Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Μας κυβερνούν ΜΑΣΟΝΟΙ! Αμφιβάλεις; Ιδού η απόδειξη…. (βιντεο)

masonoi
Είναι δυνατόν να έχετε ακόμα αμφιβολίες πως μας κυβερνούν μασόνοι; Είναι δυνατόν να μην γνωρίζετε πως διαλύουν την Πατρίδα μας; Είναι δυνατόν… να μην ξέρετε που μας οδηγούν; Δείτε το βίντεο…. για να μην πείτε πως “δεν ήξερα… δεν γνώριζα… κ.λ.π. μπούρδες“. Δείτε το και όταν -με το καλό-ξαναπάτε στις κάλπες, θυμηθείτε το…>>
 
 
http://skeftomasteellhnika.blogspot.gr/2014/11/blog-post_193.html

Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΧΘΡΟΣ

ΤΟ ΣΙΩΝΙΣΤΙΚΟ ΝΑΤΟ – Η Σημερινή Πραγματικότητα

Ανάλυση

Το ΝΑΤΟ είναι ο Στρατός σωτηρίας της Παγκόσμιας Σιωνιστικής κυβέρνησης-Δικτατορίας.

Το ΝΑΤΟ είναι γνωστό από τα αρχικά των λέξεων North Atlantic Treaty Organization.
To NATO αρχικά ιδρύθηκε με αγαθούς σκοπούς , σύμφωνα με το καταστατικό του, αλλά αργότερον, «συν τω χρόνω προϊόντι», έγινε όργανο επιθετικό στα χέρια της παγκόσμιας Σιωνιστικής κυβέρνησης, και αντί για ειρήνη,-όπως λέει το κατασταστικό του,- σπέρνει τον όλεθρο και αρμαγεδδώνα στο πλανήτη.

To NATO ιδρύθηκε μετά το Β! παγκόσμιο πόλεμο, από τους τότε σοβαρούς και σοφούς πολιτικούς ηγέτες της Δύσης, για να φέρει την ειρήνη στο πλανήτη, αλλά στη πορεία περιέπεσεν στους γνωστούς ληστάς της ανθρωπότητας, και σε τοπικούς πολιτικούς τυχοδιώκτες, και έφερε τον αρμαγεδδώνα στη Γη!!!
Ένα από τα δημιουργήματα αυτού είναι οι σφαγείς Τζιχαντιστές!!!.
Από το Σιωνισμό, «Δύναταί τι αγαθόν είναι;;;» λέει το Ευαγγέλιον.

Τα ίδια και η Ευρωπαϊκή Ένωση, του Μονέ, Σουμάν, Σπάακ, Αντενάουερ, Ντε Γκάσπαρι, Σπινέλι, κ.λ.π. Ευρωπαίων σοφών πολιτικών, ιδρύθηκε για το καλό των Ευρωπαϊκών Λαών, αλλά στη πορεία περιέπεσεν εις τους ληστάς.

Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ εκλέγεται πάντα Βόρειος Ευρωπαίος ή Αμερικάνος, Σιωνιστικών ριζών & καταβολών, τυγχάνοντας της απολύτου εμπιστοσύνης της ελίτ της ηγεσίας της παγκόσμιας Σιωνιστικής Δικτατορίας των ληστών. Σήμερα Γ.Γ. είναι ο Δανός Jens Stoltenberg, διαδεχθείς τον Rasmousen. Το ΝΑΤΟ «συν τω χρόνω», εξελίχθηκε σε επιθετικό οργανισμό!!! Χώρες -μέλη του ΝΑΤΟ έγιναν όλες οι χώρες της Σιωνιστικής Δύσης, με προεξάρχουσες της πανηγύρεως τις Σιωνιστικές ΗΠΑ , των Σιωνιστών Αγγλο-Σαξώνων, και της συνοδείας αυτών Σκανδιναβών, Βίκινγκς, Σκότων, Ούννων, Γότθων, Βανδάλων, Κελτών, Νορμανδών, Χαζάρων, και άλλων Βαρβάρων. Σήμερα το ΝΑΤΟ αποτελούν Άγγλοι-Γάλλοι-Πορτογάλοι-Τούρκοι & Αμερικάνοι!!!
Οι Ευρωπαίοι «εταίροι» μέσα στην Ε.Ε. δεν ήθελαν να μας σώσουν, αλλά να μας εξοντώσουν, να μας συντρίψουν για λόγους εκδίκησης.

Τη φοβερή αυτή δήλωση κάνει στο βιβλίο του ο πρώην υπουργός των οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθυ Γκάϊτνερ.
Γιαυτό εφαρμόζουν μνημόνιο λαίλαπα, εναντίον των Ελλήνων!!
Μετά τη κατάρρευση της ΕΣΣΔ , μέλη του Σιωνιστικού ΝΑΤΟ έγιναν οι πρώην χώρες- μέλη της ΕΣΣΔ. Τους υποσχέθηκαν τον Παράδεισο!!! Μέλος του ΝΑΤΟ έγινε και το πιστόν ακόλουθον των Σιωνιστών η Τουρκία, αν και δεν ανήκει Γεωγραφικά στις χώρες του Βορείου Ατλαντικού συμφώνου. Η Τουρκία έγινε Στρατιωτική τσόντα της όλης δομής του ΝΑΤΟ, και Σιωνιστικής κυριαρχίας επάνω στο πλανήτη!!!

Κανονικά μετά τη κατάρρευση του Συμφώνου της Βαρσοβίας, το Σιωνιστικό ΝΑΤΟ έπρεπε να διαλυθεί, αλλά το κράτησε η παγκόσμια Σιωνιστική Δικτατορία και Ν.Τ.Π. ως Στρατό σωτηρίας, για τη παγκόσμια Σιωνιστική κυριαρχία!!!

Το όλον συνονθύλευμα του Σιωνιστικού ΝΑΤΟ αποτελούν οι πολιτικές Σιωνιστικές οργανώσεις της παγκόσμιας Σιωνιστικής Δικτατορίας και Ν.Τ.Π. οι καλούμενες Πεφωτισμένοι (Illuminati), Τέκτονες, λέσχη Bilderberg, C.F.R. (Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων των ΗΠΑ-Ν.Τ.Π.) Μασονικές Στοές, Ροταριανές Στοές, Κρανίο και Οστά, Μορμόνοι, Σαϊεντολόγοι, Σολομώντεια Πανθρησκεία των, Αρχιραβίνου Ισραήλ, Φρανκίσκου, Βαρθολομαίου, Δαλάϊ Λάμα, κλπ θρησκευτικών αρχηγών, υποταγμένων στη Ν.Τ.Π.

Δηλαδή όλος ο καλός ο κόσμος των τοκογλύφων δανειστών των χρεοκοπημένων κρατών της Γης, θυμάτων της παγκόσμιας Σιωνιστικής Δικτατορίας των προέδρων ROTHSCHILDS & ROCKEFELLERS.
Θαυμάστε κόσμε Νέα Τάξη Πραγμάτων του Σολομώντα στην οποίαν καλούμεθα να ζήσουμε, αφού πρώτα πεθάνουν 6 δις. άνθρωποι σε πυρηνικό πόλεμο, σε σύγχρονο Ολοκαύτωμα.
Αυτοί είναι οι δημιουργοί του ΕΜΠΟΛΑ, και άλλων ασθενειών.

Τίποτα καλό δεν χρωστάνε να κάνουν στην ανθρωπότητα, μόνον θάνατο, ασθένειες, φτώχεια, δυστυχία, και χρεοκοπίες!!!
Σήμερα το Σιωνιστικό ΝΑΤΟ εξελίχθηκε σε παγκόσμια εγκληματική οργάνωση. (Βλέπε Ουκρανία, Χαλιφάτο Τζιχαντιστών, κ.λ.π.)

Η Ελλάς εισήλθε στο Σιωνιστικό εχθρικό ΝΑΤΟ το 1952, επί κυβερνήσεως Πλαστήρα και Σοφοκλή Βενιζέλου.
Το ΝΑΤΟ οικονομικώς στηρίζεται από τα κράτη-μέλη τα οποία πληρώνουν εκατομμύρια ευρώ κάθε μήνα για τους επιθετικούς σκοπούς των παγκόσμιων Σιωνιστών Επικυρίαρχων της Γης.
Εμείς οι λαοί του ΝΑΤΟ σαν αφελείς και Μ@@@@@@ς πληρώνουμε εκατομμύρια για τη δική μας σκλαβιά στους Σιωνιστές Κοσμοκράτορες.
Το Σιωνιστικό ΝΑΤΟ ευθύνεται για τους πολέμους στη Κορέα, στο Βιέτ-Νάμ, στας νήσους Φώκλαντς, στα Βαλκάνια (Γιουγκοσλαβία), στην Ουκρανία, στο Ιράκ, Αφγανιστάν, στις Αραβικές χώρες, Τυνησία, Λιβύη, Αίγυπτο, Συρία, και τώρα στο Χαλιφάτο των Τζιχαντιστών, υπό την αιγίδα της ελίτ των Σιωνιστών Επικυρίαρχων της Γης.

Το ΝΑΤΟ πατρονάρισε τη στρατιωτική επίθεση της Τουρκίας εναντίον της Κύπρου το 1974, και στην ουσία διχοτόμησε την Ιστορική Κύπρο. Το ΝΑΤΟ δολιοφθορεί ενέργειες εναντίον κρατών-μελών του.
Το ΝΑΤΟ πατρονάρισε την επίθεση των Τούρκων στα Ίμια της Ελλάδος. Σήμερα το ΝΑΤΟ πάλιν πατρονάρει για λογαριασμό των Σιωνιστών Παντοκρατόρων, την επίθεση των Τούρκων εναντίον της Κυπριακής και Ελληνικής Α.Ο.Ζ. για να καρπωθούν τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων οι Κοσμοκράτορες του Ροκφέλερ.
Το ΝΑΤΟ υποθάλπει εχθρικές ενέργειες της Τουρκίας κατά Ελλάδος!!!

Σημαντικό ρόλο παίζει και ο Ουγγρο-Εβραίος Σόρος, πιόνι και υπαλληλάκος της ελίτ των Επικυρίαρχων της Γης, και χρηματοδότης των Σκοπίων. Ο Σόρος χρηματοδοτεί τα Σκόπια για λογαριασμό της Ν.Τ.Π. για να υφαρπάξουν τη Μακεδονία, ώστε να επεκταθούν στο Αιγαίο, για Γεωστρατηγικούς σκοπούς της παγκόσμιας κυβέρνησης!!

Πράγμα που δεν «μασάει» η Ρωσία, με ότι αυτό συνεπάγεται………
Προ ημερών ο Εβραίος Σιωνιστής Σόρος, έδωσε διάλεξη στην Αθήνα στην οποίαν παρέστησαν, όλα τα πιόνια, μαριονέτες, Ανδρείκελα, Σφογγοκωλάριοι, ορντινάτσες, αχυράνθρωποι, ευρωληγούρηδες, μανδαρίνοι της παγκόσμιας δικτατορίας, βαμπίρ της παγκοσμιοποίησης, τσιράκια & εντολοδόχοι της Ν.Τ.Π., και εκτελεστές των εντολών της Σιωνιστικής Τρόϊκα των σαράφηδων δανειστών, νεαροί πολιτικοί των Αθηνών, γόνοι Σιωνιστικών Τζακιών. Τα ονόματά τους είναι στα ΜΜΕ
Θαυμάστε τους και ξανα-ψηφίστε τους!!!

Αυτός είναι ο καλός ο κόσμος του ΝΑΤΟ, που θα μας φέρει την άνοιξη.
Εμείς οι Έλληνες διατηρούμε τις χειρότερες αναμνήσεις από τις πολιτικές του ΝΑΤΟ. Το Σιωνιστικό ΝΑΤΟ οδήγησε τους Τούρκους στη Κύπρο το 1974, άνευ της βοηθείας του οποίου οι Τούρκοι θα ήταν
αδύνατον να πραγματοποιήσουν απόβαση στο νησί!!!

Η παγκόσμια Σιωνιστική δικτατορία και το ΝΑΤΟ, εγκατέστησαν στην Ελλάδα Ιωανίδηδες, και όλα αυτά τα ανθελληνικά μαλάκια-προδότες πολιτικούς της μεταπολίτευσης, για να αρπάξουν σαν κλέφτες το πλούτο του Ελληνικού Λαού. Ο γράφων είναι οικονομικό θύμα των σαράφηδων Κοσμοκρατόρων, και πατρογονικό θύμα των Σιωνιστών Ναζί των Γερμανών του Χίτλερ, και της σημερινής θηλυκής αυτού διαδόχου!!! Ο εν ψυχρώ βιασμός και η εκ προμελέτης δολοφονία της Κύπρου και της Ελλάδος, δεν θα ήταν δυνατόν να συμβούν, εάν δεν υπήρχαν εφιάλτες πολιτικοί εντός των τειχών.

Η χρεοκοπία της Ελλάδος ήταν έργο της ελίτ των Παντοκρατόρων, αφεντικών του ΝΑΤΟ, συνεργία προδοτών «Ελλήνων» πολιτικών.
Η Διευθύντρια της ΕΛΣΤΑΤ Κυρία Γεωργαντά δικαιώθηκε στην αγωγή της εναντίον των εφιαλτών Σιωνιστών πολιτικών του ΠΑΣΟΚ, ΓΑΠ και της συνοδείας αυτού, για δόλια, ψευδή διόγκωση του χρέους της Ελλάδας στο 15% όριον για να μας βάλλουν στο ΔΝΤ και στη χρεοκοπία, και αδικαιολόγητη υπαγωγή της Ελλάδας στο καταστρεπτικό Μνημόνιο, λες και είμαστε Ουζουμπούρου.
Και οι Μ@@@@@@@ βουλευτές τα ψήφισαν όλα αυτά.
Η Ελληνική Δικαιοσύνη τώρα θα πρέπει να επιβάλλει στους πολιτικούς που ψήφισαν αυτά τα μέτρα, τη δέουσα τιμωρία για Εθνική προδοσία και βλάβη της Ελλάδος, πριν έλθει ο διαμελισμός της πατρίδος από το Σιωνιστικό εχθρικό ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία κυβερνάται από Σιωνιστικούς πεφωτισμένους λύκους τύπου Ερντογάν, Νταβούτογλου, γιαυτό είναι το καλλίτερο στρατιωτάκι του ΝΑΤΟ, και η Ελλάς κυβερνάτε από μπεκάτσες τύπου φώφες, φωτεινές, Ντόρες & Σοφίες, και άλλες Σιωνιστικές κότες, καναρίνες, και πέρδικες. Οι πολιτικοί μας είναι κουραμπιέδες, δεν είναι ηγέτες, δεν έχουν ηγετικές ικανότητες, είναι απλώς γραφειοκράτες, και λειτουργούν όπως τους σφυρίζουν τα μεγάλα αφεντικά της οικουμένης.

Η Σιωνιστική Τρόϊκα εφαρμόζει τη μέθοδο Μαστίγιο και Καρότο επάνω στους Σαμαρο-Βενιζέλους, για να πετύχει νέα μέτρα και Μνημόνια στη πλάτη του Ελληνικού Λαού, μέχρι Λαός και Στρατός να καταρρεύσουν υπό τη μπότα του ΝΑΤΟ, για να αρπάξουν οι Επικυρίαρχοι της Γης όλο το βιός του Ελληνικού Λαού.
Σήμερα έχουμε τελεσίγραφο της Σιων. Τρόϊκα για ελεύθερους πλειστηριασμούς σπιτιών των Ελλήνων, νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων σε επίπεδο Βουλγαρίας-Αλβανίας, και οι χαζοχαρούμενοι αφελείς και επιπόλαιοι πολιτικοί τους εκλιπαρούν να έλθουν στην Αθήνα, αντί να κάνουν στάση εξωτερικών πληρωμών τοκοχρεωλυσίων, και να διαγράψουν μονομερώς τα χρέη που μας φόρτωσαν.(Σεισάχθεια)
Η επανάκτηση της Εθνικής κυριαρχίας είναι Εθνικό επιτακτικό χρέος των Ελλήνων, αλλά ποιός θα το κάνει;;; μήπως οι Σαμαράδες;;;;;;

Η λεγομένη «Βουλή των Ελλήνων» κυριαρχείται από πνευματικό επίπεδο τύπου Φώφες, Ντόρες, Φωτεινές, Αγγέλες, Όλγες, Σοφίες, και άλλες Νατοϊκές Σιωνιστικές Λαιστρυγόνες και Κύκλωπες.
Νέες απαιτήσεις βάζουν συνεχώς οι Σιωνιστές δανειστές τοκογλύφοι, υπό το μαστίγιο του ΝΑΤΟ, σε πείσμα της Σαμαρικής ανάπτυξης.
Χωρίς Βιομηχανία γίνεται ανάπτυξη κύριε Σαμαρά;;;
Με φόρους στο μικρομεσαίο Λαό γίνεται ανάπτυξη κύριε Σαμαρά;;;

Οι πολιτικές των Σαμαράδων είναι επιπέδου Μπαγκλαντές, Ζιμπάμπουε, Ουζουμπούρου, και άλλων υποσαχάριων αποικιών της Αφρικής. Η υποταγή της Ελλάδος στο Σιωνιστικό ΝΑΤΟ, και στη Σιωνιστική Ε.Ε. και το ολοκαύτωμα των Ελλήνων, εκτελείται μέχρι να εξαφανισθεί βιολογικά το Ελληνικό Έθνος. Το δόγμα Ζόνενφελντ, και το σχέδιο Φαιδώρα, ευρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, ως σχέδια γενοκτονίας του Ελληνικού Έθνους. Η στρατιωτική ιεραρχία κοιμάται σαν Αξιωματικοί του Σιωνιστικού εχθρικού ΝΑΤΟ. Η Ιεραρχία της Ορθοδοξίας κοιμάται! Η πνευματική ακαδημαϊκή ιεραρχία του τόπου κοιμάται. Η Δικαιοσύνη είναι αφιερωμένη στη παγκόσμια Σιωνιστική κυβέρνηση. Η πολιτική δυναστεία του τόπου είναι αφιερωμένη στη Σιωνιστική Νέα Τάξη Πραγμάτων, και στο Σιωνιστικό ΝΑΤΟ.

Τα ΜΜΕ κοιμούνται, αγορασμένα από τους Παντοκράτορες, και κοιμίζουν το Λαό.
Με τέτοια δεδομένα φυσικόν είναι να κοιμάται και ο Λαός!!!
Η διαχείριση των μεγαλύτερων τραπεζών και πολυεθνικών εταιριών γίνεται από την οικογένεια του Ρότσιλντ, αφεντικού του ΝΑΤΟ.

Στην οικογένεια αυτή μαζί με τους Ροκφέλερ, ανήκουν σχεδόν όλα τα πλούτη των κρατών του πλανήτη Γη. Ο Πούτιν ήθελε να βγάλει τη Ρωσία από την οικονομική δέσμευση του Ρότσιλντ.
Όταν ο Πούτιν εξόφλησε το χρέος της Ρωσίας στο Ρότσιλντ, η οικονομική εξάρτηση της Ρωσίας, από τους Σιωνιστές δανειστές έλαβε τέλος. Οι ΡωσοΕβραίοι πράκτορες του Ρότσιλντ όπως οι Ολιγάρχες και Μεγιστάνες Μιχαήλ Χορτορκόφσκι και άλλοι, απέκτησαν τη περιουσία τους συνεργαζόμενοι με τους Ρότσιλντ, δηλαδή ήταν δοσίλογοι, απόδειξη ότι η Ρωσική δικαιοσύνη τους κατεδίκασε. Αυτή η περιουσία ήταν του Ρωσικού Λαού. Όλα αυτά έγιναν με τη συνεργασία του Ρότσιλντ, για να βάλει χέρι στη Ρωσική οικονομία, και στην ενέργεια. Αναφέρουμε τους Ρότσιλντ & Ροκφέλερ επειδή αυτοί οι δύο είναι τα μεγάλα αρπακτικά της οικουμένης, και αφεντικά του ΝΑΤΟ.

Τα αρχαιολογικά ευρήματα των τύμβων Βεργίνας & Αμφίπολης είναι υπό τον απόλυτον έλεγχο των Σιωνιστών του Ρότσιλντ, για να μη τους χαλάσουν τα σχέδια που έχουν για την Ελληνική Μακεδονία.
Τώρα η Σιωνιστική Τρόϊκα, υπό τη κατοχή του ΝΑΤΟ ζητάει ισοδύναμα και προαπαιτούμενα. Δημοσιονομικό κενό, φόροι, ασφαλιστικό, συντάξεις, εργασιακό, μισθοί, είναι οι απαιτήσεις της Σιωνιστικής Τρόϊκα, με απειλή το διαμελισμό της χώρας, εάν δεν υποκύψουμε. Οι Ισλαμιστές λαθρομετανάστες – υπό τη προστασία του ΝΑΤΟ- καιροφυλακτούν, είναι ST-BY, για τη κατάρρευση του εσωτερικού μετώπου, σε περίπτωση που ο Λαός αντιδράσει.

Θέλουν τα σπίτια μας να στεγασθούν. Μας θέλουν πρόβατα επί σφαγήν. Οι Τζιχαντιστές λαθρομετανάστες έκαναν τον Πειραιά Καράτσι, με τις πρόσφατες Ισλαμικές εορτές της Μασούρα, και τη χώρα ξέφραγο αμπέλι, υπό τη προστασία των όπλων του Σιωνιστικού ΝΑΤΟ. Τα σκουπίδια των λαϊκών αγορών έγιναν κύριο μενού των νεό-φτωχων Ελλήνων, ενώ οι λαθρομετανάστες παραμονεύουν να τους ταϊσουμε, και να μας πάρουν τα σπίτια μας με τις χαμηλές τιμές.
Τα ΜΜΕ λένε 3000 ευρώ διαμέρισμα 70 τ.μ. ενώ είχε στοιχίσει στον Έλληνα 90.000 ευρώ!!!
Αυτά ενώ ο Σιωνιστής Σαμαράς και το επιτελείο του συσκέπτονται με τους Σιωνιστές τραπεζίτες υπαλλήλους του Ρότσιλντ, αφεντικού του ΝΑΤΟ, της Ε.Ε. και των Σιωνιστικών ΗΠΑ.

Δραματικές αλλαγές ζητά τώρα η Σιωνιστική Τρόϊκα στο Ασφαλιστικό, εργασιακό, μισθοί και συντάξεις επιπέδου Βαλκανικών χωρών, ενώ ο Σαμαράς & Τούρκογλου πλέουν σε κομματικά αισιόδοξα αφελή και επιπόλαια δρώμενα, υποσχόμενοι ανάπτυξη…….

Αυτά συμβαίνουν ενώ οι Βαλκανικές χώρες χρεώνουν ΔΕΗ 50 ευρώ κατά οικογένεια, και όχι 300 ευρώ της Ελλάδος. Χρεώνουν Αλβανία, Βουλγαρία, Τουρκία, Ρουμανία, ΕΥΔΑΠ 30 ευρώ κατά οικογένεια, και όχι 160 ευρώ της Ελλάδος, χρεώνουν οι Βαλκανικές χώρες ΟΤΕ 25 ευρώ και όχι 100 ευρώ της Ελλάδος, χρεώνουν φόρους 10 ευρώ κατά οικογένεια, και όχι 500 ευρώ της Ελλάδος. Αυτά ο οικονομολόγος Σαμαράς & Τούρκογλου δεν τα σκέφτονται;;;;;;;;;;

Κατά τα ΜΜΕ, πρώην σοβαρός Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε η Ελλάς διέγραψε μονομερώς (από υποτέλεια) το κατοχικό χρέος της Γερμανίας έναντι της Ελλάδος, και ότι έχουμε παραιτηθεί από τις Γερμανικές αποζημιώσεις και πολεμικές επανορθώσεις, λόγω μπότας και Σιωνιστικής κατοχής της Ελλάδος από το Σιωνιστικό ΝΑΤΟ.

Ηθικώς πράττοντες, το ίδιο πρέπει να κάνουν και οι Σιωνιστές Γερμανοί του Σόϊμπλε και της Μέρκελ, και άλλοι Σιωνιστές δανειστές γύπες, τοκογλύφοι, και κοράκια έναντι της Ελλάδος, να διαγράψουν το χρέος.
Στο Αιγαίο ενώ γίνεται χαμός με τους Τούρκους για τα ενεργειακά, και για την Εθνική μας Κυριαρχία, η Θεσσαλονίκη του δήμαρχου Μπουτάρη (Τουρκιστί Μπουτάρ), γέμισε Τούρκικες σημαίες, και Τούρκους «τουρίστες» και πράκτορες. Η Ελληνική αφέλεια και επιπολαιότητα σε πλήρη έξαρση, σε όλο της το μεγαλείο, αρκεί τα μαγαζιά να κάνουν δουλειά. Βλέπουμε το δέντρο, και δεν βλέπουμε το δάσος. Βλέπουμε το τυρί και δεν βλέπουμε τη φάκα. Και εμείς πηγαίνουμε στη Κων/πολη προσκυνητές, αλλά δεν γεμίζουμε τη πόλη Ελληνικές σημαίες. Σεβόμαστε τη Τούρκικη κυριαρχία.
Οι Τούρκοι αισθάνονται τη Θες/νίκη σαν κατακτητές!!!

Εδώ που φθάσαμε χρεοκοπημένοι, πτωχευμένοι, και προδομένοι, από «φίλους», «εταίρους», και «συμμάχους», ο πνιγμένος από τα μαλλιά πιάνεται λέει ο Λαός.
Ο πνιγμένος χρειάζεται ένα σωστικό μέσο, και το σωσίβιο, και τα σωστικά μέσα, λέγονται Ρωσία!!!
Το κλείσιμο του Αιγαίου διά του διαμελισμού της Ελλάδος, υπό του Σιωνιστικού ΝΑΤΟ της Νέας Τάξης Πραγμάτων, ενέχει θανάσιμο εναγκαλισμό και στραγγαλισμό της Ρωσίας υπό των Σιωνιστικών Νατοϊκών δυνάμεων. Αυτό η Ρωσία το γνωρίζει!!!
Αυτό είναι κίνδυνος θάνατος, και ζωτικό θέμα ασφαλείας για τη Ρωσία.

Πρόταση
Ούτως ή άλλως χαμένοι είμαστε, του κλώτσου και του μπάτσου είμαστε για το Σιωνιστικό ΝΑΤΟ. Μας έχουν για πέταμα, μας έχουν για κλωτσοσκούφι. Συμμετέχουμε μέσα σε μια συμμαχία-λυκοφωλιά που πατρονάρει τους εχθρούς μας. Εδώ θα ακούσετε προτάσεις και λόγια ρεαλιστικά, πατριωτικά, και όχι λειτουργικές θεωρίες για το εχθρικό Σιωνιστικό ΝΑΤΟ, και τη Σιωνιστική Ε.Ε. του Μπαρόζο & Γιούνκερ.
Το ΝΑΤΟ πάντα οδηγεί τους Τούρκους εναντίον της Ελλάδος όπως στη Κύπρο, στα Ίμια, στο Αιγαίο, στα Νησιά, στη Θράκη.
Πρέπει να εκδικηθούμε. Τέλος πια η σκλαβιά του ΝΑΤΟ, και Η.Π.Α.

Τα μέτρα που απαιτούνται είναι,
1.- Ο Ελληνικός Λαός να εκλέξει Εθνική Πατριωτική Κυβέρνηση, αποτελούμενη από πατριώτες πολιτικούς, και ΟΧΙ από συμβιβασμένους με το διεθνές Σιωνιστικό κατεστημένο, των ΗΠΑ , Ε.Ε. & ΝΑΤΟ!!!.
2.- Αυστηρός έλεγχος των εκλογικών αποτελεσμάτων, και εποπτεία επί των ηλεκτρονικών υπολογιστών, για να αποκλείσουμε τη νοθεία, οποθενδήποτε προερχομένη, ώστε να εξασφαλίσουμε τη λαϊκή κυριαρχία, και όχι τη κυριαρχία της ελίτ της παγκόσμιας κυβέρνησης.
Επιθυμία των Σιωνιστικών παγκόσμιων δυνάμεων είναι στην Ελλάδα να εκλέγονται φίλιες πολιτικές δυνάμεις προς τη Σιωνιστική Ν.Τ.Π.
3.- Η Εθνική πατριωτική κυβέρνηση να προβεί σε άμεσες μυστικές διπλωματικές διαπραγματεύσεις ανωτάτου επιπέδου, με τη Ρωσική κυβέρνηση, για την ασφάλεια και εθνική κυριαρχία της Ελλάδος.
Τη Ρωσία δεν την συμφέρει να καταληφθεί το Αιγαίο από τις Σιωνιστικές Νατοϊκές δυνάμεις, διότι αυτό συνεπάγεται στραγγαλισμό της Ρωσικής Γεωπολιτικής, Γεωστρατηγικής, και Γεωενέργειας.
4.- Σε περίπτωση επιτυχίας των συνομιλιών, άμεση αλλαγή εξωτερικής πολιτικής, και
5.- Παραχώρηση βάσεων στις Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις στο Αιγαίο,
και τώρα ας τρέχουν οι Τούρκοι και οι εχθροί Νατοϊκοί.
6.- Όλα αυτά υπό τον όρον ότι η Ρωσία θα εγγυηθεί την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδος, και την ασφαλή οριοθέτηση των Ελληνικών Α.Ο.Ζ. σε Αιγαίο, Ιόνιο, Κρητικό, και Δωδεκανησιακό Πέλαγος, μέχρι τη Κυπριακή Α.Ο.Ζ. προς εξασφάλιση των ενεργειακών Ελληνικών κοιτασμάτων, από τους Τούρκους και άλλους Σιωνιστές άρπαγες.
7.- Άμεση διαγραφή του παράνομου χρέους, (Σεισάχθεια), το οποίον με τεχνικά «κόλπα» μας φόρτωσαν οι παγκόσμιοι εξουσιαστές, για την αρπαγή του Ελληνικού πλούτου, και υποδούλωση του Ελληνικού Λαού.
8.-Άμεση απέλαση όλων των παράνομων Ισλαμιστών λαθρομεταναστών, στις πατρίδες τους, διότι αποτελούν ξένα σώματα προς τον Ελληνικό πολιτισμό, και εχθρική απειλή για την Ελλάδα.
9.- Άμεση εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων προς οικονομική ανακούφιση των Ελλήνων.
10.- Τώρα αν τολμούν οι Σιωνιστικές δυνάμεις ας έλθουν, θα αντιμετωπίσουν μέτωπο συμμαχιών Ελληνικών & Ρωσικών δυνάμεων.
11.- Εάν ο Ερντογάν τολμήσει πόλεμο στο Αιγαίο, ή στη Κύπρο, τότε θα έχει πόλεμο με τη Ρωσία. Η Ρωσία δεν εγκλωβίζεται στο Αιγαίο από τις Σιωνιστικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ. Αυτό θα ήταν αυτοκτονία για τη Ρωσία. Οι δύο χώρες Ελλάς και Ρωσία διατρέχουμε θανάσιμο κίνδυνο από το ΝΑΤΟ και τις άλλες Σιωνιστικές δυνάμεις!!!

Επίλογος
Αυτές οι προτάσεις δυνατόν να εκλειφθούν ως αφελείς, αλλά μη ξεχνάτε, ούτως ή άλλως, με το Σιωνιστικό εχθρικό ΝΑΤΟ, χαμένοι από χέρι είμαστε.
Ο πνιγμένος χρειάζεται σωστικά μέσα.-
Ένας Λαός που παραμένει σε εγκληματικές οργανώσεις, είναι χαμένος από χέρι.
Αν αγωνιστείς μπορεί και να κερδίσεις. Αν δεν αγωνιστείς είσαι ήδη χαμένος. Ο Τολμών Νικά!!!

Έλλην είναι αυτός που έχει το όμαιμον, το ομόγλωσσον, το ομόθρησκον, το ομότροπον, με τους προγόνους μας, και ΟΧΙ Πανσπερμία Ισλαμιστών λαθρομεταναστών, επειδή έτσι το θέλει η Σιωνιστική παγκόσμια Δικτατορία, και το ΝΑΤΟ .

Γράφει ο Αντώνης Ι Γρυπαίος
Διεθνολόγος
 
http://ksipnistere.blogspot.gr/2014/11/blog-post_888.html

Ουκρανικό Su-27 κατέρριψε το Boeing 777 της Malaisian Airlines!

ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΔΩΣΑΝ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΟΙ ΡΩΣΟΙ
Όπως μετέδωσε ο σταθμός 1TV.RU, tο Μπόινγκ 777 της Malaysia Airlines καταρρίφθηκε τον περασμένο Ιούλιο από ένα μαχητικό Su-27 της ουκρανικής Αεροπορίας, όπως άλλωστε ισχυρίζονταν οι Ρώσοι από την αρχή.
Το Μπόινγκ 777 της Malaysia Airlines που εκτελούσε την πτήση ΝΗ 17 από το Άμστερνταμ στην Κουάλα Λουμπούρ συνετρίβη στις 17 Ιουλίου στην ανατολική Ουκρανία και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις καταρρίφθηκε από πύραυλο.
Το αεροπλάνο που μετέφερε 298 επιβάτες κατερρίφθη από ουκρανικό πύραυλο που εξαπέλυσε το Su-27, όπως ευδιάκριτα φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία-ντοκουμέντο από τη στιγμή εκείνη:
Μέχρι τώρα δεν υπήρχαν στοιχεία για το ποιος εκτόξευσε τον πύραυλο αυτό κατά του αεροσκάφους, όμως οι δυτικοί και ουκρανικές αρχές από την πρώτη στιγμή κατηγόρησαν τους ρωσόφωνους αυτονομιστές που πολεμούν στην περιοχή, ενώ ο γραφικός καραγκιόζης Αυστραλός πρωθυπουργός ζητούσε από τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Β.Πούτιν σήμερα να ζητήσει “Συγγνώμη για την κατάρριψη του μαχητικού”!

EKTAKTO: Σε κίνδυνο η ζωή του Β.Πούτιν - Πιθανή επίθεση στους G20 !

Με έγγραφό τους προς το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας οι ρωσικές ναυτικές δυνάμεις επιφανείας NSF (Naval Surface Forces) ενημέρωσαν πως η Αυστραλία έστειλε και άλλο σκάφος για την επιτήρηση των ρωσικών πολεμικών σκαφών που βρίσκονται σε διεθνή ύδατα ανοικτά της Αυστραλίας. Πρόκειται για το πυραυλοφόρο καταδρομικό κλάσης Slava του Στόλου του Ειρηνικού, το Varyag και το αντιτορπιλικό κλάσης Udaloy «Στρατάρχης Shaposhnikov» μαζί με άλλα σκάφη υποστήριξης.
Έτσι το Ναυτικό της Αυστραλίας διαθέτει τρία σκάφη τα οποία παρακολουθούν τη ρωσική Μοίρα Ειρηνικού τα HMAS Stuart (FF-153) και HMAS Parramatta (FF-154).ενώ προς ενίσχυση έσπευσε και το πλοίο γενικής υποστήριξης HMAS Sirius.
Η ανάπτυξη των ρωσικών σκαφών ανοικτά της Αυστραλίας σε διεθνή ύδατα (τα σκάφη απέπλευσαν από το Βλαδιβοστόκ στις 23 Οκτωβρίου) έχει προκαλέσει συζητήσεις ακόμη και στον αυστραλιανό Τύπο.
Αυτό όμως που προκαλεί ακόμη πιο έντονο προβληματισμό είναι η συγκέντρωση δύο σκαφών κλάσης Slava στην περιοχή του Ειρηνικού με το δεύτερο σκάφος το Moskva από το Στόλο της Μαύρης Θάλασσας να βρίσκεται τώρα κάπου μεταξύ Φιλιππίνων και Μαλαισίας έχοντας πραγματοποιήσει κοινές ναυτικές ασκήσεις με τον κινεζικό Στόλο.
Για πιο λόγο ένα πυραυλοφόρο καταδρομικό του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας να βρεθεί στην περιοχή της νότιας κινεζικής Θάλασσας και στη συνέχεια να οδεύει πάση δυνάμει προς την Αυστραλία για να συναντηθεί με τα άλλα σκάφη της Μοίρας του Ειρηνικού είναι άγνωστο.
Οι πληροφορίες λένε πως τα ρωσικά σκάφη βρίσκονται για να «προστατέψουν» την παρουσία του Ρώσου προέδρου στη σύνοδο των G 20 .
Ήδη φήμες αναφέρουν πως αυτή η ανάπτυξη έγινε ύστερα από πληροφορίες έκθεσης που συνέταξε η FSB και στην οποία αναφέρεται πως η «ασφάλεια του Ρώσου προέδρου στην σύνοδο των G 20 στο Brisbane στις 15 και 16 Νοεμβρίου θα βρίσκεται σε κίνδυνο».
Το παραπάνω επιβεβαίωσε και η ρωσική πρεσβεία στην Αυστραλία λέγοντας πως ο λόγος παρουσίας των ρωσικών σκαφών ανοικτά της Αυστραλίας είναι και η ασφάλεια του Ρώσου προέδρου.
Επίσημα πάντως η Μόσχα διαμηνύει πως η αποστολή των σκαφών στη συγκεκριμένη περιοχή «έχει να κάνει με τον έλεγχο της εμβέλειας των σκαφών σε περίπτωση που αποφασιστεί να πραγματοποιήσουν αποστολή για την έρευνα της κλιματικής αλλαγής στην Ανταρκτική», αλλά φυσικά αυτή είναι μόνο η επίσημη δικαιολογία.
Για να περιπλακεί ακόμη περισσότερο το «μυστήριο» η FSB ανέφερε πως το προεδρικό αεροσκάφος θα πρέπει να ακολουθήσει διαφορετικό δρομολόγιο από ότι ήταν αρχικά προγραμματισμένο και που σχετίζεται με την ίδια πορεία που είχε ακολουθήσει και το μαλαισιανό Boeing 777 πριν εξαφανιστεί, κοντά στη νήσο Diego Garcia.
Ακόμη περισσότερο η FSB επισείει την προσοχή αναφορικά με την πτήση του Ρώσου προέδρου προς την Αυστραλία σχετίζοντας το γεγονός με την υπόθεση της άλλης πτήσης των μαλαισιανών αερογραμμών ΜΗ17 η οποία καταρρίφθηκε στην Ουκρανία καθώς η πορεία του ρωσικού προεδρικού αεροσκάφους είχε διασταυρωθεί εκείνη την ημέρα με αυτή της πτήσης ΜΗ 17.
Παρόλα αυτά όπως αναφέρεται στην έκθεση της NSF ο Αμερικανός πρόεδρος Barack Obama έχει δώσει σαφείς εντολές στο αμερικανικό Ναυτικό να μην βρεθεί πλησίον της ρωσικής ναυτικής Μοίρας έτσι ώστε να μην υπάρξουν περιστατικά όπως αυτά του USS Donald Cook και της περίφημης συσκευής Η/Π Khibiny στη Μαύρη Θάλασσα τον περασμένο Απρίλιο.
Να σημειωθεί πως το Varyag όσο και το Moskva μεταφέρουν τρία UAV Altius τα οποία είναι εξοπλισμένα τόσο με την «θαυματουργή» συσκευή Khibiny όσο και με την Borisoglebsk-2.
Πάντως το Ναυτικό της Αυστραλίας φαίνεται να αγνοεί τους κινδύνους που αντιμετώπισε το USS Donald Cook και δραστηριοποιείται και με αεροσκάφη ενώ η κυβέρνηση ζήτησε από το Ναυτικό να στείλει και ένα υποβρύχιο κλάσης Collins για την παρακολούθηση της Μοίρας αλλά αυτό βρίσκεται στο Περθ και δεν υπήρχε περίπτωση να προλάβει τη σύνοδο.
Προς το παρόν εκτός από τις φρεγάτες του αυστραλιανού Ναυτικού τη ρωσική Μοίρα παρακολουθούν επι 24ώρου βάσεως και τα αεροσκάφη AP-3C τα οποία επιχειρούν από το αεροδρόμιο Amberley κοντά στο Brisbane.
Ανάμικτες εντυπώσεις όμως έχουν αφήσει οι δηλώσεις του Αυστραλού αστυνομικού επιτρόπου Ian Stewart που προειδοποίησε πως οι Ρώσοι σωματοφύλακες θα αντιμετωπιστούν σύμφωνα με τους νόμους του κράτους εάν φέρουν όπλα στην σύνοδο των G20!
Είναι άγνωστος ο λόγος που έκανε τον Αυστραλό αστυνομικό επίτροπο να προχωρήσει σε αυτές τις δηλώσεις.
Αλλά ούτε και οι προσωπικές σχέσεις του Αυστραλού πρωθυπουργού Tony Abbott με τον Vladimir Putin είναι οι καλύτερες. Στη σύνοδο APEC που πραγματοποιήθηκε στην Κίνα ο Αυστραλός πρωθυπουργός και σε 15λεπτη συνάντηση που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο απαίτησε από τον Putin να ζητήσει η Ρωσία «συγνώμη» για “την εμπλοκή της στην κατάρριψη της πτήσης ΜΗ 17» όπως είπε.
Η αντίδραση του Ρώσου προέδρου ήταν οργισμένη και εκφράστηκε κατά τη διάρκεια της συνόδου όταν οι δύο άνδρες κάθισαν ο ένας δίπλα στον άλλο χωρίς ο Putin να ανταλλάξει ούτε μια κουβέντα ούτε καν να κοιτάξει τον Abbott καθ΄όλη της διάρκεια της συνεδρίας.
Η φρεγάτα πάντως του Αυστραλιανού Ναυτικού HMAS Paramatta επικοινώνησε με το Varyag ζητώντας την εκτέλεση ασκήσεων επικοινωνιών τύπου “commex” τις οποίες και εκτέλεσαν τα δύο σκάφη, πριν το ρωσικό σκάφος αποσπαστεί από τη υπόλοιπη Μοίρα για να κατευθυνθεί πιο εγγυτέρα στις ακτές της Αυστραλίας.
 
 

Δείγματα Μελετών για τη Δόμηση Χρηματοδότησης για Υλοποίηση Έργων στους 325 Δήμους στην Ελλάδα.

10600569_896859107004754_9006785563785426825_n 
Viky Charalambous
Όλα όσα ανέβασα (ΣΤΑ ΚΑΤΩΘΙ LINK), είναι ένα δείγμα της εργασίας που κάναμε για να μπορέσουμε να στοιχειοθετήσουμε το αίτημα μας για τα έργα που αφορούν τους Δήμους. Κάθε ένα μικρό πακετάκι που βλέπετε χρειάζεται 1 εβδομάδα για να ετοιμαστεί!
Οπότε υπολογίστε μόνοι σας το χρόνο.. για 325 ΔΗΜΟΥΣ!
Κάθε λίστα προϋπολογισμών που αντικατοπτρίζεται σε απλούς μαζεμένους αριθμούς στις τελευταίες σελίδες, φέρουν όγκο εργασίας, πολλαπλών επιπέδων. Δεν πρόκειται περί απλών αριθμών επί χάρτου… π.χ. Έχουν μετρηθεί πόσα χιλιόμετρα δρόμων χρειαζόμαστε, τι είναι η μορφολογία της περιοχής που περνάει ο δρόμος (αν χρειάζεται τούνελ, στηρίξεις, γέφυρες και τι είδος κτλ), μελετήθηκε το κόστος κατασκευής ανά χιλιόμετρο κτλ και τότε υπολογίστηκε το κόστος για τους δρόμους.
Έτσι γίνονται οι υπολογισμοί για όλα τα έργα.
Στη συνέχεια, αφού κλειδώθηκε όλο αυτό το συνολικό κόστος, αναλογικά επιμερίζεται βάσει ειδικών λογαρίθμων προς τον εκάστοτε Δήμο αναλόγως της μορφολογίας εδάφους, πληθυσμό, έκταση περιοχής, κτλ.
Κάθε ενότητα έργου ετοιμάζεται με τον ίδιο τρόπο.
Οπότε, δεν είναι απλά μια μελέτη που κάπου την βρήκαμε έτοιμη και την χρησιμοποιήσαμε…
Ταξιδέψαμε, διαβάσαμε, μετρήσαμε, υπολογίσαμε, στοιχειοθετήσαμε και μετά έγινε το στήσιμο, μοντάρισμα, προστέθηκαν οι φωτογραφίες και τα γραφικά..
Αυτό είναι απόδειξη, ότι μόνο με σοβαρότητα εργαστήκαμε.
Γνωρίζουμε, πολύ καλά του τι πρέπει να κάνουμε για να αιτηθεί κανείς σε αυτά τα παγκόσμια ειδικά ταμεία που κανένας δεν θέλει να μπούμε με αυτόν τον τρόπο.
Τα Παγκόσμια ταμεία που είναι καταχωρημένα στους παράλληλους καταπιστευματικούς μητρικούς και θυγατρικούς λογαριασμούς σε όλες τις τράπεζες του πλανήτη, πίσω από τις γκρίζες και μαύρες οθόνες και τα IMLS συστήματα, θα έπρεπε να λειτουργούν ως ένα πολύ καλά σχεδιασμένο ρολόι υπέρ της ευημερίας των πολιτών και του κράτους στο οποίο ζούνε. Φτιάχτηκαν για να μην μπορεί κανένα κράτος να πτωχεύει και είναι δικαίωμα κάθε πολίτη ξεχωριστά αλλά και συλλογικά να λαμβάνει τα προνόμια που του αναλογούν. 
Αντί όμως οι κυβερνώντες των κρατών να προστατεύουν τους πολίτες τους και να λειτουργούν με αξιακά συστήματα, κατάντησαν τους λαούς να γίνονται υπόδουλοι των τραπεζών που δεν είναι τίποτα άλλο από διαχειριστές του πλούτου αυτού. Και εκεί που αυτά τα ταμεία θα έπρεπε να ήταν απλά υπό την περιφρούρηση και κάτω από πλήρη διαφάνεια προς τον πολίτη, οι τραπεζικοί κύκλοι έγιναν διαχειριστές και καθημερινώς παραβιάζουν παντοιοτρόπως κάθε κώδικα δεοντολογίας, κάθε συνθήκη που υπογράφηκε παρουσία όλων των δικαιούχων και δημιουργούν δαιδαλώδεις παράλληλους και σκιώδεις κύκλους εργασιών προς όφελός τους.
Είναι δικαίωμά μας ως Άνθρωποι- Πολίτες να αιτηθούμε και να απαιτήσουμε την εκταμίευση από αυτά τα ταμεία όπως αυτά νομίμως μας αναλογούν ως χώρα, κάνοντας τις σωστές ενέργειες και κάτω από τους κανόνες ορθής συμπεριφοράς. Σε κανέναν από τους εμπλεκομένους δεν αρέσει όμως αυτό. 
Γιατί κάτι που για αιώνες κρατούσαν υπό πλήρη έλεγχο και που ήταν καλυμμένο με ένα πέπλο σιωπής και «Ομερτά» μεταξύ των αυτοκαλουμένων «εκλεκτών», μπήκαμε εμείς και πάλι οι Έλληνες, να ξεσκεπάσουμε και να διεκδικήσουμε την αλήθεια! Να παλέψουμε το δράκο ξανά, να κόψουμε τα κεφάλια τις Λερναίας Ύδρας, να διοχετεύσουμε τα νερά του Αλφειού και Πηνειού για να καθαρίσουμε την χρόνια κοπριά στους στάβλους του Αυγεία..
Γι’ αυτό η κάθε μας κίνηση γύρω από το θέμα αυτό θα πρέπει να είναι προσεγμένη.
Θα πρέπει να είναι πλήρως Στοιχειοθετημένη και Οργανωμένη σαν να πρόκειται περί χειρουργικής επέμβασης..
Και αυτές οι ενέργειες δεν ξεκίνησαν τώρα. Πολλά χρόνια πριν γινόντουσαν ετοιμασίες. 
Πολύ πριν υπάρξει η END και πολύ πιο πριν κοινοποιηθεί προς τους Συνέλληνες για να γίνουν παρουσιάσεις στους Δήμους.
Πέραν των οικονομικών μελετών, χρειαζόταν και μια άλλη σειρά μελετών για να στοιχειοθετήσουμε και το αίτημα προς το καταπίστευμα και τους διάφορους εμπλεκομένους φορείς όπως τον παγκόσμιο ελεγκτή, φύλακες, κτλ. Που δεν είναι απλό και αυτό.
Εάν είχαμε το Κράτος υπέρ μας, τότε όλα θα ήταν πιο απλά.. 
Αλλά έχοντας και το Κράτος εναντίον, προσπαθήσαμε με τους Δήμους να δημιουργηθεί το υπόβαθρο για να δομηθεί η χρηματοδότηση για την υλοποίηση των έργων.
Και έπρεπε να το κάνουμε δυνατό, έπρεπε να χτιστεί σωστά. Για να μην μπορούν να το χαλάσουν. Και έτσι έγινε.
Οπότε όλα τα άλλα, οι κατηγορίες και τα όσα μας λοιδορούν είναι ανυπόστατα, γελοία και δεν αξίζει κανείς να χάνει ούτε ένα δευτερόλεπτο για να ασχολείται. 
Η πορεία μας είναι σταθερή.
Γνωρίζουμε πολύ καλά πως θα πρέπει να κτυπήσουμε το καθεστώς. Ξέρουμε πως να υποστηρίξουμε τα δικαιώματά μας και το αίτημά μας. 
Κάθε άλλος τρόπος, ακολουθεί τα γρανάζια του καλοστημένου καθεστώτος. Είναι αυτά τα ελεγχόμενα μονοπάτια που οι καταχραστές δημιούργησαν για να μπορούν να λειτουργούν οι ίδιοι ανέπαφοι και αθόρυβα να κατατρώνε τα παράγωγα, τις εγγυήσεις, τις ασφάλειες, τις αξίες κτλ. Καθοδηγούν τον τρόπο που τους βολεύει για να μπορούν να ελέγχουν του τι θα γίνει, πως θα γίνει και αν θα γίνει.
Αυτός ο τρόπος και ο δρόμος που εμείς διαλέξαμε, είναι ο μόνος ΝΟΜΙΜΟΣ, ΚΑΘΑΡΟΣ, ΧΩΡΙΣ ΣΚΙΕΣ τρόπος με πιθανότητες επιτυχίας πιο ασφαλείς από οτιδήποτε άλλο.
Διότι αιτείται ο ίδιος ο Λαός. Διότι μελέτησε ο ίδιος ο λαός, διότι απαιτεί ο ίδιος ο λαός. 
Και δια μέσου του Δήμου νομιμοποιείται το αίτημα για να πληρεί τις προϋποθέσεις. 
Και το χαρτοφυλάκιο του Αρτέμη Σώρρα, το επανδρώνει και δίνει την απαραίτητη εγγύηση διασφαλίζοντας έτσι ότι δεν θα χρειαστεί να ρισκάρει κανείς για να το πετύχει.
Οπότε, χωρίς βάρη και υποχρεώσεις προς το Δήμο και το Δημόσιο, το πακέτο κατατέθηκε και προχωράει.
Μαζί με την Ελλάδα, καταθέσαμε για την Κύπρο και τον απανταχού Ελληνισμό. 
Γιατί ο Ελληνισμός είναι ΕΝΑΣ. Και αυτό δεν θα αφήσουμε να το καταρρακώσει και να το σπιλώσει ξανά ΚΑΝΕΙΣ!
Οπότε, εάν μας κατηγορούν ότι εργαστήκαμε αφιλοκερδώς για να φτιάξουμε το Όραμα μιας Ενωμένης και εύρωστης Ελλάδας, που δεν θα χωράνε ταγοί πολιτικοί που θα καπηλεύονται τους κόπους των Ελλήνων, που ονειρευτήκαμε να ξαναβάλουμε όλη τη βιομηχανία της χώρας να παράγει υψηλών προδιαγραφών προϊόντα για να δυναμώσουμε τις εξαγωγές και να μειώσουμε τις εισαγωγές, που θέτουμε τον πήχη ψηλά για να περιφρουρήσουμε την Ελλάδα έναντι στα γενετικά τροποποιημένα μεταλλαγμένα τρόφιμα, που παλεύουμε για να απεγκλωβιστούμε από τα δεσμά που τόσο «όμορφα κεντήθηκαν» γύρω από την ύπαρξή μας για να δούμε την ζωή μας να μπαίνει σε μια σωστή πορεία προς την Πρόοδο, τότε ΝΑΙ ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΕΝΟΧΟΙ ΚΑΙ ΝΙΩΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙ” ΑΥΤΌ!
ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ
Δόμηση Χρηματοδότησης για υλοποίηση έργων στο Δήμο, με εγγυοδοσία από το χαρτοφυλάκιο του Αρτέμη Σώρρα.
Τα έργα θα υλοποιηθούν από το ταμείο που θα δημιουργηθεί στην περιοχή, που θα είναι υπό την αποκλειστική ευθύνη του εγγυητή (Αρτέμη Σώρρα).
Τα έργα που θα υλοποιηθούν θα μεταφερθούν ως δωρεά προς το Δήμο και τους Δημότες του, είτε ως κοινωφελή έργα (άμεσα), είτε σταδιακά, αφού αποπληρώνονται από τη λειτουργία των παραγωγικών έργων. Όλα τα έργα που θα μεταφερθούν ως δωρεά, θα είναι στο τέλος ελεύθερα βαρών.
Στην μελέτη κάθε Δήμου, υπάρχει και μια ξεχωριστή ενότητα έργου που είναι η εξαγορά των κόκκινων δανείων και οφειλών των Δημοτών προς το Δημόσιο/ Τράπεζες/ Δήμο κτλ.
Δείγματα μελετών:
Δ. Αγ. Αναργύρων:
http://issuu.com/ei_e…/…/pararthma_b-_presentation-agioi_ana
Δ. Αγ. Βασιλείου:
http://issuu.com/ei_e…/…/appendix_b-_presentation-ag-vasilei
Δ. Αμαρίου:
http://issuu.com/ei_e…/…/parartima_b-presentation-amariou-vc
Δ. Αμοργού:
http://issuu.com/ei_end_info/docs/presentation-amorgos-vch
Δ. Αποκορώνου:
http://issuu.com/ei_e…/…/pararthma_b-presentation-apokoronou
Δ. Ασπροπύργου:
http://issuu.com/ei_e…/…/pararthma_ba-presentation-aspropyrg
Δ. Γόρτυνας:
http://issuu.com/ei_e…/…/paratima_b-presentation-_gortynas-v
Δ. Επιδαύρου:
http://issuu.com/ei_en…/…/pararthma_b-presentation-epidavros-
Δ. Ιεράπετρας:
http://issuu.com/ei_e…/…/pararthma_b_-_presentation-ierapetr
Δ. Κοζάνης:
http://issuu.com/ei_e…/…/parasthma_b-_presentation-kozanh-vc
Δ. Κύθνου:
http://issuu.com/ei_end_info/docs/presentation-__ithnos
Δ. Λουτρακίου:
http://issuu.com/ei_end_info/docs/presentation-_loutraki-vch
Δήμος Λειψών:
http://issuu.com/ei_e…/…/samples-_municipalities-projects-vc
Δ. Μινώα Πεδιάδας:
http://issuu.com/ei_e…/…/parartima_b-_presentation-minoa_ped
Δ. Νεμέα:
http://issuu.com/ei_e…/…/pararthma_b-_presentation-nemea-pro
Δ. Πάτμου:
http://issuu.com/ei_end_…/…/pararthma_b-_presentatoin-patmos
Δ. Πειραιά:
http://issuu.com/ei_end_info/docs/presentation-peiraias-vch
Δ. Πρεβλεζης:
http://issuu.com/ei_end_info/docs/presentation-prevezhs-vch
Δ. Οροπεδίου Λασιθίου:
http://issuu.com/ei_e…/…/_____________________-_presentation
Δ. Ορχομενού:
http://issuu.com/ei_end_info/docs/presentation-orxomenou-vch
Δ. Ραφίνας/ Πικερμίου:
http://issuu.com/ei_end_…/…/presentation-rafhna-_pikermi-vch
Δ. Σάμου:
http://issuu.com/ei_e…/…/pararthma_b-_presentation-samos-vch
Δ. Σικυωνίων:
http://issuu.com/ei_end_info/docs/presentation-sikyonion-vch
Δ. Σουλίου:
http://issuu.com/ei_e…/…/pararthma_b-_presentation-souli-vch
Δ. Στυλίδας:
http://issuu.com/ei_end_…/…/pararthma_b-stylida-projects-vch
Δ. Τροιζηνίας:
http://issuu.com/ei_e…/…/pararthma_b-_presentation-_troizini
Δ. Φαρσάλων:
http://issuu.com/ei_e…/…/pararthma_b-presentation-farsala-pr
Δ. Φολεγάνδρου:
http://issuu.com/ei_e…/…/pararthma_b-presentation-folegandro
Και για όποιον θέλει να έχει τα δείγματα σε ένα μόνο αρχείο για τις παρουσιάσεις σε ομιλίες κτλ, το πιο κάτω είναι το συνοπτικό δείγμα.
Συνοπτικό Δείγμα:
http://issuu.com/ei_e…/…/samples-_municipalities-projects-vc
ΣΗΜΕΙΩΣΗ / ΕΠΙΛΟΓΟΣ:
Αυτός ο αγώνας είναι συλλογικός. πολύπλοκος αλλά και χρειάζεται αρκετές παράλληλες πράξεις για να πετύχει.
> Πρώτα έπρεπε να γίνουν οι μελέτες.
> Μετά έπρεπε να βρεθεί η εγγύηση και να στοιχειοθετηθεί.
> Μετά να βρεθεί ο Δήμαρχος που να θέσει το πρώτο αίτημα.
> Μετά να κατατεθεί το αίτημα στον παγκόσμιο ελεγκτικό μηχανισμό.
> Να δοθεί ο χρόνος για αντιδράσεις και ενστάσεις ή/ και σχόλια.
Αφού πέρασε το πρώτο στάδιο δηλαδή τον πρώτο σκόπελο, έπρεπε να γνωστοποιηθεί ο φάκελος προς τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους φορείς, WOrld Bank, FED, UN. OITC,
Αφού γνωστοποιήθηκε σε όλους, τότε έπρεπε να περιμένουμε το χρόνο των ενστάσεων και πάλι.
Αφού πέρασε και αυτός ο χρόνος, μπαίνουμε στην διαδικασία συζητήσεων κτλ.
Επειδή δεν έχουμε υπέρ μας το Κράτος, προσπαθούμε να «παντρέψουμε» τον ιδιώτη με το Δήμο για να αντικατοπτριστεί το αίτημα του πολίτη και να παρίσταται ως Κράτος.
Για να γίνει δυνατή η πίεση, πρέπει να έχουμε περισσότερους Δήμους. 
Τα βήματα είναι σταθερά. οι πιέσεις πολλές και σε πολλά επίπεδα.
Οπότε, ο χρόνος που για εσάς φαίνεται πολύς, δεν είναι καθόλου πολύς, γιατί ποτέ δεν επιχειρήθηκε στο παρελθόν μια τέτοια κίνηση και άρα χαλάμε το καλά εδραιωμένο καθεστώς των ολιγαρχιών και αυτό δεν αρέσει καθόλου..
Ενεργοποιήσαμε μηχανισμούς όπου μπορούμε να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας.
Δικαιώματα που καπηλεύονται ασύστολα οι τράπεζες εις βάρος μας ενώ έπρεπε να λειτουργούν με ακριβώς τον αντίθετο ρόλο. Δηλαδή να διακινούν το χρήμα για τους δικαιούχους και μόνο. ΌΧΙ να χρησιμοποιούν τις παράλληλες αξίες και τα παράγωγα των καταθέσεων των κληρονομικών κεφαλαίων του πλανήτη προς ίδιο τους όφελος.
Γιατί αυτά δημιουργήθηκαν για να μην μπορεί ο πλανήτης να μπει σε ύφεση ποτέ. Και αυτό κυνηγάμε. Είπαμε την αλήθεια, ετοιμάσαμε όσα πρέπει να έχει κανείς για να αιτηθεί νόμιμα, δεσμεύσαμε περιουσία για να είναι όλα όπως πρέπει και προχωράμε.
Τον χρόνο του πότε θα φτάσουμε, δεν μπορεί να τον ελέγξουμε παρά μόνο μπορούμε να τον πιέσουμε και να τον μαζεύουμε!
Οπότε, υπομονή και επιμονή. Τα άλλα έπονται…
……………………………………………..
Bretton_Woods_AP
( Ο Α. Παπανδρέου στο Bretton Woods την 1/7/1944 )
………………………………………………
77.606.443.200.000 $ ΔΕΣΜΕΥΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ! ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ!
ΒΙΚΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ: «Εάν μας κατηγορείτε ότι εργαστήκαμε αφιλοκερδώς να φτιάξουμε το Όραμα μιας Ενωμένης και εύρωστης Ελλάδας… τότε ΝΑΙ ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΕΝΟΧΟΙ ΚΑΙ ΝΙΩΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙ” ΑΥΤΟ»
ΔΟΜΗΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΕΡΓΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ
Αναπτυξιακή Μελέτη για το Δήμο Επιδαύρου Πελοποννήσου. Δόμηση Χρηματοδότησης για υλοποίηση έργων στο Δήμο, με εγγυοδοσία από το χαρτοφυλάκιο του Αρτέμη Σώρρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΔΟΜΗΣΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΕΡΓΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΑΡΤΕΜΗΣ ΣΩΡΡΑΣ «ΑΝΑΛΥΣΗ ΟΠΛΩΝ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ» (ΜΕΡΟΣ Γ’) Η ΔΟΜΗΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΚΑΙ Η ΑΠΟΣΤΑΣΙΑ ΛΑΜΠΡΑΚΗ. Ο ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΕΙΔΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΝΑ ΑΠΟΔΟΜΗΣΕΙ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ
ΔΗΜΑΡΧΟΙ… ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΕΡΓΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΚΑΤΑΠΙΣΤΕΥΜΑΤΟΣ ΔΗΛΑΔΗ ΤΩΝ Ε Λ Λ Η Ν Ω Ν
ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ… ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΡΩΣΙΚΩΝ ΔΗΜΩΝ ΓΙΑ ΕΡΓΑ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΑΠΙΣΤΕΥΜΑΤΑ! ΟΥΔΕΜΙΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ΠΛΕΟΝ…

Νοε 142014
 
12772_10203878846229123_6933825483492491997_n
ΠΑΠΟΥΛΙΑ, ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ… ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΕΣ ΣΑΣ ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ; ΕΜΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΡΑΜΕ;
ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΛΟΥΤΟ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΑΠΙΣΤΕΥΜΑΤΑ
ΕΝΤΟΚΑ ΔΑΝΕΙΑ ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΥΣ ΤΟΥ Π.Δ. 169/2013 ΚΑΙ Η ΑΤΟΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΡΤΕΜΗ ΣΩΡΡΑ
WORLD BANK(Bretton Woods). ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΤΑΠΙΣΤΕΥΜΑΤΑ: ΕΡΓΟ: ΟΔΟΣ ΠΑΤΡΑ-ΠΥΡΓΟΣ-ΟΛΥΜΠΙΑ(100 χιλιόμετρα). ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ 1976.
ΚΑΤΑΠΙΣΤΕΥΜΑΤΟΔΕΚΤΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ !!!


http://alfeiospotamos.gr/?p=10462

Όρκοι και Κατάρες

amulets in ancient Greece (6)Όρκοι, κατάρες, γλώσσα, θρησκεία και δικαιϊκές πρακτικές στην αρχαία Ελλάδα
Στην παρούσα μελέτη θα επιχειρήσουμε να μελετήσουμε την ιδιάζουσα σχέση που παρουσιάζουν οι όρκοι, οι κατάρες και οι δικαιϊκές πρακτικές στο κοινωνικό θρησκευτικό περίβλημα της αρχαίας ελληνικής κοινωνίας και να δείξουμε τη δυναμική της γλώσσας ιδιαίτερα του προφορικού λόγου- στο συγκεκριμένο πεδίο.
Στην πραγματικότητα, σε μια τέτοια μελέτη το ζητούμενο είναι η σχέση νόμου και μαγείας, μια και οι κατάρες, οι κατάδεσμοι, οι μαγικοί πάπυροι και οι όποιες άλλες μαγικο-θρησκευτικές πρακτικές είναι στην πραγματικότητα τα μέσα μόνον για την άσκηση της μαγείας και σε ένα βαθμό συνδέονται με δικαιϊκές πρακτικές της αρχαιότητας, τόσο στη Βαβυλώνα, όσο και στην Ελλάδα ή την αρχαία Ρώμη.
Βέβαια, τούτη η διασύνδεση ανάμεσα στο νόμο και την επικράτεια της μαγείας δεν είναι καινοφανής και δεν παρουσιάζεται μόνον στην αρχαία Ελλάδα. Οι καταβολές της είναι πανάρχαιες και οι ρίζες της αντλούνται από τη σχέση της κοινότητας ή του ατόμου με την ιδέα του tabu, του απαγορευμένου, που ούτως ή άλλως αποτελεί και το ουσιαστικό περίβλημα, μέσα στο οποίο αναπτύσσεται η ιδέα του νόμου.
Ένας επιπλέον παράγοντας που υπεισέρχεται εδώ είναι η χρήση της γλώσσας και οι ψυχοειδείς μηχανισμοί που την καθιστούν ένα δυναμικό εργαλείο, μέσω του οποίου επιτυγχάνεται η συμπαθητική μαγεία στις πρωτόγονες κοινωνίες, έτσι όπως την περιγράφει ο J. Frazer στο έργο του Ο Χρυσός Κλώνος [1].
Ι. Η Κατάρα
Από μία άποψη η κατάρα, όπως αποδίδεται στους ελληνικούς κατάδεσμους, τους ρωμαϊκούς defixiones ή τους αιγυπτιακούς μαγικούς πάπυρους, ανήκει στο χώρο της μαγείας και ως τέτοια είναι παρέμβαση στη φυσική τάξη των πραγμάτων. Στην πραγματικότητα φαίνεται πως αντιπροσωπεύει μια προσπάθεια επιβολής της ατομικής θέλησης με τη χρήση δυνάμεων που βρίσκονται πέρα από τον ανθρώπινο έλεγχο.
Για παράδειγμα, η κατάρα «Ποσειδώνα δέσε το δόρυ το ορειχάλκινο του Οινόμαου», έτσι όπως αναφέρεται στον Πίνδαρο (476 π.κ.ε.) υπονοεί την επενέργεια της θεϊκής δύναμης του Ποσειδώνα για την επίτευξη μιας προσωπικής επιθυμίας, η οποία ωστόσο δεν παύει να αντιπροσωπεύει προσπάθεια επιβολής της θέλησης του καταρώμενου ή της καταρώμενης.
Οι οπαδοί του Ορθού Λόγου ισχυρίζονται πως οι γητειές, οι κατάρες και εν γένει η χρήση της μαγείας είναι σημεία θρησκευτικής και κοινωνικής φθοράς, μέσα στα πλαίσια ενός κλειστού πολιτιστικού συστήματος. Ωστόσο, δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι η Βαβυλώνα, η Ελλάδα ή η Ρώμη γνώρισαν τη μαγεία, όταν άρχισε να φθίνει ο πολιτισμός τους. Η Χαλδαία ή η Ν. Βαβυλώνα θα μπορούσε ίσως να προσδιοριστεί ως ο γνωστότερος τόπος γέννησης της μαγείας, σύμφωνα με τις γραπτές πηγές επικλήσεων, που έφθασαν ως εμάς από το 800 π.κ.ε. Αυτές οι πηγές αντιγράφηκαν από ασσύριους ιερείς, από αρχαιότερες Βαβυλωνιακές.
Στον κώδικα του Χαμουραμπί (2.000 π.κ.ε.) προβλέπεται η δοκιμασία του νερού για εκείνον που κατηγορείται ως μάγος, αλλά και για τον κατήγορο. Αν ο κατηγορούμενος πνιγόταν, η περιουσία του μεταβιβαζόταν στον κατήγορο. Αν σωζόταν, τότε ο κατήγορος θανατωνόταν και η περιουσία του μεταβιβαζόταν στον κατηγορούμενο. Αυτό, βέβαια, στην περίπτωση που δεν ήταν σίγουροι για το αν ευσταθούσε η κατηγορία. Σε διαφορετική περίπτωση αποδεδειγμένης κατηγορίας η ποινή προέβλεπε θανάτωση, ιεροδικία[2].
Οι Ιουδαίοι με τη σειρά τους ήταν αρκετά εξοικειωμένοι με τη μαγεία, γεγονός που αντανακλάται στους αυστηρούς νόμους ενάντια στη μαγεία και τις προειδοποιήσεις των προφητών (Έξοδος, xxii, 18, Δευτ. xviii, 10, Βασ. Α΄, xxi, 6 κ.α.). Παρόλες τις προειδοποιήσεις η ιουδαϊκή μαγεία άνθισε, ιδιαίτερα κατά την εποχή της γέννησης του Ιησού, προς την παραδοσιακή γραμμή του Ταλμούδ, γεγονός που πιστοποιείται αργότερα από τον Ωριγένη.
Οι Έλληνες θεωρούσαν τη Θεσσαλία και τη Θράκη ως περιοχές που ήταν ιδιαίτερα εθισμένες στη μαγεία και τη χρήση της για προσωπικούς σκοπούς. Η θεά Εκάτη ήταν εκείνη που προΐστατο σε κάθε τελετουργική πράξη, μια θεότητα ξένη την οποία εισήγαγε ο Ησίοδος στην Κοσμογονία του. Ωστόσο, ο χθόνιος Ερμής, ο ψυχοπομπός είναι η μεγαλύτερη σε ισχύ θεότητα που απαντάται σε παρόμοιου είδους τελετουργίες, μαζί με την Αρτέμιδα μια άλλη συμβολική όψη της Σελήνης.
Φωτογραφίες Eos Aurora
Νόμος, κατάρες, φαρμακεία, κατάδεσμοι, καταπασσαλεύσεις
Σύμφωνα με την άποψη της J. E. Harrrison [3] ο νόμος και η μαγεία είναι δύο έννοιες στενά συνδεδεμένες. Τούτο βέβαια όχι μόνο από την οπτική γωνία του tabu, του απαγορευμένου[4]. Η μαγεία για τον πρωτόγονο κώδικα είναι κατάρα ή ευλογία. Η κατάρα ή αρά «συμμετέχει της ουσίας του νόμου» γιατί στην πραγματικότητα εκφέρεται για τον περιορισμό του παραβάτη.
Ο νόμος είναι μια ιδέα με χρονικό βάθος μεγαλύτερο από εκείνο της εκκλησίας ή του κράτους, της θρησκείας ή της ηθικής. Ανήκει στο λυκαυγές της πρωτοϊστορίας, στις μακρινές εκείνες εποχές κατά τις οποίες η θρησκεία δεν είχε γίνει ακόμα διακριτή και δεν είχε αποσπαστεί από τις επικράτειες της μαγείας. Σε αυτές τις εποχές, απ’ όσο γνωρίζουμε, μπορούσε κανείς, δίχως τη βοήθεια κάποιας εκδικητικής θεότητας, να καταραστεί κάποιον, να τον δέσει και να τον υποχρεώσει να κάνει το καθήκον του με μάγια και με ξόρκια.
Ο πρωτόγονος άνθρωπος που πίστευε στη δύναμη της «συμπαθητικής μαγείας» και προσπαθούσε να γονιμοποιήσει τη γη, θάβοντας σύμβολα γονιμότητας, χρησιμοποιούσε ανάλογα σύμβολα για να εξαναγκάσει τα άλλα μέλη της κοινότητας σε δράση προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση.
Οι καταπασσαλεύσεις [5] ή οι κατάδεσμοι [6], οι μαγικοί πάπυροι στην Αίγυπτο και την Ελλάδα ή οι ρωμαϊκοί defixiones, είναι τα μέσα για την άσκηση αυτού του είδους της μαγείας μέσω της κατάρας. Οι καταπασσαλεύσεις είναι ομοιώματα του θύματος κατασκευασμένα από κερί, από μόλυβι ή κάποιο άλλο υλικό. Αυτά τα ομοιώματα οι μάγισσες ή οι μάγοι τα έδεναν με δεσμά και τα τρυπούσαν με αιχμηρά αντικείμενα, όπου επιθυμούσαν να προξενήσουν κάποια βλάβη και τα έχωναν σε τάφους ή τα βύθιζαν σε πηγές. [7]
Ένα τέτοιο συγκεκριμένο ομοίωμα, που ανακαλύφθηκε σε αττικό τάφο και μελέτησε ο R. Wunsch αποδίδεται στον 3ο περίπου π.κ.ε. αιώνα, έχει 6 cm ύψος ως τα γόνατα και είναι κατασκευασμένο από μόλυβδο. Είναι αποκεφαλισμένο, η στάση του είναι γονατιστή, ενώ τα χέρια και τα πόδια είναι δεμένα πίσω με ισχυρά μολύβδινα δεσμά. Δεσμά φαίνονται και στο άνω τμήμα του κορμού, ενώ δύο σιδερένια καρφιά είναι μπηγμένα στο στήθος και την κοιλιά. [8]
Από το ίδιο υλικό, το μολύβι, κατασκευάζονταν και οι κατάδεσμοι. Οι κατάδεσμοι, που εκτείνονται σε μια χιλιετία, από το 500 π.κ.ε. έως το 500 μ.κ.ε. περίπου[9] και φαίνεται πως είχαν ευρύτατη λαϊκή απήχηση, ήταν πλάκες μεταλλικές, χαραγμένες με μαγικούς χαρακτήρες και κατάρες. Θάβονταν, επίσης, σε τάφους, έτσι ώστε να μην είναι δυνατή η ανακάλυψη ή η καταστροφή τους και συνεπώς να εκτείνεται απεριόριστα η διαιώνιση της γοητείας και του προτιθέμενου κακού.
Ο αρχαιότερος πιθανώς κατάδεσμος ανακαλύφθηκε στη Σικελία και χρονολογήθηκε στα τέλη του 6ου π.κ.ε. αιώνα. Αρκετοί, επίσης, έχουν αποκαλυφθεί σε ανασκαφές της Αττικής, που χρονολογήθηκαν στα μέσα του 5ου π.κ.ε. αιώνα, ενώ η παρουσία τους γίνεται ιδιαίτερα αισθητή στον 4ο και τον 3ο π.κ.ε. αιώνα.
Ανάλογα με το ζητούμενο αποτέλεσμα οι κατάδεσμοι στοχεύουν στην ερωτική έλξη ή αντίστροφα στην ερωτική απομόνωση του αντίπαλου, στην αποτυχία του σε θέματα προσωπικής ευημερίας και εργασίας, στη φίμωση της γλώσσας του, στην αποτυχία αντιδίκων στο δικαστήριο, στην παράλυση του νου και της γλώσσας κατά τη διάρκεια της δίκης. Οι πρωιμότεροι είναι στραμμένοι προς την κατεύθυνση των δικαιϊκών πρακτικών, ενώ οι μεταγενέστεροι εντοπίζονται σε ερωτικά και αθλητικά θέματα. Σε αρκετές περιπτώσεις γινόταν ευρεία χρήση των κατάδεσμων για νίκη σε αρματοδρομίες [10].
Βέβαια, η επιγραφή από μόνη της δεν είχε την ιδιαίτερη μαγική δύναμη, που συμπληρωνόταν με τις «γοητείες», επικλήσεις που ψάλλονταν στους τάφους προς τους νεκρούς ή τους χθόνιους δαίμονες. Σε αυτή την ιδιαίτερη μεταγλώσσα έχουν μεγάλη δύναμη τα ονόματα θεοτήτων όπως η Εκάτη, σύμβολο της σκοτεινής σελήνης, ο Ερμής, η Περσεφόνη, η Δήμητρα, η Κόρη, η επίσης σεληνιακή Άρτεμις και άλλες υποχθόνιες θεότητες ή δαιμονικά όντα, όπως οι Ερινύες ή οι νεκυο-δαίμονες του Κάτω Κόσμου.
Κλασικό θέμα για την αρχαία μαγεία είναι φυσικά το δεύτερο ειδύλλιο του Θεόκριτου[11], όπου η Σιμαίθα η μάγισσα, προκειμένου να φέρει πίσω τον Μύνδιο Δέλφη που την εγκατέλειψε, ετοιμάζει τα μαγικά της φίλτρα δίπλα στη θάλασσα. Επικαλείται το Μαγικό Πτηνό[12] ως ενδιάμεσο αγγελιαφόρο και την Αρτέμιδα, αυτή που δύναται να σείσει τις κολώνες του Aδη, τονίζοντας έτσι την υποχθόνια δύναμή της [13].
Σε αυτή τη μυστηριώδη μεταγλώσσα συχνή είναι η χρήση του ρήματος εξορκίζω. Για να υπακούσει ο δαίμονας απαιτείται ο όρκος της δέσμευσής του. Ένας όρκος βέβαια που επιβάλλεται από το γητευτή, αλλά δείχνει καθαρά τη νομοτελειακή δύναμη του όρκου και τη σχέση του με τον απαράβατο νόμο, γραπτό ή άγραφο. Η ανυπακοή στον όρκο από το άτομο είναι παράβαση του νόμου και ως τέτοια προκαλεί κλυδωνισμούς στη σταθερότητα της κοινότητας.
Άλλοι συνηθισμένοι ρηματικοί τύποι είναι εκείνοι του καταδίδημι, καταδώ, δέω, καταγράφω, ανατίθημι, κ.λπ. που συμπληρώνουν τη μαγική γλώσσα των κατάδεσμων. Στην ίδια γλώσσα το μαγικό πτηνό Ίυγξ είναι ισότιμο της έννοιας της Σειρήνας και ως τέτοιο έχει άμεση σχέση με τον κόσμο των δαιμόνων[14].
Βέβαια, η τέλεση τέτοιων τελετουργιών, όπως αυτή της Σιμαίθας, είναι αρκετά συχνή και πριν την εποχή του Θεόκριτου. Τούτο φαίνεται από τη θέση που παίρνει ο Πλάτωνας στους Νόμους του[15], όπου θεωρεί αναγκαίο να έχει η ιδανική πολιτεία διάταγμα ενάντια σε όποιον προσπαθεί να σκοτώσει ή να τραυματίσει κάποιον ασκώντας μαγεία, όπως και ενάντια σε εκείνους που προκαλούν φυσική βλάβη.
Πίστευε ο Πλάτωνας στη μαγεία και τις ευρύτατα διαδεδομένες δεισιδαιμονίες; Μάλλον όχι. Ωστόσο, θεωρούσε πως η πρόθεση, ένα σημαντικό στοιχείο παρόν στη σύγχρονη δικαιϊκή πρακτική, είναι αρκετά σημαντική, όπως και η φυσική τέλεση του εγκλήματος.
Τούτο φαίνεται καθαρά όταν λέει: «Υπάρχουν δύο ειδών δηλητηριάσεις (φαρμακείες), η φύση των οποίων δεν επιτρέπει κάποιο σαφή διαχωρισμό μεταξύ τους. Υπάρχει το είδος που ήδη αναφέραμε και είναι η βλάβη που προκαλεί ένα σώμα σε κάποιο άλλο με φυσικό τρόπο. Το άλλο, όμως, προκαλεί βλάβες με τη μαγεία, τα ξόρκια και τα μαγικά δεσίματα, όπως τα αποκαλούν, (καταδέσεσι). Εδώ οι επιτιθέμενοι παρακινούνται, (συνεπώς έχουν την εσωτερική πρόθεση), να προκαλέσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη βλάβη σε άλλους και πείθουν αυτούς που υποφέρουν ότι θα βλαφθούν περισσότερο από οτιδήποτε άλλο από τούτη τη δύναμη της μαγείας…».
Η σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει ο φιλόσοφος το θέμα και η θανατική ποινή που προτείνει, είναι ίσως το μοναδικό δείγμα πρόθεσης νομοθέτησης, καθώς ούτε ο δρακόντειος, μήτε ο σολώνειος κώδικας περιείχαν νόμους σχετιζόμενους με τους ψυχοειδείς μηχανισμούς της πρόθεσης τέλεσης εγκλήματος μέσω της μαγείας.
Ωστόσο, παρόλο που ο νομοθέτης δεν είχε προβλέψει μια τέτοια δικαιϊκή πρακτική, από τον Κλαύδιο Αιλιανό[16] μαθαίνουμε ότι το εθιμικό δίκαιο τιμωρούσε αυστηρά τα εγκλήματα μαγείας και φαρμακείας, όπως στην περίπτωση μιας φαρμακίδας που συνελήφθη στην Αθήνα και καταδικάστηκε σε θάνατο από τον Aρειο Πάγο. Μάλιστα, επειδή ήταν έγγυος, η ποινή εκτελέστηκε μετά τη γέννηση του παιδιού της.
Σύμφωνα με μια άλλη αφήγηση του Δημοσθένη[17], μια γυναίκα από τη Λήμνο με το όνομα Θεωρίδα καταδικάστηκε σε θάνατο με όλη την οικογένειά της εξαιτίας φαρμακείας και της γνώσης της για τις μαγικές επωδούς. Η καταδίκη της είναι σαφώς δηλωτική του φόβου που προκαλούσε η γνώση και ο χειρισμός μαγικών δυνάμεων, αλλά και μια σύγχυση ανάμεσα στα όρια των θρησκευτικών και των θεραπευτικών πρακτικών, καθώς η Θεωρίδα αναφέρεται ως ιέρεια και μάντιδα κάποιας μυστηριακής θεότητας, την οποία χρησιμοποιούσε ως εμπνευστική δύναμη, προκειμένου να θεραπεύει με μαγικό-θρησκευτικό τρόπο.
Πραγματική νομοθεσία απαντάται στους Ρωμαίους με τον νόμο του Σύλλα lex Cornelia de sicariis et veneficis [18], (81 Π.Κ.Ε.), ο οποίος θεωρείται ως θεμελιώδης νομική δράση αναλαμβανόμενη ενάντια στη μαγεία. Βέβαια ο νόμος δεν καταδικάζει τη μαγεία per se, αλλά στοχεύει σε περιπτώσεις αιφνίδιων και εν πολλοίς ανεξήγητων θανάτων πολιτών, οι οποίοι εμπίπτουν στην περιοχή της μαγείας[19].
Ωστόσο, αυτό που λείπει από το ρωμαϊκό νόμο είναι ο προσδιορισμός του γόητα, του αγύρτη, ή του μάγου, που ασκεί τη μαγεία και συνεπώς η διάκριση ανάμεσα στην πρακτική θεραπεία και τη φαρμακεία. Αυτά τα στοιχεία μπορούμε βέβαια να τα αντλήσουμε από τον Πλίνιο τον Πρεσβύτερο, ο οποίος διακρίνει ανάμεσα στην medicina και την magia, την ψευδοθεραπευτική[20], παρέχοντάς μας τα αναγκαία στοιχεία για να κατανοήσουμε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπιζαν οι Ρωμαίοι, στο δικό τους πολιτισμικό περίβλημα, την ιδέα της μαγείας, της γοητείας και της φαρμακείας.
Νόμος, Όρκος, Κατάρα
Η κατάρα που δένει, ο κατάδεσμος, είναι η βάση για την κατανόηση και ενός άλλου στοιχείου που έχει ιδιάζουσα σημασία στην αρχαιότητα, του όρκου. Ο τύπος στην κατάρα ήταν πολλές φορές καταδώ, δηλαδή δένω στέρεα[21]. Άλλοτε, όμως ήταν και παραδίδωμι, δηλαδή παραδίνω. Το καταραμένο ή καταδεμένο πρόσωπο ήταν κατά μία έννοια δώρο η θυσία προς τις επικράτειες του ιερού, προς τους θεούς της κατάρας. Για παράδειγμα ο άνθρωπος ο στιγματισμένος με αίμα είναι αφιερωμένος (καθιερωμένος) στις Ερινύες.
Οι προσφορές με κατάρες ή οι άλλες τελετουργίες μαγείας, πέρα από την εκπλήρωση του ατομικού φθοροποιού πάθους έχουν ως στόχο τους και τον εξευμενισμό των θεών και των δαιμόνων, για αυτό σε πλλές περιπτώσεις αποκαλούνται και θυσίες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο φαρμακός, ο αποδιοπομπαίος τράγος που φορτώνεται τα κρίματα της κοινότητας, αποκαλείται θυσία από μεταγενέστερους ερευνητές, όπως ο Mircea Eliade, ή ο Joseph Campbell.
Η κατάρα (αρά) εξελίχθηκε από θρησκευτικής άποψης σε όρκο[22] και προσευχή (ευχή). Από κοινωνικής άποψης μετουσιώθηκε σε θεσμό και εντέλει σε νόμο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι πρώιμοι νομικοί τύποι απαιτούν την έγκριση της κατάρας. Ο νόμος δεν αναφέρει τι πρέπει να κάνει ο πολίτης και τι όχι. Θεωρεί, ωστόσο, καταραμένο εκείνον που πράττει κάτι και δεν πράττει κάτι άλλο.
Χαρακτηριστικές στην προκειμένη περίπτωση είναι οι κατάρες της Τέω[23], που τελειώνουν με την επωδό: «Είθε να χαθεί αυτός και οι απόγονοί του». Είναι ενδιαφέρον να σημειώσουμε εδώ πως οι αραί της Τέω παράγουν ένα νομικό ή θεσμικό κώδικα, ο οποίος έχει ως στόχο του την προστάσία της κοινότητας . Για παράδειγμα, θα αναφέρουμε κάποιους στίχους από τις κατάρες που στοιχειοθετούν τα παραπάνω:
«Όποιος κατασκευάζει φίλτρα ολέθρια κατά των Τηίων, είτε για έναν μόνο είτε ενάντια σε όλους τους πολίτες, Είθε να χαθεί αυτός και οι απόγονοί του».
«Όποιος εμποδίζει τη μεταφορά σταριού στη χώρα των Τηίων, είτε με τέχνασμα φυσικό είτε με μαγεία, από ξηρά ή από θάλασσα και όποιος διώξει αυτό που φέραμε εδώ, είθε να χαθεί αυτός και οι απόγονοί του».
Η επιγραφή είναι μακροσκελής και δεν μπορούμε στα όρια της παρούσας μελέτης να επεκταθούμε περισσότερο, αλλά ωστόσο δείχνει προς δύο κατευθύνσεις. Η κατάρα στην προκειμένη περίπτωση είναι ένας εθιμικός κώδικας και επίσης προβλέπει την απώλεια όσων επιβουλεύονται την ευημερία της κοινότητας σε ατομικό ή συλλογικό επίπεδο, με φυσικό ή μαγικό τρόπο.
Εδώ, έχει ενδιαφέρον να παρουσιάσουμε ένα μέρος της σκέψης του C. R. Phillips, ο οποίος εντοπίζει την έρευνά του στη στάση του νομοθέτη απέναντι στο θέμα της μαγείας[24]. Θεωρεί πως οι αρχαίοι Έλληνες δεν κατόρθωσαν να φτάσουν σε μια γενικά αποδεκτή άποψη για τη μαγεία και προτείνει αντ’ αυτής τον όρο «ανίερη θρησκευτική δραστηριότητα». Ο ελληνικός νόμος σύμφωνα με τον παραπάνω συγγραφέα έχει ένα νομοθετικό κενό σε ό,τι αφορά στη μαγεία -σύμφωνα βέβαια με τη σύγχρονη και χριστιανικοποιημένη άποψή μας για το θέμα. Αντίθετα περιλαμβάνει αρκετές περιπτώσεις στις οποίες εμπλέκεται η ιδέα της ασέβειας.
Βέβαια, κατανοεί και επισημαίνει το γεγονός ότι η ασέβεια ως όρος χρησιμοποιείτο σε αρκετές περιπτώσεις σε πολιτικές δίκες, προκειμένου να εμπλακεί το θρησκευτικό συναίσθημα σε κοσμικά θέματα. Τούτη η διαδικασία εμπλοκής του ιερού σε κοσμικά θέματα είναι πανταχού παρούσα σε πολλούς τομείς της αρχαίας φιλολογίας και του καθημερινού βίου των Ελλήνων. Ωστόσο, έγιναν στόχος του νόμου μόνο σε περιπτώσεις που απειλούσαν την κοινωνική τάξη, έτσι βέβαια όπως την αντιλαμβανόταν η ελίτ της αριστοκρατίας.
Στο βαθμό, μάλιστα, που το επιτρέπουν οι υπάρχουσες μαρτυρίες, φαίνεται πως δεν υπήρχε σαφής νομικός περιορισμός σε τέτοια θέματα, καθώς δεν υπήρχε σαφής καθορισμός του τι είναι μαγεία[25]. Όπως είδαμε πιο πάνω ακόμη και ο Πλάτωνας απέφυγε να πάρει σαφή θέση στο όλο θέμα. Αλλάζει λοιπόν η οπτική γωνία εξέτασης των πραγμάτων. Για παράδειγμα θα αναφέρουμε το δίλημμα του αμερικανικού νομοθετικού σώματος στο θέμα της άμβλωσης.
Τα νομικά συστήματα έχουν αρκετά προβλήματα με διάφορες κατηγορίες υποτιθέμενης εγκληματικής συμπεριφοράς, από τη στιγμή που δεν υπάρχουν σαφή επιστημονικά και θρησκευτικά κριτήρια[26]. Μάλιστα, χρησιμοποιεί αρκετά παραδείγματα αλλαγών ή βελτιώσεων σε διάφορα νομικά συστήματα, σύγχρονα ή αρχαία, προκειμένου να δείξει, με αφορμή την αδυναμία του αρχαίου ελληνικού νομικού συστήματος, το πόσο απαραίτητο είναι να υπάρχουν ξεκάθαρα επιστημονικά και θρησκευτικά κριτήρια στο νομοθετικό έργο.
Η Πολιτική Κατάρα, το τελετουργικό υπόστρωμα του Αθηναϊκού Οστρακισμού
Ο οστρακισμός εισήχθη ως διακριτός πολιτικός θεσμός στα τέλη του 6ου π.κ.ε. αιώνα. Κάθε χρόνο κατά την 6η πρυτανεία διεξαγόταν ψήφισμα για το αν θα γινόταν οστρακισμός. Η διαδικασία λάμβανε χώρα κατά την 8η πρυτανεία με τη χρήση οστράκων. Μια γραμμή έρευνας για το τελετουργικό υπόστρωμα του οστρακισμού προτάθηκε από τον Louis Gernet και έγινε δημοφιλής από τον Jean Pierre Vernant, ο οποίος υποστήριξε ότι ο οστρακισμός έπαιξε ένα σημαντικό ρόλο στην πολιτική ζωή των Αθηναίων και ότι έμοιαζε ή υπήρξε συνέχεια του φαρμακού[27], μιας καθαρτικής τελετουργίας που χρησιμοποιούσε τον φαρμακό ή αποδιοπομπαίο τράγο[28] και την εξορία του ως θεραπεία των «δεινών» της πόλης[29].
Ωστόσο, πέρα από το γεγονός ότι ο φαρμακός και ο οστρακισμός μοιάζουν εξωτερικά στο γεγονός της αποπομπής ενός ατόμου από την κοινότητα, υπάρχουν και άλλα στοιχεία ομοιότητας, τα οποία παράλληλα αιτιολογούν και το τελετουργικό υπόβαθρο του οστρακισμού. Ο αποδιοπομπαίος τράγος, ο φαρμακός των Θαργηλίων είναι το μέσο για τη θεραπεία της κοινότητας. Κατά τον ίδιο τρόπο ο οστρακιζόμενος αποπέμπεται για να διατηρηθεί η πολιτική σταθερότητα και η ευημερία της κοινότητας.
Αυτό βέβαια που χρειάζεται να ερευνηθεί, είναι το μέσο του οστρακισμού, τα ίδια τα όστρακα, «οι πολιτικοί ή κοινωνικοί κατάδεσμοι», η πολιτική και κοινωνική κατάρα. Ένα σημαντικό κομμάτι της λειτουργίας του κατάδεσμου, όπως είδαμε ήδη, αφορούσε στο «δέσιμο» ή την «απόλυση» κάποιου συγκεκριμένου ατόμου, για λόγους προσωπικού, δικαστικού ή πολιτικού ανταγωνισμού. Το όστρακο εδώ είναι ο «κατάδεσμος», μέσω του οποίου επιτυγχάνεται η φυσική εξόντωση και δη με τρόπο που εξασφαλίζει την ανάλογη ανωνυμία του δράστη.
Πολύ περισσότερο, μάλιστα, όταν οι ενδείξεις στοιχειοθετούν την υπόθεση πως ο οστρακισμός σε αρκετές περιπτώσεις λειτούργησε μάλλον ως μέσο απομάκρυνσης ανταγωνιστών αριστοκρατών αριστοκρατών, παρά ως μέσο απομάκρυνσης μελλοντικών τυράννων από την εξουσία [30].
Αν και η τελετουργική διαδικασία του οστρακισμού είναι ιδιαίτερα εμφανής, ωστόσο η τεκμηριωμένη συγγένεια οστρακισμού και τελετουργίας απαιτεί περισσότερα στοιχεία. Η πράξη της αναγραφής του ονόματος ενός προσώπου σε ένα όστρακο και η τοποθέτηση του όστρακου σε ένα προσδιορισμένο σημείο, δείχνει προς την κατεύθυνση μιας τοτεμικής διαδικασίας, μέσω της οποίας το άτομο σημειώνεται τελετουργικά και υπόκειται στη θέληση της κοινότητας.
ΙΙ. Ο Όρκος
Προκειμένου να γίνει κατανοητή η σχέση μεταξύ όρκου και δικαιϊκών πρακτικών, απαιτείται να αντιληφθούμε πως οι αρχαίες κοινωνίες στο σύνολό τους ήταν κοινωνίες θρησκευτικές. Τούτο είχε ως συνέπεια την επισκίαση των κοινωνικών πρακτικών από την πεποίθηση της πανταχού παρουσίας μιας θεϊκής δύναμης. Ο όρκος ως όψη της κοινωνικής δικαιοσύνης ταυτίζεται εν μέρει ή πλήρως με αυτό που είναι δίκαιον [31] και συνεπώς διεκδικεί το μερίδιό του στη δικαιϊκή πρακτική.
Πολύ περισσότερο όταν ο όρκος αναγνωρίζεται ως εξορκισμός, μια διαδικασία που θέτει εκτός πλαισίου[32] εκτός του κοινωνικού πλαισίου και εκτός προστασίας των θεών το άτομο και τη δεδομένη κατάσταση που προκαλεί το κακό[33]. Εκτός από θρησκευτική πρακτική, ο Όρκος στο Έργα και Ημέραι του Ησίοδου παρουσιάζεται ως προσωποποιημένη οντότητα και είναι γιος της Έριδας [34] αποδίδοντας τη θρησκευτική ρίζα της χρήσης του στη δικαστική επίλυση των διαφορών που προέκυπταν ως αποτέλεσμα της κοινωνικής έριδας [35].
Είναι ένας δαίμων και το έργο του σχετίζεται με την τιμωρία της ψευδορκίας και της επιορκίας, σε συνεργασία με τις Ερινύες.
Η θρησκευτική ρίζα κάνει τον όρκο με διάφορους τρόπους αναπόσπαστο τμήμα κάθε είδους δικαιϊκής πρακτικής. Στους Λόγους του Δημοσθένη[36] έχουμε ένα παράδειγμα του όρκου στην πρακτική της αναβολής της δίκης. Στον Πλάτωνα [37] στον Ισαίο[38] τον Δημοσθένη, ακόμα και στον Αριστοφάνη[39] υπάρχουν αναφορές σε μια άλλη πρακτική την αντωμοσία, ή ένορκη κατάθεση μάρτυρος ενάντια στην ένορκη μαρτυρία κάποιου άλλου.
Όσον αφορά τώρα στη φύση του όρκου per se μπορούμε να διακρίνουμε τρεις διαφορετικές κατηγορίες του: τον υποσχετικό, τον αποφαντικό ή βεβαιωτικό και τον δηλωτικό[40]. Ο υποσχετικός δεσμεύει το άτομο σε έναν τρόπο ζωής ή στην τέλεση μιας μελλοντικής πράξης. Ο αποφαντικός ή βεβαιωτικός σχετίζεται περισσότερο με παρούσες ή παρελθούσες πράξεις, ενώ ο δηλωτικός αντιπροσωπεύει μια ιεροπρεπή δήλωση ή ισχυρισμό. Στη δικαιϊκή πρακτική ο δηλωτικός χρησιμοποιείτο, προκειμένου να συμφωνήσουν οι αντίδικοι να μην αλλάξουν θέμα της υπόθεσης και να δεσμεύονταν για αυτό ενώπιον του δικαστηρίου.
Σε σχέση με το νόμο ο όρκος μπορεί να είναι αναγκαστικός, εκούσιος, επίσημος και δικαστικός[41]. O αναγκαστικός απαιτείτο σύμφωνα με το νόμο στην ανάληψη δημοσίων θέσεων και σε δικαστικές διαδικασίες. Ο εκούσιος ήταν ο όρκος των μαρτύρων και επιτρεπόταν όταν ο μάρτυρας επιθυμούσε να δώσει ορισμένη βαρύτητα στη μαρτυρία του, ή δεχόταν πρόκληση από την αντίθετη πλευρά να ορκιστεί για το αληθές των λόγων του.
Ο δικαστικός όρκος χρησιμοποιείτο σε ορισμένες δικαστικές διαδικασίες ή σε θέματα που αφορούσαν στις δικαστικές διαδικασίες και μπορούσε να είναι αναγκαστικός ή εκούσιος. Ο επίσημος όρκος με τη σειρά του δινόταν επ’ ευκαιρία της ανάληψης κάποιας δημόσιας θέσης και ήταν ως προς τη φύση του υποσχετικός για την ορθή χρήση της δύναμης.
Ο κώδικας της Γόρτυνας και η χρήση του όρκου στη δικαστική πρακτική
Μία από τις σημαντικότερες πηγές της γνώσης μας για τις δικαιϊκές πρακτικές είναι η Δωδεκάδελτος ή Κώδικας της Γόρτυνας, που χρονολογείται στο πρώτο μισό του 5ου Π.Κ.Ε. αι., αλλά φαίνεται πως ενσωματώνει πολλούς αρχαιότερους νόμους σε «βουστροφηδόν» γραφή. Τούτο ώθησε αρκετούς ερευνητές να υποθέσουν πως πρόκειται για συστηματική αναθεώρηση αρχαιότερων νόμων από το νομοθετικό σώμα της Γόρτυνας.
Οι δώδεκα δέλτοι ασχολούνται με διαφορετικά θέματα, δίνοντάς μας παράλληλα την ευκαιρία να παρατηρήσουμε τον τρόπο με τον οποίο εξελισσόταν η διαδικασία στα δικαστήρια της αρχαίας Ελλάδας. Η δικαιϊκή πρακτική στο νόμο της Γόρτυνας ήταν προφορική και οι μόνες αποδείξεις που γίνονταν δεκτές ήταν οι μαρτυρίες και οι όρκοι. Υφίσταται βέβαια μια διαφωνία ανάμεσα στους ερευνητές ως προς το αν ο δικαστής απλώς παρείχε την κρίση του ή αποφάσιζε βάσει όρκου.
Σύμφωνα με τον J. W. Headlam[42] η διάκριση ανάμεσα στο δικάζειν (δικάδδεν [43]) και το ομνύοντα κρίνειν (ομνύντα κρίνεν), έτσι όπως παρουσιάζονται στο συγκεκριμένο κώδικα είναι ίδια με τη διάκριση ανάμεσα στην ανάκρισιν και την κρίσιν των αθηναϊκών δικαστηρίων. Ο δικαστής εξέδιδε την απόφασή του, όταν η κρίση καθοριζόταν από τη μαρτυρία ή τον όρκο των εναγομένων. Στις περιπτώσεις που υπήρχε κρίσις, δηλαδή δεν υπήρχε μαρτυρία και ο νόμος δεν αποδεχόταν τον όρκο ως απόδειξη, ο δικαστής αποφάσιζε κατά την κρίση του, έχοντας ακούσει τους αντίδικους και λαμβάνοντας όρκο ως απόδειξη της αμεροληψίας του.
Επίσης, από τον κώδικα της Γόρτυνας έρχονται οι πλέον πρώιμες μαρτυρίες για αναγκαστικούς όρκους διάδικων, όπως αυτός της συζύγου που οφείλει να ορκιστεί ότι μετά το διαζύγιό της έχει κρατήσει ακριβώς το μερίδιο της περιουσίας που της αναλογεί και ότι έχει επιστρέψει το υπόλοιπο στον πρώην σύζυγό της[44].
Σε άλλη περίπτωση αν κάποιος σκλάβος που πουλήθηκε δραπετεύσει, ο πρώην ιδιοκτήτης του οφείλει να αναλάβει όρκο για να αποδείξει ότι δε σχετίζεται με τη φυγή του σκλάβου. Σε περίπτωση άρνησης οφείλει να πληρώσει την τιμή του σκλάβου[45]. Παρόλο που γενικά ο όρκος των αντιδίκων δεν είναι υποχρεωτικός, σε τέτοιες περιπτώσεις φαίνεται πως ο Νόμος της Γόρτυνας ακολουθεί τον πανάρχαιο κανόνα του όρκου, που βρίσκεται και σε άλλα νομικά συστήματα και επιβάλλει τον όρκο, όταν δεν υπάρχει άλλος τρόπος απόδειξης για την έκδοση απόφασης.
Στην Αθήνα της κλασικής Ελλάδας οι διάδικοι ήταν υποχρεωμένοι να αναλάβουν τον όρκο, προκειμένου να υπερασπίσουν τις θέσεις τους στην προκαταρκτική ακρόαση (ανάκρισις), όρκους που πιθανώς να μην είχαν ιδιαίτερη σημασία στην ετυμηγορία αλλά αναλαμβάνονταν ελλείψει μαρτύρων. Το γεγονός ότι ο όρκος των διάδικων επιβιώνει ακόμη και στον σολώνειο κώδικα, αποκαλύπτει εν μέρει τη δύναμη που αντλεί ο όρκος από το εθιμικό δίκαιο παλαιότερων χρόνων, παρόλο που στην κλασική περίοδο δεν ήταν αποφασιστικός ως προς την έκδοση της ετυμηγορίας.
Μια άλλη διαδικασία, η πρόκληση σε όρκο, αναφέρεται συχνά στην ελληνική γραμματεία και περιγράφεται ως διαδικασία σύμφωνα με την οποία ο ένας διάδικος είτε προσφέρεται να αναλάβει όρκο ή προκαλεί τον αντίδικο να ορκιστεί, όπως για παράδειγμα στον Δημοσθένη[46]. Εάν ο όρκος αναλαμβανόταν, η υπόθεση θεωρητικά έληγε. Ως προς τούτη την υπόθεση υπάρχουν αρκετές διαφωνίες, αλλά φαίνεται πως ήταν μέθοδος -μάλλον ανεπίσημη- για να τελειώνει η υπόθεση πριν παρουσιαστεί στο δικαστήριο[47].
Σημαντικό για την αρχαιοελληνική κοινωνία και τις δικαιϊκές πρακτικές ήταν και το ζήτημα της ψευδορκίας ή επιορκίας. Από θρησκευτικής άποψης η επιορκία συνδέεται άμεσα με την κατάρα του όρκου, την οποία θα εξετάσουμε με συγκεκριμένα παραδείγματα. Σύμφωνα με τον Όμηρο[48], ο επίορκος είναι αμαρτωλός μπρος στα μάτια των θεών.
Από αυτό και πολλά άλλα παραδείγματα από τον Όμηρο, τον Ησίοδο και τον Ηρόδοτο ακόμα, φαίνεται πως υπήρχε πίστη στη μαγική δύναμη της κατάρας του όρκου, μια μαγική δύναμη που μπορούσε να σπάσει μόνον η τήρηση του όρκου. Σε ό,τι αφορά στη νομική της ουσία, η επιορκία φαίνεται πως δεν είχε ιδιαίτερες συνέπειες για τον επίορκο. Αρκούσε πιθανώς το γεγονός ότι είχε να αντιμετωπίσει τους θεούς και η πολιτεία δεν επέβαλλε κάποια ιδιαίτερη τιμωρία[49].
Ο Όρκος και το ζήτημα της Κατάρας
Ο όρκος στην αντίληψη της αρχαίας ελληνικής κοινωνίας είναι η μεγαλύτερη κατάρα και τούτο φαίνεται από δύο συγκεκριμένα παραδείγματα. Ο Πλούταρχος στους Βίους Παράλληλους[50] αναφέρει την περίπτωση του Κάλλιππου από τις Συρακούσες. Ο Κάλλιππος συνομωτούσε ενάντια στον φίλο του Δίωνα. Όταν έγινε αντιληπτός από τη γυναίκα του Δίωνα, προκειμένου να καθησυχάσει τις υποψίες τους, δέχθηκε να δώσει τον μεγάλο όρκο.
Ο μεγάλος όρκος γινόταν στο τέμενος των Θεσμοφόρων. Εκείνος που δίνει τον όρκο φορά τον πορφυρό μανδύα της θεάς, εδώ της Κόρης, και αφού τελέσει συγκεκριμένες τελετουργίες, αποποιείται ενόρκως (απομήμνυσι) τις κατηγορίες, κρατώντας αναμμένο πυρσό στα χέρια του. Ανάλογος όρκος, βέβαια, συνδέεται και με τις σύγχρονες δικαιϊκές πρακτικές.
Η καταπάτησή του επισύρει την κατηγορία της ψευδορκίας. Στην περίπτωση του Κάλλιππου έχουμε καταπάτηση του μεγάλου όρκου και συνεπώς ιεροδικία, αφού τελικά θυσίασε το θύμα του στη γιορτή των Κορείων, τη γιορτή της θεάς στην οποία ορκίστηκε.
Η κατάρα είναι η καθιέρωση ή αφοσίωση άλλων. Ο όρκος, όπως και η απτή μορφή του, η δοκιμασία, είναι η αφιέρωση του ίδιου του καταρώμενου [51]. Συνεπώς η άσκηση του όρκου είναι μια πράξη βαρύνουσας σημασίας στην ελληνική αρχαιότητα, είτε εφαρμόζεται ως μέσο πρόκλησης των αντιδίκων, είτε ως τρόπος άρνησης μιας κατηγορίας, ή ως σημειολογία της μυστικότητας των δρώμενων στα μυστήρια.
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στην τελευταία περίπτωση έχουμε μαρτυρίες δικαστικών περιπτώσεων για κατηγορίες παράβασης του όρκου περί μυστικότητας. Η μία είναι η γνωστή περίπτωση του Αισχύλου, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι εισήγαγε δρώμενα των Ελευσίνιων Μυστηρίων στη θεατρική σκηνή. Βέβαια, αν και είχε γεννηθεί στην Ελευσίνα, ο Αισχύλος ήταν γνωστός για το γεγονός ότι δεν ήταν μυημένος. Έτσι, κατόρθωσε να αποδείξει την αθωότητά του και να απαλλαγεί, καθώς δεν μπορούσε σκόπιμα, ως μη μυημένος, να είχε μιμηθεί τα ιερά δρώμενα [52].
Μια άλλη διάσημη περίπτωση είναι εκείνη του Ανδοκίδη, πάλι με επίκεντρο τα Ελευσίνια Μυστήρια. Ο λόγος του Περί των Μυστηρίων γράφτηκε το 400 π.κ.ε. ως απολογία ενάντια στην κύρια κατηγορία ότι είχε παραβεί το νόμο, παρακολουθώντας τα Ελευσίνια, ενώ πρότερα είχε κατηγορηθεί για ασέβεια. Η υπερασπιστική γραμμή που ακολουθεί για τον εαυτό του στηρίζεται στο γεγονός ότι ο νόμος με τον οποίο τον κατηγορούν δεν είναι έγκυρος, το 400 π.κ.ε.οπότε δεν μπορεί να ισχύει για κάτι που έγινε το 415 Π.Κ.Ε., οπότε είχε παρακολουθήσει τα Μυστήρια [53].
Επίλογος
Η κατάρα και ο όρκος, έννοιες αλληλεξαρτώμενες κατά την άποψή μας και σημαντικές για το σχηματισμό των κοινωνικών δομών της αρχαιοελληνικής κοινωνίας, έπαιξαν εξίσου σημαντικό ρόλο -κυρίως κατά την αρχαϊκή περίοδο- στη θεμελίωση των δικαιϊκών πρακτικών. Ο όρκος αμέσως και η η κατάρα εμμέσως, βάσει της σχέσης της με τον όρκο.
Ο θρησκευτικός χαρακτήρας του όρκου και συνεπώς της κατάρας εκκοσμικεύεται κατά την κλασική περίοδο και χάνει ένα μέρος της δύναμής του σε μια κοινωνία που ρίχνει το βάρος της περισσότερο στην καθιέρωση κοινωνικών και πολιτικών θεσμών, παρά το γεγονός ότι ακολουθεί απαρέκκλιτα το θρησκευτικό τελετουργικό της, ακόμα και στην ύστερη κλασική περίοδο.
Είναι φυσιολογικό, λοιπόν, να παρατηρεί κανείς μια σταδιακή μετατόπιση εννοιών στη μαγική γλώσσα των αρχαίων Ελλήνων, αυτή που ευρύτατα χρησιμοποιήθηκε στην έκφραση του όρκου και της κατάρας και την αντικατάστασή τους με κοσμικές και ενίοτε πολιτικές ή κοινωνικές αποχρώσεις.
Η θρησκεία έπαιζε και παίζει ένα σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των κοινωνικών δομών. Ωστόσο, σε ό,τι αφορά στις δικαιϊκές πρακτικές, ο ρόλος και η δύναμη των θεών αντικαταστάθηκε από τον ορθό λόγο και την ανθρώπινη ευθυκρισία. Από αυτή την άποψη ιδωμένος ο όρκος και η κατάρα ακόμα και στις σύγχρονες κοινωνίες είναι δείγμα ψυχικής πρόθεσης και ως τέτοιο επιτρέπει μια βαθύτερη ματιά στα κίνητρα της ανθρώπινης ψυχής κατά την τέλεση οποιασδήποτε δράσης, αξιόποινης ή μη.
Κ. Καλογερόπουλος
***
Παραπομπές για μελέτη:
Μάνα, μαγεία και ανιμισμός
H δυναμική του μύθου
Θέτις η Αρχέτυπη Θεϊκή Προστασία
Πεταλούδα ο παγκόσμιος μύθος της μεταμόρφωσης
Μάγοι και Κατάρες στην Αρχαία Ελλάδα
***
Βιβλιογραφία
Βακαλούδη Α., Η Εξέλιξη της Μαγείας από την Αρχαιότητα έως τους Πρώτους Χριστιανικούς Αιώνες, Κέδρος, (Αθήνα, 2001)
Burkert W., Greek Religion, Cambridge, M.A. (1985)
Faraone C. A. – Obbink D., (eds.) Magika Hiera. Ancient Greek Magic and Religion, Oxford University Press, (Oxford, 1991)
Frazer J. G., Ο Χρυσός Κλώνος. Μελέτη για τη Μαγεία και τη Θρησκεία, Τόμος 1, (Αθήνα 1990)
Graf F., Magic in the Ancient World, Harvard University Press, (Cambridge, 1997)
Harrison A.R.W., The Law of Athens, Τομ 2., Oxford University Press, (Oxford 1977)
Harrison J. E., Προλεγόμενα στη Μελέτη της Ελληνικής Θρησκείας, Αρχαίες Ελληνικές Γιορτές, Ιάμβλιχος, (Αθήνα 1996)
Kerenyi Κ., Ελευσίς, Ιάμβλιχος, (Αθήνα 2000)
MacDowell D., Antiphon and Andocides, vol 1 of «Classical Greek Oratory», (Austin, 1998)
Plescia J., The Oath and Perjury in Ancient Greece, University Press of Florida, (Florida and N.Y. 1970)
Rhodes P. J., A Commentary on the Aristotelian Athenaion Politeia, (Oxford, 1981)
Rousse W.H., Greek Votive Offerings, (Cambridge 1904)
Vernant J. P., Myth et Tragedie en Grece Ancienne, (Paris 1972)
Επιστημονικός τύπος
Wunch R., «Eine antike Rachepuppe», στο Philolog. LXI, 1902
Ziebart D., «Der Fluch im Griechischen Recht», στο Hermes, XXX
Headlam J. W., «The Procedure of the Gortynian Inscription», στο JHS, 13, 1892-93
Πηγές
Boisacq Ε., Dictionnaire Etymologique de la Langue Grecque, 4th ed., Heidelberg, 1950.
Burnet J., (εκδ.) Plato. Platonis Opera, Oxford University Press. 1903.
Evelyn-White H. G. (trans.) Hesiod. The Homeric Hymns and Homerica. Works and Days. Cambridge, MA. Harvard University Press, London, William Heinemann Ltd. 1914.
North Τh., (ed), Plutarch, Lives: Caius Martius Coriolanus: Julius Caesar: Marcus Brutus: Marcus Antonius: Octavius Caesar Augustus: Theseus: Alcibiades.
Willetts R. F., The Law Code of Gortyn. Kadmos Supplement 1. Berlin 1967.
Rennie W. (ed.) Demosthenes. Demosthenis.Orationes. Oxonii. E Typographeo Clarendoniano. 1921.
Monro D. B. – Allen T. W. (trans.) Homer. Homeri Opera in five volumes, Oxford, Oxford University Press, 1920.
Liddell H. G. – Scott R. A Greek-English Lexicon. Oxford. Clarendon Press. 1940.
Παραπομπές Σημειώσεις
[1] Frazer J. G., Ο Χρυσός Κλώνος. Μελέτη για τη Μαγεία και τη Θρησκεία, Τόμ. 1, Αθήνα 1990.
[2] Thorndyke L., «The Place of Magic in the Intellectual History of Europe» στο Stud.Hist. Econom. of Columbia University, XXIV, New York, 1905.
[3] Harrison J. E., Προλεγόμενα στη Μελέτη της Ελληνικής Θρησκείας, Αρχαίες Ελληνικές Γιορτές, Ιάμβλιχος, (Αθήνα 1996): 189.
[4] Εliade Μ., Πραγματεία επί της Ιστορίας των Θρησκειών, Χατζηνικολής (Αθήνα, 1995): 54.
[5] Βακαλούδη Α., Η Εξέλιξη της Μαγείας από την Αρχαιότητα έως τους Πρώτους Χριστιανικούς Αιώνες, Κέδρος, (Αθήνα, 2001): 78.
[6] Από το ρήμα καταδώ, που σημαίνει δένω στέρεα.
[7] Wunch R., «Eine antike Rachepuppe», Philolog. LXI, (1902): 26.
[8] Στο ίδιο: 27.
[9] Βακαλούδη Α., ό.π.: 76.
[10] Barb Α.Α., «The Survival of Magic Arts», στο Momigliano A., Conflict: 119.
[11] Θεόκριτου, Ειδύλλιο ΙΙ, 8, κ.ε.
[12] Το πτηνό ίυγξ, πιθανώς η κοινή σουσουράδα δεμένη σε ένα μαγικό τροχό. Μια ιπτάμενη ψυχή που έχει τη δύναμη να παρασύρει άλλες ψυχές.
[13] Harrison J. E., ό.π.: 191.
[14] Βλ. Ξενοφώντος, Απομνημονεύματα, ΙΙΙ, 11, 18.
[15] Πλάτωνος, Νόμοι, 933.
[16] Κλαύδιου Αιλιανού, σοφιστού, Ποικίλη Ιστορία, V, 18.
[17] Δημοσθένους, Κατά Αριστογείτονος, Ι.
[18] Graf Fr., Magic in the Ancient World, Harvard University Press, (Cambridge, 1997): 64.
[19] Στο ίδιο: 66.
[20] Πλίνιου του Πρεσβύτερου, Φυσική Ιστορία, 30, 1.
[21] W.H. Rousse, Greek Votive Offerings, (Cambridge 1904): 339.
[22] Βλ. Λεξικόν Σουΐδα, «Εξάρασθαι ή το εκτελέσαι τα αράς, τουτ’ έστι τας ευχάς ας επί ταις ιδρύσεσι των ναών ειώθασι ποιείσαι».
[23] Ziebart D., «Der Fluch im Griechischen Recht», στο Hermes, (XXX): 57.
[24] Phillips C. R. III, «Nullum Crimen sine Lege: Socio-religious Sanctions on Magic» στο συλλογικό έργο C. A. Faraone and Dirk Obbink (eds) Magika Hiera. Ancient Greek Magic and Religion, Oxford University Press, Oxford, 1991, Κεφ. 10.
[25] Στο ίδιο: 263.
[26] Στο ίδιο: 266.
[27] Burkert W., Greek Religion, Cambridge, M.A. (1985): 82-4.
[28] Vernant J. P., Myth et Tragedie en Grece Ancienne, Paris 1972, σελ. 299-300.
[29] Στο ίδιο: 124.
[30] Rhodes P.J., A Commentary on the Aristotelian Athenaion Politeia, Oxford, 1981, σελ 270.
[31] Διογένης Λαέρτιος, 8, 33. Βλ. επίσης, Hicks R.D. (trans.) Diogenes Laertius, Lives of the Eminent Philosophers (2 Vols.), Cambridge, Massachusetts, Harvard University Press [Loeb Classical Library], 1925, 1991.
[32] Βλ. Liddell H. G. – Scott R. A Greek-English Lexicon. Oxford. Clarendon Press. 1940, λήμμα όρκος. Επίσης Boisacq Ε., «Horkos», Dictionnaire Etymologique de la Langue Grecque, 4th ed., Heidelberg, 1950.
[33] Βλ. J. Plescia, The Oath and Perjury in Ancient Greece, University Press of Florida, (Florida and N.Y. 1970): 2.
[34] Ησίοδος, Έργα και Ημέραι, 805, «΄Ορκον γεινόμενον, τον ΄Ερις τέκε πημ’ επιόρκοις…» Βλ. επίσης, Evelyn-White H. G. (trans) Hesiod. The Homeric Hymns and Homerica. Works and Days. Cambridge, MA. Harvard University Press, London, William Heinemann Ltd. 1914.
[35] A.R.W. Harrison, The Law of Athens, Τομ 2., Oxford University Press, (Oxford 1977): 99.
[36] Δημοσθένης, Λόγοι, 3.24 « [...] καίτοι πόσα χρήματα τους ηγεμόνας των συμμοριών η τους δεύτερους και τρίτους οίεσθε μοι διδόναι, ώστε μάλιστα μεν μη θείναι τον νόμον τούτον, ει δε μη, καταβαλλόντ’ εάν εν υπωμοσία».
[37] Πλάτων. 4, 24.
[38] Ισαίος, 4, 36.
[39] Αριστοφάνης, Σφήκες, στ. 542.
[40] Βλ. Plescia J., ό.π.: 13.
[41] Στο ίδιο: 14.
[42] Headlam J. W., «The Procedure of the Gortynian Inscription», στο JHS, 13, (1992-93): 48-69.
[43] Γόρτυνος Νόμος, ΙΙ, 26-31, «τον δικαστάν, ότι μεν κατά μαίτυρανς έγρατται δικάδδεν ε απόμοτον, δικάδδε αι έγραττε, τον δ’ αλλόν ομνύντα κρίνεν πορτί τα μολιόμενα…».
[44] Στο ίδιο IV, 5-9.
[45] Στο ίδιο ΙV, 16-26.
[46] Δημοσθένης, Προς Βοιωτόν περί του Ονόματος, 39. 3-4 «εάν όρκον αυτή δίδω περι τούτων, μη ομείσθαι [...] ».
[47] Mirhady D., «The Oath Challenge in Athens», στο CQ 41, (1991): 79.
[48] Ομήρου, Ιλιάς, 23, 595.
[49] Βλ. J. Plescia, ό.π.: 88.
[50] Πλούταρχου, Δίων-Βρούτος, 56. Βλ. επίσης, Thomas North, (εκδ), Plutarch, Lives: Caius Martius Coriolanus: Julius Caesar: Marcus Brutus: Marcus Antonius: Octavius Caesar Augustus: Theseus: Alcibiades.
[51] J. E. Harrison, ό.π.: 196.
[52] Κ. Kerenyi, Ελευσίς, Ιάμβλιχος, (Αθήνα, 2000): 43.
[53] D. MacDowell, Antiphon and Andocides, (Toμ. 1 of «Classical Greek Oratory», Austin 1998): 14-15.

http://www.terrapapers.com/
Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters