Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», την Τρίτη, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο υπουργείο Παιδείας, σε συνέχεια των συζητήσεων που είχαν γίνει τον περασμένο Ιανουάριο στα Τίρανα, καθώς κρίνονται προβληματικά τα σχολικά βιβλία της Αλβανίας.


Ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης είχε καταθέσει πριν από μερικούς μήνες ερώτηση προς τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά και τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, σημειώνοντας ότι βάσει δηλώσεων του παραιτηθέντως υφυπουργού Παιδείας Κώστα Ζουράρι, τα αλβανικά βιβλία παρουσιάζουν την Τσαμουριά να εκτείνεται γεωγραφικά στη Θήβα και την Πρέβεζα.
Το πρόβλημα εστιάζει στα βιβλία της Γ’ Γυμνασίου και της Γ’ Λυκείου, όπου τα προαναφερθέντα αποτυπώνονται ακόμα και σε χάρτες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, απαντώντας στην ερώτηση σημείωσε: «Η ελληνική πλευρά επέμεινε σε απάλειψη της απαράδεκτης και προσβλητικής για τη χώρα μας ενότητας “Aλβανικές περιοχές στην Ελλάδα” καθώς και αναφορών και/ή χαρτών στους οποίους ελληνικές γεωγραφικές περιοχές εμφανίζονται ως “Τσαμουριά” και οι οποίες καταδεικνύουν, δυστυχώς, ότι το αλβανικό κράτος παραμένει εγκλωβισμένο σε αναχρονιστικές εθνικιστικές και μεγαλοϊδεατικές αντιλήψεις, επιζήμιες και επικίνδυνες πρωτίστων για την ίδια την Αλβανία».

Μάλιστα, η ίδια πολιτική, της σύστασης διμερούς κοινής επιτροπής, έχει προταθεί από την ελληνική πλευρά και στην περίπτωση της ΠΓΔΜ. «Δυστυχώς και η ΠΓΔΜ, πέραν την Αλβανίας, έχει ενστερνιστεί και αναπαράγει έναν καινοφανή ιστορικό αναθεωρητισμό, ξένο στην ευρωπαϊκή, ιστορική και πολιτισμική κουλτούρα. Το περιεχόμενο των σχολικών βιβλίων της ΠΓΔΜ είναι σε πολλά σημεία σαφώς προβληματικό και αυτό αφορά και τα χωρία τους για το ρόλο και τη δράση του αλβανόφωνου στοιχείου στην περιοχή κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», είχε δηλώσει σχετικά ο κ. Κοτζιάς.


https://www.pentapostagma.gr/