Σάββατο 14 Αυγούστου 2010

Η Λεγεώνα των Ξένων του Γιώργου


Ποιοι είναι οι σύμβουλοι που επέλεξε ο κ. Παπανδρέου για να είναι το «μάτι μας στο εξωτερικό»
ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΩΒΑΙΟΣ


Ηταν πέρυσι, περίπου τέτοια εποχή, όταν ο κ. Γ. Παπανδρέου προξένησε έκπληξη κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο περιθώριο της ΔΕΘ, όπου είχε για πρώτη φορά ανακοινώσει δημοσίως την «επιστράτευση» ενός ξένου συμβούλου. Το όνομα που προξένησε τότε πολλά σχόλια ήταν αυτό του ισπανού πολεοδόμου Γιόσεπ Αθεμπίγιο, στον οποίο έχει πιστωθεί η αναμόρφωση της Βαρκελώνης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992. Στο διάστημα που ακολούθησε τη νίκη του ΠαΣοΚ στις εκλογές ο κ. Παπανδρέου δημιούργησε ένα ευρύ δίκτυο διεθνών συμβούλων, το οποίο προκάλεσε ποικίλα σχόλια και αντιδράσεις. Στελέχη του κόμματος, ακόμη και υπουργοί μιλούν για «μυστικοσυμβούλους που επηρεάζουν τον Πρωθυπουργό στις αποφάσεις του», ενώ η αντιπολίτευση έσπευσε με αφορμή την πρόσφατη «επιστράτευση» του πρώην υπουργού Οικονομίας της Ιταλίας κ. Τομάσο Πάντοα Σκιόπα να μιλήσει για τις άγνωστες αμοιβές των προσώπων αυτών.

Η απάντηση συνεργατών του Πρωθυπουργού σχετικά με τον ρόλο όλων αυτών των συμβούλων είναι η εξής: «Είναι το μάτι μας στο εξωτερικό. Στην πλειονότητά τους πρόκειται για σημαντικούς opinion makers (διαμορφωτές της κοινής γνώμης), οι οποίοι προσφέρουν τεχνογνωσία για την αντιμετώπιση ζητημάτων αρκετά σύνθετων, είτε πρόκειται για τις αγορές ομολόγων, είτε για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, είτε για τη βελτίωση της διεθνούς εικόνας της χώρας».

Στην πραγματικότητα υπάρχει ένα ευρύτερο δίκτυο δεκάδων καθηγητών, στελεχών οργανισμών ή και απλώς φίλων, με τους οποίους ο κ. Παπανδρέου επικοινωνεί καθημερινά. Μεταξύ αυτών ο καθηγητής του Χάρβαρντ κ. Ρον Χάιφετζ , ο οποίος την προηγούμενη άνοιξη παρέδωσε μερικά σεμινάρια διαχείρισης κρίσεων σε κομματικά και κυβερνητικά στελέχη, ενώ αναμένεται και η επακριβής περιγραφή των αρμοδιοτήτων του κ. Γιόακιμ Πάλμε. Από το βήμα της Βουλής ο κ. Παπανδρέου ανέφερε περίπου πριν από έναν μήνα ότι ο σουηδός τεχνοκράτης, γιος του Ούλοφ Πάλμε, θα αναλάβει την αξιολόγηση του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας και θα προτείνει λύσεις για την εξυγίανση και τον εξορθολογισμό του.

Ο «νέος» Τομάσο Πάντοα Σκιόπα
Ο πιο πρόσφατα διορισθείς σύμβουλος του Πρωθυπουργού,με αρμοδιότητα τα θέματα Οικονομίας,είναι ο πρώην υπουργός Οικονομίας της κυβέρνησης Πρόντι κ.Τομάσο Πάντοα Σκιόπα (φωτογραφία).Οπως επισήμως ανακοινώθηκε,θα παρέχει συμβουλές για θέματα πολιτικού σχεδιασμού που αφορούν την εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής, δημοσιονομικής και διαρθρωτικής πολιτικής στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης.Στην ουσία θα επιδιώξει την άσκηση επιρροής (lobbying) σε διεθνές επίπεδο.Διετέλεσε επίσης πρόεδρος της Υπουργικής Επιτροπής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και σήμερα είναι πρόεδρος της Νotre Εurope,πρόεδρος του Ρromontory Financial Group της Ευρώπης και μέλος της Ομάδας των Τριάντα.

Γιατί το Μαξίμου επιστρατεύει «διεθνή βοήθεια»
Σε κυβερνητικούς και αντιπολιτευτικούς κύκλους κυριαρχεί η αντίληψη ότι ο κ.Παπανδρέου προτιμά να συνομιλεί με ξένους τεχνοκράτες,έστω και αν αυτοί δεν έχουν σχέση με την ελληνική πραγματικότητα.Οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού που έρχονται σε επαφή και με τους ξένους συμβούλους αντιτείνουν ότι«αυτό που κάνουν είναι να παρακολουθούν τις εξελίξεις και τις τάσεις στο εξωτερικό, να ενημερώνουν ή και να αναλαμβάνουν να επηρεάσουν την κοινή γνώμη ή κέντρα λήψης αποφάσεων ή και, πολύ απλά,να δίνουν ιδέες που δεν έχουμε σκεφτεί εμείς».Ενα από τα έμπιστα πρόσωπα του κ.Παπανδρέου δίνει παραδείγματα: οΚέβιν Φεδερστόουν αρθρογραφούσε υπέρ της Ελλάδας όταν όλοι μάς χτυπούσαν,ο Ρίτσαρντ Πάρκερπαρακολουθεί στενά τις κινήσεις διεθνών κερδοσκόπων που πόνταραν σε βάρος μας,ενώ ακόμη και ο συγγραφέαςΜίσα Γκλένι έδωσε μια άλλη διάσταση σε συζήτηση για τον τουρισμό κατά την πρόσφατη συνάντηση στον Πόρο,λέγοντας ότι μπορούμε να προσελκύσουμε τουρισμό από τη Βρετανία αν γίνει ευρύτερα γνωστή η ύπαρξη του Συμμαχικού Βρετανικού Νεκροταφείου των πεσόντων στη Μάχη της Δοϊράνης κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο). ΡΙΤΣΑΡΝΤ ΠΑΡΚΕΡ
Καθηγητής στη Σχολή Διακυβέρνησης του Χάρβαρντ
Ο παλιός γνώριμος
Καθηγητής στη Σχολή Διακυβέρνησης του Χάρβαρντ, με έντονη πολιτική δραστηριότητα από τη δεκαετία του 1960, κατά του πολέμου στο Βιετνάμ παλαιότερα, και εναντίον της ανεξέλεγκτης δράσης των αγορών πιο πρόσφατα.Είναι παλαιός γνώριμος της οικογενείας Παπανδρέου και έχει συνεργαστεί ως σύμβουλος με πολλά μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου, ενώ άρθρα του κατά καιρούς δημοσιεύονται στον «Μonde», στους «Νew York Τimes», στην «Washington Ρost» κ.α.Είναι,μεταξύ άλλων, συγγραφέας μιας βιογραφίας του οικονομολόγου Τζον Κένεθ Γκαλμπρέιθ.

ΡΟΤΖΕΡ ΓΟΥΙΛΚΙΝΣ
Γραμματέας της Γενικής Εισαγγελίας στο Σίδνεϊ και σύμβουλος της αυστραλιανής κυβέρνησης
Ο εκκεντρικός με το παπιγιόν
Γραμματέας της Γενικής Εισαγγελίας στο Σίδνεϊ και σύμβουλος της αυστραλιανής κυβέρνησης. Ειδικός σε θέματα δημόσιας διοίκησης και διεθνούς δικαίου, αλλά και εκσυγχρονισμού του συστήματος δημόσιας Υγείας. Ασχολείται επίσης με ζητήματα περιβαλλοντικής πολιτικής,ενώ έχει διατελέσει και στέλεχος της Citigroup.Περιγράφεται ως εκκεντρικό και σνομπ πρόσωπο, κάτι που φροντίζει να επιδεικνύει και με την εμφάνισή του, φορώντας μονίμως παπιγιόν. Ενα από τα χαρακτηριστικά που τον καθιστούν «παράδοξο» συνομιλητή του φανατικού αντικαπνιστή έλληνα πρωθυπουργού είναι το ότι πρόκειται για μανιώδη καπνιστή.

ΤΖΕΦ ΜΑΛΓΚΑΝ
Συγκαταλέγεται στους εμπνευστές της περίφημης θεωρίας του «τρίτου δρόμου»,που ανέστησε τους Εργατικούς της Βρετανίας
Ο πρώην τροτσκιστής
Συγκαταλέγεται στους εμπνευστές της περίφημης θεωρίας του «τρίτου δρόμου»,που ανέστησε τους Εργατικούς της Βρετανίας στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1990.Με τροτσκιστικό παρελθόν,έχει διατελέσει σύμβουλος του Τόνι Μπλερ και του Γκόρντον Μπράουν, ενώ έχει κατηγορηθεί και για προσπάθειες «εκκαθάρισης» στελεχών με αριστερές απόψεις από νευραλγικές θέσεις.Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 βρισκόταν κοντά σε μια ομάδα βρετανών καλλιτεχνών με αντιθατσερικές διαθέσεις υπό τον γενικό τίτλο «Red Wedge» και μέλη τους Μπίλι Μπραγκ, Πολ Γουέλερ, Τζέρι Ντάμερς,Μάντνες κ.ά.Αργότερα στράφηκε στον βουδισμό, ενώ υποστήριξε τους βομβαρδισμούς στη Σερβία.

ΛΑϊΦ ΠΑΓΚΡΟΤΣΚΙ
Υπήρξε υπουργός Βιομηχανίας της Σουηδίας και κορυφαίο στέλεχος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος
ΟΣουηδός που λέει «γιατί όχι»;

Εχει διατελέσει υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου της Σουηδίας και κορυφαίο στέλεχος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος υπό την ηγεσία του κ.Γκόραν Πέρσον.Δεν έκρυψε τις επιφυλάξεις του για τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη στάθηκε απέναντι στην κρίση,ενώ στην προσωπική του σελίδα στο Facebook παραθέτει ως αγαπημένες του φράσεις τις εξής: «Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ηλίθιος όταν πεθάνει» και «κάποιοι βλέπουν πώς είναι τα πράγματα και αναρωτιούνται “γιατί”, εγώ βλέπω πράγματα που δεν έχουν υπάρξει ποτέ και λέω “γιατί όχι”». ΚΕΒΙΝ ΦΕΔΕΡΣΤΟΟΥΝ
Καθηγητής Ελληνικών Σπουδών στην έδρα «Ελευθέριος Βενιζέλος» της London School of Εconomics
Ο ένθερμος φιλέλληνας
Καθηγητής Ελληνικών Σπουδών στην έδρα «Ελευθέριος Βενιζέλος» της London School of Εconomics.Είναι ένθερμος και ενεργός φιλέλληνας και είχε ταχθεί δημοσίως μέσω της αρθρογραφίας του υπέρ της παροχής ευρωπαϊκής στήριξης προς την Ελλάδα όσο κορυφωνόταν η κρίση και επιδεινωνόταν το κλίμα για τη χώρα μας στις αρχές του έτους.Πέραν των φιλικών αισθημάτων του για την Ελλάδα,είναι γνώστης της ελληνικής πραγματικότητας είτε σε επίπεδο δυσλειτουργιών του δημόσιου τομέα είτε σε επίπεδο πολιτικής πραγματικότητας.


Ρίτσαρντ Πάρκερ
«Δεν είμαι ο Ρασπούτιν του Μαξίμου»

Ο καθηγητής Δημόσιας Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ μιλάει για τον ρόλο του στο πλευρό του κ. Παπανδρέου.

ΠΑΛΑΙΟΣ φίλος της Ελλάδας και της οικογενείας Παπανδρέου (ήταν ένας από τους πρώτους που πέρασαν στον αμερικανικό Τύπο δημοσιεύματα για την προδικτατορική πολιτική κρίση και την υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ), ο καθηγητής κ. Ρίτσαρντ Πάρκερ αποσαφηνίζει ότι εργάζεται αμισθί παρέχοντας συμβουλές στον έλληνα πρωθυπουργό όποτε του ζητηθεί. Θεωρεί ότι η διεθνής εμπειρία είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση της κρίσης και καλεί τους Ελληνες να δουν με θετικό μάτι τη διάθεση της κυβέρνησης να αναζητήσει συμβουλές και εκτός συνόρων στην παρούσα συγκυρία. Δηλώνει πεπεισμένος ότι η χώρα μας θα αντεπεξέλθει στις προκλήσεις της περιόδου και απορρίπτει κατηγορηματικά τον χαρακτηρισμό του μυστικοσυμβούλου του Μεγάρου Μαξίμου.

- Κύριε καθηγητά, πώς προέκυψε η επαφή σας με τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου, ποια είναι η βάση της συνεργασίας σας και ποιο το ακριβές πεδίο στο οποίο τον συμβουλεύετε;

«Γνώρισα τον Πρωθυπουργό πριν από πολλά χρόνια και γίναμε καλοί φίλοι προτού γίνω σύμβουλός του. Είμαι οικονομολόγος, έχω σπουδάσει στην Οξφόρδη και ειδικότητά μου είναι η κεϊνσιανή μακροοικονομική θεωρία. Διδάσκω στο Χάρβαρντ εδώ και σχεδόν 20 χρόνια και έχω εργαστεί ως επιστήμων και ως σύμβουλος για την αμερικανική και για άλλες κυβερνήσεις, καθώς και για διεθνείς οργανισμούς.
Μετά τις εκλογές του προηγούμενου Οκτωβρίου στην Ελλάδα ο κ. Πρωθυπουργός επεδίωξε να δημιουργήσει ένα δίκτυο ειδικών οι οποίοι θεωρούσε ότι θα μπορούσαν να του παράσχουν συμβουλές για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, τις διαρθρωτικές αλλαγές που κρίθηκε ότι ήταν απαραίτητες και κυρίως για την προσπάθεια μεταρρύθμισης της ελληνικής οικονομίας και πολιτικής.
Οι περισσότεροι από εμάς που σχηματίσαμε αυτό το δίκτυο είμαστε οικονομολόγοι, πολιτικοί επιστήμονες ή κοινωνιολόγοι σε ευρωπαϊκά και αμερικανικά πανεπιστήμια, μεταξύ μας όμως βρίσκονται και σημαντικά στελέχη διεθνών οργανισμών όπως η Παγκόσμια Τράπεζα και το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών. Ο ρόλος μας είναι συμβουλευτικός για συγκεκριμένα ζητήματα τα οποία μας θέτει ο ίδιος ο κ. Πρωθυπουργός ή κορυφαία στελέχη της κυβέρνησής του και εργαζόμαστε είτε σε ατομική είτε σε ομαδική βάση, ανάλογα με το θέμα.
Η δική μου δουλειά γίνεται σε εθελοντική βάση, χωρίς κανενός είδους συμβόλαιο ή αμοιβή. Το πεδίο στο οποίο ειδικεύομαι είναι η πολιτική οικονομία, τα σημεία στα οποία συναντώνται η οικονομική πολιτική με τους θεσμούς της οικονομίας και της πολιτικής ζωής. Συνεπεία αυτού, μου έχει ζητηθεί να καταθέσω τις απόψεις μου για τις καλύτερες δυνατές στρατηγικές και τακτικές επιλογές σε ό,τι αφορά την πρόσβαση της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές ομολόγων, τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές της τρόικας, τις συγκεκριμένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση και τον εκμοντερνισμό της οικονομίας και τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να αξιοποιηθούν αυτές οι αποφάσεις σε επικοινωνιακό επίπεδο διεθνώς».

- Πώς αντιμετωπίζετε τις επικρίσεις που ακούγονται στην Ελλάδα από εκείνους που σας αντιμετωπίζουν ως μυστικοσυμβούλους του Πρωθυπουργού λέγοντας ότι κανείς δεν γνωρίζει τι συζητάτε και τι αποφάσεις λαμβάνονται;

«Πρωτοήλθα στην Ελλάδα το 1968, ήμουν φοιτητής με ένα σακίδιο στην πλάτη. Το πολιτικό κλίμα ήταν φρικιαστικό λόγω της δικτατορίας, ερωτεύτηκα όμως τους Ελληνες και έκτοτε έχω επιστρέψει στη χώρα σας δεκάδες φορές αφότου έπεσε η χούντα. Αγαπώ τη ζεστασιά των Ελλήνων, το πάθος τους, την αφοσίωσή τους στην οικογένεια και τη βαθιά συναίσθηση που έχουν για την ιστορία τους και τον πολιτισμό τους. Εκτιμώ ιδιαιτέρως το μεγάλο ενδιαφέρον με το οποίο οι Ελληνες αντιμετωπίζουν την πολιτική ζωή γενικώς και βλέπω ότι ο μέσος Ελληνας είναι πολύ περισσότερο πληροφορημένος και παθιασμένος με την πολιτική απ΄ ό,τι πολλοί συμπατριώτες μου Αμερικανοί. Πέραν αυτού, αναγνωρίζω ότι πολλοί Ελληνες αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερο σκεπτικισμό τους ισχυρούς εντός και εκτός Ελλάδας και αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό τους γνώρισμα που βρίσκω πολύ υγιές και το συμμερίζομαι ως προοδευτικός. Δεν είμαι κανενός είδους “μυστικοσύμβουλος” του Μεγάρου Μαξίμου ούτε έχω κανενός είδους επιρροή όπως ας πούμε ο Ρασπούτιν στην αυλή του τσάρου Νικολάου Β Δ . Να σας πω την αλήθεια, γελάω ακόμη και με την ιδέα».

- Εχει αλλάξει καθόλου η διεθνής εικόνα της Ελλάδας κατά το διάστημα των τελευταίων μηνών;

«Απολύτως! Εχει υπάρξει σημαντική βελτίωση. Κατά γενική ομολογία πλέον η Ελλάδα βρίσκεται στον “σωστό δρόμο” και έχει εξασφαλίσει το αναγκαίο περιθώριο ώστε να διαχειριστεί το πρόβλημα των ελλειμμάτων, επιλύοντας ταυτόχρονα και τα εσωτερικά διαρθρωτικά προβλήματά της. Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι η ύφεση θα τερματιστεί εύκολα ή σύντομα. Το βέβαιον όμως είναι ότι θα τελειώσει και στη συνέχεια η Ελλάδα θα είναι ισχυρότερη».

- Αν υπήρχε ένα πράγμα που θα θέλατε να πείτε στους Ελληνες, ποιο θα ήταν αυτό;

«Ζείτε σε μια περίοδο βαθιάς κρίσης και επώδυνων αλλαγών, είστε όμως και τυχεροί, επειδή έχετε μια κυβέρνηση αποφασισμένη όχι μόνο να ξεπεράσει την κρίση αλλά και να δημιουργήσει μια Νέα Ελλάδα η οποία μπορεί να ακμάσει και πάλι σε ένα ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον διατηρώντας παράλληλα και τα μοναδικά ιστορικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά της χώρας σας.
Οι κρίσεις αυτού του είδους όμως δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο από μία κυβέρνηση. Οι έλληνες πολίτες έχουν δείξει επανειλημμένως και με διάφορους τρόπους ότι είναι έτοιμοι για την αλλαγή. Για εσάς η πρόκληση τώρα είναι να ζήσετε αυτή την αλλαγή, για τους εαυτούς σας, τα παιδιά σας και τη χώρα σας.
Σαράντα χρόνια αφότου πρωτοήλθα στην Ελλάδα, είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι αυτή τη φορά θα αντεπεξέλθετε σε αυτή την πρόκληση».

«Ο κόσμος εξακολουθεί να είναι εκτεθειμένος»
«Οποτε ο Πρωθυπουργός ζητεί τη συμβουλή μου του τη δίνω.Δεν έχω όμως τον παραμικρό έλεγχο επί των αποφάσεων που λαμβάνει.Είναι ο επικεφαλής της δημοκρατικά εκλεγμένης ελληνικής κυβέρνησης και,αν θέλετε τη γνώμη μου,πρέπει να αναζητεί γνώμες και συμβουλές αν αυτές είναι προς όφελος του ελληνικού λαού και του ελληνικού έθνους.Η άποψή μου είναι ότι οι Ελληνες θα έπρεπε να εκτιμήσουν την προθυμία της κυβέρνησης να ζητήσει συμβουλές και εκτός συνόρων,δεδομένου ότι η οικονομική κρίση της τελευταίας τριετίας προφανώς και δεν αφορά αποκλειστικά την Ελλάδα ούτε και η Ελλάδα μπορεί μόνη της να την ξεπεράσει. Αυτή η κρίση ξεκίνησε στη Γουόλ Στριτ εξαιτίας της εκτεταμένης χρηματοοικονομικής απορρύθμισης, στην οποία εγώ από την πρώτη στιγμή αντιτάχθηκα επιμόνως και δημοσίως.Οι τελευταίες “μεταρρυθμίσεις” που πέρασαν από το Κογκρέσο δεν πρόκειται κατά την άποψή μου να λύσουν αυτά τα προβλήματα κατά θεμελιώδη τρόπο και ανησυχώ βαθύτατα ότι ο κόσμος εξακολουθεί να είναι εκτεθειμένος όχι απλώς στους κινδύνους μιας αναιμικής ανάκαμψης αλλά και σε συνακόλουθες οικονομικές κρίσεις,οι οποίες θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με την ισχυρή αμερικανική νομοθεσία σε συνδυασμό με τον αυξημένο διεθνή έλεγχο των χρηματαγορών».

www.tovima.gr

Η εξέλιξη μιας ιδέας

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΑΡΑΚΗΣ
Είναι δυνατόν μια καινοτομική ιδέα που γεννήθηκε σε πανεπιστημιακό εργαστήριο νησιού του Αιγαίου να εξελιχθεί σε παγκόσμιο εργαλείο για τη ναυσιπλοΐα; Η απάντηση είναι απλή: Ναι, και μάλιστα σε λιγότερο από τρία χρόνια!

Τόσο χρειάστηκε το πρωτοποριακό σύστημα αποτύπωσης της θαλάσσιας κυκλοφορίας το οποίο αναπτύχθηκε από το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων & Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Σύρο και που μπορείτε να το βρείτε στη διεύθυνση http://www.marinetraffic.com/ais/. Εκεί είναι διαθέσιμη στον καθένα με ένα κλικ στην οθόνη του ηλεκτρονικού του υπολογιστή ολόκληρη η τρέχουσα εικόνα της θαλάσσιας κυκλοφορίας όχι μόνο στο Αιγαίο, αλλά και σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, στις βόρειες ακτές του Ατλαντικού, στον Περσικό Κόλπο, στη Θάλασσα της Κίνας και στην ευρύτερη περιοχή της Αυστραλίας- Νέας Ζηλανδίας.

Ολα ξεκίνησαν πριν από τρία χρόνια, όταν οι ερευνητές μηχανικοί του Πανεπιστημίου Αιγαίου σκέφθηκαν να συνδυάσουν τρεις διαφορετικές, ευρέως χρησιμοποιούμενες τεχνολογίες για να παρουσιάσουν μια νέα, χρήσιμη και πολύ ενδιαφέρουσα υπηρεσία.

Η πρώτη είναι το διεθνές σύστημα ΑΙS (Αutomatic Ιdentification System, Σύστημα Αυτόματης Ταυτοποίησης), ένα σύστημα ασφαλείας της ναυσιπλοΐας το οποίο είναι εγκατεστημένο σε όλα τα σκάφη άνω των 300 τόνων. Μέσω του ΑΙS κάθε πλοίο μεταδίδει περιοδικά μέσω ασυρμάτου τη θέση του, την ταχύτητα και την πορεία του, καθώς και τα βασικά στοιχεία της «ταυτότητάς» του, το όνομα και το νηολόγιό του, τις διαστάσεις και λεπτομέρειες σχετικές με το τρέχον ταξίδι, αξιοποιώντας το σύστημα GΡS.

Η δεύτερη είναι τα συστήματα ηλεκτρονικής χαρτογράφησης τα οποία είναι διαθέσιμα δωρεάν στο Διαδίκτυο και επιτρέπουν την αξιοποίηση από τον κάθε ενδιαφερόμενο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση χρησιμοποιήθηκε το πιο κοινό, το Google Μaps. Επάνω σε αυτούς τους χάρτες του Google παρουσιάζονται το στίγμα και η πορεία κάθε καραβιού, σχεδόν σε πραγματικό χρόνο!

Η τρίτη είναι το ίδιο το Ιnternet που έδωσε κυριολεκτικά και μεταφορικά τεράστια εμβέλεια στο εγχείρημα. Κυριολεκτικά, επειδή έδωσε τη δυνατότητα διασύνδεσης των σταθμών λήψης, ώστε να αντιμετωπιστεί το εγγενές πρόβλημα του συστήματος ΑΙS που είναι η μικρή εμβέλεια της τάξεως των μερικών δεκάδων μιλίων. Και μεταφορικά, διότι διέδωσε την ιδέα στο Διαδίκτυο, δημιουργώντας μια δυναμική κοινότητα εθελοντών οι οποίοι συμβάλλουν στη συνεχή επέκταση του δικτύου και στη σωστή λειτουργία του. Οι εθελοντές εγκαθιστούν έναν δέκτη σε κατάλληλο σημείο και τον συνδέουν με το Διαδίκτυο, ώστε τα δεδομένα που συλλέγουν για την περιοχή τους να αποστέλλονται στον κεντρικό server στη Σύρο.

Η προσέγγισή τους, όπως είχαμε τονίσει και όταν πρωτοεμφανίστηκε το σύστημα, είναι εξαιρετικά ρηξικέλευθη αλλά και απλή, όπως το αβγό του Κολόμβου. Αποτελεί παράδειγμα σύγχρονης συστημικής καινοτομίας και ανατρέπει τον μύθο που τοποθετεί τα ακαδημαϊκά δημιουργήματα στη σφαίρα του θεωρητικού και του «δυνητικά χρήσιμου». Οι μηχανικοί της Σύρου άνοιξαν έναν ενδιαφέροντα δρόμο τον οποίο μπορούν να ακολουθήσουν πολλοί και από τον ακαδημαϊκό χώρο και από τον κόσμο των επιχειρήσεων, παρουσιάζοντας καινοτομικά προϊόντα στην πληροφόρηση, στον τουρισμό, στο εμπόριο, στις επικοινωνίες και στις μεταφορές.

jgiannarakis@in.gr
ΒΗΜΑ

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/08/blog-post_7937.html#ixzz0waOsVKvk

«Ελβετικοί» λογαριασμοί Ελλήνων για την... εφορία

Στα στοιχεία που υπεκλάπησαν από την HSBC Γενεύης βρέθηκαν και πάνω από 1.000 ελληνικού ενδιαφέροντος κωδικοί

Του Τασου Tελλογλου
Ο πρώην γενικός γραμματέας υπουργείου (επί κυβέρνησης Ν.Δ.) μάλλον εξεπλάγη, όταν τον περασμένο Μάρτιο έλαβε μία επιστολή της τράπεζάς του, της HSBC στη Γενεύη, με την οποία τον ενημέρωνε ότι ένας εργαζόμενός της είχε χρησιμοποιήσει παράνομα τα στοιχεία του. Ο εργαζόμενος δεν ήταν άλλος από τον 38χρονο ειδικό της πληροφορικής Ρενέ Φαλτσιανί, που φαίνεται να τροφοδοτεί πολλές φορολογικές αρχές της Ευρώπης με στοιχεία 24.000 πελατών της τράπεζας, τα οποία αντέγραψε σε ένα φορητό υπολογιστή, πριν διαφύγει στη Γαλλία.
Νομικές πηγές, που γνωρίζουν το υλικό, ανέφεραν στην «Κ» αυτή την εβδομάδα, ότι μεταξύ των καταθετών, στα στοιχεία του Φαλτσιανί, υπάρχουν και πάνω απο 1.000 που αντιστοιχούν σε Ελληνες πελάτες, εταιρείες και φυσικά πρόσωπα. Τα 2/3 των συνολικών εγγραφών του Φαλτσιανί αφορούν ενεργούς λογαριασμούς και το 1/3 λογαριασμούς που έχουν κλείσει. Ωστόσο, μέχρι σήμερα, «οι ελληνικές αρχές δεν έχουν ζητήσει το υλικό αυτό» επισήμαναν.
Οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου ήταν, μέχρι τώρα, «τουλάχιστον προσεκτικές στην αξιοποίηση των στοιχείων της HSBC», κατά την ίδια πηγή. Ομως, ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι, Μάριο Τρεμόντι, ζήτησε και πήρε από τις γαλλικές αρχές τα στοιχεία 5.728 Ιταλών πελατών, εταιρειών και φυσικών προσώπων, που ήταν αποθηκευμένα στον φορητό υπολογιστή του Φαλτσιανί. Σύμφωνα με στοιχεία από τις ιταλικές αρχές, μεταξύ των διωκομένων με βάση τα στοιχεία αυτά, είναι ο δισεκατομμυριούχος Σίλβιο Σκάλια, ιδρυτής της εταιρείας σταθερής τηλεφωνίας Fastweb, που κατηγορείται για φοροδιαφυγή 38 εκατομμυρίων ευρώ με τη χρησιμοποίηση εικονικών εταιρειών-προμηθευτών της Fastweb, προκειμένου να εξάγει μέρος του τζίρου της εταιρείας του στην ελβετική τράπεζα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Τρεμόντι που προώθησε τέσσερις φορολογικές αμνηστείες στην Ιταλία, έχει κηρύξει πόλεμο στη φοροδιαφυγή, οδηγώντας 4.000 πολίτες και εταιρείες στα δικαστήρια για φοροδιαφυγή 8 δισεκατομμυρίων.

Στην Αθήνα
Πηγές πάντως από το υπουργείο Οικονομικών στην Αθήνα είπαν στην «Κ» ότι δεν θα πρέπει να δημιουργούνται ιδιαίτερες προσδοκίες για τα αποτελέσματα που είναι δυνατόν να προκύψουν από την αξιοποίηση παρόμοιων στοιχείων, αναφέροντας ως παράδειγμα τα στοιχεία που έφτασαν στην Αθήνα από τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα του Λίχτενσταϊν την LGT. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», που δεν έγινε δυνατόν να διασταυρωθούν από τις γερμανικές αρχές, οι οποίες και παρέδωσαν τα στοιχεία αυτά στην ελληνική κυβέρνηση, αφορούν 10 φυσικά και νομικά πρόσωπα, με «μικρό εισπρακτικό ενδιαφέρον».
Ακόμα όμως και αν οι ελληνικές αρχές πάρουν τα στοιχεία, η αξιοποίησή τους, με ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στη δικαιοσύνη, χρειάζεται ειδικό νόμο και εμπλοκή ειδικής επιτροπής δικαστικών στην επεξεργασία τους.
Νομικές πηγές στη Γενεύη επέμεναν, πάντως, ότι η περίπτωση HSBC-Φαλτσιανί είναι τελείως διαφορετική. «Οι Ελληνες πελάτες» ανέφερε η πηγή που βρίσκεται σε στενή συνεργασία με το ελβετικό τραπεζικό σύστημα «είναι μετά τους Αραβες, η δεύτερη πολυπληθέστερη ομάδα»...

«Παραδοσιακή» η απροθυμία της Αθήνας για ελέγχους
Οι καταθέσεις των Ελλήνων στην Ελβετία κυμαίνονται σήμερα σε δυσθεώρητα ύψη (κάποιοι μιλούν για πάνω από 1 τρισ. ευρώ) κι εννοείται ότι τα χρήματα αυτά δεν έχουν -κατά κανόνα- φορολογηθεί ποτέ. Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι η τελευταία δημοσιονομική κρίση στην Ελλάδα δημιούργησε ένα νέο κύμα φυγής καταθέσεων προς τις ελβετικές τράπεζες και ιδιαίτερα προς την Credit Suisse και τη UBS.
Τον Μάρτιο του 2010, ο επικεφαλής της μονάδας του Private Banking της HSBC, Αντρέ Τσέλερ, ανέφερε με δηλώσεις του, με τις οποίες ζήτησε συγγνώμη από τους πελάτες, ότι η τράπεζα επένδυσε πάνω από 70 εκατ. ευρώ για να βελτιώσει την ασφάλεια των συστημάτων της.
Διευκρίνισε ωστόσο ότι για το κατά πόσο οι λογαριασμοί στην Ελβετία είναι νόμιμοι την ευθύνη έχουν οι πελάτες και όχι η τράπεζα. Δικηγόρος από μεγάλο νομικό γραφείο της Γενεύης ανέφερε στην «Κ» ότι οι ελληνικές αρχές, ιστορικά, έδειχναν απρόθυμες να αξιοποιήσουν στοιχεία από την Ελβετία. Αναφέρουν ως παράδειγμα αλληλογραφία της εποπτικής αρχής τραπεζών της Ελβετίας με την ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το 2005, για δύο εταιρείες των βρετανικών Παρθένων Νήσων, χωρίς εμπορική δραστηριότητα, που φαίνεται να είχαν χρησιμοποιηθεί για την αγορά και την πώληση μετοχών το 2004 από τον ιδιοκτήτη της εταιρείας, που ενεπλάκη στην υπόθεση Siemens.

Μια παλιά ιστορία
Πηγές προσκείμενες στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας επισήμαιναν πως όταν ο υφυπουργός κ. Αντώνης Μπέζας είχε ζητήσει τα στοιχεία της τράπεζας του Λιχτενστάιν από τη Γερμανία, στις 4 Μαρτίου του 2008, πέντε μέλη του σημερινού υπουργικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ είχαν κατηγορήσει την ηγεσία της Εθνικής Τράπεζας για θυγατρική που είχε στο Γκέρνσεϊ των Channel Islands με σκοπό να προσελκύσει κεφάλαια φοροφυγάδων. «Μήπως θα έπρεπε τώρα που έγιναν κυβέρνηση να ασχοληθούν με τα κεφάλαια αυτά;», προσέθεταν οι ίδιες πηγές με έναν κάποιο σαρκασμό.
Για την ιστορία και μόνο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο άνθρωπος ο οποίος άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, εν προκειμένω ο Φαλτσιανί, ζει σήμερα με αστυνομική προστασία κάπου στη νότια Γαλλία, αφού παρέδωσε το υλικό που πήρε από την HSBC στις γαλλικές φορολογικές αρχές.
Ο ίδιος κατηγορείται στην Ελβετία για την κλοπή των δεδομένων, παρά το γεγονός πως από την πλευρά του ισχυρίζεται ότι το 2008 είχε στραφεί προς την ελβετική αρχή εποπτείας των τραπεζών.
Οι γαλλικές αρχές τού προσέφεραν άσυλο και πλέον έχει διπλή υπηκοότητα. Τα στοιχεία που πήρε, στη συνέχεια, «μοιράστηκαν» μέσω του φορητού υπολογιστή του στη Γερμανία, τη Μεγάλη Βρετανία και την Ιταλία.
Καθημερινή
Enhanced by Zemanta

Ξεπουλάνε τα Ελληνικά νησιά

Στη Ρόδο Ρώσος υψηλόβαθμος κυβερνητικός - Μίλησε για όλα τα φλέγοντα θέματα

Τη Ρόδο επισκέφτηκε ο υπουργός των Διεθνών οικονομικών σχέσεων και εμπορίου της κυβέρνηση του Κρεμλίνου αλλά και πρόεδρος του συνδέσμου φιλίας Ρωσίας - Ελλάδας, Γεώργκε Μουράτοφ. Ο Ρώσος αξιωματούχος στα πλαίσια των ολιγοήμερων διακοπών του είχε συνάντηση με τον Νομάρχη Δωδεκανήσου Γιάννη Μαχαιρίδη παρουσία παραγόντων του τουρισμού και συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Στη συνέχεια ο επικεφαλής οικονομικών σχέσεων και εμπορίου της Μόσχας που μιλάει άπταιστα την Ελληνική γλώσσα, παραχώρησε συνέντευξη τύπου στους δημοσιογράφους.







Από το pistos.gr

Μόσχα προς Αθήνα: Δεν θα τα δώσετε όλα στους Αμερικανούς!

Έναρξη μιας σκληρής στρατιωτικής και διπλωματικής παρτίδας στη ΝΑ Μεσόγειο σηματοδοτεί η δήλωση του αρχηγού του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας, ναυάρχου Βλ. Βισότσκι, για το ενδιαφέρον ίδρυσης ναυτικής βάσης της χώρας του στην Ελλάδα ή στην Τουρκία. Αιφνιδιάζοντας πλήρως τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγ. Βενιζέλο, ο ναύαρχος Βισότσκι εξέφρασε δημόσια την πρόθεση του Κρεμλίνου να αποκτήσει ισχυρή παρουσία, με βάσεις, αγκυροβόλια κι άλλες διευκολύνσεις υποστήριξης στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου.

Η σφήνα της Μόσχας προκάλεσε σοκ στα υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών, επειδή πίστευαν ότι είχαν κλείσει σχεδόν όλα τα μέτωπα με τη Ρωσία και θα συνέχιζαν, σε χαμηλούς τόνους, τις διαπραγματεύσεις μαζί της για την αγορά τεθωρακισμένων, τη συντήρηση-πιστοποίηση των υφιστάμενων συστημάτων S-300, TOR-M1 και OSA, αλλά και για την εξεύρεση ρεαλιστικών λύσεων στο ζήτημα των αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου. Διπλωματικοί παρατηρητές στην Αθήνα επισημαίνουν ότι διά των δηλώσεων Βισότσκι η Ρωσία στέλνει στην Ελλάδα το κρίσιμο μήνυμα ότι θα πρέπει να διατηρήσει κάποιου είδους ισορροπία στη ΝΑ Μεσόγειο, πριν και μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον προσεχή Νοέμβριο, στη Λισσαβώνα. Οι κ. Παπανδρέου και Βενιζέλος (αν, ασφαλώς, διατηρήσει το σημερινό χαρτοφυλάκιό του και μετά τον ανασχηματισμό) θα πρέπει να συνυπογράψουν στη Λισσαβώνα την ελληνική συμμετοχή στο τελικό σχέδιο αντιπυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ κατά των βαλλιστικών πυραύλων με τους οποίους απειλεί το Ιράν τη Δύση. Η ελληνική συμμετοχή στην αντιπυραυλική άμυνα θα γίνει μέσω της εγκατάστασης ραντάρ στον ελληνικό, μάλλον θαλάσσιο, χώρο και της αναβάθμισης των πυραύλων Patriot. Οι ως τώρα πληροφορίες φέρουν την ελληνική κυβέρνηση έτοιμη «να τα δώσει όλα» στην Ουάσινγκτον με τις δικαιολογίες ότι η αντιπυραυλική άμυνα είναι πλέον ΝΑΤΟϊκή (και όχι στενά αμερικανική) και ότι, έτσι κι αλλιώς, στη Σύνοδο της Λισσαβώνας η Αθήνα θα αντιμετωπίσει πιέσεις για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό και την ΠΓΔΜ. Από την πλευρά της η Ρωσία, χωρίς να παραγνωρίζει την απειλή των φανατικών ισλαμιστών της Τεχεράνης, πιστεύει ότι τα ραντάρ και συστήματα της ΝΑΤΟϊκής αντιπυραυλικής άμυνας θα στρέφονται και εναντίον της, οπότε απαιτεί από την Ελλάδα και την Τουρκία να τηρήσουν τις απαιτούμενες ισορροπίες. Πρακτικά, το Κρεμλίνο, μέσω του ναυάρχου Βισότσκι, τονίζει προς την ελληνική κυβέρνηση ότι «δεν θα πρέπει να τα δώσετε όλα στους Αμερικανούς», υπογραμμίζοντας ότι το πρόθυμο συμμαχικό «ναι» στα ραντάρ και τα συστήματα της αντιπυραυλικής άμυνας δεν απαγορεύει άλλες κινήσεις σε εθνικό, διμερές επίπεδο.
Ως τέτοιες κινήσεις η Μόσχα ερμηνεύει τις διευκολύνσεις ελλιμενισμού, την υποστήριξη μελλοντικών αγκυροβολίων της στο Αιγαίο, συμφέρουσες συμφωνίες για επισκευές σε ελληνικά ναυπηγεία (όπως π.χ. στη Σύρο επί κυβερνήσεων Κ. Καραμανλή, Γ. Ράλλη και Αν. Παπανδρέου) και τη συμφωνία για ίδρυση ναυτικής βάσης.
Γι' αυτό άλλωστε και ο αρχηγός του ρωσικού ναυτικού δεν έθεσε κάποιο χρονοδιάγραμμα, προτιμώντας να δηλώσει ότι «η δυνατότητα να διατηρείς βάση στο εξωτερικό είναι καλή, αλλά πρέπει να γίνεται σταδιακά» και δείχνοντας ότι η Μόσχα θα αξιολογεί τις ελληνικές κινήσεις επί μακρόν.


Το Παρόν

Επεισόδιο στην Πάρο - Πολίτης "τα έριξε" στον Σιούφα


  • Θερμό επεισόδιο στην Πάρο - Πολίτης προς Σιούφα: "Να σου αφήσω να πληρώσεις τον λογαριασμό με τα κλεμμένα!"
  • Ποιός είδε 4 πολίτες και δεν τους φοβήθηκε όταν είδαν στο διπλανό τραπέζι της ταβέρνας να κάθεται ο πρώην πρόεδρος της Βουλής...
  • Περιστατικά απαξίωσης και γιουχαΐσματος έχουν γνωρίσει και κυβερνητικά στελέχη στην Πάρο, μέχρι και ο... Γιώργος Παπανδρέου

Κάποτε οι πολίτες όταν έβλεπαν τους πολιτικούς τους έσφιγγαν το χέρι και μόνο όταν έστριβαν στην γωνία μπορεί και να έλεγαν και καμιά κουβέντα. 'Ομως τώρα τα πράγματα φαίνεται να έχουν αλλάξει.
Το περιστατικό που συζητιέται τις τελευταίες ώρες στην Πάρο αλλά και στην Αθήνα, με πρωταγωνιστή τον πρώην Πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Σιούφα και μια παρέα είναι πραγματικά πρωτοφανές αλλά ενδεικτικό της οργής του κόσμου για τον πολιτικό κόσμο.
Στην θέση του κ. Σιούφα είναι η αλήθεια θα μπορούσε να είναι οποιοσδήποτε άλλος πολιτικός, από οποιοδήποτε κόμμα.
'Ομως στο πρόσωπο του πρώην Προέδρου της Βουλής, οι 4 πολίτες φαίνεται να προσωποποίησαν όλα όσα τους έχουν βγάλει από τα ρούχα τους τον τελευταίο καιρό, με τις προσλήψεις ημετέρων στο κοινοβούλιο, με τους παχυλούς μισθούς των υπαλλήλων της Βουλής, με τις αστείες περικοπές που τους έγιναν σε σχέση με τους υπόλοιπους εργαζομενους στον δημόσιο τομέα και με χιλιάδες περιπτώσεις κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος. Μια κατασπατάληση η οποία μας οδήγησε εδώ που είμαστε σήμερα και καλούμαστε πάλι να πληρώσουμε εμείς.

Το περιστατικό έχει ως εξής:
Ο κ. Σιούφας κάθεται με την παρέα του σε ψαροταβέρνα στην Αλυκή της Πάρου. Μια παρέα παραθεριστών που αντιλαμβάνεται την παρουσία του κ. Σιούφα αρχίζει να κοιτάει περίεργα.
Ενας από τους παραθεριστές πλησιάζει τον κ. Σιούφα και ακολουθεί ο εξής διάλογος:
ΠΑΡΑΘΕΡΙΣΤΗΣ: "Είστε ο κ. Σιούφας;"
ΣΙΟΥΦΑΣ: "Μάλιστα..."
ΠΑΡΑΘΕΡΙΣΤΗΣ: "Να σε βρίσω τώρα ή να σε βρίσω μετά που θα τελειώσεις το φαγητό;"
ΣΙΟΥΦΑΣ: "Τώρα..."
Στην συνέχεια ο παραθεριστής απομακρύνεται και επιστρέφει λίγο αργότερα κραδαίνοντας ένα χαρτί. Ηταν ο λογαριασμός τον οποίο πέταξε στο τραπέζι του κ. Σιούφα και είπε: "Πάρτε να τον πληρώσετε από τα κλεμμένα..."
Το τι έγινε στη συνέχεια δεν λέγεται, αφού ο μεν πρώην πρόεδρος της Βουλής σκώθηκε να φύγει αντιλαμβανόμενος τι πρόκεται να ακολουθήσει αλλά μια κυρία από την παρέα του κ. Σιούφα πέταξε το πιπέρι στους... αντιπάλους.
Το επεισόδιο έληξε στο αστυνομικό τμήμα με τις δυο πλευρές να είναι έτοιμες να ανταλλάξουν μηνύσεις.
Όμως, το επεισόδιο αυτό δεν ήταν το μοναδικό νησί που έχει γίνει αυτό το καλοκαίρι στο νησί της Πάρου, που έχει μετατραπεί σε... "κυβερνητικό γραφείο", αφού ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου έχει πραγματοποιήσει σειρά επαφών με κυβερνητικά του στελέχη, προκειμένου να συζητήσει την πορεία της χώρας.
Στο όμορφο νησί της Πάρου έχουν γίνει απαξιωτικά περιστατικά και εις βάρος κυβερνητικών στελεχών, αλλά για κάποιο "άγνωστο λόγο" δεν είδαν το φως της δημοσιότητας. Πληροφορίες από κατοίκους του νησιού και από τουρίστες, αναφέρουν πως μέχρι και ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου γνώρισε την "θέρμη" Ελλήνων πολιτών (περισσότερο από μία φορές) και αναγκάστηκε να μην μετακινείται ελευθέρως στο νησί, στα σημεία όπου υπάρχει πλήθος πολιτών. Έτσι, περιόρισε τις μετακινήσεις του σε ξενοδοχεία πολυτελείας, ενώ η φρουρά του έχει αυξηθεί και τον συνοδεύει παντού, ακόμη και στις παραλίες όπου ασχολείται με τα θαλάσσια σπορ...
Τις τελευταίες ημέρες, οι πληροφορίες από την Πάρο για "γιουχαΐσματα" κατά κυβερνητικών στελεχών πυκνώνουν και αυτό αποτελεί ένα μικρό δείγμα του χαμηλού βαθμού εκτίμησης που τρέφουν οι πολίτες για τους κυβερνώντες την χώρα. Να σημειωθεί δε πως η Πάρος θεωρείται "κάστρο" του Ραγκούση και οι κάτοικοι του νησιού έχουν καλές "απολαβές" κατά τη διάρκεια της υπουργικής θητείας του πρώην δημάρχου τους...

Ο Νετανιάχου έρχεται για να ζητήσει εναέριο χώρο για ασκήσεις του Ισραήλ

  • Ανησυχεί η Άγκυρα για τις σχέσεις Ελλάδας - Ισραήλ

Άδεια για τη χρησιμοποίηση του ελληνικού εναέριου χώρου στις στρατιωτικές ασκήσεις της χώρας του θα ζητήσει ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα "Χουριέτ", που αναδημοσιεύει πληροφορίες της ισραηλινής εφημερίδας "Jerusalem Post".
Οπως αναφέρεται, η ισραηλινή κυβέρνηση, σε ερωτήσεις αναφορικά με τον ισχυρισμό αυτό, δεν δίνει αρνητική απάντηση.
Η επίσης τουρκική εφημερίδα "Ραντικάλ" γράφει ότι σε μιαν περίοδο όπου οι σχέσεις Ισραήλ και Τουρκίας έχουν κλονιστεί, εξελίσσονται οι σχέσεις Ισραήλ και Ελλάδας.
Ενώ, προστίθεται, πριν τρεις εβδομάδες ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας ήταν στα Ιεροσόλυμα, την προσεχή εβδομάδα μεταβαίνει στην Αθήνα ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός. Η επίσκεψη αυτή είναι η πρώτη σε πρωθυπουργικό επίπεδο από το Ισραήλ στην Αθήνα, σημειώνεται και λέγεται ότι στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης στην Αθήνα είναι και το θέμα υπογραφής συμφωνίας για πτήσεις των ισραηλινών αεριωθουμένων στους ελληνικούς αιθέρες.

Θεωρία και πράξη έτη φωτός μακρυά

Να που όσο περνάει ο καιρός τόσο αποδεικνύεται ότι αυτοί οι πολιτικάκηδες άλλα λένε κι άλλα κάνουνε.
Η θεωρία ως γνωστόν απέχει πάρα πολύ από την πράξη… Γ.Μ
  ΠΗΓΗ

Δολοφόνησαν Βορειοηπειρώτη, γιατί μιλούσε Ελληνικά!

Σε φορτισμένη ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στη Χειμάρρα η κηδεία του 37χρονου ομογενούς Αριστοτέλη Γκούμα, ο οποίος δολοφονήθηκε χθες από ομάδα τριών Αλβανών.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, όλα άρχισαν χθες, πριν το μεσημέρι, όταν τρεις Αλβανοί από την Αυλώνα ζήτησαν από τον 37χρονο να μη μιλάει ελληνικά στο μαγαζί του, που βρίσκεται στη Χειμάρρα. Μετά τη λογομαχία ακολούθησε ξυλοδαρμός. Ο ομογενής αναγκάστηκε να κρυφτεί.

Οι τρεις Αλβανοί, όμως, τον εντόπισαν ύστερα από αρκετές ώρες, ενώ επέβαινε σε μηχανή μεγάλου κυβισμού. Οι δράστες όρμησαν με το αυτοκίνητό τους πάνω στο νεαρό άνδρα και τον καταπλάκωσαν.


Κάτοικοι της πόλης, αντιδρώντας στη δολοφονία, απέκλεισαν χθες την εθνική οδό Αγίων Σαράντα – Αυλώνα, ζητώντας από τις αρχές να αποδοθεί δικαιοσύνη, αλλά και τη λήψη μέτρων που θα οδηγήσει στην αποφυγή των άγριων ρατσιστικών ενεργειών σε βάρος των Ελλήνων κατοίκων της Χειμάρρας.

Εκατοντάδες αυτοκίνητα εγκλωβίστηκαν από και προς τη Χειμάρρα. Ο εθνικός δρόμος άνοιξε σήμερα στις 11 τοπική ώρα. Πάντως, οι κάτοικοι δηλώνουν ότι θα ξανακλείσουν το δρόμο εάν δεν ληφθούν έμπρακτα μέτρα.

Η Αστυνομία συνέλαβε έξι άτομα, δεν εξέδωσε ωστόσο ανακοίνωση σχετικά με τα αίτια του συμβάντος, το οποίο ο σημερινός αλβανικός Τύπος χαρακτήρισε ως δυστύχημα!


Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Χειμάρρας Βασίλης Μπολάνος επεσήμανε ότι «πρόκειται για έγκλημα εκ προμελέτης, αφού οι δράστες από ημέρες προκαλούσαν τον δολοφονηθέντα». Ακόμη, μίλησε για ρατσιστικά φαινόμενα, τα οποία οπισθοδρομούν την αλβανική κοινωνία.


Ο αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, σε σχετική δήλωσή του, υπογράμμισε:

«Με οδύνη συμμετέχω στο βαθύ πόνο που προκάλεσε η δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα στη Χειμάρρα. Συλλυπούμαι ολόψυχα την οικογένειά του, δεόμενος όπως ο Θεός αναπαύσει εν ειρήνη την ψυχήν του.
Τέτοιες αδικαιολόγητες, βίαιες πράξεις, απόλυτα καταδικαστέες από κάθε εχέφρονα, απειλούν να δυναμιτίσουν το κλίμα της αρμονικής συνυπάρξεως, για το οποίο όλοι οι σώφρονες πολίτες της Αλβανίας έχουν αγωνισθεί. Και ακόμη απειλούν να πυροδοτήσουν νέες συγκρούσεις και μίση στην περιοχή.

Στην κρίσιμη αυτή στιγμή απαιτείται από κάθε υπεύθυνο, νηφαλιότητα, αποφυγή αυτοδικιών, αναζήτηση της αλήθειας και επιβολή της δικαιοσύνης. Και ακόμα επιβάλλεται να ενταθούν οι ειλικρινείς προσπάθειες για να εξασφαλιστεί ο σεβασμός της ελευθερίας κάθε πολίτη και όλων γενικώς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».


Η αντίδραση του Υπ.Εξ.

Ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Γρηγόρης Δελαβέκουρας έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με το θανάσιμο τραυματισμό Έλληνα ομογενή στη Χειμάρρα:
«Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση που παρείχαν οι αλβανικές αστυνομικές αρχές στην Πρεσβεία της Ελλάδος στα Τίρανα, ο Αριστοτέλης Γκούμας, 35 ετών, Έλληνας ομογενής, κάτοικος Χειμάρρας Αλβανίας τραυματίστηκε εκουσίως θανάσιμα χθες το βράδυ μέσα στην πόλη της Χειμάρρας. Το γεγονός αυτό και οι πληροφορίες ότι οι δράστες είχαν εθνοτικά κίνητρα έχει προκαλέσει αναστάτωση στους κόλπους της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία.
Απαράδεκτες εγκληματικές ενέργειες όπως αυτή, έχουν σκοπό να διεγείρουν εθνοτική ένταση με απρόβλεπτες συνέπειες και να υπονομεύσουν τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Αλβανίας. Πρέπει να είναι καταδικαστέες από το σύνολο της αλβανικής κοινωνίας και τους πολιτικούς εκπροσώπους της. Η αλβανική κυβέρνηση οφείλει να εγγυηθεί την ορθή και ταχεία απονομή δικαιοσύνης, η οποία θα αποτελέσει και τη μοναδική έμπρακτη απάντηση στις εύλογες ανησυχίες της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας.

Η Πρεσβεία της Ελλάδος στα Τίρανα ζήτησε από τις αλβανικές αρχές την πλήρη διερεύνηση των συνθηκών, υπό τις οποίες έλαβε χώρα η εγκληματική ενέργεια, τη σύλληψη των δραστών και την προσαγωγή τους στη δικαιοσύνη.

Στους οικείους του θανόντος εκφράζουμε θερμά συλλυπητήρια.
Το Υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί στενά και αδιάλειπτα όλα τα θέματα που αφορούν στην Ελληνική Εθνική Μειονότητα στην Αλβανία και υπογραμμίζει ότι ο σεβασμός και η προστασία των δικαιωμάτων και της ασφάλειας των μελών της μειονότητας, πέραν από αυτονόητη υποχρέωση της Κυβέρνησης της Αλβανίας προς τους πολίτες της, απορρέει τόσο από το διεθνές συμβατικό δίκαιο, όσο και από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, την ενσωμάτωση στο οποίο επιδιώκει η Αλβανία.» [ΑΠΕ]

Πηγή
Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters