΦΕΡΘΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΜΑΣ ΣΤΟΥΣ ΣΟΦΟΥΣ ΜΑΣ ΣΤΟΥΣ ΗΜΙΘΕΟΥΣ ΜΕ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΦΥΛΑΚΗ ΕΞΟΡΙΑ
ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΑΜΕ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΣΤΑ ΝΕΟΤΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ [ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΟΤΕΡΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΗΡΩΕΣ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΦΥΛΑΚΗ ΣΤΗΝ ΕΞΟΡΙΑ Η ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΑ ΑΠΟΣΤΑΤΙΚΑ ΜΙΑΣΜΑΤΑ ] ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΣΟΝΙΚΑ ΧΑΖΑΡΙΚΑ ΜΙΑΣΜΑΤΑ ΜΑΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΑΝ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΔΩΣΑΝ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΜΑΣ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΜΑΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΤΙΡΙΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΙΚΩΝ ΤΟΥΣ ΑΝΘΕΛΛΗΝΩΝ ΠΡΟΔΟΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ
ΣΥΝΕΛΛΗΝΕΣ ΜΟΥ ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΑ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΟΥΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΜΙΑΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΡΥΜΕΝΑ ΚΑΡΚΙΝΩΜΑΤΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΑ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΔΗΘΕΝ ΟΝΟΜΑΤΑ
ΣΥΝΕΛΛΗΝΕΣ ΜΟΥ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΕ ΞΑΝΑ ΛΑΘΟΣ ΤΩΡΑ ΞΕΡΕΤΕ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΙΜΟΥΝ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΗΘΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΞΕΡΟΥΝ ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ
ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΨΑΧΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΟΧΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
ΤΟΥΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΤΟΥΣ ΚΡΕΜΑΝΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΓΡΑΦΟΥΝ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΔΟΤΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΟΥΝ ΠΟΤΕ ΠΟΙΑ ΡΥΠΑΡΑ ΓΕΝΗ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΠΡΟΔΩΣΑΝ
ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΙΜΟΥΝ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΧΝΟΥΝ ΠΟΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΔΟΤΗ
ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΠΡΟΔΟΤΗΣ ΠΑΝΤΑ ΠΡΟΔΟΤΗΣ
ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΤΗΣ ΓΗΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΚΥΒΕΡΝΗΘΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΧΘΟΝΕΣ ΑΛΗΘΙΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΧΑΖΑΡΟΥΣ ΜΑΣΟΝΟΥΣ ΔΟΓΜΑΤΙΣΜΕΝΟΥΣ ΣΚΟΤΕΙΝΟΥΣ ΥΠΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΚΡΥΜΕΝΟΥΣ ΣΕ ΔΗΘΕΝ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΜΕ ΕΒΡΑΙΚΑ ΑΧΡΗΣΤΑ ΨΕΥΤΙΚΑ ΠΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΠΑΠΥΡΟΥΣ ΜΕ ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ ΨΥΧΗ ΚΑΘΟΛΟΥ ΦΩΣ ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ ΝΟΗΣΗ ΠΑΡΑ [ ΑΣΧΗΜΕΣ ΜΑΥΡΕΣ ΜΑΡΙΟΝΕΤΕΣ ] ΜΟΝΟ ΕΝΤΟΛΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΤΩΝ ΣΚΟΤΕΙΝΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ ΤΟΥΣ
Η ΕΝΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΤΩΝ ΜΗΤΕΡΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΑΣ ΘΑ ΔΙΑΛΥΣΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΨΕΥΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΔΟΓΜΑΤΑ ΤΗΝ ΨΕΥΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΝ ΨΕΥΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΝ ΨΕΥΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΤΗΝ ΧΑΛΚΕΥΜΕΝΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΤΗΝ ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΙΣΟΤΗΤΑ ΙΣΟΝΟΜΙΑ ΙΣΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΟΛΑ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΜΑΣ ΣΥΝΕΛΛΗΝΑ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΕΞΑΡΤΩΝΤΑΙ ΟΛΑ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΜΑΣ ΤΑ ΜΙΑΣΜΑΤΑ ΑΠΛΩΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΤΙ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΑΣ ΠΟΛΕΜΟΥΝ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΝΑ ΜΗΝ ΕΝΩΘΟΥΜΕ ΠΟΤΕ
ΔΥΝΑΜΗ ΦΩΣ
…………………………………………………………
10422334_1507183222844146_2801650711634089140_n
ΔΕΛΦΙΚΑ ΡΗΤΑ
1. Αγάθους τίμα. (Να εκτιμάς τις καλές πράξεις των άλλων)
2. Αδικείαν μίσει. (Να μισείς την αδικία)
3. Αδωροδόκητος δοκίμαζε. (Να μην δωροδοκείσαι- δωροδοκείς για προσωπικά οφέλη)
4. Αισχύνην σέβου. (Αυτοσεβασμός)
5. Αιτιώ παρόντα. (Να αιτιολογείς όσα σου συμβαίνουν)
6. Άκουε πάντα. (Να ακούς τα πάντα)
7. Ακούσεις νόει. (Να αντιλαμβάνεσαι με τα μάτια του νού)
8. Ακούων όρα. (Όταν ακούς να βλέπεις)
9. Αλλοτρίων απέχου. (Να απέχεις από κακίες, δολοπλοκίες)
10. Αλύπως βίου. (Να επιδιώκεις να ζεις χωρίς λύπες)
11. Αμαρτάνων μετανόει. (Να μετανοείς για τις ανομίες σου)
12. Απέχθειαν φεύγε. (Την κακία να αποφεύγεις)
13. Αποκρίνουν εν καιρώ. (Να αφήνεις περιθώρια χρόνου πριν αποφασίσεις οριστικά)
14. Απόντι μη μάχου. (Τον απόντα μη μάχεσαι μην κακολογείς)
15. Άρρητα μη λέγε. (Τα μυστικά μην αποκαλύπτεις προδίδεις)
16. Άρχε σε αυτού.(Να εξουσιάζεις τον ευατό σου αυτοπειθαρχία)
17. Ατυχούντι συνάχθου. (Ενωμένος με άτυχο να είσαι, να παίρνεις το μέρος του αδυνάτου)
18. Βίαν μηδέν πράττειν. (Να μη είσαι υπερβολικά βίαιος σε τίποτα)
19. Βίας μη έχου. (Να αποφεύγεις να είσαι βίαιος)
20. Βολεύου χρήσιμα. (Με καλό τρόπο να επιβιώνεις)
21. Γαμείν μέλλον καιρόν γνώθι. (Να παντρεύεσαι την κατάλληλη στιγμή)
22. Γάμους κράτει. (Να σέβεσαι τον γάμο σου)
23. Γήρας προσδέχου. (Να δέχεσαι τα γηρατειά)
24. Γλύττης άρχε. (Να κυριαρχείς στην γλώσσα σου)
25. Γλώσσαν ίσχε. (Να συγκρατείς την γλώσσα σου)
26. Γνούς πράττε. (Να γνωρίζεις αυτό που κάνεις..αυτογνωσία)
27. Γνώθι μαθών. (Να αποκτάς γνώση , να γνωρίζεις από τις εμπειρίες)
28. Γονείς σέβου. (Να σέβεσαι τους γονείς σου)
29. Δαπανών άρχου. (Να μην υπερβάλεις στις δαπάνες σου όχι σπάταλος)
30. Διαβολήν μίσει. (Να μην είσαι κακός να αποφεύγεις την μοχθηρία)
31. Δικαίως κτω. (Ότι αποκτάς να το κάνεις τίμια)
32. Δόλου φοβού. (Να αμύνεσαι από δολοπλοκίες και φαύλους ανθρώπους)
33. Δόξαν δίωκε. (Να επιδιώκεις (την δόξα ή) να μάθεις διαφορετικές γνώμες)
34. Δόξαν μη λείπε. (Να μην υποτιμάς την δόξα)
35. Ελπίδα αίνει. (Να δοξάζεις την ελπίδα)
36. Εξ’ ευγενών γέννα. (Να προσπαθείς να συγγενεύσεις με καλούς ανθρώπους)
37. Επαγγέλου μηδενί. (Μη διατάζεις κανένα)
38. Επαίνει αρετή. (Να επαινείς την αρετή)
39. Επι νεκρω μη γέλα. (Να σέβεσαι τους νεκρούς)
40. Επί ρώμη μη καυχώ. (Μη καυχιέσαι για τη δύναμη σου)
41. Επιτέλει συντόμως. (Να πληρώνεις αμέσως)
42. Έπου Θεώ. (Να ακολουθείς τον Θεό)
43. Εργάζου κτητά. (Όταν εργάζεσαι αποκτάς εργατικότητα)
44. Έριν μίσει. (Να μισείς τις φιλονικίες)
45. Εσίαν τίμα. (Να τιμάς το σπίτι σου)
46. Ευ πάσχε θνητός. (Να υπομένεις ότι συμβεί είσαι θνητός)
47. Ευγένειαν άσκει. (Να είσαι ευγενικός)
48. Ευγνώμων γίνου. (Να ευγνωμονείς τους ευεργέτας σου)
49. Ευεγερσίας τίμα.(Να τιμάς όσους σε ευεργετούν)
50. Ευλόγει πάντας. (Να μιλάς με ωραίο τρόπο)
51. Ευπροσήγορος γίνου. (Να παρηγορείς)
52. Ευσέβειαν φύλαττε. (Να είσαι ευσεβής)
53. Ευτυχίαν εύχου. (Να ευτυχείς, ΝΑ βλέπεις θετικά την πορεία σου ,αισιοδοξία)
54. Ευφημίαν άσκει. (Να έχεις τιμή στην κοινωνία)
55. Εύφημος ίσθι. (Να είσαι ήπιος χαρακτήρας)
56. Εύχου δυνατά. (Να εύχεσαι αληθινά όχι προσποιητά)
57. Έχθρας διάλυε. (Να διαλύεις εχθρότητες)
58. Εχθρούς αμύνου. (Να αμύνεσαι πάντα από τους εχθρούς σου)
59. Έχουν χαρίζου. (Να χαρίζεις)
60. Ηδονής κραττείν. (Να μη είσαι ηδονολάτρης, ηθικοί φραγμοί όρια αυτοέλεγχος)
61. Ήθος δοκίμαζε. (Να κάνεις αυτοκριτική να είσαι ηθικός)
62. Ηττώ υπέρ δικαίου. (Να μάχεσαι για το δίκαιο , το καλό, το σωστό, το χρήσιμο)
63. Θεούς σέβου. (Να σέβεσαι τους Θεούς)
64. Θνήσκε υπερ Πατρίδος. (Να πεθαίνεις δια την πατρίδα σου όταν χρειασθεί)
65. Θυμού κράτει. (Να συγκρατάς τον θυμό σου, αυτοπειθαρχία)
66. Ίδια φύλαττε. (Να προστατεύεις τα δικά σου)
67. Ικέτας αιδού. (να έχεις ηθικούς φόβους, φραγμούς)
68. Καιρόν προσδέχου. (Να δέχεσαι τον χρόνο)
69. Κακίαν μίσει. (Την κακία να αποφεύγεις)
70. Κακίας απέχου. (Να απέχεις από κακίες)
71. Καλόν το λέγε. (Να λέγεις το ορθό, το δίκαιο, την αλήθεια)
72. Κινδύνευε φρονύμως. (Με σύνεση και λογική να κινδυνεύεις)
73. Κοινός γίνου. (Να είσαι κοινωνικός)
74. Κρίνε δίκαια. (Να είσαι δίκαιος στην κριτική σου)
75. Κριτήν γνώθι. (Να γνωρίζεις εκείνον που θα σε κρίνει)
76. Κτώμενος ήδου. (Να ευχαριστιέσαι όταν αποκτάς κάτι με δίκαιο τρόπο)
77. Λαβών απόδος. (Όταν λαμβάνεις να δίνεις)
78. Λέγε ειδώς. (Να διακρίνεις την ομιλία σου)
79. Μελέτει το παν. (να μελετάς τα πάντα)
80. Μέτρον άριστον. (Ότι κάνεις να το κάνεις με μέτρο άνευ ακροτήτων)
81. Μη άρχε υβρίζων. (Μην διακατέχεσαι από ύβρεις)
82. Μη επί παντί λύπου. (Μην λυπάσαι για κάθε τι)
83. Μη θρασύνου. (Να μη ν είσαι θρασύς)
84. Νεώτερον δίδασκε. (Να μεταδίδεις την γνώση στους νεότερους εις την ηλικία)
85. Νόμοις πείθου. (Να είσαι νομοταγής πολίτης)
86. Ο μέλλεις δος. (Να δίνεις φροντίδα σε όσους έχουν την ανάγκη, εθελοντισμός)
87. Ομίλει πράως. (Να είσαι ήρεμος στην ομιλία)
88. Ομοίοις χρω. (Τους όμοιους σου να δίνεις)
89. Ομόνοιαν δίωκε. (Να επιδιώκεις την ομόνοια)
90. Όνειδος έχθαιρε. (Να εχθρεύεσαι την κατάκριση)
91. Όρα το μέλλον. (Να σκέφτεσαι το μέλλον σου)
92. Όρκω μη χρώ. (Να μην δίδεις όρκο)
93. Όσια κρίνε. (Δίκαια να κρίνεις)
94. Ους τρέφεις αγάπα. (Να αγαπάς την οικογένειά σου)
95. Οφθαλμού κράτει. (Να ελέγχεις ότι βλέπεις όχι ηδονοβλεψίες)
96. Παιδείας αντέχου. (Να υπομένεις τις δυσκολίες της μόρφωσης)
97. Παις ων κόσμιος ίσθι, ηβών εγκρατής ,μέσος δίκαιος, πρεσβύτερος σοφός. (Παιδί να είσαι κόσμιος, έφηβος εγκρατής ,άνδρας δίκαιος, γέροντας σοφός)
98. Πάσι διαλέγου. (Να μιλάς σε όλους)
99. Πέρας επιτελεί μη αποδειλιών. (Μην διστάζεις να τελειώσεις ότι άρχισες)
100. Πίνων αρμόζες. (Όταν πίνεις να είσαι συγκρατημένος , η μέθη είναι ύβρη)
101. Πλούτι δικαίως. (Να πλουτίζεις με δίκαιο τρόπο)
102. Πλούτω απίστει. (Μην έχεις «θεό» τον πλούτο, υλισμός)
103. Πράττε αμετανοήτως. (Δια καλές πράξεις να μην μετανιώνεις)
104. Πράττε δίκαια. (Να είσαι δίκαιος στα έργα σου)
105. Πρεσβύτερον αιδού. (Να σέβεσαι τον ανώτερο σε ηλικία βαθμό κ.ο.κ.)
106. Προγόνου στεφάνου. (Να τιμάς τους προγόνους σου)
107. Πρόνοιαν τίμα. (Να εκτιμάς την βοήθεια από όπου προέρχεται)
108. Σ’ αυτόν ευ ποιεί. (Να κάνεις ότι καλύτερο δια τον εαυτό σου)
109. Σ’ αυτόν ίσχε. (Να συγκρατείς τον εαυτό σου αυτοέλεγχος , αυτοπειθαρχία)
110. Σε αυτόν αιδού. (Να είσαι σεμνός όχι δούλος των παθών σου)
111. Σοφίαν ζήτει. (Να είσαι φιλομαθής φίλος της σοφίας)
112. Σοφοίς χρω. (Να δίδεις την σοφία σου στους συνανθρώπους σου)
113. Τέκνα παιδεύειν. (Μάθε στα παιδιά σου την αληθινή ζωή από νωρίς)
114. Τελεύτα άλυπος. (Να επιβιώνεις χωρίς λύπες)
115. Τέχνη χρω. (Να δίνεις την τέχνη σου για χρήση)
116. Το κρατούν φοβού. (Να σέβεσαι τον ανώτερο)
117. Το συμφέρον θηρώ. (Να κυνηγάς το καλό σου)
118. Τύχη μη πίστευε. (Μην είσαι έρμαιο της τύχης σου τυχοδιώκτης)
119. Τύχην νόμιζε. (Να έχεις υπ όψιν το τυχαίο που θα συμβεί πρόληψη)
120. Τύχην στέργε. (Να συμφωνείς με την τύχη σου)
121. Τω βίω μάχου. (Η ζωή είναι διαρκής αγώνας μάχη)
122. Ύβριν αμύνου. (Να μην υβρίζεις)
123. Ύβριν μίσει. (Να είσαι εχθρός της ύβρεως)
124. Υιοίς μη καταθάρρει. (Μην αποκαρδιώνεις τα παιδιά σου)
125. Υιούς παίδευε. (Να δώσεις μόρφωση στα παιδιά σου στους γιούς σου)
126. Υφορώ μηδένα. (Κανέναν να μην υποβλέπεις)
127. Φθόνει μηδενί. (Κανέναν μην φθονείς ζηλεύεις ή να θέλεις το κακό του)
128. Φιλίαν αγάπα. (Την φιλία να επιδιώκεις)
129. Φιλίαν φύλαττε. (Να κρατάς και διαφυλάτεις την φιλία σου)
130. Φίλοις βοήθει. (Τον φίλο πάντα να βοηθάς)
131. Φίλοις ευνόει. (Να ευνοείς τις προσπάθειες των φίλων)
132. Φιλόσοφος γίνου. (Να επιδιώκεις την σοφία και να γίνεις φίλος της)
133. Φιλοφρόνει πάσιν. (Όλους να τους αγαπάς)
134. Φίλω χαρίζου. (Να είσαι πάντα διαθέσιμος στους φίλους σου)
135. Φόνου απέχου. (Να μην φονεύσεις)
136. Φρονεί θνητά. (Να ενεργείς πάντα ως θνητός)
137. Φρόνησιν άσκει. (Να καλλιεργείς το φρόνημά σου)
138. Φυλακήν πρόσεχε. (Να είσαι προσεχτικός και να αποφεύγεις την παρανομία)
139. Χαρίζου ευλαβώς. (Λογικά και με σέβας να χαρίζεις)
140. Χάριν εκτέλει. (Να κάνεις χάρες με σύνεση)
141. Χρησμούς θαύμασε. (Να εκτιμάς τους χρησμούς που σου δίνουν)
142. Χρόνου φείδου. (Να εκμεταλλεύεσαι τον χρόνο)
143. Χρώ χρήμασι. (Με σύνεση να χρησιμοποιείς τα χρήματά σου όχι σπατάλες)
144. Ψέγε μηδένα. (Μην κατακρίνεις κανένα)

http://alfeiospotamos.gr/?p=8272

ΠΡΟΣ ΚΑΘΕ ΕΝ ΕΛΛΑΔΙ ΠΟΛΕΜΙΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ


meg719
«Κύριοι» λασπολόγοι και υβριστές, επίορκοι λειτουργοί και οσφυοκάμπτες παρατρεχάμενοι της εξουσίας, δήθεν υπέρμαχοι του Ελληνισμού, αλλά ύπουλοι εχθροί του, εσείς οι οποίοι άσκεπτα και δουλικά προσφέρετε τις προδοτικές σας υπηρεσίες στα τερατόμορφα και απάνθρωπα αφεντικά σας……..
Πρέπει να γνωρίζετε ότι με τις ενέργειές σας δεν κάνετε τίποτε άλλο από το να επιβαρύνετε την θέσιν σας, απέναντι στην επερχομένην απόδοσιν της ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ από τους πραγματικούς και άτεγκτους λειτουργούς της.
Αν δεν γνωρίζετε ποιοι είναι ΑΥΤΟΙ και πως ενεργούν, καλόν θα είναι να ρίξετε μία ματιά στον ΗΣΙΟΔΟΝ και στην ΕΛΛΗΝΙΚΗΝ ΜΥΘΙΣΤΟΡΙΑΝ. Ίσως εννοήσετε ότι ουδεμία πρόθεσις και πράξις δεν λανθάνει της ΝΕΜΕΣΕΩΣ!
Και οι δικές σας προθέσεις και πράξεις επικουρούν την ΑΠΟΣΤΑΣΙΑΝ!
Αναλογισθείτε λοιπόν, στην επερχομένην κατάλυσιν της αποστασίας, από τις ΕΛΛΑΝΙΕΣ ΟΛΥΜΠΙΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ, ποία θα είναι η τύχη σας!
Ο χρόνος (ΚΡΟΝΟΣ) της μεγάλης ύβρεως και της επιβολής των αποστατών έχει τελειώσει!
Και μαζί του θα τελειώσουν και οι αποστάτες και οι παντός είδους συνεργοί τους!
«Έστιν δίκης οφθαλμός ος τα πάνθ’ ορά»….
18/7/2014
ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΡΟΣΟΣ
(ΜΕΓΙΣΤΙΑΣ)
Η ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΜΕΓΙΣΤΙΑ

http://alfeiospotamos.gr/?p=8268

Malaysia Airlines Flight MH17. ΑΠΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ukraine-plane-black-boxes.si 
Βασίλειος Σωτήρας Εχω απορίες : Γιατί τα πτώματα ήδη μυρίζανε αποσύνθεση στον τοπο της πτώσης ; Δείξτε μας που υπήρχε αίμα πάνω σε ένα απο τα σώματα των επιβατών; Γιατί όλα τα διαβατήρια ήταν όλα μαζεμένα; Και γιατί όλα τα διαβατήρια ήταν ολοκαίνουρια με προσθετικότητα μερικών τρυπημένων; Που είναι οι συγγενείς τους; Γιατί δεν υπήρξε κάποια επιτροπή να βοηθήσει τους συγγενείς να διευθετήσουν τις κηδείες και τη μεταφορά των πτωμάτων; Γιατί όλα τα βιβλία που βρέθηκαν στο σημείο της πτώσης ήταν όλα καθαρά και κανούρια; Γιατί όλα τα άτομα είχαν ρούχα Hugo Boss; Γιατί όλοι ήταν καταχωρημένοι στο Facebook την 1 Απριλίου 2013; Γιατί κανείς εξ᾽αυτών δεν έχουν φίλους ή αναρτήσεις πέρα από μια φωτογραφία που δεν ξέρουμε από που την βάλανε; Τι έγινε τελικά με το λεγόμενο συνέδριο AIDS; Θα γίνει κανονικά; Ακυρώθηκε; Υπήρχε η λίστα των συμμετεχόντων; Και πότε δημιουργήθηκε η λίστα των συμμετοχών και απο ποιούς; Έχουμε έγγραφα προσκλήσεων και απαντήσεις τους;
BswajgMCAAAsJYw
kokkino-630x400
Μυστήριο: Γιατί το Μαλαισιανό Boeing άλλαξε πορεία πάνω από την Ουκρανία;
Σύμφωνα με το ρωσικό LifeNews το Boeing 777 της Μαλαισίας που καταρρίφθηκε πάνω από την ανατολική Ουκρανία, δεν πετούσε στον ειδικό αεροδιάδρομο για την πολιτική αεροπορία που θα έπρεπε, αλλά είχε αποκλίνει της πορείας του.
Όπως γράφει το LifeNews και παρουσιάζει και σχετική εικόνα, τις προηγούμενες ημέρες οι διεθνείς πτήσεις ακολουθούσαν άλλη πορεία, πολύ νοτιότερα από το σημείο της συντριβής.
Οι Ρώσοι θέτουν ερωτήματα γιατί το αεροσκάφος παρέκκλινε του αεροδιαδρόμου και γιατί η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας της Ουκρανίας δεν το επανέφερε στην ορθή του πορεία, αλλά το άφησε να πετά πάνω από εμπόλεμη ζώνη.
Η πορεία του μοιραίου Boeing είναι σχεδιασμένη με κόκκινη γραμμή, ενώ οι πτήσεις των προηγούμενων ημερών με τα άλλα χρώματα.                                                                  http://www.tribune.gr
http://diolkos.blogspot.gr/2014/07/boeing.html
……………………………………………………
Lavrov: Russia won’t take control of Malaysian plane’s black boxes

http://alfeiospotamos.gr/?p=8267

ΓΙΑ ΔΕΙΤΕ… ΕΙΝΑΙ ΑΚΥΡΟ ΤΟ Bretton Woods ;… Archive content of reform of the international financial system

Βασίλειος Σωτήρας ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΛΕΝΕ ΟΤΙ Η ΜΟΝΟΜΕΡΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΤΟ 1971 ΕΚΑΝΕ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΥ BRETTON WOODS ΑΚΥΡΗ … ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΗΠΑ ΕΝ ΕΤΕΙ 2009
……………………………………………………………………………………………
header-logo-250
Archive content of reform of the international financial system
6 MARCH 2009
This page is not longer updated regularly with the latest information on the financial crisis and moves towards reforms of the international financial architecture. This is the content as of 6 March 2009, which has been left here for archive purposes.

ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΟΖ ΜΕ ΑΠΟΥΣΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ; ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ!!!


ΑΝ ΑΛΗΘΕΥΕΙ Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ, ΠΟΥ ΛΕΕΙ Ο,ΤΙ ΠΕΡΙΕΙΧΕ ΕΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ http://www.iefimerida.gr ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΗ ΤΟΥ 2012, ΤΟΤΕ ΔΥΣΤΥΧΩΣ… ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΤΩΝ ΕΣΧΑΤΩΝ ΠΡΟΔΟΣΙΩΝ… ΝΥΧΤΟΠΟΥΛΙ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΛΦΕΙΟ, ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΤΗΝ ΧΑΡΑΞΗ ΤΗΣ ΑΟΖ, ΟΠΩΣ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΧΑΡΤΗ… ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΠΙΣΤΕΨΟΥΜΕ, ΑΛΛΑ ΤΟ ΝΥΧΤΟΠΟΥΛΙ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΕΓΙΝΕ ΕΝ ΓΝΩΣΕΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ «ΦΙΛΩΝ» ΜΑΣ ΓΕΙΤΟΝΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ… ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΜΗΝ ΙΣΧΥΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ… «ΡΑΔΙΟ ΑΡΒΥΛΑ»… 

xartes-tourkia-aoz660
ΓΡΑΦΑΜΕ ΤΟ 2010/03/29… Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη(ΑΟΖ).Όλοι οι πολιτικοί(βουλευτές-υπουργοί) των τελευταίων ετών πρέπει να δικασθούν για ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ.

Η δήθεν αμέλεια, η δήθεν αγνωσία, η δήθεν ανικανότητα, η δήθεν αβλεψία, η δήθεν ανοργανωσιά, η δήθεν απερισκεψία, η δήθεν ανυπαρξία χρόνου και η γενική δήθεν ανυπαρξία, ειδικά σε αυτό το θέμα που είναι το Α και το Ω της τελευταίας ευκαιρίας πραγματικής επίλυσης όλων των «προβλημάτων» με την Τουρκία, άπτεται του κακουργήματος της ΕΣΧΑΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ, όλων των πολιτικών της Ελλάδας. Όλων όσων βρίσκονται εν ζωή από την εποχή που συμφωνήθηκε και υπογράφτηκε αυτή η συμφωνία, για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη των Κρατών που εφάπτονται με θάλασσα. Διότι δεν είναι δυνατόν να είναι ΟΛΟΙ τόσο «έξυπνοι»(πονηροί), στις δικές τους ιδιωτικές υποθέσεις και στην υπεράσπιση των ατομικών-οικογενειακών τους υποθέσεων και να εμφανίζονται, δηλώνοντάς το μάλιστα,  ότι είναι…πανηλίθιοι στην υπεράσπιση των ΕΘΝΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ!

Δεν μπορεί να είναι τόσο σαΐνια στην υφαρπαγή των ψήφων, στην απάτη και στην ιδιωτική τους ευμάρεια, ενώ παρουσιάζονται ως ΔΗΘΕΝ ΜΑΛΑΚΕΣ στο ποιό είναι το συμφέρον της ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ!

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΑΛΑΚΕΣ! ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΑΘΕΤΟΙ ΣΦΟΓΓΟΚΩΛΛΑΡΙΟΙ! ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΙΜΩΡΗΘΟΥΝ ΓΙΑ ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ!

ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΙ Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ, ΑΥΤΟΙ ΝΑ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΤΙ… ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΑΓΝΩΣΤΑ!!! 

…………………………………………………………………….
ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ…
ΑΠΟ ΤΟ 2004 ΕΘΕΤΑΝ «ΜΑΛΑΚΑ» ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΟΖ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ…ΤΩΡΑ ΠΙΑΣΤΗΚΑΝ ΜΑΛΑΚΕΣ!!
New Success Story! Μίκρυναν την Ελληνική ΑΟΖ από Καστελλόριζο προς Κύπρο.
ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ;
Απορρίφθηκε ο χαρακτηρισμός της Στρογγύλης ως αρχαιολογικού χώρου!
…………………………………………………………………….
ΔΕΙΤΕ ΕΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΑΠΟ 06.04.2012 ΠΟΥ ΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ, ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ…

xartes-tourkia-aoz660 

Οι Τούρκοι διαπραγματεύονται την ΑΟΖ μας….χωρίς εμάς! [χάρτες]

06.04.2012 15:13
Με ύπουλα τεχνάσματα η Τουρκία επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα στην Ανατολική Μεσόγειο, παρουσιάζοντας χάρτες με τους οποίους διαπραγματεύεται με τις γειτονικές χώρες την ελληνική και κυπριακή ΑΟΖ!
Οι Τουρκικές Ακαδημίες Πολέμου και το τουρκικό think tank «Bilgesam» δημοσίευσαν μελέτες του πλοιάρχου Τσιχάτ Γιαϊτσί σε σχέση με τις προτάσεις που πρέπει να κάνει η Άγκυρα αναφορικά με τον καθορισμό της ΑΟΖ με τα γειτονικά της κράτη.
Στις μελέτες αυτές ο πλοίαρχος προτείνει μια εναλλακτική διαπραγμάτευση με τη Λιβύη, την Αίγυπτο, το Λίβανο αλλά και το Ισραήλ αγνοώντας ουσιαστικά την ύπαρξη κράτους στο νησί της Κύπρου.
Ξεκινώντας από το σκεπτικό ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την κρατική υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Γιαϊτσί προτείνει διμερείς διαπραγματεύσεις με τις όμορες χώρες διαμοιράζοντας στην ουσία την ΑΟΖ και τα «φιλέτα» της Κύπρου.
Οι χάρτες, που δημοσιεύονται στον ιστότοπο geostrategy.gr, εκτιμάται ότι τυγχάνουν αποδοχής σημαντικού μέρους της στρατιωτικής αλλά και της πολιτικής ηγεσίας.

Στον πρώτο χάρτη παρουσιάζονται οι θέσεις του Τούρκου καθηγητή Σερτάτς Χαμί Μπασερέν του πανεπιστημίου της Άγκυρας στην οποία προτείνει τη χάραξη ΑΟΖ χωρίς φυσικά να αποδίδει υφαλοκρηπίδα στο Καστελόριζο. Με τον τρόπο αυτό αποκόβεται η σύνδεση των ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου ενώ ο πλοίαρχος Γιαϊτσί επισημαίνει πως η Κύπρος παραβιάζει τα δικαιώματα της Τουρκίας στα οικόπεδα 1, 4, 5, 6 και 7.

Στον επόμενο χάρτη παρουσιάζεται το σενάριο όπου η Αίγυπτος, το Ισραήλ και ο Λίβανος προβούν στην οριοθέτηση της Α.Ο.Ζ. τους απευθείας με την Τουρκία, παρακάμπτοντας την Κύπρο. Το «καρότο» της Τουρκίας είναι ότι οι γειτονικές χώρες θα κερδίσουν θαλάσσια έκταση 21.500, 4.600 και 3,957 τετραγωνικά χλμ αντίστοιχα.

Ο τρίτος χάρτης του Γαϊτσί, παρουσιάζει την πιθανή γραμμή (μαύρο) οριοθέτησης της Α.Ο.Ζ. μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, επισημαίνοντας ότι σε περίπτωση υλοποίησης της, ολόκληρο το οικόπεδο 12 και μέρος των οικοπέδων 1, 7, 8, 9, 10 και 11 που ανήκουν στην Κυπριακή ∆ημοκρατία θα περιέλθουν στην κυριότητα του Ισραήλ. Σημειώνεται πως η Τουρκία στο σχετικό χάρτη δεν αναγνωρίζει υφαλοκρηπίδα στα νησιά του Αιγαίου, οπότε η γραμμή χαράσσεται από τα παράλια της Αλικαρνασσού.

Στο χάρτη Νο 4 παρουσιάζεται η μέση γραμμή μεταξύ Ελλάδος-Λιβύης και η μέση γραμμή μεταξύ Τουρκίας-Λιβύης. Η πρόταση του Γιαϊτσί είναι ότι αν Τουρκία και Λιβύη διαπραγματευτούν με βάση τη δική τους μέση γραμμή, η Λιβύη θα αυξήσει κατά 62% την θαλάσσια περιοχή της. Σημειώνεται πως οι δύο χώρες προωθούν και στρατιωτική συνεργασία με την Άγκυρα να αναλαμβάνει την ανασυγκρότηση του στρατού της Λιβύης.

Τέλος, ο Γιαϊτσί εκτιμά ότι μια ενδεχόμενη συμφωνία οριοθέτησης της Α.Ο.Ζ. μεταξύ Ελλάδος-Κυπριακής Δημοκρατίας θα αποτελέσει το πιο δυσμενές σενάριο για την Τουρκία, δεδομένου ότι η κατάσταση που θα διαμορφωθεί απεικονίζεται στον χάρτη Νο 5. Επίσης για αποφυγή της κατάστασης αυτής προτείνει την μονομερή ανακήρυξη της Α.Ο.Ζ. από την Τουρκία όπως έγινε και στη Μαύρη Θάλασσα.
Απ” ότι φαίνεται η Τουρκία επιθυμεί να δημιουργήσει τετελεσμένα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου για δύο βασικούς λόγους. Αρχικά η Άγκυρα αισθάνεται ότι έχει παραγκωνισθεί στο θέμα των υδρογονανθράκων αλλά και το ίδιο το Κυπριακό και προσπαθεί να ενισχύσει τη διαπραγματευτική της θέση. Επιπλέον, με την κατάσταση στη Συρία να είναι ρευστή αλλά και τη Δύση να εξετάζει όλα τα σενάρια για το Ιράν η Τουρκία θέλει να προάγει εαυτήν σαν ισορροπιστή και διαμεσολαβητή στη Μέση Ανατολή. Με αυτόν τον τρόπο επιδιώκει να μετριάσει ή και να καθυστερήσει την αμερικανική υποστήριξη στον άξονα Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.
Oλόκληρη η έκθεση του πλοιάρχου Γιαϊτσί υπάρχει στα τούρκικα εδώ.
Πηγή: Οι Τούρκοι διαπραγματεύονται την ΑΟΖ μας….χωρίς εμάς! [χάρτες] | Ειδήσεις και νέα με άποψηhttp://www.iefimerida.gr/node/45083#ixzz37qw7RHX1
……………………………………………………………………………
Κάποιοι πεινασμένοι και αγράμματοι πριν 190 χρόνια μην έχοντας να χάσουν τίποτα, έδωσαν τη ζωή τους για να λευτερωθεί τούτος ο χιλιοποτισμένος με αίμα τόπος… Για να είμαστε εμείς σήμερα αραχτοί στους καναπέδες. Για να παρακολουθούμε από τα χαζοκούτια, τους σύγχρονους δυνάστες μας να ξεπουλούν τη γη που είναι γεμάτη από τα κόκκαλα εκείνων των αγράμματων που σκοτώθηκαν για μας! Κι εμείς;
Εμείς αφήνουμε τους προδότες να κυβερνούν και μάλιστα αγωνιούμε ποιός θα είναι αύριο…πρωθυπουργός!
…………………………………………….
ΑΥΤΑ ΓΡΑΦΑΜΕ ΤΟ 2009…
2009/10/24 ΑΟΖ.Θα την είχαμε τελειώσει την Τουρκία…ΑΝ είχαμε ηγέτες!

 
Βλέπετε στο χάρτη την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη(ΑΟΖ) της Τουρκίας. Η οποία έχει συμφωνήσει και έχει ξεκαθαρίσει την ΑΟΖ της στη Μαύρη Θάλασσα! Τρομοκρατημένη αρνείται το ίδιο στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο!
 
Η Κύπρος έχει συμφωνήσει και έχει υπογράψει για τη δική της ΑΟΖ, με την Αίγυπτο(2003) και με τον Λίβανο(2007)!
 
Και η Ελλάδα; Παραμένει χωρίς ηγέτες, με σκυμμένο το κεφάλι να τρώει καρπαζιές, τη στιγμή που θα μπορούσε να τελειώσει μια και καλή με όλους τους… «καλούς» γείτονές της!
Έφτασε στο σημείο να παρακαλάει τη Λιβύη να μη… συμπεριλάβει στη δική της ΑΟΖ το… Γαϊδουρονήσι, νότια της Κρήτης!!!
Παρατηρείστε το «δόντι» που κάνει η ΑΟΖ της Ελλάδας Ν.Α. της Ρόδου στη θέση του Καστελλόριζου και της Ρω!
Υπ” όψιν ότι ΑΟΖ έχουν ΜΟΝΟ τα νησιά που κατοικούνται!
……………………………………………………………
2009/09/22 ΑΟΖ.Τι φοβάται η Ελλάδα και δεν προχωρά;
[Η Αθήνα επιθυμεί να επεκτείνει το ταχύτερο δυνατόν τη συνεργασία με τη Λιβύη στον ενεργειακό τομέα και στην άντληση πετρελαίου σε περιοχές που θα εκχωρηθούν σε ελληνικά συμφέροντα, αλλά προηγουμένως θα πρέπει να ρυθμιστεί ένα πρόσθετο εμπόδιο, που προέρχεται από την πλευρά της Λιβύης και μάλιστα το υπουργείο Ενεργείας της. Συγκεκριμένα, στους χάρτες, που από το 2004 έχει κυκλοφορήσει το λιβυκό υπουργείο Ενέργειας στο Διαδίκτυο, με τις περιοχές, χερσαίες και θαλάσσιες για πιθανά κοιτάσματα πετρελαίου, η ζώνη οικονομικής εκμετάλλευσης της Λιβύης στη θάλασσα εκτείνεται μέχρι τα 200 ν.μ. Ως εκ τούτου, στην περιοχή οικονομικής εκμετάλλευσής της στη Μεσόγειο, περιλαμβάνεται και η νήσος Γαύδος! Από το 2004, η ελληνική κυβέρνηση έχει επιχειρήσει, με επισκέψεις υφυπουργών, μεταξύ των οποίων και του υφυπουργού Εξωτερικών Γ. Βαληνάκη, να θέσει «μαλακά» το θέμα αυτό στους Λίβυους αρμόδιους. Η «υπόσχεση» ήταν ότι στον επόμενο χάρτη για τα κοιτάσματα πετρελαίου της Λιβύης, θα έχει αφαιρεθεί η νήσος Γαύδος από τη ζώνη οικονομικής εκμετάλλευσης στη Μεσόγειο.
Ομως, ακόμα και μια τέτοια κίνηση δεν λύνει το θέμα, καθώς η Γαύδος παραμένει αμφισβητήσιμη, στον τομέα της οικονομικής εκμετάλλευσης, αφού το ελληνικό κράτος δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει στα πόσα μίλια εκτείνεται η ελληνική οικονομική ζώνη. (Σ.σ. στην οικονομική ζώνη δεν ασκείται κυριαρχία και έτσι η Γαύδος δεν αποτελεί «γκρίζα ζώνη» για τη Λιβύη, όπως παλαιότερα το είχε επιχειρήσει σε ΝΑΤΟϊκό επίπεδο η Τουρκία πριν από μερικά χρόνια).]
…απόσπασμα
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 14/03/2006

Ένα από τα πιο βασικά δικαιώματα που έχουν όλα τα διεθνώς αναγνωρισμένα κράτη είναι το δικαίωμα της κυριαρχίας που ασκούν στην επικράτειά τους. O όρος επικράτεια δεν περιλαμβάνει μόνο το έδαφος ενός κράτους αλλά τον εναέριο και το θαλάσσιο χώρο που το περιβάλλει στην περίπτωση του παράκτιου κράτους. Αναφορικά με τον εναέριο και θαλάσσιο χώρο υπάρχουν διεθνείς κανονισμοί που διέπουν την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών κατά τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να μην αμφισβητείται το δικαίωμα αυτό αλλά και να διασφαλίζεται η διεθνής αεροπλοΐα και ναυσιπλοΐα.
Θαλάσσιος χώρος – Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας
Η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας ( UNLOSC ) του 1982, μεταξύ άλλων, δίνει σαφείς ορισμούς για την Αιγιαλίτιδα Ζώνη (Α.Ζ.) ή τα Χωρικά Ύδατα, τη Συνορεύουσα ή Παρακείμενη Ζώνη, την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).
Η Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία συμφωνήθηκε το 1982 στο Montego Bay της Τζαμάικα και τέθηκε σε εφαρμογή στις 16 Νοεμβρίου 1994, αντικατέστησε τέσσερις παλαιότερες διεθνείς συνθήκες. Σε ψηφοφορία που έγινε στις 30 Απριλίου 1982 στη Νέα Υόρκη για τη νέα Σύμβαση 130 κράτη ψήφισαν υπέρ, τέσσερα κατά και 17 τήρησαν αποχή. Μεταξύ των κρατών που ψήφισαν κατά της Σύμβασης ήταν και η Τουρκία. Μέχρι το τέλος του 2008 επικύρωσαν τη Σύμβαση 157 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος ( 12 Δεκεμβρίου 1988 ) και η Ελλάδα ( 21 Ιουλίου 1995 ).
Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη
Η Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας εισήγαγε πολλές καινοτομίες μεταξύ των οποίων και η δημιουργία Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), η οποία αρχίζει από την ακτογραμμή και φθάνει μέχρι και 200 ναυτικά μίλια από αυτή. Το άρθρο 56 της Σύμβασης καθορίζει τα δικαιώματα, τις αρμοδιότητες και τις υποχρεώσεις του παράκτιου κράτους στην ΑΟΖ. Συγκεκριμένα το κράτος έχει κυριαρχικά δικαιώματα για την έρευνα, την εκμετάλλευση, τη διατήρηση και τη διαχείριση των ζώντων ή μη πόρων του βυθού, του υπεδάφους και των υπερκείμενων υδάτων. Εν ολίγοις, το παράκτιο κράτος μπορεί να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους της ζώνης αυτής, όπως για παράδειγμα εκμετάλλευση ενέργειας από ανέμους, ύδατα κ.τ.λ. Επίσης μπορεί να στήνει τεχνητές νησίδες ή άλλες κατασκευές. Όλα τα κράτη έχουν δικαίωμα ελεύθερης ναυσιπλοΐας, υπερπτήσης, πόντισης καλωδίων, αρκεί να κινούνται μέσα στα πλαίσια που ορίζει το διεθνές δίκαιο και να μην απειλούν την ασφάλεια του παράκτιου κράτους.
Επίσης το άρθρο 121, παράγραφος 2 της Σύμβασης, αναφέρει ρητά ότι όλα τα νησιά διαθέτουν ΑΟΖ και ότι η ΑΟΖ ενός νησιού καθορίζεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που καθορίζεται και για τις ηπειρωτικές περιοχές.(απόσπασμα)

Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών – Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών της Κύπρου

http://alfeiospotamos.gr/?p=8258

ΕΙ - Ε.Ν.D. Λαμπράκης, Βαλσαμάκης 18.7.2014 artFM Radio Cyprus





ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΒΟΜΒΑ: Φακελωμένους όλους τους Ελληνες έχει το Ισραήλ!

1 
Απίστευτο το πόσο καλά μας φακελώνουν οι Ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες!!
Το πόσο άριστα γνωρίζουν όσους δουλεύουν σε «ευαίσθητα» πόστα και φυσικά το πόσο καλά αναγνωρίζουν τις υπηρεσίες που έχουν προσφερθεί στη χώρα τους!!!
Πριν λίγες ημέρες μία στρατιωτικός με επιχειρησιακό έργο και ειδική εκπαίδευση σε μέτωπα πολέμου αναζητούσε χρόνο για να συμπληρώσει σπουδές στην εκμάθηση μιας νέας ξένης γλώσσας. Προκειμένου να την προσθέσει στις 3 άλλες γλώσσες που γνωρίζει(Αγγλικά, Γερμανικά, Γαλλικά).
Η Ελληνίδα κομάντος με
αρκετές πτώσεις με αλεξίπτωτο, αναζητούσε να μάθει τη γλώσσα της χώρας του Ισραήλ.
Γι αυτό επικοινώνησε με το Πανεπιστήμιο του Τελ-Αβιβ.
Λόγω του ευαίσθητου πόστου που είχε στο Πεντάγωνο και για να μην δημιουργήσει πρόβλημα στη μονάδα της , τηλεφώνησε από καρτοκινητό.
Στην άλλη άκρη της γραμμής ήταν ειδικός ο συνεργάτης του πρύτανη-τουλάχιστον έτσι της συστήθηκε.
Τα 2000 ευρώ – απαραίτητα για τα δίδακτρα – ήταν όμως ένα ποσόν υψηλό για τις δυνατότητες της γυναίκας που έχει οικογένεια κι ένα μικρό παιδί….
Η ίδια αφού έδωσε τα στοιχεία της (μόνο το ονοματεπώνυμο και τόπο γέννησης και κατοικίας) περίμενε να της τηλεφωνήσουν σε μισή ώρα για να την ενημερώσουν….
Το τηλέφωνο χτύπησε ξανά, το στέλεχος του Πανεπιστημίου ήταν ακόμα περισσότερο ευγενής και διαχυτικός κι ενημέρωσε ότι δεν θα χρειαστούν δίδακτρα για τη φοίτησή της!!
Ο λόγος ήταν πως ο πατέρας της ανώτερος στρατιωτικός ήταν ένας από αυτούς που είχαν μετάσχει σε διαβόητη επιχείρηση Ισραηλινών κομάντος που είχε γίνει σε συνεργασία με την Ελληνική πλευρά για λογαριασμό του Τελ-Αβιβ.
Οι Ισραηλινοί μέσα σε μισή ώρα γνώριζαν όλα τα στοιχεία της, είχαν ενημερωθεί απ τους κομπιούτερ με όλες τις απόρρητες πληροφορίες για την ίδια και το …γενεαλογικό της δέντρο και φυσικά με ευγνωμοσύνη φρόντισαν να …ανταποδώσουν συμβολικά την προσφορά του γενναίου πατέρα της.
Ήδη, τώρα σε λίγο που ξεκινά το νέο έτος η στρατιωτικός πήρε άδεια από την υπηρεσία της και θα ξεκινήσει τον πρώτο κύκλο εκμάθησης της γλώσσας στη φλεγόμενη Μ.Ανατολή….

Το διαβάσαμε από το: http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2014/07/blog-post_584.html#ixzz37qCNEtcT -
See more at: http://www.xorisoria.gr/
1Απίστευτο το πόσο καλά μας φακελώνουν οι Ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες!!
Το πόσο άριστα γνωρίζουν όσους δουλεύουν σε «ευαίσθητα» πόστα και φυσικά το πόσο καλά αναγνωρίζουν τις υπηρεσίες που έχουν προσφερθεί στη χώρα τους!!!
Πριν λίγες ημέρες μία στρατιωτικός με επιχειρησιακό έργο και ειδική εκπαίδευση σε μέτωπα πολέμου αναζητούσε χρόνο για να συμπληρώσει σπουδές στην εκμάθηση μιας νέας ξένης γλώσσας. Προκειμένου να την προσθέσει στις 3 άλλες γλώσσες που γνωρίζει(Αγγλικά, Γερμανικά, Γαλλικά).
Η Ελληνίδα κομάντος με
αρκετές πτώσεις με αλεξίπτωτο, αναζητούσε να μάθει τη γλώσσα της χώρας του Ισραήλ.
Γι αυτό επικοινώνησε με το Πανεπιστήμιο του Τελ-Αβιβ.
Λόγω του ευαίσθητου πόστου που είχε στο Πεντάγωνο και για να μην δημιουργήσει πρόβλημα στη μονάδα της , τηλεφώνησε από καρτοκινητό.
Στην άλλη άκρη της γραμμής ήταν ειδικός ο συνεργάτης του πρύτανη-τουλάχιστον έτσι της συστήθηκε.
Τα 2000 ευρώ – απαραίτητα για τα δίδακτρα – ήταν όμως ένα ποσόν υψηλό για τις δυνατότητες της γυναίκας που έχει οικογένεια κι ένα μικρό παιδί….
Η ίδια αφού έδωσε τα στοιχεία της (μόνο το ονοματεπώνυμο και τόπο γέννησης και κατοικίας) περίμενε να της τηλεφωνήσουν σε μισή ώρα για να την ενημερώσουν….
Το τηλέφωνο χτύπησε ξανά, το στέλεχος του Πανεπιστημίου ήταν ακόμα περισσότερο ευγενής και διαχυτικός κι ενημέρωσε ότι δεν θα χρειαστούν δίδακτρα για τη φοίτησή της!!
Ο λόγος ήταν πως ο πατέρας της ανώτερος στρατιωτικός ήταν ένας από αυτούς που είχαν μετάσχει σε διαβόητη επιχείρηση Ισραηλινών κομάντος που είχε γίνει σε συνεργασία με την Ελληνική πλευρά για λογαριασμό του Τελ-Αβιβ.
Οι Ισραηλινοί μέσα σε μισή ώρα γνώριζαν όλα τα στοιχεία της, είχαν ενημερωθεί απ τους κομπιούτερ με όλες τις απόρρητες πληροφορίες για την ίδια και το …γενεαλογικό της δέντρο και φυσικά με ευγνωμοσύνη φρόντισαν να …ανταποδώσουν συμβολικά την προσφορά του γενναίου πατέρα της.
Ήδη, τώρα σε λίγο που ξεκινά το νέο έτος η στρατιωτικός πήρε άδεια από την υπηρεσία της και θα ξεκινήσει τον πρώτο κύκλο εκμάθησης της γλώσσας στη φλεγόμενη Μ.Ανατολή….

Το διαβάσαμε από το: http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2014/07/blog-post_584.html#ixzz37qCNEtcT
- See more at: http://www.xorisoria.gr/%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CF%85%CF%88%CE%B7-%CE%B2%CE%BF%CE%BC%CE%B2%CE%B1-%CF%86%CE%B1%CE%BA%CE%B5%CE%BB%CF%89%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%BF%CF%85%CF%82-%CF%8C%CE%BB%CE%BF%CF%85%CF%82-%CF%84/#sthash.D72b4gUT.dpuf
1Απίστευτο το πόσο καλά μας φακελώνουν οι Ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες!!
Το πόσο άριστα γνωρίζουν όσους δουλεύουν σε «ευαίσθητα» πόστα και φυσικά το πόσο καλά αναγνωρίζουν τις υπηρεσίες που έχουν προσφερθεί στη χώρα τους!!!
Πριν λίγες ημέρες μία στρατιωτικός με επιχειρησιακό έργο και ειδική εκπαίδευση σε μέτωπα πολέμου αναζητούσε χρόνο για να συμπληρώσει σπουδές στην εκμάθηση μιας νέας ξένης γλώσσας. Προκειμένου να την προσθέσει στις 3 άλλες γλώσσες που γνωρίζει(Αγγλικά, Γερμανικά, Γαλλικά).
Η Ελληνίδα κομάντος με
αρκετές πτώσεις με αλεξίπτωτο, αναζητούσε να μάθει τη γλώσσα της χώρας του Ισραήλ.
Γι αυτό επικοινώνησε με το Πανεπιστήμιο του Τελ-Αβιβ.
Λόγω του ευαίσθητου πόστου που είχε στο Πεντάγωνο και για να μην δημιουργήσει πρόβλημα στη μονάδα της , τηλεφώνησε από καρτοκινητό.
Στην άλλη άκρη της γραμμής ήταν ειδικός ο συνεργάτης του πρύτανη-τουλάχιστον έτσι της συστήθηκε.
Τα 2000 ευρώ – απαραίτητα για τα δίδακτρα – ήταν όμως ένα ποσόν υψηλό για τις δυνατότητες της γυναίκας που έχει οικογένεια κι ένα μικρό παιδί….
Η ίδια αφού έδωσε τα στοιχεία της (μόνο το ονοματεπώνυμο και τόπο γέννησης και κατοικίας) περίμενε να της τηλεφωνήσουν σε μισή ώρα για να την ενημερώσουν….
Το τηλέφωνο χτύπησε ξανά, το στέλεχος του Πανεπιστημίου ήταν ακόμα περισσότερο ευγενής και διαχυτικός κι ενημέρωσε ότι δεν θα χρειαστούν δίδακτρα για τη φοίτησή της!!
Ο λόγος ήταν πως ο πατέρας της ανώτερος στρατιωτικός ήταν ένας από αυτούς που είχαν μετάσχει σε διαβόητη επιχείρηση Ισραηλινών κομάντος που είχε γίνει σε συνεργασία με την Ελληνική πλευρά για λογαριασμό του Τελ-Αβιβ.
Οι Ισραηλινοί μέσα σε μισή ώρα γνώριζαν όλα τα στοιχεία της, είχαν ενημερωθεί απ τους κομπιούτερ με όλες τις απόρρητες πληροφορίες για την ίδια και το …γενεαλογικό της δέντρο και φυσικά με ευγνωμοσύνη φρόντισαν να …ανταποδώσουν συμβολικά την προσφορά του γενναίου πατέρα της.
Ήδη, τώρα σε λίγο που ξεκινά το νέο έτος η στρατιωτικός πήρε άδεια από την υπηρεσία της και θα ξεκινήσει τον πρώτο κύκλο εκμάθησης της γλώσσας στη φλεγόμενη Μ.Ανατολή….

Το διαβάσαμε από το: http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2014/07/blog-post_584.html#ixzz37qCNEtcT
- See more at: http://www.xorisoria.gr/%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CF%85%CF%88%CE%B7-%CE%B2%CE%BF%CE%BC%CE%B2%CE%B1-%CF%86%CE%B1%CE%BA%CE%B5%CE%BB%CF%89%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%BF%CF%85%CF%82-%CF%8C%CE%BB%CE%BF%CF%85%CF%82-%CF%84/#sthash.D72b4gUT.dpuf

Οτιδήποτε αντιλαμβανόμαστε είναι ψεύτικο! Οι λειτουργίες που μας κάνουν ανθρώπους και όσα θα πρέπει να γνωρίζουμε ...

Η σύγχρονη νευροφυσιολογία μελετώντας τον εγκέφαλο, αποδεικνύει πως οτιδήποτε αντιλαμβανόμαστε είναι ψεύτικο και δεν αντιστοιχεί στα ενεργειακά ερεθίσματα τα οποία λαμβάνουμε. Ο,τι αντιλαμβανόμαστε είναι αποτέλεσμα του dna μας - της δομής του εγκεφάλου μας.

Όπως γνωρίζουμε μέσω της επιστήμης της νευροφυσιολογίας, «μορφές και σχήματα τα οποία εξελίσσονται σε χώρους περισσοτέρων των τριών διαστάσεων, ακόμα και αν περιγράφονται από την Ευκλείδεια Γεωμετρία, δεν είναι δυνατόν να γίνουν αντιληπτά από τις ανθρώπινες αισθήσεις. Όμως, σύμφωνα με τη Θεωρία της Σχετικότητας, το Σύμπαν μας είναι τεσσάρων διαστάσεων και δεν περιγράφεται από την Ευκλείδεια γεωμετρία. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα έπρεπε να αντιλαμβανόμαστε τίποτα μέσα σε αυτό. Τι είναι λοιπόν αυτό που αντιλαμβανόμαστε μέσω των αισθήσεών μας σαν πραγματικότητα;

Σύμφωνα με τη Θεωρία της Σχετικότητας, η αισθητή συμπαντική πραγματικότητα δεν είναι τίποτα άλλο, παρά «η προβολή (το είδωλο, το καθρέφτισμα) όσων υπάρχουν στο πραγματικό τετραδιάστατο μη Ευκλείδειο και αθέατο Σύμπαν πάνω σε έναν ψεύτικο τρισδιάστατο και Ευκλείδειο χώρο που φτιάχνουν πλαστά οι αισθήσεις μας». Το χώρο αυτό η θεωρία της Σχετικότητας ονομάζει χώρο Minkowski. Τα παράδοξα φαινόμενα της θεωρίας της Σχετικότητας (διαστολές και συστολές του χρόνου, του μήκους, της μάζας κ.λπ.), καθώς και όλες οι περίεργες μετρήσεις, δεν γίνονται μέσα στο πραγματικό Σύμπαν, άρα δεν το περιγράφουν. Τα σχετικιστικά γεγονότα, οι μορφές και τα σχήματα του κόσμου που μας περιβάλλει, είναι οι προβολές του, οι παραμορφωμένες εικόνες του, πάνω σε έναν ψεύτικο ευκλείδειο χώρο που κατασκευάζει η φυσιολογία μας μέσω του εγκεφάλου μας.

Σύγχρονες απόψεις για την αντίληψη


Αντίληψη είναι η διαδικασία μέσω της οποίας επιλέγουμε, προσλαμβάνουμε, οργανώνουμε και αναγνωρίζουμε τα ερεθίσματα του περιβάλλοντος ώστε να τα συνδέσουμε με νόημα και σημασία. Οταν βλέπουμε ένα ανθισμένο δέντρο δεχόμαστε ηλεκτρομαγνητικά κύματα διαφόρων συχνοτήτων.


Μήπως βλέπουμε αυτά τα κύματα;

Μάλλον όχι. Αντιλαμβανόμαστε όμως μια πανδαισία χρωμάτων. Μήπως βλέπουμε τα μόρια των ουσιών που ξεχύνονται από τα άνθη; Όχι, αντιλαμβανόμαστε όμως τα ενεργητικά και τερψίθυμα αρώματά τους. Δηλαδή οι αντιλήψεις δεν είναι άμεσες καταγραφές του κόσμου, αλλά δημιουργούνται εσωτερικά σύμφωνα με εγγενείς κανόνες και περιορισμούς που επιβάλλονται από τις ικανότητες του νευρικού συστήματος.


Το αισθητηριακό σύστημα της όρασης


Η όραση αντιδρά στο ερέθισμα φως, δηλαδή μια ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία εύρος 10–14 νμ(νανόμετρο) κοσμικές ακτίνες, έως 10-11νμ. Το οπτικό μας σύστημα μετατρέπει το μήκος κύματος του φωτός σε χρώμα. Εύρος ορατού φάσματος 390 – 700 νμ.


Το ανθρώπινο οπτικό σύστημα αποτελείται από δύο οφθαλμούς, διάφορες περιοχές του εγκεφάλου και τις οδούς που τα ενώνουν. Τα βασικά ανατομικά στοιχεία του οφθαλμού είναι: ο κερατοειδής χιτώνας, η κόρη, ο κρυσταλλοειδής φακός και ο αμφιβληστροειδής που περιέχει δύο ειδών υποδοχείς: α) τα ραβδία περίπου 120 εκατομμύρια εξωτερικά ευαίσθητα στο φως, άρα η κίνηση στην περιφέρεια της όρασης ανιχνεύεται γρήγορα. Δεν αναγνωρίζουν τα χρώματα. β) τα κωνία περίπου 6 εκατομμύρια με τα οποία βλέπουμε τα χρώματα διότι υπάρχουν τριών ειδών κωνία. Τα ερεθίσματα από τους οπτικούς υποδοχείς περνούν κατά μήκους του οπτικού νεύρου στο οπτικό χίασμα και στη συνέχεια το κάθε ήμισυ του αμφιβληστροειδούς περνά στην αντίθετη πλευρά του εγκεφάλου.


Στο εγκεφαλικό πλοίο υπάρχουν περιοχές που είναι υπεύθυνες για μερικά χαρακτηριστικά των οπτικών πληροφοριών. Οι V1 και V2 ευθύνονται για το χρώμα και τη μορφή, η V4 ευθύνεται για το χρώμα και τον προσανατολισμό. Η V3 είναι υπεύθυνη για τα σχήματα και τις μορφές ενώ η V5 είναι υπεύθυνη για την κίνηση.


Οι νομπελίστες D. Hybel και Th. Wiesel ύστερα από έρευνες σε γάτες και πιθήκους, ανακάλυψαν ότι ορισμένα κύτταρα προοδευτικά εξειδικεύονται ώστε να ανιχνεύουν και να εντοπίζουν τα χαρακτηριστικά των αντικειμένων. Τα κύτταρα ονομάζονται ανιχνευτές χαρακτηριστικών (features detectors). Οι ανιχνευτές χαρακτηριστικών αντιδρούν καλύτερα σε ορισμένα γραμμικά χαρακτηριστικά των οπτικών αντικειμένων, π.χ. συγκεκριμένο προσανατολισμό κατεύθυνσης, στην κίνηση, στο φως, στα περιγράμματα, στις κλίσεις των γραμμών, στις γωνίες, κλπ. Αυτή η πολυσύνθετη λειτουργία των εγκεφαλικών κυττάρων παρέχει τη δυνατότητα στον άνθρωπο να εντοπίζει και να αναλύει τα προσδιοριστικά χαρακτηριστικά των αντικειμένων και να σχηματίζει μια ενιαία και ολοκληρωμένη αντίληψη. Αυτό που παραμένει αδιερεύνητο σε νευροβιολογικό επίπεδο είναι το πρόβλημα της σύνδεσης, δηλαδή πως ο ανθρώπινος εγκέφαλος συνδέει και συναρμολογεί τα επιμέρους δομικά στοιχεία του οπτικού ερεθίσματος για να προκύψει ενιαία, ολοκληρωμένη και ενσυνείδητη αντίληψη (Kandel, 2000).


Στη σύγχρονη Γνωστική Ψυχολογία χρησιμοποιούνται δυο μοντέλα περιγραφής των γνωστικών λειτουργιών που πραγματοποιούνται κατά την επεξεργασία των πληροφοριακών ερεθισμάτων. Η «από κάτω προς τα πάνω» (Bottom-up processing) διαδικασία, κατά την οποία η αντίληψη σχηματίζεται και εξαρτάται από τα πληροφοριακά ερεθίσματα που διεγείρουν τα αισθητήρια όργανα. Η «από πάνω προς τα κάτω» (Top-down processing) διαδικασία κατά την οποία η αντίληψη σχηματίζεται και εξαρτάται από τις γνώσεις που έχουμε καταχωρημένες στη μνήμη μας (Martin 1998, Eysenk & Keane, 2000).


Νευροφυσιολογικές και ψυχοφυσικές έρευνες έχουν δείξει ότι από τη στιγμή της λήψης του οπτικού μηνύματος από την κόρη του ματιού ως το τελικό στάδιο της αντιληπτικής διαδικασίας, μεσολαβεί σημαντική ασυνείδητη διαδικασία. Συμπερασματικά, στην οπτική αντίληψη προσδίδονται υποκειμενικά χαρακτηριστικά.




Συναισθησία





Το γεγονός του ό,τι αντιλαμβανόμαστε είναι συνέπεια της δομής του εγκεφάλου μας, διαπιστώνεται και από το φαινόμενο της συναισθησίας. Ως συναισθησία περιγράφεται η ιδιοτητα κάποιων ατομων να αντιλαμβάνονται ερεθίσματα που κανονικά ανήκουν σε μια αίσθηση, μέσω κάποιας άλλης. Το πιο κοινο παράδειγμα συναισθησίας είναι η αντιστοίχηση αριθμων με χρωματα. Η διασταύρωση αυτή των αισθήσεων σε άτομα που έχουν πολύ ανεπτυγμένη αυτή την ιδιαιτεροτητα, αποτελεί τον φυσικό τρόπο αντίληψης των πραγμάτων, όπου ένας ήχος έχει χρώμα ή εικονα. Η συναισθησία ομως μπορεί να αντιστοιχεί και στην περιγραφή που δίνει κανείς, της αίσθησης που προκαλεί μια εικονα ή ένας ήχος, μια μυρωδιά ή μια γεύση, βάσει των ιδιοτήτων τους.



Για παράδειγμα περιγράφουμε ένα χρώμα ως 'ζεστό' ή 'ψυχρο', μια μυρωδιά 'γλυκιά', έναν ήχο 'οξύ' ή 'γλυκό', μια γεύση 'απαλή' και μια φωνή 'μεταλλική'. Αυτού του είδους οι περιγραφές συνδέονται με τη χρήση της γλώσσας, είτε γραπτά (εικονα) είτε προφορικά (ήχος).


Καθώς η γλώσσα έχει έντονα συμβολικά χαρακτηριστικά, συνειρμικά, μέσω των λέξεων αποδίδεται ο συμβολικός αυτός χαρακτήρας και στις έννοιες τις οποίες περιγράφουν. Πολλές φορές διαπιστώνεται ότι παρόμοιες περιγραφές χρησιμοποιούνται για την ίδια ιδιότητα απο ένα μεγαλύτερο σύνολο ανθρώπων, στοιχείο που δίνει ίσως και έναν πολιτιστικό χαρακτήρα στο φαινόμενο αυτο. Πολλοί καλλιτέχνες και μουσικοί έχουν δημιουργήσει έργα με έντονα συναισθητικά χαρακτηριστικά. Η συναίσθηση, ως επέκταση της χρήση της γλώσσας, στην αρχιτεκτονική σχετίζεται με την κατασκευή μιας διήγησης που περιγράφει το χώρο ενός 'σεναρίου' που μπορεί να υποβάλει συγκεκριμένους τρόπους στη χρήση του, ή να προκαλέσει μια αλληλουχία συνειρμών στο χρήστη, εντείνοντας έτσι τη αισθητηριακή βίωση του χώρου. Επίσης η χρήση της μουσικής στην αρχιτεκτονική δίνει μια συναισθητική διάσταση στην πρόσληψή της απο τον δημιουργο αλλά και απο τον χρήστη.




Η διερεύνηση των λειτουργιών που μας «κάνουν ανθρώπους»


Συμφωνώντας με τον φιλόσοφο John Searle μπορώ να πω ότι το κρίσιμο ερώτημα που τίθεται με αυτό το σύντομο αφιέρωμα είναι: Πώς γίνεται ένας κόσμος που έχει δημιουργηθεί από απλά συστήματα όπως τα άτομα και τα μόρια- να παράγει νοητικές λειτουργίες, οι οποίες περιέχουν ορισμένα χαρακτηριστικά που φαίνεται να είναι ασυμβίβαστα με την υλική υπόστασητου σύμπαντος,χαρακτηριστικά όπως είναι η συνείδηση,η προθετικότητα,ηυποκειμενικότητα,η νοητική αιτιότητα; Με άλλα λόγια, ποια είναι η σχέση του νου του ανθρώπου με το υπόλοιπο σύμπαν;


Πανάρχαιο ερώτημα που αποπειράθηκαν να απαντήσουν όλες οι θρησκείες, οι διάφορες φιλοσοφικές σχολές αλλά και οι επιστήμες, ιδίως ο επιστημονικός εκείνος χώρος που σήμερα ονομάζεται Νευροεπιστήμη.


Στην αρχαία Ελλάδα, ήδη από τον 6ο αιώνα π.Χ. ο προσωκρατικός φιλόσοφος Αλκμαίων υποστήριξε ότι ο εγκέφαλος ήταν το κέντρο των αισθήσεων, της κίνησης και της σκέψης, άποψη που υποστηρίχτηκε τον 4ο αιώνα από τους ιπποκρατικούς συγγραφείς. Στον 2ο αιώνα π.Χ. οι Αλεξανδρινοί ανατόμοι Ηρόφιλος και Ερασίστρατος πραγματοποίησαν συστηματικές μελέτες της ανατομίας του εγκεφάλου και διατύπωσαν υποθέσεις για τον ρόλο που παίζει ο εγκέφαλος στη συμπεριφορά. Αυτή η πορεία φτάνει στην κορυφαία της στιγμή με τον Γαληνό ο οποίος πραγματοποίησε πολλές ανατομικές και λειτουργικές μελέτες του εγκεφάλου.


Ανακόπτεται, όμως, κατά τη διάρκεια των αιώνων της θρησκείας μέχρι τον 16ο αιώνα, όταν αυτή η μεγάλη μορφή, ο Λεονάρντο ντα Βίντσι, στρέφει το ενδιαφέρον του στον εγκέφαλο, ανατέμνονταςόχι βέβαια χωρίς κόστος- εγκεφάλους βοδιού. Εκτοτε, η μελέτη του εγκεφάλου και του νου ήταν μία συνεχής προσπάθεια κατανόησης της φύσης του ανθρώπου με τρόπους διάφορους από αυτούς που πρέσβευαν και πρεσβεύουν στο βασίλειο των δεισιδαιμονιών και των θεών.


Τoν επόμενο αιώνα ο Καρτέσιος διατυπώνει τη θεωρία τού «αλληλεπιδρώντος δυϊσμού». Είναι πέρα από κάθε αμφισβήτηση ότι η διατύπωση της θεωρίας αυτής απελευθέρωσε την επιστήμη από τη θρησκεία περιορίζοντας, έτσι, τον ανορθολογισμό. Από την άλλη όμως πλευρά, η άποψη του Καρτέσιου ότι κάθε ενδιαφέρον χαρακτηριστικό της ανθρώπινης συμπεριφοράς πραγματώνεται από ένα «πνευματικό κάτι», τη νοούσα ουσία, που βρίσκεται έξω από τη μέθοδο και τους κανόνες της επιστημονικής έρευνας, οδήγησε στον περιορισμό της μελέτης του νου στον χώρο της φιλοσοφίας.


Ήδη από την εποχή του Καρτέσιου υπήρξαν και διαφορετικές φωνές, όπως αυτή του γιατρού Τhomas Willis. Ο Willis ήταν καθηγητής της Φυσικής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Το 1660, μετά την επάνοδο στην εξουσία του Καρόλου Β΄, αρνήθηκε να μετακομίσει στο Λονδίνο και να συμμετάσχει στην ίδρυση της Βασιλικής Ακαδημίας Επιστημών. Η συγκεκριμένη στάση του έδωσε πολύ μεγάλη δύναμη στην Οξφόρδη και έτσι, έναν χρόνο αργότερα, κατάφερε να εγκαταλείψει την υποχρεωτική μέχρι τότε διδασκαλία του Αριστοτέλη και άρχισε να ανατέμνει εγκεφάλους ζώων και νεκρών ανθρώπων. Το 1664 ο Willis δημοσίευσε το περίφημο βιβλίο του «Cerebri Αnatome» («Ανατομία των Εγκεφαλικών Ημισφαιρίων»). Εκεί ο Willis υποστηρίζει ότι η αντίληψη, η μνήμη,η ευφυΐα και όλες οι βουλητικές λειτουργίες διεξάγονται στα εγκεφαλικά ημισφαίρια.


Το «Cerebri Αnatome» διδασκόταν μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα, τον αιώνα που τέθηκαν οι βάσεις για τη σύγχρονη νευροεπιστημονική έρευνα. Κατ΄ αρχήν ο Δαρβίνος, υποστηρίζοντας ότι η συμπεριφορά είναι αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας εξελικτικής διαδικασίας, ιδίως με το βιβλίο του « Τhe expression of the Εmotions in Μan and Αnimals» (1872), έβαλε την ψυχολογία στον χώρο της πειραματικής έρευνας, γεγονός που επισφραγίζεται με την ίδρυση το 1878 του Εργαστηρίου Πειραματικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Ηarvard από τον William James, αδελφό του συγγραφέα Ηenry James. Εχει λεχθεί ότι ο William James είναι ο Καρτέσιος του 20ού αιώνα όχι μόνο διότι απάλλαξε την ψυχολογία από τη φιλοσοφία, αλλά και διότι έθεσε θεμελιώδη ερωτήματα, όπως αυτά που σχετίζονται με τη φύση της συνείδησης. Ερωτήματα, η απάντηση στα οποία αναζητείται τον 21ο αιώνα.


Στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα οι Ρierre-Ρaul Βroca και Κarl Wernicke εντοπίζουν, έπειτα από μελέτη του εγκεφάλου ασθενών που έπασχαν από αφασία, δύο περιοχές του λόγου με διαφορετική εντόπιση και διαφορετική λειτουργία. Ο πρώτος διατύπωσε για πρώτη φορά, το 1861, μία από τις βασικές αρχές της εγκεφαλικής λειτουργίας: «Μιλάμε με το αριστερό ημισφαίριο» («Νous parlons avec l΄ hemisph re gauche»). Ο δεύτερος, τοποθετώντας την αρχή της εντοπισμένης λειτουργίας σε ένα συνδεσμολογικό πλαίσιο, εκτιμούσε, σε βιβλίο που εξέδωσε το 1876, ότι διαφορετικά στοιχεία μιας περίπλοκης συμπεριφοράς, όπως είναι ο λόγος, υφίστανται επεξεργασία σε διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται μεταξύ τους. Προώθησε έτσι τα πρώτα στοιχεία για την ιδέα της κατανεμημένης επεξεργασίας, που αποτελεί πλέον κεντρικό σημείο της θεώρησης που έχουμε σήμερα για τη λειτουργία του εγκεφάλου. Την ανατομική βάση αυτής της σύνδεσης των περιοχών του εγκεφάλου θα τη δώσει λίγα χρόνια αργότερα ο Ισπανός ιστολόγος Santiago Ramon Υ Cajal. Ο Cajal δημοσιεύει το 1888 θαυμάσιες ιστολογικές εικόνες του εγκεφάλου, όπως τις έβλεπε στο μικροσκόπιο, κάνοντας παράλληλα την εξής παρατήρηση: « Η μόνη άποψη που βρίσκεται σε αρμονία με τα δεδομένα μου είναι ότι τα νευρικά κύτταρα είναι ανεξάρτητα το ένα από το άλλο και ότι η επέκταση της νευρικής δράσης γίνεται με επαφές στο επίπεδο ορισμένων συσκευών ή διατάξεων σύνδεσης». Οι δομές αυτές που χωρίζουν και παράλληλα συνδέουν τα νευρικά κύτταρα θα ονομασθούν «συνάψεις» από έναν από τους θεμελιωτές της σύγχρονης νευροφυσιολογίας, τον Charles Sherrington.


Σήμερα κανείς, ίσως, δεν αμφιβάλλει για την ύπαρξη των συνάψεων, οι δε γνώσεις μας για τη λειτουργία τους είναι εντυπωσιακές. Εκείνα τα χρόνια όμως, και για περίπου μισόν αιώνα, η διαμάχη για το αν υπάρχουν ή όχι συνάψεις ήταν πολύ έντονη. Παρ΄ όλον ότι και η συναπτική και η θεωρία εντοπισμού των λειτουργιών του εγκεφάλου επιβεβαιώνονταν συνεχώς από νέα δεδομένα, εντούτοις και οι δύο δέχθηκαν έντονη πολεμική. Ο ανορθολογισμός έχει πάντα τους τρόπους του να διεισδύει ακόμη και στον χώρο της επιστήμης.


Ωστόσο, παρά τις όποιες αντιφάσεις, το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα χαρακτηρίζεται η εξαιρετική ανάπτυξη των επιστημών του νευρικού συστήματος και των γνώσεων για τη λειτουργία του εγκεφάλου,όπως επίσης και η ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών λειτουργικής απεικόνισης του εγκεφάλου,έδωσαν τη δυνατότητα να τεθούν (ή να ξανατεθούν) επί τάπητος από την αρχή μιας διαδικασίας, η οποία στον επόμενο αιώνα γίνεται εκρηκτική. Μεγάλος αριθμός επιστημών ασχολείται με τη λειτουργία των νευρικών κυττάρων, την μεταξύ τους επικοινωνία, τη λειτουργία του εγκεφάλου και της συμπεριφοράς, των λειτουργιών του νου, των ψυχικών λειτουργιών. Αναφέρω μερικές από αυτές: νευροφυσιολογία, νευροχημεία, νευροφαρμακολογία, μοριακή και κυτταρική βιολογία, νευρολογία, ψυχιατρική, ψυχολογία, ψυχανάλυση, ηθολογία, επιστήμη των υπολογιστών, γλωσσολογία, επιστήμες της εκπαίδευσης κ.λπ. Η κατανόηση της λειτουργίας των συνάψεων και η ανακάλυψη των νευροδιαβιβαστικών ουσιών, που αποτελούν το μέσον επικοινωνίας των νευρικών κυττάρων στο επίπεδο της σύναψης, έδωσε τη δυνατότητα να κατανοήσουμε βασικά χαρακτηριστικά της λειτουργίας του φυσιολογικού και του πάσχοντος εγκεφάλου. Τούτο έχει ως συνέπεια τη δημιουργία όλο και καλύτερων φαρμάκων για την αντιμετώπιση των ψυχικών και νευρολογικών παθήσεων. Η απο-ασυλοποίηση των ψυχικά πασχόντων δεν θα ήταν δυνατόν να επιτευχθεί χωρίς τη βοήθεια των ψυχοφαρμάκων.


Ειδικά, κατά τις τελευταίες δεκαετίες, η εξαιρετική ανάπτυξη των επιστημών του νευρικού συστήματος και των γνώσεων για τη λειτουργία του εγκεφάλου, όπως επίσης και η ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών λειτουργικής απεικόνισης του εγκεφάλου, έδωσαν τη δυνατότητα να τεθούν (ή να ξανατεθούν) επί τάπητος ερωτήματα τα οποία πριν από λίγα χρόνια δεν ήταν δυνατόν να συζητηθούν. Οπως πώς δημιουργούνται τα συναισθήματα, τι είναι η συνείδηση, ποια είναι η νευροβιολογική βάση της δημιουργικότητας κ.λπ. Δηλαδή δίνεται η δυνατότητα να διερευνηθούν όλες εκείνες οι λειτουργίες που μας «κάνουν ανθρώπους» και οδήγησαν στη δημιουργία του πολιτισμού. Οι νευροεπιστήμονες που συμμετέχουν σε αυτό το σύντομο αφιέρωμα θα μας δώσουν τη δική τους άποψη για αυτή την περιπέτεια του ανθρώπινου νου.





Πέντε ειδικοί απαντούν σε τρία κρίσιμα ερωτήματα


Η ταχύτατη πρόοδος στις επιστήμες του εγκεφάλου εμπνέει αισιοδοξία


1. Ποιο είναι το κεντρικό ερώτημα που προσπαθείτε να προσεγγίσετε με την έρευνά σας;


2. Ποιες είναι, κατά τη γνώμη σας, οι πλέον ενδιαφέρουσες ανακαλύψεις που έχουν προέλθει από την έρευνα για τον εγκέφαλο τα τελευταία 20 χρόνια; Αν θα θέλατε να μπείτε στην περιπέτεια της πρόβλεψης, ποιες είναι οι πλέον ενδιαφέρουσες ανακαλύψεις που θα προσδοκούσατε να προέλθουν από τη νευροεπιστημονική έρευνα τα επόμενα 30 χρόνια;


3. Υπάρχουν, κατά τη γνώμη σας, ευρήματα τα οποία έχουν προκύψει από τον χώρο των νευροεπιστημών τα οποία συγκρούονται με τη διαισθητική αντίληψη που έχουμε για τη φύση του ανθρώπου, τον νου, τον τρόπο σκέψης, τα συναισθήματα;




Lloyd Greene, Καθηγητής Παθολογίας και Κυτταρολογίας στο Columbia University, Νεα Υόρκη

1. Η έρευνά μας επιχειρεί να απαντήσει σε δύο κυρίως ερωτήσεις: Πρώτον, ποια είναι τα χημικά μηνύματα και οι μηχανισμοί που ρυθμίζουν τη διαφοροποίηση των πολλαπλασιαζόμενων πρόδρομων κυττάρων σε νευρικά κύτταρα; Δεύτερον, ποιοι είναι οι μηχανισμοί που κατευθύνουν τον θάνατο νευρικών κυττάρων που επέρχεται φυσιολογικά κατά την ανάπτυξη, καθώς επίσης και τον κυτταρικό θάνατο κατά τις διάφορες παθολογικές καταστάσεις, όπως είναι τα εκφυλιστικά νοσήματα, τα εγκεφαλικά επεισόδια και οι τραυματισμοί του εγκεφάλου; Τελικός στόχος είναι η ανακάλυψη θεραπευτικών μεθόδων για την αποφυγή της εκφύλισης των νευρικών κυττάρων σε παθολογικές καταστάσεις.

2. Κατά τη γνώμη μου, στις πρόσφατες σημαντικές ανακαλύψεις περιλαμβάνονται: α) Η κατανόηση, σε ένα πρώτο επίπεδο, της μοριακής βάσης των πλαστικών αλλαγών που υφίσταται ο εγκέφαλος και των μηχανισμών της μνήμης. β) Ο εντοπισμός γενετικών μεταλλάξεων που προκαλούν εκφυλιστικές νόσους του εγκεφάλου. γ) Η ανάπτυξη της τεχνολογίας που μας επιτρέπει να μελετάμε τη λειτουργία του εγκεφάλου σε πραγματικό χρόνο και ενώ επιτελεί συγκεκριμένες λειτουργίες (brain imaging) και οι πληροφορίες που προέκυψαν από τη χρήση αυτών των τεχνικών. δ) Η ανακάλυψη ότι νέα νευρικά κύτταρα είναι δυνατόν να δημιουργηθούν και στον εγκέφαλο του ενηλίκου. ε) Η κατανόηση των μηχανισμών που ελέγχουν τις συνδέσεις μεταξύ των νευρικών κυττάρων κατά την ανάπτυξη του εγκεφάλου. στ) Η κατ΄ αρχήν εντόπιση γονιδίων τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στις εξελικτικές διαδικασίες που οδήγησαν στη δημιουργία του εγκεφάλου του ανθρώπου και στην ανάδυση της ομιλίας. ζ) Η ανακάλυψη ότι η τοπική σύνθεση πρωτεϊνών στις αποφυάδες των νευρικών κυττάρων παίζει κύριο λειτουργικό ρόλο. η) Η ανακάλυψη των μοριακών φαινομένων που σχετίζονται με τη μετάδοση της νευρικής πληροφορίας.

Οι ανακαλύψεις που μπορεί να συμβούν τα επόμενα 30 χρόνια είναι δυνατόν να περιλαμβάνουν: α) Την καλύτερη κατανόηση των μηχανισμών εναπόθεσης και ανάκλησης της μνήμης. β) Την εις βάθος κατανόηση της φύσης της συνείδησης. γ) Την ανακάλυψη της μοριακής βάσης των ψυχιατρικών νόσων και την ανάπτυξη νέων τρόπων θεραπείας τους. δ) Την ανάπτυξη αποτελεσματικών τρόπων ρύθμισης της έκφρασης γονιδίων στον εγκέφαλο που θα δώσουν τη δυνατότητα της γονιδιακής αντιμετώπισης πολλών νόσων του εγκεφάλου. ε) Το σπάσιμο του κώδικα που ελέγχει τη δημιουργία των διαφόρων μορφών νευρικών κυττάρων και καθορίζει την εξειδίκευση των συνάψεων μεταξύ των νευρικών κυττάρων. στ) Τον εντοπισμό των εξελικτικών αλλαγών στα γονίδια που καθορίζουν τα ειδικά χαρακτηριστικά της φύσης του ανθρώπου, όπως είναι ο λόγος, η θρησκεία, ο πολιτισμός.

3. Νομίζω πως μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις είναι η ανακάλυψη ότι ένα μεγάλο ποσοστό των μορίων που συμμετέχουν στη δημιουργία και στη λειτουργία του εγκεφάλου είναι συντηρημένα κατά την εξέλιξη και ότι οι ομόλογες μορφές τους υπάρχουν ακόμη και στα ασπόνδυλα ζώα. Επίσης, ένα άλλο απροσδόκητο εύρημα είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος της εγκεφαλικής μας δραστηριότητας δεν βρίσκεται κάτω από τον συνειδητό έλεγχό μας.


Leo Chalupa, Καθηγητής Οφθαλμολογίας και Νευροβιολογίας στο University of California, Davis, ΗΠΑ


1. Προσπαθούμε να εντοπίσουμε τους παράγοντες που ελέγχουν τη νευρωνική εξειδίκευση. Δηλαδή, να κατανοήσουμε πώς οι νευρώνες αποκτούν την τελική τους δομή, λειτουργία και κυρίως συνδεσμολογία. Πολλά εργαστήρια στον κόσμο μελετούν αυτό το ζήτημα και όλα χρησιμοποιούν κάποιο συγκεκριμένο μοντέλο και εστιάζονται σε συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου. Στο δικό μου εργαστήριο μελετάμε το αναπτυσσόμενο οπτικό σύστημα και ειδικότερα τα γαγγλιακά κύτταρα του αμφιβληστροειδούς και τις συνδέσεις τους με τα οπτικά κέντρα του εγκεφάλου. Τα γαγγλιακά κύτταρα είναι αυτά που στέλνουν τις πληροφορίες από το μάτι (μέσω του οπτικού νεύρου) στα διάφορα εγκεφαλικά κέντρα που επεξεργάζονται οπτικά ερεθίσματα. Η έρευνα αυτή είναι σημαντική διότι η φυσιολογική λειτουργία προϋποθέτει ένα οπτικό σύστημα που έχει αναπτυχθεί φυσιολογικά. Για παράδειγμα, υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ότι η δυσλεξία οφείλεται σε σχετικά μικρή ανωμαλία στον τρόπο διασύνδεσης των νευρώνων του οπτικού συστήματος. Πέρα από την πιθανή κλινική σημασία, βέβαια, είναι και η πρόκληση να κατανοήσουμε το πώς διαμορφώνεται το πιο σύνθετο και πολύπλοκο πράγμα στο Σύμπαν, ο ανθρώπινος εγκέφαλος.

2. Υπάρχουν πολλά δεδομένα στην αναπτυξιακή νευροβιολογία που έρχονται σε σύγκρουση με τον κοινό νου· και θα αναφερθώ σε ένα από αυτά για λόγους συντομίας. Εχει πλέον διαπιστωθεί από πολλά εργαστήρια, μεταξύ των οποίων και το δικό μας, ότι υπάρχουν πολύ περισσότερα κύτταρα και συνάψεις (συνδέσεις μεταξύ των νευρώνων) κατά τη διάρκεια της πρώιμης ανάπτυξης απ΄ ό,τι στην ωριμότητα. Στον άνθρωπο, π.χ., υπάρχουν περίπου 1,2 εκατομμύρια γαγγλιακά κύτταρα σε κάθε μάτι, ενώ κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής ανάπτυξης ο αριθμός αυτός είναι περίπου 3 εκατομμύρια. Αυτό το φαινόμενο της υπερπαραγωγής που ακολουθείται από μαζικό κυτταρικό θάνατο φαίνεται ότι είναι καθολικό γνώρισμα της οντογένεσης όλων των εγκεφαλικών περιοχών. Κατ΄ αναλογία, είναι σαν να χτίζουμε ένα σπίτι με 20 δωμάτια και αργότερα να καταστρέφουμε τα 15 από αυτά ώστε να καταλήξουμε σε ένα σπίτι με πέντε δωμάτια.

3. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει μια ανακάλυψη η οποία από μόνη της να είναι πιο σημαντική από άλλες. Η επιστήμη είναι μια αθροιστική διαδικασία όπου η γνώση και η κατανόηση συγκροτούνται με αργούς και ακανόνιστους ρυθμούς μέσω του αντικτύπου πολλών μελετών. Αλλά μια γενική διαπίστωση που πιστεύω πως έχει ιδιαίτερη σημασία είναι το γεγονός ότι ο εγκέφαλος παραμένει εύπλαστος εφ΄ όρου ζωής. Με αυτό εννοώ ότι έχει την ικανότητα να αλλάζει και να μεταβάλλεται. Παρ΄ ότι είναι γνωστό εδώ και χρόνια πως ο αναπτυσσόμενος εγκέφαλος είναι εξαιρετικά εύπλαστος, έχουμε τώρα πια πολλές εργαστηριακές ενδείξεις ότι οι νευρώνες μπορούν να αλλάζουν τη δομή και τη λειτουργία τους καθ΄ όλη τη διάρκεια της ζωής του ανθρώπου, ακόμη και στην τρίτη ηλικία (80 χρόνων και πάνω). Αυτό που είναι λιγότερο ξεκάθαρο είναι με ποιο τρόπο μπορεί κανείς να εκμεταλλευθεί αυτή την πληροφορία και να διατηρήσει τον εγκέφαλό του στη βέλτιστη κατάσταση. Εγώ αθλούμαι όλη μου τη ζωή και χαίρομαι που διαπιστώνω ότι υπάρχουν τώρα ακλόνητες ενδείξεις ότι η άσκηση έχει σημαντικές συνέπειες στον εγκέφαλο, όπως η δημιουργία νέων νευρώνων στον ιππόκαμπο, μια δομή που εμπλέκεται στη μνήμη και στη μάθηση.

Στο μέλλον νομίζω ότι οι πιο σημαντικές ανακαλύψεις θα μας επιτρέψουν να επιδιορθώνουμε το κατεστραμμένο νευρικό σύστημα. Αισιοδοξώ ότι σε 20 χρόνια θα μπορούμε να αντιμετωπίζουμε κάποιες από τις παθήσεις που σήμερα είναι ανίατες, όπως τα τραύματα στη σπονδυλική στήλη, ενδεχομένως και να έχουμε επαρκή φαρμακευτική αντιμετώπιση κάποιων ψυχιατρικών παθήσεων, ίσως ακόμη και της νόσου Αλτσχάιμερ. Η πρόοδος στις επιστήμες του εγκεφάλου είναι τόσο γρήγορη ώστε δικαιολογούμαστε να αισιοδοξούμε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας θα είναι εμφανή στα παιδιά μας και στα εγγόνια μας. Βεβαίως, αυτό προϋποθέτει ότι οι πλούσιες χώρες, και ιδίως οι ΗΠΑ όπου βρίσκεται η πλειονότητα των νευροεπιστημόνων, θα επιλέξουν να χρηματοδοτήσουν τη βιοϊατρική έρευνα. *



Μιχάλης Πετρίδης, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο McGill, Διευθυντής Τμήματος Γνωστικών Νευροεπιστημών στο Νευρολογικό Ινστιτούτο του Μόντρεαλ, Καναδάς


1. Η έρευνά μου εστιάζεται στην κατανόηση του ρόλου του προμετωπιαίου φλοιού στις διαδικασίες ελέγχου της νόησης και της συμπεριφοράς. Ατομα με βλάβη του προμετωπιαίου φλοιού παρουσιάζουν σοβαρές διαταραχές στον σωστό προγραμματισμό της σκέψης και της συμπεριφοράς τους, και επομένως στην οργάνωση της καθημερινής τους ζωής. Ο προμετωπιαίος φλοιός, ο οποίος είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένος στον ανθρώπινο εγκέφαλο, αποτελείται από διάφορα πεδία που παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές στην κυτταροαρχιτεκτονική τους οργάνωση και στις συνδέσεις τους με άλλες περιοχές του εγκεφάλου. Επομένως η κατανόηση της λειτουργίας του προμετωπιαίου φλοιού απαιτεί τον προσδιορισμό συγκεκριμένων διαδικασιών ελέγχου της νόησης και τον εντοπισμό τους σε συγκεκριμένα κυτταροαρχιτεκτονικά πεδία. Γι΄ αυτόν τον σκοπό εξετάζουμε, με ειδικά τεστ που σχεδιάζουμε στο εργαστήριό μας ασθενείς με βλάβες εντοπισμένες στον μετωπιαίο φλοιό και πιθήκους στους οποίους έχουμε αφαιρέσει μόνο ένα από τα πεδία του προμετωπιαίου φλοιού. Ταυτόχρονα χρησιμοποιούμε σύγχρονες μεθόδους απεικόνισης της ενεργοποίησης του εγκεφάλου (όπως η λειτουργική μαγνητική τομογραφία) σε φυσιολογικά άτομα καθώς εκτελούν διάφορες νοητικές δοκιμασίες. Με αυτές τις μεθόδους κατορθώσαμε να αποκαλύψουμε τον ρόλο συγκεκριμένων περιοχών του προμετωπιαίου φλοιού στον έλεγχο της μνήμης. Για παράδειγμα, ανακαλύψαμε ότι στη μεσοπλάγια περιοχή του προμετωπιαίου φλοιού (κυτταροαρχιτεκτονικά πεδία 46 και 9/46) στηρίζεται η ικανότητά μας να παρακολουθούμε πληροφορίες που βρίσκονται στη μνήμη μας και να καταγράφουμε την ακριβή σειρά με την οποία οι πληροφορίες εισήλθαν στη μνήμη μας. Σε μια πρόσφατη μελέτη, π.χ., δείξαμε πώς το πεδίο 46 του προμετωπιαίου φλοιού ενεργοποιείται καθώς παρακολουθούμε την είσοδο ερεθισμάτων στην άμεση μνήμη μας, ενώ ο οπίσθιος βρεγματικός φλοιός εμπλέκεται στον μετασχηματισμό αυτών των ερεθισμάτων. Κατά τη διάρκεια λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας οι εξεταζόμενοι έπρεπε να παρακολουθούν προσεκτικά ποια από τέσσερα αναμενόμενα ερεθίσματα (αφηρημένα σχέδια) εμφανίζονταν στην οθόνη, για να εντοπίζουν κάθε φορά το ερέθισμα που δεν είχε παρουσιαστεί. Υπ΄ αυτές τις συνθήκες, το πεδίο 46 του προμετωπιαίου φλοιού ενεργοποιείτο (Εικόνα 1). Οταν οι εξεταζόμενοι έπρεπε, επιπροσθέτως, να αλλάζουν τη σειρά των ερεθισμάτων στη μνήμη τους, δηλαδή να τα σκεφτούν σε διαφορετική σειρά, ο οπίσθιος βρεγματικός φλοιός ενεργοποιείτο. Επομένως, ένα βρεγματομετωπιαίο νευρωνικό κύκλωμα παρακολουθεί την είσοδο (ή μη είσοδο) αναμενόμενων πληροφοριών στη μνήμη, τη σειρά με την οποία εισέρχονται οι πληροφορίες στη μνήμη, και τις μεταβάλλει ανάλογα με τις ανάγκες των νοητικών διεργασιών.

2. Στον χώρο των γνωστικών νευροεπιστημών η πιο σημαντική εξέλιξη είναι η απεικόνιση της ενεργοποίησης συγκεκριμένων περιοχών του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια νοητικών διεργασιών.

3. Η κοινή αντίληψη είναι ότι η μνήμη αποτελεί μία ενότητα. Οι νευροεπιστημονικές μελέτες όμως έδειξαν ότι υπάρχουν πολλά είδη μνήμης. Για παράδειγμα, ένας ασθενής με βλάβη του ιπποκάμπειου συστήματος πάσχει από αμνησία, δηλαδή δεν θυμάται τίποτε από ένα συμβάν. Ο ασθενής αυτός όμως μπορεί να μάθει, π.χ., να κολυμπά (καθώς και πολλές άλλες δεξιότητες) παρ΄ ότι δεν θυμάται τίποτε από τις συγκεκριμένες εμπειρίες μάθησης, δηλαδή ποιος ήτανο δάσκαλος, πού και πότε γίνονταν τα μαθήματα της κολύμβησης κτλ. Αυτός ο περίεργος εκ πρώτης όψεως διαχωρισμός οδήγησε σταδιακά στην αναγνώριση δύο ειδών μνήμης, της δηλωτικής και της μη δηλωτικής μνήμης, που εξαρτώνται από διαφορετικά νευρωνικά κυκλώματα: η δηλωτική μνήμη εξαρτάται από το ιπποκάμπειο σύστημα, ενώ η μη δηλωτική μνήμη στηρίζεται σε διεργασίες μεταξύ του φλοιού και του κερκοφόρου πυρήνα.

Ενα άλλο παράδειγμα διαχωρισμών των νοητικών διεργασιών που βρίσκονται σε αντίθεση με την κοινή αντίληψη περί μνήμης προέρχεται από τη δική μας έρευνα, στην οποία αναφέρθηκα πιο πάνω. Οι ασθενείς με βλάβη του μεσοπλάγιου μετωπιαίου φλοιού αδυνατούν να εποπτεύουν τις διεργασίες της μνήμης τους, παρ΄ ότι μπορούμε να δείξουμε πως οι πληροφορίες βρίσκονται στη μνήμη τους. Δηλαδή, η είσοδος και διατήρηση νέων πληροφοριών στην ενεργό μνήμη (που στηρίζεται στον κροταφικό φλοιό) διαχωρίζεται από την εποπτεία αυτών των πληροφοριών (που στηρίζεται στον μεσοπλάγιο μετωπιαίο φλοιό)· επίσης, διαχωρίζεται από τη μεταβολή των πληροφοριών στη μνήμη που στηρίζεται στον βρεγματικό φλοιό. Αυτοί οι διαχωρισμοί των νοητικών διεργασιών δεν συμφωνούν με την κοινή αντίληψη περί ενός συμπαγούς ενιαίου μνημονικού συστήματος.



Wolf Singer, Καθηγητής στο Ινστιτούτο Max Planck για την Ερευνα του Εγκεφάλου, Φρανκφούρτη

1. Το κεντρικό ερώτημα που θέλουμε να απαντήσουμε είναι πώς τα πολλαπλά υποσυστήματα του εγκεφάλου αυτοοργανώνονται έτσι ώστε να δημιουργούν συγκροτημένες δυναμικές καταστάσεις. Αυτές με τη σειρά τους αποτελούν τα νευρωνικά αντίστοιχα της αντίληψης, της λήψης αποφάσεων, των προγραμμάτων δράσης και τελικά της επίγνωσης και της συνείδησης.

2. Στον δικό μου τομέα, τη νευροεπιστήμη συστημάτων, οι πιο σημαντικές εξελίξεις έχουν να κάνουν με τις όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι ο εγκέφαλος είναι ένα εξαιρετικά κατανεμημένο, αυτοοργανωμένο και δυναμικό σύστημα. Τα πειραματικά δεδομένα που υποστηρίζουν αυτή την άποψη οφείλονται στην ύπαρξη καινούργιων τεχνικών που μπορούν να ανιχνεύσουν και να καταγράψουν τα κατανεμημένα χωροχρονικά πρότυπα ενεργοποίησης του εγκεφάλου- όπως οπτικές καταγραφές, ηλεκτρικές καταγραφές πολλαπλών θέσεων, ηλεκτροεγκεφαλογραφία (ΕΕG) και μαγνητοεγκεφαλογραφία (ΜΕG) υψηλής πυκνότητας, λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fΜRΙ), εξελιγμένες τεχνικές για την ανάλυση χρονοσειρών πολλών διαστάσεων. Οσο για το μέλλον, πιστεύω ότι η επιστήμη έχει την ίδια δυναμική με την εξέλιξη και ως εκ τούτου η πορεία της δεν είναι προβλέψιμη.

3. Η επιστημονική άποψη σχετικά με την οργάνωση του εγκεφάλου είναι οπωσδήποτε σε σύγκρουση με τη διαισθητική άποψη που έχουμε για την έννοια του εαυτού ως αυτόνομης οντότητας που διοικεί, ως ερμηνευτής και διευθυντής ορχήστρας, τις πολλαπλές λειτουργίες του εγκεφάλου μας.


Ανδρέας Παπανικολάου, Διευθυντής του Κέντρου Κλινικών Νευροεπιστημών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Τexas


1. Αμεσοι ερευνητικοί μας στόχοι είναι: Πρώτον, η καταγραφή των νευρωνικών κυκλωμάτων που είναι αναγκαία για αισθητικοκινητικές και γνωσιακές λειτουργίες. Δεύτερον, η ταυτοποίηση παράτυπων σχηματισμών ενεργοποίησης αυτών των κυκλωμάτων σε παιδιά με αναπτυξιακά προβλήματα και σε ασθενείς με ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια. Τρίτον, η ταυτοποίηση των παραγόντων που ελέγχουν τη διαδικασία της λειτουργικής αναδιοργάνωσης των παράτυπων κυκλωμάτων (στην περίπτωση των παιδιών με αναπτυξιακά προβλήματα) και των κυκλωμάτων που έχουν υποστεί βλάβη (στην περίπτωση των ασθενών) η οποία ευθύνεται για την αποκατάσταση των αντίστοιχων λειτουργιών.

2. Οι πλέον σημαντικές εφευρέσεις έχουν γίνει στους τομείς της μοριακής βιολογίας, της γενετικής και της ψυχοφαρμακολογίας- τομείς συναφείς με τις νευροεπιστήμες. Στον κυρίως όμως χώρο των επιστημών του εγκεφάλου νομίζω ότι δύο είναι τα βασικότερα αποτελέσματα της έρευνας τα τελευταία 20 χρόνια. Το ένα είναι η επιβεβαίωση του φαινομένου ή μάλλον της αρχής της πλαστικότητας του εγκεφάλου και των δυνατοτήτων του να αυτοδιοργανώνεται λειτουργικά- μια αρχή που εντυπωσιάζει διότι ανασκευάζει ριζικά την έως προσφάτως κρατούσα αντίληψη για τη φύση του εγκεφάλου. Το δεύτερο είναι η εμφάνιση και η ραγδαία αναβάθμιση των μη επεμβατικών μεθόδων απεικόνισης των λειτουργιών του ανθρώπινου εγκεφάλου (της τομογραφίας βάσει εκπομπής ποζιτρονίων-ΡΕΤ, της λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας, της μαγνητοεγκεφαλογραφίας κτλ.), που επιτρέπουν τη χαρτογράφηση των νευρωνικών κυκλωμάτων τα οποία αντιστοιχούν στις διάφορες βασικές και ψυχονοητικές λειτουργίες.

Φαντάζομαι ότι σύντομα, με τις συνεχείς βελτιώσεις της τεχνολογίας, οι μέθοδοι αυτές θα αντικαταστήσουν πολλές επεμβατικές διαγνωστικές δοκιμασίες ειδικά στη νευρολογία και στην ψυχιατρική.

3. Γύρω στο τέλος της προηγούμενης δεκαετίας, της «δεκαετίας του εγκεφάλου», το περιοδικό «Νewsweek» δημοσίευσε ένα άρθρο για τις εντυπωσιακές εξελίξεις στις νευροεπιστήμες, όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και το «γεγονός» ότι λειτουργικές εικόνες του εγκεφάλου ατόμων που προσεύχονταν έδειξαν «the neurological underpinnings of religious states»- το νευρολογικό υπόβαθρο θρησκευτικών συναισθημάτων-, όπως και το «γεγονός» ότι όταν ηρεμήσει η βρεγματική χώρα του εγκεφάλου «people can feel at one with the universe»- ο άνθρωπος βιώνει την εμπειρία της ταύτισής του με το σύμπαν και άλλα παρόμοια. Τέτοιες λοιπόν διακηρύξεις βασισμένες σε επιστημονικές ανακοινώσεις κατά πάσα πιθανότητα εντυπωσιάζουν, εκπλήσσουν και ξενίζουν τον μέσο πολίτη των δυτικών, τουλάχιστον, κοινωνιών. Και τον ξενίζουν διότι, είτε ενσυνείδητα είτε (συνηθέστερα) όχι, ο μέσος πολίτης είναι κατά βάση δυϊστής. Πιστεύει δηλαδή ότι ο ψυχισμός του ανθρώπου, η βούλησή του, η μνήμη του, τα συναισθήματά του και η λογική του εξαρτώνται μεν από τον εγκέφαλο, του οποίου οι διεργασίες διέπονται από τους φυσικούς νόμους, αλλά επίσης εξαρτώνται και από κάτι άλλο· κάτι που κάποτε το αποκαλούμε «νου», κάποτε «ψυχή», «πνεύμα» ή «συνείδηση», το οποίο δεν υπόκειται στους ίδιους φυσικούς νόμους. Απόδειξη δε ότι ο δυτικός κόσμος απαρτίζεται κατά κανόνα από δυϊστές αποτελούν φαινόμενα του ακόλουθου είδους: Αν και γνωρίζει ο μέσος πολίτης ότι η εγκληματικότητα, π.χ., όπως και κάθε άλλη ψυχολογική τάση ή κατάσταση, εξαρτάται από τη βιοχημεία και τη φυσιολογία του εγκεφάλου- τις οποίες ο κάτοχος του εγκεφάλου δεν ελέγχει και για τις οποίες επομένως δεν είναι υπεύθυνος-, δεν παύει ο μέσος πολίτης (ούτε οι νόμοι που θέσπισε) να θεωρεί τον εγκληματία υπεύθυνο των πράξεών του. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι του καταλογίζουν ελεύθερη (δηλαδή ανεξάρτητη από τους φυσικούς νόμους που διέπουν τον εγκέφαλο) βούληση. Οταν λοιπόν ακούει ο κοινός πολίτης ότι η επιστήμη ανακάλυψε τα εγκεφαλικά κέντρα σήμερα του θρησκευτικού δέους αύριο της βούλησης, εξίσταται και ενδεχομένως ενδόμυχα διαμαρτύρεται. Και το τραγελαφικό αυτής της κατάστασης είναι ότι κανέναν λόγο δεν έχει ο μέσος πολίτης να εκπλήσσεται ή να δυσανασχετεί με αυτά που λένε οι νευροεπιστήμονες (ανεξάρτητα από το αν αυτά που λένε είναι έγκυρα ή όχι). Διότι, απλούστατα, ο δυϊσμός του, όπως άλλωστε ο ιδεαλισμός μιας απειροελάχιστης πλέον μειονότητας ή ο υλιστικός μονισμός της πλειονότητας των νευροεπιστημόνων, είναι θέση μεταφυσική και ως εκ τούτου ούτε διαψεύσιμη ούτε επαληθεύσιμη μέσω των μεθόδων των φυσικών επιστημών. Οπότε ο μεν τυπικός δυϊστής δεν έχει λόγο να φοβάται, διότι κανένα εύρημα της νευροεπιστήμης δεν αρκεί να διαψεύσει τις πεποιθήσεις του, ο δε τυπικός νευροεπιστήμονας, αν είναι να παραμείνει συνεπής στις αρχές της επιστήμης του, δεν πρέπει να επιτρέπει υπαινιγμούς του είδους που προανέφερα. Βέβαια, τόσο ο ανειδίκευτος πολίτης όσο και ο επιστήμονας έχουν όχι μόνο λόγο και δικαίωμα, αλλά και την υποχρέωση ως σκεπτόμενοι άνθρωποι να προσπαθούν να αποδείξουν των οντολογικών θέσεών τους το αληθές, αλλά με μεθόδους άλλες, πέραν των πειραματικών μεθόδων της σύγχρονης νευροεπιστήμης.



Η ανάλυση της βάσης της πραγματικότητας


Αυτοί είναι άνθρωποι που ερεύνησαν εσωτερικα το νου και αυτό που βρίσκεται πέρα απ' αυτόν και στη βάση του. Αυτοί είναι οι διάφοροι μυστικιστές, άγιοι και μεγάλοι στοχαστές. Τα ευρήματά τους βρίσκονται πολύ κοντά το ένα με τ' άλλο και ασφαλώς συμφωνούν μεταξύ τους πιο πολύ απ' ότι οι διάφορες σχολές ατομικής φυσικής σήμερα. Και σήμερα πια, μεγάλοι επιστήμονες αφού διαπέρασαν την ψευδαίσθηση της ύλης και βρίσκονται στην άλλη μεριά, έχουν αρχίσει να δέχονται με μεγάλη κατανόηση τις παμπάλαιες απαντήσεις πάνω στις οποίες στηρίζονται όλες οι θρησκευτικές και πνευματικές φιλοσοφίες. Διαβάζουμε παρακάτω από το άρθρο του John Gliedman «Επιστήμονες Αναζητούν την Ψυχή», που δημοσιεύτηκε στην «Επιστημονική Eπιθεώρηση» τον Ιούλιο του 1982. Στο άρθρο αυτό ο συγγραφέας αναφέρεται στις ιδέες που έχει ενστερνιστεί ο Sir John Eccles, ο μεγάλος φυσιολόγος, που πήρε το Νόμπελ της Φυσιολογίας το 1963 για την έρευνά του πάνω στους συνδέσμους των νεύρων.


«Ο Eccles υποστηρίζει θερμά την αρχαία θρησκευτική πίστη, ότι οι άνθρωποι αποτελούνται από μια μυστηριώδη σύνθεση ύλης και άπιαστου πνεύματος. Καθένας από μας είναι μια ενσωμάτωση ενός άϋλου σκεπτόμενου και διορατικού εαυτού, που εισχώρησε στον υλικό νου μας κάποια στιγμή στη διάρκεια της νηπιακής ηλικίας. Έτσι λέει ο άνθρωπος που έβαλε τον ακρογωνιαίο λίθο της (μοντέρνας) σύγχρονης νευροφυσιολογίας. Αυτό το πνεύμα μέσα στο σώμα είναι υπεύθυνο για όλα αυτά που μας ξεχωρίζουν σαν ανθρώπους: συνειδητή αίσθηση του εαυτού, ελεύθερη βούληση, προσωπική ταυτότητα, δημιουργικότητα και ακόμη συναισθήματα όπως η αγάπη, ο φόβος και το μίσος. Ο άϋλος εαυτός μας ελέγχει το νου με τον οποίο επικοινωνεί όπως ο οδηγός με το αυτοκίνητο ή όπως ένας προγραμματιστής καθοδηγεί ένα κομπιούτερ. H πνευματική παρουσία του ανθρώπου, ελαφριά σαν φάντασμα, λέει ο Eccles, ασκεί μια υποψία υλικής επιρροής στον εγκέφαλο και στο νου που είναι σαν κομπιούτερ, τόση ώστε να ενθαρρύνει ορισμένα νευρόνια να ενεργοποιηθούν και άλλα να παραμένουν σιωπηλά.


Προχωρώντας μάλιστα θαρραλέα σ' αυτό που οι περισσότεροι επιστήμονες θεωρούν σαν τη χειρότερη αίρεση, ο Eccles βεβαιώνει ότι ο άϋλος εαυτός επιζεί και μετά το θάνατο του υλικού νου. Και ο Eccles δεν είναι ο μόνος διάσημος επιστήμονας που παίρνει μια τόσο αμφισβητήσιμη καινούργια θέση πάνω στο παμπάλαιο αίνιγμα νους - σώμα. Από το Μπέρκλεϋ μέχρι το Παρίσι και από το Λονδίνο μέχρι το Πρίνστον, γνωστοί επιστήμονες από κλάδους τόσο διαφορετικούς όπως η νευροφυσιολογία με την κβαντική φυσική, δηλώνουν ανοιχτά και παραδέχονται, ότι πιστεύουν στην πιθανότητα, τουλάχιστον, της ύπαρξης τέτοιων αντιεπιστημονικών οντοτήτων όπως είναι το αθάνατο ανθρώπινο πνεύμα και η Θεία Δημιουργία».


Πηγές:
(*)Η Νεα Πολιτισμική Συνειδητότητα - Μ. Δανέζης
(*)Η ανάλυση της βάσης της πραγματικότητας - Ρόμπερτ Ηλία Νατζέμυ
(*)Διπλωματική εργασία "Εγκέφαλος Συμμετρία Μάθηση μαθηματικών" - Δεληκανλής Παναγιώτης
(*)Αναζητώντας τον νου - Ηλίας Κούβελας, Καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών (www.antifono.gr, Βήμα ιδεών - Τεύχος 06/6/2008) (*)Η ανισορροπία των αισθήσεων ως πολιτισμικό γνώρισμα των σύγχρονων δυτικών κοινωνιών - Στέλλα Κατσαρού
(*)"Αναζητώντας τον Νου", Βήμα Ιδεών - Τεύχος 06/6/2008, 
http://www.vimaideon.gr
 
http://ksipnistere.blogspot.gr/2014/07/blog-post_6664.html
Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters