Aρθρο του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου
 
Αν η Μέκκα είναι η πηγή έμπνευσης του μουσουλμανικού κόσμου, τότε η Σαουδική Αραβία και η υποκριτική αυταρχική μοναρχία της είναι η κύρια πηγή χρηματοδότησης του ακραίου Ισλάμ. Αυτό δεν το λέμε εμείς. Το αναφέρουν πολύ αξιόπιστες πηγές, με πρώτη και καλύτερη το αμερικανικό Στέητ Ντηπάρτμεντ. Σε απόρρητο σημείωμα της κυρίας Χίλαρυ Κλίντον που είδε το φως της δημοσιότητας, χωρίς να διαψευστεί, αναφέρεται ότι «Σαουδάραβες χορηγοί είναι οι πιο γενναιόδωροι χρηματοδότες των Σουνιτών τρομοκρατών σε παγκόσμιο επίπεδο». 
 
Η ίδια περίπου παρατήρηση υπάρχει και σε απόρρητη έκθεση του βρεταννικού Φόρεϊν Όφις, το οποίο τονίζει ότι «πέρα από την χρηματοδότηση, Σαουδάραβες κληρικοί είναι οι πλέον ισχυροί προπαγανδιστές του ακραίου Ισλάμ και της βίας που αυτό διαχέει παγκοσμίως». Επίσης, σε ξεχωριστή έκθεσή του το Φόρεϊν Όφις κάνει λόγο και για τον ρόλο του Κατάρ την ιδεολογική εξάπλωση της ισλαμικής τρομοκρατίας, μέσω της άπλετης χρηματοδότησης μέσων μαζικής επικοινωνίας με παγκόσμια εμβέλεια.
 
Υπό αυτές τις συνθήκες, ο Όουεν Τζόουνς, αρθρογράφος της βρεταννικής εφημερίδας Guardian, πάει πιο μακρυά. Φέρνει στο προσκήνιο, από την μια πλευρά, τις χρηματοοικονομικές και επιχειρηματικές αρθρώσεις που έχουν δημιουργήσει τα αραβικά κεφάλαια στην Δύση, όπου και ελέγχουν μέρος της παραγωγής της και των τραπεζικών ροών της. 
 
Επίσης, με σκοπό να αποκτήσουν λαϊκό έρεισμα, κεφάλαια από το Κατάρ και τα άλλα Εμιράτα έχουν μπει για καλά και στον χώρο του «βασιλιά των σπορ», που είναι το ποδόσφαιρο. Με τον τρόπο αυτόν, εξάλλου, ξεπλένεται και άφθονο βρώμικο χρήμα, παράλληλα δε το ποδόσφαιρο και οι περί αυτό δραστηριότητες τείνουν να γίνουν η τρίτη παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα. 
 
Για την ιστορία υπενθυμίζουμε ότι ο υιός του προέδρου της Uefa και παλαιού Γάλλους ποδοσφαιριστού κ. Μισέλ Πλατινί, είναι νομικός σύμβουλος του Εμίρη του Κατάρ. Αυτή η τελευταία είναι και η χώρα στην οποία θα διεξαχθεί το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου το 2022, επιλογή που, όπως φημολογείται, έγινε ύστερα από γερή εξαγορά των μελών της FIFA που ψηφίζουν. Πάλι για την ιστορία, υπενθυμίζουμε ότι ο πρώην πρόεδρος αυτής της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, κ. Ζοάο Χαβελάνζ, καλείται σήμερα, σε ηλικία 87 ετών, να αποδείξει πόθεν απέκτησε περιουσία που εκτιμάται σε 400 εκατομμύρια δολλάρια!
 
Το αραβικό χρήμα, ως φαίνεται, έχει διεισδύσει και στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή. Σύμφωνα με την Guardian, ο Βρεταννός πρώην πρωθυπουργός κ. Τόνυ Μπλαιρ φέρεται να είναι σύμβουλος του Κουβέϊτ σε θέματα άμυνας, ενώ πήρε μέρος και σε μία συμφωνία προμήθειας στρατιωτικού υλικού στην χώρα αυτή αξίας 27 εκατ. στερλινών.
 
Τονίζεται επίσης ότι ο πρώην πρωθυπουργός πήρε μέρος σε παρόμοιες συμφωνίες με την Αίγυπτο και το Καζακστάν. Ας σημειωθεί ότι, κατά τον Αμερικανό υφυπουργό επιφορτισμένο με την τρομοκρατία και την οικονομική κατασκοπεία Ντέηβιντ Κοέν, στο Κουβέϊτ είναι εγκατεστημένα τα ισχυρότερα δίκτυα ισλαμικής προπαγάνδας αλλά και τρεις από τις σημαντικότερες χρηματοδοτικές οργανώσεις των τρομοκρατικών στην Συρία.
 
Από την πλευρά της, η Διεθνής Αμνηστία επισημαίνει την βαρβαρότητα του σαουδαραβικού καθεστώτος –στο οποίο, από τις 4 Αυγούστου 2014 έως την 1η Σεπτεμβρίου 2014, δηλαδή σε λιγότερο από έναν μήνα, έχασαν την ζωή τους δι’ αποκεφαλισμού 22 άτομα κατηγορούμενα για εμπόριο ναρκωτικών και μαγεία! «Από το 1986, στα Εμιράτα και κυρίως στην Σαουδική Αραβία, έχουν γίνει 2.000 αποκεφαλισμοί, με τα πτώματα να αφήνονται στην δημόσια θέα προς παραδειγματισμό», επισημαίνει η Δ.Α.
 
Υποβοηθητικό ρόλο για την αποστολή τρομοκρατών στην Συρία, αναφέρουν εκθέσεις των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών, παίζει και η Τουρκία, από την οποία διέρχονται οι προερχόμενοι από την Δύση τζιχαντιστές. Επίσης, στην γειτονική μας χώρα, σαουδαραβικά –ορατά και μη– κεφάλαια στηρίζουν την εξουσία του διδύμου Ερντογάν-Νταβούτογλου, το οποίο θα έχει ως φαίνεται και μακρά διάρκεια στην τουρκική πολιτική σκηνή.
 
Σημαντικός επίσης χρηματοδότης της ισλαμικής τρομοκρατίας, αναφέρει ο Όουεν Τζόουνς στην Guardian, είναι το δήθεν φιλανθρωπικό ίδρυμα Revival of Islamic Heritage Society, με έδρα στο Κουβέϊτ, το οποίο είναι μεταξύ άλλων από τους βασικούς φορείς καλλιέργειας του μίσους κατά της Δύσης και των αξιών της. Το ίδρυμα αυτό, εκτιμά το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, στην ουσία είναι και ο κύριος τραπεζίτης της Αλ-Κάϊντα.
 
Με βάση τα όσα προηγούνται, τόσον η Guardian όλο και άλλα δυτικά ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι η Δύση, πέρα από την αντιτρομοκρατική της ρητορική, στην πράξη –με εξαίρεση τις ΗΠΑ– λίγα μπορεί να κάνει για μία ουσιαστική καταπολέμηση της ισλαμικής τρομοκρατίας. Αντίθετα, σε χώρες όπως η Βρεταννία, ο κόσμος άναυδος παρακολουθεί την προέλαση τρομοκρατικών ομάδων στην Λιβύη, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στην Συρία και στην Αφρική, ενώ, παράλληλα, στις χώρες με υψηλή παρουσία μουσουλμάνων, η ανασφάλεια μεγαλώνει με εντυπωσιακή ταχύτητα.
 
Ακόμα χειρότερα, στην Γαλλία, όπως προκύπτει από τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας IPSOS για λογαριασμό του περιοδικού L’Express, 16% των Γάλλων είναι υπέρ του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) και του «οράματός» του να ιδρύσει ένα νέο Χαλιφάτο. Πολύ εύστοχα δε, το γαλλικό περιοδικό τιτλοφορεί το σχετικό άρθρο του: «Γαλλία, η πρωτότοκος κόρη του τζιχαντισμού».
 
Και μη χειρότερα –για όσους διαθέτουν ίχνη φαιάς ουσίας