Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

Πώς πήρε το όνομα του ο Έμπολα : Η παράξενη ιστορία του θανατηφόρου ιού


Ο ιός Εμπολα που ευθύνεται για το καταστροφικό ξέσπασμα στη Δυτική Αφρική δεν είχε όνομα μέχρι πριν από 38 χρόνια όταν εμφανίστηκε πρώτα και προκάλεσε μια μυστηριώδη ασθένεια σε χωρικούς του Ζαΐρ, της σημερινής Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό.
Η διεθνής ομάδα των επιστημόνων που ήταν επιφορτισμένη με τη διερεύνηση του ξεσπάσματος του ιού του 1976, σοκαρίστηκαν από το θέαμα του ιού και των συμπτωμάτων της ασθένειας, αναφέρει ο Δρ Πίτερ Πάιοτ, ένας από τους ερευνητές της ομάδας που είδαν τον Εμπολα για πρώτη φορά.
Οι επιστήμονες εξέτασαν δείγματα αίματος που στάλθηκαν από την Αφρική σε ένα βελγικό εργαστήριο, και ο ιός φαινόταν σαν ένα σκουλήκι ή ένα μακρύ κορδόνι, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους γνωστούς ιούς. Και τη στιγμή που η ομάδα επισκέφθηκε το Ζαΐρ, είδε πόσο γρήγορα εξαπλώνεται ο ιός και πόσο γρήγορα σκοτώνει τα θύματά του. Ήξεραν ότι έπρεπε να κατανοήσουν πώς ο μυστηριώδης αυτός ιός είχε μεταδοθεί, τι έκανε στο εσωτερικό του σώματος, και πώς θα μπορούσαν να τον σταματήσουν.
Έπρεπε όμως να βρουν και μία ονομασία για αυτόν.
Η ιστορία για το πώς ο ιός Εμπολα πήρε το όνομά του είναι σύντομη και κάπως τυχαία, σύμφωνα με τον Πάιοτ. Αργά μια νύχτα, η ομάδα των επιστημόνων συζητούσε πίνοντας Κεντάκυ μπέρμπον, πώς πρέπει να ονομαστεί ο μυστηριώδης ιός.
Ο ιός εμφανίστηκε πρώτη φορά σε ένα χωριό ονόματι Γιαμπούκου, έτσι θα μπορούσαν να ονομάσουν τον ιό όπως το χωριό, υποστήριξε ένα μέλος της ομάδας, ο Δρ Πιερ Σουρό του Ινστιτούτου Παστέρ στη Γαλλία, θυμάται ο Πάιοτ.
Όμως, ονομάζοντας τον ιό Γιαμπούκου θα στιγμάτιζαν ολόκληρο το χωριό, υποστήριξε ένας άλλος επιστήμονας, ο Δρ Τζόελ Μπρίμαν, από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης (CDC) της νόσου. Αυτό είχε συμβεί πριν, για παράδειγμα, στην περίπτωση του ιού της Λάσα, ο οποίος εμφανίστηκε στην πόλη Λάσα της Νιγηρίας το 1969.
Ήταν ο Καρλ Τζονσον, ένας άλλος ερευνητής από το CDC, και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, ο οποίος πρότεινε την ονομασία του ιού από ένα ποτάμι, για να μετριάσει την έμφαση σε ένα συγκεκριμένο τόπο.
Μια προφανής επιλογή θα ήταν ο ποταμός Κονγκό, ο βαθύτερος ποταμός του κόσμου. Αλλά υπήρχε ένα πρόβλημα, ένας άλλος ιό με ένα παρόμοιο όνομα υπήρχε ήδη. Αυτός ο ιός ήταν ο ιός αιμορραγικού πυρετού Κριμαίας-Κονγκό.
Έτσι, οι επιστήμονες εξέτασαν ένα μικρό χάρτη, καρφωμένο στον τοίχο, για οποιαδήποτε άλλα ποτάμια κοντά στο Γιαμπούκου. Στον χάρτη, φάνηκε ότι το πιο κοντινό ποτάμι στο Γιαμπούκου ονομαζόταν Έμπολα, που σημαίνει «Μαύρο Ποτάμι» στην τοπική διάλεκτο Λινγκάλα. «Φαινόταν κατάλληλη δυσοίωνη ονομασία» γράφει ο Πάιοτ.
«Ωστόσο, ο χάρτης ήταν ανακριβής, και ο ποταμός Εμπολα αποδείχθηκε ότι δεν είναι το πιο κοντινό ποτάμι στο Γιαμπούκου» επισημαίνει ο Πάιοτ. Παρόλαυτα, αποφασίσαμε να το κρατήσουμε.
Και έτσι ο Εμπολα μπήκε στον κατάλογο των ιών που ονομάζονται από τα ποτάμια. Άλλα παραδείγματα είναι ο ιός των κουνουπιών που μεταδίδεται από τον ποταμό Ρος και ο ιός Ματσούπο που προκαλεί αιμορραγικό πυρετό, ή «μαύρο τύφο» και πήρε το όνομά του από το ποτάμι Ματσούπο της Βολιβίας.
Πηγή: iefimerida.grhttp://www.apocalypsejohn.com/2014/10/pws-phre-onoma-empola-paraksenh-istoria-thanathforou-iou.html

Βίντεο σε 3D αναπαράσταση δείχνει πως ήταν η Αμφίπολη

Το πρώτο βίντεο που κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες στο διαδίκτυο και αναπαριστούσε τον τύμβο της Αμφίπολης, έκανε τους πάντες κοινωνούς της ομορφιάς και της μεγαλοπρέπειας του χώρου.
Τώρα, πάλι με τη βοήθεια της τεχνολογίας, γίνεται μια όσο το δυνατόν πιο πιστή αναπαράσταση του τάφου, με βάση τα μέχρι τώρα ευρήματα.
Το βίντεο βρίσκεται στο YouTube και ανήκει στον χρήστη «Ancient Greece 3D» και είναι πραγματικά απολαυστικό.



Πηγή: iefimerida.gr
http://www.apocalypsejohn.com/2014/10/video-d-anaparastash-deixnei-pws-htan-amfipolh.html

Πως διέλυσαν τις σχέσεις με τη Μόσχα ΓΑΠ και Χρυσοχοΐδης




Ξένες μυστικές υπηρεσίες (κυρίως η Μοσάντ του Ισραήλ) παρενέβησαν και απέτρεψαν την παραλαβή του «Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών Διασυνοριακής Ασφάλειας κατά την Μετακίνηση Ανθρώπων και Αγαθών» (GIS), το οποίο θα λειτουργούσε στα σύνορα της χώρας, επειδή ήταν Ρωσικό....

 
Αυτό προκύπτει από το υπ' αριθμ. 1246/2014 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, με το οποίο αθωώθηκαν ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ, πρέσβης ε.τ. Ιωάννης Κοραντής, και άλλα 19 στελέχη της υπηρεσίας (μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της Π.Ο.Σ.Ε.Υ.Π., Κώστας Αγγελάκης). Κατηγορούνταν -κατά περίπτωση- για απιστία σε βάρος του Δημοσίου, απόπειρα απάτης σε βάρος των ευρωπαϊκών κοινοτήτων, έκδοση ψευδών βεβαιώσεων και απλή συνέργεια.
Η απαλλαγή ουσιαστικά της ΕΥΠ για την υπόθεση της προμήθειας του GIS περίπου 1,6 εκατ. ευρώ που πραγματοποιήθηκε με διαγωνισμό, επί κυβερνήσεως Κώστα Καραμανλή, είναι «γροθιά» κατά του τότε πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, του τότε υπουργού Δημόσιας Τάξης Μ. Χρυσοχοΐδη, και του διοικητή (τότε) της ΕΥΠ Κ. Μπίκα, που είχαν την φαεινή ιδέα να παραπέμψουν την υπόθεση στη Δικαιοσύνη.
Τον Οκτώβριο του 2009, όταν έγινε πρωθυπουργός ο Γιώργος Παπανδρέου και τη θέση του υπουργού Δημοσίας Τάξεως κατέλαβε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, θεωρήθηκε ότι το εν λόγω έργο δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της ΕΥΠ.
Έτσι, τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, αποφασίστηκε η διακοπή της λειτουργίας του και η απένταξή του από τα ευρωπαϊκά προγράμματα.
Ο νέος διοικητής της ΕΥΠ, μάλιστα, εκτίμησε ότι η διοίκηση Κοραντή είχε διαπράξει σοβαρά ποινικά αδικήματα και απέστειλε τον σχετικό φάκελο στη Δικαιοσύνη.
Από τη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης, όμως, προέκυψε ότι η μη παραλαβή του συστήματος από τη διοίκηση Μπίκα δεν είχε να κάνει με την προστασία του δημοσίου συμφέροντος, αλλά. με τις επιθυμίες ξένων μυστικών υπηρεσιών!
Για παράδειγμα, ο τότε σύμβουλος του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, Άλεξ Ρόντος, όπως ο ίδιος αναγκάστηκε να ομολογήσει ενώπιον του ανακριτή, προσεγγίστηκε από ανθρώπους της Μοσάντ, οι οποίοι του είπαν ότι το σύστημα αυτό δεν πρέπει να εγκατασταθεί στην ΕΥΠ, επειδή το λογισμικό ήταν ρωσικό!
Ο Ρόντος έσπευσε να μεταφέρει τις επιθυμίες των Ισραηλινών στους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης Παπανδρέου και προκειμένου να βρεθεί ένας εύσχημος τρόπος για να μην λειτουργήσει το σύστημα GIS, κατασκευάστηκε ένα ανύπαρκτο, όπως τελικά αποδείχτηκε, σκάνδαλο.
 

Πηγή εφημ. "Παρασκήνιο"
http://skeftomasteellhnika.blogspot.gr/2014/10/blog-post_664.html

Προβληματισμός στην Αθήνα για την κλιμάκωση της έντασης στο τρίγωνο Ελλάδα - Τουρκία - Κύπρος > ΟΙ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ ΚΑΙ Η ΑΣΤΑΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ

problhmatismos-sthn-athhna-gia-thn-klimakwsh-ths-entashs-sto-trigwno-ellada-toyrkia-ndash-kypros
Γράφει ο Αλέξανδρος Δαλέκος - Η Αθήνα δεν επιθυμεί την κλιμάκωση των σχέσεων στο τρίγωνο Ελλάδα – Τουρκία – Κύπρος, αλλά την ίδια στιγμή έχει αρχίσει να αυξάνεται ο προβληματισμός για τις πρακτικές και τις προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σε μία περίοδο που η ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ήδη ταλανίζεται από φοβερή αστάθεια λόγω της απειλής των Τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους σε Ιράκ και Συρία, των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη, των αιτούντων άσυλο προς τη «γηραιά ήπειρο» αλλά και των μετακινήσεων «ξένων μαχητών» (foreign fighters), η Άγκυρα επιμένει να εμφανίζεται ως ταραχοποιός. 
Επιλέγει δε να προσθέσει άλλη μία εστία κρίσης: τη διεξαγωγή παράνομων σεισμογραφικών ερευνών εντός της κυπριακής ΑΟΖ με σκοπό να παγώσει τις έρευνες και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Η Άγκυρα επιμένει ότι ο λόγος που προχώρησε σε αυτή την κίνηση είναι επειδή η Λευκωσία προχωράει σε μονομερείς ενέργειες και δεν λαμβάνει υπόψη της τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων που δεν θα πρέπει κανείς να θεωρεί μειονότητα. 
Η Άγκυρα λέει επίσης ότι η Λευκωσία έχει αγνοήσει τις τουρκοκυπριακές προτάσεις για δίκαιο διαμοιρασμό των εσόδων από το φυσικό αέριο. Σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους στην ελληνική πρωτεύουσα όμως, η Τουρκία δεν αντιλαμβάνεται ότι παρά τις απειλές της δεν μπορεί να αποτρέψει τη δημιουργία ενός ενεργειακού κόμβου στη νοτιοανατολική Μεσόγειο. 
Η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας λειτουργεί μακροπρόθεσμα ακόμη και εναντίον των δικών της συμφερόντων. Και τούτο διότι η απρόσκοπτη εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων θα μπορούσε να επιτρέψει ακόμη και τη δική της συμμετοχή σε μία στρατηγική αμοιβαίου οφέλους (win win) για όλους.
Τέλος, είναι εμφανές ότι η Άγκυρα ενοχλείται από την οικοδόμηση σχέσεων στρατηγικής σημασίας από τη Λευκωσία και την Αθήνα με κράτη όπως η Αίγυπτος και το Ισραήλ. Θεωρεί ότι με τον τρόπο αποκλείεται και απομονώνεται από τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Ακολουθώντας όμως μία τόσο ριψοκίνδυνη στρατηγική, η Τουρκία κινδυνεύει να μπει στο μάτι πολλών, με συνέπειες σοβαρές πρώτα απ’ όλα για την ίδια.

Διαβάστε εδώ: http://newpost.gr/post/390101/problhmatismos-sthn-athhna-gia-thn-klimakwsh-ths-entashs-sto-trigwno-ellada-toyrkia-ndash-kypros#ixzz3Fr83khIU
 
http://greeknation.blogspot.gr/2014/10/blog-post_446.html

ΕΓΚΛΗΜΑ: Κατα 16,1 δις ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ το χρεος για το 2015, απο οτι το 2009! Δεν ειναι "λάθος συνταγή" ειναι ληστεία.

Δεν χρειάζεται να είσαι οικονομολόγος για να διαπιστώσεις οτι στην Ελλάδα έγινε η μεγαλύτερη ληστεία της σύγχρονης ιστορίας. Ενα χρεος ομολογιακό - άρα και διαχειρισιμο - με όρους εθνικού δικαίου, μετατρέπεται σε μια νύχτα σε ενυπόθηκο βρετανικού δικαίου. Άρα, ανελαστικό.
Στο μεσοδιάστημα και για 5 χρονια, εσύ πληρώνεις:
-Την βενζίνη στο διπλάσιο
-το πετρέλαιο θέρμανσης στο τριπλάσιο.
-Τέλη κυκλοφοριας στο διπλάσιο & φόρο πολυτελείας.
-650% παραπάνω φόρο για το σπίτι σου.
-110% παραπάνω το ρεύμα.
-75 δις Ευρώ απο τις καταθέσεις σου.
-105 δις Ευρώ απο το κούρεμα ασφαλιστικών ταμείων, μικρομολογιουχων κλπ.
- το 40% του μισθού ή της σύνταξης σου
-Την συμμετοχή σου στα φάρμακα και στις εξετάσεις.
-αυξημένο ΦΠΑ κλπ κλπ....
Και έρχονται λοιπόν μετα απο 5 χρονια και σε ενημερώνουν οτι το χρεος σου οχι μονον δεν εχει εξαφανιστεί, αλλά το αντίθετο, εχει αυξηθεί σε σύγκριση με το 2009!
Και εσύ αναρωτιέσαι "μα που πήγαν ολα αυτα τα δις που πλήρωσα";
Μα φυσικά στις τσέπες αυτων που σε "έσωσαν" αδελφέ. Η μεγαλύτερη ληστεία εθνικού και ιδιωτικού πλούτου στην σύγχρονη ιστορία.
http://skeftomasteellhnika.blogspot.gr/2014/10/161-2015-2009.html

το “νανο-χώμα” των αρχαίων ελλήνων

Υπάρχει τίποτε πιο ταπεινό από το χώμα; Και όμως, ακόμη και τα πιο ταπεινά πράγματα, αν κάποιος τα αξιοποιήσει σωστά, μπορούν να γίνουν όχι μόνο πολύτιμα αλλά και προσοδοφόρα. Παρ’ ότι ο Πλάτων θεωρούσε τον πηλό κάτι εντελώς κοινό και τετριμμένο – «των φαύλων και προχείρων» -, οι ίδιοι οι σύγχρονοί του τον διέψευσαν. Οι αρχαίοι κεραμείς της Αθήνας πήραν το κοινό χώμα της Αττικής στα χέρια τους και το μετέτρεψαν σε πραγματικό χρυσάφι αφού τα αγγεία τους μονοπώλησαν τις διεθνείς αγορές της εποχής τους. Το μετέτρεψαν επίσης σε ένα σπάνιο υλικό. Το περίφημο μελανό υάλωμα των αττικών αγγείων, αυτό που πολλοί προσπάθησαν αλλά κανένας δεν κατόρθωσε να μιμηθεί, είναι στην ουσία ένα νανοϋλικό με ιδιαίτερες χημικές και μηχανικές ιδιότητες. Τέτοιες ώστε πρόσφατα προσείλκυσε το ενδιαφέρον της NASA η οποία αναζητεί στη σύστασή του μυστικά για να βελτιώσει τη μόνωση των διαστημοπλοίων της.
Κάποτε, γράφει ο Ηρόδοτος, ένα καράβι έφυγε φορτωμένο με εμπορεύματα από την Ελλάδα και, αφού έφθασε ως την Ισπανία, γύρισε πίσω με «τζίρο» χίλιες φορές την αξία του φορτίου του. Ακόμη και αν αυτός ήταν ένας «αστικός μύθος» της αρχαιότητας, το βέβαιο είναι ότι για μεγάλο διάστημα υπήρξε ένα εξαγωγικό προϊόν το οποίο μπορούσε να «πιάσει» υπέρογκες τιμές φέρνοντας μεγάλα κέρδη στους εμπόρους, αλλά και στους δημιουργούς του: τα ερυθρόμορφα αττικά αγγεία. Επί τρεις ολόκληρους αιώνες έκαναν θραύση – αν αυτή η έκφραση μπορεί να επιτραπεί για ένα τέτοιο υλικό – στις ξένες αγορές, μετατρέποντας κυριολεκτικά το χώμα σε χρυσάφι και χαρίζοντας στην Αθήνα ένα ασυναγώνιστο μονοπώλιο στον τότε γνωστό της κόσμο.

Σήμερα η αξία τους είναι ανεκτίμητη και ασκούν την ίδια γοητεία ως τα πέρατα της Γης• στους επισκέπτες που σπεύδουν να τα θαυμάσουν στα μουσεία εντός και εκτός Ελλάδας και στους συλλέκτες που δίνουν πολλά για να τα αποκτήσουν. Πρόσφατα απέσπασαν επίσης το ενδιαφέρον ενός μάλλον απρόσμενου θαυμαστή: της NASA. Μια θυγατρική της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας ξεκίνησε μαζί με το Μουσείο Γκετί – και με μια παχυλή χρηματοδότηση 800.000 δολαρίων – μελέτες για να διερευνήσει τη σύστασή τους.
Το μελανό υάλωμα «γυάλισε» στη NASA

Η NASA ενδιαφέρεται κυρίως για το περίφημο μελανό υάλωμα των αγγείων, αναζητώντας σε αυτό μυστικά που θα μπορούσαν να τη βοηθήσουν να βελτιώσει την ανθεκτικότητα των κεραμικών που χρησιμοποιεί για τη μόνωση των διαστημοπλοίων της. Εδώ όμως μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι η αντίστοιχη έρευνα από έλληνες επιστήμονες βρίσκεται… έτη φωτός μπροστά. Οχι μόνο γιατί έχει ξεκινήσει δεκαετίες νωρίτερα έχοντας στη διάθεσή της απολύτως πιστοποιημένα δείγματα από τις αρμόδιες Εφορείες Αρχαιοτήτων, αλλά, επιπλέον, επειδή από τη θεωρία του εργαστηρίου έχει περάσει στην πράξη. Για να κάνουν καλύτερες συγκρίσεις και να γνωρίσουν τη δουλειά «από μέσα», οι ερευνητές φτιάχνουν μάλιστα οι ίδιοι τεχνολογικά πιστά αντίγραφα αρχαίων κεραμικών τόσο κοντινά στα αρχικά ώστε να χρειάζονται ειδική σήμανση με ιχνοστοιχεία προκειμένου να αποφευχθεί η παράνομη πώλησή τους ως αυθεντικών.
Τι ήταν αυτό που έκανε τα αττικά αγγεία τόσο ιδιαίτερα και τόσο δύσκολα στην απομίμησή τους ακόμη και από τους σύγχρονούς τους επίδοξους αντιγραφείς, που γνώριζαν την κεραμική τέχνη εκείνης της εποχής πολύ καλύτερα από εμάς; Το μυστικό, όπως έχουν ανακαλύψει σήμερα οι ειδικοί, βρίσκεται στην άργιλο. Η αττική γη πρόσφερε στους κεραμείς της τις κατάλληλες πρώτες ύλες ώστε να επιτύχουν όχι μόνο ένα υάλωμα με μοναδικό χρώμα και αντοχή, αλλά και ένα «σώμα» εξαιρετικής ποιότητας. Και φυσικά αυτοί εκμεταλλεύθηκαν επάξια το δώρο βάζοντας όλη την τέχνη και τη δημιουργικότητά τους.
Νανοϋλικό δοκιμασμένο για χιλιετίες

Οι Αθηναίοι προτιμούσαν συχνά τα σκεύη τους – όπως αυτή η μελαμβαφής λεκανίδα με πώμα – να είναι λιτά, χωρίς άλλη διακόσμηση πέρα από το στιλπνό μελανό υάλωμά τους.
Αυτό είναι όμως μόνο ένα από τα πολλά μυστικά που τα αττικά αγγεία κρατούσαν επί χιλιετίες καλά κρυμμένο. Αν και αποτέλεσαν αντικείμενο εξέτασης, κυρίως από ξένους μελετητές, εδώ και αιώνες, η σύστασή τους άρχισε να αποκρυπτογραφείται μόλις από τη δεκαετία του 1990 και μετά, από επιστήμονες του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, χάρη στην ανάπτυξη των σύγχρονων μικροαναλυτικών τεχνικών. Η πρώτη και η πιο αναπάντεχη ίσως για όσους δεν ασχολούνται με τις θετικές επιστήμες διαπίστωση ήταν ότι, αν και αρχαία, η βαφή τους ανήκει στα υλικά της τελευταίας λέξης της τεχνολογίας, σε αυτά που σήμερα ονομάζουμε νανοϋλικά.

«Αν περιγράψουμε το αττικό υάλωμα με μοντέρνους όρους θα λέγαμε ότι είναι ένα νανοϋλικό» λέει μιλώντας στο «Βήμα» η Ελένη Αλούπη, η οποία ασχολήθηκε με τη μελέτη της σύστασης των αττικών αγγείων κατά τη διάρκεια της διατριβής της στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος και σήμερα έχει ιδρύσει τη «Θέτις Authentics» εταιρεία ασχολούμενη με τη μελέτη και την πιστοποίηση της αυθεντικότητας αρχαίων αντικειμένων, καθώς και το Εργαστήριο «Θέτις» για την παραγωγή τεχνολογικά αυθεντικών αντιγράφων αρχαίων κεραμικών σαν αυτά που βλέπουμε στους σταθμούς του μετρό και στα πωλητήρια αρκετών μουσείων. «Πρόκειται για ένα αλκαλο-αργιλοπυριτικό γυαλί το οποίο χρωματίζεται από νανοκρυστάλλους μαγνητίτη» εξηγεί. Σε τι διαφέρει από τα κοινά γυαλιά; «Εχει υψηλό ποσοστό οξειδίου του αργιλίου, το οποίο συμμετέχει στη διαμόρφωση του γυαλιού εξίσου με το οξείδιο του πυριτίου, γεγονός το οποίο του προσδίδει πολύ μεγάλη ανθεκτικότητα στη διάβρωση και ιδιαίτερη μηχανική αντοχή».

Οι νανοκρύσταλλοι του μαγνητίτη είναι αυτοί που δίνουν στο αττικό μελανό υάλωμα το μοναδικό «μαύρο-μπλε» χρώμα του. «Το μελανό χρώμα είναι αποτέλεσμα της διασποράς των μαύρων νανοκρυστάλλων μέσα στο διάφανο αλκαλο-αργιλοπυριτικό γυαλί που παίρνει μια μπλε απόχρωση από ίχνη δισθενούς σιδήρου» διευκρινίζει η χημικός. Ο σχηματισμός των νανοκρυστάλλων μαγνητίτη είναι αποτέλεσμα τόσο της σύστασης της πρώτης ύλης – δηλαδή της αργίλου – που χρησιμοποιείται για την παρασκευή της βαφής των αγγείων όσο και μιας σχολαστικής διαδικασίας όπτησης σε συγκεκριμένες θερμοκρασίες.

Αργιλόχρωμα αυστηρών προδιαγραφών

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η βαφή των αττικών αγγείων είναι ουσιαστικά ένα αργιλόχρωμα -παρασκευάζεται δηλαδή από άργιλο. Οχι όμως από οποιαδήποτε άργιλο, όπως έχουν ανακαλύψει οι επιστήμονες. Οι κεραμείς της αρχαίας Αθήνας επέλεγαν με μεγάλη προσοχή την πρώτη ύλη τους ανάλογα με το αποτέλεσμα που ήθελαν να επιτύχουν – πράγμα που σημαίνει ότι γνώριζαν πολύ καλά τις ιδιότητές της – και αυτό φαίνεται ακόμη και από το γεγονός ότι χρησιμοποιούσαν διαφορετική άργιλο για τη βαφή και διαφορετική για το σώμα των αγγείων τους.

Για να δώσει η βαφή το επιθυμητό άψογο μελανό υάλωμα, η πρώτη ύλη της έπρεπε να είναι μια άργιλος πλούσια σε αργιλικά ορυκτά, σίδηρο και κάλιο και φτωχή σε οξείδια του ασβεστίου (έτσι μόνο μπορούσε να παραγάγει τις αντιδράσεις που οδηγούν στον σχηματισμό του μαγνητίτη). Παράλληλα έπρεπε όταν αναμειγνυόταν με νερό να σχηματίζει ένα κολλοειδές αιώρημα (ένα αιώρημα με κόκκους μικρότερους των 0,3 μικρών που θεωρητικά μένει εν αιωρήσει επ’ άπειρον). Το αιώρημα αυτό όταν συμπυκνωνόταν έδινε μια υπέρλεπτη «αργιλική βαφή» (έναν «μπαντανά», όπως το λένε παραδοσιακά κεραμείς και αγγειοπλάστες) με την οποία διακοσμούνταν τα αγγεία που είχαν πλαστεί στον τροχό και στη συνέχεια ψήνονταν με μια πολύ συγκεκριμένη διαδικασία και σε πολύ συγκεκριμένες θερμοκρασίες.

Τριπλό ψήσιμο σε διαφορετικές θερμοκρασίες

Η διαδικασία της όπτησης περιλάμβανε τρία στάδια: οξείδωσης, αναγωγής και πάλι οξείδωσης, όπως θα σας πουν οι ειδικοί. Στο πρώτο στάδιο της οξείδωσης ανέβαζαν τη θερμοκρασία του φούρνου με την παροχή οξυγόνου: ο θάλαμος όπου ψήνονταν τα αγγεία επικοινωνούσε με το κάτω μέρος, όπου καίγονταν τα ξύλα, ενώ ένα άνοιγμα από επάνω άφηνε να φύγουν τα αέρια που παράγονταν από την καύση. Οταν έφθαναν στην επιθυμητή θερμοκρασία και η βαφή άρχιζε να υαλοποιείται, σφράγιζαν τον κλίβανο διακόπτοντας την παροχή οξυγόνου και μειώνοντας με τον τρόπο αυτόν τη θερμοκρασία.

Σε αυτό το στάδιο, της αναγωγής, σχηματίζονται οι νανοκρύσταλλοι του μαγνητίτη και παράγεται το μαύρο χρώμα. Η τελική φάση της οξείδωσης, όπου ανέβαινε και πάλι η θερμοκρασία, ήταν απαραίτητη για να επιτευχθεί η χρωματική αντίθεση του μελανού πάνω στο ερυθρό υπόβαθρο. «Στο στάδιο της οξείδωσης έχουμε το οξείδιο του τρισθενούς σιδήρου, τον αιματίτη, που είναι κόκκινο. Στο στάδιο της αναγωγής δημιουργείται ένας σπινέλιος, ο μαγνητίτης, που έχει θέσεις δισθενούς και τρισθενούς σιδήρου και είναι μαύρος, ενώ παράλληλα το στρώμα της βαφής υαλοποιείται» εξηγεί η κυρία Αλούπη. «Στο τελευταίο στάδιο της επανοξείδωσης χρειάζεται προσοχή ώστε να μην ανέβει πολύ η θερμοκρασία γιατί το υάλωμα θα ξανακοκκινίσει».

Μάτι-θερμόμετρο!

Το εύρος θερμοκρασιών για το οποίο μιλάμε είναι πολύ μικρό. «Η καλύτερη ποιότητα αυτού του υλικού επιτυγχάνεται σε θερμοκρασίες από 880 ως 950 βαθμούς» τονίζει η ερευνήτρια. Πώς μπορούσαν στην αρχαιότητα, χωρίς θερμόμετρα και θερμοστάτες, να υπολογίσουν τη θερμοκρασία του φούρνου με τόση ακρίβεια; Με το μάτι, μας απαντά η ειδικός, και αυτός ήταν ένας λόγος για τον οποίο η δουλειά του «ψήστη» σε ένα εργαστήριο κεραμικής ήταν πολύ σημαντική: «Αν μιλήσετε με παραδοσιακούς κεραμίστες, που έψηναν σε φούρνο με ξύλα, ξέρουν πολύ καλά τις κατάλληλες θερμοκρασίες από τη λεγόμενη ακτινοβολία μέλανος σώματος – την ακτινοβολία που εκπέμπει ένα σώμα όταν πυρακτώνεται. Ο έμπειρος κεραμέας από το χρώμα του φούρνου καταλαβαίνει ποια είναι η κατάλληλη θερμοκρασία. Στους 720 με 730 βαθμούς ο φούρνος γίνεται πορτοκαλί, στους 800 αρχίζει και κοκκινίζει και μετά αρχίζει να ασπρίζει. Στους 950 βαθμούς ο φούρνος λάμπει εσωτερικά. Στους 1.000 είναι κατάλευκος».

Ολα αυτά υποδηλώνουν ότι οι αρχαίοι κεραμείς της Αττικής δεν διέθεταν μόνο ταλέντο αλλά και ένα πολύ υψηλό επίπεδο τεχνολογίας. «Και ένα τέτοιο υψηλό επίπεδο δείχνει συνειδητότητα και στην επιλογή των υλικών τους και αυτό δεν φαίνεται μόνο στη βαφή αλλά και στα υλικά που χρησιμοποιούσαν για το σώμα. Είναι τυποποιημένα και για τον λόγο αυτό θα πρέπει ίσως να σκεφτόμαστε μια κεντρική διάθεση» υπογραμμίζει η κυρία Αλούπη.

Ενα χώμα για πηλό και για… τσιμέντο
Αυτή η λίμνη του Πανάκτου, σε μια έκταση μεταξύ Αττικής και Βοιωτίας που σήμερα εκμεταλλεύεται ο όμιλος Τιτάν, αποτέλεσε πηγή αργίλου για το μαύρο υάλωμα των αττικών αγγείων.
Ειδικά η άργιλος της βαφής έπρεπε να είναι μια ιλλιτική άργιλος, πλούσια σε οξείδια του σιδήρου, με χαμηλό ασβέστιο και χωρίς οργανικά υλικά ή μαρμαρυγία. Λαμβάνοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά αυτά η ερευνήτρια προσπάθησε να εντοπίσει στην Αττική κοιτάσματα με κοκκινοχώματα από τα οποία θα μπορούσε να προέρχεται: ένας «υποψήφιος» εντοπίστηκε σε μια λίμνη στο οροπέδιο του Πανάκτου, μεταξύ Αττικής και Βοιωτίας, σε μια έκταση που σήμερα εκμεταλλεύεται η τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν. Για να πιστοποιηθεί ωστόσο η προέλευση της αργίλου από ένα συγκεκριμένο μέρος πρέπει να γίνει σύγκριση ιχνοστοιχείων σε αρχαία και σύγχρονα δείγματα – κάτι το οποίο με τις υπάρχουσες τεχνικές δεν φαινόταν μέχρι πρότινος εφικτό.

Σε μια πρόσφατη συνεργασία με τους ερευνητές του εργαστηρίου του επιταχυντή ATOMKI-HAS της Ουγγαρίας οι κυρίες Αλούπη και Αρτεμη Χαβιαρά, η οποία κάνει τη διδακτορική διατριβή της στη «Θέτις» στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Marie-Curie NARNIA, κατόρθωσαν να προχωρήσουν σε μια πρώτη ανάλυση δειγμάτων όχι μόνο από το Πάνακτο, αλλά και από την Ανατολική Αττική, το Μαρκόπουλο, το Κορωπί και άλλες γύρω περιοχές.«Μόλις πρόσφατα βγήκαν τα πρώτα αποτελέσματα» λέει η ειδικός. «Εχουμε αναλύσει 45 δείγματα, αρχαία και νέα, και βλέπουμε πώς αυτά ομαδοποιούνται. Δείχνουν ότι υπάρχουν παραπάνω από μία τοποθεσίες που μας δίνουν καλής ποιότητας υάλωμα, το οποίο είναι συγκρίσιμο με τα αρχαία ως προς τα ιχνοστοιχεία, και τώρα είμαστε στο στάδιο που πρέπει να αυξήσουμε τη στατιστική μας».

Συνθέτοντας αυτές τις πληροφορίες, σε συνδυασμό και με άλλες έρευνες (μια εγκατάσταση πιθανώς παραγωγής αργιλόμαζας που έχει ανασκαφεί στον Αγιο Κοσμά από τη Β’ ΕΠΚΑ πιστεύεται π.χ. ότι μάλλον τροφοδοτούσε τους κεραμείς από τη Μυκηναϊκή εποχή για να φτιάξουν μεγάλα αγγεία σε σχήμα «μπανιέρας» που διετίθεντο στον Αργοσαρωνικό), ίσως σε λίγο να έχουμε στα χέρια μας έναν πολύτιμο για τους αρχαιολόγους και για όσους ασχολούνται με την πιστοποίηση της αυθεντικότητας «χάρτη του πηλού» της αρχαίας Αττικής. Ενός πηλού ο οποίος δεν έπαιξε καθοριστικό ρόλο μόνο στη βαφή, αλλά και στο σώμα και στον συνδυασμό τους. Γιατί όπως μας λέει η κυρία Αλούπη, οι απόπειρες αγγείων με σώμα από πηλό από άλλες περιοχές (π.χ. την Κόρινθο) τις περισσότερες φορές δεν δίνουν το κατάλληλο «υπόστρωμα»: η βαφή δεν εφαρμόζει καλά σε αυτά και ξεφλουδίζει.
Από το Ιράκ ως τη Γερμανία

Ανάλογα προβλήματα φαίνεται ότι αντιμετώπιζαν και οι σύγχρονοί τους τεχνίτες – ή καλλιτέχνες; – όταν προσπαθούσαν να μιμηθούν τα αγγεία των αθηναίων κεραμέων. Το εγχείρημα – το οποίο ουδέποτε πέτυχε – δεν αποτελούσε μόνο ζήτημα γοήτρου αλλά και μεγάλου εμπορικού κέρδους. Με τον ερυθρόμορφο ρυθμό οι Αθηναίοι εισήγαγαν όπως μας λέει ο Δημήτρης Παλαιοθόδωρος, επίκουρος καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, μια καινοτομία η οποία τους χάρισε την απόλυτη κυριαρχία στις αγορές του εξωτερικού και ιδιαίτερα στις πλούσιες αγορές της Ιταλίας. «Ο ερυθρόμορφος ρυθμός φαίνεται να είχε μεγάλη επιτυχία σε όλες τις αγορές όπου δραστηριοποιήθηκε το εμπόριό του εκτός από αυτές της Ελλάδας, όπου οι πελάτες φαίνεται ότι ήταν πιο συντηρητικοί και για μεγάλο χρονικό διάστημα συνέχισαν να προτιμούν τον μελανόμορφο»αναφέρει.

Οι πληροφορίες που υπάρχουν σχετικά με το εμπόριο αυτό καθαυτό είναι περιορισμένες, όμως οι αρχαιολόγοι εικάζουν ότι στο εξωτερικό οι έμποροι θα πρέπει πολλές φορές να πουλούσαν τα περιζήτητα αγγεία πολύ πιο ακριβά από ό,τι τα αγόραζαν – πρακτική που άλλωστε συνεχίζεται ως τις μέρες μας. Μέχρι πού έφθανε η «γοητεία» τους; «Εχουν βρεθεί από το Ιράκ ως τη Γερμανία» λέει ο κ. Παλαιοθόδωρος. «Εχουν βρεθεί στη Βαγδάτη, στη Σαξονία, στη Γεωργία, στον Εύξεινο Πόντο, ως το Σουδάν. Οπου υπήρχαν διαδρομές, δηλαδή σε όλη τη Μεσόγειο και σε μεγάλο μέρος της ενδοχώρας της Μεσογείου. Και είναι χαρακτηριστικό ότι όταν η Αθήνα ήταν σε πόλεμο, ας πούμε με την Περσική Αυτοκρατορία, οι εχθροί της συνέχιζαν να αγοράζουν τα αγγεία της».

Σήμερα φυσικά δεν μπορεί να μιλάει κανείς για αγοραστές, όμως οι θαυμαστές των ελληνικών αγγείων έχουν εξαπλωθεί σε όλη την υφήλιο, κάτι το οποίο η κυρία Αλούπη θεωρεί απολύτως δικαιολογημένο. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα αττικά αγγεία κατέχουν μια ιδιαίτερη θέση στην ιστορία της “κεραμικής τέχνης”» λέει. «Αν μπορούσαμε να βγούμε τελείως έξω από την Ιστορία, την αρχαιολογία, από το γεγονός ότι είμαστε Ελληνες, ότι έχει πήξει το μάτι μας να τα βλέπουμε σε όλα τα μουσεία, στα βιβλία, στην τουριστική αγορά, αν βγαίναμε τελείως έξω και ήμασταν ας πούμε Γιαπωνέζοι και τα βλέπαμε για πρώτη φορά, δεν θα λέγαμε “Μα τι καταπληκτικά κόμικ είναι αυτά!”;».


Αρχαίο πυρέξ υψηλής τεχνολογίας
Η εξαιρετική ποιότητα των αττικών αγγείων, όπως και τα άλλα σπουδαία δείγματα κεραμικής που προηγήθηκαν, οφείλεται για τον Βασίλη Κυλίκογλου, ερευνητή Α’ στο Ινστιτούτο Επιστήμης Υλικών του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, σε μια μακρά παράδοση που μεταδιδόταν επί χιλιετίες και βελτιωνόταν από γενιά σε γενιά. Στο εργαστήριό του ο ερευνητής μελετά τα αρχαία κεραμικά από την άποψη των θερμικών και μηχανικών ιδιοτήτων τους. Στόχος, μεταξύ άλλων, η ανάπτυξη νέων δομικών υλικών.«Εξετάζουμε τις διάφορες συνταγές που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι για να κατασκευάσουν κεραμικά ανάλογα με τη χρήση στην οποία θα τα υπέβαλλαν» λέει. «Οι κυριότερες χρήσεις έντονης καταπόνησης ενός κεραμικού είναι είτε όταν χρησιμοποιείται ως μεταφορικό αγγείο, όπως είναι οι αμφορείς, είτε σε διαδικασίες που έχουν να κάνουν με τη φωτιά - δηλαδή μεταλλουργία, όπτηση και προετοιμασία φαγητού».

Οι αρχαίοι κεραμείς χρησιμοποιούσαν διαφορετικές αργίλους ανάλογα με τη χρήση για την οποία προοριζόταν το αγγείο και τις εμπλούτιζαν καταλλήλως. «Εβαζαν μέσα στον πηλό εγκλείσματα σε ποσότητα και μέγεθος που καθιστούσαν τα κεραμικά κατάλληλα για τη χρήση που ήθελαν». Για να επιτύχουν αμφορείς που ήταν ανθεκτικοί στις προσκρούσεις και δεν έσπαζαν εύκολα κατά τη μεταφορά των προϊόντων, π.χ. με τα πλοία, χρησιμοποιούσαν άμμο. «Ετσι» λέει ο κ. Κυλίκογλου «υξάνεται η ανθεκτικότητα, ακόμη και αν χτυπηθούν μπορεί να δημιουργηθεί μια μικρή ρωγμή, αλλά αυτή η ρωγμή δεν θα διαδοθεί, όπως στο γυαλί». Η αντοχή στη φωτιά, σε κεραμικά που θα χρησιμοποιούνταν για τη μαγειρική ή για τη χύτευση μετάλλων, απαιτούσε πιο «μελετημένη» τεχνική.

Κατ’ αρχήν, ανάλογα με το αν ήθελαν το κεραμικό να «ανεβάζει» τη θερμοκρασία γρήγορα ή να την «κρατάει» (και να σιγοψήνει, ας πούμε, αν ήταν μια χύτρα), χρησιμοποιούσαν άργιλο που περιείχε ασβέστιο. Για να δώσουν μεγαλύτερη πυραντοχή πρόσθεταν στον πηλό εγκλείσματα από χαλαζία, αστρίους ή φυλλίτες. «Τα τελευταία εγκλείσματα ήταν πεπλατυσμένα» διευκρινίζει ο ειδικός. «Αυτά τα πεπλατυσμένα σαν φύλλα εγκλείσματα αν τα πλάσει ο κεραμέας προσανατολίζονται παράλληλα με τα τοιχώματα και έτσι δρουν ως θερμομόνωση. Επαιρνε λίγο παραπάνω η χύτρα να ζεσταθεί, όμως διατηρούσε τη θερμοκρασία της για πάρα πολύ χρόνο».
Στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος οι διαπιστώσεις αυτές δεν περιορίζονται απλώς σε μια καλή γνώση του παρελθόντος, αλλά «περνούν» και στο μέλλον, αφού χρησιμοποιούνται ως βάση για την ανάπτυξη νέων υλικών «Μια εφαρμογή, έχουμε και ένα πρόγραμμα γι’ αυτό, είναι ότι προσπαθούμε να δημιουργήσουμε κονιάματα» εξηγεί ο κ. Κυλίκογλου. «Εγκλείουμε μέσα θραύσματα κεραμικών τα οποία όμως δεν είναι τυχαία, δεν παίρνουμε δηλαδή οποιοδήποτε κεραμικό – αν πάρει κάποιος π.χ. τούβλα και τα σπάσει δεν θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα. Γνωρίζοντας από την αρχαία τεχνολογία σε ποια θερμοκρασία το κεραμικό έχει τις καλύτερες ιδιότητες, προσδίδουμε στα κονιάματα αυτά καλύτερες αντοχές κατά το πήξιμο, γιατί δημιουργούνται υδραυλικές φάσεις ανάμεσα στο κεραμικό και στον ασβέστη, αλλά και καλύτερες θερμομονωτικές ιδιότητες».
Τα «καλά» σερβίτσια
Αναθηματικός πίνακας από τα Πεντεσκούφια της Κορίνθου: η δουλειά του «ψήστη» ήταν πολύ σημαντική για την τελική ποιότητα του αγγείου.
Αν σήμερα τα «ντιζάιν» σκεύη σας φέρουν την υπογραφή του οίκου Alessi και τα σερβίτσια σας αυτή του Versace ή του Armani, κάποτε τα πράγματα λειτουργούσαν αντίστροφα: οι αρχαίοι κάτοικοι της Ιταλίας, και περισσότερο από όλους οι Ετρούσκοι, δεν διανοούντο «καλό» συμπόσιο χωρίς τα απαραίτητα ερυθρόμορφα αττικά αγγεία. «Ηταν τα δικά μας αντίστοιχα σκεύη πολυτελείας» λέει μιλώντας στο «Βήμα» ο Μιχάλης Τιβέριος, ακαδημαϊκός και καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. «Είχαν τα καθημερινά σερβίτσια και είχαν και τα σερβίτσια για τις επίσημες εκδηλώσεις του σπιτιού – π.χ. για ένα συμπόσιο. Δεν είναι τυχαίο ότι τα περισσότερα σχήματα που εξάγονταν σχετίζονται με το συμπόσιο ως προς τη χρήση τους».
Πέρα από τα συμπόσια, τα αττικά αγγεία πολυτελείας αποτελούσαν επίσης πρώτης τάξεως αναθήματα σε ιερά αλλά και φόρο τιμής για τους νεκρούς. «Τα έβαζαν στους τάφους των αγαπημένων τους προσώπων αφού πίστευαν ότι η ζωή συνεχίζεται και επομένως θα τους ήταν χρήσιμα στον άλλο κόσμο» εξηγεί ο ακαδημαϊκός. Οπως διευκρινίζει, τα περισσότερα αγγεία που έχουν βρεθεί σε τάφους είναι μεταχειρισμένα. «Φέρουν σαφή ίχνη χρήσης που σημαίνει ότι τα χρησιμοποιούσε εν ζωή ο νεκρός – ή οι οικείοι του – και όταν πέθανε τα έβαλαν στον τάφο. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που αγγεία ολοκαίνουργια – “τσίλικα” ας μου επιτραπεί η έκφραση – πήγανε κατ’ ευθείαν στον τάφο, ως κτέρισμα. Πιθανόν να πρόκειται για περιπτώσεις κατά τις οποίες οι συγγενείς του νεκρού συνέβαινε να μην διέθεταν κατά τη στιγμή του θανάτου του αγγεία πολυτελείας. Ετσι του αγόραζαν καινούργια».

Τα αττικά ερυθρόμορφα αγγεία κυριάρχησαν στις διεθνείς αγορές από τις τελευταίες δεκαετίες του 6ου ως τα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ.. Ωστόσο οι Αθηναίοι κεραμείς σε πολύ λίγες περιπτώσεις κέρδισαν χρήμα και κοινωνική αναγνώριση. «Το επάγγελμα του κεραμέα δεν ήταν ποτέ προσοδοφόρο» μας λέει ο κ. Τιβέριος. «Αν έχετε διαβάσει συνεντεύξεις παλιών σιφνίων τσουκαλάδων, πολλοί λένε ότι καμία κοπέλα του νησιού δεν ήθελε να τους παντρευτεί. Ε, κάτι τέτοιο συνέβαινε συνήθως και στην αρχαιότητα».

Οι κεραμείς της Αττικής που δεν ήταν δούλοι ή μέτοικοι αλλά Αθηναίοι πολίτες μάλλον ανήκαν, τις περισσότερες φορές, στις χαμηλότερες κοινωνικές τάξεις των θητών και των ζευγιτών. «Η κακή εικόνα του επαγγέλματος του κεραμέα φαίνεται ότι δεν ίσχυε για την Αθήνα στα τέλη του 6ου και στις αρχές του 5ου αιώνα π.Χ.. Είναι η εποχή που αθηναίοι κεραμείς προσφέρουν πανάκριβα αναθήματα επάνω στην Ακρόπολη» προσθέτει ο καθηγητής. «Τα χρόνια αυτά πρέπει να μοσχοπουλούσαν τα προϊόντα τους στους Ετρούσκους. Είναι η μόνη περίοδος όπου φαίνεται ότι απέκτησαν όχι μόνο χρήμα αλλά και κοινωνική αναγνώριση αφού εκτός των άλλων συναναστρέφονταν και γνωστά πρόσωπα της αθηναϊκής κοινωνίας όπως ο γνωστός στρατηγός Λέαγρος».

Από τον Wedgwood στο Calgon
Ο μεγάλος άγγλος κεραμέας Τζοσάια Γουέτζγουντ - ιδρυτής του γνωστού οίκου πορσελάνης – ήταν από τους πρώτους που μελέτησαν και προσπάθησαν να αναπαραγάγουν τα αττικά αγγεία. Παρά τις ενδελεχείς προσπάθειές του ο Γουέτζγουντ τελικά δεν το πέτυχε. Αντ’ αυτού παρήγαγε τους λεγόμενους «black basalts», σήμερα αγγεία συλλεκτικά και πανάκριβα που αποτελούν σήμα κατατεθέν του οίκου Wedgwood.

Ο αμερικανός χημικός Τζόζεφ Νομπλ από την πλευρά του πρότεινε στη δεκαετία του 1960 μια συνταγή παραγωγής μαύρου υαλώματος με… Calgon, η οποία κυριάρχησε επί τρεις και πλέον δεκαετίες, ιδιαίτερα στον αγγλόφωνο κόσμο. Κατά καιρούς διάφοροι – κυρίως αρχαιολόγοι και κεραμείς – έχουν υποστηρίξει ότι για να φτιάξουν τη βαφή τους οι αθηναίοι κεραμείς πρόσθεταν διάφορα «εξωτικά» υλικά – από στάχτη φυτών και τριμμένα κόκαλα ως ούρα ή αίμα ζώων. Η κυρία Αλούπη απορρίπτει όλες αυτές τις συνταγές, αφού τις δοκίμασε σχολαστικά κατά τη διάρκεια της διατριβής της στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος περίπου πριν από 20 χρόνια. Οι περισσότερες – όπως του Νομπλ – δεν δίνουν αποτέλεσμα όμοιας σύστασης με το πρωτότυπο ενώ όσες επιτυγχάνουν κάτι σχετικά κοντινό απαιτούν καλά ελεγμένες εργαστηριακές συνθήκες. «Μου είναι δύσκολο να φανταστώ ότι δίπλα σε κάθε αρχαίο εργαστήριο κεραμικής υπήρχε και ένα μικρό χημείο» λέει. Η μόνη τεχνική που ως τώρα φαίνεται να επιτυγχάνει πανομοιότυπο αποτέλεσμα ως προς τη σύσταση και την ποιότητα είναι η χρήση βαφής απλώς και μόνο με νερό και άργιλο σωστά επιλεγμένη από συγκεκριμένα σημεία της Αττικής. «Και αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να εξηγήσουμε γιατί το υλικό έχει πάντα σταθερή χημική σύσταση» τονίζει η ερευνήτρια. «Η σταθερή σύσταση του τελικού προϊόντoς ισοδυναμεί με σταθερή χρήση πρώτων υλών και σχολαστική και ακριβή διαδικασία επεξεργασίας τους. Και ποιος μπορεί να το κάνει αυτό καλύτερα από την ίδια τη φύση;»
Φαφούτη Λαλίνα
 
http://ksipnistere.blogspot.gr/2014/10/blog-post_561.html

Τουρκικό "τέρας" μεγαλώνει σε Θράκη-Δωδεκάνησα!

Αυτοί που χρόνια τώρα προσπαθούν ν΄ “ανάψουν φωτιά” στην Θράκη τραβάνε το σχοινί με την απόλυτη ανοχή και αδιαφορία των Αθηνών. Οι εκπρόσωποι “τουρκικών συλλόγων”
της Θράκης έστειλαν επιστολή στον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα στην οποία …διαμαρτύρονται επειδή η έκθεση του Στέητ Ντιπάρτμεντ αποκαλεί ορθώς την μειονότητα “μουσουλμανική” κι όχι “τουρκική” όπως οι ίδιοι απαιτούν! Και κάνουν λόγο για "καταπιεσμένους Τούρκους" σε Ρόδο και Κω!
Καλούν μάλστα τον αμερικανό πρέσβη στην Θράκη για να διαπιστώσει όπως λένε -ψευδέστατα- “τις άσχημες συνθήκες στις οποίες ζουν” . Κι αν αυτό δεν είναι δυνατόν ζητούν να κατέβουν εκείνοι στην Αθήνα και να τον επισκεφθούν στην πρεσβεία!
Δεν πρόκειται για γραφικούς. Το τουρκικό σχέδιο για “άλωση” της Θράκης βρίσκεται σ΄εξέλιξη πολλά χρόνια τώρα. Η Τουρκία δουλεύει μεθοδικά για τις επιδιώξεις της στην Θράκη σ΄ ολόκληρη την Ευρώπη ,ακόμη και στις ΗΠΑ. Σύλλογοι Τούρκων που έχουν ιδρυθεί σε χώρες όπου ζουν πολλοί Τούρκοι -όπως στην Γερμανία- κάνουν αισχρή προπαγάνδα, υπέρ της “ανεξάρτητης δυτικής Θράκης”.
Η φωτογραφία που δημοσιεύουμε είναι από την προσωπική σελίδα του προέδρου ενός τέτοιου συλλόγου στο Λίπσταντ-Γερμανίας! Την εντόπισαν τα tourkikanea.gr.
Όπως έχουμε ξαναγράψει η Αθήνα …κοιμάται. Ή ακόμη χειρότερα είναι συνένοχη σ΄ όσα προετοιμάζονται.
Η επιστολή πρόκληση των “τούρκων”:
Εξοχότατε,
Ως εκπρόσωποι των σημαντικότερων ενώσεων της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης, έχουμε διαβάσει την έκθεση “Ελλάδα 2013 Διεθνής Έκθεση Θρησκευτικής Ελευθερίας" του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα.
Πριν μοιραστούμε τις σκέψεις και τις απόψεις μας για την εν λόγω έκθεση, θα θέλαμε να εκμεταλλευτούμε αυτή την ευκαιρία για να επαναλάβουμε στην Εξοχότητά σας την ευγνωμοσύνη μας για την αύξηση του ενδιαφέροντος των αρχών των ΗΠΑ στις παραβιάσεις της θρησκευτικής ελευθερίας στη χώρα μας, την Ελλάδα.
Εξοχότατε,
Είχαμε ήδη μοιραστεί τις σκέψεις και τις απόψεις μας σχετικά με την προηγούμενη έκθεση "Ελλάδα Διεθνής Έκθεση Θρησκευτικής Ελευθερίας 2012», μέσω της επιστολής μας με ημερομηνία 20 Δεκεμβρίου 2013 όπως είχαμε εκθέσει τις απόψεις μας για την έκθεση «Ελλάδα 2013 Διεθνής Έκθεση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων" του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μέσω e-mail μας της 24ης Απριλίου 2014 .
Εκτός από τα έγγραφα αυτά, κάποιοι από εμάς είχαν επίσης αρκετές ευκαιρίες στο τελευταίο δίμηνο για να συναντηθούν με το προσωπικό σας, είτε στη Θεσσαλονίκη είτε εδώ στην Δυτική Θράκη. Προσβλέπουμε στη συνέχιση και την εμβάθυνση του διαλόγου μας, προκειμένου να βελτιώσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θρησκευτικές ελευθερίες και να αναζητήσουμε τρόπους για να ξεπεραστούν τα υπάρχοντα προβλήματα.
Από την άλλη πλευρά, η αίσθηση μας για την έκθεση έχει μια απογοήτευση. Αυτό δεν προκύπτει από το γεγονός ότι η έκθεση, είναι απλώς μια επανάληψη των προηγούμενων. Η απογοήτευσή μας προέρχεται κυρίως από το γεγονός ότι η έκθεση, μετά από τόσες πολλές επιστολές και επαφές, για άλλη μια φορά δεν αντικατοπτρίζει καμία από τις πραγματικότητες επί του εδάφους της Δυτικής Θράκης στον τομέα των θρησκευτικών ελευθεριών. Με άλλα λόγια, τα παράπονά μας αντιμετωπίζονται ως ανύπαρκτα.
Εξοχότατε,
Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η επιστολή μας με ημερομηνία 20 Δεκεμβρίου του 2013 αντανακλά τις λεπτομερείς απόψεις μας και παρουσιάζει πληροφορίες από πρώτο χέρι για τα προβλήματά μας στον τομέα της θρησκευτικής ελευθερίας.
Επιπλέον, σε μια συνάντηση μεταξύ του Γενικού Προξένου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη και τουςεκπροσώπου του κόμματος Φιλία-Ισότητα-Ειρήνη που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 18 Ιουνίου 2014, μετά από τη σαφή εκλογική νίκη του Κόμματος σε Ροδόπη και την Ξάνθη στο εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι εκπρόσωποι σας ενημερώθηκαν πλήρως για άλλη μια φορά για τα προβλήματα της τουρκικής Μειονότητας .
Εξοχότατε,
Όσον αφορά τη διατύπωση περί «Μουσουλμανικής Μειονότητας της Θράκης» που χρησιμοποιείται για να μας περιγράψει στην έκθεση, θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε ότι το Ισλάμ είναι η θρησκεία μας, όχι η εθνική μας ταυτότητα. Εθνική ταυτότητά μας είναι η τουρκική. Πιστεύουμε ότι έχουμε όλοι το δικαίωμα να ζητήσουμε να περιγράφονται και οι δυο ταυτότητές μας.
Εμείς δεν αναγνωρίζουμε και δεν σεβόμαστε τους διορισμένους Μουφτήδες και ιμάμηδες που επιβάλλονται στην μειονότητα από τις αρχές άλλης θρησκείας. Η διαφορά μεταξύ του εκλεγμένου Μουφτή και των διορισμένων κυβερνητικών πρακτόρων όσον αφορά την λαϊκή υποστήριξη είναι σαν τη διαφορά μεταξύ ημέρας και νύχτας. Η διατύπωση της έκθεσης που επισησημαίνει ότι οι εκλεγμένοι Μουφτήδες και οι διορισμένοι έχουν κατά κάποιο τρόπο παρόμοια δημόσια στήριξη είναι εντελώς λανθασμένη και παραπλανητική.
Τα δικαιώματά μας να εκλέξουμε οι Μουφτήδες απορρέουν από τις διμερείς και διεθνείς συνθήκες. Το άρθρο 11 της Συνθήκης των Αθηνών (1913) έχει ως εξής: ". Κάθε Μουφτής θα εκλέγεται από τους μουσουλμάνους ψηφοφόρους στις αντίστοιχες περιοχές τους» Η διάταξη αυτή επαναλαμβάνεται και στο τρίτο πρωτόκολλο που προσαρτάται στη Συνθήκη. Επιπλέον, η Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, μιλά για τα δικαιώματα τόσο της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης και της Ελληνικής Ορθόδοξης της Κωνσταντινούπολης και επαναλαμβάνει επίσης τις θρησκευτικές αυτονομίες των μειονοτήτων αυτών.
Στο πλαίσιο αυτό εκτιμούμε και ζηλεύουμε την εφαρμογή τους από την Τουρκία, όπου η κυβέρνηση σέβεται πλήρως τα άρθρα και το πνεύμα της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923, δεδομένου ότι οι μη μουσουλμανικές μειονότητες στην Τουρκία ελεύθερα εκλέγουν τους δικούς τους θρησκευτικούς ηγέτες και κληρικούς, σύμφωνα με τις δικές τους καθιερωμένες παραδόσεις χωρίς καμία παρέμβαση του κράτους…
Η έκθεση αγνοεί εντελώς τα άλυτα προβλήματα των θρησκευτικών φιλανθρωπικών ιδρυμάτων / βακουφίων μας όπου και πάλι λειτουργούν με τον διορισμό διαχειριστών και λεηλατούνται οι πόροι τους.
Μια άλλη πηγή της απογοήτευσης από την πλευρά μας είναι ότι τα τεράστια προβλήματα μας στον τομέα της εκπαίδευσης δεν εξετάζονται ούτε σε αυτή την έκθεση, ούτε στην Έκθεση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, τα προβλήματα των μουσουλμάνων Τούρκων από τα νησιά της Δωδεκανήσου Ρόδος και η Κως έχουν επίσης μείνει έξω από το πεδίο εφαρμογής της έκθεσης, ενώ οι παραβιάσεις και η καταπίεση έχουν αυξηθεί τα τελευταία δύο χρόνια.
Εξοχότατε,

Η ισχυρότερη απόδειξη της υποστήριξης για τις απόψεις μας είναι η απόλυτη περιφερειακή εκλογική νίκη του κόμματος Φιλία-Ισότητα-Ειρήνη στις τελευταίες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (η πρώτη εκλογή στην οποία το κόμμα αυτό έλαβε μέρος)…
 (onalert)
 
http://ksipnistere.blogspot.gr/2014/10/blog-post_967.html

Καταχρηστικός ο πλειστηριασμός (νομολογία) για ακίνητα πολλαπλάσιας αξίας σε σχέση με την απαίτηση

Πλειστηριασμός ακινήτου πολλαπλάσιας αξίας σε σχέση με την απαίτηση.

Καταχρηστική άσκηση του δικαιώματος αναγκαστικής εκτέλεσης (νομολογία)




Moν.Πρωτ.Αθ. 402/2014: Πλειστηριασμός ακινήτου πολλαπλάσιας αξίας σε σχέση με την απαίτηση. Καταχρηστική άσκηση του δικαιώματος αναγκαστικής εκτέλεσης – παραβίαση αρχής αναλογικότητας, ακυρότητα εκτέλεσης. «Από το συνδυασμό των διατάξεων των άρθρων 281 ΑΚ, 116 και 933 του ΚΠολΔ, 20 παρ. 1 και 25 παρ. 3 του Συντάγματος συνάγεται ότι άσκηση ουσιαστικού δικαιώματος, που ανήκει στο δημόσιο δίκαιο, αποτελεί και η μέσω αναγκαστικής εκτελέσεως πραγμάτωση της απαίτησης του δανειστή.

Επομένως, λόγω της ανακοπής του άρθρου 933 ΚΠολΔ, μπορεί να αποτελέσει και η αντίθεση της διαδικασίας της αναγκαστικής εκτελέσεως στα αντικειμενικά όρια του άρθρου 281ΑΚ και η εντεύθεν ακυρότητα της εκτελέσεως. Αν μεν, η αντίθεση αυτή αναφέρεται στην εγκυρότητα του ίδιου του εκτελεστού τίτλου, συνιστά ουσιαστικό ελάττωμά του, με την επιδίωξη εκτελέσεως δια τίτλου τυπικώς μεν έγκυρου, ο οποίος, όμως, επιτεύχθηκε αντιθέτως προς το άρθρο 281 ΑΚ, ο δε σχετικός λόγος ανακοπής πρέπει να προβάλλεται μέσα στην προθεσμία του άρθρου 934 παρ Ια ΚΠολΔ.Αν η αντίθεση στα κριτήρια του άρθρου 281 ΑΚ αφορά στην απαίτηση ή στη διαδικασία της εκτελέσεως, ο λόγος της ανακοπής πρέπει να προβάλλεται μέσα στην προθεσμία του άρθρου 934 παρ. 1β` ΚΠολΔ, δηλαδή ως την έναρξη της τελευταίας πράξης εκτελέσεως, η οποία, προκειμένου περί ικανοποιήσεως χρηματικών απαιτήσεων, είναι, κατά το άρθρο 934 παρ. 2 ΚΠολΔ, η σύνταξη της εκθέσεως πλειστηριασμού και κατακυρώσεως. Αν, όμως, η αντίθεση στα κριτήρια του 281 ΑΚ αφορά πρωτογενώς τη διενέργεια του πλειστηριασμού ο λόγος ανακοπής πρέπει να προβάλλεται μέσα στην προθεσμία του άρθρου 934 § 1γ ΚΠολΔ (ΟλΑΠ 12/2009, ΟλΑΠ 49/2005 ΕλλΔνη 2006, 80, ΑΠ 1248/2010, ΑΠ 340/2006 δημ. ΝΟΜΟΣ, ΑΠ 95/2006 ΕλλΔνη 2006, 475, ΑΠ 1107/2004 ΕλλΔνη 46,108, ΑΠ 916/2004 δημ. ΝΟΜΟΣ, ΑΠ 889/2003 ΕλλΔνη 45, 126, ΑΠ 69/2001 ΕλλΔνη 42, 916, ΑΠ 370/2001 ΝοΒ 50, 345, ΕφΘεσ 587/2009 δημ. ΝΟΜΟΣ).

Κατά την έννοια των διατάξεων του άρθρου 281 ΑΚ, για να θεωρηθεί η άσκηση του δικαιώματος, ως καταχρηστική, θα πρέπει η προφανής υπέρβαση των ορίων που επιβάλλουν η καλή πίστη ή τα χρηστά ήθη ή ο οικονομικός ή κοινωνικός σκοπός του δικαιώματος να προκύπτει από την προηγηθείσα συμπεριφορά του δικαιούχου ή από την πραγματική κατάσταση που δημιουργήθηκε ή τις περιστάσεις που μεσολάβησαν ή από άλλα περιστατικά, τα οποία, χωρίς κατά νόμο να εμποδίζουν τη γέννηση ή να επάγονται την απόσβεση του δικαιώματος, καθιστούν μη ανεκτή την άσκηση του κατά τις περί δικαίου και ηθικής αντιλήψεις του μέσου κοινωνικού ανθρώπου (ΟλΑΠ 1/1997. ΟλΑΠ 17/1995, ΟλΑΠ 62/1990, ΟλΑΠ 56/1990, ΑΠ 1248/2010 δημ. ΝΟΜΟΣ, ΑΠ 340/2006 δημ. ΝΟΜΟΣ, ΔΙΚΗ 2006, 1310, ΑΠ 205/2001 ΕλλΔνη 42. 1571, ΑΠ196/2001 ΕλλΔνη 42,, 1571, ΑΠ 409/2000 ΕλλΔνη 41, 1315, ΑΠ 1875/1999 ΕλλΔνη 41, 1316., ΑΠ 1084/1999 ΕλλΔνη 40, 1541, ΑΠ 971/1998 ΕλλΔνη 40, 278, ΑΠ 551/1998 ΕλλΔνη 39, 1296, ΑΠ 1250/1996 ΕΕΝ 1998, 296, ΑΠ 558/1995 ΕλλΔνη 1996, 591, ΕΕΝ 1996,457, ΝοΒ 1997,35)….

Από την εκτίμηση της ένορκης κατάθεσης της μάρτυρος αποδείξεως, ….., που εξετάστηκε στο ακροατήριο αυτού του δικαστηρίου και των εγγράφων που οι διάδικοι επικαλούνται και προσκομίζουν πιθανολογείται η ευδοκίμηση του πρώτου Λόγου της ασκηθείσας ανακοπής, σύμφωνα με τον οποίο ο ανακόπτων ζητά να ακυρωθεί ο πλειστηριασμός, που ορίστηκε για την 15.1.2014, με την υπ` αρ. 2537/17.1.2013 Γ` Επαναληπτική Περίληψη του δικαστικού επιμελητή του Πρωτοδικείου Αθηνών, Κωνσταντίνου Εξαρχου, επειδή η απαίτηση της καθ` ης, όπως συνομολογείται και από την τελευταία, ανέρχεται στο ποσό των ν 56.842,00 ευρώ, ενώ η αξία του κατασχεθέντος ακινήτου του, σύμφωνα και με την υπ` αριθμ. 382/2013 απόφαση αυτού του Δικαστηρίου, ανέρχεται στο ποσό των 1.200.000 ευρώ και επομένως η καθ` ης ενεργεί καταχρηστικά, επισπεύδοντας τον επίδικο πλειστηριασμό, καθώς η αξία του ακινήτου είναι δυσανάλογα μεγάλη σε σχέση με το ποσό της απαίτησής της.

Πράγματι, η συμπεριφορά της καθ` ης έρχεται σε αντίθεση με το άρθρο 281 ΑΚ, σύμφωνα και με όσα λέχθηκαν ανωτέρω στη μείζονα πρόταση της παρούσας. Τούτο, διότι, υπάρχει προφανής δυσαναλογία ανάμεσα στο εκτελούμενο ανωτέρω χρέος και την πραγματική αξία του ακινήτου του καθ` ου, για την ικανοποίηση του οποίου κατασχέθηκε και συγκεκριμένα ενός αγροτεμαχίου, εκτάσεως 5.167,55 τ.μ., μετά του επ` αυτού κτιριακού συγκροτήματος τυροκομείου και των σε αυτό εγκαταστάσεων και πάσης φύσεως μηχανημάτων που βρίσκεται στη θέση ΓΚΟΥΡΙΖΙ ή ΓΚΡΕΜΕΝΙΤΣΑ ή ΕΙΚΟΝΟΣΤΑΣΙΟ της περιοχής ΔΑΓΛΑ, της πρώην κτηματικής περιφέρειας του Δήμου Μαρκοπούλου Μεσοναίας Αττικής, του τέως Δήμου Κρωπίας, εκτός σχεδίου πόλεως και ήδη του Δήμου Μαρκοπούλου Μεσογαίας Αττικής της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής της Περιφερείας Αττικής.

Παρέπεται ότι η άσκηση από την καθ` ης του δικαιώματος της να κατάσχει προς πλειστηριασμό το πολλαπλάσιας αξίας, σε σχέση με την απαίτηση της, ακίνητο του ανακόπτοντος υπερβαίνει προφανώς τα όρια τα επιβαλλόμενα από την καλή πίστη και τα χρηστά ήθη, αλλά και από τον κοινωνικό και οικονομικό σκοπό του δικαιώματος και επομένως, είναι καταχρηστική, κατά την έννοια της διατάξεως του άρθρου 281 ΑΚ και εντεύθεν άκυρη, διότι η δήλωση επίσπευσης του επίδικου πλειστηριασμού και ο συνακόλουθος πλειστηριασμός εμφανίζονται σαν μέτρα εξαιρετικής σκληρότητας για τον ανακόπτοντα, τα οποία υπερβαίνουν τα ανεκτά όρια θυσίας του, αφού είναι έκδηλη η μεγάλη δυσαναλογία μεταξύ του μέσου εκτελέσεως και του σκοπού, για τον οποίο επιβάλλεται, κατά παραβίαση της αρχής της αναλογικότητας, που αποτελεί θεμελιώδη κανόνα ρυθμιστικό των σχέσεων εξουσίας συνεπάγεται δε ιδιαιτέρως επαχθείς γι` αυτόν συνέπειες, που καθιστούν μη ανεκτή την πραγμάτωση της απαίτησης της καθ` ης, μέσω της εκπλειστηρίασης του δυσανάλογα μείζονας αξίας κατασχεθέντος ακινήτου του, κατά τις περί δικαίου και ηθικής αντιλήψεις του μέσου κοινωνικού ανθρώπου.

Κατ` ακολουθία των ανωτέρω, εφόσον πιθανολογήθηκε η ευδοκίμηση του ανωτέρω λόγου της ανακοπής και περαιτέρω η ανεπανόρθωτη βλάβη του αιτούντος, πρέπει η αίτηση να γίνει δεκτή και ως ουσιαστικά βάσιμη. Τα δικαστικά έξοδα της καθ` ης η αίτηση πρέπει να επιβληθούν, κατ` άρθρο 178§3 του Κώδικα Δικηγόρων, σε βάρος του αιτούντος, κατά τα οριζόμενα στο διατακτικό».

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=27198&subid=2&pubid=113203636

http://tolimeri.wordpress.com/2014/09/29/δικαστικη-αποφαση-κολαφοσ-για-τισ-τρα/


ΠΗΓΗ

http://anatropitora.blogspot.gr/2014/10/blog-post_89.html

O γεννήτωρ της καταστροφής...


New Europe


ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΕΙΣ ΑΥΤΟ :


''Λεφτά υπάρχουν''! (μια 10λεπτη διάλεξη με τον Richard D. Wolff), καθηγητή του Γ.Α.Π., που ξεμπροστιάζει τον ΑΛΗΤΗ!

Παρακολουθηστε μια 10λεπτη διάλεξη με τον Richard D. Wolff, καθηγητή του Γ.Α.Π., που ξεμπροστιάζει τον πρώην φοιτητή του και τις άνομες μεθοδεύσεις των όσων έγιναν και εξακολουθούν να γίνονται σε βάρος μας και σε βάρος των παιδιών μας,απο την 'ελίτ' της διαπλοκής και του πλούτου (του ΔΙΚΟΥ ΜΑΣ!!)



 
http://anatropitora.blogspot.gr/

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΔΙΑΒΑΣΤΟΥΣ ΒΟΛΕΥΤΕΣ: ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΠΙΣΤΩΣΗΣ υπαρχει μονο με ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΗΣ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ

Τι λεει ο ESM για την Προληπτικη Γραμμη Πιστωσης;


ΠΟΣΟ ΨΕΥΤΗΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ;

ΓΙΑΤΙ αραγε ΛΕΕΙ ΨΕΜΜΑΤΑ ;



Ο ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ, ΣΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΑ, ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΗΝ :

> ” ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΠΙΣΤΩΣΗΣ ΜΕ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ “.

> ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ( ΧΩΡΙΣ ΔΝΤ ή ΜΕ ΕΛΑΦΡΥ ΔΝΤ ) ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕ η κα ΛΑΓΚΑΡΝΤ ΧΘΕΣ !

ΣΥΝΕΛΛΗΝΕΣ…

> ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΣΑΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΩ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΑΛΗΘΕΙΑ. ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΑΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ.

> ΣΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ….
> ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 4 ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ Α , Η ” ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΠΙΣΤΩΣΗΣ ΜΕ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ” ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ !!

> ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟ 1 = ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ

> ΞΕΡΕΤΕ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΙΤΛΟΣ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 5 του ίδιου εγγράφου ;
> – ΕΠΙΣΧΥΜΕΝΗ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ – ΣΕ ΟΛΟΥΣ(!!!) ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΖΟΜΕΝΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ “ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ”.

> ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟ 2 = ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΗ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ

> ΣΑΣ ΛΕΝΕ ΨΕΜΜΑΤΑ.
> ΔΕΝ ΣΑΣ ΛΕΝΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

> Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΧΩΡΙΣ Η ΜΕ ΕΛΑΦΡΥ ΔΝΤ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΠΙΣΤΩΣΗΣ….. ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ….!!!!

ΣΗΜΑΙΝΕΙ :

> ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΗ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ..!

> ΘΑ ΛΕΩ ΠΑΝΤΑ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ.

> ΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ, ΕΙΣΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΠΛΕΟΝ ΕΝΗΜΕΡΟΙ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΥΦΗ ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ !!

> ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΩ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ.

> ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΑ ΨΕΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΡΥΦΕΣ ΑΤΖΕΝΤΕΣ.


> ΑΝΑΛΑΒΕΤΕ ΟΛΟΙ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΑΣ !!!


Δημητρης Καμμενος
ΠΠ








olympia.gr

Διαμόρφωση/προσθήκες : Α.Τ.
http://anatropitora.blogspot.gr/2014/10/blog-post_11.html#more

ΟΤΑΝ ΣΕ ΓΕΛΑΣΟΥΝ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΦΤΑΙΝΕ ΑΥΤΟΙ...ΑΝ ΣΕ ΓΕΛΑΣΟΥΝ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΤΑΙΣ ΕΣΥ...


ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΛΗΣΤΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΔΥΣΦΗΜΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ


ΔΕΝ ΜΕΤΡΑΕΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕΙ ΑΛΛΑ ΕΚΕΙΝΟΣ ΠΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ ΤΙΣ ΨΗΦΟΥΣ...

ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ... ΑΝ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ...

 
 
http://anatropitora.blogspot.gr/

ΔΕΝ 'ΜΕΤΡΑΕΙ' ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕΙ ΑΛΛΑ ΕΚΕΙΝΟΣ ΠΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ ΤΙΣ ΨΗΦΟΥΣ...

[πηγή]

Όποιες εικασίες και υποθέσεις και να κάνει κάποιος για τον πραγματικό αριθμό των Ελλήνων ψηφοφόρων (εκλογικό σώμα), δεν μπορεί να καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα, γιατί δεν έχει χειροπιαστά στοιχεία. Η κάθε κυβέρνηση μας λέει συνεχώς ότι δεν έχει γίνει εκκαθάριση στους εκλογικούς καταλόγους.

Όμως τώρα έχουμε χειροπιαστά στοιχεία από την ίδια την ΕΛΣΤΑΤ.

Πατήστε τον σύνδεσμο της ΕΛΣΤΑΤ και θα δείτε ότι :

Ο νόμιμος πληθυσμός της χώρας, δηλαδή εκείνοι που έχουν ελληνική υπηκοότητα, είναι 9.904.286. Αν από αυτούς αφαιρέσετε (με μια μικρή αναγωγή) τους ανήλικους κάτω των 18 ετών, οι οποίοι ανέρχονται σε 2.015.274 άτομα, τότε οι ζώντες ενήλικοι Έλληνες υπήκοοι πολίτες (που έχουν δικαίωμα ψήφου) ανέρχονται σε 7.889.012. Αυτοί λοιπόν είναι οι πραγματικοί ζώντες Έλληνες ψηφοφόροι.

Αν τώρα ανατρέξετε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, θα δείτε ότι οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι στους εκλογικούς καταλόγους στις τελευταίες ευρωεκλογές είναι 9.907.876, πράγμα προφανώς ψευδές.

Μάλιστα οι ψηφοφόροι εμφανίζονται (κατά τι) πιο πολλοί από όλους τους Έλληνες υπηκόους (ενήλικους και ανήλικους) μαζί.    [πηγή]

 




http://anatropitora.blogspot.gr/

Ομολόγησαν την απάτη των Επιτοκίων Είναι η είδηση των ειδήσεων και όμως εδώ, στην ρημαγμένη Αθήνα, πέρα βρέχει.

«Πηγές» της Εισαγγελίας επιβεβαίωσαν χθες στις βρετανικές εφημερίδες ότι στο Southwark Crown Court στις 3 Οκτωβρίου ένας «ανώτερος τραπεζίτης» από μια «κορυφαία τράπεζα» στη Βρετανία ομολόγησε την ενοχή του για τη συμμετοχή στη συνωμοσία με σκοπό την εξαπάτηση των αγορών με τον προκαθορισμό και τη χειραγώγηση του παγκόσμιου διατραπεζικού επιτοκίου αναφοράς Libor.


Ο δικαστής του Southwark Crown Court απαγόρευσε την δημοσιοποίηση της ομολογίας και την δημοσιοποίηση του ονόματος του τραπεζίτη που ομολόγησε,συμφέρον,σκάνδαλο,ποσοστό νοθείας αλλά χθες εκδόθηκε ανακοίνωση που αναφέρει:

« Ένας ανώτερος τραπεζίτης από μια κορυφαία βρετανική τράπεζα ομολόγησε στο Southwark Crown Court, στις 3 Οκτωβρίου 2014, την ενοχή του, για συμμετοχή στην συνωμοσία με σκοπό την εξαπάτηση σε σχέση με τη χειραγώγηση του Libor. …Αυτό προέκυψε από τις έρευνες της Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Μεγάλης Απάτης σε
σχέση με την χειραγώγηση του Libor
»

Αυτή είναι η πρώτη φορά που ένα φυσικό πρόσωπο άτομο παραδέχθηκε την ενοχή για ποινικό αδίκημα σχέση με μια εν εξελίξει έρευνα σχετικά με τη χειραγώγηση των διατραπεζικών επιτοκίων παγκοσμίως.

Είναι η είδηση των ειδήσεων που αποκαλύπτει τι είναι στην ουσία οι «Αγορές» χρήματος και τα σπρέντς.


Και όμως εδώ, τα δικά μας μμε έκρυψαν την είδηση όπως έκαναν και για την έκθεση του ΔΝΤ σε σχέση με το κούρεμα των κρατικών δανείων που δικαιώνει τη θέση της Αργεντινής.
Υπενθυμίζω την ανάρτηση στις 19/03/2014 , «Εβραϊκές δουλειές (συνέχεια χωρίς τέλος)»

Ψάχνοντας το αεροπλάνο τα βόθρο-κάναλα αυτή την είδηση είτε την έκρυψαν είτε την έχασαν, αν και αφορά σε δεκάδες χιλιάδες Έλληνες δανειολήπτες των οποίων τα επιτόκια δανεισμού είναι προϊόν χειραγώγησης.

Η αμερικανική εποπτική αρχή που εγγυάται τις τραπεζικές καταθέσεις, η Federal Deposit Insurance Corp, στις 14 Μαρτίου, κατέθεσε αγωγή στο Περιφερειακό Δικαστήριο της Νέας Υόρκης , κατά 16 από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου και της «British Bankers Association» , επειδή, χειραγωγώντας το επιτόκιο Libor εξαπάτησαν τουλάχιστον 38 αμερικανικές τράπεζες που πτώχευσαν από το 2008 ως σήμερα, όπως η Washington Mutual Bank και η IndyMac Bank , και δεκάδες άλλες μικρότερες τράπεζες, προκαλώντας τους « σημαντικές απώλειες ».

Σύμφωνα με την αγωγή, οι εν λόγω "παγκόσμιες τράπεζες", κατόπιν συνεννόησης , άλλαξαν το επιτόκιο Libor με το οποίο ήσαν συνδεδεμένα ορισμένα συμβόλαια «swaps» με τις τράπεζες που πτώχευσαν, και τα "έσπασαν," αθετώντας τις υποχρεώσεις τους και προκαλώντας έτσι σημαντικές απώλειες στις μικρότερές τράπεζες , οι οποίες, τις οδήγησαν τελικά στην πτώχευση, οπότε η Federal Deposit Insurance Corp, υποχρεώθηκε να πληρώσει τους καταθέτες τους. Μερικές από τις τράπεζες που περιλαμβάνονται στην αγωγή , όπως η Barclays και η UBS , έχουν ήδη πληρώσει περίπου 6 δις. δολ. για να «κλείσουν» τις υποθέσεις για χειραγώγηση των επιτοκίων αναφοράς που ερευνούσαν οι εποπτικές αρχές των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Τα παγκόσμια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν επίσης μηνυθεί από «επενδυτές» που έχασαν χρήματα λόγω της χειραγώγησης των επιτοκίων αναφοράς ,με βάση την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία , αλλά πέρσι τον Μάρτιο , το αμερικανικό ομοσπονδιακό δικαστήριο προστάτευσε τις τράπεζες, διότι απέρριψε αυτές τις κατηγορίες , δημιουργώντας έτσι δεδικασμένο. Για το λόγο αυτό η FDIC επανέρχεται επικαλούμενη την «αθέτηση συμβολαίου». Με βάση το επιτόκιο Libor διακανονίζεται σε παγκόσμιο επίπεδο , το επιτόκιο χρηματοοικονομικών προϊόντων αξίας άνω των 550 τρις. δολαρίων, από στεγαστικά δάνεια ως τα παράγωγα . Η British Bankers 'Association , που εγγυάται τη «διαφάνεια» του επιτοκίου Libor, κατηγορείται ότι συνήργησε στην απάτη αυτή.

Οι τράπεζες που αναφέρονται στην αγωγή είναι: η Bank of America Corp , η Citigroup Inc , η Credit Suisse Group AG , η Deutsche Bank AG , η HSBC Holdings PLC , η JPMorgan Chase & Co , η Royal Bank of Scotland Group PLC, η Rabobank , η Lloyds Banking Group plc ,
η Societe Generale , η Norinchukin Bank , η Royal Bank of Canada , η Bank of Tokyo - Mitsubishi UFJ και η WestLB AG .

ΥΓ…. και συ λαέ μη ξεχνάς τον φασισμό, και την «ομοφοβία», και τον «ρατσισμό» βεβαίως ,βεβαίως και πλήρωνε τον φόρο σου και το στεγαστικό σου με επιτόκιο μαϊμού.


ΠΗΓΗ : Δελτιο των 11

Διαμόρφωση/προσθήκες/φωτο : Α.Τ.


ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΑ MEDIA ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ:


LIBOR manipulation: banker pleads guilty to conspiracy to defraud

A Former Banker Pleads Guilty in British Libor Case

Senior official from British bank admits bank rate fixing plot

London banker pleads guilty to fixing Libor, faces up to 10 yrs in jail
 

http://anatropitora.blogspot.gr/2014/10/blog-post_84.html

Η S&P υποβάθμισε σε «αρνητική» την προοπτική της πιστοληπτικής ικανότητας της Γαλλίας.


Η Standard & Poor' s υποβάθμισε την προοπτική της πιστοληπτικής ικανότητας της Γαλλίας σε «αρνητική» από «σταθερή», επικαλούμενη επιδείνωση στην οικονομική εικόνα της χώρας. Η S&P διατήρησε την αξιολόγηση της Γαλλίας στο «AA», δύο βαθμίδες κάτω από την υψηλότερη στην κλίμακα επενδυτικού βαθμού. Εντούτοις.... η υποβάθμιση των προοπτικών υποδεικνύει ότι η αξιολόγηση θα μπορούσε να υποβαθμιστεί κάποια στιγμή στα επόμενα δύο χρόνια, αν η οικονομία της Γαλλίας όντως παρουσιάσει επιδείνωση.
Η γαλλική οικονομία μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα, γιατί -σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης- η κυβέρνηση μπορεί να μην είναι σε θέση να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για την τόνωση της ανάπτυξης.
Η εταιρεία μείωσε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της Γαλλίας τα επόμενα τρία χρόνια και προέβλεψε ότι τα δημόσια ελλείμματα θα καταλαμβάνουν αυξανόμενο ποσοστό του ΑΕΠ.
Η S&P αναμένει ότι το ονομαστικό ΑΕΠ της Γαλλίας να αυξηθεί κατά 2% κατά μέσο όρο την περίοδο 2014 - 2017. Η προηγούμενη εκτίμησή της ήταν στο 2,5%.
Το «AA» της αξιολόγησης της Γαλλίας υποστηρίζεται, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, από την παραγωγικότητα της χώρας, το υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα, το χαμηλό επίπεδο του χρέους των νοικοκυριών, καθώς και τα υψηλά επίπεδα αποταμιεύσεων του ιδιωτικού τομέα.
 
http://skeftomasteellhnika.blogspot.gr/2014/10/s.html

Πέφτει η κυβέρνηση.

Σε 162 μέρες (περίπου 5,4 μήνες) τελειώνει η μνημονιακή συγκυβέρνηση των Σαμαρά – Βενιζέλου, η οποία στην ουσία λειτουργεί πλέον ως υπηρεσιακή κυβέρνηση, με περιορισμένες δυνατότητες. Οι δε συγκεκριμένοι πολιτικοί αρχηγοί θα αποσυρθούν στις οικίες τους.

Η χώρα ήδη εισήλθε σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο όπου θα διαλυθούν τα πάντα. Πανικόβλητη η κυβέρνηση σπεύδει να κάνει σπασμωδικές κινήσεις που περισσότερο θα καταστρέψουν τις θυσίες του λαού, παρά θα προσφέρουν κάτι καλό. Αξίζουν άραγε...
όλα αυτά για την παραμονή στις καρέκλες ακόμα λίγους μήνες;

Πρόεδρος της δημοκρατίας δεν πρόκειται να εκλεγεί και η κυβέρνηση θα πέσει οπωσδήποτε. Η κυβέρνηση διαθέτει 155 βουλευτές και χρειάζεται ακόμα 25 βουλευτές. Όμως, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν ΠτΔ. Άρα, όλη η προσοχή συγκεντρώνεται στους ανεξάρτητους. Οι δε ανεξάρτητοι βουλευτές είναι μόνο 23. Εξ αυτών ήδη δύο και συγκεκριμένα η κ. Τζάκρη και ο κ. Βουδούρης δήλωσαν σήμερα με απόλυτη βεβαιότητα στον realfm, ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν ΠτΔ. Σήμερα επίσης και ο κ. Καπερνάρος δήλωσε ότι μάλλον δεν πρόκειται να ψηφίσει ΠτΔ και πιστεύουμε πως δεν θα το κάνει. Επομένως οι πιθανοί ανεξάρτητοι βουλευτές μειώνονται σε 20. Ακόμα όμως και όλους αυτούς να πάρει η κυβέρνηση (πράγμα απίθανο), θα χρειαστεί ακόμα 5 βουλευτές!!!

Επομένως, η μνημονιακή συγκυβέρνηση των Σαμαρά – Βενιζέλου πέφτει με πάταγο σε λίγο καιρό και οι συγκεκριμένοι πολιτικοί θα πάνε στα σπίτια τους. Οι δε εκλογές θα γίνουν το αργότερο 22 ή 29 Μαρτίου 2015, όπως προκύπτει από τα κατωτέρω και ειδικότερα:

Σύμφωνα με το άρθρο 33 παρ. 2 του Συντάγματος «O Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πριν αναλάβει την άσκηση των καθηκόντων του, δίνει ενώπιον της Bουλής τον ακόλουθο όρκο». Ο κ. Παπούλιας ορκίστηκε τη δεύτερη φορά στις 12-3-2010 και επομένως τότε ανέλαβε τα καθήκοντά του για πέντε χρόνια μέχρι τις 12-3-2015.

Σύμφωνα τώρα με το άρθρο 32 παρ. 1 του Συντάγματος «H εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Bουλή γίνεται με ονομαστική ψηφοφορία και σε ειδική συνεδρίαση, που συγκαλείται από τον Πρόεδρο της Bουλής έναν τουλάχιστο μήνα πριν λήξει η θητεία του εν ενεργεία Προέδρου της Δημοκρατίας… ».

Από το συνδυασμό των δύο πιο πάνω άρθρων, η διαδικασία για την εκλογή του νέου ΠτΔ θα πρέπει να αρχίσει το αργότερο στις 12-2-2015, δηλαδή τουλάχιστον ένα μήνα πριν τη λήξη της θητείας του κ. Παπούλια.

Σύμφωνα ακόμα με το άρθρο 32 παρ. 3 και 4, προκειμένου να πάμε στους 180 βουλευτές θα πρέπει να περάσουν δύο πενθήμερα (όπου θα γίνει προσπάθεια να εκλεγεί ΠτΔ με 200 βουλευτές), δηλαδή συνολικά δέκα μέρες. Άρα θα πάμε στις 22-2-2015. Εφόσον και τότε δεν εκλεγεί ΠτΔ, τότε η Βουλή διαλύεται μέσα σε δέκα ημέρες. Άρα η εκλογές θα προκηρυχθούν το αργότερο μέχρι 4-3-2015 και θα διεξαχθούν το αργότερο 22-3-2015 ή 29-3-2015.

ΥΓ. Εκτός και αν οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος αντιληφθούν το κακό που θα κάνει στη χώρα μας μια ήδη τελειωμένη κυβέρνηση και μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδος η οποία θα τινάξει τα πάντα στον αέρα και προκηρύξουν τις εκλογές όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Από hassapis-peter
http://greki-gr.blogspot.gr/2014/10/blog-post_260.html

Ναυάγιο Αντικυθήρων: Νέα εντυπωσιακά πλάνα από τα ευρήματα στο βυθό [Βίντεο]


Δείτε μοναδικά πλάνα από τα ευρήματα της νέας ενάλιας έρευνας του Ναυαγίου των Αντικυθήρων που διεξήχθη από τις 15 Σεπτεμβρίου στα Αντικύθηρα.

Το βίντεο αναρτήθηκε στο επίσημο κανάλι στο YouTube της αρχαιολογικής καταδυτικής αποστολής «Επιστροφή στα Αντικύθηρα» και δείχνει το χάλκινο δόρυ, το χάλκινος δακτύλιο, το μολύβδινο κάτω μέρος άγκυρας και την ακέραιη λάγυνος.
Η α' φάση της ενάλιας έρευνας για το ναυάγιο των Αντικυθήρων, με τίτλο «Επιστροφή στα Αντικύθηρα» ολοκληρώθηκε στις 7 Οκτωβρίου.
Η επόμενη φάση της ενάλιας έρευνας αναμένεται να συνεχιστεί στις αρχές του επόμενου έτους.


defencenet.gr

http://www.apocalypsejohn.com/2014/10/nauagio-antikythhrwn-nea-entypwsiaka-plana-eurhmata-sto-bytho-video.html

ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΗΚΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΝΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ!

http://olympiada.files.wordpress.com/2014/10/wpid-20141011114855.jpg

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Ηχηρό «χαστούκι» στην αυξανόμενη διείσδυση των μουσουλμάνων στην Ευρώπη έδωσε η ελβετική βουλή, η οποία παρά τις συστάσεις και προτροπές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κομισιόν, ψήφησε στις 9 Οκτωβρίου νόμο ο οποίος απαγορεύει από τούδε και στο εξής κάθε μουσουλμανικό ίδρυμα και κάθε δημόσια δραστηριότητα μουσουλμανικού χαρακτήρα στην Ελβετία.

Όπως αναφέρουν οι δημοσιογραφικές πληροφορίες από την Τουρκία, η ελβετική βουλή που συνεδρίασε στις 9 Οκτωβρίου αψηφώντας όλες τις προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης προχώρησε σε ένα χαρακτηριστικό ψήφισμα σύμφωνα με τοοποίο, από τις 9 Οκτωβρίου και μετά απαγορεύονται όλες οι δημόσιες δραστηριότητες των μουσουλμανικών ιδρυμάτων στην ελβετική επικράτεια που κρίνονται παράνομες, ενώ κάθε άλλη δραστηριότητα των μουσουλμανικών κοινοτήτων οικονομικού ή «ανθρωπιστικού» όπως αναφέρεται χαρακτήρα, κρίνεται με τον νέο νόμο παράνομη και θα διώκεται από τις ελβετικές αρχές ασφαλείας. Μάλιστα οι ποινές όπως αναφέρεται στους παραβάτες αυτού του νόμου, θα είναι το λιγότερο τρία χρόνια κάθειρξη ενώ θα καταδιώκονται και όλοι όσοι έχουν σχέση με ισλαμικά κέντρα από το εξωτερικό. Το ψήφισμα της ελβετικής βουλής επικύρωσε και το ελβετικό υπουργείο Δικαιοσύνης που από τούδε και στο εξής θα καταδιώκει κάθε μουσουλμανικό ίδρυμα που δραστηριοποιείται παράνομα στην Ελβετία ενώ θα σταματήσει αμέσως κάθε μουσουλμανική διείσδυση καθώς και κάθε μορφή ισλαμικής οικονομικής βοήθειας προς τις μουσουλμανικές κοινότητες της Ελβετίας από το εξωτερικό.
Η απόφαση αυτή έρχεται μετά την απόφαση πριν από λίγους μήνες, πάλι παρά τις προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να απαγορευτεί η οικοδόμηση μιναρέδων στο ελβετικό έδαφος, σαν πρόκληση προς τα ελβετικά πολιτιστικά πρότυπα. Η απόφαση αυτή τότε είχε εξοργίσει κάποιους παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιδιώκουν με κάθε μέσο την προώθηση του Ισλάμ στην γηραιά ήπειρο, παρά τα γεγονότα των Τζιχαντιστών και τα φρικτά εγκλήματα που γίνονται αυτή την περίοδο κατά των χριστιανών στην Μέση Ανατολή. Τώρα οι Ελβετοί για άλλη μια φορά αψηφώντας τις προτροπές της Κομισιόν, προχώρησαν ακόμα πιο πέρα και απαγόρεψαν όλα τα ισλαμικά ιδρύματα της χώρας που κριθήκαν παράνομα καθώς τον τελευταίο καιρό είχαν αναπτύξει μια έντονη φιλοισλαμική δραστηριότητα υπονομεύοντας ακόμα και την ασφάλεια της χώρας. Στην απόφαση αυτή όπως αναφέρεται έπαιξαν ρόλο και τελευταία γεγονότα της Μέσης Ανατολής, καθώς και η αυξανομένη διείσδυση των εξτρεμιστικών ισλαμικών στοιχείων στην ευρωπαϊκή ήπειρο μια διείσδυση που ισοδυναμεί, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, με την δημιουργία πυριτιδαποθήκης στα σπάργανα της Ευρώπης.
Το παράδειγμα της Ελβετίας είναι πολύ πιθανό πως θα επηρεάσει και άλλες χώρες στην Ευρώπη καθώς τον τελευταίο καιρό παρατηρούνται όλο και περισσότερα κρούσματα αντιισλαμικής αντίδρασης καθώς η μουσουλμανική διείσδυση μεγαλώνει όλο και περισσότερο προκαλώντας τους γηγενείς, παρά του ότι η επίσημη Ευρωπαϊκή Ένωση εθελοτυφλούσα σε αυτή την κατάσταση, συνεχίζει την νεοταξική της πολιτική ευνοώντας την εισροή των παρανόμων μουσουλμάνων που απειλούν να πολτοποιήσουν τις ευρωπαϊκές κοινωνίες.
Σε όλα αυτά τα η δική μας πλευρά θα πρέπει να παραδειγματιστεί από το παράδειγμα της Ελβετίας, αν και η σημερινή συγκυρία με μια κατοχική κυβέρνηση δεν προοιωνίζει κάτι το καλό σε αυτό το πολύ σημαντικό θέμα. Η χώρα μας είναι η «πόρτα» της εισόδου χιλιάδων μουσουλμάνων στην Ευρωπαϊκή ήπειρο οι οποίοι χάριν της προδοτικής συνθήκης του Δουβλίνου 2, εγκλωβίζονται εδώ και αυτοί αύριο θα απαιτήσουν να γεμίσει η Ελλάδα με μουσουλμανικούς μιναρέδες απειλώντας αν δεν υπάρξει κάποια δική μας αντίδραση ακόμα και με αλλαγή της πολιτιστικής ταυτότητας της χώρας μας. Αλλοίμονο μας!
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
olympia.

Ο μύθος της Αρετής και της Κακίας

Ο παραστατικότατος μύθος του Προδίκου, όπως διέσωσε στα απομνημονεύματά του ο Ξενοφών.
Όταν ο Ηρακλής βρισκόταν ακόμα στην νεαρότατη ηλικία των μόλις 18 ετών, ζούσε στον Κιθαιρώνα, έχοντας δάσκαλό του τον Λίνο.
Εκεί λοιπόν κατά την διάρκεια μίας δύσκολης στιγμής της ζωής του, είχε λάβει την απόφαση να ακολουθήσει αντί της «Ηδίστης και ράστης οδού της κακίας» την «χαλεπήν και μακράν οδό της αρετής».
Ας παρακολουθήσουμε λοιπόν τον σχετικό και παραστατικότατο μύθο του Προδίκου, τον οποίο μας διέσωσε στα απομνημονεύματά του ο Ξενοφών. (Β1,21)
Κάποια ημέρα που ο Ηρακλής είχε απομακρυνθεί από το ποίμνιο και τους ποιμένες του πατέρα του, κάθισε σε ένα ερημικό μέρος και άρχισε να σκέφτεται και να αναρωτιέται για το ποια θα είναι η οδός που θα πρέπει να ακολουθήσει στην ζωή του.
Τότε είδε να εμφανίζονται και να κατευθύνονται προς το μέρος του δύο πολύ ψηλές γυναίκες, με τελείως διαφορετική εμφάνιση κινήσεις και συμπεριφορά.
Η μία γυναίκα φερόταν πολύ σεμνά, ήταν πολύ καθαρή και ντυμένη με λιτά και όμορφα ρούχα. Είχε κίνηση και στάση απλή και το βλέμμα της ήταν σοβαρό και μετριόφρον.
Η άλλη γυναίκα ήταν παχύσαρκη και επιδεικτική. Φορούσε πολυτελή και πανάκριβα ρούχα τα οποία όμως ήταν άκομψα και διαλεγμένα χωρίς καθόλου γούστο. Το βλέμμα της ήταν προκλητικό. Παρατηρούσε γύρω της τα πάντα με αυθάδη τρόπο, ενώ το πρόσωπό της ήταν πολύ έντονα μακιγιαρισμένο.
Επιπλέον, επιτάχυνε το βήμα της, ώστε να είναι αυτή η πρώτη που θα βρεθεί μπροστά στον έφηβο Ηρακλή και μόλις τον πλησίασε του είπε τα εξής λόγια: «Βλέπω Ηρακλή, ότι αυτό που σκέφτεσαι είναι το ποιος θα μπορούσε να είναι για σένα ο καλύτερος τρόπος ζωής.
Έχω να σου πω λοιπόν, ότι να αποφασίσεις να με ακολουθήσεις, θα περάσεις μία πολύ όμορφη ζωή χωρίς να καταβάλεις καμμία ιδιαίτερη προσπάθεια.
Ό,τι και αν είναι αυτό που επιθυμείς, θα μπορούσες πολύ εύκολα να το αρπάξεις από τους άλλους και όχι να προσπαθήσεις να το αποκτήσεις με την δική σου προσωπική εργασία.
Αυτό που μπορώ να σου προσφέρω είναι την εύκολη απόλαυση όλων σου των αισθήσεων και θα ζεις μόνο για να απολαμβάνεις.»
Ο Ηρακλής όταν άκουσε όλες τις δελεαστικές προτάσεις αυτής της γυναίκας, την ρώτησε: «Και ποιο είναι το όνομά σου;»
Εκείνη του απάντησε: «Οι φίλοι μου με ονομάζουν ΕΥΔΑΙΜΟΝΙΑ, οι εχθροί μου όμως με ονομάζουν ΚΑΚΙΑ.»
Εντωμεταξύ έφτασε και η δεύτερη ψηλή γυναίκα, η οποία είπε με την σειρά της στον έφηβο Ηρακλή:
«Και εγώ έρχομαι να σου μιλήσω, διότι γνωρίζω τους γονείς σου και τους προγόνους σου και έμαθα τον τρόπο που ανατράφηκες.
Όλα αυτά μου δίνουν την ελπίδα ότι θα με ακολουθήσεις.
Δεν θα προσπαθήσω όμως να σε εξαπατήσω, ούτε και θα σου υποσχεθώ απολαύσεις χωρίς κόπους και χωρίς την προσωπική σου προσπάθεια.
Αυτό που μπορώ να κάνω είναι να σου παρουσιάσω την ζωή, έτσι όπως την έφτιαξαν οι Θεοί.
Δηλαδή, θα πρέπει να περιποιείσαι και να ευεργετείς τους φίλους σου, εάν θέλεις να σε αγαπούν και εκείνοι.
Πρέπει να εργάζεσαι και να κοπιάζεις για τον τόπο σου, αν θέλεις οι άνθρωποι του τόπου σου να προοδεύσουν.»
Επίσης, αποστόμωσε αμέσως την Κακία που εξακολουθούσε να είναι παρούσα, όταν επιχείρησε να την διακόψει με την ανόητη παρατήρηση: «Βλέπεις πόσο δύσκολα και κοπιαστικά έργα σου προτείνει αυτή η γυναίκα, αγαπητέ μου Ηρακλή»
Αυτή η δεύτερη γυναίκα όμως, μίλησε τόσο μεστά και πειστικά ώστε ο Ηρακλής αναγνώρισε στο πρόσωπό της την ΑΡΕΤΗ και μολονότι ο δρόμος που του πρότεινε ήταν ιδιαιτέρως δύσκολος, αποφάσισε να τον ακολουθήσει.
Άρχισε λοιπόν να μάχεται κατά των ανθρώπινων κακών και κατά των τεράτων και των θηρίων που εμφωλεύουν στην ψυχή κάθε ανεξαιρέτως ανθρώπου, για να δείξει στους όμοιούς του την απόφαση που θα πρέπει να λάβουν και αυτή, αν θέλουν να ζήσουν μία ζωή με αρχές και ιδανικά και να γίνουν τελικά άνθρωποι αντάξιοι του ονόματός τους.
ΗΘΙΚΟ ΔΙΔΑΓΜΑ λοιπόν αυτού του καταπληκτικού μύθου, το οποίο δια μέσου του Ηρακλή, φτάνει μέχρι και τις μέρες μας, είναι ότι σε κάθε στιγμή της ζωής μας, όσο μεγάλες και αν είναι οι πάσης φύσεως δυσκολίες που πιθανόν να μας καταδυναστεύουν, εμείς αυτό που θα πρέπει να κάνουμε, είναι να μιμηθούμε το παράδειγμα του Ηρακλή.
Ο Ηρακλής αποτελεί το αιώνιο πρότυπο του ανθρώπου εκείνου που έχει μάθει να δίνει και να κερδίζει στην ζωή του μάχες και αγώνες, διότι έχει ως θεμελιώδες κίνητρό του, το να ξεπερνά κάθε μέρα τον εαυτό του ως προς το θέμα της Αρετής, ακόμα και όταν όλοι δίπλα του τον πολεμούν ανελέητα και δεν μπορούν να καταλάβουν τα πραγματικά του κίνητρα.
Στην πραγματικότητα σε αυτό το ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ ΤΗΣ ΑΡΕΤΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΚΙΑΣ, βρισκόμαστε κάθε μέρα, σε κάθε σημαντική απόφαση που καλούμαστε να πάρουμε στην ζωή μας.
Ας σκεφτούμε λοιπόν όλοι μας, ας απομονωθούμε για λίγο από την πολύβουη καθημερινότητα και ας αναλογιστούμε και εμείς, όπως ακριβώς και ο Ηρακλής:
Ποιος είναι ο δρόμος που θα επιλέξουμε για να λύσουμε το επόμενο πρόβλημά μας;
Ο δύσκολος και κακοτράχαλος δρόμος που οδηγεί όμως στην Αρετή ή ο εύκολος και ευχάριτος δρόμος που αναπόφευκτα οδηγεί στην Κακία;
http://www.apocalypsejohn.com/2014/10/o-mythos-tis-aretis-kai-tis-kakias.html
Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters